Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ανακοίνωση για τις Τρούφες

Με αφορμή διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταγραφών Τρουφών στην Κύπρο, ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου επιθυμεί να διευκρινίσει τα πιο κάτω:

(1) Ο εντοπισμός των δυσεύρετων και πολύτιμων αυτών μυκήτων στη χώρα μας αποτελεί αφ’ενός μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη και αφ’εταίρου έχει σημαντικές οικονομικές, αλλά και οικολογικές προεκτάσεις όσον αφορά την πιθανή καλλιέργεια Τρούφας, καθώς και την περιβαλλοντική διαχείριση του όλου ζητήματος. Με γνώμονα τα πιο πάνω προχωρήσαμε στην ανακοίνωση των σημαντικών αυτών ευρημάτων παραθέτοντας ταυτόχρονα και εισηγήσεις για τη διαχείρισή τους. Σημειώνεται πως ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου έχει επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης νομοθεσίας που να διέπει τη συλλογή και εμπορία άγριων αυτοφυών μανιταριών, κάτι που αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

(2) Μέχρι σήμερα έξι συνολικά είδη Τρούφας (Tuber) έχουν καταγραφεί στην Κύπρο: Τα Tuber aestivum, Tuber borchii, Tuber asa, Tuber excavatum, Tuber ferrugineum και Tuber oligospermum. Τα είδη με εμπορική αξία είναι μόνο τα πρώτα δύο. Αποξηραμένα δείγματα των πιο πάνω κρατούνται από μέλη του Συνδέσμου στις προσωπικές τους συλλογές (fungarium), καθώς και από τους Γιώργο Κωνσταντινίδη στην Ελλάδα και Carol Hobart στην Βρετανία οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις ταυτοποιήσεις.

(3) Θεωρούμε άνευ ουσίας τις συζητήσεις σχετικά με το που ακριβώς εντοπίστηκαν οι Τρούφες και δεν έχουμε πρόθεση να αποκαλύψουμε τις ακριβείς τοποθεσίες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτα, αλλά αντίθετα θα δημιουργούσε επιπρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την ενδεχόμενη αναζήτηση Τρουφών στα συγκεκριμένα σημεία με την χρήση γεωργικών εργαλείων, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βίαιη διατάραξη του υποστρώματος και την καταστροφή του μυκηλίου. Η αναζήτηση και συλλογή άγριας Τρούφας μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και οποιαδήποτε άλλη μέθοδος είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε αποτυχία και το πιο πιθανό σε οικολογικές καταστροφές.

(4) Ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός που παρέχει καλόπιστα, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τα μανιτάρια και δεν επιθυμεί να προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις προσώπων, εταιρειών ή αντιπροσώπων τους σχετικά με την καλλιέργεια Tρούφας. Ο κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να διερευνήσει το θέμα και να καταλήξει στις δικές του αποφάσεις όπως ο ίδιος κρίνει. Εμείς απλά επισημαίνουμε τις προοπτικές που διανοίγονται.

(5) Ουδέποτε ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ισχυρίστηκε ότι η καλλιέργεια Tρούφας γίνεται με εμβολιασμένα δενδρύλλια Ελιάς. Αντίθετα, η Ελιά δεν αναφέρεται στην βιβλιογραφία ως ένα από τα δέντρα που μπορούν να δημιουργήσουν «μυκόριζα» με τα εμπορικά σημαντικά είδη του γένους Tuber (Τρούφες). Τα δέντρα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την καλλιέργεια Τρούφας είναι οι Βελανιδιές, οι Φουντουκιές, οι Πουρναριές, οι Αριές, οι Καστανιές, τα Πεύκα και άλλα.

(6) Άν και είναι βέβαια γνωστό ότι οι Τρούφες δείχνουν προτίμηση στα ασβεστολιθικά εδάφη με ψηλό Ph. ο Σύνδεσμος μας δεν έχει θέσει «όρια» περιοχών ή υψομέτρων για την καλλιέργεια Τρούφας. Η επιλογή του συγκεκριμένου είδους Τρούφας, αλλά και του συγκεκριμένου χώρου καλλιέργειας πρέπει να γίνουν μόνο μετά από προσεκτική γεωλογική και οικολογική έρευνα και πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους του κάθε ενδιαφερόμενου.

(7) Θέλουμε τέλος να τονίσουμε ότι αν και οι συνθήκες φαίνεται να είναι εκ πρώτης όψεως ευνοϊκές, η καλλιέργεια Τρούφας αποτελεί μια εξειδικευμένη και απαιτητική δραστηριότητα και οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται όπως προχωρήσουν προσεκτικά και μεθοδικά διερευνώντας σε βάθος το θέμα. Ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι πάντα στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα μανιτάρια.
[Αφού είμαι μέλος !]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails