Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Θα βάλετε φωτοβολταικά;

Πριν λίγο με πήρε τηλέφωνο ένας γνωστός και με ρωτούσε για τα φωτοβολταικά που σκέφτεται να βάλει.
Υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα να έχετε έγνοια.
 1. Όπως σε όλα τα άλλα πράγματα υπάρχουν και καλά και κακά συστήματα - αγοράστε με προσοχή. Ρωτήστε και άλλους ....
 2. Ένα καλό σύστημα θα σας δώσει πάνω από 25 χρόνια ζωής υπάρχουν όμως μέρη τα οποία δεν είναι και τόσο αξιόπιστα. Δώστε σημασία στις εγγυήσεις, και στα συμβόλαια συντήρησης που θα σας προτείνουν. Πότε θα κατεδαφίσετε το σπίτι ???
 3. Μπορεί να προσπαθήσει μια εταιρεία να στριμώξει πολλά φωτοβολταικά σε λίγο χώρο με αποτέλεσμα το ένα να σκιάζει το άλλο. Είναι σημαντικό να το γνωρίζεται αυτό και το πόσο σας επειρεάζει.
 4. Αν έχετε σκοπό να κάνετε θερμομόνωση η υγρομόνωση (που ελπίζω να το κάνετε) κάντε το από πριν. (ευχαριστώ Acera). Βεβαιωθείτε ότι η οροφή σας σηκώνει το βάρος !
 5. Οι χρεώσεις για στέγη με κεραμίδια είναι διαφορετικές από την ταράτσα.
 6. Ένα σύστημα π.χ. 5KWp σημαίνει 5 KW μέγιστη παραγωγή κάτω από ιδανικές συνθήκες.
 7. Ένα σύστημα φωτοβολταικών του 1KWp μέσα σε ένα χρόνο θα παράξει στην Κύπρο περίπου 1500KWh . Από εδώ μπορείτε να υπολογίσετε με βάση τη τιμή αγοράς πότε περίπου θα πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Υπόψη ότι το συμβόλαιο διαρκεί 15 χρόνια και ότι τα φωτοβολταικά σας έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 25 χρόνια. Επίσης όσα συστήματα ακολουθούν τον ήλιο έχουν μεγαλύτερη απόδοση.
 8. Αν έχετε στέγη με κεραμίδια που "βλέπει" σε λάθος κατεύθυνση θα δυσκολευθείτε πολύ!

Σημειώσεις:
α) Ένα οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής ενέργειας που παράγει 1KW, σε μία ώρα θα παράξει 1KWh
β) Υπολογισμός. Σύστημα των 5KW σε ένα χρόνο θα παράξει 5χ1500= 7500KWh. Αν το πωλείτε προς €0,28 την KWh τότε το εισόδημα σας για κάθε χρόνο θα είναι 0,28x7500=2100 ευρώ
γ) Ο κατάλογος των εταιρειών που προμηθεύουν φωτοβολταικά υπάρχει στην ιστοσελίδα του συνδέσμου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ http://www.seapek.com/en/our-members

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Ψάρεμα Καρχαρία 3 - Η ανακοίνωση

Μετά από όσα έγιναν βγήκε επιτέλους ανακοίνωση από το υπουργείο γεωργίας:
[Σημ επειδή έγινε αναφορά πολλές φορές στα ΜΜΕ για την επιστολή μου προς το υπουργείο με ημε 04/05/2012 να αναφέρω ότι δεν έχω πάρει απάντηση.]
Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας για την αλιεία καρχαριών
20/07/2012
Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο σε σχέση με την αλιεία καρχαριών, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα εξής:

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας εμπίπτει η διαχείριση των καρχαριών, περιλαμβάνει πρόνοιες για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των καρχαριών και σαλαχιών. Ένας από τους κανονισμούς αυτούς είναι ο κανονισμός που αφορά στις αλιευτικές δυνατότητες, ο οποίος εκδίδεται κάθε χρόνο και απαγορεύει την αλιεία ή και διατήρηση στο σκάφος και εκφόρτωση ορισμένων ειδών.

Τα μεσογειακά είδη, για τα οποία υπάρχουν απαγορεύσεις, είναι οι αλουπόσκυλοι του γένους Alopias spp., η ζύγαινα της οικογένειας Sphyrnidae, ο καρχαρίας προσκυνητής (Cetorhinusmaximus), o λευκός καρχαρίας (Carcharodoncarcharias), ο καρχαρίας λάμνα ή τουνόσκυλος (Lamnanasus) και η ρίνα (Squatinasquatina). Από αυτά τα είδη οι κοινοί στην Κύπρο είναι οι αλουπόσκυλοι, οι οποίοι είναι πελαγικοί.

Όλες οι πρόνοιες που αφορούν περιορισμούς στην αλιεία καρχαριών (και σαλαχιών) συμπεριλαμβάνονται στους όρους των επαγγελματικών αδειών αλιείας που εκδίδει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ). Επιπλέον, στο πλαίσιο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την απειλούμενη αυτή ομάδα και ακολουθώντας την προληπτική προσέγγιση, στις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας για το έτος 2012 περιλαμβάνεται όρος που απαγορεύει την αλιεία, διατήρηση στο σκάφος και εκφόρτωση όλων των ειδών καρχαριών και σαλαχιών.

Με βάση τον Κανονισμό 17 2(β) των περί Αλιείας Κανονισμών 1990-2012 απαιτείται η εκ των προτέρων εξασφάλιση γραπτής άδειας από τον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στο πλαίσιο επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, υπογραμμίζεται προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ερασιτεχνική αλιεία καρχαριών στο πλαίσιο επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας χωρίς την απαιτούμενη άδεια απαγορεύεται και οι παραβάτες θα διώκονται. Όσον αφορά στις καταγγελίες για παράνομη αλιεία καρχαριών στην Κύπρο που δημοσιεύονται στον Τύπο, το ΤΑΘΕ ανέλαβε τη διερεύνησή τους και σε περίπτωση που στοιχειοθετηθούν θα προχωρήσει σε αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας.

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Ψάρεμα καρχαρία

Είσαστε Κύπρο και θέλετε να πάτε ψάρεμα καρχαρία;
Κανένα πρόβλημα ... είμαστε στην Κύπρο άσχετα αν ορισμένα είδη είναι απαγορευμένα ... άσχετο αν η καταστροφή της βιοποικιλότητάς μας είναι ανεπιστρεπτί ... ένα τόσο εντυπωσιακό πλάσμα της θάλασσας δεν μπορούμε απλά να το θαυμάσουμε πρέπει να το σκοτώσουμε και μάλιστα βάναυσα ...

 http://www.charterfishingcyprus.com/Charter-Fishing.aspx

http://www.argonaftis.com/en/section/5/excursion/35

http://www.theangler-paphos.com/shark_fishing.html

http://www.koronatours.com/dynamic.php?id=1&sid=41

http://www.adessobookings.com/ru/trips-a-excursion/bus-tours/119
Μετά από τη δημοσιότητα που δόθηκε αφαιρέθηκαν οι φωτογραφίες αλλά είχαν φυλαχτεί από πριν εδώ και αλλού ...

---------
Αν έχετε γερό στομάχι δέστε το αυτό:


----------------------
--------------

----- ---------------
και αυτό που το απέσειραν αλλά είχε γίνει αντίγραφο από πριν ...

[σχετική επιστολή έστειλα στο Υπ. Γεωργίας στις 04/05/2012]

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Άμα εκνευρίσω ...

Άμα εκνευρίσω ...
 1. διάφορους εισαγωγείς βρίσκουν γνωστούς μου και τους ζητούν να μου μιλήσουν
 2. οι διανομείς φυλλαδίων μπαίνουν μέσα στο γραφείο μου απειλητικά
 3. οι ακαμίτες δεν κωλόνουν έτρεξαν απειλητικά πάνω μου μέσα στη βουλή  - έσωσε με ο βουλευτής Λαμάρης που προέδρευε της επιτροπής
 4. οι  developers βάζουν κάποιο να σου τηλεφωνήσει προσποιούμενοι ότι ζητούν πληροφορίες
 5. ένας που κατάγγειλα ότι έκλεινε ποταμούς με απόβλητα ήρθε από πίσω μου ενώ καθόμουν σε εστιατόριο με αγκάλιασε σφικτά και μου είπε "εγώ είμαι εκείνος που κατάγγειλες"
 6. οι ιδιοκτήτες με τετράτροχες μοτόρες μου λένε να μην ασχολούμαι μαζί τους,  ότι ο τόπος έχει πιο μεγάλα προβλήματα και αν έρτουν Λευκωσία θα ..
 7. Οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής φωνάζουν από τα τηλέφωνα
 8. οι καταστηματάρχες που δεν τους αρέσει άμα μιλώ για δημόσιες μεταφορές και ποδήλατα και θέλουν τα αυτοκίνητα να μπορούν να παρκάρουν ακριβώς μπροστά από το κατάστημα τους, συζητούν ότι εν άδικα που πάει ο μισθός μου
 9. Κανένας από τους πιο πάνω όμως δεν πλησιάζει καν μερικούς που ασχολούνται με πλαστικές τσάντες. Έντεχνα Emails, απειλές σε νεαρούς που συνεργάστηκα μαζί τους, μηνύματα με φίλους ακόμη και εκπομπές έχουν οργανώσει με επιστήμονα που λέει ότι οι τσάντες δεν έχουν πρόβλημα.

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Αντιδράσεις για τη «λυπητερή» των σκουπιδιών

Οι αυξήσεις στα τέλη πονοκεφαλιάζουν νοικοκυριά και Αρχές - 
Αναμένονται πολύ μεγαλύτερες στα επόμενα χρόνια
Φωτογραφία
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τους τεχνοκράτες της Τρόικας να βρίσκονται στην Κύπρο και εν αναμονή των όρων του Μνημονίου για οικονομική στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ο κάθε λογαριασμός που φτάνει στο νοικοκυριό, είναι και ένας κόμπος που κάθεται στο στομάχι του νοικοκύρη που έχει να πληρώσει… Πόσω μάλιστα όταν το ύψος του λογαριασμού έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Και σε τέτοιες εποχές, δεν έχει σημασία το ύψος της αύξησης, αλλά η αύξηση, διότι «το κούρεμα» των μισθών ελέω κρίσης, «κούρεψε» και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού. Είναι λογικό, με τα δεδομένα αυτά, η οικονομική στενότητα, να κάνει και την παραμικρή αύξηση στα τέλη ενός λογαριασμού να φαντάζει δυσβάσταχτη.
Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις για τα τέλη σκυβάλων που στάληκαν στα υποστατικά έχουν ακουστεί από τη Λευκωσία. Σε σχέση με πέρσι, έχει επιβληθεί μια αύξηση της τάξης του 4,3%. Αύξηση βέβαια που σε πραγματικούς αριθμούς δεν ξεπερνά τα €6, όμως με τα δεδομένα που προαναφέραμε, δεν παύει να προκαλεί δυσανασχέτηση στα νοικοκυριά. Ο μεγάλος εφιάλτης όμως τόσο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις ίδιες τις τοπικές αρχές είναι για τα επόμενα χρόνια. Διότι πλέον δεν θα μιλούμε για μικρή αύξηση των τελών, αλλά για τεράστια αύξηση, η οποία κυριολεκτικά θα είναι δυσβάσταχτη όχι μόνο για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και για τα μεσαία. Η αναμενόμενη λειτουργία και των νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, θα εκτοξεύσει το κόστος για τις τοπικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.
Αφορμή όμως για να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα, αποτέλεσαν οι αντιδράσεις για τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων στον Δήμο Λευκωσίας για το 2012. Όπως αναφέρεται σε επιστολή του δήμου προς όλους τους δημότες, φέτος το ποσό για τις κατοικίες έχει καθοριστεί στα €140 σε σύγκριση με €134 πού ήταν το 2011, έχει δηλαδή αυξηθεί κατά 4,3%. «Η αύξηση αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «είναι η ελάχιστη που θα μπορούσε να επιβληθεί, λαμβάνοντας υπόψη: (Α) Ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, με πρόσφατη επιστολή του έχει ενημερώσει τους δήμους ότι με τη λειτουργία το 2015 των Μονάδων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), τα σημερινά χαμηλά τέλη σκυβάλων που καταβάλλουν οι πολίτες δεν θα αρκούν να καλύπτουν τα κόστος της διαχείρισης των οικιακών στερεών απορριμμάτων που θα προκύπτουν με τη λειτουργία των νέων μονάδων και έχει εισηγηθεί όπως για αποφυγή της αναμενόμενης απότομης και μονοετούς ουσιαστικής αύξησης των τελών σκυβάλων κατά το 2015, από το τρέχον έτος οι δήμοι προβούν σε ετήσια σταδιακή αύξηση των τελών αυτών».
Στα όσα αναφέρονται πιο πάνω, έγκειται και η ανησυχία τόσο των καταναλωτών όσο και των τοπικών αρχών, αφού είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τα επόμενα χρόνια. Σε περίοδο μάλιστα οικονομικής στενότητας.
Πέραν των πιο πάνω, στην επιστολή του δήμου, επισημαίνεται ακόμη ότι από το 2005 μέχρι το 2011 τα τέλη αυξήθηκαν μόνο κατά 6%, ενώ για την ίδια περίοδο το κόστος για τα καύσιμα αυξήθηκε κατά 58% και για τους μισθούς αυξήθηκε κατά 23% για την υπηρεσία αυτή. Προστίθεται ακόμα το γεγονός της «αυθαίρετης μείωσης κατά 27% σε σύγκριση με το 2011 της κρατικής χορηγίας και κρατικών οφειλών προς τον δήμο» και «τη μη καταβολή από την Κυβέρνηση του συνόλου της κρατικής οφειλής για το 2011».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επεσήμανε ότι στη νομοθεσία και την πολιτική για την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων ισχύει ως τάξη προτεραιότητας η ακόλουθη ιεράρχηση όσον αφορά τα απόβλητα: α) πρόληψη, β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, γ) ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση, π.χ. ανάκτηση ενέργειας, και ε) διάθεση. Όπως ανέφερε με τη διαλογή στην πηγή, δηλαδή από το κάθε νοικοκυριό και την ανακύκλωση, ο όγκος των σκουπιδιών μειώνεται. Άρα και το κόστος από τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων, θα μειωθεί με ανάλογο οικονομικό όφελος και στους καταναλωτές. Δηλαδή, εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, υπάρχει και οικονομικό όφελος. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να τονιστούν στον σχεδιασμό για τη διαχείριση, οι προτεραιότητες της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Κάηκαν στον χυλό… Οι ανησυχίες για τις επικείμενες αυξήσεις στα τέλη αποκομιδής σκυβάλων είναι ευρύτερες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και στις κοινότητες, όπου υπάρχει και το προηγούμενο με τις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου. Μετά τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, στην περιοχή της Κόσιης, τα τέλη αυξήθηκαν σημαντικά και προκάλεσαν αντιδράσεις. Το ενδεχόμενο αύξησης και σε κοινότητες άλλων επαρχιών ανησυχεί την Ένωση Κοινοτήτων. Ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού επεσήμανε ότι η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού που εκποιήθηκε το 2003 πρέπει να αναθεωρηθεί διότι, βάσει αυτών των δεδομένων, τα τέλη θα αλλάξουν. «Η διαχείριση των τεσσάρων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων και η απόσταση από τις κοινότητες στοιχίζει», ανέφερε ο κ. Δαμιανού «και το κόστος θα επωμιστούν οι κοινότητες. «Με τα τότε δεδομένα, ίσως να μην υπήρχαν αντιδράσεις. Σήμερα όμως λόγω οικονομικής κρίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Τα Κοινοτικά Συμβούλια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, λόγω μείωσης της οικονομικής δυνατότητάς τους από τη μείωση της κρατικής χορηγίας και κατ’ επέκταση μείωσης των εσόδων τους. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Lets Do It Cyprus ... όλοι μαζί μπορούμε


Εκ μέρους της Ομάδας του Lets do it Cyprusθα ήθελα να σας καλέσω να λάβετε και εσείς μέρος στην μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού που έγινε ποτέ στην Κύπρο.
Το “Lets Do It World! είναι μία διεθνής εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε το 2008 στην Εσθονία και είχε σαν στόχο το καθαρισμό όλης της χώρας μέσα σε μία μέρα. Από τότε το Lets Do It έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε πάνω από 100 χώρες. Πολίτες από όλο τον κόσμο έχουν καθιερώσει ετήσιους καθαρισμούς  στις πόλεις τους περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Σε συνεργασία με τους διοργανωτές της καμπάνιας από άλλες χώρες, πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα το "Let's do it" να έρθει και στην Κύπρο. Ξεκινήσαμε  τις προετοιμασίες και χρειαζόμαστε και τη δική σας συμμετοχή και συμπαράσταση.

Ημερομηνία της κοινής μας δράσης έχει οριστεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο κάθε φορέας, υπηρεσία, κυβερνητικό Τμήμα, Ημικρατικός οργανισμός, ακαδημαϊκό ίδρυμα, εταιρεία, πολιτικό κόμμα ή εθελοντική /ΜΚΟ οργάνωση που δηλώνει συμμετοχή μπορεί να οργανώσει τη δική της δράση και να συντονίζει τους εθελοντές και τους φορείς που θα λάβουν μέρος στην περιοχή της.
Σε αυτή τη  μεγάλη προσπάθεια σημαντική είναι και η δική σας συμμετοχή του. Σας καλούμε να φέρετε τη συγκεκριμένη καμπάνια στην περιοχή σας και να στηρίξετε τις τοπικές εθελοντικές δράσεις.
Αν αποφασίσετε να λάβετε μέρος τότε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας ή μπορείτε να συμπληρώσετε το έντυπο που σας αρμόζει εδώ.
Η συμμετοχή σας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα όπως:
Α) Συμβολή στον εντοπισμό περιοχών που χρειάζονται καθάρισμα και η σήμανση τους εδώ.
Β) Οργάνωση ομάδας εθελοντών που θα λάβουν μέρος στον καθαρισμό και
Γ) Βοήθεια με τη μεταφορά των σκουπιδιών, εξασφάλιση υλικών και μεταφορά εθελοντών.
Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ακόμη αν θέλετε να διευθετηθεί συνάντηση για συζήτηση του θέματος.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος 22803460
Νατάσα Ιωάννου 99336017
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο letsdoitcyprus@gmail.com

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Η φρυδού με NVQ


Κάθε πρωί περνώ δίπλα από ένα μικρό κατάστημα που διαφημίζει φροντίδα των φρυδιών και μαζί με αυτό διαφημίζει και το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια έχει εκπαιδευτεί σε επίπεδο 3 των National Vocational Qualification - NVQ που είναι τα επαγγελματικά προσόντα της Αγγλίας.
Χωρίς αυτά τα προσόντα μια επαγγελματίας ομορφιάς θα δυσκολευτεί να βρει εργασία στην Αγγλία εφόσον πολλές τοπικές αρχές το θέτουν σαν προϋπόθεση για άδεια εργασίας. Παράλληλα, τα ινστιτούτα ομορφιάς το ζητούν γιατί συνήθως η ασφαλιστική εταιρεία του ινστιτούτου απαιτεί όπως το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο γι αυτό που κάνει.

Η απόκτηση επαγγελματικών προσόντων σαν απόδειξη του επιπέδου κατάρτισης είναι απαραίτητη για εξασφάλιση άδειας εργασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό περιλαμβάνει πολλούς τομείς της οικονομίας ιδιαίτερα όμως τα τεχνικά επαγγέλματα.
Η απαίτηση επαγγελματικών προσόντων προσφέρει φοβερά πλεονεκτήματα σε μια χώρα και για αυτό το λόγο οι τοπικές κοινωνίες στις προηγμένες χώρες δίνουν αξία και αναγνώριση αυτών των προσόντων.
Αντίθετα, εμείς έχουμε θεοποιήσει τα ακαδημαϊκά προσόντα με αποτέλεσμα η νεολαία να νιώθει ότι η μόνη επιλογή για ένα καλό μέλλον να είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι:
Α) Η απαίτηση επαγγελματικών προσόντων για την εξάσκηση μιας σειράς επαγγελμάτων δημιουργεί και προστατεύει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και περιορίζει το ξένο εργατικό προσωπικό κυρίως σε ανειδίκευτες εργασίες αλλά προστατεύει επίσης τους ειδικευμένους ξένους εργάτες από την εκμετάλλευση. Π.χ. στον Καναδά χρειάζονται πάνω από 4 χρόνια για να γίνει κάποιος υδραυλικός.
Β) Προσφέρει διέξοδο, απασχόληση και καλά εισοδήματα σε όσους δεν έχουν κλίση για ακαδημαϊκές σπουδές, σε όσους έχουν την ικανότητα και το ταλέντο να εργάζονται με τα χέρια τους  ή όσους έχουν εγκαταλείψει το σχολείο καιβρίσκονται μπροστά από αδιέξοδα.
Γ) Βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών με επιπλέον όφελος την εκπαίδευση σε καλές πρακτικές και θέματα ασφάλειας, υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Δ) Δίνει την ευκαιρία στο κράτος να προωθήσει την εφαρμογή προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών.
Ε) Προστατεύει τη δημόσια υγεία αλλά και των καταναλωτή ο οποίος πληρώνει και αναμένει ένα συγκεκριμένο επίπεδο εργασίας.

Τεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο πρόσφερε από το 1968 το ΑΤΙ αλλά η κυβερνητική μηχανή έντεχνα δεν αναγνώριζε το δίπλωμα του ΑΤΙ για να το εκμεταλλεύεται και τελικά το οδήγησε σε κλείσιμο. Παράλληλα η εφαρμογή ενός κυπριακού συστήματος επαγγελματικών προσόντων όπως τα NVQ συζητείται για πάνω από 10 χρόνια χωρίς να έχουμε κατάληξη.
Τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση προσφέρουν στην Ελλάδα τα ΤΕΙ τα οποία όμως ακόμη να διεκδικήσουν την επαγγελματική αναγνώριση που τους αξίζει.
Η απαίτηση για επαγγελματικά προσόντα προσφέρει τρομερά πλεονεκτήματα σε μια χώρα και πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός τους από τα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά ταυτόχρονα να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησης τους. Για να πετύχουν όμως χρειάζονται επίσης τη δυνατότητα μέσα από οργανωμένα ακαδημαϊκά προγράμματα να μετατραπούν σε ακαδημαϊκά προσόντα για όσους το επιθυμούν.

Σκεφτείτε τι γίνεται όταν χρειαστείτε τεχνικό στο σπίτι σας, ποιος έρχεται; Μπορείτε να τον εμπιστευθείτε; Ξέρει να κάνει τη δουλειά; Ακολουθεί κάποια πρότυπα; Θα τον βρείτε ξανά για να διεκδικήσετε πιθανές ζημιές;  Υπάρχει τρόπος διεκδίκησης;
Στον τομέα του περιβάλλοντος παρουσιάζονται  επίσης προβλήματα. Η θερμομόνωση που δεν εφαρμόζεται σωστά είναι σχεδόν άχρηστη, τα φωτοβολταϊκά έχουν τη τεχνική τους. Η λάθος εφαρμογή του συστήματος θέρμανσης μπορεί για παράδειγμα να αποδειχθεί πολύ ενεργοβόρα.

Όταν όμως υπάρχει μια διαδικασία εκπαίδευσης, αδειοδότησης και κατάταξης σε επίπεδα τεχνικών, όλα τα πιο πάνω λύνονται. Και η επαγγελματική εκπαίδευση εφαρμόζεται σχεδόν σε όλους τους τομείς, από την φρυδού, στον μάγειρα, τα ξενοδοχειακά, τα αυτοκίνητα και σε όσους άλλους τομείς επιλέξει η πολιτεία.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Related Posts with Thumbnails