Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Love Hurts - μέσα από τα χρόνια

Everly Brothers πολύ γνωστοί για τις μελωδίες τους τραγούδησαν αυτό το 1960..


ένα χρόνο μετά λίγο πιο rock από τον Roy Orbinson:...μετά οι Nazareth (που θυμίζουν Aerosmith) το έκαναν ένα από τα πιο διάσημα rock songs:


and the rest is history ...
-------------------------------


-------------------------

------------------------------
[τι κάμνει το πλάσμα άμα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί να κάμει δουλειά !]

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Το "έχουν γνώση οι φύλακες" εν περνά πιον !

"Έν έπρεπε να μας ρωτήσουν και εμάς για το φυσικό αέριο ;" είναι ένα ερώτημα που πήρα πολλές φορές αυτό το καιρό όποτε ξεκινά η συζήτηση για το φυσικό αέριο.
Η απάντηση που δίνω εκπλήσσει τους πιο πολλούς που με έκανε να καταλάβω ότι ο πιο πολύς κόσμος δεν ξέρει τα δικαιώματα του.
Και επειδή θέλω να γράψω ένα ολοκληρωμένο οδηγό ιδού τα πρώτα στοιχεία:
 1. Οι διατάξεις που κρίνονται απαραίτητες για την εφαρμογή της Σύμβασης του Arhus στους θεσμικούς φορείς και στα όργανα της Κοινότητας αφορούν:
  * εγγυώνται στο κοινό (ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και τις ενώσεις, τις ομάδες ή τις οργανώσεις αυτών) δικαίωμα πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που διαθέτουν τα θεσμικά όργανα και οι φορείς της Κοινότητας·
  * προβλέπουν τη διάθεση των πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον στο κοινό μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων μεριμνώντας ώστε να είναι εύκολα προσπελάσιμες·
  θεσπίζουν τη συμμετοχή του κοινού στην επεξεργασία των κοινοτικών σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον·
  * εγγυώνται την πρόσβαση του κοινού στη δικαιοσύνη στον τομέα του περιβάλλοντος σε κοινοτικό επίπεδο.
 2. Ο Κανονισμός (Σημ:. Οι Κανονισμοί δεν είναι σαν τις Οδηγίες, έχουν άμεση εφαρμογή και δεν είναι ανάγκη να περάσει νομοθεσία από τη Βουλή) 1367/2006 σαν αποτέλεσμα της σύμβασης του Άρχους.
 3. Για πρόσβαση στην Περιβαλλοντική Πληροφόρηση έχουμε το νόμο 119/2004
 4. Για Δημόσια Διαβούλευση έχουμε τον οδηγό του Υπ. Οικονομικών ο οποίος απευθύνεται κυρίως για νομοθετήματα αλλά είναι πολύ γενικός.
 5. Για Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ;;;  Αρθρα 10. 11 & 12 του Κανονισμού
Και τώρα κάποιος να τα βάλει κάτω στο χαρτί, σε συντομία και με απλή γλώσσα ....

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Πάφος - έχετε παλιές συσκευές ?Η ”Μεγάλη Επιστροφή" σημείωσε επιτυχία και στη Λεμεσό!

14-12-2010
Την επιτυχημένη εκστρατεία “Μεγάλη Επιστροφή” που έγινε στην Πρωτεύουσα ακολούθησε σημειώνοντας την ίδια επιτυχία και η αντίστοιχη εκστρατεία στη Λεμεσό, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Η εκστρατεία έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της Επαρχίας Λεμεσού να συμβάλουν πρακτικά στην προσπάθεια του οργανισμού WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd για συλλογή και ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η εκστρατεία, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό με την στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς η συνεχής προσέλευση του κοινού στους χώρους στάθμευσης του Εναερίου και της Υπεραγοράς Ορφανίδη στα Πολεμίδια για να φέρει παλιές συσκευές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Στους δυο χώρους, προσωπικό του οργανισμού παρελάμβανε τις παλιές συσκευές τοποθετώντας τις σε ειδικά κιβώτια αποθήκευσης  και ενημέρωνε το κοινό για τους τρόπους  ανακύκλωσης τους.

Η συλλογή ενισχύθηκε και από την υπηρεσία κατ’ οίκον παραλαβής συσκευών μεγάλου μεγέθους και βάρους (ψυγεία, πλυντήρια κ.λ.π.). Συνολικά και από τις δυο δράσεις συλλέχθηκαν και οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση 30 περίπου τόνοι συσκευών.
 Η ‘Μεγάλη Επιστροφή’ θα συνεχίσει και θα πραγματοποιηθεί και στις υπόλοιπες επαρχίες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011. Οι λεπτομέρειες για τις εκστρατείες που θα ακολουθήσουν θα δημοσιοποιηθούν πριν από την έναρξη της κάθε εκστρατείας.

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Journalists, students and bloggers

 
Following the completion of the TH!NK4 Climate Change competition, we are proud to introduce an appropriate offshoot of the topic with this rounds TH!NK5 Water competition. Journalists, students and bloggers are invited to use the competition’s online platform to share their thoughts on water and everything surrounding it, as World Water Day (22 March 2011) approaches.
PRIZE: Reporting trip to Portugal (April 2011)
The European Commission sponsors 20 winners to participate in a water themed reporting trip to Lisbon, in April 2011. Nationals of the following countries are eligible for this prize: EU27 member states, Croatia, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Turkey, Iceland, Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Kosovo.
The European Journalism Centre will sponsor 4 additional winners from all other countries not mentioned above for the reporting trip to Lisbon, in April 2011.Sign up by registering and submitting one blog post to the platform. Registration will enable you to join the competition and your post will be submitted as your first entry. Once registered you will receive a login and full access to blog on World Water Day and other water related issues.
The TH!NK5 contest starts on 17 January 2011 and ends on 22 March 2011.

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Τι σημαίνει Ποιότητας Ζωής;

Στην Κύπρο γίνονται συχνά αναφορές στην Ποιότητα Ζωής των Πολιτών, έναν όρο πολύ κακοποιημένο, για τον οποίο ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη. Τέτοιες αναφορές ακούγονται ιδιαίτερα συχνά σε περιόδους εκλογών.

Και όμως παρά τις συχνές αναφορές, δεν έχουμε μέχρι τώρα κάνει έστω και μια μέτρηση μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και των μικρών κοινοτήτων, για να εξακριβωθεί το πραγματικό επίπεδο της Ποιότητας Ζωής των Κυπρίων.

Το πρώτο στάδιο σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι φυσικά ο καθορισμός των Δεικτών με τις πιο πιθανές επιλογές να αποτελούνται από:


(1) Τους Ανθρώπους: Ηλικίες, ανάπτυξη πληθυσμού, οικογένειες και νοικοκυριά.
(2) Εκπαίδευση: Προσχολική, σχολική, γυμνασιακή και Λυκειακή εκπαίδευση, επιδόσεις, εγκαταλείψεις από το σχολείο, διαγωγή, επίπεδα μόρφωσης.
(3) Εισόδημα: Έσοδα – έξοδα του νοικοκυριού, καλάθι της νοικοκυράς και φτώχεια.
(4) Οικονομική Ανάπτυξη: τοπική οικονομία, ευκαιρίες εργοδότησης, ρυθμοί ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, τουρισμός, πωλήσεις.
(5) Κατοίκηση: Ενοίκια, κόστος αγοράς στέγης, διαθεσιμότητα.
(6) Υγεία: Διάρκεια ζωής, υγεία και θνησιμότητα των νεογέννητων, γονείς κάτω των 18, αρρώστιες, ευκολία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, ψυχική υγεία, δημόσια υγεία.
(7) Φυσικό Περιβάλλον: Διαχείριση σκουπιδιών και Ανακύκλωση, ποιότητα του αέρα, ποιότητα πόσιμου νερού.
(8) Δομημένο περιβάλλον: Αισθητική των χώρων των κτιρίων και της πόλης, χώροι πρασίνου και πάρκα, κυκλοφοριακό, θόρυβος.
(9) Ασφάλεια: Εγκληματικότητα, ασφάλεια παιδιών και νέων, θανατηφόρα δυστυχήματα.
(10) Κοινωνικός Ιστός: Κοινωνικότητα, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σχέσεις μεταξύ των πολιτών, διασκέδαση και η περίληψη όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις.
(11) Δικαιώματα: Πληροφόρηση, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων, συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες.
(12) Προσωπικοί Στόχοι: Ευκαιρίες για επίτευξη των στόχων, ελπίδες και δυνατότητες.

Υπάρχουν φυσικά διάφορες απόψεις από το ποιοι πρέπει να είναι οι δείκτες. Σε γενικές γραμμές όμως οι προτεινόμενοι δείκτες είναι γενικά αποδεκτοί.

