Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Φυτέψτε τα δικά σας - 2

Θυμάστε την ανάρτηση  Φυτέψτε τα δικά σας για τη δυνατότητα να ενοικιάζουμε γη για δημιουργία λαχανόκηπου;

Αυτό προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά αφού η αποδέχθηκε την εισήγησή μου η Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων και θα αναλάβουν λειτουργοί την ετοιμασία του πληροφοριακού υλικού.


Τώρα έμεινα να βρω (α) χρηματοδότη, (β) το πρώτο χωράφι μέσα σε πόλη για να το ενοικιάσουμε, (γ) την ετοιμασία του χώρου και ACTIOΝ !!!


Με άλλα λόγια (για όσους δεν το κατάλαβαν από την πρώτη) ψάχνω για χρηματοδότη !!!

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Ένα μέρος της ζωής μου !

Σήμερα είναι τα γενέθλια μου !
Γεννήθηκα στην Αγλαντζιά στις 26/11/1955 ημέρα Σάββατο. Το σπίτι μας ήταν δίπλα από την πλατεία στην Αγλαντζιά. Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι η πλατεία με τις 2 ταβέρνες.
Όταν προσπαθώ να φέρω στο μυαλό μου τις πιο παλιές εικόνες που θυμάμαι καταλήγω σε 2 γεγονότα.
Είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι και κτυπούν την πόρτα δυνατά οι εγγλέζοι στρατιώτες. Ανοίγει η μάνα μου και μπαίνουν στο σπίτι να κάνουν έρευνα.
Ο ένας με έπιασε στα χέρια του και με κρατούσε όσοι ώρα ερευνούσαν το σπίτι .. το μόνο άλλο που θυμάμαι ήταν που ανακάτωσαν καλά το κρεβάτι των γονιών μου. Πρέπει να ήμουν περίπου 5 χρονών.
Το άλλο είναι οι τρέλες που έκαναν όλοι στη γειτονιά άμα ήταν του κατακλυσμού !
Μετά φύγαμε από εκεί και πήγαμε σε ένα σπίτι πιο κάτω στην πεδιάδα.
Από μικρός δούλευα με τους γονείς μου που έχασαν τη δουλειά τους στις φασαρίες του 1963 αφού δούλευαν μαζί σε ένα υφαντουργείο. Πωλούσαμε σάντουιτς και κούννες στο δρόμο και έξω από τα σινεμά.
Μια δουλειά που έκανα ήταν να στέκομαι στο πίσω μέρος του σινεμά και αν κάποιος ήθελε αναψυκτικό ή σάντουιτς μου έγνεφε, έπαιρνα την παραγγελία και τους τα έφερνα. Θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν να δώσω ρέστα στα σκοτεινά.
Τελείωσα το δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς και επειδή μια φορά είδα στον Κόσμο της Υπαίθρου το Γεωργικό Γυμνάσιο στου Μόρφου μου μπήκε η ιδέα να γίνω Γεωπόνος. Έκατσα και πέρασα τις εξετάσεις και μετακόμισα στο οικοτροφείο της σχολής στου Μόρφου. Οι πελλάρες και η διασκέδαση του να μένεις σε θάλαμο με άλλους 80 συνομήλικους θα μου μείνουν αξέχαστα. Η διασκέδαση οι πλάκες και τα χάζια ήταν καθημερινά ! Θα μου μείνει επίσης αξέχαστη η μέρα που μπήκε μέσα στην τάξη ο γυμναστής του σχολείου με το όνομα Ιακωβίδης και μας είπε "εσείς όλοι θα γίνετε αθλητές! Μας έβαλε όλους να τρέχουμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα μια διαδρομή 10 χλμ, να δοκιμάζουμε διάφορα αθλήματα και έτσι κατέληξα να κερδίσω και 3 μετάλλια. Όταν πολλά χρόνια μετά τον συνάντησα ξανά, του είπα πόσο τυχερός ήμουν που τον είχα γυμναστή και εξήγησα στους φίλους του πόσο σπουδαίος ήταν. Κάποια εποχή έκανε και φυσιοθεραπευτής του ΑΠΟΕΛ.
Μετά όμως άλλαξα ιδέα και έτσι την τετάρτη πέμπτη και έκτη τάξη (Λύκειο δηλαδή) το έκανα στο Παγκύπριο.
Το 1973 πήγα στρατιώτης. Εκεί είχα τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου. Πρώτα στο ΚΕΝ Λάρνακας μας βασάνιζαν και μας κτυπούσαν συχνά, έκανα πολλές νύκτες καψόνι και κάλυψα πολλά χιλιόμετρα γονατιστός.
Μετά στο Μπογάζι για εκπαίδευση στο πεζικό. Εκεί ο λοχίας και ο αξιωματικός που είχαμε ήταν σαδιστές. Την εκπαίδευση την κάναμε σε κάτι υψώματα πίσω από το στρατόπεδο και από εκεί με έσπρωξαν 2 με 3 φορές στον γκρεμό. Ακόμη θυμάμαι το αίσθημα του να κτυπάς σε πέτρες και θάμνους σε ένα ανεξέλεγκτο κατρακύλισμα στο βάθος του γκρεμού.
Μετά πήρα μετάθεση στον Πενταδάκτυλο σε μια μονάδα πάνω από την Λάπηθο. Δεν είχαμε ούτε νερό ούτε φαγητό. Μας έστελναν τις μισές ποσότητες φαγητού για τιμωρία.
Τότε ανακάλυψα ότι ο λόγος που με κτυπούσαν και με βασάνιζαν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο αλλά και οι απομακρυσμένες τοποθετήσεις ήταν επειδή με είχαν καταχωρήσει σαν κουμμουνιστή με δράση. Ο χωριανός μου που έκανε αυτούς τους καταλόγους δεν με έβλεπε ποτέ στον καφενέ των δεξιών άρα ήμουν κουμμουνιστής! Η αλήθεια όμως είναι ότι εγώ δεν πήγαινα σε καφενέδες ούτε ασχολούμουν ποτέ με κόμματα. Η μόνη μου ασχολία τότε ήταν η μουσική !
