Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

Κατακραυγή Λεμεσιανών προς αρχές για τη ρύπανση στις θάλασσες

Κινητικότητα παρατηρείται μετά τη γενική κατακραυγή για την αδράνεια που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές, για την αντιμετώπιση της ασταμάτητης θαλάσσιας ρύπανσης στον κόλπο της Λεμεσού.
Μετά τις έντονες επικρίνεις που δέχθηκε, το Τμήμα Περιβάλλοντος τοποθετείται μέσω του «Π». Η ανώτερη λειτουργός του τμήματος Χρυστάλλα Στυλιανού ξεκαθαρίζει ότι η υπηρεσία της είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση των νερών της θάλασσας από πηγές στη στεριά. Τα ιχθυοτροφία, εξήγησε, πρέπει να ελέγχονται από το Τμήμα Αλιείας, ενώ για τα πλοία οι αρμόδιες αρχές είναι τρεις: Για τα εμπορικά πλοία το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και η Αρχή Λιμένων, ενώ για τις μαρίνες το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Αναλαμβάνοντας ρόλο συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη όλων των αρμοδίων αρχών, στην οποία ωστόσο έλαμψαν διά της απουσίας τους το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και η Αρχή Λιμένων. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, το Τμήμα Αλιείας διαβεβαίωσε ότι θα εντείνει τους ελέγχους στα ιχθυοτροφεία που λειτουργούν στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, ενώ η μαρίνα Λεμεσού ανέφερε ότι θα προσκομίσει εμπεριστατωμένα στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα, για αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης. Στο μεταξύ το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως δήλωσε η κ. Στυλιανού, μετά από καταγγελίες πολιτών, προχώρησε την περασμένη Δευτέρα στη λήψη περιττωμάτων που εντοπίστηκαν σε παραλία του Αγίου Τύχωνα για δειγματοληπτικό έλεγχό, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν αύριο. Αλλά και στην Ακτή του Κυβερνήτη οι ναυαγοσώστες ύψωσαν την Κυριακή κόκκινη σημαία, καλώντας τους λουόμενους ν’ απομακρυνθούν μετά την εμφάνιση λαδιών και άλλων ακαθαρσιών, ενώ ο «Π» έγινε χθες αποδέκτης νέων παραπόνων για ύπαρξη περιττωμάτων στην Ακτή Ολυμπίων.
Εξονυχιστικοί έλεγχοί
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος ανέδειξε με περίτρανο τρόπο τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των σκαφών αναψυχής και τη διαχείριση των αποβλήτων τους.
Σε δηλώσεις του στον «Π» ο λιμενάρχης Λεμεσού Γιώργος Πούρος διαβεβαιώνει πως από πλευράς της Λιμενικής γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι επί καθημερινής βάσεως στο αγκυροβόλιο. Σκάφος της Λιμενικής επισκέπτεται καθημερινά τα εμπορικά πλοία, τα οποία και παραδίδουν τα σκουπίδια τους, σημείωσε, τονίζοντας, ότι υπάρχει χρέωση, είτε παραδώσουν είτε όχι τα σκουπίδια τους. «Επομένως δεν έχουν λόγο να τα ρίχνουν στη θάλασσα», καταλήγει.
Τι γίνεται όμως με τα σκάφη αναψυχής; Σύμφωνα με τον κ. Πούρο, η νομοθεσία δεν προνοεί την άσκηση ελέγχου σε σκάφη αναψυχής ούτε και για το εάν διαθέτουν δεξαμενές κατακράτησης. Τέλος ο λιμενάρχης εξήγγειλε ευρεία επιχείρηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε όλα τα σκάφη (εργασίας, αναψυχής και εμπορικά) που πλέουν ή είναι αγκυροβολημένα στον κόλπο της Λεμεσού από την Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πούρος οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και πλέον θα τηρείται ημερολόγιο καταγραφής της χρήσης των υπηρεσιών εκκένωσης των δεξαμενών από τα σκάφη. Σε περίπτωση που κάποιο πλοίο δεν χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες, εξηγεί, θα υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο. Μελέτη που διενήργησε το ΤΕΠΑΚ αποδίδει τη ρύπανση σε διερχόμενα πλοία και σκάφη, στη λειτουργία των ιχθυοτροφείων, του λιμανιού, του αγκυροβολίου και της μαρίνας, ενώ ο Δήμος Λεμεσού ζητά επιτακτικά τη σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα έχει τις εξουσίες και τα μέσα να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά. «Το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες», τονίζει εμφαντικά ο δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και διερωτάται κατά πόσο γίνονται «ατέρμονες συζητήσεις και αναζητούμε ευθύνες, ίσως και λόγω του ότι επίκεινται εκλογές».
Ερωτήματα Θεοπέμπτου 
Με επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζητά να ενημερωθεί για το κατά πόσο στο παλιό ή/και νέο λιμάνι Λεμεσού λειτουργεί πλωτή μονάδα με σκοπό τη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων και λυμάτων οικιακού τύπου. Και σε περίπτωση που λειτουργεί μια τέτοια μονάδα, αν είναι αδειοδοτημένη και εάν τη διαχειρίζεται ιδιώτης. Ο βουλευτής ζητεί, επίσης, αντίγραφο του βιβλίου διαχείρισης πετρελαιοειδών, αποβλήτων πλοίου, πετρελαιοειδών καταλοίπων φορτίου, λυμάτων και αποβλήτων των τελευταίων δύο χρόνων. Σύμφωνα με τους περί Ευκολιών Υποδοχής και Απαγόρευσης Απόρριψης στη Θάλασσα Αποβλήτων Πλοίου και Καταλοίπων Φορτίου Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 771/2003), κάθε ευκολία υποδοχής οφείλει να τηρεί βιβλίο διαχείρισης αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου. Στο μεταξύ, ο βουλευτής ζητεί ενημέρωση και για το κατά πόσο υπάρχει μονάδα, η οποία παραλαμβάνει και διαχειρίζεται τα λύματα οικιακού τύπου από τα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο της Λεμεσού. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή σε ποια λιμάνια, καταφύγια, μαρίνες ή άλλους χώρους ελλιμενισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν αδειοδοτημένες ευκολίες υποδοχής στερεών αποβλήτων και λυμάτων από πλοία και σκάφη αναψυχής. Επιπλέον καλεί τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή για τα μέτρα που λαμβάνονται για σκάφη αναψυχής με άδεια μεταφοράς άνω των 12 επιβατών που δεν χρησιμοποιούν σημεία αναχώρησης και άφιξης, τα οποία διαχειρίζεται το κράτος.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/katakravgi-lemesianon-pros-arches-gia-ti-thalassia-ripansi-stis-thalasses

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails