Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανταλλαγή σχολικών – μια καλή πρακτική

Σε λίγες μέρες ανοίγουν και πάλι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου.
Άλλοι επιστρέφουν πίσω στα θρανία, άλλοι αποφοίτησαν και άλλοι ετοιμάζονται για μια νέα εμπειρία.
Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ δύσκολος για πολλές οικογένειες αφού η ετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται να είναι πολύ δύσκολη.
Για αυτό το λόγο τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε νέες πρακτικές που θα βοηθήσουν και τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.
Εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζουν στο εξωτερικό τα λεγόμενα Swaps ή Exchanges όπου γονείς παίρνουν στο σχολείο βιβλία, ρούχα, παιγνίδια και ότι άλλο δεν χρειάζονται πλέον τα παιδιά τους. Μέσα από τη διοργάνωση του σχολείου όσοι έχουν ανάγκη τα παίρνουν συνήθως δωρεάν.
Σε πολλές χώρες αυτό είναι φυσιολογικό και δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος φτωχός για να πάρει πράγματα αλλά φυσικά θα πρέπει να υπάρχει κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων.

Για μια καλή διοργάνωση τέτοιας δράσης θα ήταν καλά να αρχίζει τη συλλογή από τον Ιούνιο για να έχουν ευκαιρία οι τελειόφοιτοι να δώσουν στο σχολείο τους ότι δεν χρειάζονται.
Η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία σε σχέση με άλλες εκδηλώσεις.
Πρώτα ορίζεται μια ημερομηνία όπου όσοι θέλουν να παραδώσουν πράγματα που δεν χρειάζονται θα πρέπει να τα φέρουν.  Παράλληλα ετοιμάζεται πληροφοριακό υλικό που στέλνεται στους γονείς μαζί με ενημέρωση των παιδιών στην τάξη για το πώς θα δουλέψει το σύστημα.
Φυσικά καλό θα είναι να ανακοινωθεί και στο κοινό της περιοχής για να τους δοθεί η ευκαιρία να φέρουν και αυτοί πράγματα. Μπορεί επίσης να ενδιαφερθούν και επιχειρήσεις της περιοχής να βοηθήσουν.
Μετά που θα φτάσουν τα υλικά με τις διαδικασίες που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός σε είδη. Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός σε είδη ρουχισμού μπορεί να χρειαστεί να γίνει ο διαχωρισμός του όχι μόνο σε είδος αλλά και μεγέθη. Αυτό θα διευκολύνει πολύ τη διαδικασία τη μέρα της εκδήλωσης αν έχει πολλά είδη και πολλούς επισκέπτες.

Υπάρχουν και διάφορα άλλα πράγματα που χρειάζεται να αποφασιστούν. Για παράδειγμα πόσα πράγματα θα δικαιούται ένα παιδί να πάρει και αν θα υπάρχει σύστημα όπου π.χ. αν φέρει ένα παιδί τρία πράγματα παίρνει μόνο τρία κλπ.
Είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας να μη γίνονται δεκτές ηλεκτρικές συσκευές γιατί μπορεί να υπάρξουν περιπλοκές με θέματα ασφάλειας αν αυτές έχουν πρόβλημα.

Τα οφέλη από μια τέτοια δραστηριότητα θα είναι πολλαπλά. Πέραν από την ανθρωπιστική πλευρά μια τέτοια δραστηριότητα μειώνει την παραγωγή αποβλήτων και προωθεί τη δεύτερη πιο σημαντική δράση στην ιεράρχηση των αποβλήτων, αυτήν της επαναχρησιμοποίησης!
Τώρα είναι η πιο καλύτερη εποχή, είναι Σεπτέμβρης, πάμε λοιπόν για ανταλλαγές!

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Λέκτορας ΤΕΠΑΚ

Σχόλια

Ο χρήστης Moonlight είπε…
Είχα απορία αν το έκαμε κανένα σχολείο, κανένας σύνδεσμος γονέων ως τωρά.
Νομίζω τον καιρό μας που δεν είχαμε τόσο μεγάλα θέματα (ειδικά στο συγκεκριμένο σχολείο), ο σύνδεσμος γονέων ήταν πολλά πιο ενεργός από ότι ακούω σήμερα...
Ελπίζω να τα δουν, να τα ακούσουν, να τα εφαρμόσουν.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Υπάρχουν σχολεία και ιδιωτικά και δημόσια που το κάνουν αλλά είναι πολύ λίγα
Επίσης με το θέμα ασχολούνται και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις
πρέπει να διαδοθεί και να είναι μια συνηθισμένη πρακτική

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...