Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

5 το πουλλί

Πριν λίγο καιρό πήγα με πρόσκληση στην περιοχή Πρωταρά για να μιλήσω για το περιβάλλον.
Μετά την παρουσίαση το απαραίτητο φαγητό όπου άνοιξε και η συζήτηση για τα αμπελοπούλια. Η αλλαγή στάσης και οργή του συνομιλητή μου με ξάφνιασε.
Είχε καιρό να το συζητήσω με τους φανατικούς υποστηρικτές και ξέχασα πόσο έντονα υπερασπίζονται την παρανομία τους.
Μόνο όσοι γνωρίζουν τα πράγματα καλά μπορούν να καταλάβουν γιατί όλη αυτή η ετοιμότητα της αστυνομίας που εγώ νομίζω ότι έπρεπε να ήταν ακόμη πιο πολλοί.
Ελπίζω να συνεχίσουν να συλλαμβάνουν παράνομους!

Κοιτάξτε και το πιο κάτω απόσπασμα από ανακοίνωση του ΚΥΠΕ για τα επεισόδια στον Αγιο Θεόδωρο όταν η αστυνομία επιχείρησε να επιβάλει το νόμο:
"Από τα 28 εντάλματα που εκδόθηκαν εκτελέστηκαν τα 27 και κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 3,370 αμπελοπούλια, 5 ηχοπαραγωγικές συσκευές, 13 δίκτυα, 462 ξόβεργα και 3 κασέτες ήχου μιμητικών φωνών πουλιών, των οποίων η κατοχή απαγορεύεται"

Για όσους διερωτούνται προς τι όλο αυτό το πάθος και οι μάχες στους δρόμους, κάντε αυτή τη πράξη.
Το κάθε αμπελοπούλι πωλείται τουλάχιστο 5 ευρώ το ένα  επί  3370 που μάζεψε σε μια νύκτα η αστυνομία, μας κάνουν τουλάχιστο 26800 ευρώ !

Κάθε χρόνο παγιδεύονται περίπου 1 εκ πουλιά στην Κύπρο, μια δραστηριότητα των 5 εκ ευρώ τουλάχιστον αφού κάθε φορά που γίνονται επιχειρήσεις από την αστυνομία οι τιμές ανεβαίνουν!
Γι αυτό όλο αυτό το πάθος και η προσποίηση ότι είναι παράδοση !

Από την άλλη, ποιοι είναι αυτοί που τρώνε 1 εκ αμπελοπούλια κάθε χρόνο προς 80 ευρώ τη ντουζίνα;

Η Κύπρος μόνο 540000 ενήλικες έχει ????

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Θυμάσαι που σε σταμάτησα στο δρόμο;

Πριν ένα χρόνο περίπου έκανα μια παρουσίαση στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Πεδουλά.
Κάποια στιγμή όταν περπατούσαμε στο δρόμο σταμάτησε απότομα ένα αυτοκίνητο και κατέβηκαν 2 γυναίκες φανερά συγκινημένες. Η μια με δάκρυα στα μάτια άρχισε να μου λέει ότι μπήκαν στο πατρικό  της στον Πρόδρομο και έκοψαν από εκεί 3 μεγάλα πεύκα όταν έλειπε. [βλεπε Επάγγελμα: Δεντροκλέφτης].

Σήμερα με πήρε τηλέφωνο μετά από τόσο καιρό.
"Εγώ είμαι που σε σταμάτησα στο δρόμο στον Πεδουλά και σου είπα για τα δέντρα που μου έκοψαν. Με θυμάσαι;" μου είπε.
'Όχι μόνο δεν το ξέχασα αλλά το λέω σαν παράδειγμα όταν αναφέρομαι στις παράνομες αποκοπές δέντρων" της είπα. Πως ήταν δυνατό να ξεχάσω το συμβάν ....
Αυτή τη φορά μπήκαν σε δική της δασική γη και έκοψαν 14 μεγάλα πεύκα και έφυγαν. Άφησαν πίσω τους κομμένο στο έδαφος ένα τεράστιο πεύκο που φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να τον μετακινήσουν ή για κάποιο λόγο έφυγαν βιαστικά.
Όταν μετά από καταγγελίες στην αστυνομία και το Τμήμα Δασών επισκέφθηκε το χώρο δασονόμος, της είπε ότι το πεύκο πρέπει να ήταν τουλάχιστο 100 χρονών!

Δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι αυτή η κατάσταση. Λόγω της ψηλής αξίας των καυσόξυλων και της μεγάλης ζήτησης σε κάρβουνα χάνονται δέντρα καθημερινά. Υπάρχουν περιοχές που όλα τα δέντρα στην άκρια του δρόμου εξαφανίστηκαν!

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Δρόμος Πάφου - Αεροδρομίου - Τμήμα Δασών

 Αυτό είναι το σημείωμα που υπέβαλε το Τμήμα Δασών για τα δέντρα στο δρόμο Αεροδρομίου Πάφου που ανέφερα στην ανάρτηση "Αφού κανένας δεν περπατά ...."

Κατόπιν λεπτομερούς επιτόπιας εξέτασης που πραγματοποίησε το Τμήμα Δασών στις 17/08/201 Ο, με βάση το εύρος κατάληψης του δρόμου (όπως αποτυπώνεται στις δορυφορικές εικόνες που προσκομίστηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων), διαπιστώθηκε ότι θα επηρεαστούν συνολικά 4862 δέντρα. Ανάμεσά τους, δεν συμπεριλαμβάνεται οποιοδήποτε σπάνιο ή διατηρητέο δέντρο, ή που να έχει τέτοιες διαστάσεις που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Τα πλείστα από τα συγκεκριμένα δέντρα (3740) είναι Κυπαρίσσια σε γραμμική διάταξη (ανεμοθραύστες), ενώ τα υπόλοιπα (1122) είναι κυρίως Μέρικοι (527), Καλλιτρίδες (156) και διάφορα ξενικά και καλλιεργούμενα είδη. Όσον αφορά τα Κυπαρίσσια, αυτά έχουν διάμετρο που κυμαίνεται από 7 έως 35 cm., ύψος 2 έως 16 m. και ηλικία από 25 έως 40 έτη. Ένεκα της μικρής απόστασης του ενός από το άλλο (40-50cm) τα Κυπαρίσσια, έχουν περιορισμένη κόμη και συνεπώς πολύ μικρότερη έκταση πρασίνου σε σχέση με το αριθμό τους (δηλαδή η επίδρασή τους μπορεί να αντιστοιχεί με το 1/3 του αριθμού των δέντρων).
2. Ως Αρμόδια Αρχή για την προστασία και τη διατήρηση του πρασίνου, μας προβλημάτισε ιδιαίτερα ο μεγάλος αριθμός δέντρων και ιδιαίτερα των Κυπαρισσιών που επηρεάζονται. Μάλιστα είχαμε επισημάνει με επιστολή μας προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων (αρ. φακ. 2.04.003/2, ημερ. 23/07/2010) το ενδεχόμενο αντιδράσεων από μέρους του κοινού, που θα είχαν ως συνέπεια να εγερθεί το θέμα ενώπιον της Βουλής.
3. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και τη σημαντικότητα του εν λόγω έργου, είχαμε ζητήσει όπως εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις όδευσης του δρόμου με σκοπό τη διάσωση όσο το δυνατό περισσότερων δέντρων. Στη συνεδρία της Επιτροπής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στις 11/10/2010, το Τμήμα Δημοσίων Έργων μας πληροφόρησε ότι, παρόλο που καταβλήθηκε μέγιστη προσπάθεια, εντούτοις δεν εξευρέθηκαν εφικτές εναλλακτικές λύσεις, μάλιστα δόθηκε και μια λογική εξήγηση της απόφασης που λήφθηκε.
4. Ασφαλώς, το Τμήμα Δασών δεν είναι ευτυχές για την αναμενόμενη απώλεια ενός μεγάλου αριθμού δέντρων, αλλά δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να κρίνει τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και την αναγκαιότητα του έργου. Εάν η Πολιτεία αποφασίσει ότι το έργο πρέπει να γίνει, τότε το Τμήμα Δασών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν να φτάσουν στο επίπεδο των λειτουργιών του σημερινού πρασίνου το συντομότερο δυνατόν (ίσως σε 10 έτη) με πιο εντατική διαχείριση (άρδευση λίπανση συντήρηση).
5. Με βάση τα πιο πάνω και εάν και εφόσον, προχωρήσει η κατασκευή του εν λόγω έργου, εισηγούμαστε την εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου τοπιοτέχνησης με τη φύτευση πολλαπλάσιου αριθμού δέντρων προς αντικατάσταση αυτών που θα κοπούν. Προκαταρκτικά εισηγούμαστε την ευρεία χρήση τοπικών ξηρανθεκτικών ειδών που χαρακτηρίζουν τις περιοχές της Κάτω Πάφου και Γεροσκήπου όπως ο παραδοσιακός Τρέμιθος, το Κυπαρίσσι, η Χαρουπιά, η Αγριελιά, η Σχοινιά, η Ζουλακιά Κ.α.

