Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007

Φωτιές σε σκυβαλότοπους

Πέραν από τη μείωση της αισθητικής αξίας του τοπίου, τη δυσωδία και το θέμα της υγιεινής λόγω ιών και παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα των σκυβαλοτόπων είναι και αυτό της καύσης σκυβάλων και ελαστικών.
Με την καύση των σκυβάλων προκαλείται σοβαρή μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω των διάφορων επικίνδυνων χημικών ενώσεων που εκλύονται από την ατελή καύση απειλώντας, έτσι, τη δημόσια υγεία.
Τα αέρια που εκπέμπονται κατά τις καύσεις αυτές περιέχουν διοξίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και άλλα πολλά ανάλογα φυσικά με τα υλικά που καίγονται.
Το χειρότερο είναι ότι μερικά από τα πιο πάνω ανήκουν στην κατηγορία των «έμμονων οργανικών ρύπων», χαρακτηρίζονται από την τοξικότητά τους και την τάση τους να μεταφέρονται και να εναποτίθενται σε μεγάλες αποστάσεις, παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν στον άνθρωπο μέσω της διατροφικής αλυσίδας.
Οι διοξίνες που παράγονται κατά την καύση, εναποτίθενται σε έδαφος, βλάστηση και νερά, προσλαμβάνονται από άλλα ζώα και οργανισμούς και βιοσυσσωρεύονται σ’ αυτά. Σε τελικό στάδιο, ο άνθρωπος αναπνέει, καταναλώνει νερό, χορταρικά και κρέας προερχόμενα από προσβεβλημένα ζώα και έτσι προσβάλλεται και ο ίδιος από τις διοξίνες αυτές οι οποίες παραμένουν στον οργανισμό του με σοβαρές συνέπειες.
Και να μην ξεχνούμε ότι πέρα από τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία, οι φωτιές στους σκυβαλότοπους θέτουν σε κίνδυνο τα δάση, ιδιωτική περιουσία και άλλες καλλιέργειες.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, το κάψιμο σκουπιδιών, ελαστικών αυτοκινήτων και άλλων υλικών απαγορεύεται από τη νομοθεσία της Κύπρου η οποία έχει υπογράψει και τη Συνθήκη της Στοκχόλμης. Αυτό σημαίνει ότι ούτε στο τζάκι μας, αλλά ούτε στο φούρνο μας επιτρέπεται να καίμε τέτοια υλικά.
Με βάση στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, από τον Οκτώβριο του 2006 ως το Σεπτέμβριο του 2007, οι κλήσεις στις οποίες η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε για κατάσβεση φωτιάς σε σκυβαλότοπους ήταν, 13 κλήσεις στην επαρχία Λευκωσίας, 41 στην επαρχία Λεμεσού, 37 στην επαρχία Λάρνακας, εννέα στην επαρχία Πάφου, 91 στην επαρχία Αμμοχώστου και 23 στην περιοχή ΕΜΑΚ.
Σύνολο 214 αποστολές πυροσβεστικών οχημάτων σε απομακρυσμένους σκυβαλότοπους, με μεγάλο κόστος σε ανθρωποώρες, εξοπλισμό και με σοβαρότατο κόστος στην υγεία.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου - Επίτροπος Περιβάλλοντος
[ΓΤΠ - Ανακοίνωση του Επίτροπου Περιβάλλοντος για τις φωτιές στους σκυβαλότοπους]

2 σχόλια:

dokisisofi είπε...

΄Κύριε επίτροπε, ποιά είναι η άποψή σας για την Δοκησίσοφη?
Πιστέυεται ότι η διαγραφή του μπλογκ της θα επηρεάσει την τρύπα του όζοντος?

Theopemptou είπε...

Χωρίς συζήτηση !!
Πως είναι δυνατό ένα τοξοτάκι με ένα τόσο έξυπνο όνομα να έχεις κάνει κάτι τέτοιο ?
Κάνε το undelete, αν είναι να σωθούμε.

Related Posts with Thumbnails