Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κύπρος και η διαχείριση της παράκτιας ζώνης

Γιατί θεωρείτε το θέμα της διαχείρισης της παραλιακής ζώνης προβληματική;
Η προστασία της παραλίας βασίζεται στον “Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο (ΚΕΦ.59)” ο οποίος χρονολογείται από το 1962 με μια σειρά από τροποποιήσεις που φτάνουν μέχρι το 2011. Δίνει πολύ μεγάλη εξουσία στον Έπαρχο και στις Τοπικές Αρχές χωρίς να τους υποχρεώνει να εφαρμόζουν διαδικασίες που θα προστατεύουν τη παράκτια ζώνη.

Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να μας υποχρεώνει να είμαστε πιο προσεκτικοί για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;
Το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόγραψε εκ μέρους όλων των κρατών μελών την σύμβαση για την “Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης” (ΟΔΠΖ). Η σύμβαση αυτή που είναι υποχρεωτική και για την Κύπρο, καθορίζει την παράκτια ζώνη με διαφορετικό τρόπο από ότι η κυπριακή νομοθεσία. Το πιο σημαντικό σημείο όμως είναι ότι καθορίζει μια σειρά από υποχρεωτικές διαδικασίες για τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα διάφορα έργα, δηλαδή γίνεται μελέτη και αποφασίζουν πολλοί και όχι δυο τρεις.

Οι διαφορές αυτές είναι πραγματικά σημαντικές;
Οι διαφορές είναι μεγάλες και θα έπρεπε εδώ και καιρό να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην κυπριακή νομοθεσία. Ίσως η  πιο σημαντική διαφορά είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Σύμβαση για παράδειγμα, εξετάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από ένα έργο και καλεί σε Δημόσια Διαβούλευση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ούτως ώστε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική, την οικονομική, και την πολιτιστική ανάπτυξη.
Η πρακτική που εφαρμόζεται τώρα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν περιέχει καμιά ενημέρωση και βασίζεται στο εγώ αποφασίζω και εκτελώ!

Εσείς θεωρείτε ότι με τις Δημόσιες Διαβουλεύσεις θα βελτιωθεί η κατάσταση;
Οι Δημόσιες Διαβουλεύσεις στην Κύπρο είναι παρωδίες και χάσιμο χρόνου γιατί η κυβερνητική πλευρά συχνά επιλέγει ποιους θα καλέσει άρα δεν είναι πραγματικά δημόσιες, δεν αφήνει χρόνο για να εκφραστούν απόψεις και απλά αναλύει τις προτάσεις της και σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των προσκεκλημένων. Χρειάζεται παράλληλα να καθοριστεί με νόμο και η διαδικασία των Δημόσιων Διαβουλεύσεων.

Γιατί μετά από τρία χρόνια δεν έχουμε ακόμη κάνει τις αλλαγές;
Οι παράκτιες περιοχές αποδίδουν οικονομικό κέρδος σε πολλούς. Άρα όσοι έχουν αυτή τη στιγμή την εξουσία δύσκολα θα την παραδώσουν στην κοινωνία των πολιτών. Ενόσω δεν υπάρχει έλεγχος στη χρηματοδότηση των κομμάτων και έλεγχος της διαφθοράς δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ οι καταστροφικές παρεμβάσεις συνεχίζονται, οι παραλίες καταστρέφονται, αλλάζουν φυσιογνωμία, διαβρώνονται και η θαλάσσια ζωή πεθαίνει.

[Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 14/04/2014] 
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Λέκτορας
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...