Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008

Ποδήλατα - ακόμη ένα βήμα μπροστά !

Έχουμε εξελίξεις στο θέμα των ποδηλατοδρόμων και της νομοθετικής ρύθμισης.
Αποφασίστηκαν τα πιο κάτω για νομική ρύθμιση:
  1. Τι είναι ποδηλατόδρομος
  2. Τι είναι η ποδηλατολωρίδα
  3. Η χωροθέτηση Ποδηλατοδρόμων
  4. Η χωροθέτηση ποδηλατολωρίδων
  5. Η κατασκευή και σήμανση των ποδηλατολωρίδων
  6. Οι διασταυρώσεις των Ποδηλατολωρίδων και ποδηλατοδρόμων
  7. Οι τύποι διασταυρώσεων

Τι είναι ποδηλατόδρομος;
Η λωρίδα γης η οποία καθορίζεται αποκλειστικά για τη (αμφίδρομη) διακίνηση ποδηλάτων

Τι είναι η Ποδηλατολωρίδα
Η λωρίδα γης δίπλα από τις τυπικές λωρίδες διακίνησης του οδικού δικτύου που διατίθεται για την αποκλειστική διακίνηση ποδηλάτων. Σε ορισμένες και με βάση ειδική ρύθμιση θα επιτρέπονται και άλλα τροχοφόρα.

Ακόμη ένα βήμα. Τώρα σειρά έχει η σήμανση και μετά η νομοθεσία ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Θεοπέμπτου.

Μαζί με φίλους χρησιμοποιούμε συχνά για σκοπούς αναψυχής/εξάσκησης τους ποδολατόδρομους της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου που κατασκευάστηκαν παραπλεύρως των δρόμων Ποταμού Λιοπετρίου - Αγίας Νάπας, Αγίας Νάπάς - Παραλιμνίου - Παραλίμνι - Προταράς, Κάβο Γκρέκο κλπ. Προκύπτει μέγα θέμα ασφάλειας όπου αυτοί οι ποδηλατόδρομοι (συνολικό μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα) διασταυρώνονται με παρόδους των αυτοκινητοδρόμων.Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για έξοδο από τον ποδηλατόδρομο, διαστάυρωση του αυτοκινητόδρομου και επάνοδος στον ποδηλατόδρομο που συνεχίζεται λίγο πιο κάτω.
Δεν υπάρχουν συνήθως ράμπες για έξοδο από τον ποδηλατόδρομο, ούτε κατάλληλη σήμανση, και τα κλαδιά ακλάδευτων δέντρων αποτελούν κίνδυνο για τους ποδηλάτες καθώς επίσης και δέντρα φυτεμένα στη μέση του ποδηλατόδρομου. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν σπασμένα μπουκάλια και χρειάζεται τακτική καθαριότητα από τους τοπικούς Δήμους.
Σε πολλά σημεία το οδόστρωμα χρήζει βελτίωσης (λαγκούβες κλπ).
Κατά τα άλλα είναι ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων που σε συνδυασμό με το πολύ όμορφο περιβάλλον της περιοχής Κάβο Γκρέκο με τις χωμάτινες διαδρομές, θα πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης σε όσους αγαπούν το άθλημα της ποδηλασίας (κυρίως με MOUNTAIN BIKES). Ιδιαίτερα όταν γίνει ανακατασκευή του δρόμου Δερύνειας - Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας, οι ποδηλατόδρομοι αυτοί θα γίνουν πιο προσβάσιμοι γιατί η κατάσταση που επικρατεί τώρα στο δρόμο αυτό είναι απαράδεκτη καιεπικίνδυνη όχι μόνο για ποδηλάτες αλλά και για πεζούς και οδηγούς.
Τα σχόλια σας παρακαλώ.

Theopemptou είπε...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα μεταφέρω τα προβλήματα στο αρμόδιο υπουργείο.
Αν κάνετε επιλογή "Ποδήλατα" στις Ετικέτες θα μπορέσετε να δειτε τι έχω κάνει για τα ποδήλατα και που βρίσκτεται το θέμα.
Στη συνάντηση που είχα με τον υπ. Εσωτερικό πριν 2 μέρες του ζήτησα να επιταχύνουμε τη διαδικασία γιατι έχει καθυστερήσει πολύ. Ταυτόχρονα είμαι σε επαφή με την Εισαγγελία και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας που χειρίζεται κεντρικά το θέμα, αλλά δυστυχώς με πολύ αργούς ρυθμούς!
Για κάθε εξέλιξη κρατώ ενήμερη τη Ποδηλατοκίνηση, αλλά μπορώ να σας ενημερώνω αν θέλετε νοουμένου ότι θα έχω ένα email.

Related Posts with Thumbnails