Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όπως λέμε Fast women and Fast cars .. έχει και γρήγορα δέντρα !!

Ψες στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα ανφέρθηκα σε νέες δραστηριότητες για παραγωγή καύσιμης ύλης για τζάκια από κλαδέματα με την παραγωγή pellets ή briquttes.
πιο παλιά έγραψα άρθρα, έστειλα πληροφορίες σε όλες τις Τοπικές Αρχές και Κοινοτάρχες και έκανα και συναντήσεις για να εξηγήσω τι μπορούμε να κάνουμε με τα παλιά κλαδέματα.
Έκανα και γύρο στις 20 συναντήσεις με άτομα που σκεφτόντουσαν να κάνουν επιχείρηση.
Αποτέλεσμα; Έχει ξεκινήσει μια μονάδα στην περιοχή Λευκωσίας, οργανώθηκαν περίπου 15 κοινότητες της ορεινης Λευκωσίας, μια στην περιοχή Αμμοχώστου και συζητούν άλλοι από Λεμεσό και Πάφο.
Πληροφορίες που τους είχα στείλει είναι εδώ.

Κοινότητες και οργανικά απόβλητα


Σχετική είναι και η ανάρτηση μου εδω:

Ενέργεια από ξύλο - pellets & briquettes


Πέραν όμως από απλά να μαζεύει κάποιος κλαδέματα υπάρχουν και φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα αλλά και δέντρα που παράγουν γρήγορα ξύλο.
Στην εκπομπή είχα μαζί μου ένα δέντράκι Paulownia Tomentosa σε γλάστρα το οποίο παράγει πολύς καλής ποιότητας ξύλο και τα κλαδιά και φύλλα του μπορούν να παράξουν κομπόστα ή να πάνε για ενέργεια με pellets.

Λεπτομέρειες για το φυτό αυτό θα βρείτε στην Wikipedia
Μια καλή ιστοσελίδα με πληροφορίες στα ελληνικά είναι και αυτή.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες στο διαδίκτυο που πωλούν δεντρύλια και σπόρους που είναι πιο φθηνοί.
Εγώ αγόρασα φυτα και σπόρους από το Amazon.co.uk :)
Η παραγγελία μου:

£23.50
Item Subtotal: £23.50
Delivery & Handling: £23.00
Total before VAT: £46.50
Total: £46.50
EUR 57,01*
Paid by Visa: £46.50
EUR 57,01* 



Σχόλια

Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
μα έκαμεν το τμήμαν δασών αξιολόγησην του δυναμικού ξυλίας για ενέργειαν τζιαι κάμνετε έτσι πρότζιεκτς; Εδώ στην Ελβετίαν που εν η μάνα του ξύλου, τζιαι το δυναμικόν επιτρέπει μόνον 50% αύξησην της κατανάλωσης χωρίς να φθαρούν τα δάση. Χωρίς να έχω στοιχεία, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η προώθηση αυτού του τύπου ενέργειας θα είναι ζημιογόνα τζιαι για την Κύπρον τζιαι για τους επιχειρηματίες που θα κάμουν έτσι δουλειές. Μόνον τα απόβλητα ξύλου που τα πελεκανιά έχουν κάποιαν περιβαλλοντικήν αξίαν για να αξιοποιηθούν για πέλετς αλλά στην Ελβετίαν που έχουμεν βουνά ποπριονίθκια από τα εργοστάσια πρωτογενούς επεξεργασίας τζιαι δεν είναι οικονομικά βιώσιμα. Ακόμα δεν είδα να κάμνουν τα κλαδέματα πέλετς. Θέλει καλής ποιότητας ποπριονίδιν ή ξύλον. Πρέπει να είναι τζιαι ξερόν.

Εάν δε συγκρίνεις τα οικολογικά impacts ενός καυστήρα ξύλου με έναν high cop vrv, to vrv φκαίννει πιο οικολογικόν στο life cycle assessement.

Στην Κύπρον μια κατοικία με 50% παράθυρα στον νότον (με διπλόν τζιάμιν U< 1.5) τζιαι με 10 εκ θερμομόνωσην στους τοίχους τζιαι στο ταβάνιν χωρίς θερμογέφυρες, θέλει 10 λεπτά θέρμανσην την ημέραν τζιαι κανεί.

Ότι είναι οικολογικόν στην Γερμανίαν δεν είναι κατ΄ανάγκην οικολογικόν τζιαι στην Κύπρον. Μπορεί να είναι τζιαι το αντίστροφον (έναν σύστημαν ανάκτησης της θερμότητας ή της ψύξης του αέρα εξαερισμού στες κλιματικές συνθήκες της Κύπρου καταλιεί παραπάνω ενέργειαν που τζιείνην που μπορεί να συνάξει για παράδειγμαν, κανένας δεν έκατσεν να τα υπολογίσει, εγέμωσεν η αγορά τζιαι διά σου τζιαι μονάδες στο αγγλικής προέλευσης μοντέλλον που κάμνει ενεργειακήν σήμανσην). Η βιβλιογραφία των γερμανών τζιαι των εγγλέζων είναι μόνον χρήσιμη για να εμπνευστούμεν να κάτσουμεν να τα υπολογίσουμεν στες δικές μας τες συνθήκες. Έχω πολλές πολλές αμφιβολίες για την ενέργειαν από τα ξύλα. Ήδη εφάαν τες τερατσιές τες ελιές για τα κάρβουνα. Υποψιάζουμαι ότι το δυναμικόν είναι όσον όσον για τα υπάρχοντα ντζάκια.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Εδώ έχουμε προβλήματα με τη διαχείριση των κλαδεμμάτων.
Η κυπριακή και η ΕΕ νομοθεσία έχουν βάλει όριο 50% μόνο των οργανικών αποβλήτων να πετάγονται τον Ιούνιο του 2013.
Τα κλαδεμματα μπορείς να τα κάνεις κομποστ, τα αλέθουν πιο χοντρά για τα κοτόπουλα, πάνε για κομποστοποίηση και γίνονται και καύσιμη ύλη για τα τζάκια.
Οι γεωργοί τώρα βάζουν ένα λάστιχο με πετρέλαιο, ρίχνουν πάνω τα κλαδέμματα και το ανάβουν. Ζήτησαν μάλιστα να επεκταθεί η περίοδος που δικαιούνται να καίουν κλαδέματα.
εν κρίμα να κάνουμε αυτά τα πράγματα.
επιπλέον έχουμε χιλιαδες πάλλετς από τα εμπορεύματα που έρχονται στην Κύπρο που τώρα τα μαζεύουν και τα καίνε σε μεγάλους σωρούς.
Αυτό θα μας δώσει ενα διέξοδο ...
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Τα κλαδέματα πρέπει να ξεράνουν για να γινούν πέλετ τζιαι να είναι καλής ποιότητας χωρίς ξημαρισιές ούτε φλούδες του κορμού. Είναι έναν industrial process που θέλει ξύλον μιαν ωρισμένης υγρασίας τζιαι ποιότητας για να δουλέψει σωστά τζιαι να μεν φκάλλει πολλή σταχτό.

Τα κλαδέματα τζιαι τα απόβλητα ξύλων δακάτω κατακόφκουν τα κομματούθκια κομματούθκια (πλακέττες τα λαλούν 1-5 εκ) αφού τα ξεράνουν τζιαι έσιει ειδικά μπόιλερ που πιάννουν αυτόν το υλικόν. Το πέλετ εν γύρω στα 300€ τον τόνον τζιαι μπόρει να πάει τζιαι σε μιτσιά πόιλερ, οι πλάκέττες εν 35€ τον τόνον αλλά θέλουν πόιλερ 30-1000 kW.

http://www.lignum-vaud.ch/uploads/0900_M._Getaz.pdf για φωτογραφίες τζιαι υλικόν δυστιχώς στα γαλλικά. Τα νούμερα όμως τζιαι οι φωτογραφίες εν τζιαι στα ελληνικά :))
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Εχτές εμίλουν με έναν υπεύθυνον μιας εταιρίας που παράγει ξυλοενέργειαν. Η κοινότητα επιχορήγησεν την δημιουργίαν κεντρικής θέρμανσης για μιαν ολόκληρην γειτονειάν. Στην αρχήν εκρούζαν 30% κλαδέματα ανακατώνοντας τα με το ξύλον το καλόν. Τελικά εσταματήσαν να τα νεκατώνουν διότι οι ζημιές που παθαίνουν που το ότι μπουκκώννουν οι κοχλίες εν τόσον πολλές που τα ξαναστέλλουν για κομπόστα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