Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκβάθυνση του Λιμανιού Λεμεσού

Χτες στη Βουλή συζητήθηκε η εκβάθυνση του Λιμανιού Λεμεσού. Τι να πώ, ο Φιλελεύθερος τα γράφει όλα (μα τι απογοήτευση ...):

Εκβάθυνση στα 16 μέτρα του λιμανιού της Λεμεσού
Προκαταρκτική έκθεση επιπτώσεων στο περιβάλλον προκειμένου να διαφανούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τα προγραμματιζόμενα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού Λεμεσού θα διενεργήσει η Αρχή Λιμένων.
Αυτό απαίτησαν οι βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά την εξέταση του θέματος σε χθεσινή συνεδρία. Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας με εισήγηση να ετοιμαστεί προκαταρκτική έκθεση επιπτώσεων στο περιβάλλον για να διαφανεί κατά πόσο χρειάζεται η διενέργεια μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Από τις εργασίες εκβάθυνσης θα προκύψει λάσπη που θα απορριφθεί στο βυθό της θάλασσας 5,3 χιλιόμετρα από το λιμάνι Λεμεσού σε βάθος νερού πάνω από 235 μέτρα. Στον ίδιο χώρο απορρίφθηκαν το 1993, 4 εκατ. κυβικά μέτρα λάσπης, ενώ τώρα απαιτείται η απόρριψη 1,5 εκατ. κυβικών μέτρων. Η Αρχή Λιμένων για να εξασφαλίσει την έγκριση από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι θα γίνει εκβάθυνση από τα 14 στα 15 μέτρα και ότι θα προκύψει υλικό 150.000 κυβικών μέτρων. Αργότερα ωστόσο, ανέφερε ότι η εκβάθυνση θα γίνει στα 16 μέτρα και το υλικό που θα προκύψει είναι δεκαπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν.
Η λειτουργός του Τμήματος Αλιείας, Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, επισήμανε πως για το έργο θα πρέπει να ετοιμαστεί προκαταρκτική έκθεση. Εξήγησε πως δεν αναμένεται να υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η λειτουργός της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Χριστίνα Πανταζή, ανέφερε πως η Υπηρεσία κρίνει πως δεν προνοείται να γίνει οποιαδήποτε μελέτη με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, εξηγώντας ότι δεν καλύπτεται από τις πρόνοιες του νόμου. Σημείωσε ωστόσο πως αν η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζητήσει κάτι τέτοιο δεν θα φέρει ένσταση.
Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων, Γιαννάκης Κόκκινος, επικαλέστηκε μελέτη που έγινε το 1991 μετά από ανοικτές προσφορές και η οποία καταλήγει ότι δεν αναμένονται αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε σε επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας στην οποία τονίζει πως πρέπει να γίνει προκαταρκτική έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη που έγινε το 1992, καθώς και μελέτη των επιπτώσεων που είχαν τα έργα στο θαλάσσιο περιβάλλον.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Επιπτώσεις από τα έργαΒεβαρημένος από διάφορες αιτίες είναι ο κόλπος Λεμεσού σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατευθεί η θαλάσσια περιοχή κατά τη διάρκεια της εκβάθυνσης του λιμανιού. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ανέφερε πως η όποια λύση δοθεί δεν πρέπει να είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του κόσμου. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε την εκπόνηση πλήρους μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, ανέφερε πως η Επιτροπή αντιμετωπίζει με προσοχή την απόφαση της Αρχής Λιμένων.
Άγγελος Νικολάου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