Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Πέρα Παιδί: Δηλώσεις μετα τη συνεδρίαση της Επ περιβάλλοντος

1 Νοεμβρίου 2017

Δήλωση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
  
Κατά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε:

«Σχετικά με τη γνωστή ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί, πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει. Αναφερόμαστε σε μία περιοχή που έχει πυκνό δάσος και στην οποία προβλέπεται κοπή 2.200 δέντρων μόνο για να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Αναφερόμαστε επίσης σε μία περιοχή που είναι προστατευμένη για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του νερού του φράγματος και της ευρύτερης περιοχής, σε μια περίοδο μάλιστα που όπως ξέρουμε πολύ καλά βάσει και πρόσφατων δημοσιευμάτων, το θέμα της ποιότητας του νερού που πίνουμε στις Κοινότητες και τους Δήμους, είναι μεγάλης σημασίας. Πρέπει να σημειώσουμε παράλληλα και το υψηλό κόστος για την προστασία της ποιότητας του νερού, σε εκ των υστέρων παρεμβάσεις. Γι αυτόν το λόγο, ο ειδικός που ήρθε στην Κύπρο και έκανε τη μελέτη μετά από σύσταση της Ε.Ε. έχει καθορίσει τις ζώνες προστασίας των νερών, ακριβώς για να διασφαλιστεί η ποιότητα.

Επειδή πολλοί συχνά αναφέρουν ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, θέλω να υπενθυμίσω ότι πολλές φορές μπαίνουν όροι μετά την περιβαλλοντική μελέτη, οι οποίοι δεν επιβλέπονται. Την περιβαλλοντική μελέτη την εκπονεί άλλωστε, κάποιος που έχει επιλεγεί από την εταιρεία ανάπτυξης. Είναι αντιληπτό επομένως πως το περιεχόμενο της μελέτης είναι τέτοιο, που συμφέρει την εταιρεία ανάπτυξης. Δυστυχώς, μετά τη λειτουργία της μονάδας, επίσης δεν συνηθίζουμε να έχουμε επίβλεψη και επιθεώρηση. Επομένως μπορείτε να καταλάβετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν, αφού ακόμα και αν εγγράφως μια εταιρεία πείσει μέσω μιας περιβαλλοντικής μελέτης ότι θα κάνει διάφορα πράγματα, αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικό. Επ’ αυτού υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα, όπου εταιρείες έπεισαν βάσει της περιβαλλοντικής μελέτης και στην πράξη εφάρμοσαν άλλα.

Σε τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις επιπτώσεις σε μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά να σκεφτόμαστε και τις μετέπειτα επιπτώσεις. Είναι πιθανό -και το έχουμε δει να συμβαίνει- μετά από μια πρώτη χαλάρωση από τη μεριά της διοίκησης, να ακολουθούν αιτήματα και για άλλες. Μια εταιρεία για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσει να κάνει αλλαγή χρήσης. Ξέρουμε πόση δύναμη έχουν τα διάφορα συμφέροντα στην Κύπρο και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες. Όταν λοιπόν ανοίξεις μία τρύπα, συμβαίνει σταδιακά να πετυχαίνουν χαλάρωση των όρων δραστηριοποίησής τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα γήπεδα γκολφ, τα οποία ξεκίνησαν να κάνουν δική τους αφαλάτωση για να μην ξοδεύουμε νερό από τα φράγματα, ή να ανταγωνίζονται τους γεωργούς και να μειώνεται έτσι η ποιότητα και η ποσότητα του νερού και καταλήξαμε αυτή τη στιγμή να τους δίνουμε νερό και από φράγματα και από γεωτρήσεις. Γιατί αφού δόθηκαν οι άδειες, προοδευτικά ξεκίνησαν οι χαλαρώσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails