Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέτρα κατά της διαφθοράς

Μέχρι πρόσφατα, το κυρίαρχο θέμα των ειδήσεων ήταν οι μίζες και η διαφθορά στα ΧΥΤΑ και στα αποχετευτικά, ταPanamaPapers και η λίστα Λαγκάρτ.
Πιο πριν λόγω κακοδιαχείρισης αλλά και διαφθοράς, είχαμε το κούρεμα των καταθέσεων, το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, την φούσκα ακινήτων και πιο πίσω άλλα.
Όλα αυτά τα σκάνδαλα και η διαφθορά σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον αν δεν πάρουμε αληθινά μέτρα για την καταπολέμησή τους.
Τα μεγάλα αυτά σκάνδαλα συμβαίνουν κάθε λίγα χρόνια γιατί ίσως περιμένουμε από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά, να προτείνουν και λύσεις που στο τέλος θα εμπλέξουν και τους ίδιους και σαν αποτέλεσμα δεν γίνεται τίποτα.
Από την άλλη μια ερώτηση που πάντα μπαίνει μετά από τέτοια γεγονότα στην Ευρώπη και αναμένεται από την εξουσία να απαντήσει, είναι το «τι θα κάνει για να μην επαναληφθεί» που εμείς φυσικά δεν ρωτούμε ποτέ.
Το 2004 τα Ηνωμένα Έθνη κυκλοφόρησαν τον οδηγό μέτρων κατά της διαφθοράς με πολύ καλές εισηγήσεις τις οποίες εύκολα μπορούμε να υιοθετήσουμε. Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι:
  1. Η δημιουργία ενός σώματος καταπολέμησης της διαφθοράς το οποίο θα εκπαιδεύει, επιβλέπει και εφαρμόζει τα μέτρα κατά της διαφθοράς.
  2. Διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις προεκλογικών εκστρατειών και κομμάτων.
  3. Οι πράξεις διαφθοράς όπως η δωροδοκία, ο επηρεασμός της διαδικασία λήψης απόφασης, ο εκβιασμός, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η εύνοια, ο νεποτισμός και πολλά άλλα να είναι ποινικά αδικήματα με αντίστοιχες τιμωρίες.
  4. Να υπάρχει διαδικασία για ανάκτηση από το κράτος  χρημάτων ή/και  περιουσίας. Φυσικά για την ανάκτηση περιουσίας από το εξωτερικό χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ κρατών.
  5. Να υπάρχει διαδικασία με την οποία να μπορεί κάποιος να κάνει καταγγελία για διαφθορά το οποίο να περιλαμβάνει πρόνοιες για προστασία αυτού που καταγγέλλεται (γιατί μπορεί να είναι κακόβουλη η καταγγελία), προστασία αυτού που κάνει την καταγγελία από αντίποινα τώρα και μετά. Η διαδικασία αυτή υπάρχει σε όλα τα προοδευμένα κράτη του κόσμου αλλά και σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και είναι γνωστή σανWhistleblowing.
  6. Ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος που να δέχεται καταγγελίες, να τις διερευνά και να μεταφέρει πληροφόρηση στις αρμόδιες ερευνητικές αρχές για διερεύνηση πιθανών αδικημάτων.
Τα πιο πάνω αποτελούν μέρος των προτάσεων του ΟΗΕ, πρόσφατα όμως ολοκληρώθηκε και το πρότυπο ISO37001 για τη διαχείριση συστήματος ενάντια στις δωροδοκίες. Το πρότυπο αυτό είναι σχεδιασμένο για να βοηθά εταιρείες να εφαρμόζουν μέτρα που να τις προστατεύουν, την εισαγωγή κουλτούρας ηθικής και ειλικρίνειας και με φανερά πλεονέκτημα αυξημένης εμπιστοσύνης των μετόχων.
Πέραν από τα πιο πάνω, υπάρχει και μια σειρά άλλων μέτρων που μπορούν να παρθούν για να μειωθεί ο αριθμός των διεφθαρμένων πολιτικών, υπαλλήλων και εταιρειών.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πληροφόρηση του κοινού πάνω σε όλα τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και το δικαίωμα του να βλέπει αρχεία και πληροφορίες των δημοσίων αρχών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα μπορούσαμε π.χ. να βλέπαμε με ποια δικαιολογία καταλήγουν συμβόλαια σε ορισμένους ή γιατί εγκρίθηκαν επεκτάσεις συμβολαίων και οι πληρωμές που γίνονται.
Ένα άλλο θέμα είναι η διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων με σωστά πρακτικά που αντανακλούν τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλες τις πλευρές.
Δεν είναι δύσκολο να βρει πετυχημένες πρακτικές του εξωτερικού η δυσκολία όμως είναι να υπάρξει θέληση ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο να υιοθετήσει νέες πρακτικές που θα τον αποκόψουν από τις παραδοσιακές τους πρακτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάσταση.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Υποψήφιος Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Σχόλια

Ο χρήστης Γιώργος Μιλής είπε…
Πάρα πολύ σωστά τα λέτε.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Σε ευχαριστώ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ουφ, ανακουφίστηκα πολλά που εκλεγήκατε για δύο λόγους, ο ένας είναι προσωπικός. Πρώτο διότι σας βρίσκω αξιόλογο και δεύτερο διότι σας ψήφισα φυσικά. Σας συγχαίρω θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας. Καλή δύναμη και καλή υπομονή.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
ευχαριστώ πολύ!!!!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