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ανακοίνωση για τις Τρούφες

Με αφορμή διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν ως αποτέλεσμα των πρόσφατων καταγραφών Τρουφών στην Κύπρο, ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου επιθυμεί να διευκρινίσει τα πιο κάτω:

(1) Ο εντοπισμός των δυσεύρετων και πολύτιμων αυτών μυκήτων στη χώρα μας αποτελεί αφ’ενός μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη και αφ’εταίρου έχει σημαντικές οικονομικές, αλλά και οικολογικές προεκτάσεις όσον αφορά την πιθανή καλλιέργεια Τρούφας, καθώς και την περιβαλλοντική διαχείριση του όλου ζητήματος. Με γνώμονα τα πιο πάνω προχωρήσαμε στην ανακοίνωση των σημαντικών αυτών ευρημάτων παραθέτοντας ταυτόχρονα και εισηγήσεις για τη διαχείρισή τους. Σημειώνεται πως ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου έχει επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης νομοθεσίας που να διέπει τη συλλογή και εμπορία άγριων αυτοφυών μανιταριών, κάτι που αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

(2) Μέχρι σήμερα έξι συνολικά είδη Τρούφας (Tuber) έχουν καταγραφεί στην Κύπρο: Τα Tuber aestivum, Tuber borchii, Tuber asa, Tuber excavatum, Tuber ferrugineum και Tuber oligospermum. Τα είδη με εμπορική αξία είναι μόνο τα πρώτα δύο. Αποξηραμένα δείγματα των πιο πάνω κρατούνται από μέλη του Συνδέσμου στις προσωπικές τους συλλογές (fungarium), καθώς και από τους Γιώργο Κωνσταντινίδη στην Ελλάδα και Carol Hobart στην Βρετανία οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις ταυτοποιήσεις.

(3) Θεωρούμε άνευ ουσίας τις συζητήσεις σχετικά με το που ακριβώς εντοπίστηκαν οι Τρούφες και δεν έχουμε πρόθεση να αποκαλύψουμε τις ακριβείς τοποθεσίες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτα, αλλά αντίθετα θα δημιουργούσε επιπρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την ενδεχόμενη αναζήτηση Τρουφών στα συγκεκριμένα σημεία με την χρήση γεωργικών εργαλείων, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βίαιη διατάραξη του υποστρώματος και την καταστροφή του μυκηλίου. Η αναζήτηση και συλλογή άγριας Τρούφας μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και οποιαδήποτε άλλη μέθοδος είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε αποτυχία και το πιο πιθανό σε οικολογικές καταστροφές.

