Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η υπόθεση στα Περβόλια και η υπόλοιπη Κύπρος

Το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας επεκτείνεται όπως και όλα τα αποχετευτικά συστήματα στην Κύπρο αφού έχουμε μέχρι το 2013 να καλύψουμε ακόμη 32 περιοχές.
Αυτή τη στιγμή το αποχετευτικό σύστημα στη Λάρνακα παράγει σχεδόν 2.5εκ κυβικά μέτρα (κμ) επεξεργασμένου νερού το οποίο καταλήγει στη γεωργία, για πότισμα των δημόσιων χώρων πρασίνου και άλλων κήπων στη Λάρνακα και τις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο.
Επειδή η ζήτηση του νερού δεν είναι σταθερή (π.χ. μπορεί να βρέχει) και για λόγους αποθήκευσης του νερού για διάθεση το καλοκαίρι, το σύστημα διαθέτει δύο μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης νερού οι οποίες παρεπιπτώντος αποτελούν και ένα από τους καλύτερους βιότοπους της περιοχής.
Το νερό που παράγεται το διαχειρίζεται το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το οποίο πληρώνει και τα έξοδα της τριτοβάθμιας επεξεργασίας όλων των αποχετευτικών συστημάτων στην Κύπρο, ακριβώς για να ελέγχει τον τρόπο διάθεσης του νερού.
Μέχρι τώρα όλα καλά! ... και έρχεται η στιγμή της επέκτασης ....
Η επέκταση θα είναι συμπληρωμένη σε 3 χρόνια από τώρα και περιλαμβάνει αναβάθμιση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και την επέκταση του δικτύου συλλογής των λυμάτων σε νέες περιοχές.
 Όταν τελειώσει το δίκτυο και ξεκινήσει η σταδιακή σύνδεση των κατοίκων με το αποχετευτικό (υπολογίζεται αυτό να γίνει μέχρι το 2027) οι ποσότητες του νερού θα γίνουν 6εκ κμ περίπου.
Και εδώ μπαίνει το καυτό ερώτημα:
Πως θα χρησιμοποιηθεί το νερό του αποχετευτικού;   Ποιες οι επιλογές;

(1) Στη γεωργία κατευθείαν: Να επεκταθούν οι σωλήνες που παρέχουν νερό στους γεωργούς για να ποτίζονται πιο μεγάλες εκτάσεις. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει δίκτυο που να παίρνει το νερό παντού. Αν υπάρχει πρόσβαση, όσοι γεωργοί θέλουν να πάρουν νερό μπορούν να συνδεθούν με δικά τους έξοδα. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επεκταθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης του νερού.
[όταν βρέχει οι γεωργοί δεν θέλουν νερό και πρέπει να φυλαχτεί για όταν το χρειαστούν]. Η "δυσκολία" της επιλογής αυτής βρίσκεται στο ότι κάποιος πρέπει να βρει ποιοι ενδιαφέρονται να παίρνουν νερό και που θα γίνει η νέα δεξαμενή αποθήκευσης.

(2) Η περιβόητη "ένταξη στο υδατικό ισοζύγιο": Αυτή η φράση πραγματικά με εκνευρίζει. Ακούγεται μεγαλοπρεπείς και την χρησιμοποιούν για να αποστομώσουν τους συνομιλητές. Υπάρχει ακόμη μια φράση που χρησιμοποιούν που σημαίνει ακριβώς το ίδιο "όχι σε νέες αρδεύσιμες περιοχές"
Τι σημαίνουν αυτά; Είναι απλό, υπάρχουν δύο ειδών γεωργοί στην Κύπρο, αυτοί που (α) αρδεύουν τα χωράφια τους με νερό που παρέχει το κράτος (π.χ. νότιος αγωγός που μεταφέρει νερό από τη Λεμεσό στα κοκκινοχώρια) και (β) οι γεωργοί που βασίζονται στην βροχή και μόνο. Αυτές οι δύο φράσεις υπονοούν ότι δεν θα δώσουν νερό σε νέους γεωργούς.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, αφού για παράδειγμα δεν υπάρχουν γεωργοί που παίρνουν νερό από την κυβέρνηση για άρδευση, σε μια περιοχή (π.χ. Περβόλια) τότε το νερό θα πρέπει να "αφαλατωθεί" να καθαριστεί και να μπει στο νότιο αγωγό για να φτάσει στα κοκκινοχώρια όπου υπάρχουν γεωργοί που ήδη αρδεύουν με νερό από την κυβέρνηση.

