Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Όπως λέμε Fast women and Fast cars .. έχει και γρήγορα δέντρα !!

Ψες στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα ανφέρθηκα σε νέες δραστηριότητες για παραγωγή καύσιμης ύλης για τζάκια από κλαδέματα με την παραγωγή pellets ή briquttes.
πιο παλιά έγραψα άρθρα, έστειλα πληροφορίες σε όλες τις Τοπικές Αρχές και Κοινοτάρχες και έκανα και συναντήσεις για να εξηγήσω τι μπορούμε να κάνουμε με τα παλιά κλαδέματα.
Έκανα και γύρο στις 20 συναντήσεις με άτομα που σκεφτόντουσαν να κάνουν επιχείρηση.
Αποτέλεσμα; Έχει ξεκινήσει μια μονάδα στην περιοχή Λευκωσίας, οργανώθηκαν περίπου 15 κοινότητες της ορεινης Λευκωσίας, μια στην περιοχή Αμμοχώστου και συζητούν άλλοι από Λεμεσό και Πάφο.
Πληροφορίες που τους είχα στείλει είναι εδώ.

Κοινότητες και οργανικά απόβλητα


Σχετική είναι και η ανάρτηση μου εδω:

Ενέργεια από ξύλο - pellets & briquettes


Πέραν όμως από απλά να μαζεύει κάποιος κλαδέματα υπάρχουν και φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα αλλά και δέντρα που παράγουν γρήγορα ξύλο.
Στην εκπομπή είχα μαζί μου ένα δέντράκι Paulownia Tomentosa σε γλάστρα το οποίο παράγει πολύς καλής ποιότητας ξύλο και τα κλαδιά και φύλλα του μπορούν να παράξουν κομπόστα ή να πάνε για ενέργεια με pellets.

Λεπτομέρειες για το φυτό αυτό θα βρείτε στην Wikipedia
Μια καλή ιστοσελίδα με πληροφορίες στα ελληνικά είναι και αυτή.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες στο διαδίκτυο που πωλούν δεντρύλια και σπόρους που είναι πιο φθηνοί.
Εγώ αγόρασα φυτα και σπόρους από το Amazon.co.uk :)
Η παραγγελία μου:

£23.50
Item Subtotal: £23.50
Delivery & Handling: £23.00
Total before VAT: £46.50
Total: £46.50
EUR 57,01*
Paid by Visa: £46.50
EUR 57,01* Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Περιβαλλοντικά ευαίσθητες επιχειρήσεις


Τα τελευταία χρόνια άρχισαν και στην Κύπρο οι εταιρείες να ασχολούνται με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – ΕΚΕ στην οποία η περιβαλλοντική πλευρά είναι αναπόσπαστα πολύ σημαντική.
Το λυπηρό όμως είναι ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις την ευθύνη εφαρμογής την έχουν αναλάβει το τμήμα Marketing και αυτό δεν είναι καλό σημάδι γιατί αυτή μπορεί να σημαίνει έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος αλλά μια προσπάθεια green washing – δηλαδή εκμετάλλευσης  του ενδιαφέροντος του κοινού για το περιβάλλον.
Μια εταιρεία που πραγματικά ενδιαφέρεται θα διορίσει μια ομάδα από άτομα που γνωρίζουν καλά όλες τις εσωτερικές διαδικασίες τις εταιρείας, το προσωπικό, την κοινωνία και τους προμηθευτές.

Αυτές τις μέρες του Facebook όπου δεν υπάρχει λογοκρισία και ο καθένας λέει ότι θέλει, οι φωτογραφίες αφθονούν και όλοι έχουν άποψη, τα πράγματα για τις εταιρείες είναι πολύ δύσκολα. Γνωρίζουμε όλοι πού να μην πάμε για φαγητό, ποιος χρεώνει πολλά, ποιου το προσωπικό δε συμπεριφέρεται σωστά και πολλά άλλα.
Κάθε λάθος προβάλλεται έντονα και οι εταιρείες είτε δεν παίρνουν είδηση είτε τρέχουν άτσαλα να πάρουν διορθωτικά μέτρα μετά από τη ζημιά που έχει γίνει. Πάνε άδικα τα λεφτά στις διαφημίσεις!
Κλασσικό παράδειγμα τα περασμένα Χριστούγεννα όπου μια εταιρεία στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στο χώρο στάθμευσης της. Το λάθος εδώ ήταν ότι επέλεξε τον χώρο αναπήρων για να το τοποθετήσει. Η φωτογραφία έκανε το γύρο στο Facebook και σε πολλά μηνύματα, η εταιρεία είχε βγάλει ανακοίνωση ότι το μετακίνησε αλλά άργησε πολύ να αντιδράσει και η ζημιά έγινε.
Όλα αυτά ήταν επόμενο να συμβούν και στην Κύπρο όπου εν τωμεταξύ οι εταιρείες προστατεύονται πολύ από το νόμο, εφόσον ήδη κολοσσοί στο διεθνές εμπόριο έχουν υποφέρει στο εξωτερικό από την αδιαφορία και τις λάθος επιλογές στους προμηθευτές τους.
Γι αυτό το λόγο θα πρέπει και οι κυπριακές εταιρείες να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα έναντι των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος.
Το να πετάς τα απόβλητα σε παρακείμενα χωράφια, να εκπέμπεις μυρωδιές και να μολύνεις τη γειτονιά ή ολόκληρη την κοινότητα αλλά και να χρησιμοποιείς υπερβολικές συσκευασίες δεν είναι πλέον ανεκτές πρακτικές.