(4) Ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός που παρέχει καλόπιστα, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τα μανιτάρια και δεν επιθυμεί να προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις προσώπων, εταιρειών ή αντιπροσώπων τους σχετικά με την καλλιέργεια Tρούφας. Ο κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να διερευνήσει το θέμα και να καταλήξει στις δικές του αποφάσεις όπως ο ίδιος κρίνει. Εμείς απλά επισημαίνουμε τις προοπτικές που διανοίγονται.

(5) Ουδέποτε ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ισχυρίστηκε ότι η καλλιέργεια Tρούφας γίνεται με εμβολιασμένα δενδρύλλια Ελιάς. Αντίθετα, η Ελιά δεν αναφέρεται στην βιβλιογραφία ως ένα από τα δέντρα που μπορούν να δημιουργήσουν «μυκόριζα» με τα εμπορικά σημαντικά είδη του γένους Tuber (Τρούφες). Τα δέντρα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την καλλιέργεια Τρούφας είναι οι Βελανιδιές, οι Φουντουκιές, οι Πουρναριές, οι Αριές, οι Καστανιές, τα Πεύκα και άλλα.

(6) Άν και είναι βέβαια γνωστό ότι οι Τρούφες δείχνουν προτίμηση στα ασβεστολιθικά εδάφη με ψηλό Ph. ο Σύνδεσμος μας δεν έχει θέσει «όρια» περιοχών ή υψομέτρων για την καλλιέργεια Τρούφας. Η επιλογή του συγκεκριμένου είδους Τρούφας, αλλά και του συγκεκριμένου χώρου καλλιέργειας πρέπει να γίνουν μόνο μετά από προσεκτική γεωλογική και οικολογική έρευνα και πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους του κάθε ενδιαφερόμενου.

(7) Θέλουμε τέλος να τονίσουμε ότι αν και οι συνθήκες φαίνεται να είναι εκ πρώτης όψεως ευνοϊκές, η καλλιέργεια Τρούφας αποτελεί μια εξειδικευμένη και απαιτητική δραστηριότητα και οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται όπως προχωρήσουν προσεκτικά και μεθοδικά διερευνώντας σε βάθος το θέμα. Ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι πάντα στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα μανιτάρια.
[Αφού είμαι μέλος !]

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Εγώ υπόγραψα εσείς ?

 
Υπογράψτε την εκστρατεία της Europa Donna Κύπρου για τα πιο κάτω:

521 Νέα Περιστατικά Καρκίνου του Μαστού στη Κύπρο το 2009

Υπογραφές υποστήριξης:
1. Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2002/2279(Ι.Ν.Ι)
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανάγκης:
· Εξασφάλισης ίσης πρόσβασης στη σωστή αντιμετώπιση όλων των γυναικών με καρκίνο του μαστού μέσα από τη λειτουργία εξειδικευμένων κέντρων μαστού. Γυναίκες που αντιμετωπίζονται σε αυτά έχουν μέχρι και 30% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
· Εξασφάλισης του δικαιώματος επιστροφής της γυναίκας στην εργασία της κατά τη διάρκεια ή/και μετά τη λήξη της θεραπείας της.
· Της ενίσχυσης της έρευνας.
· Της εφαρμογής των Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών για τις νοσηλεύτριες μαστού.
· Της δημιουργίας προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πιστής εφαρμογής των Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών.
2. Συμμετοχή ασθενών στα Κέντρα λήψης αποφάσεων

Στην Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο στην Κύπρο δεν εκπροσωπούνται οι ασθενείς σε αντίθεση με ότι ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι αποφάσεις που μας αφορούν, πρέπει να λαμβάνονται με τη συμμετοχή μας.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

"Αφού κανένας δεν περπατά ...."

Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση είχε θέμα τη κατασκευή δρόμου που θα συνδέει τη Πάφο με το αεροδρόμιο.
Η όδευση του δρόμου έχει προβλεφθεί πολλά χρόνια πριν χωρίς φυσικά έγνοιες για το περιβάλλον.
Στην περιοχή έγινε αναδασμός, τα γεωργικά τεμάχια καλλιεργούνται και με βάση την πρακτική που συνηθίζεται έχουν όλοι φυτέψει δέντρα για περίφραξη. 
Τα δέντρα αυτά σε ευθεία γραμμή το ένα δίπλα από το άλλο και ηλικία τους είναι από 25 έως 40 χρονών.

Για να περάσει ο δρόμος χρειάζεται να κοπούν 4862 δέντρα, να γίνει επιχωμάτωση στη θάλασσα και ίσως και στύλοι για να περάσει ο δρόμος μεταξύ θάλασσας και αεροδρομίου και πολλά άλλα.

Σήμερα στη βουλή είπε κάποιος που ήθελε να γίνει ο δρόμος:
"Δεν μπορείτε να εμποδίσετε ένα έργο που όλοι θέλουμε να κάνουμε στην Πάφο, με τη δικαιολογία να σώσετε τα δέντρα που στο κάτω κάτω δεν προσφέρουν τίποτε, αφού κανένας δεν περπατά από κάτω..."

έθελα δείμα ...

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Απόψε στους Εργάτες και στο Σίγμα

Απόψε θα είμαι στις 7 το απόγευμα θα είμαι στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο του χωριού Εργάτες όπου θα κάνω παρουσίαση με θέμα τα απόβλητα και την ανακύκλωση.
Αν είσαστε εκεί κοντά θα χαρώ να σας δω ...


Στις 10μμ στα 60 λεπτά του Χρύσανθου Τσουρούλη στο Σίγμα το θέμα είναι τα άγρια ζώα στην Κύπρο.
Δεν έχω ξαναπάει σε τέτοια εκπομπή ... ελπίζω να πάει καλά !

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Two planets meet

Two planets meet….. one looks a total  mess…. 
The other one asks “what is wrong with you?” 
and the planet replies “it’s these humans! They make me suffer”. 
The planet says “Don’t worry you will soon get rid of them!!!!!!!!!!!”

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Βοήθεια για περιβαλλοντικές μελέτες

Ετοιμάζω προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας 140/2005 για τις Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.
Έχω τρία ερωτήματα για την εφαρμογή του νόμου σε άλλες χώρες.
  1. Με πιο σύστημα επιλέγεται η εταιρεία που θα εκτελέσει τη μελέτη;
    Στην Κύπρο την εταιρεία την επιλέγει αυτός θα εκτελέσει το έργο και φυσικά ελέγχει το περιεχόμενό της προτού την υποβάλει.
  2. Πως βεβαιωνόμαστε ότι οι ειδικοί που αναφέρονται μέσα στην έκθεση εργάστηκαν πραγματικά για την ετοιμασία της και δεν ήταν απλά ονόματα που αναφέρονται στην αρχή ότι δήθεν εργάστηκαν;
    Στην Κύπρο αναφέρεται το όνομα τους στην αρχή της έκθεσης. Φυσικά η επιτροπή που τις εξετάζει ελέγχει ποιοι εργάστηκαν αλλά ο υπουργός δεν έχει εκδώσει το διάταγμα που προβλέπει ο νόμος για το ποιοι δικαιούνται και πως να κάνουν μελέτες.
  3. Ποια είναι η σύνθεση της επιτροπής που εξετάζει τις μελέτες;

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Λαθροθηρία - από τους Φίλους της Γης

Το πρόβλημα της λαθροθηρίας στην Κύπρο, κυρίως της μη-επιλεκτικής παγίδευσης και θανάτωσης πουλιών, κινδυνεύει να λάβει τις διαστάσεις που είχε πριν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η ανησυχητική τάση πρέπει να συγκρατηθεί άμεσα και να αντιστραφεί. Οι Φίλοι της Γης Κύπρου και η Committee Against Bird Slaughter προωθούν μία κοινή στρατηγική εκστρατεία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μία σημαντική πτυχή της εκστρατείας είναι η έκκληση προς τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους στην Κύπρο για πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας κυπριακής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αποστολής ενός επίσημου ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νεοκλή Συλικιώτη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Λουκά Λουκά, και τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρη Ηλιάδη.
Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη εκστρατεία, αλλά και να αναλάβετε άμεση δράση απλά επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: http://foecyprus.weebly.com/stoppoachingnow.html και http://www.komitee.de/en/protest/protestmail-cyprus

The poaching problem on Cyprus, especially non-selective bird trapping and killing, threatens to reach the proportions recorded before accession to the European Union.
This worrying trend must be urgently halted and reversed. Friends of the Earth Cyprus and the Committee Against Bird Slaughter are mounting a joint strategic campaign to achieve this. An important element is to appeal to the responsible politicians on Cyprus to rigidly enforce existing Cypriot and EU legislation. This will be done by a petition to the Minister of Interior, Mr. Neoklis Sylikiotis, the Minister of Justice, Mr. Louka Louka, and the Minister of Agriculture, Natural Resources and the Environment, Mr. Dimitris Eliades.
If you want to have more information in relation to this campaign, as well as to take direct democratic action, please visit the websites: http://foecyprus.weebly.com/stoppoachingnow.html and http://www.komitee.de/en/protest/protestmail-cyprus

 
Friends of the Earth Cyprus
Address: 375B St. Andrews Street, 3035 Limassol, Cyprus
P.O. Box: 53411, 3302 Limassol, Cyprus
Telephone: 00357 25 347042
Fax: 00357 25 347043
!MOBILIZE - RESIST - TRANSFORM!

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

H ΜH εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων στην Κύπρο

4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων και η ΜH εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων στην Κύπρο

Η 4η Οκτωβρίου κάθε έτους, εορτάζετε ως Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων λόγω και της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων. Πρώτο- καθιερώθηκε στην Ιταλία το 1931 σε συνέλευση οικολόγων με σκοπό να επισύρει την προσοχή στα είδη ζώων που απειλούνταν με εξαφάνιση. Η εμβέλεια της από τότε επεκτάθηκε και περιλαμβάνει όλο το ζωικό βασίλειο. Είναι η μέρα που η ανθρωπότητα εορτάζει και τιμά τα ζώα για την ιδιαίτερη συμβολή και βοήθεια τους στο ανθρώπινο γένος. και υποδηλοί τη σημασία που έχουν τα ζώα για τον άνθρωπο, είτε αυτά είναι κατοικίδια, παραγωγικά ή ζουν ελεύθερα στη φύση.
Όπως είναι φυσικό, τα ζώα που βρίσκονται πιο κοντά στον άνθρωπο είναι τα κατοικίδια και συνήθως εκεί επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον του.
Σύμβαση για την Προστασία των Κατοικίδιων Ζώων
Στις 13 Νοεμβρίου1987, τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Κατοικίδιων Ζώων την οποίαν η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε χωρίς όμως να επιτευχθούν οι στόχοι της με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα ανυπέρβλητα προβλήματα ως προς τη σωστή προστασία και ευημερία των κατοικίδιων ζώων.
Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος έχει την ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζωντανά όντα. Όμως, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη την ιδιαίτερη σχέση που έχουν τα κατοικίδια με τον άνθρωπο, τη συμβολή τους στην ποιότητα ζωής και συνεπώς την αξία τους στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι τα κατοικίδια ζώα δεν διατηρούνται πάντοτε σε συνθήκες οι οποίες είναι κατάλληλες για την υγεία και ευημερία τους. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από την τεράστια ποικιλία ζώων που διατηρούν οι άνθρωποι ως ζώα συντροφιάς, τη διαφορετική αντιμετώπιση των ανθρώπων προς τα κατοικίδια, λόγω περιορισμένης γνώσης και ενημέρωσης αλλά και τους κινδύνους από τον υπερπληθυσμό τους, την υγιεινή, την υγεία, την ασφάλεια των ανθρώπων αλλά και άλλων ζώων.
Κυπριακή Πραγματικότητα.
Ατυχώς φέτος οι ζωοφιλικές οργανώσεις της Κύπρου δεν έχουν κανένα λόγο να είναι χαρούμενες. Η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε το τελικό κτύπημα στο ανύπαρκτο σύστημα εφαρμογής της Νομοθεσίας που προστατεύει τα ζώα. Όλες οι προσπάθειες της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου για τη δημιουργία Αστυνομίας Προστασίας των Ζώων όπως υπάρχει και σε άλλες πολιτισμένες χώρες, έπεσαν στο κενό.
Η πολιτεία, μέσω των αρμοδίων Αρχών και δια στόματος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, μας ενημέρωσαν ότι η πρόσληψη Ειδικών Αστυνομικών (για το σώμα αυτό) το οποίο θα ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή τους Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου, δεν είναι εφικτή γιατί αυτό το καθήκον δεν καθορίζεται από το άρθρο 39 του Περί Αστυνομίας Νόμου. Επιπρόσθετος λόγος είναι η οικονομική κρίση που το καθιστά αδύνατο.

Ένα είναι βέβαιο. Οι άνθρωποι που αγαπούν και σκέφτονται τα ζώα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν έχουν φωνή από μόνα τους. Η φωνή τους είμαστε εμείς!

Μαίρη Χρυσοχού-Αναστάση
Πρόεδρος της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Από Φοινικούδες στο Μακένζυ ...

 Την ερχόμενη Τρίτη στη κοινοβουλευτική επιτροπή συγκοινωνιών θα συζητηθεί το πιο κάτω θέμα:


Η ανάγκη ενοποίησης του παραλιακού μετώπου Λάρνακας από την περιοχή Μακένζυ μέχρι την περιοχή Spyros Beach για σκοπούς απρόσκοπτης πρόσβασης.

Για όσους δεν κατάλαβαν,  θέλουν να ενώσουν το Μακένζυ με την άλλη πλευρά του αεροδρομίου στο Μενεού. 
Πως θα γίνει αυτό αφού εμποδίζει το αεροδρόμιο;
με τουνέλι κάτω από τη θάλασσα ή δρόμος πάνω από το νερό ...

Υπόψη οι Λαρνακείς ονειρεύονται να κάνουν ένα δρόμο από τις φοινικούδες, μέσα από τη θάλασσα γύρο από το κάστρο που θα καταλήγει στο Μακένζυ ! 

Οι λεμεσιανοί ονειρεύονται να χτίσουν τη θάλασσα, οι Παφίτες έκλεισαν το λιμανάκι για να πολλύνουν τα τραπεζάκια και οι σκαλιώτες θα κάνουν δρόμους στο νερό!
Μετά που έχουμε εντυπωσιάσει τους πάντες με τα έργα μας στη ξηρά τωρα θα μεγαλουργήσουμε και στη θάλασσα.

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Δήμοι Λευκωσίας - Θέλετε δωρεάν Parking ποδηλάτου;

Το Τμήμα Δημοσίων  Έργων έχει στη διάθεσή του αριθμό ποδηλατοστασίων τύπου «Π» (δείτε συνημμένη φωτογραφία) τα οποία μπορεί να διαθέσει και να τοποθετήσει σε σημεία που θα του υποδείξετε εντός του Δήμου σας. 
 Για να οργανωθεί ορθά η τοποθέτηση, παρακαλώ όπως μας υποδείξετε μέχρι 5 σημεία εντός του Δήμου σας για να τοποθετήσουμε 2 βάσεις στο καθένα και μας καθορίσετε το άτομο για επικοινωνία. Υπόψη ότι δεν θα υπάρξει καμία χρέωση. 
Παρακαλώ όπως έχω την ανταπόκρισή σας μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010. 
Μη ανταπόκριση μέχρι την ημερομηνία αυτή θα ερμηνευθεί ως έλλειψη ενδιαφέροντος και τα ποδηλατοστάσια που σας αναλογούν θα τοποθετηθούν σε άλλους Δήμους.
Πληροφορίες: 22 800 245


Related Posts with Thumbnails