(3) Γκολφ - Η μη επιλογή: Όταν την Τετάρτη 20/01/10 γινόταν στα Περβόλια η παρουσίαση για την αφαλάτωση του νερού για ένταξη στο υδατικό ισοζύγιο, έγιναν αναφορές και για φύλαξη του καθαρού νερού στο φράκτη κοντά στο Κίτι. Εκεί κοντά ετοιμάζεται και ένα γήπεδο γκολφ. Εκείνες τις μέρες το υπουργείο γεωργίας ετοίμασε και πρόταση για αλλαγή της πολιτικής και άρδευση των γκολφ από νερό των αποχετευτικών και από τα φράγματα! άλλοι ευτυχώς εμπόδισαν μόλις πρόσφατα, αυτή την πρόταση να φτάσει στο υπουργικό, αλλά τότε ήταν ήδη γραμμένη και το αφαλατωμένο νερό του αποχετευτικού μάλλον θα πήγαινε στο γκολφ παρά στα κοκκινοχώρια.

(4) Εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων: Η πλέον φτηνή λύση, ρίχνεις το νερό σε μια γεώτρηση, εμπλουτίζεις τα υπόγεια νερά και κάποιος γεωργός κάπου αλλού θα αντλήσει το νερό για δική του χρήση. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις όπου η ποιότητα των υπογείων υδάτων δεν είναι καλή. Είναι χοντρό λάθος να καταστρέψει κάποιος υπόγειο πόσιμο νερό απλά γιατί ήταν η πιο φτηνή επιλογή.

Αυτή είναι μόνο η περίπτωση της Λάρνακας, τι θα γίνει στις άλλες επαρχίες;
* Στη Λευκωσία δεν έχει γίνει σχεδιασμός για το νερό από την Ανθούπολη αν και υπάρχει σχέδιο να το στέλνουν στη Λάρνακα (!!) για αφαλάτωση για να "ενταχθεί στο υδατικό ισοζύγιο" ! Με ποια έξοδα όμως ;
* Στην Πάφο εμπλουτίζουν τον υδροφορέα ...
* Στην Λεμεσό συζητούν να εμπλουτίσουν τον υδροφορέα Επισκοπής. Οι κάτοικοι αντιστέκονται γιατί λένε ότι το νερό από τις γεωτρήσεις τους είναι πόσιμο. Αν έτσι είναι έχουν δίκαιο να αρνούνται.
* στις άλλες περιοχές τι θα γίνει ;; π.χ. Αστρομερίτης;

Αν ένα θέμα έπρεπε να μπει σε δημόσια διαβούλευση για να ακουστούν οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερόμενων σε κάθε περιοχή, ήταν αυτό. Αυτές δεν είναι εποχές που εγώ αποφασίζω και διατάζω ...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δημόσια διαβούλευση?
Μας κάνεις και γελούμε αγαπητέ Επίτροπε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
se mia dimokratia uponoeitai kai dimosia diavouleusei
agapite ...............
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Η δημόσια διαβούλευση είναι μία καλή ιδέα (δεν αποτελεί όμως υποκατάστατο για την γνώμη των ειδικών). στην Κύπρο όμως δεν έχουμε δημόσιες διαβουλεύσεις και καλά γελάει ο Ανώνυμος (17 Μαρτίου 18:16). Έχοντας περάσει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχω δει στην πράξη τη σημαίνει δημόσια διαβούλευση:

1. Φροντίζουμε να μορφοποιήσουμε το πλαίσιο διαβούλευσης ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που έχει προαποφασιστεί από τους γνωστούς άγνωστους!
2. Αν κάτι στραβώσει και απο την διαβούλευση δεν πάρουμε καθαρά το προαποφασισμένο αποτέλεσμα τότε φροντίζουμε για την δημιουργική μετάφραση των δεδομένων της διαβούλευσης.
...
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Αντρέας
Στη διαβούλευση ετοιμάζεται το πλαίσιο από επιστημονική ομάδα και με βάση αυτό το κείμενο τίθενται καθαρά ερωτήματα για απάντηση από τις διάφορες ομάδες.
Εδώ έχει όμως πιο σοβαρή σημασία.
Κάθονται κλεισμένοι σε ένα γραφείο και παίρνουν αποφάσεις για το νερό των αποχετευτικών (το παραδέχτηκε χτες στη Βουλή].
Και το καυτό ερώτημα "έχει ή δεν έχει αγρότες η/και κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να παίρνουν το νερό" ;
Πως θα το μάθεις αν δεν βγεις έξω να ρωτήσεις;
Για τη Λάρνακα αποφάσισαν ότι δεν έχει χωρίς να ρωτήσουν κανένα ...
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
@theopemptou
Νομίζω έχει παρεξηγηθεί το σχόλιο μου. Δεν διαφωνώ με την σωστή δημόσια διαβούλευση. Αυτό που λέω είναι ότι στην Κύπρο αυτό που λέμε δημόσια διαβούλευση (όπως το έχω ζήσει όταν ήμουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) είναι μία στημένη φαρσοκωμωδία που σκοπό έχει να "νομιμοποιήσει" αποφάσεις προς εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων και όχι του κοινού καλού!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