Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ώρα της Γης 2009

Το Σάββατο 28 Μαρτίου από τις 20:30 μέχρι τις 21:30 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα σβήσουν τα φώτα τους, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου για την ανάγκη άμεσης δράσης και δέσμευσης για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία, άνθρωποι όλων των ηλικιών, των εθνικοτήτων και φυλών ενώνονται, για την επίτευξη κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την μακροπρόθεσμη εξασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007 με πρωτοβουλία της WWF και πέτυχε συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το 2008 η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα πετυχαίνοντας τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως το Κολοσσαίο και η Golden Gate έσβησαν τα φώτα τους και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας σε μια εποχή που το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνεται ολοένα και πιο επίπονο. Η Ώρα της Γης λαμβάνει χώρα το τελευταίο Σάββατο κάθε Μάρτη ζητώντας από κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση να σβήσει τα φώτα για μία ώρα.

Σύμφωνα με την WWF της Ταϊλάνδης, η Μπανγκόκ πέτυχε μείωση του ηλεκτρισμού κατά 73.35 MW που αντιστοιχεί με 41.6 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το Τορόντο εξοικονόμησε 900 MW/ ώρα. Εξοικονομήθηκε έτσι ενέργεια 8.7% σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο τυπικό Σάββατο. Η Ιρλανδία είχε εξοικονόμηση ενέργειας 1.5% το συγκεκριμένο βράδυ. Σε διάστημα τριών ωρών μεταξύ 18:30 και 20:30 εξοικονομήθηκαν 150 MW/ώρα ή περίπου 6 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Στο Ντουμπάι, όπου η ένταση φωτισμού διαφόρων κτιρίων καθώς και η ένταση του φωτισμού κεντρικών δρόμων μειώθηκε κατά 50% παρατηρήθηκε εξοικονόμηση 100 MW/ώρα. Τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας πέτυχε η πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας ενώ το χειρότερο αποτέλεσμα ήρθε από την πόλη Calgary στον Καναδά.

Η Ώρα της Γης απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Η Ώρα της Γης θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 1000 πόλεις και 60 χώρες του πλανήτη και η λίστα των πόλεων και των χωρών που θα συμμετάσχουν μεγαλώνει συνεχώς.

Μπορείτε να συμμετέχετε απλά σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι, στην επιχείρηση στο δήμο και την κοινότητα σας, το Σάββατο στις 28 Μαρτίου από τις 20:30 μέχρι τις 21:30.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.earthour.org/
[Το κείμενο ετοίμασε η Χρυσάνθη Λοίζου]

Σχόλια

Ο χρήστης koutso είπε…
Εκανα ανάρτηση στο μπλόκ μου με την σχετική αναφορά στη ανάρτηση σου και έχω επισυνάψει το widget.Ομως πρόσεξα ότι στη ομάδα χωρών που αναφέρονται πάνω στη λίστα δεν έχει καμμιά αναφορά στη Κύπρο.....?
Ο χρήστης antidrasi25 είπε…
@ koutso
την διοργάνωση, ας το πούμε έτσι, την διοργανώνει το WWF [Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση. Στην Κύπρο δεν υπάρχει παράρτημα του WWF για να οργανώση την όλη προσπάθεια. Στην Κύπρο στηριζόμαστε σε μεμονωμένες περιπτώσεις για ενημέρωση του κόσμου. Ο καθένας κάνει ότι μπορεί
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλον ειναι να εξοικονομειται
η ενεργεια και με αλλους τροπους
[αιολικη,ηλιακη]

arelis.gr
περιεχει ερωτονομικον με τις
πιο αισθησιακες ιστοριες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