Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2008

Ζητούν λατόμευση στο Δάσος Πάφου

"Φιλελευθερος"
"Το Δάσος Πάφου, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Κύπρου, έχει μπει για τα καλά όπως όλα δείχνουν στο στόχαστρο διαφόρων συμφερόντων. Μετά τα αιτήματα κυνηγετικών συλλόγων για άνοιγμα μέρους του Δάσους για κυνηγετική δραστηριότητα, όπως έγραψε προ ημερών ο «Φ», σειρά πήραν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των λατομείων και των σκυροθραυστικών μονάδων να αιτηθούν άνοιγμα τμημάτων του Δάσους Πάφου για σκοπούς λατόμευσης.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», το αίτημα των συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων έχει συγκεκριμενοποιηθεί προς τα αρμόδια κρατικά τμήματα και παίρνει ήδη επίσημη μορφή. Οι επιχειρήσεις του κλάδου υποστηρίζουν ότι η δραστηριοποίηση τους εντός του Δάσους κρίνεται πλέον επιβεβλημένη επειδή, σύμφωνα με τις ίδιες, τα αποθέματα στις υπόλοιπες περιοχές δραστηριοτήτων τους έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί ή μειωθεί σε βαθμό που δεν επιτρέπει κάλυψη των σημερινών αναγκών της αγοράς.
Τις πληροφορίες του «Φ» επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος δήλωσε ενήμερος της εξέλιξης αυτής. Το αίτημα για λατόμευση σε τμήματα του Δάσους Πάφου αντιμετωπίζεται ωστόσο με έντονο σκεπτικισμό από κρατικής πλευράς, αφού τυχόν ικανοποίηση ή έστω «δικαιολόγηση» του αιτήματος της βαριάς αυτής βιομηχανίας, κρίνεται ότι θα ανοίξει τους ασκούς του αιόλου για δραματικές αλλαγές σε ένα από τους έσχατους προστατευόμενους φυσικούς πνεύμονες της Κύπρου.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι ερωτηθέντες χθες από τον «Φ» αμφισβήτησαν επίσης τη θέση των επιχειρηματιών του σκυροθραυστικού κλάδου περί εξαφάνισης των αποθεμάτων, λέγοντας ότι ο εφοδιασμός της αγοράς, αλλά και η εν πολλοίς παράνομη λατόμευση που διεξάγεται σε διάφορα μέρη της Κύπρου, καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι, ούτως ή άλλως, καμία αρμόδια αρχή δεν πρόκειται να αναλάβει το κόστος της προώθησης έστω προς εξέταση ενός τέτοιου αιτήματος, σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κυρίαρχη πολιτική επιλογή για τα ευρωπαικά κράτη και υπ' αριθμόν ένα πεδίο ελέγχου της Ευρωπαικής Ένωσης."
ΝΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
[Και μετά σου λένε Καλά Χριστούγεννα ... πως ειναι δυνατό;]

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008

Καζανάκια αποχωρητηρίων .. 2

[Πολίτης]
Θυμάστε το θέμα Καζανάκια αποχωρητηρίων ... πιο κάτω που προκάλεσε και πολλές συζητήσεις;

Αυτή είναι απάντηση που πήρα από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ΟΕΒ:

Καζανάκια Αποχωρητηρίων και Χωρητικότητα
Σε συνέχεια της επιστολής σας ημερ. 20 Νοεμβρίου 2008, πληροφορείσθε ότι οι προδιαγραφές για τα οικολογικά καζανάκια αποχωρητηρίων που αναφέρετε είναι ορθές.
Η ΟΕΒ συμφωνεί με την υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού (καζανάκια αποχωρητηρίων) με οικολογικές προδιαγραφές σε νέες οικοδομές.
Πέραν τούτου η ΟΕΒ προτίθεται να συστήσει στα μέλη της όπως εγκαταστήσουν τέτοια καζανάκια στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους.

----------------------------
Και αυτή είναι η απάντηση που πήρα από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΚΕΒΕ:

Καζανάκια αποχωρητηρίων και χωρητικότητα
Σε συνέχεια της επιστολής σας ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2008 για το ίδιο θέμα επιθυμώ να σας αναφέρω ότι τα στοιχεία που σημειώνετε είναι ορθά. Η πλειάδα των Kαζανακιών που κυκλοφορούν στην αγορά έχει χωρητικότητα 6 λίτρων και τα συστήματα είναι συνήθως dual fIash ή τερματισμού της ροής του νερού με τον ίδιο μοχλό.
Εξακολουθούν φυσικά να κυκλοφορούν και παραδοσιακά καζανάκια 9 λίτρων με συστήματα ροής όλου του νερού αλλά δεν προτιμούνται από τους καταναλωτές. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες εισαγωγής δεν διατηρούν μεγάλα αποθέματα.

Θεωρούμε ότι η πρόταση σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι δεν αναμένεται να επιφέρει οποιαδήποτε αναστάτωση στην αγορά.
______________________________________
[Τώρα θα πρέπει να σταλεί επιστολή στους Υπουργούς]

Επιτέλους .. Ανακύκλωση χαρτιού στα Σχολεία

Επιτέλους !
Μετά από αυτό: "Σχολεία - Χαρτί προς ανακύκλωση" -
ένα χρόνο μετά την πρώτη μου προσπάθεια, είχαμε και το σημερινό δημοσίευμα:

"Βιβλία και τετράδια τώρα θα πηγαίνουν γι ανακύκλωση
Η τύχη των παλιών βιβλίων και τετραδίων αλλάζει. Από τώρα και στο εξής, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια, θα ανακυκλώνονται, καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ξεκινήσει παγκύπρια εκστρατεία συλλογής χαρτιού από τα σχολεία. Μόνο που το υπουργείο, έρχεται δεύτερο!
Ορισμένα σχολεία, έχουν ήδη αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας είχε δείξει τον δρόμο της ανακύκλωσης πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, αποστέλλοντας μάλιστα από το 2005, σχετική μελέτη στα υπουργεία Παιδείας και Περιβάλλοντος. Την χρονιά εκείνη, οι μαθητές του Λυκείου υπολογίσανε ότι θα μπορούσαν να μαζεύονται 133.000 βιβλία και τετράδια μόνο από τα σχολεία της επαρχίας Λάρνακας που ισοδυναμούν με 45.000 περίπου κιλά χαρτί. Το 2005 είχαν κατορθώσει σε τρεις μόνο ώρες να συγκεντρώσουν 330 κιλά χαρτί και το 2006 άλλα 6.657 κιλά που ισοδυναμούν με 110 δέντρα. Παρόλα αυτά, κάλιο αργά παρά ποτέ και για το υπουργείο Παιδείας.
Με εγκύκλιό του προς τις διευθύνσεις όλων των σχολείων, επισημαίνει ότι η εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 Ιανουαρίου. Στόχος, η συλλογή τετραδίων, βιβλίων και γενικότερα χαρτικής ύλης που υπάρχει στα σχολεία και δε χρησιμοποιείται.
Μαζί με την εγκύκλιο, το υπουργείο απέστειλε και έναν κατάλογο στον οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι ημερομηνίες, οι επαρχίες και τα σχολεία από τα οποία θα περάσουν τα αυτοκίνητα της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, για να συλλέξουν το χαρτί.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ "

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008

Αγοράζοντας "Πράσινη Ενέργεια"

Αγοράζοντας "Πράσινη Ενέργεια"

"Πράσινη Ενέργεια" ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά, οργανικά απόβλητα κλπ.

Ένας τρόπος προώθησης των ΑΠΕ είναι και η προσφορά επιλογής στον καταναλωτή να αγοράζει αυτή την ενέργεια στα υποστατικά του.

Είτε για καθαρά λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, είτε σαν μέρος της Εταιρικής Περιβαλλοντικής Ευθύνης πάντα θα υπάρχει ένας αριθμός καταναλωτών που θα είναι έτοιμος να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια έστω και σε πιο ψηλή τιμή.

Στην Κύπρο η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές είναι εξαιρετικά μικρή. Κάποια στιγμή και σύντομα μάλιστα, θα πρέπει να δοθούν τέτοια κίνητρα εγκατάστασης αλλά και τιμολογιακές ρυθμίσεις ούτως ώστε να προσφέρονται στον καταναλωτή οι κατάλληλες επιλογές αγοράς Πράσινης Ενέργειας ως ακόμη ένα μέτρο προώθησης των ΑΠΕ.

Με βάση τη πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό η εισήγηση είναι όπως η ΑΗΚ:

(1) Με βάση το κόστος παραγωγής αυτής της "Πράσινης Ενέργειας" δώσει επιλογή στον καταναλωτή να αγοράζει Πράσινη Ενέργεια με βάση μια τιμολόγηση που θα είναι συνδυασμένη με το κόστος παραγωγής της.

(2) Προσφέρει στον καταναλωτή επιλογές οι οποίες να περιλαμβάνουν τουλάχιστο:

(α) αγορά όλης της ενέργειας από ΑΠΕ,

(β) αγορά προκαθορισμένου αριθμού KW, π.χ. 50KW,

(γ) αγορά ενός ποσοστού π.χ. 25% της ολικής κατανάλωσης της εγκατάστασης.

(3) Λόγω του ότι το κόστος παραγωγής "Πράσινης Ενέργειας" αναμένεται να είναι πιο ψηλό, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα διαφάνειας το οποίο να περιλαμβάνει την έκδοση πιστοποιητικών και ειδικών εκθέσεων για το θέμα.

Θα πρέπει δηλαδή να είναι σίγουρος ο καταναλωτής ότι πραγματικά αγοράζει ηλεκτρισμό από ΑΠΕ και όχι από πετρέλαιο.

Ο νόμος 162 του 2006 που είναι βασισμένος στην Οδηγία 2002/77/ΕΚ προσφέρει ακριβώς το απαραίτητο νομικό πλαίσιο πιστοποίησης.

Αν για παράδειγμα η ΑΗΚ προχωρήσει με επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε αυτή η μέθοδος τιμολόγησης θα δώσει στην ΑΗΚ τη δυνατότητα να ανακτήσει γρήγορα το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο φυσικά θα βελτιώνεται συνεχώς όσο προχωρεί η τεχνολογία και αυξάνεται το ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.

Με τη σωστή διαβούλευση ο πρώτος πιθανός πελάτης μπορεί να είναι η κυβέρνηση και άλλες Δημόσιες Αρχές, όπου μέσα στα πλαίσια των "Πράσινων Συμβάσεων" θα μπορούν να αγοράζουν ένα ποσοστό για παράδειγμα "Πράσινης Ενέργειας".

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008

"Ε καλά κύριε .."

"Ε καλά κύριε ..." Αυτή ήταν η φράση του Τάσσου άμα διαφωνούσε με αυτά που έλεγες.
Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ετοιμάσεις όλα σου τα επιχειρήματα γιατί σκόνταψες σε θέμα που το ήξερε καλά .. πολύ καλά!
θα τολμούσες να συνεχίσεις να υποστηρίζεις την άποψη σου ή θα το άφηνες το θέμα;
Ανακάλυψα ότι:
- εκτιμούσε αφάνταστα την ικανότητα να γράψει κάποιος σωστές και τεκμηριωμένες απόψεις
- τους διαβασμένους και τους ειλικρινείς
- το χαμόγελο την κατάλληλη στιγμή
- έβαζε τον εαυτό του στη θέση σου και σου έλεγε τι ήταν σωστό για σένα!
και άλλες μικρολεπτομέρειες που σε έκαναν να τον εκτιμήσεις πολύ σαν συνεργάτη και άνθρωπο.
Αμα όμως σου έλεγε "Ε καλά κύριε ..." τα χρειαζόσουν όλα ...

Η πρώτη μου συνάντηση:
Προτού γίνω Επίτροπος, του είχα στείλει μια επιστολή για ένα θέμα που χειρίζονταν δύο υπουργεία με λεπτομερή ανάλυση για ένα πολύπλοκο κείμενο που δημοσιοποίησαν.
Ο Τάσσος μου απάντησε γραπτώς με λεπτομέρεια. Διέκρινα ότι με ένα πολύ λεπτό τρόπο συμφωνούσε μαζί μου .... η αυτοπεποίθηση μου για το τι θα συνέβαινε στη συνάντηση ... πήρε τα πάνω της!
Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι επέμεναν ότι είχαν δίκαιο με απείλησαν μάλιστα να το αποσύρω.
Στη συνάντηση υπήρχαν 2 υπουργοί, 2 Γενικοί, αρκετοί υπαλλήλοι ... στο κέντρο ο Τάσσος.
Με έβαλε απέναντι του.
"Μίλα .. " μου λέει .... ένα λεπτό μετά, πριν καν προλάβουν καλά καλά να εξηγήσουν ή να δικαιολογηθούν τους είπε να κάνουν ότι τους έλεγα!

Δύο χρόνια μετά όταν με διόριζε Επίτροπο μου είπε "Αμα έχεις τη σωστή άποψη να μη φοβάσαι ούτε Υπουργούς ούτε κανένα άλλο. Να είσαι δυνατός !"

Καλό ταξίδι Τάσσο ... σου χρωστώ τόσα πολλά ...

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008

Η χολή που εισπράττω για τις σπουδές στην Αγγλία

Αποφάσισα να κάνω αυτή την ανάρτηση ούτως ώστε όσους με "κατηγορούν" να τους στέλνω εδώ.

Για πολλούς φαίνεται ότι το γεγονός ότι σπούδασα στην Αγγλία είναι μεγάλο αμάρτημα.
Με βασάνισε πολύ γιατί κάποιος που διαφωνεί μαζί μου για κάτι να περιλαμβάνει και χαρακτηρισμούς που έχουν σχέση με το που σπούδασε κάποιος.

