Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006

Κεραίες και Πολεοδομικές ρυθμίσεις

Σήμερα έστειλα στον Υπουργό Εσωτερικών επιστολή για τη Πολεοδομική ρύθμιση των κεραιών. Την εντολή με την καθορίζονται οι πολεοδομικοί κανόνες εκδόθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Ανδρέα Χρίστου.


Με την εντολή 9 του 2006 καθορίζεται ενιαία πολιτική και πρακτική όσον αφορά τους σταθμούς ραδιοεπικοινωνίας. Μέσα από την εντολή αυτή καλύπτονται οι κεραίες των τηλεοπτικών, των ραδιοσταθμών και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Το Άρθρο 3 της Εντολής με τίτλο " Ένταξη στο Περιβάλλον" προκαλεί πολλά αρνητικά σχόλια εφόσον επιδεικνύει υπερευαισθησία στο να κρύβονται /καμουφλάρονται οι κεραίες, μόνο όταν αυτές είναι σε περιοχές όπου οι κάτοικοι συνήθως αντιδρούν π.χ. κοντά σε σχολεία και βρεφοκομεία.

Το σκεπτικό της ένταξης των κεραιών αυτών στο περιβάλλον είναι φυσικά σωστό, αλλά στο παρόν στάδιο όπου το κοινό δεν εμπιστεύεται τις εταιρείες και δυστυχώς ούτε και την κυβέρνηση, το Άρθρο αυτό, ή οποιαδήποτε προσπάθεια καμουφλαρίσματος των κεραιών, αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία.

Ταυτόχρονα παραμένει ανοικτό το θέμα της τοποθέτησης κεραιών κοντά σε σχολεία, ένα θέμα το οποίο στη Κύπρο παραγνωρίζεται ενώ σε χώρες όπως:

  • Στη Μεγάλη Βρετανία αν η περιοχή κάλυψης της κεραίας περιλαμβάνει και σχολείο, τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άδεια του σχολείου για να γίνει η εγκατάσταση.

  • Στην Ελλάδα η πρόσφατη νομοθεσία καθορίζει πιο χαμηλά όρια Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τις άλλες περιοχές.

Για να σταματήσει η χωρίς περιορισμούς εγκατάσταση κεραιών σε σχολεία, στο παρόν στάδιο θα πρέπει το Άρθρο 3 να αφαιρεθεί εντελώς από την Εντολή και να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το καθορισμό κανόνων εγκατάστασης κεραιών όταν αυτές καλύπτουν σχολεία ή βρεφοκομικούς σταθμούς.

Φωτογραφία του σχολείου Διανέλλου & Θεοδότου όπου έχουν εγκατασταθεί στο περίγυρο του σχολείου, 8 κεραίες κινητής τηλεφωνίας και 21 κεραίες μικροκυμμάτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails