Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Χορός και ανακύκλωση φαρμάκων

Σήμερα προχώρησα ακόμη ένα βήμα με την ανακύκλωση φαρμάκων.
Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών τον κο Νουρή που μου εξήγησε και το ιστορικό παλιών προσπαθειών.
Όμως εκεί που νόμιζα ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα ανακάλυψα ότι έχουμε προβλήματα πολλά ... πιο πολλά από ότι νόμιζα.
Με εξέπληξε όμως και η άγνοια ορισμένων ανθρώπων σε πόστα για την αρχή του "ο ρυπαίνων πληρώνει".
Με άλλα λόγια η ευθύνη δεν βαραίνει αυτό που τα πωλεί αλλά τον παραγωγό ή αυτό που τα βάζει στην αγορά.
Π.χ. Δεν έχουν ευθύνη τα περίπτερα και οι αγορές για την ανακύκλωση του τενεκουδιού του αναψυκτικού αλλά ο εισαγωγέας ή/και ο κατασκευαστής του.
...
Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις με το θέμα των ανέργων επιστημόνων με περιβαλλοντικές σπουδές.
Αλλά χάρηκα πολλά που βρήκα μια λύση σε ένα από τα όνειρά μου να οργανώσω ένα χορευτικό γεγονός στη Λευκωσία ... θα δούμε !
[Δημοσιεύτηκε η ώρα 22:52  στις 28/03/2011]

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Ετο εμείναν ούλα πίσω ..

Που το περασμένο Νιόβρη είχα πρόβλημα με τον υπολογιστή μου.
Η αλήθεια είναι ότι έληξε και το antivirus αλλά και ότι κάνε και επικίνδυνα πράγματα (δε λέω, δε λέω ..).
Έτσι κάθε φορά που ήθελες να κάνεις κάτι περνούσαν πολλά δευτερόλεπτα ακόμη λεπτά ολόκληρα για να αντιδράσει.
Μόνο και μόνο να ανάψει έπερνε 10 λεπτά!
Αποτέλεσμα; μαζεύτηκαν σχεδόν 300 αναπάντητα μηνύματα, οι δημοσιογράφοι και τα περιοδικά εθέλαν άρθρα οι επιστολές δεν προχωρούσαν .... μεγάλο πρόβλημα.
Ο μόνος τρόπος ήταν να τα κάνω από το σπίτι ... ολονύκτιες υποθέσεις που τις φοβάμαι πολλά. Ξέρετε τι λένε ... "είδε η μέρα τη δουλειά της νύχτας και φοβήθηκε". Από την άλλη οδηγώ μόνος πολλές ώρες και δεν είναι λίγες οι φορές που σταμάτησα σε μια άκρια για να ξεκουραστώ λίγο ...
Ζήτησα πριν από πολλή καιρό άλλο υπολογιστή μια και ήταν και 5 χρονών ο άλλος και τον πήρα πριν 3 βδομάδες περίπου.
Μετέφερα όλα όσα χρειάζομαι, και εγκατέστησα και τα νέα λογισμικά .. πολλή κούραση και στο τέλος ανακάλυψα ότι έχασα και πολλά μηνύματα που ήταν στο archive ...
Τον παλιό θα το φέρω σπίτι που το δίκτυο μου εν πιο καλό να το σάσω για να το βάλω στην αίθουσα που δέχομαι επισκέπτες γιατί χρειάζεται πολύ συχνά να δείχνω πράγματα στο ιντερνετ, αρχεία και νομοθεσίες ...εκεί έχω και ένα ωραίο προβολέα ...

Η δυσκολία είναι ότι το γραφείο μου είναι χάλια, η αλληλογραφία στοιβάχτηκε στο γραφείο σε πολλά layers και η λίστα με τα TO DO συνεχίζει να μεγαλώνει.
Το καλό είναι ότι η περίοδος με τα συνέδρια πέρασε και η Βουλή σε λίγες μέρες κλείνει και έχει και τριήμερα....

Άρχισα να συνηθίζω και το Office 10 ...

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Αλεπούδες και ποντίκες

Σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζητήθηκε για πολλοστή από ότι έχω αντιληθφεί φορά το θέμα των πολλών ποντικών, των αλεπούδων και τις ζημιές που προκαλούν.
Εκεί αναφέρθηκε ότι τα ποντίκια κάνουν ζημιά στα δέντρα π.χ. χαρουπιέςς και αμυγδαλιές  και οι αλεπούδες επιτίθενται και σκοτώνουν μικρά ζώα σε φάρμες.
Αναφέρθηκε επίσης ότι κάνουν ζημιά στο θήραμα και ούτε οι αλεπούδες δεν αφήνουν μικρά λαγουδάκια να μεγαλώσουν.
Η Υπηρεσία Θήρας ανέφερε ότι:
 • φροντίζουν να αυξηθεί ο αριθμός των αρπακτικών που είναι φυσικός εχθρός των ποντικών.
 • ότι τοποθετούν φωλιές για ανθρωποπούλια και βοηθούν τα αρπακτικά πουλιά.
 • ότι έχουν μεγάλη έγνοια για τον τρόπο που χρησιμοποιείται το σιταρούδι - δηλητήριο (που παρασκευάζει το Τμήμα Γεωργίας) γιατί σκοτώνονται και πουλιά που τα τρώνε αν δεν τοποθετηθεί σωστά.
 • ότι η αλεπού είναι είδος που χειρίζεται το Τμήμα Περιβάλλοντος και δεν είναι θηρεύσιμο αλλά έχει και ποινή για όσους την σκοτώσουν.
Οι κυνηγοί προσφέρθηκαν να εφαρμόζουν αυτοί εθελοντικά το σιταρούδι αφού έχουν περισσότερη έγνοια για το θήραμα παρά οι πληρωμένοι έκτακτοι που το τοποθετούν.
Επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχουν και πολλοί ποντικοί στις πόλεις.

Ενδιαφέρον είναι και ενημέρωση που έγινε από την Υπ. Θήρας ότι οι ποντικοί στην Κύπρο έχουν εισαχθεί πριν πάρα πολλά χρόνια.

Εγώ ανέφερα ότι:
 • Στους σκυβαλότοπους υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλοι αριθμοί από ποντίκες
 • Θα μειωθεί ο αριθμός των ποντικών και των αλεπούδων που τρέφονται από τα φαγητά που πετούμε εκεί και υπενθύμισα την υποχρέωση μας να μειώνουμε τα οργανικά απόβλητα που πετούμε.
 • ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα τρωκτικά όταν αρχίσει η αποκατάσταση των σκυβαλότοπων γιατιόταν φύγουν από εκεί θα καταλήξουν στις πόλεις.
 • ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ισορροπία της φύσης γιατί η αλεπούδες τρώνε και ποντικούς επομένως αν τις μειώσουμε θα αυξηθούν οι ποντικοί.
 • πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο τους φυσικούς εχθρούς των ποντικών όπως αρπακτικά πουλιά κουκουβάγιες και ανθρωποπούλια.
 • ότι παρά πληρωμένους έκτακτους να τοποθετούν το σιταρούδι προτιμώ εκπαιδευμένους εθελοντές κυνηγούς.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Απορροφώντας το νερό της βροχής

Πριν λίγο καιρό σε μια συνάντηση που είχα με κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους μου έκαναν παράπονο για το μεγάλο κόστος που επωμίζονται οι Τοπικές Αρχές για την κατασκευή οχετών για τα νερά της βροχής.
Η απάντηση που έδωσα ήταν ότι όπως και σε άλλες χώρες θα πρέπει όποιος βγάζει το νερό της βροχής έξω στο δημόσιο δρόμο να πληρώνει. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες η χρέωση είναι τόσο ψηλή που η επιλογή των ιδιοκτητών είναι να χειριστούν το νερό οι ίδιοι στο οικόπεδό τους για να μην το βγάλουν έξω στο δημόσιο.
Οι τεχνικές αυτές είναι παλιές και μάλιστα έχουν εδώ και χρόνια αναπτυχθεί στο εξωτερικό και τεχνολογικές λύσεις για τη διαχείριση των νερών της βροχής.
Ένας πολύ διαδομένος τρόπος είναι η συλλογή του νερού για επαναχρησιμοποίηση στο κτήριο.

Όμως μια άλλη τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί και σε ανοικτούς χώρους όπως π.χ. χώρους στάθμευσης βασίζεται στο να βοηθά το υπέδαφος να απορροφήσει το νερό.
Το πιο ωραίο όμως είναι ότι με την τεχνική αυτή, η βλάστηση και ιδιαίτερα τα δέντρα μεγαλώνουν εντυπωσιακά!
Η τεχνική απορρόφησης των νερών από τη γη είναι γνωστή σαν Soakaways ή French drains.
Το πρώτο βήμα είναι να υπολογιστεί σωστά ο όγκος του νερού της βροχής σε σχέση με το χώρο που υπάρχει. Ο υπολογισμός μπορεί να γίνει εύκολα με βάση στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο από την μετεωρολογική υπηρεσία για την βροχόπτωση και την επιφάνεια του χώρου.
Κατασκευαστικά χρειάζεται να εγκατασταθούν οι σωλήνες που θα συλλέγουν το νερό από την οροφή ή άλλες σκληρές επιφάνειες. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το νερό κάτω από το χώμα υπάρχουν πολλές επιλογές.
Τα οφέλη από μια τέτοια εγκατάσταση είναι πάρα πολλά αφού πρώτα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η υγρασία στο έδαφος και αν το επιτρέπει το υπέδαφος ακόμη και εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων.

Ένας απλός και παραδοσιακό τρόπος είναι το σκάψιμο ενός βαθιού αυλακιού στο κάτω μέρος του οποίου βάζουμε σκύρα (τσιακκίλι) ή ακόμη και ανακυκλωμένα μπάζα και κατά μήκος του αυλακιού τοποθετείται μια σωλήνα με τρύπες για να διανέμει το νερό. Η σωλήνα καλύπτεται και πάλι τσιακκίλι και μετά καλύπτεται όλο με χώμα.
Αυτό μπορεί να γίνει και με κάθετα μικρά πηγάδια γεμάτα όμως με σκύρα για να μην κλείσουν από το χώμα. Όσοι έχουν αχρησιμοποίητους απορροφητικούς λάκκους των αποχετευτικών τους μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν γι αυτό το σκοπό καλύτερα παρά να τους κλείσουν.
Μια άλλη πιο μοντέρνα τεχνική χρησιμοποιεί πλαστικούς κύβους οι ταιριάζουν ο ένας με τον άλλο για να γίνει όποιο ορθογώνιο σχήμα ταιριάζει με το χώρο. Αυτή η τεχνική προσφέρει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να διαχειριστεί μικρές και πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. Το νερό της βροχής διοχετεύεται με σωλήνες μέσα στους κύβους.
Για να μην γεμίσει η κατασκευή με χώματα οι κύβοι τυλίγονται με γεω-ύφασμα το οποίο αφήνει το νερό να περάσει. Η όλη κατασκευή καλύπτεται με χώμα.
Έτσι το νερό της βροχής διοχετεύεται στο κενό χώρο μέσα στους κύβους και σιγά σιγά διαπερνά το γεωύφασμα και το απορροφά η γη.

Με τις τεχνικές αυτές τα οφέλη είναι πολλά, γιατί το νερό της βροχής μένει στο τεμάχιο του ιδιοκτήτη μειώνοντας έτσι δραματικά τα έξοδα της Τοπικής Αρχής για την κατασκευή οχετών, πετυχαίνουμε αύξηση της υγρασίας τους εδάφους που είναι ευεργετική για την βλάστηση και τα δέντρα και ανάλογα με το υπέδαφος μπορεί να εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Http://perivallon.eu

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Bungling, cover-ups define Japanese nuclear power Associated Press

TOKYO (AP) — Behind Japan's escalating nuclear crisis sits a scandal-ridden energy industry in a comfy relationship with government regulators often willing to overlook safety lapses.
Leaks of radioactive steam and workers contaminated with radiation are just part of the disturbing catalog of accidents that have occurred over the years and been belatedly reported to the public, if at all.
In one case, workers hand-mixed uranium in stainless steel buckets, instead of processing by machine, so the fuel could be reused, exposing hundreds of workers to radiation. Two later died.
"Everything is a secret," said Kei Sugaoka, a former nuclear power plant engineer in Japan who now lives in California. "There's not enough transparency in the industry."
Sugaoka worked at the same utility that runs the Fukushima Dai-Ichi nuclear plant where workers are racing against time to prevent a full meltdown following Friday's 9.0 magnitude quake and tsunami.
In 1989 Sugaoka received an order that horrified him: edit out footage showing cracks in plant steam pipes in video being submitted to regulators. Sugaoka alerted his superiors in the Tokyo Electric Power Co., but nothing happened. He decided to go public in 2000. Three Tepco executives lost their jobs.
The legacy of scandals and cover-ups over Japan's half-century reliance on nuclear power has strained its credibility with the public. That mistrust has been renewed this past week with the crisis at the Fukushima Dai-Ichi plant. No evidence has emerged of officials hiding information in this catastrophe. But the vagueness and scarcity of details offered by the government and Tepco — and news that seems to grow worse each day — are fueling public anger and frustration.
"I can't believe them," said Taketo Kuga, a cab driver in Tokyo, where low levels of radiation was observed Tuesday, despite being 140 miles (220 kilometers) away from the faulty plant.
Kuga has been busy lately driving to airports and train stations people eager to get out and flee southward. And it unsettles him the information about radiation is all over the Internet, hours before officials make their announcements.
"I don't feel safe," he said.
Tokyo Electric Power Co. official Takeshi Makigami says experts are doing their utmost to get the reactors under control.
"We are doing all that is possible," he told reporters.
Worried that over-dependence on imported oil could undermine Japan's humming economy, the government threw its support into nuclear power, and the industry boomed in profile and influence. The country has 54 nuclear plants, which provide 30 percent of the nation's energy needs, is building two more and studying proposals for 12 more plants.
Before Friday's earthquake and tsunami that triggered the Fukushima crisis and sent the economy reeling, Japan's 11 utility companies, many of them nuclear plant operators, were worth $139 billion on the stock market.
Tepco — the utility that supplies power for Japan's capital and biggest city — accounted for nearly a third of that market capitalization, though its shares have been battered since the disasters, falling 65 percent over the past week to 759 yen ($9.6) Thursday. Last month, it got a boost from the government, which renewed authorization for Tepco to operate Fukushima's 40-year-old Unit 1 reactor for another 10 years.
With such strong government support and a culture that ordinarily frowns upon dissent, regulators tend not to push for rigorous safety, said Amory Lovins, an expert on energy policy and founder of the Rocky Mountain Institute.
"You add all that up and it's a recipe for people to cut corners in operation and regulation," Lovins said.
Competence and transparency issues aside, some say it's just too dangerous to build nuclear plants in an earthquake-prone nation like Japan, where land can liquefy during a major temblor.
"You're building on a heap of tofu," said Philip White of Tokyo-based Citizens' Nuclear Information Center, a group of scientists and activists who have opposed nuclear power since 1975.
"There is absolutely no reason to trust them," he said of those that run Japan's nuclear power plants.
Japan is haunted by memories of past nuclear accidents.
—In 1999, fuel-reprocessing workers were reported to be using stainless steel buckets to hand-mix uranium in flagrant violation of safety standards at the Tokaimura plant. Two workers later died in what was the deadliest accident in the Japanese industry's history.
— At least 37 workers were exposed to low doses of radiation at a 1997 fire and explosion at a nuclear reprocessing plant operated in Tokaimura, northeast of Tokyo. The operator, Donen, later acknowledged it had initially suppressed information about the fire.
— Hundreds of people were exposed to radiation and thousands evacuated in the more serious 1999 Tokaimura accident involving JCO Co. The government assigned the accident a level 4 rating on the International Nuclear Event Scale ranging from 1 to 7, with 7 being most serious.
— In 2007, a powerful earthquake ripped into Japan's northwest coast, killing at least eight people and causing malfunctions at the Kashiwazaki Kariwa nuclear power plant, including radioactive water spills, burst pipes and fires. Radiation did not leak from the facility.
Tepco has safety violations that stretch back decades. In 1978, control rods at one Fukushima reactor dislodged but the accident was not reported because utilities were not required to notify the government of such accidents. In 2006, Tepco reported a negligible amount of radioactive steam seeped from the Fukushima plant — and blew beyond the compound.
Now with the public on edge over safety, Tatsumi Tanaka, head of Risk Hedge and a crisis management expert, believes the government would find it difficult to approve new plants in the immediate future.
Tanaka says that, true to Japan's dismal nuclear power record, officials bungled the latest crisis, failing to set up a special crisis team and appoint credible outside experts.
Tokyo Electric Power Co., regulators and the government spokesman have been holding nationally televised news conferences, sometimes several a day, on the latest developments at the Fukushima plant.
But the reactors have been volatile, changing by the hour, with multiple explosions, fires and leaks of radiation. The utility, regulators and government spokesmen often send conflicting information, adding to the confusion and the perception they aren't being forthright, Tanaka says.
"They are only making people's fears worse," he said. "They need to study at the onset what are the possible scenarios that might happen in about five stages and then figure out what the response should be."
Associated Press writers Joji Sakurai and Mari Yamaguchi in Tokyo and Justin Pritchard in Los Angeles contributed to this report.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Cyprus warned over failures to notify marine protection legislation

Cyprus warned over failures to notify marine protection legislation 
The Commission is asking Cyprus to comply with EU legislation requiring Member States to draw up marine strategies to protect their seas. Cyprus has failed to inform the Commission about the transposition of the Marine Strategy Framework Directive, which should have been in place by 15 July 2010. At the recommendation of Environment Commissioner Janez Potočnik, the Commission has decided to send a reasoned opinion. If Cyprus does not comply within two months, the Commission may refer it to the Court of Justice and may already ask the Court to impose financial sanctions at this stage, without having to return to the Court for a second ruling. 

Cyprus is being sent a reasoned opinion for its failure to inform the European Commission about measures it is taking to transpose EU legislation about the protection of the marine environment. If it does not take appropriate action within two months, the Commission may refer the case to Court.
 Directive 2008/56/EC (the “Marine Strategy Framework Directive”) establishes common principles enabling Member States to draw up coordinated strategies to protect and restore Europe's marine ecosystems, and to ensure the ecological sustainability of activities linked to the marine environment.
Member States assess the ecological status of their marine waters and the impact of human activities, before determining the "good environmental status" of these waters on the basis of criteria related to biodiversity, the presence of non-indigenous species, fish stock health, the food chain, eutrophication (the algal bloom that can result from the presence of excessive nutrients in the water, e.g. from fertilisers), changes in hydrographic conditions and concentrations of contaminants, the amount of marine litter and underwater noise pollution. Targets and indicators are then set to achieve this good environmental status, with a programme of measures to achieve the objectives.
The timely transposition of EU legislation is a priority for the Commission, especially given the potential consequences of delaying environmental protection measures. Under new policy in cases where Member States have failed to transpose EU legislation into national law within the required deadline, the Commission can now ask for financial sanctions to be imposed at the first referral to Court. This policy was adopted in November 2010 and entered into force on 15 January 2011.
Further information
For current statistics on infringements in general:
http://ec.europa.eu/community_law/infringements/infringements_en.htm More details on water policy: http://ec.europa.eu/environment/water/index_en.htm See also MEMO/11/162

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις

Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις <-- εδώ θα βρείτε την πιο πρόσφατη έκδοση:
Υπόψη ότι στις 22/03/2011 είναι η παγκόσμια μέρα νερού και στις 26/03/2011 η Ώρα της Γης και το επίσημο video για φέτος είναι εδώ.
Σημείωση:
Αν θέλετε να προστεθεί και η δική σας περιβαλλοντική εκφδήλωση θα πρέπει να μου στείλετε τις πληροφορίες σε Word or text. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω PDF ή εικόνες.
-----------------------------
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα πρόσφατα και σε όσους είναι γραμμένοι στον κατάλογο μου. Για εγγραφή στον κατάλληλο κατάλογο πηγαίνετε εδώ.

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Φοιτητές: Τι να λέω ?

Πριν λίγες μέρες ήρθε στο γραφείο μου μια φοιτήτρια για τη μεταπτυχιακή της διατριβή.
Ήρθε όλο χαρά, με ιδέες και έτοιμη να γράψει για ένα περιβαλλοντικό θέμα που επέλεξε.
Άρχισε να με ρωτά και εγώ απαντούσα αλλά σιγά σιγά οι απαντήσεις που έδινα την έκαναν να νοιώθει απογοήτευση για το τόπο μας.ήξερε και ίδια πολλά από τα προβλήματα αλλά κατάφερα να της χαλάσω το κέφι.
Αυτό με έβαλε σε πολλές σκέψεις που είχα και άλλες φορές. Τι είναι σωστό να κάνω ???
(α) Να λέω τα πράγματα όπως είναι ή (β) να λέω μόνο τα καλά πράγματα και τα άλλα να τα κρύβω ?
Εν σωστό νέοι ανθρωποι να νοιώθουν τόση απογοήτευση πριν ακόμη βγουν στη ζούγκλα της καθημερινότητας, της δουλειάς και των μαστόρων?

Κάθε φορά καταλήγω να λέω την αλήθεια. Άμα είναι ξένοι φοιτητές ή και ερευνητές από ξένα πανεπιστήμια κάνω και λίγη απόκρυψη ή και δικαιολόγηση όπου είναι δυνατό.
Η αλήθεια είναι ότι δε μου αρέσκει ούτε το ένα ούτε το άλλο .....

Ένας τρόπος φυσικά είναι να βάζω όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορώ στις ιστοσελίδες μου γιατί έτσι βρίσκουν από μόνοι  τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Έχουν γίνει πολλές διατριβές από τις πληροφορίες που έχω αλλά εν πολλά δύσκολο να τις κρατώ current ...


Φυσικά αν τα υπουργεία διέθεταν τις πληροφορίες τους σε ιστοσελίδες, δέχονταν φοιτητές και έδιναν συνεντεύξεις τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα για όλους μας.
Δυστυχώς όμως η ανταπόκριση είναι πολύ πολύ περιορισμένη ...

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Πετρέλαιο & Πυρηνικά

 Πετρέλαιο:
Οι εφημερίδες αυτές τις μέρες είναι γεμάτες ανακοινώσεις για την τιμή του ηλεκτρισμού. Μιλούν για αυξήσεις τις τάξης των 10% και αυτό έχει προκαλέσει πανικό. Φυσικά εδώ είναι λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Μια τέτοια αύξηση θα προκαλέσει φοβερά προβλήματα στην οικονομία αλλά και όλους μας γενικά. Όμως ποιές οι περιβαλλοντικές διασυνδέσεις αυτού του προβλήματος;
 1. Με την παραγωγή τόσο μεγάλων ποσοτήτων νερού με αφαλατώσεις έχουμε δέσει την τιμή του νερού με αυτή του πετρελαίου αφού τα εργοστάσια των αφαλατώσεων καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού. Όταν συμπληρωθούν και οι άλλες 2 σε Λεμεσό και Πάφο, οι αφαλατώσεις θα είναι υπεύθυνες για αύξηση 10%  στην παγκύπρια κατανάλωση ηλεκτρισμού.
  Και να μην ξεχνούμε ότι στο μέλλον η τιμή του πετρελαίου θα αυξάνεται συνεχώς!
 2. Αν είχαμε κάνει επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η επίδραση της τιμής του πετρελαίου στην τελική τιμή του καταναλωτή θα ήταν λιγότερο οδυνηρή.
  Άν μάλιστα αφήναμε ένα - δυο δρόμους πίσω  από τώρα θα υπερκαλύπταμε τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ για τις ΑΠΕ και δε θα μας επηρέαζε σε τόσο βαθμό η αυξομείωση της τιμής του πετρελαίου. Αλλά φαίνεται ότι παραδοσιακά στην Κύπρο η επιχειρηματίες πίσω από τις εταιρίες κατασκευών είναι πιο ισχυροί από αυτούς των ΑΠΕ οποιασδήποτε μορφής.
Πυρηνικά:
Από τεχνολογία οι Ιάπωνες είναι πολύ πιο μπροστά από οποιουσδήποτε άλλους. Και όμως, με το σεισμό, έπαθαν πολλά προβλήματα αλλά το πιο σοβαρό ήταν μια αντλία στον πυρηνικό σταθμό που δε λειτούργησε και δεν μπορούσαν να ψύξουν τον αντιδραστήρα.
Εμείς στη γειτονιά μας, στο πυρηνικό σταθμό που θα κτίσει η Τουρκία στο Άκιουγιου, πόσα λεφτά θα διαθέσουν για την ασφάλεια του αντιδραστήρα για οποιαδήποτε σενάρια σεισμού;

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

2 χημικοί με PhD

Απέναντι μου κάθονται δυο χημικοί μηχανικοί με PhD.
Λέει ο ένας ..
"Ξέρεις ότι διάβασα κάπου ότι σε μια έρευνα που έγινε στην Ελβετία, ανακάλυψαν ότι τα σώματα των νεκρών στα νεκροταφεία δεν διαλύονται πλέον τόσο εύκολα όσο πριν; Φαντάσου πόσα φάρμακα και συντηρητικά συσσωρεύονται στο κορμί μας μέχρι να πεθάνουμε !"
Άκουσα πολλά για το θέμα αλλά νομίζω τούτο εν το χειρότερο ! Που έφτασε ο κόσμος και να φανταστείτε τωρά έχει και κάποιο έλεγχο ... τι γινόταν τόσες δεκαετίες πριν ? τι μας τάιζαν ?

συνεχίζει η συζήτηση  και μετά μου λένε:
".. κάπου στη Δανία εμφανίστηκε μια ακατανόητη μείωση της δυνατότητας των γυναικών να μείνουν έγκυες ... και βρήκαν ότι μπήκαν στο πόσιμο νερό αντισυλληπτικά ... δια μέσω του αποχετευτικού"

σκέφτηκα να πω και εγω την ιστορία με το ποταμό στην Αμερική που τα ψάρια ήταν όλα παλαβωμένα και ανακαλύψαν ότι επειδή έριχναν μέσα στον ποταμό τα επεξεργασμένα λύματα έφταναν στα ψάρια ποσότητες αντικαταθλιπτικού Prozac που οι κάτοικοι έπαιρναν σε μεγάλες ποσότητες ....
και είπα άστο πίσω ... να επικεντρωθούμε στη δουλειά ! ...

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Πράσινος Τοίχος ή Κάθετος Κήπος

Τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει για τα καλά η τεχνική των "πράσινων τοίχων" στην αρχιτεκτονική και διακοσμητική.
Κάθε χρόνο η δημιουργία τέτοιων κήπων γίνεται πιο προσιτή αφού η βιομηχανία έχει στραφεί προς την παραγωγή προϊόντων που κάνουν την κατασκευή τέτοιων τοίχων πολύ εύκολη.
Ένας πράσινος τοίχος δεν είναι τίποτα άλλο από τη δημιουργία ενός μικρού κήπου σε εσωτερικό ή εξωτερικό τοίχο γι αυτό είναι επίσης γνωστοί και σαν "Κάθετοι Κήποι".

Green wall, vertical wall, ή living wall είναι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται στα αγγλικά. Πολλές εταιρείες θεωρούν ότι ένας πράσινος ζωντανός τοίχος προσθέτει στην εταιρική τους εικόνα.

Η μεγάλη επιτυχία τους βασίζεται και σε εσωτερικούς χώρους, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν τη θερμοκρασία το καλοκαίρι και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Η εφαρμογή τους σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει το μικροκλίμα, απορροφά νερό της βροχής, προστατεύει την τοιχοποιεία από τον κρύο αέρα και έτσι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και όπως όλα τα φυτά και δέντρα μειώνουν το θόρυβο.

Και φυσικά όπως όλα τα φυτά, μέσω της φωτοσύνθεσης αφαιρούν από την ατμόσφαιρα τους ρύπους που επηρεάζουν το κλίμα και ελευθερώνουν οξυγόνο.

Ο πιο απλός πράσινος τοίχος μπορεί να κατασκευαστεί με αναρριχητικά φυτά που είναι εύκολα στη συντήρηση. Η επιλογή των φυτών πρέπει φυσικά να γίνεται ανάλογα με το χώρο και τον προσανατολισμό του χώρου, φυτά όπως τη Βουκεμβίλια και τον Κισσό αποτελούν καλές επιλογές.

Για αποφυγή της υγρασίας θα πρέπει να κρατηθεί μια απόσταση από τον τοίχο, γι αυτό εφαρμόζεται συνήθως ένα πλέγμα πάνω στο οποίο θα αναρριχηθεί το φυτό κρατώντας το έτσι ορισμένα εκατοστά μακριά από την τοιχοποιεία.

Τέτοια πλέγματα υπάρχουν έτοιμα σε αγορές του εξωτερικού αλλά δεν είναι δύσκολο να γίνει μια απλή κατασκευή από υλικά που υπάρχουν ήδη στην Κυπριακή αγορά.

Η ζήτηση τέτοιων πλεγμάτων για φύτευση είναι τόση πολλή στο εξωτερικό που υπάρχουν εταιρείες που τα πωλούν ήδη φυτεμένα και απλά το εφαρμόζουν στον τοίχο ή ακόμη και σε περίφραξη. Η ζήτηση έχει προχωρήσει τόσο πολύ που προσφέρονται προς πώληση έτοιμα φυτεμένα πλέγματα για κατασκευή φράκτη.

Η άλλη πιο δύσκολη μέθοδος δημιουργίας κάθετου κήπου αλλά και η πιο εντυπωσιακή, είναι με τη φύτευση λουλουδιών σε ειδικά κατασκευασμένο υπόβαθρο. Αυτό το υπόβαθρο μπορεί να είναι έτοιμα “γλαστράκια” ή ακόμη ειδικά κατασκευασμένο για το σκοπό αυτό υλικό.

Εδώ και πάλι πρέπει να γίνει σωστή επιλογή υλικών ιδιαίτερα αφού η καλλιέργεια θα γίνεται υδροπονικά. Αυτό σημαίνει ότι λόγω του ότι το χώμα είναι λίγο, οι ωφέλιμες για το φυτό θρεπτικές ουσίες προστίθενται μέσα στο νερό. Γι αυτό το λόγο τα συστήματα αυτά αν και εντυπωσιακά χρειάζονται εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για την εφαρμογή του αλλά και την επιλογή των υλικών και των φυτών.


Τα πλεονεκτήματα των πράσινων τοίχων είναι πάρα πολλά γι αυτό η χρήση τους έχει εξαπλωθεί πολύ στο εξωτερικό, αλλά ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για νέες πραγματικά πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Ζωντανός τοίχος

Living wall, vertical garden και green wall είναι μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για τη νέα μόδα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια για κήπους που κατασκευάζονται κάθετα πάνω σε τοίχο ή ακόμη και σε περίφραξη.
Υπάρχουν και έτοιμα συστήματα που απλά τα εφαρμόζεις στον τοίχο αλλά δυστυχώς ακόμη να βρω κάποιο που να τα πωλεί στην Κύπρο. Μερικά παραδείγματα:


-----------------------------------

----------------------------------
From 2011-03-GreenWall-Greenroof
----------------------------------
From 2011-03-GreenWall-Greenroof
------------------
From 2011-03-GreenWall-Greenroof
___________________________________________

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Ένα μάθημα για το… σήμερα

Ένα μάθημα για το… σήμερα - Φιλελεύθερος 27/02/2011
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑσε βασικά είδη διατροφής, αλλά και το αυξανόμενο σε ευρύτητα και ένταση αίτημα των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα, οδηγούν πολλούς σήμερα στη δημιουργία του δικού τους λαχανόκηπου σε πόλεις και χωριά. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στις κυπριακές εφημερίδες ότι ορισμένα σχολεία εντάσσουν ξανά την κηπουρική στο πρόγραμμά τους, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να δημιουργήσουν τους δικούς τους λαχανόκηπους. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εισηγήθηκε τη δημιουργία περιβολιών στις πόλεις.
Αυτή η διεθνής τάση που παρατηρείται για την οικιακή οικονομία ενισχύθηκε από αστεράτους σεφ όπως ο προσιτός και αγαπητός Τζέιμι Όλιβερ ο οποίος χρησιμοποιεί ως επί τον πλείστον υλικά από τον κήπο του. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Αγγλίας αξιοποίησε τη δημοτικότητα του Όλιβερ και ενέταξε στο σχολικό πρόγραμμα μαθήματα υγιεινής μαγειρικής από τον διάσημο σεφ και συγγραφέα. Τα εγχειρίδια κηπουρικής γνωρίζουν μια νέα άνθηση, με αποτέλεσμα όσοι τα χρησιμοποιούν να νοιώθουν ευεξία και αίσθημα πληρότητας, αλλά και να αποκτούν πιο γυμνασμένα μπράτσα και χαλαρό μυαλό. Αυτό κι αν είναι ένα απλό και καθαρό μήνυμα για το σύγχρονο άνθρωπο της πόλης. Με την ελπίδα ότι δεν θα φθάσουμε ποτέ σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτές που περιγράψαμε πιο πάνω και από τις οποίες η Κύπρος έμεινε εν πολλοίς αμέτοχη, ας θυμόμαστε παρ’ όλ’ αυτά την παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
-----------------------------------------------------------
Ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Φλωρεντία Κυθραιώτου εδώ
Related Posts with Thumbnails