Αγγλία = πλούσιος;
Για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν ίσως, τα παλαιότερα χρόνια πιο πολύς κόσμος σπούδαζε στην Αγγλία παρά οπουδήποτε αλλού. Τα δίδακτρα ήταν αστεία χαμηλά (250 λίρες) και μπορούσες πολύ εύκολα να βρεις δουλειά για να μη χρειάζεται να σου στέλνουν λεφτά. Για όσους ενδιαφέρονται εγώ σιδέρωνα φορέματα (πάνω από την αγορά του Angel), δούλευα σε κατάστημα τα Σάββατα (Finsbury road) και έκανα διανομές σε όλη την Αγγλία μέχρι ακόμη και τη Σκωτία.
Ενα κόλπο που έκαναν πολλοί ήταν να πηγαίνεις σε διετές κολλέγιο, να μένεις μια φορά ιδία τάξη και μετά να πηγαίνεις σε πανεπιστήμιο. Ετσι όχι μόνο δεν πλήρωνες πανεπιστήμιο, αλλά σου έδιναν σχεδόν όλα τα λεφτά που χρειαζόσουν για να ζήσεις.

Όλα αυτά σταμάτησαν όταν άλλαξε η πολιτική το 1977 και άρχισαν να χρεώνουν τεράστια ποσά. Όσοι έκαναν το κόλπο μπόρεσαν να συνεχίσουν με μεταπτυχιακά ενώ οι υπόλοιποι τα μαζέψαμε και φύγαμε.
Από τότε οι αριθμοί όσον σπούδαζαν στην Αγγλία μειώθηκαν δραματικά.

Οι αναφορές μου στην Αγγλία;
Δεν τα κατάφερα ποτέ να μάθω άλλη γλώσσα! ότι βρίσκω είναι στα Αγγλικά. Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όμως με το να ερευνάς τι γίνεται στην Αγγλία. Έχουν μείνει πίσω σε τόσα πολλά περιβαλλοντικά θέματα σε σχέση με την Ευρώπη που είναι ενδιαφέρον να διαβάζεις πως σχεδιάζουν να φτάσουν την υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με γνώσεις, φοιτητές, καθηγητές πανεπιστημίων και οι απίστετοι και φοβεροί Bloggers! Χωρίς αυτούς δε θα τα κατάφερνα γιατί μου στέλνουν συνήθως ανώνυμα πάρα πολλές πληροφορίες για το τι γίνεται σε άλλες χώρες, απαντούν σε ερωτήματα και μου γράφουν ολόκληρες εκθέσεις.
Παραδείγματα ;
- ο Aceras με τις υψηλού επιστημονικού επιπέδου γνώσεις του για κτίρια, ενέργεια, νερό και δεν ξέρω τι άλλο, που ζει στην Ελβετία και τις διασυνδέσεις του.
- η Verity Devottee που δεν έχω ιδέα ποια είναι. Ξέρω όμως ότι ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ επιστήμονας και ευαίσθητος άνθρωπος. ΟΤΙ ΘΕΣ για τη θάλασσα.
- η Ολυμπία Neverland που και πάλι δεν γνωρίζω με τη Βιοποικιλότητα. Με έκανε να φαίνομαι πολύ καλός στις παρουσιάσεις στα σχολεία.
- Ο Αλέξης με τις πολεοδομικές γνώσεις τις Γερμανίας
- Ο Ιάκωβος Με τις γνώσεις του για τους Υδροβιότοπους

και πολλοί άλλοι. Σας ευχαριστώ όλους !!!

Τέλος
Δεν έχω πρόβλημα για τη κριτική που μου κάνουν οι άνθρωποι των αφαλατώσεων, οι κυνηγοί, οι λατόμοι, διάφοροι πολιτικοί, οι πάρα πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι κλπ.
Αυτά τα αντέχω, τα δημόσια αξιώματα συνοδεύονται και από αυτά. Όταν κάνεις κριτική πρέπει να είσαι έτοιμος και εσύ ο ίδιος να δεχτείς κριτική.
Αυτό ενοχλεί φυσικά αλλά επειδή είναι συζήτηση σε επιχειρήματα μπορείς να το χειριστείς σε όλα τα επίπεδα.

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008

Θα 'μαι κοντά σου όταν με θες

"Θα 'μαι κοντά σου όταν με θες" Αλκίνοος


Στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Πρώτη εκτέλεση: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ξύπνησα μες τον ύπνο μου
κι άκουσα δυο φωνές.
Η μια μου είπε ξέχνα την
κι πάψε πια να κλαις.
Μα η άλλη ήταν η δική σου
μες απ` του ύπνου του εφιάλτη τις γραμμές.
Μου λεγε αγάπη μου κοιμήσου
Θα μαι κοντά σου όταν με θες...

Τα χρόνια είναι αμέτρητα
μα είν` η ζωή μικρή.
Συνήθισα να σ` αγαπώ
συνήθισες κι εσύ.
Μα είναι τα χρόνια ένα δοχείο
ένα φθηνό ξενοδοχείο για δυο στιγμές.
Για να χωράει κάπου ο πόνος
τις νύχτες όταν μένω μόνος.
Τις σιωπές μου να μετράω
να σε θυμάμαι όταν πονάω να μου λες
Θα μαι κοντά σου όταν με θες...

Το παραμύθι τέλειωσε
κι αρχίζει η ζωή.
Αχ να ταν η αλήθεια σου
σαν ψέμα αληθινή.
Τι να την κάνω τη ζωή μου
στο παραμύθι θα τη ρίξω να πνιγεί.
Να παραμυθιαστεί η ψυχή μου,
να σε πιστέψει πάλι από την αρχή.
Να σε πιστεύει όταν μ` αγγίζεις,
τις νύχτες όταν ψιθυρίζεις όταν λες
Θα μαι κοντά σου όταν με θες...
___________________ Η ιστορία των στίχων ___________
"Ένας φίλος του Αλκίνοου όποτε κοιμόταν έβλεπε μια κοπέλα την οποία στο τέλος ερωτεύτηκε μόνο από τα όνειρα του.. ο έρωτας του για αυτή την κοπέλα των ονείρων του έφτασε σε έτσι σημείο που έπινε χάπια για να κοιμηθεί να την δει.. έτσι ο Αλκίνοος ακούγοντας από τον φίλο του τι γινόταν έγραψε αυτό το τραγούδι..."

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008

Η Θάλασσα στα χέρια των Κυπρίων

Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για τη θάλασσα και παρασύρθηκα στο να καταγράψω τα πιο κάτω όσον αφορά τη κακομεταχείριση που κάναμε των κυπριακών θαλασσών:
α) Η πρώτη εκβάθυνση του λιμανιού Λεμεσού αν και εκφράστηκαν ανησυχίες και για τα νεότερα έργα που εκτελέστηκαν και εκτελούνται έχει σκορπίσει τεράστιες ποσότητες λάσπης στη περιοχή.
(β) Όταν βυθίστηκε το πλοίο Φάρσα με εκατοντάδες τόνους από το πιο βλαβερό είδος αμιάντου τη δεκαετία του '80 κλείναμε τα μάτια, αν και ακόμη 20 χρόνια μετά χρειάζονται πιέσεις για να καθαριστεί σωστά.
(γ) Κατασκευάστηκαν μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια και λιμάνια χωρίς πρόνοιες για τις αποχετεύσεις των σκαφών που ακόμη καταλήγουν στη θάλασσα παρά τη σχετική απαγορευτική νομοθεσία. Στο λιμάνι Λεμεσού τα αφορούν με βυτιοφόρο παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκεί σύνδεση του αποχετευτικού. Στη περιοχή "μπάνια" στην Πάφο βγαίνουν σωστά λύματα ...
(δ) Ακόμη ρίχνουμε οικιακά λύματα πλησίον ή μέσα στη θάλασσα λόγω έλλειψης αστυνόμευσης π.χ. Κάβο Γκρέκο.
(ε) Παρά τις υποδείξεις δύο διαφορετικών μελετών με σοβαρότατες προειδοποιήσεις για τη ζημιά στο παραλιακό μέτωπο λόγω λανθασμένης χωροθέτησης και τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως για μη εκτέλεση περιβαλλοντικής μελέτης, η απόφαση για κατασκευή της μαρίνας στο Ζύγι προχώρησε.
Δεν υπάρχει στον αρχικό προγραμματισμό ούτε εδώ διαχείριση των λυμάτων και ο "τοίχος" των κυματοθραυστών που θα χτιστούν για να προστατευθεί η παραλία μέχρι τη πόλη της Λάρνακας λόγω της χωροθέτησης στο Ζύγι, θα στοιχίσει εκατομμύρια.
(ζ) Σε όλες τις παραλιακές πόλεις μας, έστω και αν η τοπική οικονομία τους βασίζεται στον τουρισμό, σχεδιάζουμε αγωγούς των νερών της βροχής που καταλήγουν σε τουριστικές περιοχές λουομένων μαζί με λύματα και νερά των υπογείων πολυκατοικιών που ρίχνονται μέσα παράνομα.

Μέσα σε όλο αυτά προστέθηκε και η απόφαση για την κατασκευή μαρίνων χωρίς να γίνει η Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που προβλέπει ο νόμος για τις συνολικές πρόνοιες του κυβερνητικού σχεδιασμού των μαρίνων.
Τώρα ψάχνουμε για καινούργια (και πολλά) λατομεία .... βλέπεται οι πέτρες που χρειάζονται για να κτιστούν οι μαρίνες είναι πολλές ... μα πάρα πολλές.

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008

Στο Τσίρειο και πάλι ..

Πριν λίγες μέρες πήγα το απόγευμα στο Τσίρειο Δημοτικό Σχολείο στη Λεμεσό και έκανα μια παρουσίαση για το περιβάλλον στους γονείς.
Σήμερα πήγα ξανά και μίλησα 2 φορές συνολικά σε όλο το σχολείο που εχει περίπου 400 μαθητές.
Τα παιδια του δημοτικού δεν είναι εύκολο ακροατήριο, δύσκολα κρατάς τη προσοχή τους, και η γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιείς δύσκολη ...
Πολύ κουραστικό αλλά άξιζε το κόπο και πολύ μάλιστα!

Χάρηκα που το σχολείο είναι έτοιμο να κάνει και κομποστοποίηση. Εχουν ήδη τον κάδο και άρχισαν να επεξηγούν στους μαθητές τι μπαίνει μέσα και τι δεν ...
Γνώρισα πολύ καλούς ανθρώπους και το χάρηκα πάρα πολύ.

[Δεν ειναι αμαρτία να χαίρεται κάποιος τη δουλειά του εννεν ?]

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη λόγω των κλιματικών Αλλαγών

[Για να πάρετε το κείμενο της Δημοσιογραφικής σε μορφή Word πατάτε εδώ]

Prof Manfred Lange presentation
[Δέστε επίσης τα πιο κάτω δημοσιεύματα βασισμένα στην Εκθεση:
Το ΒΗΜΑ:
*
Το 2080 θα παλεύουν με τις πλημμύρες σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη
* Η Αθήνα θα καταναλώνει κατά 30% περισσότερη ενέργεια το καλοκαίρι για κλιματισμό

και
Τι έγραψε η Ελληνική Εφημερίδα τα ΝΕΑ εδώ έχει και ένα ωραίο γραφικό βασισμένο στην έκθεση τις σημερινής διάσκεψης.]
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος:


1 Θερμοκρασία:

* Η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη στην ανατολική Ευρώπη, στις Σκανδιναβικές χώρες το χειμώνα και στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στη Μεσόγειο το καλοκαίρι.

2 Θερμοκρασία γενικά – Ευρώπη:

* Οι περιοχές της Ευρώπης έχουν θερμανθεί περισσότερο (1.2°C) από το παγκόσμιο μέσο όρο (1°C).

* Οκτώ από τα 12 χρόνια μεταξύ 1996 και 2007 ήταν μεταξύ των 12 πιο ζεστών χρόνων από το 1850.

* Αυτό τον αιώνα η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1-5.5°C (καλύτερη πρόβλεψη) με τις μεγαλύτερες αυξήσεις πάνω από την ανατολική και βόρεια Ευρώπη το χειμώνα και το καλοκαίρι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα είναι στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στη Μεσογειακή Ευρώπη.

3 Βροχόπτωση Γενικά στην Ευρώπη:

* Τον 20ο αιώνα είχαμε αύξηση της βροχόπτωσης κατά 10%-40% στη βόρεια Ευρώπη και μείωση κατά 20% σε ορισμένα μέρη της νότιας Ευρώπης.

* Μέση βροχόπτωση του χειμώνα αυξήθηκε κατά 20% με 40% στη δυτική και βόρεια Ευρώπη και πιο ξηρούς χειμώνες σε νότια και κεντρική Ευρώπη.

* Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν αλλαγές στη βροχόπτωση στις διάφορες εποχές του χρόνου και σε περιοχές της Ευρώπης με γενική αύξηση 5-20% στη βόρεια Ευρώπη και μείωση από -5% έως -30% στη νότια Ευρώπη γύρω στο 2080-2099.

* Άλλα σενάρια είναι χειρότερα!

4 Ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη:

* Τα συμβάντα με ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι πλέον συχνά ενώ τα συμβάντα με ακραία ψηλές θερμοκρασίες είναι τώρα πιο συχνά. Η συχνότητα των ακραία ζεστών ημερών στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1880 και του 2005.

* Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά, πιο ακραία και μεγαλύτερης διάρκειας.

* Οι αλλαγές στις καθημερινές χειμερινές θερμοκρασίες και ο αριθμός των ημερών με παγετό και ακραία χαμηλών θερμοκρασιών προβλέπεται να μειωθεί. Αυτά τα φαινόμενα προβλέπονται πιο εμφανή στην Ισπανία, Κεντρική Ευρώπη, στις Άλπεις και στη νότια Ελλάδα.

* Γεωγραφικά η μέγιστη καλοκαιρινή θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο στη νότια Ευρώπη. Στη βόρεια Ευρώπη θα μειωθούν οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Σενάρια προβλέπουν ότι η Κεντρική Ευρώπη θα έχει τον ίδιο αριθμό ζεστών ημερών όσο έχει τώρα η Ισπανία και η Σικελία.

5 Ακραίες Βροχοπτώσεις:

* Στην Ευρώπη σαν σύνολο, η ένταση των εξαιρετικά βροχερών γεγονότων αυξήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια ακόμα και σε περιοχές όπου η μέση βροχόπτωση έχει μειωθεί όπως για παράδειγμα η Κεντρική Ευρώπη και η Μεσόγειος.

* Ακραίες βροχοπτώσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 17% στη βόρεια και 13% στην κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Καμιά αλλαγή στη νότια Ευρώπη.

* Ο συνδυασμός της ψηλότερης θερμοκρασίας και της μειωμένης καλοκαιρινής βροχόπτωσης αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση της ανομβρίας σε όλη την Ευρώπη. Στη νότια Ευρώπη οι μέρες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά.

* Στη νότια Ευρώπη η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς βροχή θα επεκταθεί μέχρι 1 μήνα μέχρι το τέλος του αιώνα.

6 Μόλυνση από ΄Οζον:

* Στην κεντροδυτική Ευρώπη και στη Μεσόγειο η αύξηση στη μέγιστη καθημερινή θερμοκρασία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ημερών με συγκεντρώσεις όζοντος πέραν του ορίου.

* Στη νότια και κεντρική Ευρώπη οι μέρες με συγκέντρωση όζοντος πέραν του ορίου αυξήθηκε κατά 8 ανά έτος ή 17% τα τελευταία 8 χρόνια.

7 Θαλάσσια βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα:

* Στη μεσόγειο θάλασσα η θερμοκρασία του νερού προβλέπεται να αυξηθεί και η ροή γλυκού νερού να μειωθεί.

* Ζωή ξένη προς τη μεσόγειο θα εισβάλει και θα αναπτυχθεί σ΄ αντικατάσταση των ειδών που υπήρχαν. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν θαλάσσια οικοσυστήματα και τον τύπο και δραστηριότητα των ψαράδων όταν είδη που εμπορεύονται θα επηρεαστούν.

8 Στάθμη της θάλασσας:

* Μέσα στον 20ο αιώνα η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 17cm με ταχύτητα από -0.3 mm/χρόνο έως 2.8 mm/χρόνο.

* Τα τελευταία 15 χρόνια η στάθμη ανεβαίνει κατά 3.1 mm/χρόνο!

* 1.6 εκ. άνθρωποι στην Ε.Ε. θα επηρεαστούν από την εισροή της θάλασσας στη γη μέχρι το 2080.

* Εκτός από ορισμένες περιοχές, η Μεσόγειος δε φαίνεται να υποφέρει πολύ. Αύξηση της στάθμης κατά 1.5 mm το χρόνο σε σύγκριση με 7.5 mm στη μαύρη θάλασσα και 3.4 mm στο βόρειο ατλαντικό.

* Στην περίπτωση που θα έχουμε αυξημένες εκπομπές CO2 θα πληγεί η βόρεια μεσόγειος, η βόρεια και η δυτική Ευρώπη.

* Έστω και αν θέσουμε υπό έλεγχο τις εκπομπές του CO1 η στάθμη θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι το 2100.

* Αν όμως λειώσει το χιόνι στη Γροινλανδία η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 7 m και αν χάσουμε και το χιόνι στην Ανταρκτική ακόμη 5-6m.

9 Θερμοκρασία της θάλασσας:

* Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας της Ευρώπης τα τελευταία 25 χρόνια είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το ρυθμό αύξησης τον τελευταίο αιώνα και ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος.

* Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη στην ανατολική Μεσόγειο στη βόρεια θάλασσα, τη Βαλτική.

10 Νερό:

* Η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μεσόγειος ήδη υποφέρουν από έλλειψη νερού. Αυτές οι περιοχές θα αντιμετωπίσουν πιο συχνές ανομβρίες μεγαλύτερης διάρκειας.

* Τα υπόγεια νερά θα μειώνονται στις ακτές και στη νότια Ευρώπη με νερά να γίνονται υφάλμυρα. Αυτό θα επιταχυνθεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

11 Φυτά:

* Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα πολλά φυτικά είδη θα μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα.

* Τα δάση θα μειωθούν στο νότο και 60% των ειδών που αναπτύσσονται σε ορεινές περιοχές θα εξαφανιστούν.

12 Ερημοποίηση:

* Οι κλιματικές αλλαγές θα αυξήσουν τους κινδύνους της ερημοποίησης που ήδη έχει ξεκινήσει στη Νότια Ευρώπη και που αναμένεται να κινηθεί πιο βόρεια.

* Η μείωση της υγρασίας στο έδαφος θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης σε φυτά και μικροοργανισμούς στο έδαφος με απρόβλεπτα αποτελέσματα στη βιοποικιλότητα.
Το φαινόμενο αυτό θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της Μεσογείου (πάντα υπήρχε). Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν προγράμματα βελτίωσης της ικανότητας των εδαφών να συγκρατούν υγρασία. (p132).

* Η καταστροφή των εδαφών που ήδη είναι εμφανής σε περιοχές της Μεσογείου, σε συνδυασμό με μεγάλης διάρκειας ανομβρίες και πυρκαγιές θα αυξήσουν τους κινδύνους της ερημοποίησης.

* Σε πολλές περιπτώσεις η ερημοποίηση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

13 Δάση και καλλιέργειες:

* Η μειωμένη βροχόπτωση και αυξημένη θερμοκρασία θα επηρεάσουν επίσης την ανάπτυξη των φυτών και τις εποχές καλλιέργειας.

* Στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω του ότι η βροχόπτωση όχι μόνο θα μειωθεί αλλά θα είναι έντονη για λίγες μέρες θα χρειαστεί να επανεξεταστούν οι επιλογές των φυτών που καλλιεργούνται και οι τεχνικές.

* Λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας νερού, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του τουρισμού για παράδειγμα και της γεωργίας. Χρειάζεται προγραμματισμός.

* Θα επεκταθεί η περίοδος ξηρασίας και θα αυξηθούν κατά πολύ οι κίνδυνοι πυρκαγιών.

14 Υγεία:

* Αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων που έχουν σχέση με τη θερμοκρασία το θερμό καλοκαίρι του 2003 στην Ευρώπη είχε σαν αποτέλεσμα 70000 θανάτους.
Αν συνεχίσουν οι εκπομπές σε μεγάλους ρυθμούς αυτό θα συμβαίνει κάθε χρόνο!

* Στη Μεσόγειο αναμένονται αρρώστιες που έχουν σχέση με κουνούπια, δηλητηριάσεις φαγητών με τη σαλμονέλα ως ο πιο συχνός λόγος, dengue - αρρώστια που μοιάζει με την μαλάρια, αλλά συναντάται σε αστικές πόλεις των Τροπικών και αυξημένους αριθμούς παθογόνων οργανισμών.

15 Οικονομικές Επιπτώσεις:

* Αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο σε σχέση π.χ. με την ανάγκη σε ενέργεια, αγροτική παραγωγή, νερό, επιπτώσεις στην υγεία, τον καλοκαιρινό τουρισμό, οικοσυστήματα.

* Έστω και αν όλες οι εκπομπές σταματήσουν σήμερα οι αλλαγές στο κλίμα θα συνεχίζονται για πολλές δεκαετίες.

16 Δάση και Γεωργία:

* Αναμένεται 10% αύξηση της γεωργικής παραγωγής στη βόρεια Ευρώπη και 10% μείωση στη Μεσόγειο.

* Αυξημένος κίνδυνος από πυρκαγιές.

17 Τουρισμός:

* H αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη θα κάνει τις δραστηριότητες στο ύπαιθρο πιο ευχάριστες και ελκυστικές αν υπολογίσει κανείς τους καύσωνες στη Μεσόγειο και το πρόβλημα εξεύρεσης νερού.

* Αν προγραμματιστούμε σωστά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αρχή και το τέλος του καλοκαιριού μια εποχή που το κλίμα θα είναι πιο καλό.

* Υπάρχουν όμως μεγάλες πιθανότητες να μένουν στη χώρα τους για εσωτερικό τουρισμό (π.χ. Βρετανία).


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

ctheopemptou@ec.gov.cy

Http://Perivallon.eu

http://theopemptou.blogspot.com/

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

Κλιματικές Αλλαγές - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος και το Ινστιτούτο Κύπρου σας προσκαλούν σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη όπου:

· O Eπίτροπος Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει τις αναφορές στη Μεσόγειο που γίνονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το κλίμα στην Ευρώπη.
· Ο Prof. Dr. Manfred A. Lange, διευθυντής του Energy, Environment and Water Research Center (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου θα παρουσιάσει (στα Αγγλικά) τις τελευταίες προβλέψεις αναφορικά με το κλίμα ειδικά για την Κύπρο.

Η διάσκεψη θα γίνει στο Ινστιτούτου Κύπρου (μέσα στο ΑΤΙ) στις 10.00 π.μ. την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008.
[Το υλικό που δοθεί στη σημερινή διάσκεψη θα παρουσιαστεί εδώ στις 11:15πμ]
Related Posts with Thumbnails