Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Όπως λέμε Fast women and Fast cars .. έχει και γρήγορα δέντρα !!

Ψες στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα ανφέρθηκα σε νέες δραστηριότητες για παραγωγή καύσιμης ύλης για τζάκια από κλαδέματα με την παραγωγή pellets ή briquttes.
πιο παλιά έγραψα άρθρα, έστειλα πληροφορίες σε όλες τις Τοπικές Αρχές και Κοινοτάρχες και έκανα και συναντήσεις για να εξηγήσω τι μπορούμε να κάνουμε με τα παλιά κλαδέματα.
Έκανα και γύρο στις 20 συναντήσεις με άτομα που σκεφτόντουσαν να κάνουν επιχείρηση.
Αποτέλεσμα; Έχει ξεκινήσει μια μονάδα στην περιοχή Λευκωσίας, οργανώθηκαν περίπου 15 κοινότητες της ορεινης Λευκωσίας, μια στην περιοχή Αμμοχώστου και συζητούν άλλοι από Λεμεσό και Πάφο.
Πληροφορίες που τους είχα στείλει είναι εδώ.

Κοινότητες και οργανικά απόβλητα


Σχετική είναι και η ανάρτηση μου εδω:

Ενέργεια από ξύλο - pellets & briquettes


Πέραν όμως από απλά να μαζεύει κάποιος κλαδέματα υπάρχουν και φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα αλλά και δέντρα που παράγουν γρήγορα ξύλο.
Στην εκπομπή είχα μαζί μου ένα δέντράκι Paulownia Tomentosa σε γλάστρα το οποίο παράγει πολύς καλής ποιότητας ξύλο και τα κλαδιά και φύλλα του μπορούν να παράξουν κομπόστα ή να πάνε για ενέργεια με pellets.

Λεπτομέρειες για το φυτό αυτό θα βρείτε στην Wikipedia
Μια καλή ιστοσελίδα με πληροφορίες στα ελληνικά είναι και αυτή.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες στο διαδίκτυο που πωλούν δεντρύλια και σπόρους που είναι πιο φθηνοί.
Εγώ αγόρασα φυτα και σπόρους από το Amazon.co.uk :)
Η παραγγελία μου:

£23.50
Item Subtotal: £23.50
Delivery & Handling: £23.00
Total before VAT: £46.50
Total: £46.50
EUR 57,01*
Paid by Visa: £46.50
EUR 57,01* 4 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

μα έκαμεν το τμήμαν δασών αξιολόγησην του δυναμικού ξυλίας για ενέργειαν τζιαι κάμνετε έτσι πρότζιεκτς; Εδώ στην Ελβετίαν που εν η μάνα του ξύλου, τζιαι το δυναμικόν επιτρέπει μόνον 50% αύξησην της κατανάλωσης χωρίς να φθαρούν τα δάση. Χωρίς να έχω στοιχεία, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η προώθηση αυτού του τύπου ενέργειας θα είναι ζημιογόνα τζιαι για την Κύπρον τζιαι για τους επιχειρηματίες που θα κάμουν έτσι δουλειές. Μόνον τα απόβλητα ξύλου που τα πελεκανιά έχουν κάποιαν περιβαλλοντικήν αξίαν για να αξιοποιηθούν για πέλετς αλλά στην Ελβετίαν που έχουμεν βουνά ποπριονίθκια από τα εργοστάσια πρωτογενούς επεξεργασίας τζιαι δεν είναι οικονομικά βιώσιμα. Ακόμα δεν είδα να κάμνουν τα κλαδέματα πέλετς. Θέλει καλής ποιότητας ποπριονίδιν ή ξύλον. Πρέπει να είναι τζιαι ξερόν.

Εάν δε συγκρίνεις τα οικολογικά impacts ενός καυστήρα ξύλου με έναν high cop vrv, to vrv φκαίννει πιο οικολογικόν στο life cycle assessement.

Στην Κύπρον μια κατοικία με 50% παράθυρα στον νότον (με διπλόν τζιάμιν U< 1.5) τζιαι με 10 εκ θερμομόνωσην στους τοίχους τζιαι στο ταβάνιν χωρίς θερμογέφυρες, θέλει 10 λεπτά θέρμανσην την ημέραν τζιαι κανεί.