Οι μισοί περίπου από τους πιο πάνω δείκτες έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Δεν υπάρχει συζήτηση που να αφορά την ποιότητα ζωής στην οποία να μην γίνεται έντονη αναφορά στο περιβάλλον του ανθρώπου. Είναι γι αυτό που ο όρος "ποιότητα ζωής" χρησιμοποιείται έντονα από τα περιβαλλοντικά κινήματα. Ένας όρος που αντικατέστησε σιγά - σιγά τον όρο "βιοτικό επίπεδο".

Φυσικά μετά από μια τέτοια μέτρηση θα πρέπει να εντοπιστούν και να εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα ούτως ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα στους τομείς φυσικά που μπορεί να παρέμβουν οι υπηρεσίες.

Θα ήταν καλά επίσης, τέτοιες μετρήσεις να γίνονται συχνά, για να αξιολογείται έτσι και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν, αλλά και για να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να επιλέγουν με βάση επιστημονικά και κυρίως μετρήσιμα κριτήρια.

Μπορεί έτσι να μειωθεί και η δημαγωγία αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει, γιατί όπως είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπέντζαμιν Ντισραήλι πριν 130 χρόνια, υπάρχουν τριών ειδών ψέματα, "ψέματα, διαβολικά ψέματα και οι στατιστικές".

[more info here]

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Έχεις παρουσίαση ?

Κάθε χρόνο παρακολουθώ αλλά και κάνω πολλές παρουσιάσεις.
Χρησιμοποιώ το powerpoint πολύ, μαζί με όσο πιο πολλές γίνεται δικές μου φωτογραφίες.
Πάντα με εντυπωσιάζουν οι άνθρωποι που κάνουν ωραίες παρουσιάσεις (= Μιλά ωραία and to the point + ωραίο powerpoint) αλλά προσέχω ιδιαίτερα αυτές που δεν μου αρέσουν για να μην κάνω και εγώ τα ίδια.
Στο μυαλό μου έχω σημειώσει μέχρι τώρα τα πιο κάτω "Don't do":
 • Μην είσαι απροετοίμαστος. Δες το πρόγραμμα και υπολόγισε τι θα πουν αυτοί που είναι πριν από σένα. Κάμνω χάζι άμα λαλούν "ξέρετε είμαι τυχερός γιατί τα πιο πολλά είπαν τα οι προηγούμενοι " ή να λες συνεχώς "όπως είπαν και οι προηγούμενοι ... " και να το επαναλαμβάνεις και εσύ.
 • δεν γίνεται να είναι άλλος ο τίτλος της παρουσίασης σου και εσύ να μιλάς για άλλα ...
 • Μην αποφασίσεις να μορφώσεις το ακροατήριο σου από αυτά που μόλις ανακάλυψες και εσύ στο ιντερνετ. Stick to the point !
 • Άμα γύρο σου είναι όλοι ειδικοί μην δοκιμάζεις να το παίξεις και εσύ ειδικός! Μίλα για κάτι άλλο που ξέρεις  ...
 • Μην ξεπερνάς το χρόνο σου κατά πολύ ( τούτο εν δύσκολο κάμνω το και εγώ ακόμη ) - άμα είσαι και χάλια εν κρίμα το ακροατήριο σου!
 • Αν είσαι υπάλληλος μίλα για το τι κάνετε . Εβαρεθήκαμε να ακούμε τις θεωρίες των κυβερνητικών για τις μελέτες που έκαναν ή θα κάνουν. Ο κόσμος περιπαίζει σας ... εμάθα σας όλοι πλέον! Ότι, μα ότι πεις η μόνιμη κυβερνητική απάντηση είναι "κάναμε μελέτη" ή "έχουμε υπόψη μας το θέμα και θα κάνουμε μελέτη  και .. και .." Μετά από 5 χρόνια πάλι τα ίδια λένε. Έτυχε μου !
 • Ε αφού είσαι κυβερνητικός και εκπροσωπείς το τμήμα σου πως γίνεται να μας λες θεωρίες για το τι πρέπει να γίνει; Μας ενδιαφέρει πιο πολύ να μάθουμε γιατί ΔΕΝ το κάνατε !
 • Μη νομίζεις ότι επειδή μόλις έμαθες 2 πράγματα ότι είσαι έτοιμος να εκδώσεις και θεωρήματα
 • Εν πολλά σιοκκαριστικό για τους διοργανωτές περισσότερο και το ακροατήριο να ξεκινάς λέγοντας " ξέρετε αποφάσισα να μην κάνω την παρουσίαση που συμφωνήσαμε αλλά κάτι άλλο που νομίζω εν πιο καλό!" - σημαίνει ότι εν έσιεις υπόθεση ή/και ότι απλά εβάρέθηκες να την κάνεις και έφερες μια που είχες έτοιμη. 
 • Άμα έχεις powerpoint δεν το δείχνεις από το design αλλά πατάς την εικονούα και ξεκινά το show ή πατάς F5.
 • Άμα σε θωρούμε να πηγαίνει πάνω κάτω με το mouse και να μην ξέρεις πως ξεκινά ... ξέχαστο εκαταλάβαμε ότι είσαι αχάπαρος ...... ξεκινούμε πλην !
 • Εκτός από τον Superman που νομίζεις ότι κάθετε στα πίσω καθίσματα  εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να διαβάσουμε τα μικρούλικα γράμματα που έβαλες για να τα μπήξεις όλα σε ένα slide.
 • Τα πολλά τα κόλπα με τα γράμματα που πετούν all over the place αν δεν τα χρησιμοποιείς για να τονίσεις κάτι, τότε εν πελλάρες ! Δείχνει ότι είσαι αχάπαρος, ότι το powerpoint σου το έκαμε κανέναν που τα παιδκιά σου ή κανένας υπάλληλος σου. Αν μάλιστα δεν ήξερες ποθεν ξεκινά το show... εν σίουρο πράμα !
 • Άμα δεν ξέρεις πως προφέρεται μια λέξη στα Αγγλικά ρώτα κάποιο που ξέρει .... εν ρεζίλικο να το λαλείς λάθος σε όλη την παρουσίαση. Εν απλό, ΡΩΤΑ !!
 • Την ώρα που κάνεις παρουσίαση μέσω μια μαγικής διαδικασίας καταλάβεις αν σε παρακολουθεί το ακροατήριο σου. Αν δεν καταλάβεις τι λέω, λυπήθου μας και μην ξανακάνεις παρουσίαση !
 • Και αν είσαι ακαδημαϊκός εμάθα με σας ! Πάντα ξεκινάτε λέγοντας "ο μπλα μπλα όταν τον ρώτησαν /έγραψε στο βιβλίο του /είπε κάποτε ότι το μπλα μπλα μπλα ...εν μπλα μπλα μπλα" 
 • Μην μας διαβάσεις όλα τα slide το ένα μετά το άλλο! Εν boring! Ξέρουμε και εμείς να διαβάζουμε. Αν δεν έχεις τίποτα άλλο από αυτά που γράφει στην παρουσίαση σου, κάτσε κάτω καλύτερα!.
 Και ένα tip: Με τα arrow keys του keyboard πας μπρος - πίσω πολλά πιο γρήγορα παρά με το mouse.

