Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Παρουσίαση "Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής" από τον Επίτροπο

Παρουσίαση από τον Επίτροπο περιβάλλοντος στον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Όμιλο Λεμεσού "Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής"
Στις 30/09/2010, στις 07:30μμ,
Πολιτιστικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό, Μακαρίου Γ΄ 117, 2ο όροφο

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Εμείς οι Κύπριοι αγαπάμε την οικογενειακή θαλπωρή, μας αρέσει να περνάμε πολύ χρόνο με την οικογένεια μας στο σπίτι, μαγειρεύοντας, παίζοντας με τα παιδιά μας, βλέποντας ποδόσφαιρο. Επιπλέον, οι πιο πολλοί από εμάς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο ίδιο σπίτι. Λογικά κάποιος θα υπέθετε ότι δίνουμε τεράστια σημασία στην ποιότητα των σπιτιών μας. Θα υπέθετε λάθος.
Τα περισσότερα σπίτια στην Κύπρο αντί να προσφέρουν ένα υγειές κλίμα για να ζει ωραία μια οικογένεια κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Είναι ζεστά το καλοκαίρι και κρύα τον Χειμώνα. Έπρεπε να ήταν το αντίθετο. Πολλά από αυτά έχουν τεράστιο πρόβλημα με την υγρασία και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μούχλα. Η μούχλα εκτός από αντιαισθητική είναι και κίνδυνος για την υγεία. Δεν έχουν αρκετό φυσικό φως και φαίνονται μουντά. Το φυσικό φως δίνει ζωή και ενέργεια στους ανθρώπους και ομορφαίνει το σπίτι. Ο ήλιος μπαίνει από τα παράθυρα το καλοκαίρι και ψήνει κυριολεκτικά το σπίτι. Τα παντζούρια κλείνουν, τα φώτα και τα κλιματιστικά ανάβουν και ο λογαριασμός του ρεύματος εκτοξεύεται στα ύψη.
 Όσο είμαστε νέοι και δουλεύουμε σκληρά μπορούμε και πληρώνουμε τις ατέλειες του σπιτιού μας. Το σπίτι αυτό όμως μας συντροφεύει μια ζωή. Όταν βγούμε στην σύνταξη… απλώς κλεινόμαστε σε μια καμαρούλα με την σόμπα μπροστά μας και προσευχόμαστε να γίνει ένα έλεος και να ψηλώσει η σύνταξη για να τα βγάλουμε πέρα. Που είναι η αξιοπρέπεια σε αυτό;
Και τώρα κάποιος αναρωτιέται… γιατί δεν κάνουμε τα σπίτια μας πιο αποδοτικά; Γιατί δεν επενδύουμε λίγο και στην δική μας άνεση και αξιοπρέπεια; Πολλοί από εμάς θέλουμε αλλά δεν ξέρουμε πως. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι λύσεις είναι πολλές. Όσοι κτίζετε τώρα είσαστε πιο τυχεροί. Μπορείτε εξαρχής να κάνετε το σπίτι σας μια ωραία φωλίτσα που να σας ανταμείβει εσάς και την οικογένεια σας εφόρου ζωής. Όσοι κτίσατε ήδη μην απελπίζεστε, υπάρχουν λύσεις και για εσάς. Φτάνει να πειστείτε  πως αξίζει τον κόπο.
Μελέτες έχουν δείξει πως με το να βελτιώσεις την απόδοση του σπιτιού σου εξοικονομείς αρκετές εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο αναλόγως με τα μέτρα βελτίωσης. Επιπλέον η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι γίνεται πιο άνετη χειμώνα-καλοκαίρι. Και δεν σταματά εδώ. Η ποιότητα ενός σπιτιού δεν μετράται μόνο με την ενεργειακή του απόδοση. Μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δείξει πως οι ένοικοι κατοικιών που έχουν άφθονο και ομοιόμορφο φυσικό φως και άφθονο φρέσκο αέρα είναι πιο αποδοτικοί και χαρούμενοι.
Βάση των πιο πάνω συμπεραίνουμε ότι αξίζει να επενδύσουμε στην βελτίωση της ποιότητας των σπιτιών μας. Ένα ιδανικό σπίτι πρέπει να είναι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, να έχει άφθονο αλλά καλά ελεγχόμενο φυσικό φως, να έχει άφθονο φρέσκο αέρα ο οποίος να μπαίνει από το ελεγχόμενο άνοιγμα των παραθύρων και όχι από ανεπιθύμητες ρωγμές, να προσφέρει καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα και να είναι ελκυστικό στο μάτι και ευγενικό στη τσέπη.
Για αυτό:
Επενδύστε στην σωστή θερμομόνωση του σπιτιού σας
Επενδύστε στην αεροστεγανότητα και υδατοστεγανότητα του σπιτιού σας
Επενδύστε στην καλή ποιότητα παραθύρων
Επενδύστε στη σωστή σκίαση
Επενδύστε στη καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα
για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα σπίτι που απολαμβάνετε να ζείτε!

[Γραμμένο από : A & G Evelio Design & Co - Ενεργειακός Σχεσιαδμός Κτιρίων]

Απόψε: Πράσινη Ανάπτυξη παρουσιάσεις με την Υπ Περιβάλλοντος της Ελλάδας

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: 
Οι πολιτικές της Ε.Ε. και οι εμπειρίες / προοπτικές της Ελλάδας και της Κύπρου
  
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010, 7:30 μ.μ.  Αίθουσα Μελίνας Μερκούρη Δήμου Λευκωσίας

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

- Χαιρετισμός: - Νίκος Περιστιάνης
Πρόεδρος Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

- Εισηγήσεις:
- Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος
«Μπορεί η Κύπρος να ωφεληθεί από  την Πράσινη Ανάπτυξη»;

- Δρ. Κώστας Παπασταύρος, Σύμβουλος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες
«Η Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πράσινη Ανάπτυξη»

- Τίνα Μπιρμπίλη
Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
«Πράσινη Ανάπτυξη – Πρόκληση: μέλλον και προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην Παγκόσμια Οικονομία»- Συζήτηση 
[Λεπτομέρειες και ο χάρτης του χώρου εδώ]

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ο αόρατος κυματοθραύστης


5.5.3.2 Εκβάθυνση της λεκάνης της Μαρίνας
Η εκβάθυνση της λεκάνης της μαρίνας περιλαμβάνει την απομάκρυνση μέρους της άμμου από το βυθό της θαλάσσιας περιοχής της ΑΠΜ έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα βάθη για την ομαλή λειτουργία της μαρίνας.
Οι διεργασίες εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης θα αρχίσουν μετά την κατασκευή των κυματοθραυστών και την ‘απομόνωση’ της περιοχής αυτής από την ανοιχτή θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η ιζηματομεταφορά στην ανοιχτή θάλασσα από τις χωματουργικές εργασίες εντός της Μαρίνας. Η εκβάθυνση θα γίνει με την χρήση ειδικού εξοπλισμού εκβάθυνσης.

Παράλληλα στη σελίδα 4 της γνωμάτευσης για τη Μελέτης Εκτίμησης στο Περιβάλλον για τη μαρίνα Λεμεσού αναφέρεται κατά λέξη και το εξής:

" Μετά την κατασκευή των κυματοθραυστών θα αρχίσουν οι εργασίες εκβάθυνσης της λεκάνης της μαρίνας, που περιλαμβάνει την απομάκρυνση μέρους του άμμου από το βυθό της θάλασσας, είτε με τη μέθοδο της εκσκαφής ή της αναρρόφησης. Το υλικό εκβάθυνσης, αν κριθεί κατάλληλο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία επιχώσεων ή σε αντίθετη περίπτωση θα απορριφθεί εντός της θαλάσσιας περιοχής της Λεμεσού."

Ο κυματοθραύστης δεν έγινε ... τις λάσπες που έφτασαν μέχρι τον παραλιακό θα τις απολαμβάνουν οι Λεμεσιανοί για χρόνια στις παραλίες τους


[μέρος επιστολής προς τους αρμόδιους υπουργούς]

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

To CNN

Good morning,
 
I must say that I am extremely dissapointed about the inclusion and the refrences made in the film and the website about the Turkish occupied  area of Cyprus.
 
I asked you clearly and you assured me on the phone you would not visit and that you would not have any references on the occupied areas !
 
Instead, you show the so called "officials" of the illegal state (which is not recognised by any one except Turkey) in their formal capacity.  And to add insult to injury, you present within the film, the plans to flood an area stolen from its rightful owners, as if nothing is wrong.
 
In addition, on the website  you refer to the occupied north of the island as "Turkish Cyprus" a term strongly promoted by Turkey.
 
I will refrain from saying more ...
 
So I suggest you remove these references from the film and the website, or otherwise remove my article,  my brief appearance on the film and any references to me.

