Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για δροσερό σπίτι το καλοκαίρι

Πριν καμιά δεκαριά χρόνια ένα φίλος έκτιζε σπίτι και αρχίσαμε τη συζήτηση για τα τεχνικά μέρη της κατοικίας και πάνω στη συζήτηση μου είπε κάτι το οποίο μου έκανε φοβερή εντύπωση "δεν θα βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα γιατί ο μηχανολόγος μου εξήγησε ότι είναι ασύμφορος και θα χρησιμοποιώ τη θέρμανση όποτε χρειάζομαι νερό ζεστό".
Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το σκεπτικό που επικρατούσε μέχρι πριν λίγο καιρό στις κατοικίες. Η κατανάλωση ενέργειας δεν μας απασχόλησε ποτέ, μετρούσαμε (και ακόμη μετρούμε) τα πάντα σε λεφτά και νομίζαμε μάλιστα ότι κάναμε και οικονομία. Η θερμομόνωση, ο προσανατολισμός της κατοικίας, τα σκίαστρα και τόσα άλλα εκτός από μια μικρή ομάδα πολιτών, δεν αφορούσε τους υπόλοιπους αφού υπήρχε η κυπριακή λύση.
Εφαρμόζοντας αυτό το σκεπτικό φτάσαμε σε σπίτια "φούρνους" το καλοκαίρι και "ψυγεία" το χειμώνα, όπως τα αποκαλούν οι Κύπριοι.

Ωστόσο αν έχετε την ατυχία να ζείτε σε ένα τέτοιο σπίτι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε και πολύ μάλιστα, την κατάσταση ορισμένα με επιχορήγηση από το Κράτος.

Διώξτε πίσω τον ήλιο
Αν για παράδειγμα το σπίτι μας ήταν παντού ντυμένο με καθρέπτες, τότε το μεγαλύτερο ποσοστό από τις ακτίνες του ήλιου θα ανακλώνταν και δεν θα μετατρέπονταν σε θερμότητα.
Το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να βάψετε την οροφή σας αν είναι επίπεδη (ταράτσα) με ασημομπογιά.
Υπάρχουν επίσης παράθυρα που ανακλούν πίσω ένα ποσοστό της ακτινοβολίας ή ακόμη και αυτοκόλλητα. Το ανοικτό χρώμα των τοίχων βοηθά επίσης στην ανάκλαση των ακτίνων του ήλιου.

Απαγορεύεται η είσοδος
Το καλοκαίρι έξω η θερμοκρασία είναι ψηλή, ο αέρας ζεστός και ο ήλιος καίει. Για να προστατεύσουμε το εσωτερικό του σπιτιού θα πρέπει να εμποδίσουμε τη θερμοκρασία και τον ήλιο να εισέλθουν στο σπίτι.
Η εξωτερική ζέστη μεταφέρεται στο εσωτερικό του σπιτιού από τους τοίχους και την οροφή. Η καλύτερη προστασία είναι η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε τοίχους και οροφή. Υπάρχουν πολλές επιλογές και θα πρέπει να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σας και υπόψη ότι το Κράτος προσφέρει επιχορήγηση.
Για να εμποδίσουμε τον ήλιο να μπαίνει από τα παράθυρα θα πρέπει να τοποθετηθεί εξωτερική σκίαση. Αυτό γίνεται με τέντες, κάθετη εξωτερική σκίαση ακόμη και με φυτά και δέντρα.
Τα αναρριχώμενα φυτά προστατεύουν την τοιχοποιία από τον ήλιο και φυτά όπως την βουκεμβίλια δεν προκαλούν καταστροφές.
Τα φυλλοβόλα δέντρα στρατηγικά τοποθετημένα ούτως ώστε να δίνουν σκιά στα παράθυρα και τοίχους το καλοκαίρι και να αφήνουν τον ήλιο να περνά το χειμώνα είναι επίσης ένα από τα πιο ωραία μέτρα.

Νυκτερινή δροσιά
Κατά τη διάρκεια της μέρας το σπίτι ζεσταίνεται ολόκληρο και το βράδυ νοιώθουμε ακόμη αυτή τη ζέστη να εκπέμπεται από τους τοίχους ιδιαίτερα αν το σπίτι δεν είναι μονωμένο. Αν με το ξημέρωμα το σπίτι μας είναι ζεστό τότε κατά τη διάρκεια της μέρας αυτό θα γίνει πιο ζεστό και πιο γρήγορα. Θα πρέπει οπωσδήποτε το βράδυ να ανοίγουμε τα παράθυρα σε όλα τα δωμάτια (άσχετα αν τα χρησιμοποιείται ή όχι) για να αερίζεται το σπίτι και να μειωθεί η θερμοκρασία του.

Εχθρός από μέσα;
Πολλοί ξεχνούν ότι οι παραδοσιακοί λαμπτήρες καταναλώνουν πολύ ηλεκτρισμό ο οποίος μετατρέπεται σε θερμότητα. Αν δεν το έχετε κάνει ακόμη θα πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό για το καλό της τσέπης σας και του περιβάλλοντος. Όλες οι συσκευές με χαμηλή αποδοτικότητα προσθέτουν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...