Ότι είναι οικολογικόν στην Γερμανίαν δεν είναι κατ΄ανάγκην οικολογικόν τζιαι στην Κύπρον. Μπορεί να είναι τζιαι το αντίστροφον (έναν σύστημαν ανάκτησης της θερμότητας ή της ψύξης του αέρα εξαερισμού στες κλιματικές συνθήκες της Κύπρου καταλιεί παραπάνω ενέργειαν που τζιείνην που μπορεί να συνάξει για παράδειγμαν, κανένας δεν έκατσεν να τα υπολογίσει, εγέμωσεν η αγορά τζιαι διά σου τζιαι μονάδες στο αγγλικής προέλευσης μοντέλλον που κάμνει ενεργειακήν σήμανσην). Η βιβλιογραφία των γερμανών τζιαι των εγγλέζων είναι μόνον χρήσιμη για να εμπνευστούμεν να κάτσουμεν να τα υπολογίσουμεν στες δικές μας τες συνθήκες. Έχω πολλές πολλές αμφιβολίες για την ενέργειαν από τα ξύλα. Ήδη εφάαν τες τερατσιές τες ελιές για τα κάρβουνα. Υποψιάζουμαι ότι το δυναμικόν είναι όσον όσον για τα υπάρχοντα ντζάκια.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Εδώ έχουμε προβλήματα με τη διαχείριση των κλαδεμμάτων.
Η κυπριακή και η ΕΕ νομοθεσία έχουν βάλει όριο 50% μόνο των οργανικών αποβλήτων να πετάγονται τον Ιούνιο του 2013.
Τα κλαδεμματα μπορείς να τα κάνεις κομποστ, τα αλέθουν πιο χοντρά για τα κοτόπουλα, πάνε για κομποστοποίηση και γίνονται και καύσιμη ύλη για τα τζάκια.
Οι γεωργοί τώρα βάζουν ένα λάστιχο με πετρέλαιο, ρίχνουν πάνω τα κλαδέμματα και το ανάβουν. Ζήτησαν μάλιστα να επεκταθεί η περίοδος που δικαιούνται να καίουν κλαδέματα.
εν κρίμα να κάνουμε αυτά τα πράγματα.
επιπλέον έχουμε χιλιαδες πάλλετς από τα εμπορεύματα που έρχονται στην Κύπρο που τώρα τα μαζεύουν και τα καίνε σε μεγάλους σωρούς.
Αυτό θα μας δώσει ενα διέξοδο ...

Aceras Anthropophorum είπε...

Τα κλαδέματα πρέπει να ξεράνουν για να γινούν πέλετ τζιαι να είναι καλής ποιότητας χωρίς ξημαρισιές ούτε φλούδες του κορμού. Είναι έναν industrial process που θέλει ξύλον μιαν ωρισμένης υγρασίας τζιαι ποιότητας για να δουλέψει σωστά τζιαι να μεν φκάλλει πολλή σταχτό.

Τα κλαδέματα τζιαι τα απόβλητα ξύλων δακάτω κατακόφκουν τα κομματούθκια κομματούθκια (πλακέττες τα λαλούν 1-5 εκ) αφού τα ξεράνουν τζιαι έσιει ειδικά μπόιλερ που πιάννουν αυτόν το υλικόν. Το πέλετ εν γύρω στα 300€ τον τόνον τζιαι μπόρει να πάει τζιαι σε μιτσιά πόιλερ, οι πλάκέττες εν 35€ τον τόνον αλλά θέλουν πόιλερ 30-1000 kW.

http://www.lignum-vaud.ch/uploads/0900_M._Getaz.pdf για φωτογραφίες τζιαι υλικόν δυστιχώς στα γαλλικά. Τα νούμερα όμως τζιαι οι φωτογραφίες εν τζιαι στα ελληνικά :))

Aceras Anthropophorum είπε...

Εχτές εμίλουν με έναν υπεύθυνον μιας εταιρίας που παράγει ξυλοενέργειαν. Η κοινότητα επιχορήγησεν την δημιουργίαν κεντρικής θέρμανσης για μιαν ολόκληρην γειτονειάν. Στην αρχήν εκρούζαν 30% κλαδέματα ανακατώνοντας τα με το ξύλον το καλόν. Τελικά εσταματήσαν να τα νεκατώνουν διότι οι ζημιές που παθαίνουν που το ότι μπουκκώννουν οι κοχλίες εν τόσον πολλές που τα ξαναστέλλουν για κομπόστα.

Related Posts with Thumbnails