Ο πόλεμος του 1974 με βρήκε στον πανέμορφο Πενταδάκτυλο. Δύσκολες στιγμές πόνου, να χάνεις τους φίλους σου, να βλέπεις την πατρίδα να καταστρέφεται, χωρίς φαγητό και νερό για μέρες. Έγινα ένα ζώο που προσπαθούσε να επιβιώσει. Έχασα και δύο πολύ καλούς μου φίλους από την Αγλαντζιά. Πέρασαν καμιά 15ριά χρόνια για να σταματήσω να βλέπω εφιάλτες με σκηνές πολέμου.
Το τέλος του πολέμου με βρήκε στην αυλή της εκκλησίας της Κοράκου (κοντά στην Ευρύχου) να κοιμάμαι κάτω από ένα σκυβαλοφόρο.
Απολύθηκα το 1975 από τον Λυθροδόντα που ήταν τότε το ΓΕΕΦ και ήμουν σκοπός στην πύλη 12 ώρες την ημέρα, όταν έμαθα ότι λόγω πολύ μεγάλης μυωπίας μπορούσα τότε να μην πήγαινα καν στρατιώτης και πήγα στο Λονδίνο για σπουδές. Εκεί πέρασα πολύ ωραία και στο κολέγιο αλλά και στο πανεπιστήμιο.
Στο Λονδίνο εργαζόμουν σε εργοστάσιο φορεμάτων σαν σιδερωτής! Ράβαμε για το Richard Shops, Top Shop, Wallis και τη Dorothy Perkins που το κατάστημα τους στη Λευκωσία είναι δίπλα από το γραφείο μου.
Άλλη δουλειά που έκανα και που μου άρεσε πάααρα πολύ ήταν να παραδώνω φορέματα σε όλη την Αγγλία και Ουαλλία τα Σαββατοκυρίακα. Έμενα σε Bed and Breakfast and Inns και ερωτεύτηκα τις άγριες ομορφιές της Βόρειας Ουαλλίας.
Ήρθα Κύπρο με πτυχίο Ηλεκτρονικού και βρήκα δουλειά στου Γαβριηλίδη (ναι ναι το κτήριο στα ομώνυμα φώτα). Το γραφείο μου είναι τώρα τα σφηνάκια !
Μετά στο ΑΤΙ με μερική απασχόληση και το 1985 διορίστηκα καθηγητής ηλεκτρονικών.
Το 1982 αγόρασα το πρώτο μου PC το οποίο έμαθα μέσα έξω. Λίγο μετά έγραψα το μοναδικό πρόγραμμα που υπήρχε τότε για να μπορεί κάποιος να γράφει Ελληνικά και να βάζει και το σήμα της λίρας. Μέχρι την εμφάνιση των Windows 95 όλοι οι υπολογιστές στην Κύπρο είχαν το προγραμματάκι μου με το όνομα TCGreek.com (45 σελίδες landscape γραμμένο σε assembly language).
Η ζωή στο ΑΤΙ μου άρεσε πάααρα πολύ. Ανακάλυψα ότι μου άρεσε να είμαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους. Έκανα ότι μπορούσα  για να βοηθώ τους φοιτητές μου και να είμαι καλός καθηγητής. Είχα την τύχη να κάνω μάθημα σε σπουδαίους ανθρώπους που τώρα τους καμαρώνω και χαίρομαι την φιλία τους. Παράλληλα κάθε απόγευμα και πιο αραιά μετά βοηθούσα τον πατέρα μου στο μπακκάλικό του στην Αγλαντζιά.
Γύρο στο 1990 αναμείχθηκα για πρώτη φορά με την περιβαλλοντική οργάνωση Οικολογική Κίνηση. Οι πρώτες δράσης ήταν ο τερματισμός της λειτουργίας του εργοστασίου Rainbow στο Ακάκι, οι εκδηλώσεις για να διασωθεί το διατηρητέο του Πούλια, το αποχετευτικό στο Γέρι κλπ.
 Το 1996 κάναμε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και διεκδικήσαμε ανεπιτυχώς θέση στη Βουλή. Το 2001 και 2006 όμως αυτό το πετύχαμε.
Το 1994 πρόταση που έκανα στον τότε πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη με οδήγησε στον οργανισμό νεολαίας στον οποίο πρόσφερα συμβουλευτικές υπηρεσίες ενόσω ήμουν στο ΑΤΙ. Μια δουλεία που έκανα ήταν και τα Κέντρα Πληροφόρησης π.χ. στη Λευκωσία και στη Λάρνακα
Εκείνη περίπου την εποχή αγόρασα και το όνομά μου theopemptou.com και άρχισα να σχεδιάζω ιστοσελίδες για το περιβάλλον και για τους φοιτητές μου. Αυτέ είναι οι ιστοσελίδες που συνεχίζω να έχω τώρα σαν Επίτροπος. Δικός μου σχεδιασμός, περιεχόμενο και λεφτά για το ενοίκιο.
Το 1999 διορίστηκα για 6 χρόνια πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Μηχανογράφησης όπου αγοράζαμε όλο τον μηχανογραφικό εξοπλισμό και συμβούλους του κράτους.
Το 2005 έκανα ένα μεγάλο αγώνα εναντίον της πολιτικής του Υπ. Γεωργίας για τα ψόφια ζώα αλλά και για το σύστημα ανακύκλωσης που θα έκαναν.
Με κάλεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τότε  Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο προεδρικό να εξηγήσω γιατί έκανα τόση φασαρία. Με έκατσε απέναντι από 2 υπουργούς, 2 γενικούς διευθυντές και αρκετούς υπηρεσιακούς. Κέρδισα  την υπόθεση !
Λίγο μετά με διόρισε Επίτροπο Περιβάλλοντος και μια μέρα που μιλούσαμε μου εκμυστηρεύθηκε ότι με διάλεξε επειδή δεν φοβήθηκα και υπερασπίστηκα την άποψη μου εκείνο το απόγευμα στο Προεδρικό.
Τον Μάρτιο του 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγηκε Πρόεδρος και με επαναδιόρισε Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Και τώρα είμαι εδώ  doing the best I can  .... which is obviously not enough .....

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΕ - Πάλι μας παίρνουν δικαστήριο

Περιβάλλον – Ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία παραπέμπονται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση στην Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να συμμορφωθούν με τις οριακές τιμές της ΕΕ που διέπουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, γνωστά ως PM10. Τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά τις πέραν των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπές PM10. Κατόπιν τούτου, μετά από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Ευρωπαίου Επιτρόπου Janez Potočnik, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Η οδηγία 2008/50/EΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερου αέρα για την Ευρώπη απαιτεί από τα κράτη μέλη να περιορίζουν την έκθεση των πολιτών στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια που είναι γνωστά ως PM10. Στη νομοθεσία καθορίζονται οριακές τιμές έκθεσης, οι οποίες έπρεπε να έχουν επιτευχθεί το αργότερο το 2005 και οι οποίες καλύπτουν ετήσια τιμή συγκέντρωσης (40 μg/m3) και τιμή ημερήσιας συγκέντρωσης (50 μg/m3) που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται περισσότερο από 35 φορές κατά τη διάρκεια οιουδήποτε ημερολογιακού έτους.
Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση εξαιρέσεων από τις οριακές τιμές για τα PM10 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, πλην όμως οι εν λόγω εξαιρέσεις υπόκεινται σε όρους. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος οφείλει να αποδείξει ότι έλαβε μέτρα συμμόρφωσης κατά την παραταθείσα προθεσμία και ότι εφαρμόζει σχέδιο ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα όπου καθορίζονται μέτρα μετριασμού για κάθε ζώνη ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.
Από τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή προκύπτει ότι οι οριακές τιμές για τα PM10 δεν έχουν τηρηθεί σε πολλές ζώνες της Κύπρου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αφότου ετέθη σε ισχύ η νομοθεσία, το 2005. Ενώ και τα τέσσερα κράτη μέλη έχουν υποβάλει αίτηση για παρατάσεις των προθεσμιών, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι όροι χορήγησής τους δεν πληρούνται για αρκετές, μη συμμορφούμενες, ζώνες ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.
Κατόπιν τούτου, παραπέμπει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιστορικό: επιπτώσεις στην υγεία
Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) απαντούν κυρίως στις ρυπαίνουσες εκπομπές από τη βιομηχανία, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση. Μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρους θανάτους.
Για περαιτέρω πληροφορίες:
Κατάλογος ζωνών που παρουσιάζουν υπέρβαση των τιμών ανά κράτος μέλος:
Ιστότοπος όσον αφορά τις παρατάσεις:
Για τρέχουσες πληροφορίες όσον αφορά τις παραβάσεις εν γένει:

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Πάφος απόψε - Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις

Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις:
[όσοι είναι γραμμένοι στην ηλεκτρονική ενημέρωση παίρνουν τακτικά μηνύματα με τις εκδηλώσεις, άρθρα και άλλες πληροφορίες] • Σήμερα  24.11.2010 | 18.30 Περιβάλλον και ποιότητα ζωής - Πάφος Παρουσίαση από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος
 • 25.11.2010 | 18.30 Οι διαπραγματεύσεις των κλιματικών αλλαγών - Λευκωσία Ομιλητής Σταύρος Δήμας  
 • 25.11.2010 | 10.30 Παρουσίαση Οικομηχανικής Περιβαλλοντικής - Στρόβολος
 • 26.11.2010 - 27.11.2010 | 09.00 TOURISM IN HARD TIMES - MANAGING THE CHALLENGES - Λευκωσία • 26.11.2010 | 19.00 Κτήρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης: στρατηγική & εφικτά σενάρια - Γεροσκήπου
 • 28.11.2010 | 12.00 Christmas Cat Show Governors Beach
 • 01.12.2010 | 08.30 Αποτελέσματα Διαβούλευσης του Προσχεδίου Διαχείρισης Υδάτων - Λευκωσία
 • 01.12.2010 | 17.00 Αντικατάσταση συστατικών σε καλλυντικά καικαθαριστικά με σκοπό τη μειωμένη επιβάρυνση στο περιβάλλον
 • 01.12.2010 | 18.30 Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου "Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής"  Παρουσίαση από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος
 • 02.12.2010 - 04.12.2010 | 14.00 Εκπαίδευση σε Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις - Λεμεσός
 • 02.12.2010 | 18.00 Περιβάλλον, Οικοσύστημα και Ανθρώπινα Δικαιώματα - Λευκωσία
 • 03.12.2010 | 19.00 Προκλήσεις Ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ - Λευκωσία
 • 16.12.2010 | 19.00 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά και την Άγρια Ζωή της Κύπρου - Λευκωσία •  

   
  Για εγγραφή ή/και διαγραφή από την ηλεκτρονική ενημέρωση εδώ

  Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

  Κάτσετε καλά, full volume και μετά play !

  Την περασμένη Κυριακή πήγα με την ποδηλατοκίνηση στα βουνά του Μαχαιρά για το οποίο ετοιμάζω ανάρτηση !!
  Εκεί είχε μεγάλα ανήφορα και κατήφορα. Για μια στιγμή που κατέβαινα ένα μεγάλο κατήφορο με μεγάλη ταχύτητα μέσα στον όλο πέτρες χωματόδρομο νόμισα ότι θα μαζεύουν τα κομματάκια μου με το κουτάλι!
  Αυτό φυσικά σημαίνει να είσαι αμάθητος και πρωτάρης,άμα τα καταφέρεις νομίζεις ότι αυτό που κάνεις είναι σπουδαίο!
  Αρκεί να σας πω ότι ούτε την σκόνη τους άλλους που ήταν μαζί μου δεν είδα γιατί με πέρασαν προ πολλού! Τόσο πολύ έτρεχαν !
  Αλλά άμα δείτε αυτό το βίντεο για αυτό ειδικά το άθλημα downhill ποδηλάτου που γυρίστηκε στα υψώματα της Ορόκλινης θα καταλάβετε πως το κάνουν οι επαγγελματίες του είδους !
  Η ιστοσελίδα τους είναι εδώ.
  Κρατάτε καλά την καρέκλα σας, βάλτε τον ήχο ψηλά και πατάτε Play ...

  Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

  Στα Πέρα Ορεινής σήμερα Δευτέρα

  Σήμερα Δευτέρα,στις 7μμ κάνω παρουσίαση για τα απόβλητα και άλλα περιβαλλοντικά θέματα στο πολιτιστικό Κέντρο Πέρα Ορεινής.
  Πληροφορίες  Κώστας Μηλιώτης (κοινοτάρχης) 22621359, 99694963
  Και το γραφείο μου 22803460

  Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

  Απόβλητα, ανακύκλωση και χρεώσεις

  Αυτό είναι σχόλιο που έγραψα σε ανάρτηση στο blog του Anef_Oriwn

  Πολύ καυτό θέμα έθιξες εδώ και για το οποίο ο πολίτης θα πληρώνει πολλά λεφτά για σκύβαλα.
  Έχουμε είτε υποχρεωτικά ποσοστά να πετύχουμε για κάθε είδος απόβλητο, είτε απαγόρευση απόρριψης, π.χ. συσκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά, οργανικά απόβλητα, μηχανέλαια, μπάζα κλπ. Ο κάθε κύπριος παράγει περισσότερα από 750 κιλά απόβλητα κάθε χρόνο!
  Υπόψη ότι έχουμε 113 καταγραμμένους και  εκατοντάδες άλλους διάσπαρτους σε όλη την Κύπρο (μια απλή καταμέτρηση έδειξε περίπου 1000 ). Γι αυτό έκανα και το φιλμάκι αυτό.

  1. Η ΕΕ παροτρύνει όλους να εφαρμόσουν πολιτικές μείωσης των αποβλήτων. Εμείς απλά τρέχουμε να τα μαζέψουμε. Για παράδειγμα, άμα ανακυκλώνουμε και κάνουμε κομποστοποίηση μειώνονται κατά 50% τουλάχιστον ! Θέλουν π.χ. οι Λεμεσιανοί να επεκτείνουν το Βατί (εδώ και εδώ) κάνοντας μεγάλης αξίας απαλλοτριώσεις γης αλλά δεν κάνουν καμιά εκστρατεία μείωσης των αποβλήτων.

  2. ΤΟ ΧΥΤΥ στην Κόσιη κάνει αυτόματα διαχωρισμό με διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης μετάλλων και μέχρι 3 ειδών πλαστικά. Κάνει επίσης και κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων.

  3. Η χρέωση στο ΧΥΤΥ γίνεται με το βάρος των αποβλήτων που η κάθε τοπική αρχή στέλνει εκεί (λίγο πιο πολλά από €70 τον τόνο). Επειδή μέχρι τώρα πληρώναμε μόνο συλλογή και μεταφορά με ελάχιστα η πολύ λίγα στο σκυβαλότοπο, τώρα η προσθήκη του κόστους του ΧΥΤΥ σχεδόν διπλασίασε τη χρέωση στα νοικοκυριά. Δες εδώ την απόδειξη και εδώ

  4. Τα ΧΥΤΥ τα διαχειρίζεται επιτροπή που καθορίζεται από τη νομοθεσία μας και που αποτελείται από εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Όμως το συμβόλαιο με τον κατασκευαστή προβλέπει ελάχιστα έσοδα κάθε χρόνο, είτε παν σκουπίδια εκεί είτε όχι. Όπως έγινε δηλ και με τις αφαλατώσεις.

  5. Ο διακοσμητικός σταθμός (π.χ. αυτός στην Σκαρίνου) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο δωμάτιο όπου φτάνουν τα σκυβαλοφόρα της περιοχής που αφήνουν εκεί τα σκουπίδια τους για να μην κάνουν μεγάλες αποστάσεις. Εκεί φορτώνονται σε μεγάλα φορτηγά και πάνε στο ΧΥΤΥ. Εκεί υπάρχει σύστημα επεξεργασίας των υγρών, ζυγίζονται τα σκυβαλοφόρα και έχει πρόνοιες για το πλύσιμό τους.

  6. Η νομοθεσία μας υποχρεώνει όσους βάζουν στην αγορά συσκευασμένα προϊόντα να συλλέγουν πίσω τις συσκευασίες και να τις ανακυκλώνουν. Η Green Dot είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ο οποίος αναλαμβάνει να συλλέγει τις συσκευασίες εκ μέρους των παραγωγών. Αυτό επιτρέπεται από το νόμο και ονομάζεται "συλλογικό σύστημα". Η χρέωση γίνεται με βάση το υλικό της συσκευασίας και τις ποσότητες που διοχετεύονται στην αγορά.

  7. Η Green Dot χρεώνει ένα ποσό τις Τοπικές Αρχές επειδή με τη συλλογή των ανακυκλώσιμων τους μειώνει τον όγκο των σκυβάλων. Υπόψη ότι η Green Dot συλλέγει και χαρτί που δεν είναι νομική τους υποχρέωση αφού μια εφημερίδα π.χ. δεν είναι συσκευασία. Τα υλικά διαχωρίζονται και στέλνονται στο εξωτερικό.

  Άφησα κάτι πίσω;
  [ θα το βάλω και στο blog μου :)  ]

  Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

  7ο Μαραθώνιο Σκύλων Λευκωσίας  Το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας παρουσιάζει τον
  7ο Μαραθώνιο Σκύλων Λευκωσίας
  Ένας Διασκεδαστικός Αγώνας/Περίπατος για τους Ιδιοκτήτες και τους Σκύλους τους, και όχι μόνο.
  σαββατο, 20 ΝΟΕΜβριου 2010
  ενηλικες 10 ευρω, παιδια και σκυλοι δωρεαν!!
  Η ΤΙΜΗ Συμπεριλαμβανει δωρεαν δοχειο νερου “NDS” και λιχουδια για τον σκυλλο σας!!
  ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Intercollege) Λευκωσία
  (
  δίπλα από το αμφιθέατρο και πίσω από το κτίριο του Πανεπιστημίου))
  Εγγραφές στις 1:00μ.μ.  Εκκίνηση Αγώνα 2:30μ.μ.

  Στο φετινό μαραθώνιο θα έχουμε:
  - Κλήρωση λαχνών με πλούσια δώρα.
  - Μπλουζάκια με λογότυπο του Καταφύγιου Σκύλων Λευκωσίας.
  - Παζαράκι με ποτά και φαγώσιμα.
  - Βραβεία στους νικητές του αγώνα, και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τα ζώα τους.


  Η εκδήλωση πραγματοποιείται για 2 λόγους:
  1. Ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες του Καταφυγίου
  2. Για να μαζευτούν χρήματα για το κυνοκομείο, για τροφές των σκύλων,  για φάρμακα και κτηνιατρικές υπηρεσίες και για εκπαιδευτικό υλικό.

  Το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας βοηθάει σκυλιά από το 1990. Είναι ένας εγγεγραμμένος μή κερδοσκοπικός οργανισμός για την προστασία των σκύλων στην Κύπρο. Παρέχει την απαραίτητη φροντίδα και το καταφύγιο για πολλά αδέσποτα και ανεπιθύμητα σκυλιά και κουτάβια στην Κύπρο.

  Όλα τα έσοδα από τον αγώνα θα δοθούν στο Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας.

  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το Καταφύγιο στο 22357005 ή επικοινωνήστε με την Stacie Tziortzis στο friendsofnds@gmail.com.

  Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

  Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

  Εκδηλώσεις σχετικές με το περιβάλλον Νοεμβρίου

  Εκδηλώσεις σχετικές με το περιβάλλον Νοεμβρίου

  Όλες οι εκδηλώσεις εδώ.

  Για εγγραφή ή/και διαγραφή από την ηλεκτρονική ενημέρωση εδώ

  Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

  8 βαθμοί Κελσίου πάνω από τη κανονική είναι η θερμοκρασία του Νοέμβρη

  Τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι κλιματικές συνθήκες στην Κύπρο.  8 βαθμοί Κελσίου πάνω από τη κανονική είναι η θερμοκρασία του Νοέμβρη, ενώ η βροχόπτωση μέχρι στιγμής έφτασε μόλις το 25% της αναμενόμενης. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι ο ερχόμενος Χειμώνας θα είναι  από τους ξηρότερους και θερμότερους των τελευταίων χρόνων.

  Κλιματικές συνθήκες  καλοκαιριού θα έχουμε αυτό το χειμώνα, με ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες έως και μηδαμινές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες σήμερα αλλά και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα είναι 8 βαθμοί πάνω από την κανονική.  
  Οι μήνες Οκτώβρης και Νοέμβρης ήταν πολύ ξηροί στην Κύπρο, σε σχέση με τα μέσα κλιματολογικά στοιχεία. Η βροχόπτωση  φτάνει μέχρι στιγμής μόλις το 25% της αναμενόμενης. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξηγούν το γιατί.  
  Παρά την ανομβρία που ταλαιπωρεί την Κύπρο, υπάρχουν αρκετά αποθέματα νερού ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι ανάγκες των πολιτών σε πόσιμο νερό.
  Τα μαντάτα  δεν είναι το ίδιο καθησυχαστικά και  για τους γεωργούς αφού δεν είναι δυνατό να καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες τους. 
  Σε μια προσπάθεια  αντιμετώπισης των προβλημάτων που τυχόν να προκύψουν από τις μειωμένες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ειδική ομάδα Ρώσων επιστημόνων θα έρθει στις 23 του μήνα στην Κύπρο, για να παρουσιάσει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, πρωτοποριακό πείραμα που έχει στόχο τη δημιουργία τεχνικής βροχής. Όπως πληροφορείται το Σίγμα, οι Ρώσοι επιστήμονες ευελπιστούν ότι  με ψεκασμό των νεφών με μικρά αεροπλάνα, θα προκαλέσουν βροχοπτώσεις. Εμείς πάντως ευχόμαστε να στεφθεί με επιτυχία το ρωσικό πείραμα και επιτέλους να έχουμε βροχές έστω και τεχνικά.

  Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

  Cycle Superhighways

  Πριν λίγες μέρες ήμουν στο Λονδίνο και αυτό που με εξέπληξε ήταν η τρομακτική αύξηση των ποδηλάτων από την προηγούμενη φορά που πήγα πριν 4 χρόνια.
  Πολλά καταστήματα ποδηλάτων χώροι στάθμευσης παντού, ποδηλάτες στους δρόμους και παντού ποδήλατα ενοικίασης.
  Η κυβέρνηση έχει και σχέδιο επιδότησης αγοράς ποδηλάτου το οποίο είναι πολύ πετυχημένο.
  Τώρα θα κάνουν αυτό!
  Λεπτομέρειες εδώ

  Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

  ΕΕ - Αυστηρές επιθεωρήσεις για το περιβάλλον

  Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το πρόγραμμα εργασίας της για το 2011 το οποίο αποτελείται από το κυρίως κείμενο και ένα παράρτημα με μεγαλύτερες λεπτομέρειες.
   
  Στο Παράρτημα, κάτω από την ενότητα Περιβάλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει για το 2011:
   
  Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά: Η Οδηγία αυτή υποχρεώνει την Επιτροπή να κάνει αναθεώρηση προτεραιοτήτων κάθε 4 χρόνια αναφορικά με τους κινδύνους μόλυνσης των νερών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερα από χημική μόλυνση.
   
  Ελλείψεις στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής Πολιτικής: Η Επιτροπή θα προτείνει στρατηγική για καλύτερη προώθηση και εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής με στόχο να απαλειφθούν τα κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
  Μερικά από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για επίτευξη στόχων είναι:
  (α) Βελτίωση της συνοχής των νομοθετημάτων, (β) Προώθηση μέτρων συμμόρφωσης, (γ) Ενδυνάμωση των μεθόδων επιθεώρησης των κρατών μελών και (δ) ενίσχυση των κρατικών δικαστών για υποστήριξη στην εφαρμογή των νόμων.
   
  Η πλειοψηφία των παραβιάσεων που εξετάζει κάθε χρόνο η Επιτροπή αφορούν περιβαλλοντικά θέματα τα οποία ανέρχονται στο 20% του συνόλου των θεμάτων, με τα πιο πολλά να αφορούν παραβιάσεις σχετικές με το νερό και τα απόβλητα.
  Η προσπάθεια αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αναμενόμενη αφού ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε δηλώσει από τον περασμένο Ιανουάριο ότι η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες του.
  Επιπλέον το 2009 μελέτη για την "πιθανότητα εφαρμογής οργανισμού εφαρμογής της πολιτικής των αποβλήτων" κατέληγε σε εισήγηση δημιουργίας μια τέτοιας αρχής επιβολής των νομοθεσιών. Σε περίπτωση που θα υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει μια Αρχή που θα έχει δικαιώματα επιβολής, θα επιβλέπει το σύστημα εφαρμογής των νομοθεσιών του κάθε κράτους μέσω ελέγχων και επιθεωρήσεων.
   
   
  Στο Παράρτημα, κάτω από την ενότητα Ενέργεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει για το 2011:
   
  Οδηγία πλαίσιο για έξυπνα συστήματα μεταφοράς: Η νέα αυτή Οδηγία θα έχει σαν στόχο την εφαρμογή από τα κράτη μέλη έξυπνων δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Η μετατροπή των δικτύων σε "έξυπνα δίκτυα" αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την πιο αποδοτική χρήση ενέργειας, επιδέχονται πιο εύκολα την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και προσφέρουν διευκολύνσεις για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

  Διεθνή συνεργασία για την ασφάλεια προμήθειας: Εκτεταμένη ανάλυση των εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια παροχής ενέργειας και καθορισμός προτεραιοτήτων για επίτευξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής  θέτει σαν στόχους για το 2011:

  • Την οικονομική κρίση και δράσεις για σύντομη έξοδο.
  • Δημιουργία θέσεων εργασίας με την επιτάχυνση των μέτρων για την πολιτική του 2020.
  • Βελτίωση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας των πολιτών.
  • Την έναρξη διαβουλεύσεων για ένα πιο μοντέρνο προϋπολογισμό.
  • Αυξημένη δράση στα διεθνή θέματα.

  Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

  Η ηρωική προσπάθεια του Νυκτερινού Ποδηλάτη

  Στο πιο κάτω βίντεο θα δείτε την προσπάθεια του Νυκτερινού Ποδηλάτη να πάει δουλειά με το ποδήλατο.
  Έχει επίσης σημασία ότι η διαδρομή του περνά και από το ποδηλατόδρομο Λατσιών που όπως θα δείτε δεν είναι τόσο τέλειος όσο ισχυρίζονται οι σχεδιαστές του.  [Πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστηκα πολύ από το βίντεο. Όταν πρόσφατα ήμουν Λονδίνο αγόρασα και εγώ μια ActionCam που εφαρμόζει στο κράνος για €60 περίπου. Την έβαλα στο κράνος και έκανα τη διαδρομή Δεκέλειας - Φοινικούδες και έστρεφα την προσοχή μου στα "επικίνδυνα" σημεία. Όταν ήρθα πίσω όλο αγωνία, άνακάλυψα ότι η καμερα έβλεπε τον καταγάλανο ουρανό :).  Δεν ειναι τόσο εύκολο όσο νόμιζα !]

  Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

  Γεμίζουν τα μάτια μου ..

  Πριν λίγες μέρες πέθανε η μοναδική Ελληνίδα τραγουδίστρια που κάποτε γεμίζουν δάκρυα τα μάτια μου όταν την ακούω .. Για όσους δεν γνώρισαν τη μουσική της και όσους την εκτιμούσαν ....


  ____________________________________
  Ιδιαίτερα αυτό ...

  Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

  Οι τύποι με τα κίτρινα

  Πριν λίγες μέρες τρύπισε τα λάστιχο του "κυβερνητικού" μου ποδηλάτου που έχω στη δουλειά.
  Δυσκολεύομαι πολύ χωρίς το ποδήλατό μου που μου επιτρέπει να κινούμε μεταχύτητα μέσα στην πόλη χωρίς να ψάχνω στάθμευση και όλα όσα αυτό σημαίνει.
  Σπρώχνοντας, το πήγα στον ποδηλατά της περιοχής μου ο οποίος είνα ωραίος άνθρωπος γύρο στα 60.

  Πιάσαμε κουβέντα μέχρι να το διορθώσει.
  "ξερεις μου λέει έχουμε μια παρέα που πάμε στην Αγία Νάπα με το ποδήλατο"
  Χαμογέλασα και του είπα αυτό δεν γίνεται αφού πρέπει να περάσει από τον αυτοκινητόδρομο όπου απαγορεύονται τα ποδήλατα.
  "Να σου πω τι κάνουμε! Την προηγούμενη μέρα πηγαίνουμε δύο αυτοκίνητα στην Αγία Νάπα. Αφήνουμε το διπλοκάμπινο εκεί και επιστρέφουμε με το άλλο. Στις 2 με 3 τα ξημερώματα ξεκινούμε με τα ποδήλατα για την Αγία Νάπα στην άκρια του αυτοκινητόδρομου."
  Μα έννεεν επικίνδυνο τούτο;
  Και με ένα χαμόγελο όλο ικανοποίηση μου λέει "άκου να δεις φίλε μου πιο είναι το κόλπο! Φορούμε κίτρινα φωσφορούχα γιλέκα από αυτά που φορεί και η αστυνομία και ποδηλατούμε στην άκρια εντελώς του δρόμου όσο πιο μακριά γίνεται από τα αυτοκίνητα. Ακούμε τα αυτοκίνητα που έρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλά μόλις δουν τα κίτρινα γιλέκα στο φως, όλοι ελαττώνουν αμέσως ταχύτητα γιατί νομίζουν ότι είμαστε αστυνομικοί" μου λέει όλο ικανοποίηση!

  Την ώρα που γινόταν αυτή η συζήτηση έξω στο δρόμο ετοιμάζονταν κάμποσοι Συριοι με σημαίες της Συρίας και της Κύπρου να κάνουν το γύρο της Λευκωσίας με πουρούδες και φωνες.
  Όταν πέρασαν από κοντά μας μου λέει ο σοφός ποδηλατάς
  "ένα πράμα εγω δεν καταλαβαίνω. Αφού τούτοι θεωρητικά είναι πολιτικοί πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι τους κυνηγά η κυβέρνηση της Συρίας και ήρθαν εδω να ζητήσουν άσυλο έννεν;
  Ε, καλό γιατί πανηγυρίζουν τούτοι ούλοι; "

  Πριν φύγω μπαίνει μέσα ένας βουρητός και λέει του ποδηλατά
  "σε παρακαλώ δάνεισμου ένα ποδήλατο να πάω Στα Καλά Καθούμενα γιατι έχω ραντεβού με μια κοπέλα και άργησα!|
  και η απάντηση ... "Πιάστο μάνα μου αλλά να προσέχεις που τις γυναίκες !"
  Related Posts with Thumbnails