Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων

Όπως κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα υγροβιοτόπων η οποία καθιερώθηκε με βάση τη Σύμβαση Ραμσάρ που υπογράφτηκε το 1971 στο Ιράν και σχετίζεται με την προστασία των Υγροβιοτόπων Διεθνούς Σημασίας. Από τότε μεγάλος αριθμός χωρών από όλο τον πλανήτη έχει υπογράψει τη σύμβαση αυτή. Κάθε χρόνο η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσαρ ασχολείται με ποικιλία θεμάτων που αφορούν την περιβαλλοντική αξία των υγροβιοτόπων, τα υδρόβια πουλιά που φιλοξενούνται σε αυτούς την χλωρίδα και την πανίδα της κάθε περιοχής καθώς και τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Τα τελευταία χρόνια η ποικιλότροπη εκμετάλλευση των υγροβιοτόπων από τον άνθρωπο έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τροποποιήσεων ή και ριζικών αλλοιώσεων στις εκτάσεις αυτές. Μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγροβιότοποι είναι η υποβάθμιση τους εξαιτίας της κατασκευής αρδευτικών έργων, η απόξήρανση τεράστιων ελών και η μετατροπή τους σε αγρούς ή φυτείες καθώς και η ρίψη στερεών και υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες και οικισμούς. Παράλληλα η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια οδήγησε τον άνθρωπο στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων η οποία επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον των υγροβιοτόπων που γίνονται τα συγκεκριμένα έργα. Γενικά οποιεσδήποτε ανθρώπινες επεμβάσεις όπως εγγειοβελτιωτικά έργα ή έργα υποδομής, υπεράντληση νερών, εντατικοποίηση της γεωργίας, υπερθήρευση, υπεραλίευση και παράνομη υλοτομία, διαταράσσουν την ισορροπία των υγροβιοτόπων προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στο περιβάλλον και τους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς.
Το φετινό θέμα της Σύμβασης Ραμσάρ εστιάζει στη σχέση των υγροβιοτόπων με τον τουρισμό και έχει τεράστια σημασία για το μέλλον τους αφού σύμφωνα με τη Γραμματεία της Ραμσάρ ο αριθμός των τουριστών στους υγροβότοπους ανά το παγκόσμιο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που επιφέρει μεν πολλά κέρδη στους υγροβιοτόπους και κατ’ επέταση στις οικονομίες των διαφόρων χωρών, αλλά εγκυμονεί ταυτόχρονα και τεράστιους κινδύνους για την ποικιλία των οικοσυστημάτων στις διάφορες περιοχές.
Οι υγροβιότοποι αποτελούν το ιδανικό μέρος για κάθε επισκέπτη λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας βιοποικιλότητας που διαθέτουν. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Σύμβασης Ραμσάρ, το 2010 ο αριθμός των διεθνών τουριστών έφτασε τα 940 εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Αφενός, σύμφωνα και με το φετινό μήνυμα της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ, αυτό είναι θετικό αφού υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα αειφόρου τουρισμού αλλά και στοιχεία που επικυρώνουν το γεγονός πως οι τουρίστες αποτελούν ένα πολύ καλό εισόδημα για όλες τις χώρες. Αφετέρου είναι αρνητικό γιατί υπάρχουν άλλα τόσα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο ανεξέλεγκτος και μη αειφόρος τουρισμός μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό μεγαλείο και την άγρια ζωή των υγροβιοτόπων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συνεχής επέκταση της βιομηχανίας, η αστική ανάπτυξη αλλά κυρίως η ανάπτυξη τουριστικών και εξοχικών μονάδων σε υγροτοπικές περιοχές οδηγεί πολλές φορές στην αποξήρανση τους, ενώ ο εντατικός τουρισμός στις περιοχές που βρίσκονται οι υγροβιότοποι έχει αρνητικές συνέπειες δημιουργώντας «ασφυκτική πίεση» στο γύρω περιβάλλον, όπως τονίζει και το μήνυμα από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ. Ο ανεξέλεγκτος τουρισμός μπορεί πολλές φορές να προβεί μοιραίος για διάφορα ζώα και φυτά της περιοχής όπως και για τις τοπικές κοινότητες οι οποίες στηρίζονται στους υγροβιότοπους για να ζήσουν. Όσον αφορά δε τους παράκτιους υγροβιότοπους μπορούν να δημιουργηθούν ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους από αγκυροβολημένα πλοία ή ανεπαρκώς εκπαιδευμένους δύτες ενώ ευαίσθητα ενδιαιτήματα διατρέχουν κίνδυνο να ποδοπατηθούν. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού προωθούν φέτος την έννοια του οικοτουρισμού, που αποτελεί ένα είδος αειφορου τουρισμού, σύμφωνα με τον οποίο οι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται ένα τόπο σε μικρές ομάδες για να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων, σέβονται το φυσικό περιβάλλον και τους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονται σε αυτό και ελαχιστοποιούν ή αποφεύγουν εντελώς τις αρνητικές επιπτώσεις τους σε αυτό. 
Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για ακόμα μια χρονιά στηρίζει σθεναρά το αξιοθαύμαστο έργο της Σύμβασης Ραμσάρ και όντας υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης για την αειφορία της Γης οραματίζεται ένα αειφόρο τουρισμό για τους Κυπριακους υγροβιότοπους, συνιφασμένο με τις αρχές της σύμβασης για συνετή χρήση που διακυρήσσει φέτος η Γραμματεία της Ραμσάρ. Μέσα από σχετικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και ενημέρωση του κοινού μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας θα βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για την επίτευξη του αειφόρου τουρισμού στους υγροβιότοπους.

Επιστημονική - Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης
Αγίου Ανδρέου 306, Τ.Θ. 56091, 3304 Λεμεσός Κύπρος
Τηλ.: 25954954, 25864344 / Φαξ.: 25954901, 25335682
Ηλεκτρ.Ταχ.: kykpee@cytanet.com.cy , a.chadjihambi@cytanet.com.cy
Ιστοσελίδα: www.kykpee.org

Η Δεσποτική λίμνη στο Ακρωτήρι


Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Όρνιθες, χωματερές και η Κύπρος

Χτες η ΕΕ μας έστησε 2 φορές στον τοίχο, μια για τα κλουβιά στα πτηνοτροφεία και μια για τις χωματερές ( που όλοι ξέραμε ότι θα ερχόταν ...).
Με ανησυχούσε πολύ το θέμα και ακόμη με ανησυχεί γιατί έχουμε και τις υποχρεώσεις που έγραφα τις προηγούμενες μέρες για τα οργανικά απόβλητα που μέχρι τον Ιούνιο φέτος θα πρέπει να μειώσουμε κατά 50% !!!) αυτά που φτάνουν στις χωματερές ... 
Πριν λίγες μέρες στη βουλή όταν αναφέρθηκα στις υποχρεώσεις μας ένας βουλευτής μου έκανε επίθεση και μου είπε ... "ε κανεί πιον με τον παμπούλα της ΕΕ ..." και άλλα χειρότερα ...


Καλή μεταχείριση των ζώων: η Επιτροπή καλεί 13 κράτη μέλη να εφαρμόσουν την απαγόρευση σχετικά με τους κλωβούς ωοπαραγωγών ορνίθων
Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2012 – Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προειδοποιητική επιστολή της ζήτησε πληροφορίες από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Κύπρο, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία και κάλεσε τις εν λόγω χώρες να αναλάβουν δράση προκειμένουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, και ειδικότερα την εφαρμογή της απαγόρευσης των μη διευθετημένων κλωβών για όρνιθες ωοπαραγωγής, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2012, όπως ορίζει η οδηγία 1999/74/ΕΚ

Περιβάλλον: Η Επιτροπή προτρέπει την Κύπρο και την Ελλάδα να καθαρίσουν χωματερές
Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2012 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ περί χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, στην Κύπρο και στα ελληνικά νησιά Ζάκυνθο και Κέρκυρα. Οι χωματερές που λειτουργούν κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας περί αποβλήτων αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Βάσει πρότασης του αρμόδιου για το περιβάλλον επιτρόπου, Janez Potočnik, η Επιτροπή απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες και ζητά από την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμορφωθούν εντός δύο μηνών. Εάν δεν το πράξουν, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Τμήμα Δασών: πως κλαδεύονται οι ευκάλυπτοι

Aρ. Φακ.: 5.04.016.02/2
Τηλ.: 22805503  -Φαξ.: 22805542
Email: ttsintides@fd.moa.gov.cy
30 Σεπτεμβρίου, 2011

Περιφερειακούς Δασικούς Λειτουργούς
Διευθυντή Δασικού Κολεγίου,

Κλάδεμα / Καρατόμηση Ευκαλύπτων

Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και με αφορμή πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών με τον Βουλευτή κ. Γιώργο Περδίκη και διαμαρτυρία και εισήγηση του τελευταίου ώστε να αποφεύγεται το βαθύ κλάδεμα ή καρατόμηση, κυρίως δέντρων ευκαλύπτου, τόσο όταν η εργασία εκτελείται από το Τμήμα Δασών όσο και όταν παρέχεται τεχνική συμβουλή σε Τοπικές Αρχές και άλλους, παρακαλώ όπως τηρούνται τα ακόλουθα:

2. Να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, όπου το επιτρέπουν τα χαρακτηριστικά του κορμού του δέντρου – π.χ. διακλάδωση σε χαμηλό ύψος, δηλαδή κάτω από 4-6 m –, να διατηρούνται κύριοι ή και δευτερεύοντες βραχίονες ώστε να μην μένει ένας κορμός μόνο, που δημιουργεί ένα αποτέλεσμα με χαμηλή αισθητική. Στόχος είναι να σχηματίζεται το γρηγορότερο μια συμμετρική, ανοικτή κόμη.

3. Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα αλλά είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να περιποιούμαστε τα δέντρα αλλά να δημιουργούμε και ένα αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα για το κοινό.

4. Είμαι βέβαιος ότι οι πιο πάνω οδηγίες είναι απόλυτα κατανοητές, αλλά για χάριν παραδείγματος παρόμοιας πρακτικής επισυνάπτω φωτογραφίες κλαδεύσεων ευκαλύπτου που γίνονται από το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Με ή χωρίς compost ?

Πιο κάτω θα δείτε φωτογραφίες από μια πειραματική καλλιέργεια πατάτας στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Το μισό χωράφι με κομπόστα και το άλλο μισό χωρίς. Δέστε τη διαφορά !


[για ολόκληρη την οθόνη εδώ]

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Οργανικά απόβλητα και Τοπικές Αρχές

Για ενέργεια, λίπασμα, δουλειές και λιγότερες ποντίκες

Οι προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων είναι πολλές εφόσον το θέμα των αποβλήτων χρειάζεται άμεσα δράση και προγραμματισμό διαφορετικά οι κάτοικοι Λευκωσίας Λεμεσού και Πάφου θα κληθούν να πληρώσουν ψηλές χρεώσεις σκουπιδιών με τη λειτουργία των νέων ΧΥΤΥ.
Τα οργανικά απόβλητα στο σύνολό τους αποτελούνται από τα φυτικά και ζωικά κατάλοιπα κουζίνας και μαγειρευμένα φαγητά, κλαδεύματα, γρασίδι και ξηρά φύλλα και κλαδιά.
Η σωστή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων μπορεί να μας δώσει πρώτης τάξεως λίπασμα με τη διαδικασία της κομποστοποίησης και ενέργεια μέσω της παραγωγής βιοαερίου.
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά πλεονεκτήματα όταν αυτά δεν καταλήγουν σε σκυβαλότοπους όπως για παράδειγμα μείωση των εξόδων της Τοπικής Αρχής, ελαττώνεται η τροφή που μπορούν να βρουν ποντικοί και άλλα τρωκτικό και δεν απελευθερώνονται αέρια του θερμοκηπίου λόγω σήψης.

Για τους πιο πάνω λόγους η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει υποχρεώσει με την Οδηγία 1999/31/ΕΚ να μειώσουμε στο 50% τα οργανικά απόβλητα που φτάνουν στους σκουπιδότοπους τον Ιούνιο του 2012 και στο 35% τον Ιούλιο του 2016.

Υπάρχουν απλές και δοκιμασμένες μέθοδοι για να μειώσουμε τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν στους σκουπιδότοπους

Κομποστοποίηση
Μια πολύ διαδεδομένη πρακτική είναι η μετατροπή των πράσινων οργανικών αποβλήτων σε λίπασμα με τη μέθοδο της λιπασματοποίησης γνωστής επίσης και σαν composting.
Η προώθηση της κομποστοποίησης βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές.

Υπάρχουν δύο συστήματα που μπορεί να προωθηθούν παράλληλα, η κομποστοποίηση στο σπίτι και η συλλογή των υλικών σε κεντρικό σημείο για επεξεργασία.
Μέτρα που μπορεί να υιοθετηθούν από τις Τοπικές Αρχές, είναι η επιδότηση στην αγορά κάδων με ένα συγκεκριμένο ποσό, η παραχώρηση δωρεάν κάδων, η κατασκευή κάδων από μπαλέττα ή βαρέλια και η παραχώρηση τους σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται.
Είναι όμως απαραίτητο κοντά σε μεγάλες αστικές περιοχές να λειτουργήσουν μεγάλα κεντρικά συστήματα κομποστοποίησης. Η Τοπική Αρχή αναλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά των κλαδεμάτων από τα δέντρα των δρόμων και τα πάρκα τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στον σκουπιδότοπο, σε κεντρικό σημείο κομποστοποίησης.
Μπορεί επίσης να γίνει και ξεχωριστή συλλογή κλαδευμάτων συγκεκριμένες μέρες ή/και εποχές για να μεταφερθούν στην κεντρική κομποστοποίηση.
Μια τέτοια ιδιωτική επιχείρηση λειτουργεί τώρα στη βιομηχανική περιοχή Γερίου αλλά υπάρχουν και επιχειρήσεις που θρυμματίζουν τα υλικά επί τόπου.

Υπολείμματα κουζίνας εστιατορίων
Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία η κομποστοποίηση ζωικών και φυτικών αποβλήτων μπορεί να γίνει με ειδικό αυτόματο επεξεργαστή όπως αυτούς που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό αλλά και από ένα εστιατόριο στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο εστιατόριο δεν παράγει καθόλου απόβλητα και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ενθαρρύνονται.

Συλλογή Οργανικών αποβλήτων
Αν είναι όμως να πετύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε με τη συλλογή όλων των οργανικών αποβλήτων (ζωικών και φυτικών υπολειμμάτων κουζίνας) από ξεχωριστούς κάδους που οι πολίτες θα βγάζουν έξω μαζί με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
Οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου οι οποίες διαθέτουν και παστερίωση μπορούν να δεχτούν τέτοια απόβλητα για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η λειτουργία ενός ΧΥΤΥ σε μια επαρχία επιβάλλει τη λήψη μέτρων μείωσης των αποβλήτων όπως τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων, διαφορετικά οι χρεώσεις των σκυβάλων θα αυξηθούν πολύ όπως έχει ήδη γίνει στις περιοχές Λάρνακας Αμμοχώστου όπου λειτούργησε το πρώτο ΧΥΤΥ.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Http://perivallon.eu

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Ζώα και καρναβάλια

Ο φιλοζωικός σύνδεσμος Pets2adopt διοργανώνει δύο εκδηλώσεις για τον μήνα Φεβρουάριο.
Δύο εκδηλώσεις γεμάτες ζωντάνια και διασκέδαση.
Ελάτε να διασκεδάσετε μαζί μας, συνεισφέροντας και εσείς στον αγώνα που διεξάγει ο φιλοζωικός σύνδεσμος Pets2adopt !!

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – 18/2/2012
Τοποθεσία – Ξενοδοχείο Caravel Λεμεσός
Ξέφρενος χορός, διασκέδαση και γέλιο !
Τιμή  - ΕΥΡ 22 που περιλαμβάνει φαγητό και απεριόριστο ποτό !
Τα εισιτήρια προπωλούνται και η προπώληση έχει ήδη αρχίσει ! Εξασφαλίστε την συμμετοχή σας έγκαιρα!
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με  E-mail: cypruscm@cytanet.com.cy, /  Tel.: 96673545

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ PETS2ADOPT GROUP ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ – 26/2/2012
Για 3η συνεχόμενη χρονιά, ο σύνδεσμος Pets2adopt επιθυμεί να προσκαλέσει όλους σας, να ντυθείτε στους ρυθμούς του καρναβαλιού και να γίνετε ένα στη διασκέδαση ! Ο σύνδεσμός επιχειρεί για 3η συνεχόμενη χρονιά να συμμετέχει μαζί με όλους εσάς, με ένα γκρουπ 50 ατόμων, στην καρναβαλίστικη παρέλαση. Παρακαλούμε όλους όσους επιθυμούν να διασκεδάσουν μαζί μας και να ενισχύσουν το σκοπό μας, συμμετέχοντας στο γκρουπ της παρέλασης, να το δηλώσουν άμεσα.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με  E-mail: cypruscm@cytanet.com.cy, /  Tel.: 96673545

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ δουλειές και εμείς σαν παράδειγμα!

Απόβλητα – μια παρακαμπτήρια οδός προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του κόστους
Βρυξέλλες, 13 Ιανουαρίου 2012 – Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα, η πλήρης εφαρμογή της σχετικής με τα απόβλητα νομοθεσίας της ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δις ευρώ ετησίως, θα προκαλούσε αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών του ενωσιακού κλάδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων κατά 42 δις ευρώ και θα δημιουργούσε πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Οι παράνομες δραστηριότητες γύρω από τα απόβλητα στα κράτη μέλη καταλήγουν σε χαμένες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, πλην όμως η ενίσχυση των εθνικών επιθεωρήσεων και η βελτίωση των γνώσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων θα απέφερε μείζονες βελτιώσεις.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Potočnik δήλωσε: «Χρειάζεται να θεωρήσουμε τα απόβλητα ως πόρο – και η ταφή πόρων στο έδαφος είναι κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμη. Στην έκθεση αυτή εμφαίνεται ότι η διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εάν η υφιστάμενη νομοθεσία εφαρμοζόταν κατάλληλα, θα αποφεύγαμε δαπανηρές εργασίες καθαρισμού, προβλήματα ρύπανσης και υγείας. Και ας μη ξεχνάμε ότι τα ανακυκλωμένα υλικά είναι φθηνότερα απ’ ό,τι τα «παρθένα» - και ότι μειώνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές».
Η βελτίωση της εφαρμογής οδηγεί σε σημαντικά οφέλη
Στη μελέτη διενεργείται μια εις βάθος ανάλυση των συνεπειών της καλύτερης εφαρμογής και καταδεικνύεται το μέγεθος των οφελών. Αναλύθηκε αριθμός μελετών περιπτώσεων στην Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, ούτως ώστε να καταδειχθούν τα οικονομικά, χρηματοδοτικά και κοινωνικά οφέλη στα κράτη μέλη.
Ο ενωσιακός κλάδος διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων είναι ήδη πολύ δυναμικός, αλλά παρέχει περισσότερες οικονομικές δυνατότητες με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης. Το 2008, ο ετήσιος κύκλος εργασιών, ύψους 145 δις ευρώ αντιστοιχούσε στο 1% περίπου του ΑΕΠ της ΕΕ και σε 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η συμμόρφωση με την πολιτική της ΕΕ θα συνέβαλλε στη δημιουργία ενός κλάδου με 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 187 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι υπερβολικά υψηλός αριθμός τιμών δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος της διάθεσης αγαθών – εάν το αντανακλούσε, αυτό θα συνέβαλλε πρωτίστως στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων. Επιπλέον, πολλά κράτη μέλη στερούνται ακόμη κατάλληλης υποδομής για τη χωριστή συλλογή, ανακύκλωση και ανάκτηση. Η απουσία συστηματικού ελέγχου και μηχανισμών εφαρμογής αποτελεί ένα άλλο εμπόδιο, συνδυαζόμενο με την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων.
Τέσσερα βασικά συμπεράσματα
 • Στη μελέτη συμπεραίνεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα απόβλητα. Πρέπει να συλλέγονται καλύτερης ποιότητας δεδομένα και να βελτιωθεί η συστηματική παρακολούθηση της έμπρακτης λειτουργίας των σχετικών νόμων. Εν προκειμένω έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, με εδικό κέντρο δεδομένων για τα απόβλητα, το οποίο συνέστησε πρόσφατα η Eurostat.
 • Καλύτερη χρήση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ευρύτερη χρήση οικονομικών μέσων όπως είναι η αύξηση του κόστους διάθεσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διασφάλιση της συμμόρφωσης και στην εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων για τη διαχείριση των αποβλήτων.
 • Οι δυνατότητες παρακολούθησης και επιθεώρησης πρέπει να ενισχυθούν στα κράτη μέλη. Αυτό συνεπάγεται μια ικανότητα ανεξάρτητου ελέγχου σε επίπεδο ΕΕ και, ενδεχομένως, κοινά πρότυπα επιθεώρησης.
 • Μια σχετικά συμφέρουσα οικονομική επιλογή για την ενίσχυση της παρακολούθησης της εφαρμογής σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Η επιλογή αυτή θα συνεπαγόταν μικρότερο διοικητικό κόστος απ’ ό,τι η δημιουργία ενός νέου οργανισμού για τα απόβλητα.
Επόμενα βήματα
Τα συμπεράσματα της μελέτης θα συζητηθούν και θα αναλυθούν από την Επιτροπή. Θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανάπτυξη ενός ισόρροπου μείγματος οικονομικών και νομικών μέσων, όπως προτείνεται στον χάρτη πορείας για μια αποδοτική – από πλευράς πόρων – Ευρώπη – και στη θεματική στρατηγική για την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων. Οι εν λόγω στρατηγικές ενθαρρύνουν τις οικονομικές και νομικές πρωτοβουλίες, όπως είναι οι φόροι ή οι απαγορεύσεις υγειονομικής ταφής, η επέκταση των συστημάτων «ευθύνης των παραγωγών» και η θέσπιση συστημάτων του τύπου «πλήρωσε ανάλογα με αυτά που απορρίπτεις».
Ιστορικό
Η οικονομία της ΕΕ χρησιμοποιεί 16 τόνους υλικών ανά άτομο και ετησίως, εκ των οποίων 6 τόνοι καθίστανται απόβλητα, και οι μισοί από αυτούς καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Πολλά κράτη μέλη στηρίζονται κυρίως στους χώρους υγειονομικής ταφής για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται, παρ’ όλη την υφιστάμενη περί αποβλήτων ενωσιακή νομοθεσία και είναι μη βιώσιμη.
Ο χάρτης πορείας για την απόδοση των πόρων της Επιτροπής καθορίζει ορόσημα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα απόβλητα θα τυγχάνουν, μέχρι το 2020, διαχείρισης ως πόρου, μέσω της αναθεώρησης της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της ανάκτησης και της θέσπισης στόχων για την απομάκρυνσή τους από τους χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και μέσω της ανάπτυξης αγορών δευτερογενών και ανακυκλωμένων υλικών.
Για περαιτέρω πληροφορίες
Εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων για την πράσινη ανάπτυξη (μελέτη): http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm
Συγκριτικές στατιστικές για τις εργασίες διαχείρισης των αποβλήτων στα κράτη μέλη της ΕΕ:
Έκθεση του 2011 για τη θεματική στρατηγική σχετικά με την πρόοδο στην πρόληψη της παραγωγής και ανακύκλωσης αποβλήτων: http://ec.europa.eu/environment/waste/strategy.htm
Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)
Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Άνεργοι για επιθεωρητές - yes !!

Εδώ και 2 χρόνια σχεδόν όποτε μπορώ προωθώ την ιδέα της χρήσης ανέργων για διάφορες θέσεις εργασίας έστω και με εργασία με το κομμάτι για να έχουν έστω και ένα εισόδημα.
Σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση στο Υπουργείο είναι γι αυτό το θέμα.
Επεξήγηση των λεπτομερειών έχω εδώ: Άνεργοι για επιθεωρητές και στη σελίδα μου για τις πράσινες θέσεις εργασίας
Έκανα ήδη πολλές συναντήσεις και παρουσιάσεις για το θέμα με υπουργούς, βουλευτές και στο κοινό..
ΚΑΙ !!!
Χτες πήρα απαντητική επιστολή από τον Υπουργό Γεωργίας για το θέμα της χρήσης ανέργων επιστημόνων για επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Με ενημερώνει ότι θα διατεθούν €100000, ότι θα εκπαιδευτούν άτομα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για επιθεωρήσεις που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων, τη ρύπανση των νερών και του εδάφους, και την προστασία και τη διαχείριση των περιοχών Νατούρα 2000.
Η πρόσληψη με συμβόλαιο θα αφορά 5 με 6 άτομα.

Στη συνάντηση που είχα με την υπουργό  εργασίας είχα προτείνει και τρόπο για να εκπαιδευτούν μόνο άνεργοι επιστήμονες και όχι άλλοι εργαζόμενοι.


Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Λατομείο στο Δελίκηπο 2

[προηγούμενη ανάρτηση για το θέμα εδώ]

Την Παρασκευή 13/01/2012 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συνέχισε τη συζήτηση του θέματος. Τα σημεία που υπόβαλα στην επιτροπή γραπτώς είναι πιο κάτω:
.............
1.    Τα λατομεία θα πρέπει να διατηρούνται σε λατομικές περιοχές που καθορίζονται από την Πολεοδομία. Πρόσφατα έχει τροποποιηθεί και η νομοθεσία για να μπορεί το κράτος να κάνει απαλλοτριώσεις σε λατομικές περιοχές όταν χρειάζονται επεκτάσεις.
2.    Θα πρέπει να δοθούν οδηγίες στους ιδίους τους λατόμους να δώσουν αναφορά από εγκεκριμένο μελετητή για το είδος και τις ποσότητες υλικών που διαθέτουν στα λατομεία τους. Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για το θέμα αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της τιμής των υλικών και περιβαλλοντικής ζημιάς.

Το πρόβλημα επιλογής χώρων για νέα λατομεία θα επανεμφανιστεί πολύ σύντομα.
Η επιλογή να επιτραπούν μεγάλες αναπτύξεις μέσα στη θάλασσα σαν κίνητρο για την κατασκευή μαρίνων από ιδιώτες, έχει δημιουργήσει ανάγκη για υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βράχων σε σημείο που να εξετάζεται ακόμη και η περιοχή του Σταυρού της Ψώκας για λατόμευση.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος


-------------
Ολόκληρη η οθόνη εδώ

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Hectic

Από την περασμένη Παρασκευή τρέχω και δεν προλαβαίνω.
 • Την Παρασκευή ήμουν Πάφο για την δίωρη εκπομπή του ραδιοφώνου 107.6 για την ενέργεια. 2 προσκεκλημένοι δεν ήρθαν έτσι είχα την ευκαιρία να πω όσα προγραμμάτισα;
 • Το πρωί του Σαββάτου πάλι στην Πάφο για παρουσίαση με θέμα τα Πράσινα Επαγγέλματα. Η αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη και το ενδιαφέρων των γονιών ( ναι των γονιών) πιο μεγάλο από αυτό των παιδιών τους. Πόσο νταντεύουμε τα παιδιά μας .. (και εγώ τα ίδια έκανα αλλά όχι έτσι !). Το ενδιαφέρον είναι ότι άκουσα από πολλούς ότι θα δημιουργηθούν 200000 θέσεις εργασίας στην Κύπρο από το φυσικό αέριο και όλοι θέλουν να σπουδάσουν κάτι σχετικό !
 • Σήμερα το πρωί στη Λεμεσό, στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου στην κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών για το περιβάλλον με ένα δύσκολο ακροατήριο 400 μαθητών περίπου.
 • Μετά από την παρουσίαση μου πήραν συνέντευξη 3 διαφορετικές ομάδες μαθητών για τα πρότζεκτς τους. Ο καθηγητής τους τσιάκκος !!! Ο τοίχος του γεμάτος από διπλώματα και βραβεία που κέρδισε  το σχολείο ...  Αν όλοι οι καθηγητές ήταν έτσι η παιδεία θα πετούσε ... 
 • Μετά έτρεξα στο Λύκειο Πολεμιδιών για τα πράσινα επαγγέλματα. Και εκεί άκουσα την ιστορία με τις 200000 κενές θέσεις και όλοι θέλουν να σπουδάσουν για το φυσικό αέριο !!
 • Μετά στο Capital TV για συνέντευξη.  Εκεί μου έκαναν αυτό που έγινε πλέον συνήθειο.... πήγα χωρίς να μου πουν το θέμα και για πολλή ώρα με βομβάρδιζαν με ερωτήσεις επί όλων των θεμάτων. Μια φορά που θύμωσα σε ένα δημοσιογράφο μου είπε "εσένα εννεν ανάγκη να σε προειδοποιούμε γιατί δε χρειάζεσαι προετοιμασία". Οκ παίρνεις πάνω σου άμα σου λεν εν έτσι αλλά πάλι εν πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο πράγμα και προτιμώ να ξέρω από πριν τουλάχιστο το θέμα !
  Φυσικά μια φορά ένας δημοσιογράφος με κάλεσε σε μια εκπομπή και μου είπε με λεπτομέρεια τα θέματα που θα συζητούσαμε. Πήγα προετοιμασμένος ειδικά και δεν με ρώτησε ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που μου είπε να προετοιμαστώ! Όταν μετά το ανάφερα σε ένα συνάδελφο του μου είπε "εν παλιό κόλπο εν για να σε εκθέσει ..."  μαχαιρώματα !
ΥΓ: Αν βρείτε στην Πάφο ένα USB stick με όλα τα επεισόδια του Game of Thrones, 5 επεισόδια του Terra Nova και το Bad Teacher με την Cameron Diaz .... εν ολοκαίνουργιο, εν δικό μου και θέλω το!

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Σημαντικά πορίσματα έρευνας για τη διαφθορά στην Κύπρο


Στις 9 Δεκεμβρίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της 2ης έρευνας "Αντιλήψεις των Κυπρίων για την Διαφθορά στην Κύπρο" στο κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία.
Σε μία προσπάθεια εξακρίβωσης των αντιλήψεων της κυπριακής κοινωνίας σε σχέση με τη διαφθορά, 1521 Κύπριοι πολίτες συμμετείχαν μεταξύ των μηνών Σεπτέμβριου 2011 και Οκτώβριου 2011 στη 2η έρευνα για το επίπεδο της διαφθοράς στη Κύπρο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, τους συνεργάτες της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την οργάνωση "Διαφάνεια Κύπρος" με τη συμβολή των φοιτητών του μαθήματος "Επιχειρηματική Ηθική" του ΤΕΠΑΚ.
Ένα άτομο ή μια ομάδα είναι ένοχη διαφθοράς, εάν αποδέχεται χρήματα ή άλλη αξία για να πράξει κάτι που η ίδια έχει την υποχρέωση να πράξει ούτως ή άλλως, ή να εξασκήσει τη διακριτική της ευχέρεια για ανάρμοστο λόγο ή όπου παραβιάζεται η αρχή της ισότητας (όμοια αντιμετώπιση, όμοιας κατάστασης και ανόμοια αντιμετώπιση ανόμοιας κατάστασης). Η Διαφθορά μπορεί να χωριστεί σε τέσσερεις κατηγορίες: σύγκρουση συμφερόντων, δωροδοκία, παράνομα φιλοδωρήματα και οικονομικός εκβιασμός.
Η πλήρης παρουσίαση της έρευνας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα http://www.transparencycyprus.org.

Στοιχεία της έρευνας

Στη 2η έρευνα συμμετείχαν 52% γυναίκες και 48% άντρες, κάλυψε ηλικιακές ομάδες από 18 ετών μέχρι συνταξιούχους από τους οποίους 51% εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 16% στο δημόσιο, 24% δεν εργάζονται, ενώ 9% εργάζονται σε ημικρατικούς οργανισμούς. Τέλος, 34% είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης, 37% τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 29% κάτοχοι μεταπτυχιακού πανεπιστημιακού τίτλου. Φέτος, σε σχέση με το δείγμα της πρώτης έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε το 2010, υπάρχουν λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, περισσότερες γυναίκες και το επίπεδο μόρφωσης των ερωτηθέντων είναι ανώτερο.

Αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από την μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων (86%) ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα και ότι παράλληλα θα αυξηθεί λόγο της οικονομικής κρίσης (79%). Η πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δωροδοκία ή/και η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος υπάρχει και είναι διαδομένη περισσότερο στους πολιτικούς σε εθνικό επίπεδο, σε δεύτερο επίπεδο στους κρατικούς λειτουργούς που αναθέτουν δημόσιες προσφορές (92%) και τρίτο στην αστυνομία (90%). Στην περσινή 1η έρευνα ήταν η ίδια τριάδα αλλά σε διαφορετική σειρά. Δες σχεδιάγραμμα 1
Αναφορικά με το τι θεωρούν διαφθορά, διαφαίνεται ότι στην 2η έρευνα συγκριτικά με την πρώτη, το κοινό είναι πιο ευαισθητοποιημένο (δες σχεδιάγραμμα 2). Συγκεκριμένα στην πρώτη έρευνα, σχεδόν 4 στους 10 δεν θεωρούσαν ως διαφθορά την ανταμοιβή με ποσό χρημάτων ή άλλο αντάλλαγμα για απόκτηση πτυχίου ή άλλου ακαδημαϊκού προσόντος ή απόκτηση άδειας οδήγησης ενώ φέτος είναι 1 στους 10.
Με βάση την έρευνα, γενεσιουργοί παράγοντες για την διαφθορά θεωρούνται: η ατιμωρησία για την διαφθορά (84%), η ελάχιστη προσπάθεια από τους πολιτικούς (κυβέρνηση και κοινοβούλιο) για την καταπολέμηση της διαφθοράς (84%), η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι που χαρακτηρίζει τους διορισμούς στην δημόσια υπηρεσία (82%) και η αποδοχή ότι η διαφθορά είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής (81%).
Όσον αφορά την ευθύνη για την καταπολέμηση/αποτροπή της διαφθοράς, 84% πιστεύει ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης, 81% όλων των πολιτικών κομμάτων και βουλευτών, 80% της αστυνομίας.
Η θέση της Κύπρου στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2011 της Διεθνούς Διαφάνειας ήταν 30η από 28η που ήταν το 2010.

Το κόστος της διαφθοράς

Η διαφθορά στην κοινωνία θεωρείται παγκόσμια και ιδιαίτερα στη Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Στη Κύπρο, παρόλο που έχουν ληφθεί μερικά νομοθετικά και άλλα μέτρα, η γάγγραινα της διαφθοράς συνεχίζει να μαστίζει την πολιτική ζωή, τον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό.
Το πολυδιάστατο κόστος της διαφοράς επηρεάζει αρνητικά και βλάπτει όλους τους πολίτες με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους, αυξάνει την φτώχια και διευρύνει τις ανισότητες. Επιπρόσθετα:
 • Μειώνει τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα
 • Μειώνει τα επίπεδα των επενδύσεων
 • Μειώνει τα δημόσια έσοδα για βασικά αγαθά και υπηρεσίες
 • Αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες
 • Μειώνει τα επίπεδα ανάπτυξης
 • Μειώνει τα επίπεδα απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα
 • Επιδεινώνει την φτώχεια και την ανισότητα
 • Μειώνει την παραγωγικότητα και αποθαρρύνει την καινοτομία
 • Συμβάλει στην αύξηση δεικτών εγκληματικότητας.

