Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμίαντος στο βυθισμένο πλοίο Farsa

Το πλοίο βυθίστηκε το 1981!
Μετέφερε 670 τόnους φορτίο, το πιο πολύ ήταν αμίαντος (blue asbestos ... ie the worst type!) σε πλαστικά σακούλια.
Τα συστήματα μουσικής και το whiskey που μετέφερε αφαιρέθηκαν φυσικά ....
Το 1992 αφαιρέθηκε αρκετός αμίαντος αλλά για ανεξήγητους λόγους άφησαν περίπου 100 τόνους πίσω!
Έσπασαν τα σακούλια; βγήκε η σκόνη στις ακτές της Λεμεσού;

Αυτά και άλλες σκέψεις και αγωνίες στάληκαν με επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε Θεοπέμπτου,
Επειδή η μετακίνηση του φορτίου αμιάντου από το χώρο του ναυαγίου είναι σημαντική εργασία και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να μετακλιθούν ειδικοί με τη βοήθεια των οποίων να ετοιμασθούν οι όροι για μετακίνηση και διαχείρηση του εν λόγω φορτίου από το βυθισμένο πλοίο ΦΑΡΣΑ. Αν παρελπίδα γίνει μετακίνηση του φορτίου με ερασιτεχνικό τρόπο, (πράγμα σύνηθες στην Κύπρο), υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συντελεσθεί πλήρως η οικολογική καταστροφή που άρχισε πριν από 27 χρόνια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παραλία της Λεμεσού και την υγεία των κατοίκων της.
Σύμφωνα με τους γιατρούς η εισπνοή των ινών του αμιάντου, έχει τραγικές μέχρι ολέθριες συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Και αναρωτιέμαι. Αν εμείς και η γενιά μας έσφαλε, τι φταίνε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας???
Γιαννάκης Ορφανίδης
Πρόεδρος ΣΥ.ΒΙ.ΠΕΛ
Συνδέσμου Βιομηχάνων Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Συμφωνώ αλλά η Αρχή Λιμένων αναβάλλει συνεχώς την ανάληψη μιας σοβαρής πρωτοβουλίας για την ανέλκυση και διαχείριση του αμιάντου.
Από την άλλη δεν έχουμε ακόμη σαν χώρα καθορίσει τους χώρους ενταφιασμού του αμιάντου.
Ευτυχώς η ΕΕ μας υποχρέωσε να έφαρμόζουμε τις σωστές διαδικασίες διαχείρισης αλλά αυτό δεν αρκεί (αν και από ότι ακούω ούτε και αυτό δεν ...)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
oloi ta gnorizome alla kanis den endiaferete, diavase ti graftike sta alla sxolia tou farsas sto blog tou kyr theopemptou, pios niazete? kanis.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α