Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Κινητικότητα παρατηρείται μετά τη γενική κατακραυγή για την αδράνεια που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές, για την αντιμετώπιση της ασταμάτητης θαλάσσιας ρύπανσης στον κόλπο της Λεμεσού.
Μετά τις έντονες επικρίνεις που δέχθηκε, το Τμήμα Περιβάλλοντος τοποθετείται μέσω του «Π». Η ανώτερη λειτουργός του τμήματος Χρυστάλλα Στυλιανού ξεκαθαρίζει ότι η υπηρεσία της είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση των νερών της θάλασσας από πηγές στη στεριά. Τα ιχθυοτροφία, εξήγησε, πρέπει να ελέγχονται από το Τμήμα Αλιείας, ενώ για τα πλοία οι αρμόδιες αρχές είναι τρεις: Για τα εμπορικά πλοία το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και η Αρχή Λιμένων, ενώ για τις μαρίνες το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Αναλαμβάνοντας ρόλο συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη όλων των αρμοδίων αρχών, στην οποία ωστόσο έλαμψαν διά της απουσίας τους το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και η Αρχή Λιμένων. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, το Τμήμα Αλιείας διαβεβαίωσε ότι θα εντείνει τους ελέγχους στα ιχθυοτροφεία που λειτουργούν στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, ενώ η μαρίνα Λεμεσού ανέφερε ότι θα προσκομίσει εμπεριστατωμένα στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα, για αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης. Στο μεταξύ το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως δήλωσε η κ. Στυλιανού, μετά από καταγγελίες πολιτών, προχώρησε την περασμένη Δευτέρα στη λήψη περιττωμάτων που εντοπίστηκαν σε παραλία του Αγίου Τύχωνα για δειγματοληπτικό έλεγχό, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν αύριο. Αλλά και στην Ακτή του Κυβερνήτη οι ναυαγοσώστες ύψωσαν την Κυριακή κόκκινη σημαία, καλώντας τους λουόμενους ν’ απομακρυνθούν μετά την εμφάνιση λαδιών και άλλων ακαθαρσιών, ενώ ο «Π» έγινε χθες αποδέκτης νέων παραπόνων για ύπαρξη περιττωμάτων στην Ακτή Ολυμπίων.
Εξονυχιστικοί έλεγχοί
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος ανέδειξε με περίτρανο τρόπο τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των σκαφών αναψυχής και τη διαχείριση των αποβλήτων τους.
Σε δηλώσεις του στον «Π» ο λιμενάρχης Λεμεσού Γιώργος Πούρος διαβεβαιώνει πως από πλευράς της Λιμενικής γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι επί καθημερινής βάσεως στο αγκυροβόλιο. Σκάφος της Λιμενικής επισκέπτεται καθημερινά τα εμπορικά πλοία, τα οποία και παραδίδουν τα σκουπίδια τους, σημείωσε, τονίζοντας, ότι υπάρχει χρέωση, είτε παραδώσουν είτε όχι τα σκουπίδια τους. «Επομένως δεν έχουν λόγο να τα ρίχνουν στη θάλασσα», καταλήγει.
Τι γίνεται όμως με τα σκάφη αναψυχής; Σύμφωνα με τον κ. Πούρο, η νομοθεσία δεν προνοεί την άσκηση ελέγχου σε σκάφη αναψυχής ούτε και για το εάν διαθέτουν δεξαμενές κατακράτησης. Τέλος ο λιμενάρχης εξήγγειλε ευρεία επιχείρηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε όλα τα σκάφη (εργασίας, αναψυχής και εμπορικά) που πλέουν ή είναι αγκυροβολημένα στον κόλπο της Λεμεσού από την Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πούρος οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και πλέον θα τηρείται ημερολόγιο καταγραφής της χρήσης των υπηρεσιών εκκένωσης των δεξαμενών από τα σκάφη. Σε περίπτωση που κάποιο πλοίο δεν χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες, εξηγεί, θα υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο. Μελέτη που διενήργησε το ΤΕΠΑΚ αποδίδει τη ρύπανση σε διερχόμενα πλοία και σκάφη, στη λειτουργία των ιχθυοτροφείων, του λιμανιού, του αγκυροβολίου και της μαρίνας, ενώ ο Δήμος Λεμεσού ζητά επιτακτικά τη σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα έχει τις εξουσίες και τα μέσα να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά. «Το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες», τονίζει εμφαντικά ο δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και διερωτάται κατά πόσο γίνονται «ατέρμονες συζητήσεις και αναζητούμε ευθύνες, ίσως και λόγω του ότι επίκεινται εκλογές».
Ερωτήματα Θεοπέμπτου 
Με επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζητά να ενημερωθεί για το κατά πόσο στο παλιό ή/και νέο λιμάνι Λεμεσού λειτουργεί πλωτή μονάδα με σκοπό τη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων και λυμάτων οικιακού τύπου. Και σε περίπτωση που λειτουργεί μια τέτοια μονάδα, αν είναι αδειοδοτημένη και εάν τη διαχειρίζεται ιδιώτης. Ο βουλευτής ζητεί, επίσης, αντίγραφο του βιβλίου διαχείρισης πετρελαιοειδών, αποβλήτων πλοίου, πετρελαιοειδών καταλοίπων φορτίου, λυμάτων και αποβλήτων των τελευταίων δύο χρόνων. Σύμφωνα με τους περί Ευκολιών Υποδοχής και Απαγόρευσης Απόρριψης στη Θάλασσα Αποβλήτων Πλοίου και Καταλοίπων Φορτίου Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 771/2003), κάθε ευκολία υποδοχής οφείλει να τηρεί βιβλίο διαχείρισης αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου. Στο μεταξύ, ο βουλευτής ζητεί ενημέρωση και για το κατά πόσο υπάρχει μονάδα, η οποία παραλαμβάνει και διαχειρίζεται τα λύματα οικιακού τύπου από τα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο της Λεμεσού. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή σε ποια λιμάνια, καταφύγια, μαρίνες ή άλλους χώρους ελλιμενισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν αδειοδοτημένες ευκολίες υποδοχής στερεών αποβλήτων και λυμάτων από πλοία και σκάφη αναψυχής. Επιπλέον καλεί τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή για τα μέτρα που λαμβάνονται για σκάφη αναψυχής με άδεια μεταφοράς άνω των 12 επιβατών που δεν χρησιμοποιούν σημεία αναχώρησης και άφιξης, τα οποία διαχειρίζεται το κράτος.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/katakravgi-lemesianon-pros-arches-gia-ti-thalassia-ripansi-stis-thalasses

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...