Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεοπέμπτου: Έχουμε την άνεση να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει...

Η συνέντευξη μου στον Πολίτη:

Θεοπέμπτου: Έχουμε την άνεση να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει...
Μια τελευταία ματιά στο μπλογκ του πριν τη συνέντευξη. Το απόφθεγμα που φιλοξενεί σήμερα: "η τέχνη δεν είναι μια μορφή προπαγάνδας αλλά μια μορφή αλήθειας".
Τι κάνει μια πολιτιστική συντάκτρια στο γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος;
Προσπαθεί να αντιληφθεί αν τελικά η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον είναι θέμα πολιτισμού.
Ο Xαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι ο άνθρωπος που κατάφερε περισσότεροι άνθρωποι να στρέψουν το βλέμμα στο φυσικό τους σπίτι.
Η φωτογραφική τέχνη είναι το χόμπι του και, ναι, έχει παρακολουθήσει συναυλίες των Black Sabbath, Led Zeppelin, Bob Dylan, Santana! Aπόδειξη, όταν χτυπά το κινητό του τηλέφωνο, ακούγεται το "Λέιλα", του Έρικ Κλάπτον. Στην κυπριακή μπλογκοσφαίρα, δεν υπάρχει σκεπτόμενος/η μπλόγκερ που να μην προτείνει και να παραπέμπει στο theopemptou.blogspot.com, το οποίο όλοι έχουν καταχωρισμένο ως "ο επίτροπός μας".

"Το μπλογκ βοηθά στη δουλειά μου, γιατί πολλές φορές θέματα που θα ήταν καλό να αποκτήσουν δημοσιότητα περνούν απαρατήρητα. Στο μπλογκ τα διαβάζουν πολλοί, ακόμη και δημοσιογράφοι που τα δημοσιεύουν στις εφημερίδες τους. Αποδείχτηκε χρυσάφι για μένα. Εξάλλου, μπήκα σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο.
Θαυμάζω τους περισσότερους μπλόγκερ. Έχουν απίστευτες ικανότητες να περιγράφουν γεγονότα, είναι μεγάλη απόλαυση να τους διαβάζεις. Το δικό μου γράψιμο είναι πεζό".

Έχετε κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις;
Παρατηρώ δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται.
Απ' αυτή την άποψη, απολαμβάνω τα κείμενα της "δρακούνας". Από την άλλη, μου αρέσουν τα θέματα που θίγει η "δασκαλούα" γιατί είναι πιο κοντά στη ζωή. Με ευχαριστεί να διαβάζω τον Aceras, που γράφει φοβερές ιστορίες. Ο lexipenitas πάλι έχει μεγάλες ευαισθησίες.

Στο θέμα μας: η ενασχόληση με το περιβάλλον αφορά μόνο τους... ρομαντικούς;
Αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές. Πρέπει να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Μιλώντας με νέους ανθρώπους, η έγνοια τους για το περιβάλλον είναι εντυπωσιακή. Νομίζω πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η Κύπρος και ο πλανήτης είναι μέσω αυτών των ανθρώπων που κάποια στιγμή θα λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αν πάμε πίσω στα μπλογκ, θα δείτε πως η ευαισθησία φαίνεται και εκεί. Έχουν κατανοήσει τα προβλήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κατανοούν την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Αν κοιτάξουμε και τη δύναμη που είχαν οι μπλόγκερ την περίοδο των πυρκαγιών στην Ελλάδα, όταν κατέβηκε όλος ο κόσμος στο Σύνταγμα, θα δούμε πως ένα κομμάτι της κοινωνίας που μέχρι τώρα δεν είχε φωνή, σήμερα μπορεί να γράψει κάτι και να μείνει για καιρό στο μπλογκ.
Η δύναμη στα χέρια των μπλόγκερ ολοένα μεγαλώνει. Ακόμη και ο κόσμος που ασχολείται με θέματα εντελώς άσχετα με την τεχνολογία δημιουργεί μπλογκ.
Για παράδειγμα, υπάρχουν καλλιτέχνες που αναρτούν στο διαδίκτυο τους ζωγραφικούς τους πίνακες ακριβώς γιατί είναι πολύ εύκολο να το κάνουν.
Τα μπλογκ αποτελούν μια διέξοδο για όσους θέλουν να προβάλουν την τέχνη τους χωρίς να ξέρουν πώς να σχεδιάσουν ιστοσελίδες και ανοίγουν ορίζοντες σε πάρα πολύ κόσμο.
Είμαι εντυπωσιασμένος από το φαινόμενο.

