Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Συζήτηση για την περιοχή Απλώστρα - Lady's Mile


Την Πέμπτη 21/07/2016 συζητήθηκε στην Επ. Εσωτερικών το θέμα της ανάπλασης της περιοχής Απλώστρας γνωστής στους πιο πολλούς σαν Lady's Mile.
Πριν χρόνια είχα πάει σε μια παρουσίαση /διαβούλευση της Πολεοδομίας για την περιοχή. Γενικά μου άρεσε το σχέδιο όπως το παρουσίασαν τότε, με εμπόδια να μην μπαίνουν αυτοκίνητα στη λίμνι, προστατευμένες προσβάσεις στη θάλασσα, δρόμος με άλλα υλικά χωρίς άσφαλτο κλπ.
Όμως αυτά που δεν μου είχαν αρέσει ήταν το ότι δεν υπήρχαν συστήματα κυκλοφοριακής ύφεσης για να μην τρέχουν με ψηλές ταχύτητες τα αυτοκίνητα, δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την περιοχή για συντόμι οι κάτοικοι και ότι όλοι οι χώροι στάθμευσης είχαν προγραμματιστεί μόνο για τα κέντρα.
Υπόψη ότι η περιοχή ελέγχεται από τις Βάσεις και όπως και οι υπόλοιπες περιοχές των Βάσεων εξαιρούνται από το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ. Εφαρμόζουν όμως δικές τους νομοθεσίες προστασίας του περιβάλλοντος.
Στη Βουλή φάνηκε από τη συζήτηση ότι δεν υπήρχαν λεφτά για να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο.
Αλλά, όταν ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλοί κόσμο, είναι περιβαλλοντικό και ΔΕΝ παίρνει δημοσιότητα με ανησυχεί!
Τι ακούσαμε ότι είναι τα αιτήματα;
  1. Δρόμος ασφαλτοστρωμένος, ενωμένος με το δρόμο που περνά από το μοναστήρι για εύκολη πρόσβαση, 
  2. Μας είπαν ότι γίνονται "χιλιάδες δυστυχήματα κάθε χρόνο" ... προφορικά φυσικά
  3. Ηλεκτροδότηση της περιοχής, 
  4. Χώρους στάθμευσης.
  5. Ο εκπρόσωπος του Επάρχου είπε ότι ετοιμάζουν Σχέδιο χρήσης παραλίας όπως γίνεται σε άλλες περιοχές λουομένων. Δηλαδή ομπρέλλες, περιοχή σκαφών,κλπ για πλήρη τουριστική αξιοποίηση.
Για την προστασία της περιοχής που έχει τεράστια οικολογική αξία δεν ασχοληθήκαμε ....

Η αναφορά για "χιλιάδες δυστυχήματα" με παραξένεψε, η Χρυσάνθη στο γραφείο μου έδρασε, και πήραμε ήδη την απάντηση από τις Βάσεις για τα δυστυχήματα στο δρόμο:

Mrs Loizou,

These are the statistical figures regarding Road traffic collisions recorded along Lady’s mile track between the period 1/1/2013 – 17/7/2016 as requested.

Road traffic collisions
Lady’s mile track road

Assessed period: Between 1/1/2013 – 17/7/2016

2013
2014
2015
2016
RTCs - with Injuries
1
3
3
2
RTCs – damage only
2
2
4
0
FATAL
0
0
0
0
TOTAL
3
5
7
2

Ø  The last fatal collision recorded along the above track road was in August 2006.

Ο χάρτης της περιοχής:Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει την Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, στις 11.00 το πρωί, με βάση την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:
11.00 π.μ.
1.         
Η υιοθέτηση και υλοποίηση ρυθμιστικού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της περιοχής “Απλώστρα LadysMile”.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών  κ. Γιώργου Τ. Γεωργίου, Κώστα Κώστα, Αντρέα Καυκαλιά, Αδάμου Αδάμου και Ανδρέα Κυπριανού).
(12.7.2016).                                           
(Αρ. Φακ. 23.04.033.124-2016).
12.15 μ.μ.
2.         
Προγραμματισμός των εργασιών της επιτροπής.
 
Σημ.:
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για το πρώτο θέμα εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του ίδιου υπουργείου, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Λεμεσού, ο Έπαρχος Λεμεσού, ο Κοινοτάρχης Ακρωτηρίου, ο Κοινοτάρχης Ασώματου, ο Επαρχιακός Διοικητής των Αγγλικών Βάσεων Ακρωτηρίου-Επισκοπής, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Επιτροπής Μερρά Ζακακίου και του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria).
19 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails