Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυνήγι αλεπους - απάντηση του υπουργού

Σε συνέχεια της επιστολής μου [Κυνήγι αλεπους ]
Η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών:
"1. Η Υπηρεσία του Ταμείου Θήρας με επιστολές της προς την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ως η αρμόδια Υπηρεσία για τη διαχείριση της αλεπούς, εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων προς επαναφορά του πληθυσμού της αλεπούς σε φυσιολογικά επίπεδα, από το 2005.
2. Από τις καταμετρήσεις που διεξάγει η Υπηρεσία του Ταμείου Θήρας σχετικά με τους πληθυσμούς των θηραμάτων και άλλων ειδών άγριας ζωΓlς έχει διαφανεί ότι από το 2005 ο πληθυσμός της αλεποιί είναι σε πολύ αυξημένους αριθμούς με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πληθυσμούς άλλων ειδών. Προς επιβεβαίωση του πιο πάνω αποτελούν τα στοιχεία των καταμετρήσεων που δείχνουν ότι, σε κάποιες περιοχές, καταμετρήθηκαν περισσότερες αλεπούδες παρά λαγοί ενώ σε όλες σχεδόν τις επαρχίες η αναλογία λαγών και αλεπούδων που καταμετρήθηκαν, δεν ήταν φυσιολογική. Αναλόγως και του οικοτόπου η αλεπού μπορεί να εξασκήσει σοβαρή πίεση πάνω σε πληθυσμούς σπάνιων ειδών, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της φωλεοποίησης (The Lίfe of Birds, J. C. Welty. 1962. W. Β. Sounders Company,. Philadelphia) και όχι μόνο στα θηραματικά είδη. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οικολογικές οργανώσεις όπως το RSPB (Royal Society for the Protection of Birds), σε περιοχές που διαχειρίζονται για την προστασία απειλούμενων ειδών πτηνών, προβαίνουν σε καταπολέμηση των αλεπούδων με διάφορες μεθόδους.
3. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από κτηνοτρόφους, γεωργούς, κυνηγούς και άλλους χρήστες της γης ότι οι αριθμοί της αλεπούς έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπόκεινται σοβαρές ζημιές στις περιουσίες τους (κυρίως κτηνοτροφικά υποστατικά).
4. Η μέχρι τώρα μη λήψη κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού της αλεπούς, έχει οδηγήσει μερίδα των άμεσα επηρεαζόμενων να αναλάβουν από μόνοι τους τη λήψη μέτρων με τη χρήση δηλητηριωδών δολωμάτων. Αυτό δυστυχώς έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα αφού συχνά τα δηλητηριώδη δολώματα καταναλώνονται από άλλα είδη πανίδας(αρπακτικά, άλλα πτηνά, έντομα, άλλα θηλαστικά κλπ.) ή κυνηγετικούς σκύλους. Σε περίπτωση που το πιο πάνω φαινόμενο επεκταθεί, οι επιπτώσεις στην πανίδα θα είναι καταστροφικές αφού τα δηλητήρια θα μεταφερθούν στην τροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα είδη και άτομα να θανατωθούν από τις δηλητηριάσεις.
5. Η φετινή μείωση της αναπαραγωγής των θηραμάτων, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και της γενικής υποβάθμισης της υπαίθρου από την συνεχή οικιστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στους αριθμούς των θηραμάτων με αποτέλεσμα η φετινή κάρπωση του θηράματος να είναι μία από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.
6. Ακόμα είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα που προκαλούν οι αλεπούδες στα απελευθερωμένα περδίκια είτε όταν βρίσκονται εντός των πυρήνων απελευθέρωσης είτε όταν βρίσκονται εκτός από αυτούς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, αλεπούδες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στα περδίκια που βρίσκονται εντός δικτυοστασίων στο εκτροφείο του Ταμείου Θήρας στο Σταυροβούνι, το οποίο είναι περιφραγμένο με περίφραξη ύψους 2,30μ! Οι απώλειες εκτρεφομένων περδικιών, τα τελευταία τρία χρόνια καθώς και οι ζημιές στις εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες Ευρώ.
7. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η αλεπού βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της πανίδας της Κύπρου χωρίς φυσικούς εχθρούς και ελάχιστες φυσικές απώλειες σε σύγκριση με τις φυσικές απώλειες που υπόκεινται άλλα είδη.
8. Λόγω των πιο πάνω, η λήψη άμεσων μέτρων θεωρείται επιβεβλημένη, έτσι ώστε οι αριθμοί της αλεπούς να μειωθούν σε τέτοιο βαθμό που οι επιπτώσεις στην υπόλοιπη άγρια ζωή καθώς και στην κτηνοτροφία να κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
9. Η αλεπού μέχρι το 2003 και σύμφωνα με την μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία ήταν καθορισμένη σαν επιβλαβές είδος και ως τέτοιο το κυνήγι της επιτρεπόταν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κυνήγι της αλεπούς ουδέποτε ήταν μέρος της κουλτούρας του Κύπριου κυνηγού, ο οποίος από τα πολύ παλιά χρόνια κυνηγούσε με σκοπό να τραφεί.
10. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να λησμονείται πως η μεγαλύτερη επιφάνεια της γης έχει αλλαχθεί / αλλοιωθεί από τον άνθρωπο (ειδικότερα στη Κύπρο) ο οποίος θα πρέπει να πάρει και την ευθύνη της διαχείρισης της. Για παράδειγμα η αλεπού και τα κορακοειδή έχουν φθάσει σε πολύ μεγαλύτερες πυκνότητες σε αγροτικές / κτηνοτροφικές περιοχές παρά σε φυσικούς οικοτόπους. Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές τροφής για κάποια είδη όπως την αλεπού όπου τώρα έχει φθάσει σε ιστορικά μεγάλες πυκνότητες όπως πχ στις πόλεις όπου τα σκουπίδια αποτελούν μεγάλο ποσοστό της δίαιτας της. Η μείωση δε των μεγάλων αρπαχτικών / θηρευτών (θηλαστικών και πτηνών) οδήγησε στην αύξηση των ειδών αυτών Το περιβάλλον που δημιούργησε ο άνθρωπος αύξησε τη πυκνότητα αυτών των ευπροσάρμοστων ειδών. Δεν υπάρχει λοιπόν φυσική ισορροπία όποτε και επαφίεται στον άνθρωπο να αποφασίσει ποία είναι η επιθυμητή ισορροπία, νοουμένου ότι θα μειώσει με σύνεση τις πυκνότητες κάποιων ειδών, χωρίς να προκαλέσει τοπικές / εθνικές εξαφανίσεις.
11. Το νόμιμο κυνήγι είναι μια δραστηριότητα απόλυτα συνυφασμένη με το
Φυσικό Περιβάλλον και οι νόμιμοι κυνηγοί. σε όλο τον κόσμο, θεωρούνται ως χρήστες της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος όπως οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι τουρίστες, οι πτηνοπαρατηρητές κλπ.

Το όλο θέμα έχει συζητηθεί κατ' επανάληψη στην Επιστημονική Επιτροπή όπου έχουν ληφθεί οι πιο κάτω αποφάσεις
• Κατά τη τρέχουσα περίοδο να διεξαχθεί καταμέτρηση των πληθυσμών των
αλεπούδων. Κατά την πιο πάνω έρευνα θα συμμετάσχουν Λειτουργοί της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Δασών και του Ταμείου Θήρας.
• Να επιτραπεί σε θηροφύλακες, με μέσα που θα εγκρίνει η Επιστημονική
Επιτροπή, να αφαιρέσουν καθορισμένους αριθμούς αλεπούδων, από συγκεκριμένες περιοχές όπου εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα.
Η αλεπού δε θα κηρυχθεί ως θήραμα."

Σχόλια

Ο χρήστης ttoppouzokypraios είπε…
H epistoli einai diaskedastikotati...
Fylagan omws to pio diaskedastiko anekdoto apo ola gia to telos... Touto to "11. Το νόμιμο κυνήγι είναι μια δραστηριότητα απόλυτα συνυφασμένη με το
Φυσικό Περιβάλλον και οι νόμιμοι κυνηγοί. σε όλο τον κόσμο, θεωρούνται ως χρήστες της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος όπως οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι τουρίστες, οι πτηνοπαρατηρητές κλπ."
epospase me...

Toutoi oi kyrioi pou theleoun na onomazontai fysiolatres eferan tin panida tis Kyprou se simeio pou na xreiazetai na ektrefoumen pleon ta thiramata tous giati kathe xrono ksilifkoun oti tarassei tziai en tarassei.
Tziai fysika efrontisan na empedwsoume pws i sakkoulla pou to Zorpa, to galataki tou Xaralampidi tziai i Pokka en meros tis kypriakis xlwridas...

Episis exoun synisferei ta megista outws wste i kypriaki fysi na apoxtisei ti pagkosmia apokleistikota sto endymiko fyto "xartoutsia-paigmeni-sto-dasos-petagmeni". Touto tzian en touristiki atraksion...
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Ποιός θα εσύνταξε τούτο το συναξάρι σε καθηγητικό στυλ τζιαι έβαλεν τον υπουργό να υπογράψει. Ούτε ένα αριθμό δεν έχει μέσα αλλά συνέχεια μιλά για ανυσηχητικούς αριθμούς.Μετά λαλεί ότι θα καταμετρηθούν φέτος. Ε τζαι πως ξέρουμεν ότι επολλήναν αφού δεν εμετρήσαμεν;
Ο χρήστης Unknown είπε…
To ¨Το νόμιμο κυνήγι είναι μια δραστηριότητα απόλυτα συνυφασμένη με το
Φυσικό Περιβάλλον και οι νόμιμοι κυνηγοί. σε όλο τον κόσμο, θεωρούνται ως χρήστες της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος όπως οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι τουρίστες, οι πτηνοπαρατηρητές κλπ.¨ εποσπασε με και μενα αφού συμφωνα με το αρθρο, καποιες απο τις συνεπειες της αυξησης του αριθμού των αλεπούδων ειναι:
1. ¨καταμετρήθηκαν περισσότερες αλεπούδες παρά λαγοί ενώ σε όλες σχεδόν τις επαρχίες η αναλογία λαγών και αλεπούδων που καταμετρήθηκαν, δεν ήταν φυσιολογική¨
2. ¨η φετινή κάρπωση του θηράματος να είναι μία από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών
3. ολύ σοβαρά τα προβλήματα που προκαλούν οι αλεπούδες στα απελευθερωμένα περδίκια είτε όταν βρίσκονται εντός των πυρήνων απελευθέρωσης είτε όταν βρίσκονται εκτός από αυτούς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, αλεπούδες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στα περδίκια που βρίσκονται εντός δικτυοστασίων στο εκτροφείο του Ταμείου Θήρας στο Σταυροβούνι, το οποίο είναι περιφραγμένο με περίφραξη ύψους 2,30μ! Οι απώλειες εκτρεφομένων περδικιών, τα τελευταία τρία χρόνια καθώς και οι ζημιές στις εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες Ευρώ.

δηλαδη μειωνουν το θηραμα των κυνηγων...
Ας κατσουν τον σιεπεττο κατω οι κατα τα αλλα διαχειριστες της φυσης φιλτατοι κυνηγοι και θα δουν πως θα αυξηθουν απο μονοι τους οι πληθυσμοι των περδικιων και των λαγων... Ετσι γινεται η σωστη διαχειριση των πληθυσμων και οχι με 2 κυνηγους ανα τετραγωνικο μετρο και 100 χαρτουτσιες ο καθενας...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κυνήγι της αλεπούς ουδέποτε ήταν μέρος της κουλτούρας του Κύπριου κυνηγού, ο οποίος από τα πολύ παλιά χρόνια κυνηγούσε με σκοπό να τραφεί."

Εν έτη 2009 ο Κύπριος κυνηγός,με τα ράφια των τόσων υπερ-υπεραγορών και μπακάλικων γεμάτα, με τόσα φασφουτάδικα, σουβλατζήδικα και ταχυφαγεία να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τον κόσμο, κυνηγά για να τραφεί... Το ανέκδοτο της ημέρας είναι αυτό;;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...