Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάρκο Κροκοδείλων: Ανησυχίες για τη δημόσια υγεία από πιθανή διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κύπρο.

Καθ. Πέτρος Καραγιάννης, Καθ. Ανδρέας Χαραλάμπους, Δρ Αριστομένης Τούρβας και Δρ Behrooz Behbod
Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Πληθυσμιακής Υγείας , Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας
-----------------------------
Επί του παρόντος, διερευνάται η πιθανή μετακίνηση αριθμού κροκοδείλων από
εμπορικό αγρόκτημα στο Ισραήλ στο Δασάκι Άχνας, στην Κύπρο. Το κοινοτικό συμβούλιο έδωσε προκαταρκτική έγκριση μετά από επίσκεψη σε ένα ζωολογικό πάρκο στη Γαλλία (1). Άρθρα στον Ισραηλινό τύπο (2) κάνουν αναφορά σε 1000 κροκόδειλους στο συγκεκριμένο αγρόκτημα καθώς επίσης  και σε πιθανή αύξηση των υφιστάμενων αυγών μέχρι 3500. Το αγρόκτημα διατάχθηκε να κλείσει από το τοπικό συμβούλιο αφού 70 από τα ερπετά απέδρασαν το 2012.
Πέραν του θέματος της ασφάλειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι σημαντικό οι Κυπριακές Αρχές να εξετάσουν ενδεχόμενες συνέπειες από αυτή την μετακίνηση, στη δημόσια υγεία του Κυπριακού πληθυσμού. Οι λοιμώξεις κροκοδείλων και αλιγατόρων με τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV) έχουν τεκμηριωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία από το 2003 όπου μελέτη κατέδειξε υψηλό ποσοστό μόλυνσης με WNV σε κροκόδειλους στο Ισραήλ (3).
Ο WNV ανήκει στην οικογένεια των Φλαβοιών, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 70 διαφορετικούς ιούς. Μεταξύ αυτών είναι αρκετοί ιοί με κλινική σημασία, όπως ο ιός του δάγγειου πυρετού, ο ιός του κίτρινου πυρετού, ο ιός της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται με κρότωνες, ο ιός της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και ο ιός ζίκα, καθώς και λοιμώξεις χωρίς ενδιάμεσο διακομιστή όπως ο ιός της ηπατίτιδας C.  Οι Φλαβοϊοί γενικά προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε σχεδόν όλα τα μέρη του κόσμου.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Culex που συναντάται επίσης στην Κύπρο (4,5). Σε 75% περίπου των μολυσμένων ατόμων συμπτώματα εμφανίζονται  μερικώς ή καθόλου, ενώ το 20% περίπου εμφανίζει πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό ή εξάνθημα. Σε λιγότερο από 1% των περιστατικών εμφανίζεται εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με σχετική δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις και η ανάρρωση από τη λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες. Υπάρχει ποσοστό θνησιμότητας 10% στην ομάδα των ασθενών με εμπλοκή του νευρικού συστήματος (6). Δεν υπάρχει ανθρώπινο εμβόλιο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προφύλαξη.
Συνήθως τα θηλυκά κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται  από αίμα μολυσμένων πτηνών. Κρούσματα λοίμωξης από τον WNV έχουν υπάρξει στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ετησίως, κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τα άλογα λειτουργούν επίσης ως δεξαμενή του ιού, ενώ πρόσφατες μελέτες που αποσκοπούν στην ανίχνευση αντισωμάτων κατά του WNV στο αίμα άλλων ειδών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ερπετών, έχουν καταδείξει  τη μόλυνση κροκόδειλων του Νείλου εκτρεφόμενων στο Ισραήλ, κροκοδείλων που εκτρέφονται στο Μεξικό, τη Φλόριντα και τους αμερικανικούς άγριους αλιγάτορες στη Λουιζιάνα. Στην τελευταία περίπτωση, ο ιός βρέθηκε να συνδέεται με ασθένειες και θνησιμότητα σε αλιγάτορες όχι μόνο στη Λουιζιάνα, αλλά και στη Γεωργία και τη Φλόριντα. Επομένως, και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι κροκόδειλοι αποτελούν επιπρόσθετη δεξαμενή μόλυνσης (7).
Την τελευταία δεκαετία, ο WNV φαίνεται να έχει εισβάλει στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, καθώς και την Τουρκία και το Ισραήλ (8). Στο Ισραήλ, πρόσφατες έρευνες σε ορούς έχουν δείξει αυξανόμενο επιπολασμό αντισωμάτων κατά του ιού (9). Ομοίως, στην Ελλάδα, δύο επιδημίες το 2010 και το 2011 προκάλεσαν 250 περιπτώσεις νευρικής νόσου με 15% ποσοστό θνησιμότητας (10,11). Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ενδημικός στο Ισραήλ, επηρεάζοντας ετησίως 40-160 άτομα (9), με την μεγαλύτερη επιδημία να εμφανίζεται το 2000, με 417 περιπτώσεις με ορολογική επιβεβαίωση και 35 θανάτους (12).
Στην Κύπρο υπήρξε μόνο μία διαγνωσθείσα περίπτωση που εισήχθη από την Ελλάδα (13).
Με βάση τα πιο πάνω, η εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο σε συνδυασμό με την παρουσία στην Κύπρο κουνουπιών του ίδιου γένους που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη μετάδοση του ιού,(3, 4, 7, 14) ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ώστε το όλο θέμα να πρέπει να τύχει εκ των προτέρων πλήρους και δέουσας έρευνας.

Βιβλιογραφία:
3. Steinman A et al. West Nile Virus Infection in Crocodiles. Emerg Infect Dis 2003; 9: 887-889.
4. Violaris M, Vasquez MI, Samanidou A, Wirth MC, Hadjivassilis A. The mosquito fauna of the Republic of Cyprus: a revised list. J Am Mosq Control Assoc 2009;25:199-202.
5. Alout H, Berthomieu A, Hadjivassilis A, Weill M. A new amino-acid substitution in acetylcholinesterase 1 confers insecticide resistance to Culex pipiens mosquitoes from Cyprus. Insect Biochem Mol Biol. 2007;37:41-7.
6. Carson PJ, Konewko P, Wold KS, et al. Long-term clinical and neuropsychological outcomes of West Nile virus infection. Clin Infect Dis 2006;43: 723–30.
7. Ariel E. Viruses in reptiles. Vet Res 2011;42:100.
8. Vogels C, Göertz GP, Pijlman GP, Koenraadt CJM. Vector competence of European mosquitoes for West Nile virus. Emerging Microbes & Infections 2017; 6: e96.
9. Bassal R, Shohat T, Kaufman Z, Mannasse B, Shinar E, Amichay D, et al. The seroprevalence of West Nile Virus in Israel: A nationwide cross sectional study. PLoS One 2017;12:e0179774.
10. Papa A. West Nile virus infections in Greece: an update. Expert Rev Anti Infect Ther 2012;10:743-50.
11. Papa A. West Nile virus infections in humans--focus on Greece. Clin Virol 2013;58:351-3.
12. Weinberger et al. West Nile Virus Outbreak, Israel, 2000: Epidemiological Aspects. Emerging Infectious Diseases Journal 2001; Vol 7, No 4
13. Paphitou NI, Tourvas A, Floridou D, Richter J, Tryfonos C, Christodoulou C. The first human case of neuroinvasive West Nile virus infection identified in Cyprus.  J Infect Public Health 2017;10:891-893.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...