Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Η Μιράντα Λυσάνδρου βλέπει τα μηνύματα του Lets Do It

Έτσι πράγματα αμα τα διαβάζω συγκινούμαι πολλά ...
Πρέπει να επαναλάβω ότι ο κόσμος έβλεπε εμένα από τα ΜΜΕ αλλά ήμουν ένα απλό μέλος σε μια παθιασμένη ομάδα εθελοντών που έμειναν στην αφάνεια, αλλά χάρηκαν πολύ την επιτυχία της εκστρατείας!


Ημερομηνία: 02.10.2012 | 18:54 
Let’s do it Cyprus   Της Μιράντας Λυσάνδρου "Καθημερινή"


Μία υπέρβαση έκαναν οι πολίτες της Κύπρου το πρωί του περασμένου Σαββάτου. 
Άφησαν τα ζεστά κρεβατάκια τους και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, προσέτρεξαν για να στηρίξουν την καμπάνια καθαρισμού «Let’s do it Cyprus».
Κι έκαναν το θαύμα. 
Πάνω από τέσσερις χιλιάδες πολίτες, 133 οργανωμένα σύνολα με τη στήριξη και μεμονωμένων εθελοντών, καθώς επίσης ομάδες ιδιωτών, συμμετείχαν στην εκστρατεία για τον καθαρισμό 200 σημείων σε ολόκληρη την Κύπρο. Μόνο οι μισοί από αυτούς μάζεψαν 224 σακούλια με τενεκεδάκια, 850 σακούλια με PMD και 990 μεγάλα σακούλια με σκουπίδια. 
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτές οι τέσσερις χιλιάδες πολίτες που έπεισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία του έχουν καθαρίσει τα «σκατά», μετά συγχωρήσεως, 796 χιλιάδων άλλων που ζουν στην Κύπρο και αρέσκονται στο «ευγενές» σπορ της απόθεσης των σκουπιδιών τους στο περιβάλλον. 
Τι έκαναν λοιπόν όλοι αυτοί; Μήπως μια τρύπα στο νερό; Όμως ποιος άλλος έπεισε τόσους ανθρώπους και τους βοήθησε να συνασπιστούν και μέσα σε λίγες ώρες να καταφέρουν να πράξουν ένα τόσο καλό για τον τόπο; 
Ο Ραδιομαραθώνιος; Μπορεί. Αλλά σε εκείνη την περίπτωση ο καθένας δίνει τον οβολό του, ένα-δυο, πέντε ή δέκα ευρώ και ξοφλά από τις τύψεις του αδιαφορώντας μέχρι του χρόνου. 
Άλλο είναι να τρέχεις στις λαγκαδιές, στα πάρκα, στις λίμνες και στα ποτάμια και να δουλέψεις πέντε ή παραπάνω ώρες και να ιδρώσεις για κάτι που προσωπικά δεν θα σου αποφέρει – φαινομενικά βεβαίως – όφελος. Το μισό τοις εκατόν των Κυπρίων πολιτών που συμμετείχαν σε αυτή την εκστρατεία δεν είναι καθόλου μικρό.
Μέχρι τώρα, με τη νοοτροπία του «Κυπραίου», μόνο τα κόμματα κι οι κομματάρχες με τα συνθήματά τους – καλά και η… στρογγυλή θεά - μπορούσαν να μαζέψουν 4000 χιλιάδες ανθρώπους. Τέσσερις χιλιάδες οπαδούς, τυφλωμένους από τον φανατισμό και την προσωπολατρία, μαζεμένους σε μια πλατεία, για να σηκώνουν τις σημαίες και να βαράνε παλαμάκια. 
Για αυτό λοιπόν οι τέσσερις χιλιάδες πολίτες που έπεισε ένας Επίτροπος που καλά-καλά προϋπολογισμό δεν έχει, και παλεύει με το σύστημα και με την αδιαφορία, είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτό το ρεύμα των ανθρώπων που διαμορφώνεται σε έναν τόπο άνυδρο έως τώρα από εθελοντική συνεισφορά κι από έμπρακτη αλληλεγγύη, σημαίνει πολλά για την Κύπρο του μέλλοντος. Ο κόσμος αρχίζει να εξευγενίζεται. 
Να αποκτά όχι μόνο περιβαλλοντική κουλτούρα, αλλά να εξελίσσεται σε ενεργό πολίτη. Ειδικά σε τέτοιες εποχές κρίσης – κρίσης οικονομικής μα πάνω από όλα κρίσης αξιών - αυτή η νέα νοοτροπία που εντοπίζουμε είναι απόλυτα αναγκαία για ανατροπή της θλιβερής πραγματικότητάς μας. 
Το ενδιαφέρον για τα κοινά, το ενδιαφέρον για την πολιτική, το ενδιαφέρον για τον τόπο και τον συνάνθρωπο ξεκινά από τέτοιες παρεμβάσεις σαν αυτήν που ζήσαμε το Σάββατο.
Ο πολίτης που έχει παρέμβει θα μπορέσει αύριο να διεκδικήσει με αξιώσεις τα δικαιώματά του. Γιατί διαμόρφωσε ήδη κριτική σκέψη. 
Γιατί από τη στιγμή που συμβάλλει για το καλό του τόπου μπορεί να έχει και απαιτήσεις. Μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί και αυτό το φθηνό πολιτικό περιβάλλον, αυτός ο φθηνός πολιτικός λόγος το μόνο προϊόν που ανακυκλώνεται τελικά σε τόσο μεγάλο βαθμό στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails