Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Μέτρα οικονομικής ανάπτυξης μηδενικού κόστους


 - για νέες θέσεις εργασίας -
 


Πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει μέτρα τα οποία προάγουν την οικονομική ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα που δεν περιέχουν ουσιαστικά έξοδα από το κράτος και τα οποία έχουν συνήθως και περιβαλλοντικά οφέλη.Πολλές τέτοιες πολιτικές βασίζονται κυρίως σε ένα τρόπο αποπληρωμής ο οποίος διευκολύνει την εκτέλεση του έργου χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτούν λεφτά άμεσα.
Ένα από τα πιο πετυχημένα ίσως παραδείγματα είναι αυτό του Βερολίνου, όπου έκαναν ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα δημόσια κτήρια του Βερολίνου χωρίς να ξοδευτούν επιπλέον λεφτά με την αποπληρωμή να γίνεται με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτεύχθηκε.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα υπάρχει κάπου στα σχέδια να γίνει και στην Κύπρο αλλά η οικονομική κατάσταση επιβάλλει αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε μια τέτοια ενεργειακή αναβάθμιση θα εργαστούν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πιο πολύ από την κρίση χωρίς να χρειαστεί το κράτος να πληρώσει επιπλέον λεφτά.

Το σκεπτικό της εύκολης αποπληρωμής εξόδων για εκτέλεση έργων και ταυτόχρονη προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας εφαρμόζεται για παράδειγμα στη Βρετανία μέσω εταιρικής φοροαπαλλαγής για αγορά ποδηλάτων για το προσωπικό τους.
Επίσης μέσω του πολυδιαφημιζόμενου σχεδίου της "πράσινης συμφωνίας" προσφέρουν την ευκαιρία σε πολίτες να ξοφλήσουν σταδιακά τα έξοδα ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρισμού και του γκαζιού τους.

Υπάρχουν τομείς που και εμείς στην Κύπρο μπορούμε να πάρουμε μέτρα εύκολα, χωρίς κόστος και με άμεση απόδοση:
 1. Έκδοση διατάγματος που θα καθορίζει τα προσόντα ατόμων που θα δικαιούνται να εκπονούν περιβαλλοντικές μελέτες.
 2. Υποχρεωτική απαίτηση επαγγελματικών προσόντων για διάφορα τεχνικά θέματα με στόχο όπως γίνεται και σε άλλες χώρες να περιοριστεί το ξένο προσωπικό σε όσο πιο ανειδίκευτες θέσεις είναι δυνατό.
 3. Συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές στην κατασκευή σταθμών εξυπηρέτησης, ξεκούραση, διευκολύνσεων και εστιατορίων σε στρατηγικά σημεία στους αυτοκινητόδρομους.
 4. Προσφορά φοροαπαλλαγής εταιρικού φόρου για εταιρείες που βοηθούν το προσωπικό τους να αγοράσει με δόσεις ορισμένα προϊόντα όπως π.χ. ποδήλατα, αντικατάσταση παλιού καυστήρα κεντρικής θέρμανσης με πιο αποδοτικό, θερμομονώσεις, φωτοβολταικά, σύστημα επεξεργασίας λυμάτων σε κατοικίες κλπ.
 5. Εισαγωγή του θεσμού του Ύπνου και Προγεύματος (Bed and Breakfast) για πιο δίκαια κατανομή των εισοδημάτων του τουρισμού και στην κυπριακή ύπαιθρο.
 6. Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων με τα έξοδα να αποπληρώνονται μέσω της εξοικονόμησης όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
 7. Ανάθεση με το "κομμάτι" σε ειδικά εκπαιδευμένα άτομα να κάνουν επιθεωρήσεις περιβαλλοντικών αδειών, κτηρίων υπό κατασκευή για την ενεργειακή απόδοση αλλά και την πολεοδομική άδεια, καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων κλπ.
 8. Άμεση εισαγωγή του θεσμού του Net Metering για προώθηση των ΑΠΕ και μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρισμού.
 9. Ετοιμασία της μελέτης που απαιτείται από την Οδηγία 2009/72/ΕΚ και ανάλογα με τα πορίσματα να προχωρήσει η άμεση εφαρμογή των έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού.
 10. Υποχρεωτική ανακύκλωση σε όλες τις δημόσιες αρχές και τις τοπικές αρχές που εξυπηρετούνται από σύστημα ανακύκλωσης.
 11. Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων για μείωση των αποβλήτων και παραγωγή κομπόστας ή/και ηλεκτρισμού με βιοαέριο.
 12. Ενημέρωση και προώθηση κατασκευής στην Κύπρο ηλιακών συστημάτων θέρμανσης γνωστά σαν ηλιακά αερόθερμα.
Τα πιο πάνω είναι απλά και δοκιμασμένα στο εξωτερικό, απλά χρειάζεται ανοικτό μυαλό και νέες ιδέες αν είναι να λύσουμε οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα προσφέροντας έτσι και δουλειές σε νέους ανάμεσα στους οποίους η ανεργία είναι σε ψηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails