Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέτρα οικονομικής ανάπτυξης μηδενικού κόστους


 - για νέες θέσεις εργασίας -
 


Πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει μέτρα τα οποία προάγουν την οικονομική ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα που δεν περιέχουν ουσιαστικά έξοδα από το κράτος και τα οποία έχουν συνήθως και περιβαλλοντικά οφέλη.



Πολλές τέτοιες πολιτικές βασίζονται κυρίως σε ένα τρόπο αποπληρωμής ο οποίος διευκολύνει την εκτέλεση του έργου χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτούν λεφτά άμεσα.
Ένα από τα πιο πετυχημένα ίσως παραδείγματα είναι αυτό του Βερολίνου, όπου έκαναν ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα δημόσια κτήρια του Βερολίνου χωρίς να ξοδευτούν επιπλέον λεφτά με την αποπληρωμή να γίνεται με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτεύχθηκε.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα υπάρχει κάπου στα σχέδια να γίνει και στην Κύπρο αλλά η οικονομική κατάσταση επιβάλλει αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε μια τέτοια ενεργειακή αναβάθμιση θα εργαστούν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πιο πολύ από την κρίση χωρίς να χρειαστεί το κράτος να πληρώσει επιπλέον λεφτά.

Το σκεπτικό της εύκολης αποπληρωμής εξόδων για εκτέλεση έργων και ταυτόχρονη προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας εφαρμόζεται για παράδειγμα στη Βρετανία μέσω εταιρικής φοροαπαλλαγής για αγορά ποδηλάτων για το προσωπικό τους.
Επίσης μέσω του πολυδιαφημιζόμενου σχεδίου της "πράσινης συμφωνίας" προσφέρουν την ευκαιρία σε πολίτες να ξοφλήσουν σταδιακά τα έξοδα ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρισμού και του γκαζιού τους.

Υπάρχουν τομείς που και εμείς στην Κύπρο μπορούμε να πάρουμε μέτρα εύκολα, χωρίς κόστος και με άμεση απόδοση:
  1. Έκδοση διατάγματος που θα καθορίζει τα προσόντα ατόμων που θα δικαιούνται να εκπονούν περιβαλλοντικές μελέτες.
  2. Υποχρεωτική απαίτηση επαγγελματικών προσόντων για διάφορα τεχνικά θέματα με στόχο όπως γίνεται και σε άλλες χώρες να περιοριστεί το ξένο προσωπικό σε όσο πιο ανειδίκευτες θέσεις είναι δυνατό.
  3. Συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές στην κατασκευή σταθμών εξυπηρέτησης, ξεκούραση, διευκολύνσεων και εστιατορίων σε στρατηγικά σημεία στους αυτοκινητόδρομους.
  4. Προσφορά φοροαπαλλαγής εταιρικού φόρου για εταιρείες που βοηθούν το προσωπικό τους να αγοράσει με δόσεις ορισμένα προϊόντα όπως π.χ. ποδήλατα, αντικατάσταση παλιού καυστήρα κεντρικής θέρμανσης με πιο αποδοτικό, θερμομονώσεις, φωτοβολταικά, σύστημα επεξεργασίας λυμάτων σε κατοικίες κλπ.
  5. Εισαγωγή του θεσμού του Ύπνου και Προγεύματος (Bed and Breakfast) για πιο δίκαια κατανομή των εισοδημάτων του τουρισμού και στην κυπριακή ύπαιθρο.
  6. Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων με τα έξοδα να αποπληρώνονται μέσω της εξοικονόμησης όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
  7. Ανάθεση με το "κομμάτι" σε ειδικά εκπαιδευμένα άτομα να κάνουν επιθεωρήσεις περιβαλλοντικών αδειών, κτηρίων υπό κατασκευή για την ενεργειακή απόδοση αλλά και την πολεοδομική άδεια, καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων κλπ.
  8. Άμεση εισαγωγή του θεσμού του Net Metering για προώθηση των ΑΠΕ και μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρισμού.
  9. Ετοιμασία της μελέτης που απαιτείται από την Οδηγία 2009/72/ΕΚ και ανάλογα με τα πορίσματα να προχωρήσει η άμεση εφαρμογή των έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού.
  10. Υποχρεωτική ανακύκλωση σε όλες τις δημόσιες αρχές και τις τοπικές αρχές που εξυπηρετούνται από σύστημα ανακύκλωσης.
  11. Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων για μείωση των αποβλήτων και παραγωγή κομπόστας ή/και ηλεκτρισμού με βιοαέριο.
  12. Ενημέρωση και προώθηση κατασκευής στην Κύπρο ηλιακών συστημάτων θέρμανσης γνωστά σαν ηλιακά αερόθερμα.
Τα πιο πάνω είναι απλά και δοκιμασμένα στο εξωτερικό, απλά χρειάζεται ανοικτό μυαλό και νέες ιδέες αν είναι να λύσουμε οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα προσφέροντας έτσι και δουλειές σε νέους ανάμεσα στους οποίους η ανεργία είναι σε ψηλά επίπεδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