Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι συχνές πλημμύρες και η άγνοια του νόμου

Κάθε λίγο πλημμυρίζουμε, δικαιολογίες πολλές γιατί συμβαίνει αυτό. 
Όμως υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία ΚΑΙ κυπριακή νομοθεσία που θεωρητικά έπρεπε να μας προστατεύσει αλλά και να δώσει προειδοποίηση.

Για παράδειγμα λέει ο νόμος 70/2010:

"Προσδιορισμός περιοχών με δυνητικούς κινδύνους πλημμύρας
6. Οι περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν σοβαροί δυνητικοί κίνδυνοι πλημμύρας ή η πιθανότητα να σημειωθεί πλημμύρα, προσδιορίζονται βάσει της προκαταρτικής αξιολόγησης των κινδύνων πλημμύρας που πραγματοποιείται σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 5 του παρόντος Νόμου.

"Κατάρτιση χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας και χαρτών κινδύνων πλημμύρας
7.-(1) Η αρμόδια αρχή, για τις περιοχές που προσδιορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος Νόμου, καταρτίζει χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων πλημμύρας, σε επίπεδο περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού και στην κατάλληλη κλίμακα.

(2) Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρήσουν σύμφωνα με τα ακόλουθα σενάρια:

(α) πλημμύρες χαμηλής πιθανότητας ή σενάρια ακραίων φαινομένων·
(β) πλημμύρες μέσης πιθανότητας (με πιθανή περίοδο επαναφοράς ≥ 100 χρόνια)·
(γ) πλημμύρες υψηλής πιθανότητας, ανάλογα με την περίπτωση.

(3) Για κάθε σενάριο που αναφέρεται στο εδάφιο (2), οι χάρτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:
(α) την έκταση της πλημμύρας·
(β) το βάθος νερού ή τη στάθμη νερού ανάλογα με την περίπτωση·
(γ) ανάλογα με την περίπτωση, την ταχύτητα ροής ή τη σχετική ροή των υδάτων.

(4) Οι δυνητικές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τις πλημμύρες υπό τις συνθήκες των σεναρίων του εδαφίου (2), περιγράφονται στους χάρτες κινδύνου πλημμύρας και περιλαμβάνουν:

(α) τον ενδεικτικό αριθμό κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν·
(β) τη χρήση της γης και τον τύπο οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που ενδέχεται να πληγεί·
(γ) εγκαταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν τυχαία ρύπανση σε περίπτωση πλημμύρας και προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται στα σημεία i), ii), και v), παράγραφος (1), του Παραρτήματος ΙV, του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Υδάτων Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, οι οποίες ενδέχεται να πληγούν, περιλαμβανομένων ευάλωτων εκτεθειμένων περιοχών με αξιόλογο πολιτιστικό ή και φυσικό τοπίο ή και δομημένο ή και φυσικό περιβάλλον·
(δ) άλλες πληροφορίες που η αρμόδια αρχή θεωρεί χρήσιμες, όπως η επισήμανση των περιοχών όπου υπάρχει το ενδεχόμενο πλημμυρών με αυξημένο ποσοστό μεταφερόμενων ιζημάτων και πλημμυρών που παρασύρουν υπολείμματα, καθώς και πληροφορίες για πιθανές άλλες σημαντικές πηγές ρύπανσης.

(5) Η αρμόδια αρχή δύναται να αποφασίζει ότι, για τις παράκτιες περιοχές, στις οποίες υπάρχει επαρκές επίπεδο προστασίας, καθώς και για τις περιοχές με πλημμύρες που οφείλονται σε υπόγεια ύδατα, η κατάστρωση χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας θα περιορίζεται στο σενάριο της παραγράφου (α) του εδαφίου (2).

(6) Η αρμόδια αρχή μεριμνά ώστε η κατάρτιση των χαρτών επικινδυνότητας και των χαρτών κινδύνων πλημμύρας να έχει ολοκληρωθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2013. "
Links
Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα νομοθεσία εδώ:
http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/2010_1_70/index.html

και όλα τα σχετικά με την ΕΕ και την Κύπρο εδώ:
http://theopemptou.com/info/search-by/tags?value=Directive-60-2007

και η ειδική σελίδα της ΕΕ για το θέμα εδώ:
http://ec.europa.eu/environment/water/flood_risk/index.htm
Η σχετική σελίδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για τις πλημμύρες είναι εδώ:
http://www.moa.gov.cy/moa/wdd/Wdd.nsf/guide2_gr/guide2_gr?OpenDocument

και το σχετικό άρθρο που δημοσίευσα για το θέμα το 2009 εδώ:
http://theopemptou.com/portal/index.php/water-envisubjects/rainwater/249-2009-04-18-10-09-03

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...