«Διαφάνεια – Κύπρος»: Προτάσεις για μέτρα κατά της διαφθοράς

Η «Διαφάνεια- Κύπρος» είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, o οποίος συνεργάζεται με το διεθνή Οργανισμό «Διεθνής Διαφάνεια» που έχει την έδρα του στο Βερολίνο. Η «Διαφάνεια- Κύπρος» ακολουθεί και εφαρμόζει την γενική πολιτική και στρατηγική της «Διεθνούς Διαφάνειας», ως καθορίζεται από τα ιδρυτικά της έγραφα. Τα προσωρινά γραφεία της οργάνωσης στην Κύπρο βρίσκονται στο ΤΕΠΑΚ.
Αποστολή της «Διαφάνεια- Κύπρος» είναι να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και να βελτιώσει την ποιότητα της δημόσιας και ιδιωτικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, προωθώντας την διαφάνεια, την ακεραιότητα καθώς και την ανάληψη ευθύνης. Μερικές από τις προτεραιότητες είναι η αύξηση της αντίληψης του κοινού για τις επιπτώσεις της διαφοράς, και η ενδυνάμωση καθώς και η ενθάρρυνση των πολιτών στο να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η «Διαφάνεια – Κύπρος» έχει προτείνει κάποια αρχικά μέτρα κατά της διαφθοράς, όπως :

 • Να εφαρμοστεί ορθά μια νομοθεσία Πόθεν Έσχες και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια
 • Να δημιουργηθεί μια αρχή κατά της διαφθοράς (Independent commission against corruption) όπως έχουν πολλές χώρες
 • Να θεσμοθετηθεί νομοθεσία για προστασία του πληροφοριοδότη όπως πρότεινε και η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μερικά χρόνια.
Η «Διαφάνεια - Κύπρος» δεν διερευνά υποθέσεις διαφθοράς αλλά καταγράφει διάφορες υποθέσεις, όπου χρειάζεται ενημερώνει την «Διεθνή Διαφάνεια» και όταν λάβει παράπονα ή καταγγελίες διαφθοράς τα προωθεί στους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς όπως είναι η Αστυνομία, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών κ.ά..
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη δράση του οργανισμού δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της «Διαφάνεια - Κύπρος» www.transparencycyprus.org.


12 Ιανουαρίου 2012

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Στα παλιά τους παπούτσια επίτροπος και ΡΑΕΚ για ΑΠΕ

Από το σημερινό Φιλελεύθερο 11/01/2012

 [Ο Κανονισμός της ΕΕ στον οποίο αναφέρθηκα για την υποχρέωση της διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα είναι εδώ και ο οδηγός διαβούλευσης του Υπ. Οικονομικών εδώ
Στην συνάντηση αναφέρθηκα επίσης και για τις υποχρεώσεις μας για τα Κτήρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, ότι 3 χρόνια μετά και δεν έχουμε αδειοδοτήσει ενεργειακούς ελεγκτές  και τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρισμού από οργανικά απόβλητα.]

Στα παλιά τους παπούτσια επίτροπος και ΡΑΕΚ για ΑΠΕ
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΠΙΣΩ από κλειστές πόρτες αντί με δημόσια διαβούλευση, λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν τα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά τη ρητή δέσμευση της Κύπρου προς την ΕΕ ότι θα γίνεται δημόσια διαβούλευση. Αυτό κατήγγειλε χθες για άλλη μια φορά ο επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, που εξέτασε τις ανάγκες για ενεργειακό σχεδιασμό για την Κύπρο.
Ο ίδιος υπέδειξε ότι γι’ αυτό το λόγο οποιοιδήποτε ενδιαφερόμενοι μπορούν να οδηγήσουν το κράτος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να το καταγγείλουν για έλλειψη διαβούλευσης. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος υπέδειξε ακόμα πως εκτός των αυξήσεων που ήδη έχουν αποφασισθεί και επιβληθεί στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρισμού, το 2013 θα έχουμε τις αλλαγές στους ρύπους, που θα επιφέρουν επιπλέον αύξηση στους λογαριασμούς.
Ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε, επίσης, μεταξύ άλλων, όπως επιτραπεί η τοποθέτηση οικιακών ανεμογεννητριών σε κατοικημένες περιοχές, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Υπέδειξε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται ακόμα σε μηδενικό σημείο σε σχέση με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Στην ίδια συνεδρία, εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ), εκφράσθηκαν επίσης ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τον τρόπο λήψης αποφάσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης στα συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία έχουν υπάρξει συγκεκριμένες εισηγήσεις της ΡΑΕΚ.
Οι πολίτες αμφισβητούν την ικανότητα της Πολιτείας να προχωρήσει και να υλοποιήσει τους κατάλληλους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αφού τα τελευταία τριάντα έτη το κράτος, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, δεν μπόρεσε να μετακινήσει δύο δεξαμενές από τη Λάρνακα και να δημιουργήσει το δικό του τερματικό σταθμό καυσίμων, που θα γλύτωνε και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την ενοικίαση χώρων είτε στην Ολλανδία είτε στην Ελλάδα, υπέδειξε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου.
Λόγω απουσίας στο εξωτερικό της υπουργού Εμπορίου, Πραξούλας Αντωνιάδου, την επιτροπή ενημέρωσε για τους υφιστάμενους σχεδιασμούς η γενική διευθύντρια του υπουργείου Ζέτα Αιμιλιανίδου. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν επίσπευση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνολικής ισ-χύος 81,95 μεγαβάτ, με τα 5,5 μεγαβάτ να αφορούν οικιστικά συστήματα μέχρι 7 κιλοβάτ με 28 σεντ ανά κιλοβατώρα και άλλα 26,45 μεγαβάτ για εμπορικά συστήματα μέχρι 150 κιλοβάτ με τιμή 25 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση μέχρι 10 μεγαβάτ (με σύνολο 50 μεγαβάτ) και πώλησης που θα καθοριστεί μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, με ανώτατο όριο 21 σεντ ανά κιλοβατώρα. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε να ζητήσει και να λάβει από την υπουργό Εμπορίου συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πώς θα διατεθούν τα χρήματα, πριν εγκρίνει την αύξηση από 0.044 σε 0.065 ευρωσέντ ανά κιλοβατώρα το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Terra nova και Θρόνοι

Πέρασα τις γιορτές άρρωστος. Είτε ήμουν χάλια λόγω του κρυολογήματος είτε παλαβωμένος από τα φάρμακα που μου έφερναν ύπνο.
Κοιμήθηκα πάααρα πολλές ώρες και είδα και πολλή τηλεόραση.
Κατ' ακρίβεια, είδα 2 σειρές, τη Terra Nova που ξεκινά καλά αλλά απογοητεύεσαι γρήγορα και το Game of Thrones που με κράτησε κολλημένο για ώρες ... είδα και τα 11 επεισόδια σε ενάμιση μέρα !!
Περιττό να πω ότι μου άρεσε πολλά και αγωνιώ τώρα να γυριστεί ο δεύτερος κύκλος !

Έτσι για προειδοποίηση εν αντρική σειρά !! ή όπως λέει και μια φίλη Games men play.
Έτσι για να πάρετε μια γεύση.


  και το αγαπημένο μου Game of Thrones

Λύματα στην Αλυκή Λάρνακας

Τον Ιούλιο του 2010 είχα αυτή την ανάρτηση: Λύματα στην Αλυκή Λάρνακας

Το θέμα το εξέτασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και αποφάσισαν ότι η Αλυκή δεν κινδυνεύει.
Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με τη μετατροπή ορισμένων περιοχών σε οικιστικές.
Όταν έδιναν άδεια να κτιστούν εδώ σπίτια ήξεραν ότι η γη δεν απορροφά το νερό αφού ήταν μέρος της λίμνης !!
Δεν έβαλαν όμως τίποτα όρους και τώρα τα λύματα ρέουν, πάνω από ένα χρόνο, κανένας δεν αναλαμβάνει τα έξοδα να τα απορροφούν και να τα μεταφέρουν αλλού.
Ποιο να κυνηγήσεις;
------------------------------
28/03/2010 - η Αλυκή ολοπράσινη από άλγη που δημιουργήθηκαν από τα λύματα που εισρέουν.
---------------------------
18/06/2010 - Τα λύματα φτάνουν από την περιοχή Αραδίππου, περνούν τις Καμάρες και μπαίνουν στην Αλυκή ... 


Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Οι υποχρεώσεις μας για μείωση των οργανικών αποβλήτων

Οι πρόνοιες του νόμου:
Νόμος λειτουργίας των ΧΥΤΥ
για μείωση των οργανικών αποβλήτων

5.-(1)  Το Υπουργικό Συμβούλιο, εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος των παρόντων Κανονισμών, λαμβάνει μέτρα ώστε-
   (α)  Όχι αργότερα από τη 15η Ιουνίου του έτους 2010, τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής θα μειωθούν στο 75% της συνολικής κατά βάρος ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995, ή τον τελευταίο προ του 1995 χρόνο για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat·
   (β)  όχι αργότερα από τη 15η Ιουνίου του έτους 2012, τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής θα μειωθούν στο 50% της συνολικής κατά βάρος ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995, ή τον τελευταίο προ του 1995 χρόνο για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat·
   (γ)  όχι αργότερα από τη 15η Ιουλίου του έτους 2016, τα βιοαποδομήσια αστικά απόβλητα που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής θα μειωθούν στο 35% της συνολικής κατά βάρος ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995, ή τον τελευταίο προ του 1995 χρόνο για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat·
 
6.  Mόνο απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία είναι αποδεκτά σε χώρο υγειονομικής ταφής, εξαιρουμένων των αδρανών αποβλήτων ή άλλων αποβλήτων η επεξεργασία των οποίων είναι τεχνικώς αδύνατη ή άλλων αποβλήτων η επεξεργασία των οποίων δε συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων των παρόντων Κανονισμών, μειώνοντας την ποσότητα των αποβλήτων ή τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία ή για το περιβάλλον

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Ήλιος αέρας ποφάγια και χαρούες !

Σπρώχνω πολύ 3 πράγματα αυτή την εποχή:

1 - την πρόταση για το Net metering σύντομα τα καλά νέα και επίσημα !!


2 - Επίσης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών (ελπίζω) και η εγκατάσταση των οικιακών ανεμογεννητριών που μέχρι τώρα απαγορευόταν οι εγκατάστασή τους σε πόλεις !!!

3 - Κανόνισα τα στρατόπεδα να συνεργαστούν με τις εταιρείες που παράγουν ενέργεια με βιοαέριο να παίρνουν τα οργανικά απόβλητα του στρατού. Αλλά έχει και μεγάλο κέρδος η δημοκρατία αφού έμαθα ότι σε 4 στρατόπεδα μιας περιοχής πληρώνουν €6000 το μήνα για τα απόβλητα τους !!

ΥΓ:
σύντομα θα έχω και καλά νέα με τις πράσινες θέσεις εργασίας 


ΟΛΑ τα πιο πάνω έγιναν με τη μέθοδο "το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι" :)

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Ποιους να απολύσετε!

Το διάβασα και μου άρεσε γιατί περιέχει πολλές αλήθειες και περιγράφει γνώριμες  συνθήκες
Ολόκληρο το άρθρο θα το βρείτε στη σελίδα του Business Week εδώ.
Πολύ σκληρό να αναφέρεται κάποιος σε ανθρώπους με αυτό τον τρόπο, εντελώς διαφορετικό από την άποψη που θέλει να προωθεί συνεχώς τους ανθρώπους να βελτιώνονται όπως π.χ. το Investor in people

Παραθέτω όμως το ζουμί για τους τρεις τύπους ανθρώπων που συστήνει  να απολύσετε:....

1. The Victims
“Can you believe what they want us to do now? And of course we have no time to do it. I don’t get paid enough for this. The boss is clueless.”
Victims are people who see problems as occasions for persecution rather than challenges to overcome. We all play the role of victim occasionally, but for some, it has turned into a way of life. These people feel persecuted by humans, processes, and inanimate objects with equal ease—they almost seem to enjoy it. They are often angry, usually annoyed, and almost always complaining. Just when you think everything is humming along perfectly, they find something, anything, to complain about. At Halloween parties, they’re Eeyore, the gloomy, pessimistic donkey from the Winnie the Pooh stories—regardless of the costume they choose.
Victims aren’t looking for opportunities; they are looking for problems. Victims can’t innovate.
So if you want an innovative team, you simply can’t include victims. Fire the victims. (Note to the HR department: Victims are also the most likely to feel the company has maliciously terminated them regardless of cause. They will often go looking for someone—anyone—who will agree that you have treated them unjustly. Lawyers are often left to play this role. So have your documentation in order before you let victims go, because chances are you will hear from their attorneys.
2. The Nonbelievers
“Why should we work so hard on this? Even if we come up with a good idea, the boss will probably kill it. If she doesn’t, the market will. I’ve seen this a hundred times before.”
We love the Henry Ford quote: “If you think you can or think you cannot, you are correct.” The difference between the winning team that makes industry-changing innovation happen and the losing one that comes up short is a lack of willpower. Said differently, the winners really believed they could do it, while the losers doubted it was possible.
In our experience, we’ve found the link between believing and succeeding incredibly powerful and real. Great leaders understand this. They find and promote believers within their organizations. They also understand the cancerous effect that nonbelievers have on a team and will cut them out of the organization quickly and without regret.
If you are a leader who says your mission is to innovate, but you have a staff that houses nonbelievers, you are either a lousy leader or in denial. Which is it? You deserve the staff you get. Terminate the nonbelievers.
3. The Know-It-Alls
“You people obviously don’t understand the business we are in. The regulations will not allow an idea like this, and our stakeholders won’t embrace it. Don’t even get me started on our IT infrastructure’s inability to support it. And then there is the problem of ….”
The best innovators are learners, not knowers. The same can be said about innovative cultures; they are learning cultures. The leaders who have built these cultures, either through intuition or experience, know that in order to discover, they must eagerly seek out things they don’t understand and jump right into the deep end of the pool. They must fail fearlessly and quickly and then learn and share their lessons with the team. When they behave this way, they empower others around them to follow suit—and presto, a culture of discovery is born and nurtured.
In school, the one who knows the most gets the best grades, goes to the best college, and gets the best salary. On the job, the person who can figure things out the quickest is often celebrated. And unfortunately, it is often this smartest, most-seasoned employee who eventually becomes expert in using his or her knowledge to explain why things are impossible rather than possible.
This employee should be challenged, retrained, and compensated for failing forward. But if this person’s habits are too deeply ingrained to change, you must let him or her go. Otherwise, this individual will unwittingly keep your team from seeing opportunity right under your noses. The folks at Blockbuster didn’t see Netflix‘s (NFLX) ascendancy. The encyclopedia companies didn’t see Google (GOOG) coming. But the problem of expert blindness existed well before the Internet.

Two of our favorites from rinkworks.com: “This ‘telephone’ has too many shortcomings to be seriously considered as a means of communication. The device is inherently of no value to us.” —Western Union internal memo, 1876.
And “The wireless music box has no imaginable commercial value. Who would pay for a message sent to nobody in particular?” —David Sarnoff’s associates in response to his urgings for investment in the radio in the 1920s.
At one point in his career, Thomas A. Edison had dozens of inventors working for him at the same time. He charged each with the task of failing forward and sharing the learning from each discovery. All of them needed to believe that they were part of something big. You want the same sort of people.
You don’t want the victims, nonbelievers, or know-it-alls. It is up to you to make sure they take their anti-innovative outlooks elsewhere.

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Προτεραιότητες για τις νέες Τοπικές Αρχές

Οι εκλογές έχουν τελειώσει, είμαστε ήδη στο 2012 και οι νέες Τοπικές Αρχές θα αναλάβουν τώρα καθήκοντα.
Τα θέματα των Τοπικών Αρχών επηρεάζουν άμεσα τη ποιότητα ζωής των πολιτών και υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη που χρειάζονται τη προσοχή των Τοπικών Αρχών.
Απόβλητα
Θα πρέπει οι Τοπικές Αρχές να πάρουν μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε σκυβαλότοπους εφόσον θα πρέπει να κλείσουμε τις χωματερές το 2013 αλλά και να λειτουργήσουμε τα νέα ΧΥΤΥ με αποτέλεσμα τη σοβαρή αύξηση των χρεώσεων σκυβάλων αν δεν παρθούν μέτρα μείωσης των αποβλήτων.
Θα πρέπει επίσης η Ένωση Δήμων να επανεξετάσει τη στάση της και να συμφωνήσει με τη ρύθμιση των διαφημιστικών φυλλαδίων που κατακλύζουν τα γραμματοκιβώτια μας.
Ποιότητα του αέρα και πράσινο
Τα δύο αυτά θέματα είναι άμεσα συνδεδεμένα και αφορούν την υγεία όλων μας. Η Κύπρος έχει σοβαρότατο πρόβλημα ποιότητας του αέρα, κυρίως με τα αιωρούμενα σωματίδια και οι Τοπικές Αρχές έχουν σοβαρό ρόλο να παίξουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, με μέτρα όπως αυτά που αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ έχει κινήσει νομικά μέτρα εναντίον μας για την ποιότητα του αέρα.
Από την άλλη το αστικό πράσινο βρίσκεται υπό διωγμό, τα δέντρα κόβονται από τα πεζοδρόμια με την απλή και μόνο δικαιολογία της προσιμότητας και , υπάρχουν πολλοί ακόμη εγκατελειμένοι χώροι πρασίνου.
Γειτονιές
Στην Κύπρο όπου όλα σχεδιάζονται γύρω από το αυτοκίνητο έχουμε σαν αποτέλεσμα καταστρέψει το αίσθημα της γειτονιάς. Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα τέτοια παραδείγματα στην κεντρική Ευρώπη, όπου ο δρόμος σε μια γειτονιά μοιράζεται πιο δίκαια ανάμεσα σε πεζούς και οχήματα με αποτέλεσμα μια πολύ σημαντική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
Κυκλοφοριακό
Πρέπει να αρχίσουμε και στην Κύπρο να εφαρμόζουμε μέτρα μείωσης της ταχύτητας των αυτοκινήτων ιδιαίτερα σε γειτονιές, κοντά σε σχολεία και σε χώρους με μεγάλη κίνηση. Τα μέτρα αυτά μαζί με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, χώρους στάθμευσης ποδηλάτων, διασταυρώσεις και φώτα τροχαίας με πρόνοιες για πεζούς θα προωθήσουν και το περπάτημα αλλά και την ποδηλατοκίνηση.
Θόρυβος
Το πρόβλημα του θορύβου ιδιαίτερα από νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως είναι πολύ μεγάλο και σε Κοινότητες και Δήμους. Η νομοθεσία είναι του 1974, δεν αναφέρεται σε επίπεδα και δεν εφαρμόζεται εύκολα. Ίσως αυτό να αφέθηκε να είναι έτσι ξεπίτηδες, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι γιατί η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Οδικός φωτισμός
Πέραν από το γεγονός ότι λόγω της ενεργειακής μας κρίσης έχουμε όλοι υποχρέωση να πάρουμε μέτρα μείωσης της ενέργειας, οι Τοπικές Αρχές θα έχουν οικονομικό όφελος από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Καθαριότητα
Υπάρχουν δυστυχώς πολλές περιοχές στις πόλεις και κοινότητες μας με πολλά σκουπίδια, ψυγεία, αυτοκίνητα και όλων των ειδών τα άχρηστα πεταμένα σε ανοικτούς χώρους ακόμη και μέσα σε πόλεις. Έχουμε και τους ακαλαίσθητους κάδους να περιφέρονται σε πεζοδρόμια με πολλά σκουπίδια απέξω. Επιπλέον έχουμε και την άσχημη συνήθεια να διαφημίζουμε αυτοκίνητα έξυπνα τοποθετημένα σε πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης και άλλους χώρους.
Οχληρές βιοτεχνίες
Πάρα πολύς κόσμος έχει προβλήματα με τις διάφορες οχληρές βιοτεχνίες που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Θα πρέπει να τεθεί προτεραιότητα να μεταφερθούν αυτές σε βιοτεχνικές περιοχές αλλά και πιο αυστηρή εφαρμογή των νομοθεσιών για όσες λειτουργούν τώρα.
Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχουν να χειριστούν οι νέες Τοπικές Αρχές. Δεν ξέρω πόσα από τα πιο πάνω περιέχονταν στα προγράμματα αυτών που έκαναν προεκλογική εκστρατεία αλλά αυτά είναι προβλήματα που χρειάζονται άμεσα την προσοχή των Τοπικών Αρχών και μπορούν να έχουν σοβαρή βελτίωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πολυκατοικίες και πάρκινκ

Χρόνια πολλά σε όλους.

ένα καυτό θέμα που ελπίζω να συζητηθεί δημόσια και να μην καταχωνιαστεί είναι το πόσους χώρους στάθμευσης πρέπει να παρέχει μια πολυκατοικία με διαμερίσματα άνω των 200τμ το καθένα.
Τώρα είναι 1 χώρο στάθμευσης για κάθε διαμέρισμα ανεξαρτήτως μεγέθους και χώρους για επισκέπτες και εμποδιζόμενα άτομα.
Η πρόταση τώρα είναι για διαμερίσματα άνω των 200τμ να προσφέρονται 2 χώροι.

Related Posts with Thumbnails