Χρησιμοποιείται και η κυπριακή διάλεκτος. Πώς σας φαίνεται αυτό;
Προσωπικά συνηθίζω να μιλώ την κυπριακή διάλεκτο γενικότερα και όταν έδωσα κάποτε μια διάλεξη στη Λάρνακα, τελειώνοντας κάποιος είπε πως μόνο οι Λευκωσιάτες μιλούν κυπριακά. "Εμείς της επαρχίας", είπε, "μπροστά σε κόσμο νιώθουμε πως πρέπει να μιλούμε πιο σωστά ελληνικά"... Θαυμάζω τον κόσμο που γράφει στα κυπριακά, δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να καταλήξεις και με έναν τρόπο γραφής.
Νομίζω όμως πως για μας τους Κύπριους είναι μεγάλη απόλαυση να διαβάζουμε καλά γραμμένα κυπριακά. Και μπορεί κάποτε να είναι δύσκολο να τα διαβάσω, με βασανίζουν όμως ακόμη περισσότερο τα... greeklish.

Περιβάλλον - πολιτισμός
Ένας άνθρωπος που σέβεται το περιβάλλον έχει πολιτισμό μέσα του;
Ακόμη και η ίδια η νομοθεσία αναφέρει στην περιβαλλοντική πληροφόρηση την πολιτιστική κληρονομιά. Πάντα το περιβαλλοντικό κίνημα σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων έχει έγνοια για την προστασία τους. Είναι πολύ στενή η σύνδεση. Όταν ξεκινάς να κάνεις ένα έργο, είναι απαραίτητο να δεις τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, στον πολιτισμό. Για παράδειγμα, όταν θα περνούσε από τους βράχους των Χασαμπουλιών δρόμος, χάλασαν ένα πέτρωμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, ένα κομμάτι της ιστορίας μας που είναι εντυπωσιακό σαν μόρφωμα...
Αυτά είναι σημαντικά πράγματα. Έχουμε μια άνεση να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει. Συχνά προκαλώ τον κόσμο όταν πηγαίνει στο Λατσί για διακοπές να κοιτάξει πόσα αρχαία γιοφύρια κάλυψε ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων κάποιας ηλικίας που παίρνουν αποφάσεις, οι οποίοι στην εκπαίδευσή τους έμαθαν να κάνουν μόνο κοστολογήσεις. Δεν είναι όλα στο βωμό του κόστους. Είμαι πολύ απογοητευμένος σ' αυτό το ζήτημα.
Το κόστος είναι πάντα χρηματικό. Δεν κοιτάζουν το κόστος για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο, για τον πολιτισμό.
Είναι και το θέμα των αρχαίων κυρίως στη Λευκωσία που "όπου σκάψεις βρίσκεις αρχαία". Το θέμα είναι να τα συνδέσεις με την ανάπτυξη.
Είναι και τα θέματα αισθητικής. Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει πως το περιβάλλον έχει μεγάλη σχέση με την αισθητική. Αυτό γίνεται φανερό στην αρχιτεκτονική. Τα κτήρια πρέπει να εντάσσονται στο περιβάλλον. Αυτό δεν το κάνουμε. Δεν έχουμε την αίσθηση να "συγυριστούμε" και να κάνουμε κάτι ωραίο.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού που λέτε, που ενέχει την τέχνη, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη, είναι η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. Προσωπικά δεν μου άρεσε το ότι ενώ έχουμε τα πετρόκτιστα ενετικά τείχη ξαφνικά έρχεται αυτό το τεράστιο τσιμεντένιο οικοδόμημα στο χώρο της Πλατείας.
Αν κοιτάξει κάποιος από μόνο του το σχέδιο είναι εντυπωσιακό. Όμως, τι κριτήρια δώσαμε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό; Αυτό είναι ένα ερώτημα.
Επιπλέον, πρέπει πάντα όταν έχουμε να κάνουμε με αρχαιότητες να μην κάνουμε ζημιά που να είναι ανεπανόρθωτη. Το έργο πρέπει να είναι αναστρέψιμο. Έχω έγνοια αν τα μεγάλα θεμέλια ή οι κατασκευές που θα γίνουν θα προστατέψουν τα τείχη. Παίρνουμε διαβεβαιώσεις πως θα είναι αναστρέψιμο. Το ελπίζω.
Η άλλη μου έγνοια είναι απλοϊκή αλλά νομίζω θα φανεί: το τσιμέντο όταν θα ζεσταίνεται στον καυτό ήλιο της Κύπρου. Αν δεν ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια θα έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα μπουν μονωτικά υλικά. Θα το δούμε.

Όπως είναι σήμερα η κατάσταση στην Πλατεία, συνάδει με το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά ή την αισθητική;
Καθόλου. Αν θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο χώρο για συγκεντρώσεις, θα έλεγα να επικεντρωθούμε στην περιοχή του παλιού ΓΣΠ. Στην Πλατεία θεωρώ πως θα ήταν καλύτερα να σχεδιάσουμε ένα γιοφύρι που να αρμόζει στο τείχος. Σίγουρα θα πρέπει να μελετήσουμε καλά την περιοχή γιατί έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα δεν βοηθά να την επισκέπτονται κάποιοι τα βράδια, ιδιαίτερα το κάτω μέρος της Πλατείας.
Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια που έχει γίνει στο σχέδιο με τη δημιουργία καφετέριας και καταστημάτων για να πηγαίνει ο κόσμος κάτω, τα καταστήματα όμως κάποια στιγμή θα κλείνουν. Εν πάση περιπτώσει, δεν είμαι αρχιτέκτονας, βλέπω το θέμα περιβαλλοντικά.

Περιβάλλον - νέοι (στην ψυχή)
"Το κράτος δεν ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν εθελοντικές εργασίες, να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, να γνωρίσουν τον κόσμο όταν είναι νέοι. Στην Κύπρο δεν βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας. Να πάμε να περπατήσουμε στη φύση, στα δάση..." Δεν φτάνει αυτό, το κράτος λαμβάνει αποφάσεις που αποτρέπουν τους νέους από την επαφή με τη φύση. Π.χ. κατασκηνωτικοί χώροι.
Όπου πάμε στην Κύπρο γράφει "απαγορεύεται το κάμπινγκ". Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγαλύτεροι (σ.σ. που λαμβάνουν και τις αποφάσεις) έχουν άλλη ιδέα στο μυαλό τους για το τι σημαίνει κάμπινγκ. Είναι ένα κομμάτι που δίνει διέξοδο στη νεολαία, είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν από την πόλη και μένουν κάτω από ένα δέντρο το οποίο εν τέλει αγαπούν. Αν αυτοί οι άνθρωποι αντιληφθούν οποιαδήποτε στιγμή πως κάτι πάει λάθος με τη φύση, είναι οι πρώτοι που θα αντιδράσουν.

Καταληκτικά, αν η συζήτηση με τον Επίτροπο πέρασε μέσα από τη μουσική, την παιδεία, τους νέους ανθρώπους, τις νέες κοινωνικές ανησυχίες σε κάθε επίπεδο, αυτό έγινε γιατί όλα περιβάλλουν τη ζωή μας. Και σ' αυτήν, το περιβάλλον και ο πολιτισμός έχουν τον πρώτο λόγο.
Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως
Κωδικός άρθρου: 762642
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/12/2007, Σελίδα: 5 <- PDF

Σχόλια

Ο χρήστης mmexer είπε…
Να συνεχίσω την συνέντευξη με κάποιες ερωτήσεις; *πάντα με την άδειά σας...