Οι κυπριακές εταιρείες θα πρέπει επομένως να εξετάσουν με προσοχή όλες τις πτυχές της Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής τους ευθύνης.
Χρειάζεται να ετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης το οποίο να περιλαμβάνει δράσης για:
·         το προσωπικό της εταιρείας, την ενημέρωσή τους για ορθές συνήθειες και υγιεινή ζωή,
·         τη περιβαλλοντική διαχείριση των κτηρίων της εταιρείας ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, νερού αλλά και την επιλογή καθαριστικών που χρησιμοποιούνται στο κτήριο,
·         την προσεκτική επιλογή των συνεργατών της εταιρείας αποφεύγοντας όσους δεν έχουν σωστή συμπεριφορά ή και που παρανομούν αποφεύγοντας για παράδειγμα τις νομικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την ανακύκλωση,
·         και την εκτέλεση έργων, την ενημέρωση του κοινού και την προώθηση κοινωφελών περιβαλλοντικών έργων στην κοινωνία.

Πολλοί θεωρούν ότι η περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά από τις εταιρείες πέραν από τα περιβαλλοντικά οφέλη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και επηρεάζει πολύ θετικά το προσωπικό, την τοπική κοινωνία και τους συνεργάτες της.
Τέτοιο κλασσικό παράδειγμα είναι η δημιουργία από μια εταιρεία μιας «κοινωνική επιχείρησης» για να επιλύσει ένα συγκεκριμένο θέμα όπως την επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση οικιακού εξοπλισμού και επίπλων τα οποία καταλήγουν σε φτωχές οικογένειες ή και μετα-πωλούνται αλλά δεν καταλήγουν σε σκυβαλότοπους!


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Λέκτορας - ΤΕΠΑΚ

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Λογότυπο για κυπριακά προιόντα


Έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια για μια σοβαρή εκστρατεία με συμμετοχή πολλών κυπρίων βιομηχάνων και με προβολή στα ΜΜΕ.
Η προσπάθεια είναι να γίνει η εκστρατεία χωρίς λεφτά και όλα θα είναι εθελοντικά.
Αν προχωρήσει θα υιοθετηθεί ένα μικρό λογότυπο που θα τοποθετείται στα προϊόντα και θα εμφανίζεται στις διαφημίσεις
Αν κάποιος έχει σχεδιάσει λογότυπο για το αγοράζω Κυπριακά και το προσφέρει δωρεάν παρακαλώ να μου το στείλει στο theopemptou@gmail.com 
Θα γίνει μια επιλογή για την μελλοντική εκστρατεία
Η καθοριστική μέρα για την υλοποίηση της εκστρατείας είναι η 17/4

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Η ιστορία του στύλλου!

Η αλιώς Μπαμ και κάτω ... τέλος!

Το 2009 έγραψα:
Μπαμ και κάτω !

Το γραφείο μου είναι στη Στασάνδρου στη Λευκωσία, ένας από τους παλιούς δρόμους της πόλης με υπέροχα τεράστια δέντρα φυτεμένα στο πεζοδρόμιο. Λίγο πιο κάτω από το γραφείο μου είναι και ο χώρος στάθμευσης που χρησιμοποιώ.
Ακριβώς μπροστά από το χώρο στάθμευσης του δικού μου αυτοκινήτου υπάρχει ένα δέντρο στο πεζοδρόμιο και ακριβώς δίπλα του υπήρχε μια ταμπέλα με σήμα τροχαίας η οποία ήταν ακριβώς δίπλα του.
Η ταμπέλα ήταν τόσο πολύ λάθος τοποθετημένη που την πρόσεξα από την πρώτη μέρα και επειδή θέλω να γράψω ένα άρθρο για τις δυσκολίες του να περπατάς στις κυπριακές πόλεις είχα πάντα στο μυαλό μου ότι αυτή θα ήταν η φωτογραφία που θα έβαζα μαζί με το άρθρο.
Φαίνεται όμως ότι κάποιος με λιγότερη υπομονή δεν την άντεχε άλλο.Την έκοψε και έβαλε και ένα αυτοκόλλητο πάνω. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους ..

Το αυτοκόλλητο γράφει "Πεζοδρόμιο άχρηστο! πεζοδρόμιο .."
Λίγες μέρες μετά έγραφα:

Μπαμ και κάτω - 2 .. η συνέχεια!

Θυμάστε την ανάρτηση Μπαμ και κάτω ! ?
Είχα στείλει email στην υπεύθυνη για την κινητικότητα και πρόσβαση εμποδιζομένων ατόμων αλλά φαίνεται δεν πρόλαβε και η ταμπέλα επέστρεψε ακριβώς στο ίδιο σημείο στο πιο στενό σημείο του πεζοδρομίου μπροστά από το δέντρο και μάλιστα με την αυτοκόλλητη διαμαρτυρία 'άχρηστοι ..." !
Και κάτι άσχετο: Την Τετάρτη δεν έκανα τίποτα απολύτως !

Και τον Ιαννουάριο 2013 η λύση!
Φαίνεται ότι ο τύπος και πάλι εκνευρίστηκε γιατί η ταμπέλλα ήταν πάλι στο έδαφος!
Έστειλα μήνυμα στο Δήμο Λευκωσίας και εξήγησα το πρόβλημα.
Ήρθε συνεργείο το οποίο έκανε αυτό και πάλι !

μετά από ένα μήνυμα που έστειλα έγινε αυτό που πάλι εμποδίζει τη διάβαση ...

Όμως η ιδιαιτέρα του Δημάρχου με την οποία μίλησα αρχικά είχε έγνοια .. και βρέθηκε πιο καλή λύση!
Τοποθετήθηκε μπροστά από το πάσσαλο του οδικού φωτισμού.Και μετά από εισήγηση προσθέτω και αυτό το πανέξυπνο βίντεο που έκαναν μαθήτριες στη Λεμεσό!


Related Posts with Thumbnails