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Ξερω ότι νομίζεις ότι είμαι μιτσιά

Στο τηλέφωνο μια γυναίκα για τους λαχανόκηπους
"κυριε Θεοπέμπτου, είπες μας να κάμουμε λαχανόκηπους. Έχω 2 μεγάλα οικόπεδα στο κέντρο και όταν πήγα να μου δώσουν άδεια για διάτρηση αρνηθήκαν μου"
Έχει λόγο που σας είπαν όχι ?
"ναι είπα μου ότι δεν δίνουν άδειες για αγροτική χρήση. Εσυ τωρά να τους πάρεις τηλέφωνο να μου δώσουν άδεια! Στο κάτω κάτω εσύ πρέπει να βρεις λύση. Τωρά πες μου τι θα κάνεις για να μου φκάλεις άδεια ""
Τίποτα δε θα κάνω ...
"άκου να δεις εγω είμαι μαθηματικός. και είμαι πολλά αυστηρή! Ξέρει με πολύς κόσμος δακάτω. Όλοι με φοβούνταν στο σχολείο. Άμα ρωτήσεις για την κα τάδε όλοι ξέρουν με."
Κυρία μου εγώ πρότεινα να κάνουμε λαχανόκηπους στην αυλή όχι να γίνουμε όλοι αγρότες. Η πρωτεραίοτητα τώρα είναι τα δημοτικά, και μετά οι αυλές.
'Άκου να δεις κύριε Θεοπέμπτου. Εσύ νομίζεις ότι είμαι μιτσιά. Είμαι σίγουρη! Έχω και βραχνή φωνή αλλά εν που είμαι άρρωστη. Εγώ είμαι 75μιση χρονών. Ώσπου να τελειώσεις εσύ εγώ εννα πεθάνω! .... ο άντρας μου εν λλίο πιο μεγάλος που μένα. Να μου βγάλεις εσύ άδεια εντάξει ? Τωρά πες μου τι θα κάνεις για να μου φκάλεις άδεια "
Τίποτε κυρία μου, τίποτε ... να περιμένεις !
"Ξερεις είπαν μου και πιο πριν όχι και γι αυτό δοκίμασα να βγάλω άδεια για διάτρηση με μαφία, μικρά πράματα δηλαδή, αλλά επιάσαν με."

Ατού ο Γαβρίηλης
"Τωρά πες μου τι θα κάνεις για να μου φκάλεις άδεια "
Άτε πάλε ...

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ STARTENT

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ STARTENT

Οι διδακτορικοί φοιτητές Ζήνων Ζήνωνος και Παύλος Αντωνίου, του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχουν στα τελικά του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας STARTENT (http://www.startent.eu). 
Ακολουθώντας τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των «πράσινων» έξυπνων οικιών, η επιχειρηματική πρόταση των Ζήνωνος και Αντωνίου στοχεύει στη δημιουργία εύχρηστων και αυτόνομων συσκευών-αισθητήρων χαμηλού κοστους που να βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση ατυχημάτων (π.χ. πυρκαγιές από συσκευές που παραμένουν ενεργοποιημένες χωρίς επιτήρηση). 
Οι συσκευές αυτές θα δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να ελέγχει (ενεργοποιεί/απενεργοποιεί) οικιακές συσκευές υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και να παρακολουθεί το ποσό της καταναλισκόμενης ενέργειας ανά συσκεύη από οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Η επιχειρηματική πρόταση των 2 διδακτορικών φοιτητών πήρε την τρίτη θέση στον Κυπριακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας το 2009 (CyEC 2009 – http://www.cyec.org.cy/) και σε πιο βελτιωμένη έκδοση λαμβάνει μέρος στοSTARTENT 2010. 
Η επιχειρηματική πρόταση της κυπριακής συμμετοχής πέρασε από όλα τα στάδια αξιολόγησης και πλέον βρίσκεται στην τελική φάση, στην οποία όλες οι επιχειρηματικές προτάσεις  έχουν τεθεί σε ψηφοφορία κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική ομάδα από την Κύπρο που συμμετέχει στο διαγωνισμό αυτό. 
Μπορείτε όλοι να ενισχύσετε την προσπάθεια της κυπριακής συμμετοχής με τη δική σας ψήφο, στην ιστοδελίδα http://193.145.154.13/startent/popularvote/.

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Intelligent Energy - Europe - Funding

Σε λίγο καιρό το πρόγραμμα Intelligent Energy - Europe, θα καλέσει όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση.
Παραδείγματα για χρηματοδοτήσεις που πέτυχαν παλιότερα Κυπριακές συμμετοχές πηγαίνετε εδώ.
Στις 18/01/2011 θα γίνει στις Βρυξέλλες ενημερωτικό σεμινάριο για το θέμα μαζί με επεξήγηση και βοήθεια για την ετοιμασία πρότασης το οποίο θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω ίντερνετ από εδώ.

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Animal welfare survey

 Γειά σας,

Ονομάζομαι Αλέξια Ζάλαφ και είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leicester, τμήμα ψυχολογίας.
Θα ήθελα να σας ζητήσω να συμμετάσχετε στην έρευνα μου, που έχει θέμα τη στάση απέναντι στην ευημερία των ζώων στην Κύπρο, και να την προωθήσετε σε όλους τους φίλους και γνωστόυς σας. Δεν υπάρχουν όρια σε ηλικία, φύλο ή εθνικότητα...χρειάζεται μόνο να είσαστε μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου.

Το link είναι: www.surveymonkey.com/s/greekstudy3

Σας ευχαριστώ πολύ!

My name is Alexia Zalaf and I am a student at the University of Leicester, psychology department.
I would like to ask you all to take part in my study about attitudes towards animal welfare in Cyprus, and pass it on to all your friends and family. There are no limits on age, gender or ethnicity...all that is required is that you are permanent residents of Cyprus.

The link is: www.surveymonkey.com/s/greekstudy3

Thank you!

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Ποιος κάνει φασαρία;

Ο Νόμος 27/1974 για την οχληρία του 1974 ! περιέχει αυτά τα άρθρα χωρίς αναφορές σε επίπεδα ή μετρήσεις:
....
Χρήση οργάνων που ενισχύουν τον ήχο σε δημόσιους χώρους ή κοντά σε δημόσιους χώρους:
 
18.-(1) Κανένας δεν χρησιμοποιεί ή θέτει σε λειτουργία ή προκαλεί ή επιτρέπει τη χρήση από άλλο ή τη λειτουργία τηλεβόα, μεγαφώνου, ενισχυτή ήχου ή άλλου οργάνου που αυτόματα, μηχανικά ή ηλεκτρικά ενισχύει ή μεταδίδει ενισχυμένο ήχο-
(α) σε δημόσιο χώρο  ή
(β) σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με τέτοιο τρόπο ή κάτω από περιστάσεις ώστε ο ενισχυμένος ήχος με αυτό τον τρόπο, να προκαλεί οχληρία σε οποιοδήποτε δημόσιο ή άλλο χώρο, παρά μόνο δυνάμει άδειας που εκδίδεται από τον Έπαρχο ή από πρόσωπο που εξουσιοδοτεί ο Έπαρχος για αυτό, και σύμφωνα με τους τυχόν συνημμένους όρους σε τέτοια άδεια:

Νοείται ότι δεν απαιτείται άδεια για τη χρήση ή τη λειτουργία-
(α) τηλεβόα, μεγαφώνου ή ενισχυτή ήχου τοποθετημένου εντός εκκλησίας ή τεμένους αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό αναμετάδοσης θρησκευτικής λειτουργίας ή τελετής, που γίνεται σύμφωνα με τους καθιερωμένους θρησκευτικούς τύπους τέτοιας εκκλησίας ή τεμένους, εφόσον ο ενισχυμένος ήχος με αυτό τον τρόπο δε δύναται να ακουστεί σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο·
(β) οργάνου που χρησιμοποιείται ή που λειτουργεί αποκλειστικά για την προβολή κινηματογραφικής ταινίας σε οποιοδήποτε χώρο ή υποστατικό που έχει άδεια για αυτό, εφόσον ο ενισχυμένος ήχος με αυτό τον τρόπο δε δύναται να ακουστεί σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο:

Νοείται περαιτέρω ότι, το παρόν εδάφιο δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση εκπομπής ήχου από κέντρα αναψυχής που εμπίπτουν στις διατάξεις του περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμου του 2007.

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Φυτέψτε τα δικά σας - 4

Οι εξελίξεις είναι πλέον πολύ γρήγορες ! 
Θα γίνουν πρώτα εκπαιδευτικοί λαχανόκηποι σε 77 δημοτικά σχολεία. Μαζί με αυτά θα ετοιμαστεί και πληροφοριακό υλικό. Μετά, το υλικό αυτό θα διαμορφωθεί αν χρειαστεί για να κάνω την εκστρατεία ανάμεσα στο κοινό και μετά θα πρέπει να βρω χρηματοδότη, Δήμο και κενό οικόπεδο για να γίνει το πρώτο πιλοτικό allotment - δηλαδή θα χωριστεί το οικόπεδα σε μικρές λωρίδες και θα ενοικιάζεται στο κοινό για λαχανόκηπο.
 
 
Πρώτος το δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Φρίξος Δαλίτης που πρόσεξε από το ημερολόγιο μου στο ίντερνετ ότι είχα συνάντηση για το θέμα!
ΦΡΙΞΟΣ ΔΑΛΙΤΗΣ
ΤΟ ΔΙΚΟτους λαχανόκηπο θα έχουν σύντομα 77 δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Γεωπόνων Κύπριου, αποφασίστηκε να ενταχθεί ένα πρόγραμμα για δημιουργία λαχανόκηπων σε σχολεία που επέδειξαν ενδιαφέρον. Προχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση όπου αποφασίστηκαν τα βήματα που θα γίνουν για υλοποίηση του προγράμματος με την κυκλοφορία ενημερωτικού εντύπου και άλλου υλικού. Σκοπός του προγράμματος όπως ανέφερε στο «Φ» ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είναι να εκπαιδεύσει τους μαθητές στη δημιουργία και καλλιέργεια λαχανόκηπων και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Προς το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι, από τα 77 σχολεία, τα 64 θα εφαρμόζουν και πρόγραμμα κομποστοποίησης, για την παραγωγή λιπάσματος, το οποίο θα χρησιμοποιούν στους λαχανόκηπούς τους. Οι λαχανόκηποι θα είναι βιολογικοί και δεν θα χρησιμοποιούντα καθόλου χημικά προϊόντα για ψεκασμούς. Οι πρώτοι λαχανόκηποι σε σχολεία, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναμένεται να δημιουργηθούν σύντομα και για το σκοπό αυτό θα γίνει και ανάλογη ενημέρωση από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας προς το εκπαιδευτικό προσωπικό για την καλλιέργεια των λαχανόκηπων. Για το πρόγραμμα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου Γεωπόνων, του Τμήματος Γεωργίας και του Υπουργείου Παιδείας.

Ισραήλ, LNG και οι αντιδράσεις των κατοίκων

Cyprus LNG export project may aid Leviathan

6 January 11 21:39, Amiram Barkat
Cyprus will publish a tender for the construction of a liquefied natural gas (LNG) plant, which Israeli gas exploration companies could use for gas exports. The partners in Leviathan, which need an LNG facility to export natural gas to the Far East, are still considering building a plant in Israel, but such a project will likely face fierce opposition from environmental groups and residents in the vicinity of any projected plant. A similar struggle against the gas exploration companies and the government was recently decided, when the National Planning and Building Commission rejected a plan to build a small land natural gas terminal to bring ashore gas from the Tamar field. The terminal was due to be built on a site in the Dor coast area.
Sources inform ''Globes'' that the Ministry of Finance is considering cancelling an initiative to build a gasification plant for LNG imports. The international tender for building the plant was due to open this summer, after six consortia passed the prequalification stage. However, the government decided to wait for the results of the Leviathan exploratory well before deciding whether to build a gasification plant. Sources in the government believe that, as a result of the Leviathan discovery, there is no need for a gasification plant.
The planned Cypriot LNG plant will cover a 250-acre site and cost $4-6 billion to build. The tender is due to be published at the same time as oil and gas exploration tenders by the Cypriot government.
Published by Globes [online], Israel business news - www.globes-online.com - on January 6, 2011
© Copyright of Globes Publisher Itonut (1983) Ltd. 2011

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία 
Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο.
Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου.

"«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς.
Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης. Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς"

Αλλού λέει:

«...πιστεύουμε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι πολύ μεγάλες ιδιαίτερα όσον αφορά το πράσινο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφής του πρασίνου οι αντιδράσεις των πολιτών ήσαν εντονότατες. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είμαστε κατ’ αρχήν αρνητικοί στην καρατόμηση του δάσους και εισηγούμαστε όσο είναι δυνατό τον περιορισμό του μεγέθους του κυκλικού κόμβου ώστε να αποφευχθούν όλες οι πιο πάνω αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον της Λευκωσίας."
...

«Το Τμήμα Δασών δεν είναι ικανοποιημένο από τη σχετική μελέτη που μας επισυνάψατε και ειδικά από τον τρόπο προσέγγισης τόσο των σοβαρότατων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αναμένεται να προκύψουν από τα προτεινόμενα έργα όσο και των αντιδράσεων του κοινού από τον αρνητικότατο επηρεασμό ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες αστικού πρασίνου της Λευκωσίας, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Ε.Δ.Π. Π.ΑΚ.).

Το γεγονός ότι, μια έκταση πέραν των 20 στρεμμάτων αστικού πρασίνου αναμένεται να αποψιλωθεί και 1217 δένδρα αναμένεται να κοπούν, 954 βρίσκονται εντός του Ε.Δ.Π., θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα τους μελετητές. Η σχετική ΜΕΕΠ, θα πρέπει να μελετήσει ενδελεχώς τις επιπτώσεις του έργου σε μα περιοχή που έχει κηρυχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Ε.Δ.Π. και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, χειρισμούς και μέτρα άμβλυνσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο όπως οι μελετητές του έργου ενδιατρίψουν στα προβλήματα και παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις, λύσεις και σενάρια οι οποίες θα περιορίσουν δραστικά τις περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις στο Ε.Δ.Π. της Π.ΑΚ. αλλά και στην υπόλοιπη περιοχή. 
Τονίζεται εμφαντικά ότι, το Ε.Δ.Π. χρησιμοποιείται πάρα πολύ από το κοινό της ευρύτερης Λευκωσίας και είναι πεποίθησή του ότι αυτό «αποτελεί όαση και πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού».

Μπορούμε να σώσουμε το πράσινο; Η απάντηση:

"... , δεδομένου ότι η κατασκευή του κόμβου θα καταλάβει μεγάλο τμήμα της δασικής έκτασης, η πλήρης αποκατάσταση του χλωριδικού πληθυσμού που θα καταστραφεί δεν φαίνεται να είναι εφικτή εξαιτίας το περιορισμού χώρου από την υλοποίηση του έργου. Τονίζεται ότι η έλλειψη διατήρησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε υψηλό πράσινο δεν εκτιμάται ότι θα αναστρέψει αποτελεσματικά την εκτιμώμενη επίπτωση."

Όλη η ΜΕΕΠ για τον Κυκλικό κόμβο εδώ
Ποιος είναι ο χώρος; To Τ με λεωφ Λεμεσού και Λεωφ Αγλαντζιάς και αρχή Καλλιπόλεως.
Δεστε εδώ:

View Larger Map
----------------------------------------------------
Και αυτό το έκανε ο ttoppouzokypraios - Διαβάστε το σχόλιο του πιο κάτω για να καταλάβετε τι είναι αυτό:
gif animator

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Ένα έξυπνο δωράκι

Από τότε που έγινα επίτροπος τις γιορτές παίρνω διάφορα δώρα από κυβερνητικές υπηρεσίες, οργανισμούς και ιδιώτες. Αυτά είναι συνήθως κρασί, αναμνηστικά, πέννες, ρολόγια, ημερολόγια, διάφορα φαγώσιμα κλπ.
Ένα δωράκι που πήρα όμως φέτος ήταν διαφορετικό.
Μου άρεσε γιατί κάποτε σκεφτόμουν να σχεδιάσω κάτι τέτοιο και μάλιστα τα πρώτα σχέδια τα πέταξα πρόσφατα μαζί με όλες τις άλλες μου ηλεκτρονικές εμπνεύσεις και εφευρέσεις !
Σκεφτείτε τον υπολογιστή σας και τον εξοπλισμό που είναι συνδεδεμένος μαζί του. 
Έχει οθόνη που ανάβει ξεχωριστά, εκτυπωτή, scaner, σύστημα ήχου κλπ.
Όταν σβήσει ο υπολογιστής τα υπόλοιπα μένουν standby ή τα σβήνεται ανάλογα. 
Άρα γίνεται σπατάλη ηλεκτρισμού αλλά μειώνεται και η ζωή του εξοπλισμού ιδιαίτερα αυτού που έχει transformer. (Τα transformers όπως τα αποκαλούν οι πιο πολλοί, είναι συνήθως σχεδιασμένα για 220V εμείς έχουμε 240V και η διαφορά καταναλώνεται σαν θερμότητα αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του transformer).


ΑΡΑ, το ιδανικό θα ήταν όταν ανάβεις τον υπολογιστή να τροφοδοτούνται με ρεύμα και όλα τα περιφερειακά, και όταν το σβήνεις να διακόπτεται η παροχή.
Και εδώ έρχεται το million dollar question! και που θα ξέρεις ότι άναψε ή έσβησε ο υπολογιστής για να δώσεις ή να διακόψεις την παροχή ηλεκτρισμού στα υπόλοιπα;
Μπορείς για παράδειγμα να παρακολουθείς τον ηλεκτρισμό που καταναλώνει ο υπολογιστής. Άμα ανάψει θα το καταλάβεις.
Το σύστημα που μου έδωσαν δώρο, έχει μια έξυπνη και απλή λύση.
Ενώνεται μέσω USB με τον υπολογιστή. (υπόψη ότι ένα σημείο του usb δίνει 12v αν θυμάμαι καλά.) 
Άμα το μηχάνημα δει ότι άναψε ο υπολογιστής τότε δίνει ρεύμα στα υπόλοιπα περιφερειακά για να μπουν σε λειτουργία.
Αμα σβήσεις τον υπολογιστή ... σβήνουν αυτόματα και τα υπόλοιπα !


Κάπου διάβασα ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας (νομίζω) επιβάλει κάτι παρόμοιο υποχρεωτικά σε όλους τους κυβερνητικούς υπολογιστές.


Θυσιάζεις ένα USB port και κερδίζει το περιβάλλον !


[πεθύμισα το engineering ....]
Related Posts with Thumbnails