Πότε επεμβαίνει μια επιτροπή περιβάλλοντος; Τι γίνεται με τις φυσικές καταστροφές; Πως μπορούμε να κάνουμε ενεργούς πολίτες για να συμμετέχουν σε μια κινητοποίηση για το περιβάλλον; Υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση στην Κύπρο; Αυτά! Η άποψή σας νομίζω αφορά όλους μας!!!
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είναι νέος θεσμός και είναι κυρίως συμβουλευτικός στον Πρόεδρο και στην Κυβέρνηση. Ο άμεσα προϊστάμενος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Επίτροπος ανήκει στο προσωπικό του Προεδρικού.
Τα πιο πάνω είναι σημαντικά γιατί είναι από εδώ που αντλείται και η δύναμη του Επιτρόπου.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα μου είναι γνωστά αφού ασχολούμαι ενεργά μέσα από οργανώσεις και μετέπειτα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εδώ και χρόνια. Μια σειρά όμως από άλλα προβλήματα έρχονται υπόψη μου μέσα από συναντήσεις και τις καταγγελίες ενεργών πολιτών.
Όπως υποψιάζομαι ότι ισχύει και στην Ελλάδα, το κοινό και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν περιβαλλοντική συνείδηση με το πρόβλημα να εστιάζεται στους κρατικούς υπαλλήλους που επιμένουν να συνεχίζουν να δουλεύουν όπως πριν.
Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη ....
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Στην Ελβετία ο κάθε πολίτης, όπως τζαι η κάθε περιβαλλοντική οργάνωση έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση πριν οικοδομηθεί οτιδήποτε. Η κάθε ένσταση πρέπει να μελετηθεί από τους αρμοδίους τζιαι να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις αν πραγματικά δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος σε αυτούς που ενίστανται. (ένσταση δεν σημαίνει κατ ανάγκην αποδοχή της ή άσκοπη επιβράδυνση του έργου, αν αυτός που θα κτίσει κάτι αποδείξει ότι όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο, το project δεν φοβάται τίποτε από ενστάσεις). Αυτό τι αποτέλεσμα έχει; εκτός που δεν μπορεί να κτιστεί τίποτε το παράνομον πίσω που την πλάτη της κυβέρνησης (ή με την κυβέρνησην να κάμνει πλάτες όπως συμβαίνει συχνά στην Κύπρον), όποιος έχει έναν project με ευαίσθητα για το περιβάλλον ζητήματα, παίρνει μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος απο πρίν για να αποφύγει άσκοπες ενστάσεις τζαι επιβραδύνσεις του έργου.

Να φανταστείται ότι για να κτίσεις σπίτιν πρέπει για 30 μέρες να αναρτήσεις σκαλωσιές ή στύλλους που να δείχνουν τον όγκον που θα πιάννει μέσα στο οικόπεδον. Κάθε άδεια οικοδομής πρέπει να δημοσιεύεται σε 3 εφημερίδες πριν να εγκριθεί απο την κυβέρνησην. Και το θαύμαν σε όλα αυτά, μια άδεια οικοδομής πέρνει μόνον 1-2 μήνες (εκτός αν είναι προβληματική). Εννοείται ότι για μεγάλα έργα η περιβαλλοντική μελέτη αποτελεί αναπόσπαστον μέρος της αίτησης.

Νομίζω ότι από ζητήματα δημόσιας διοίκησης έχουμεν να μάθουμεν πολλά από αυτήν την χώραν όπου η απευθείας δημοκρατία δουλεύει καλύτερα τζαι που την αρχαίαν Ελλάδα.
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@dokisisofi
Απλά επειδή δε θέλω να κρατώ τη συζήτηση μόνο σε Περιβαλλοντικά θέματα και όχι πολιτική ή οτιδήποτε άλλο.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 16(?) μήνες απέρριψα μόνο ένα σχόλιο.
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@dokisisofi
Το σχόλιο σου είναι δημοσιευμένο πιο πάνω και σου απάντησα. Δεν έχει άλλο που δεν δημοσίευσα.
Ο χρήστης dokisisofi είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@dokisisofi
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα.
Επαναλαμβάνω, μόνο ένα σχόλιο που απέρριψα από την έναρξη του blog επειδή δεν είχε καμιά σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και αυτό δεν ήταν δικό σου.
Και δυστυχώς δεν έχω υπάλληλο να κάνει οτιδήποτε για μένα όπως υπονοείς. Τα κάνω όλα μόνος.
Έχω μια ιδιαιτέρα που κρατεί το αρχείο, κανονίζει τα ραντεβού και την αλληλογραφία.
Όσο για τη συνέντευξη πάρε τηλέφωνο τη συντάκτρια στον Πολίτη να σου επιβεβαιώσει ότι αυτή μου το ζήτησε.
Dokisisofi, σκέφτου καλά σε παρακαλώ, δεν μου έχεις αφήσει κανένα σχόλιο που να απόρριψα.
Στείλε μου email στο ctheopemptou@ec.gov.cy αν θες να συνεννοηθούμε καλύτερα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