Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ανακοίνωση για τις Τρούφες

Με αφορμή διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταγραφών Τρουφών στην Κύπρο, ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου επιθυμεί να διευκρινίσει τα πιο κάτω:

(1) Ο εντοπισμός των δυσεύρετων και πολύτιμων αυτών μυκήτων στη χώρα μας αποτελεί αφ’ενός μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη και αφ’εταίρου έχει σημαντικές οικονομικές, αλλά και οικολογικές προεκτάσεις όσον αφορά την πιθανή καλλιέργεια Τρούφας, καθώς και την περιβαλλοντική διαχείριση του όλου ζητήματος. Με γνώμονα τα πιο πάνω προχωρήσαμε στην ανακοίνωση των σημαντικών αυτών ευρημάτων παραθέτοντας ταυτόχρονα και εισηγήσεις για τη διαχείρισή τους. Σημειώνεται πως ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου έχει επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης νομοθεσίας που να διέπει τη συλλογή και εμπορία άγριων αυτοφυών μανιταριών, κάτι που αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

(2) Μέχρι σήμερα έξι συνολικά είδη Τρούφας (Tuber) έχουν καταγραφεί στην Κύπρο: Τα Tuber aestivum, Tuber borchii, Tuber asa, Tuber excavatum, Tuber ferrugineum και Tuber oligospermum. Τα είδη με εμπορική αξία είναι μόνο τα πρώτα δύο. Αποξηραμένα δείγματα των πιο πάνω κρατούνται από μέλη του Συνδέσμου στις προσωπικές τους συλλογές (fungarium), καθώς και από τους Γιώργο Κωνσταντινίδη στην Ελλάδα και Carol Hobart στην Βρετανία οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις ταυτοποιήσεις.

(3) Θεωρούμε άνευ ουσίας τις συζητήσεις σχετικά με το που ακριβώς εντοπίστηκαν οι Τρούφες και δεν έχουμε πρόθεση να αποκαλύψουμε τις ακριβείς τοποθεσίες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτα, αλλά αντίθετα θα δημιουργούσε επιπρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την ενδεχόμενη αναζήτηση Τρουφών στα συγκεκριμένα σημεία με την χρήση γεωργικών εργαλείων, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βίαιη διατάραξη του υποστρώματος και την καταστροφή του μυκηλίου. Η αναζήτηση και συλλογή άγριας Τρούφας μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και οποιαδήποτε άλλη μέθοδος είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε αποτυχία και το πιο πιθανό σε οικολογικές καταστροφές.

(4) Ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός που παρέχει καλόπιστα, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τα μανιτάρια και δεν επιθυμεί να προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις προσώπων, εταιρειών ή αντιπροσώπων τους σχετικά με την καλλιέργεια Tρούφας. Ο κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να διερευνήσει το θέμα και να καταλήξει στις δικές του αποφάσεις όπως ο ίδιος κρίνει. Εμείς απλά επισημαίνουμε τις προοπτικές που διανοίγονται.

(5) Ουδέποτε ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ισχυρίστηκε ότι η καλλιέργεια Tρούφας γίνεται με εμβολιασμένα δενδρύλλια Ελιάς. Αντίθετα, η Ελιά δεν αναφέρεται στην βιβλιογραφία ως ένα από τα δέντρα που μπορούν να δημιουργήσουν «μυκόριζα» με τα εμπορικά σημαντικά είδη του γένους Tuber (Τρούφες). Τα δέντρα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την καλλιέργεια Τρούφας είναι οι Βελανιδιές, οι Φουντουκιές, οι Πουρναριές, οι Αριές, οι Καστανιές, τα Πεύκα και άλλα.

(6) Άν και είναι βέβαια γνωστό ότι οι Τρούφες δείχνουν προτίμηση στα ασβεστολιθικά εδάφη με ψηλό Ph. ο Σύνδεσμος μας δεν έχει θέσει «όρια» περιοχών ή υψομέτρων για την καλλιέργεια Τρούφας. Η επιλογή του συγκεκριμένου είδους Τρούφας, αλλά και του συγκεκριμένου χώρου καλλιέργειας πρέπει να γίνουν μόνο μετά από προσεκτική γεωλογική και οικολογική έρευνα και πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους του κάθε ενδιαφερόμενου.

(7) Θέλουμε τέλος να τονίσουμε ότι αν και οι συνθήκες φαίνεται να είναι εκ πρώτης όψεως ευνοϊκές, η καλλιέργεια Τρούφας αποτελεί μια εξειδικευμένη και απαιτητική δραστηριότητα και οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται όπως προχωρήσουν προσεκτικά και μεθοδικά διερευνώντας σε βάθος το θέμα. Ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι πάντα στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα μανιτάρια.
[Αφού είμαι μέλος !]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