Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Οικολόγοι διαφωνούν με προσωρινή άδεια εκπομπής αερίων

Κατά της προσωρινής άδειας του ενός έτους, που εισηγείται η Κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο, για εκπομπές αερίων ρύπων από τις βιομηχανίες, τάχθηκε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε πως το Κίνημα διαφωνεί με τις προσωρινές άδειες που θα παραχωρούνται μέχρι να εκδοθούν οι τελικές, επειδή δεν “θα πρέπει να αλλάζουμε τις νομοθεσίες για να ταιριάζουν με τις καθυστερήσεις μας”.

Ο κ. Θεοπέμπτου υπενθύμισε ότι υπάρχουν θέματα με τις βιομηχανικές εκπομπές, στη μεικτή βιομηχανική Λατσιών, στο τρίγωνο των περιοχών κοντά στο Δάλι και στις κοινότητες πλησίον του Βασιλικού.

Ανέφερε πως όταν υπάρχουν κάτοικοι που διαμαρτύρονται ότι λόγω των εκπομπών δεν μπορούν να αναπνεύσουν, η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό με τον οποίο θα διενεργεί τις δικές της μετρήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι και δέκα μηνών.

Εξήγησε ότι τώρα οι μετρήσεις διενεργούνται με το σύστημα αυτομέτρησης, με το οποίο η κάθε εταιρεία οφείλει να διενεργεί μετρήσεις και το κράτος ελέγχει τις μετρήσεις και προβαίνει στην βαθμονόμηση του μηχανήματος μέτρησης.

Είπε ακόμα ως όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος σε μία από τις ηλεκτρολοπαραγωγικές μονάδες της ΑΗΚ έχει λήξει η άδεια εκπομπών αερίων.

http://www.nomisma.com.cy/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%AC/

Τα Αγρινά στερούν το κρασί

27/09/2016 - Στην Επιτροπή Γεωργίας το θέμα ήταν:
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στις παραγωγές και τις περιουσίες τους και τρόποι αντιμετώπισής τους.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αντρέα Καυκαλιά, Γιώργου Κ. Γεωργίου και Νίκου Κέττηρου).

Οι Κοινοτάρχες ( ο κατάλογος των προσκεκλημένων είναι στο τέλος) εξήγησαν ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα

 • Προβλήματα με την κατασκευή περίφραξης λόγω όρων που μπαίνουν, ψηλό κόστος και δυσκολίες στην κατασκευή αφού τους επιβάλλουν τσιμέντο σε περιοχές χωρίς πρόσβαση.
 • Κλείνουν ακόμη και αυλάκια του νερού από την κίνηση των αγρινών
Η κυβερνητική πλευρά:
 • Το Τμήμα Γεωργίας δεν έχει καμιά βοήθεια άλλη από μια μικρή επιχορήγηση για την κατασκευή περίφραξης
 • Το Τμ Περιβάλλοντος εισηγείται το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όπου όμως και πάλι τα λεφτά είναι λίγα
 • Η Θήρας είπε ότι έγινε διαχειριστικό σχέδιο το 2011 με μέτρα όπως π.χ. 150 ποτίστρες, σπορές, ανοίγματα, κλπ. Εισηγούνται μέτρα αποτροπής όπως π.χ. κορδέλες, απωθητικά χημικά, ηλεκτρική περίφραξη. Ανάφεραν ότι προς το δάσος Τροόδους αυξάνονται και προς τα δυτικά μειώνονται.
Ήταν φανερό ότι το κράτος δεν πρόσφερε καμιά βοήθεια.

Οι Βουλευτές

Η άποψη που εξέφρασα ήταν ότι έπρεπε να γίνει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο με κοστολογημένα μέτρα προστασίας των κατοίκων της περιοχής.
Αϊτή ήταν και η άποψη που επικράτησε αλλά είχαμε έντονες φωνές για να επιτραπεί το κυνήγι για ένα χρόνο. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι το αγρινό είναι προστατευόμενο είδος και δεν πρόκειται η ΕΕ να επιτρέψει το κυνήγι του απλά επειδή έτσι σκεφτήκαμε χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Ευτυχώς την επομένη όλοι ευθυγραμμίστηκαν ....

Το κρασί
Μέσα σε όλα αυτά ο ένας Κοινοτάρχης φώναξε πολλές φορές τη φράση "Δεν έχουν κρασί να πιουν"
Δε ξέρω πόσοι κατάλαβαν τι εννούσε αλλά μετά εξήγησε ότι τα αγρινά έφαγαν τα αμπέλια και δεν μπόρεσαν να κάνουν κρασί .....

Πιο κάτω το δημοσίευμα του ΚΥΠΕ για το θέμα:
Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου για την προστασία των αγρινών, ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των κατοίκων των ορεινών περιοχών για τις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στις καλλιέργειες τους.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της, Άντρέας Καυκαλιάς, το κράτος έχει εγκαταλείψει τις κοινότητες και «τις έχει αφήσει ουσιαστικά στο έλεος των αγρινών».

Ανέφερε εξάλλου ότι εντός της Επιτροπής, τα αρμόδια Υπουργεία δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν για το μέγεθος των ζημιών και να αναγνωρίζουν την έκταση του προβλήματος.

Τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά ούτε και εφαρμόσιμα, όπως καταγγέλλουν οι επηρεαζόμενοι, λόγω διαφόρων περιορισμών που τίθενται, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς.

Είπε εξάλλου ότι ομόφωνα η Επιτροπή κατέληξε πως επιβάλλεται να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία των αγρινών, άλλα και τη στήριξη των κατοίκων. Στο μεσοδιάστημα, συνέχισε, η Κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει μέχρι το Δεκέμβριο συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στις ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, το «συμπαθέστατο είδος» των αγρινών πρέπει να προστατευτεί, την ίδια ώρα όμως η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει και τους ανθρώπους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι «υπάρχει μια διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια τα αγρινά έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σήμερα διαχειριστικό σχέδιο που να προβλέπει αποζημιώσεις προς τους γεωργούς αλλά και να ελέγχει τον πληθυσμό των αγρινών.

«Έχουμε ως Επιτροπή καταλήξει ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλάβουμε τη συνεδρίαση με ζητούμενο να έρθουν οι αρμόδιες επιτροπές και Αρχές με συγκεκριμένες και εφαρμοσμένες εισηγήσεις», είπε.

«Πέραν τούτου έχουμε ζητήσει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που να αφορά και την προστασία των αγρινών αλλά και την προστασία των γεωργών και των περιουσιών τους», είπε.

Ως ΔΗΣΥ, είπε, «θα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες ακόμα και την εισήγηση για να υπάρχει περιορισμένο κυνήγι των αγρινών ως μέτρων προστασίας των περιουσιών», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι «είναι ένα θέμα που χρειάζεται να το χειριστούμε με πολύ μεγάλη προσοχή», εκφράζοντας την ανάγκη εκπόνησης ενός διαχειριστικού σχεδίου.

Το σχέδιο, πρόσθεσε, «θα πρέπει να καταρτιστεί από επιστήμονες και να περιλαμβάνει τις μετρήσεις, την επέκταση, τις ζημιές που κάνουν και όλα τα θέματα που αφορούν το αγρινό περιλαμβανομένης και της προστασίας των αγροτών».

«Δεν γίνεται να συζητούμε – όπως έχουν ακουστεί προτάσεις – για να δίνουμε άδειες για ένα χρόνο για το κυνήγι του αγρινού χωρίς να κάμουμε οποιαδήποτε μελέτη».

Το αγρινό, κατέληξε, «είναι προστατευόμενο είδος και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί και η ίδια η ΕΕ δεν επιτρέπει το κυνήγι του».
Πηγή: ΚΥΠΕ
-------------------------------------------------------------------------------------------
Σημ.: Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για το πρώτο θέμα

 1. εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, 
 2. του Τμήματος Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου, 
 3. της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών, 
 4. της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, 
 5. ο Κοινοτάρχης του Παλαιόμυλου, 
 6. ο Κοινοτάρχης Αγίου Δημητρίου, 
 7. ο Κοινοτάρχης Τριών Ελιών, 
 8. ο Κοινοτάρχης Καμιναριών, 
 9. ο Κοινοτάρχης Προδρόμου, 
 10. ο Κοινοτάρχης Λεμύθου, 
 11. ο Κοινοτάρχης Φοινιού, 
 12. ο Κοινοτάρχης Κάμπου, 
 13. ο Κοινοτάρχης Τσακκίστρας, 
 14. εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, 
 15. του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria)
  και των αγροτικών οργανώσεων 
 16. ΠΕΚ, 
 17. ΕΚΑ, 
 18. Νέα Αγροτική Κίνηση, 
 19. Παναγροτικός Σύνδεσμος και 
 20. Ευρωαγροτικός.

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ψάρεμα με Γρι Γρι


Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας στις 20/09/2016, ο Υπουργός Γεωργίας ανάφερε ότι προηγουμένως είχαν δοθεί άδειες για Γρι γρι στα 50 μέτρα βάθους και τώρα θα έδινε άδειες για 35 μέτρα.

Σήμερα ψαράδες μου είπαν να ψάξω τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006 άρθρο 13 το οποίο λέει κατά λέξη:
"3. Η χρήση γρι-γρι απαγορεύεται εντός 300 µέτρων από την ακτή ή εντός αποστάσεως από την ακτή µέχρι της ισοβαθούς των 50 µέτρων, στην περίπτωση που το βάθος αυτό συναντάται σε µικρότερη απόσταση από την ακτή.
Τα γρι-γρι δεν τοποθετούνται σε βάθη µικρότερα από το 70% του συνολικού κατακόρυφου ύψους
τους, όπως αυτό µετράται στο παράρτηµα ΙΙ του παρόντος κανονισµού."

Άτομα με αναπηρία και η αναπηρία του κράτους


Σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία δεν είμαι μέλος αλλά παρακολουθώ όποτε μπορώ τις συνεδριάσεις της, το θέμα της συζήτησης ήταν:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς παιδιών με αυξημένες ανάγκες σε σχέση με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων ΑμεΑ Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου

Παράπονα οι γονείς που δεν συμμετέχουν στη διοίκηση του κέντρου, παράπονα από τους 13 κοινοτάρχες που το λειτουργούν παράπονα για το πόσα άτομα εργάζονται εκεί και αν έχουν τα κατάλληλα προσόντα. 
Παράπονα για την έλλειψη δραστηριοτήτων.
Στο τέλος ρώτησα αν υπάρχει κάποιου είδους πρότυπο λειτουργίας, προδιαγραφές των κέντρων ελάχιστες απαιτήσεις κλπ Και η απάντηση που πήρα ήταν όχι. Φυσικά όπως είναι πάντα οι απαντήσεις των υπηρεσιακών μάθαμε ότι έγινε διυπουργική επιτροπή που θα ετοιμάσει τα πρότυπα.....

Άτομα με αναπηρία και η αναπηρία του κράτους


Σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία δεν είμαι μέλος αλλά παρακολουθώ όποτε μπορώ τις συνεδριάσεις της, το θέμα της συζήτησης ήταν:

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς παιδιών με αυξημένες ανάγκες σε σχέση με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων ΑμεΑ Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου

Παράπονα οι γονείς που δεν συμμετέχουν στη διοίκηση του κέντρου, παράπονα από τους 13 κοινοτάρχες που το λειτουργούν παράπονα για το πόσα άτομα εργάζονται εκεί και αν έχουν τα κατάλληλα προσόντα. 
Παράπονα για την έλλειψη δραστηριοτήτων.
Στο τέλος ρώτησα αν υπάρχει κάποιου είδους πρότυπο λειτουργίας, προδιαγραφές των κέντρων ελάχιστες απαιτήσεις κλπ Και η απάντηση που πήρα ήταν όχι. Φυσικά όπως είναι πάντα οι απαντήσεις των υπηρεσιακών μάθαμε ότι έγινε διυπουργική επιτροπή που θα ετοιμάσει τα πρότυπα.....

Σημ.: Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν  η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων (ΠΑΣΥΓΟΚΑ), της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ενήλικων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου και του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ενήλικων Ατόμων Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου.

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Εράνοι για κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς σκοπούς.


Σήμερα εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση που έκανα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το δικαίωμα να γίνονται εράνοι για Περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς σκοπούς. 
Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Επιτροπής για τη στήριξη και τη βοήθεια. Η παράξενη στιγμή ήταν όταν η Πρόεδρος κα Στέλλα Κυριακίδου ρώτησε την κυβερνητική πλευρά γιατί φέρνει ένσταση στην περίληψη των δύο αυτών λόγων για έρανο και η απάντηση ήταν "για να μην έχουμε φόρτο εργασίας"

Τελικά η πρόταση εγκρίθηκε και θα πάει για ψήφιση στην ολομέλεια την Παρασκευή 30/09/2016.
Έχει αφαιρεθεί από την πρόταση μου το "Κοινωνικούς" γιατί υπάρχει κάπου αλλού στο νόμο και θεωρήθηκε πλεονασμός η αναφορά του εδώ.
Η επιστολή που έστειλα ακολουθεί:

Προς:
κ. Στέλλα Κυριακίδου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Αγαπητή κ. Κυριακίδου,

Θέμα: «Ο περί Διενέργειας Εράνων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016». (Αρ. Φακ. 23.01.057.071-2016).

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και ειδικότερα σε σχέση με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την τροποποίηση του ορισμού του όρου «έρανος», θα ήθελα να εισηγηθώ όπως αυτός τροποποιηθεί κατά τρόπο που σε αυτόν να περιλαμβάνεται το δικαίωμα για διενέργεια εράνου κατόπιν εξασφάλισης της απαραίτητης άδειας δυνάμει του άρθρου 5 του βασικού νόμου, πέραν των φιλανθρωπικών, αγαθοεργών και θρησκευτικών σκοπών και για σκοπούς κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς.

Συγκεκριμένα εισηγούμαι όπως ο ορισμός του όρου έρανος διαμορφωθεί με την προσθήκη αμέσως μετά τη φράση «για οποιοδήποτε φιλανθρωπικό», της φράσης «κοινωνικό, περιβαλλοντικό και φιλοζωικό». 

Η πιο πάνω τροποποίηση διευρύνει τους σκοπούς για τους οποίους δύναται να διενεργείται έρανος και βελτιώνει με τον τρόπο αυτό, κατά την άποψή μου, το περιεχόμενου του νόμου.

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

UN Sustainable Development Goals

UN Sustainable Development Goals

Goal 1. End poverty in all its forms everywhere
Goal 2. End hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture
Goal 3. Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages
Goal 4. Ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all
Goal 5. Achieve gender equality and empower all women and girls
Goal 6. Ensure availability and sustainable management of water and sanitation for all
Goal 7. Ensure access to affordable, reliable, sustainable and modern energy for all
Goal 8. Promote sustained, inclusive and sustainable economic growth, full and productive employment and decent work for all
Goal 9. Build resilient infrastructure, promote inclusive and sustainableindustrialization and foster innovation
Goal 10. Reduce inequality within and among countries
Goal 11. Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable
Goal 12. Ensure sustainable consumption and production patterns
Goal 13. Take urgent action to combat climate change and its impacts*
Goal 14. Conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources for sustainable development 
Goal 15. Protect, restore and promote sustainable use of terrestrial ecosystems, sustainably manage forests, combat desertification, and halt and reverse land degradation and halt biodiversity loss
Goal 16. Promote peaceful and inclusive societies for sustainable development, provide access to justice for all and build effective, accountable and inclusive institutions at all levels
Goal 17. Strengthen the means of implementation and revitalize the Global Partnership for Sustainable Development

Related Posts with Thumbnails