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μαρίνα Λεμεσού - ορισμένα πρέπει

Αυτά είναι παρμένα από τη Γνωμάτευση για τη Μαρίνα Λεμεσού που είναι υποχρεωτικά για τον εργολάβο:


Σελ. 4
"Μετά την κατασκευή των κυματοθραυστών θα αρχίσουν οι εργασίες εκβάθυνσης της λεκάνης της μαρίνας, που περιλαμβάνει την απομάκρυνση μέρους του άμμου από το βυθό της θάλασσας, είτε με τη μέθοδο της εκσκαφής ή της αναρρόφησης. Το υλικό εκβάθυνσης, αν κριθεί κατάλληλο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία επιχώσεων ή σε αντίθετη περίπτωση θα απορριφθεί εντός της θαλάσσιας περιοχής της Λεμεσού.  "


Προσέξτε το ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΩΝ
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στάθμευση Ποδηλάτων

Αυτό είναι το parking του ποδηλάτου που θα πάρω στη βουλή για το ποδήλατό μου.
Αυτό είναι βασισμένο στο σχέδιο που εισηγήθηκα στους Δήμους πριν ένα χρόνο (εδώ και εδώ) αλλά και τώρα για να εγκαταστήσουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εβδομάδα κινητικότητας.
Ξέρω σίγουρα ότι θα βάλει η Λάρνακα. Για τη Λευκωσία βρήκα πριν καιρό μια εταιρεία που ήθελε να αναλάβει τα έξοδα εγκατάστασης και την έφερα σε επαφή με το Δήμο. Ελπίζω να τα δούμε σύντομα και αυτά...Για όσους ενδιαφέρονται το πιο πάνω είναι γνωστό σαν Sheffield Cycle Stand και είναι παρμένο από το London Cycle Design Guide. και το Cycle Parking Designs
Η οριζόντια πλάκα στο κάτω μέρος είναι για να μην παραπλανούνται οι τυφλοί αλλά και για διαφημίσεις . Το πλάτος είναι τέτοιο που να μπορεί να δεθεί ο σκελετός, ο μπροστινός και ο πίσω τροχός αν θέλει ο ιδιοκτήτης.

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ηθοποιός - εν πολλά δύσκολη δουλειά !

Τη Δευτέρα βγήκα έξω στα βουνά περιοχή από Λυθροδόντα προς Λεύκαρα μαζί με το συνεργείο του CNN που ήθελε να κινηματογραφήσει τα αποτελέσματα της ξηρασίας. Η περιοχή εκεί είναι απόκρημνη και έτσι πολλά από τα πεύκα που ξηράθηκαν δεν έχουν αποκοπεί.
Για το πρόγραμμα του CNN αντάλλαξα πολλά μηνύματα με το τμήμα έρευνας και έτσι ήρθαν προετοιμασμένοι - η παραγωγός και ένας κινηματογραφιστής.
Κάμερα με wide angle, πάνω στα βουνά στην άκρια του κρεμμού.
Εβάλα με να κάτσω με τη κάμερα μέσα στα μούτρα μου, η δημοσιογράφος απέναντι, είμαστε μέσα στον λάλλαρο και άναψαν και φορητό προβολέα "to make my eyes sparkle!" όπως μου είπαν.
Δεν ένοιωθα καλά ... οι λέξεις εχάννονταν .. ξέχασα τη λέξη errosion και έψαχνα να περιγράψω το φαινόμενο ...
Κατέβηκα και σε ένα κρεμμό δίπλα από ένα ξερό δέντρο, κατέβαινα από αυτοκίνητα, έπρεπε να μιλώ, και να κινούμε ...
εν πολλά δύσκολη δουλειά ... δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και να πεις δκυο κουβέντες της προκοπής, φώτα ήλιος, άλλοι γύρο να βλέπουν.


Αν όλα παν καλά η τουριστική προβολή της Κύπρου θα είναι μεγάλη. Ζήτησα από τον ΚΟΤ και τους έστειλε μια εξαιρετική ξεναγό η οποία τους πήρε σε διάφορα μέρη για κινηματογράφηση.
Μίλησαν με ένα νεαρό κτηνοτρόφο στην Αραδίππου  (που κάνει και το PhD του !) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης νερού, κανόνισα να συναντηθούν με το Ινστιτούτο Κύπρου για τις έρευνες που κάνουν για το κλίμα και το ερευνητικό πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρισμού και αφαλάτωσης νερού με ηλιακή θερμική ενέργεια και θα συναντήσουν και το διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων - Σοφοκλή Αλετράρη για τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση.


Μια νέα εμπειρία για μένα ... 
Η προβολή είναι προγραμματισμένη για τις 22/09/2010 και στις ιστοσελίδες του CNN εδώ: http://edition.cnn.com/CNNI/Programs/earths.frontiers/
Και τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Τμήματος Δασών - Ανδρέα και Γιώργο σας ευχαριστώ πολύ !! 

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Υδράργυρος στους νέους λαμπτήρες

Έχω πάρει πάρα πολλά μηνύματα για το αν οι νέοι λαμπτήρες είναι επικίνδυνοι ή όχι. Τα πιο κάτω είναι παρμένα από την ιστοσελίδα της ΕΕ εδώ

Τι κάνουμε τους καμένους οικονομικούς λαμπτήρες 

Οι οικονομικοί λαμπτήρες είναι εξίσου εύκολοι στη χρήση τους με τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Ώστόσο, όταν δεν λειτουργούν πλέον, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Τι πρέπει να κάνετε αν σπάσει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού;
Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες LED και τους περισσότερους τύπους λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται συνήθως για οικιακή χρήση, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος δεν απελευθερώνεται στο περιβάλλον όσο ο λαμπτήρας λειτουργεί και εφόσον δεν σπάσει. Αν σπάσει, είναι πιθανό να απελευθερωθούν 5 mg υδραργύρου το πολύ (ποσότητα όση η μύτη ενός στυλό διαρκείας περίπου). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα θερμόμετρα παλιάς τεχνολογίας περιείχαν περίπου 500 mg υδραργύρου.
Καλό είναι να αερίσετε το δωμάτιο και μετά να μαζέψετε τα θραύσματα με υγρό πανί. Πρέπει να αποφεύγετε την επαφή των θραυσμάτων με το δέρμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε.
  • Μπορείτε να αγοράζετε συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού με άθραυστο περίβλημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδραργύρου.
  • Μπορείτε επίσης να επιλέγετε εναλλακτικούς τύπους λαμπτήρα, όπως βελτιωμένους λαμπτήρες πυράκτωσης με αλογόνο ή λαμπτήρες LED που δεν περιέχουν υδράργυρο.
 -----------------------------------------------
Ε: Ο υδράργυρος που περιέχουν κάποιοι από τους νέους λαμπτήρες δεν θα επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον;
Α: Οι λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες υδραργύρου.
Συνολικά, πάντως, η χρήση αυτών των λαμπτήρων στην πραγματικότητα θα περιορίσει τις εκπομπές υδραργύρου (αλλά και διοξειδίου του άνθρακα).
Ο λόγος είναι ότι σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, αυτοί καταναλώνουν έως 80% λιγότερο ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται σε μεγάλο βαθμό από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Κατά την καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπεται υδράργυρος.
Εάν θέλετε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας που δεν περιέχουν υδράργυρο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED.

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Που είναι η Μελίνα Μερκούρη ?

Πάνω στον προμαχώνα, σε συνέχεια μετά από την πύλη Αμμοχώστου, στην γωνιά του δρόμου προς τον Ορφέα


View Larger Map

[ακόμη δεν ξέρω τι θα πω απόψε ... είμαι blank !]

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ελάτε στο launch event για τα φιλμάκια

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την πρώτη παρουσίαση του Cyprus CSR Media Initiative που θα γίνει την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, στις 7.00μμ στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία.
    
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απονέμει στους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία Cyprus CSR Media Initiative τα πιστοποιητικά συμμετοχής.
 
[
Για λεπτομέρειες για το Initiative και για τα 12 περιβαλλοντικά φιλμάκια πηγαίνετε εδώ]    

Αν θέλετε να κατεβάσετε τα φιλμάκια σε πιο καλή ποιότητα πηγαίνετε εδώ.
Η εκδήλωση διαρκεί 1 ώρα.

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Δημόσια Κρίση Τεχνικού Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων


Θέμα : Δημόσια Κρίση Τεχνικού Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων (Νόμος 31(Ι) του 2009)


Η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου  31(Ι) του 2009 για την Ενεργειακή Απόδοση κατά την τελική Χρήση και τις Ενεργειακές Υπηρεσίες, θέτει σε Δημόσια Κρίση το Προσχέδιο του Τεχνικού Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων.

Ο υπό αναφορά Οδηγός, θα αποτελεί μέρος του περί Καθορισμού της Μεθοδολογίας και άλλων Απαιτήσεων για τη Διενέργεια Ενεργειακών Ελέγχων Διατάγματος που θα εκδοθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου.  Ο Τεχνικός Οδηγός Ενεργειακών Ελέγχων, στόχο έχει να ορίσει διαδικασίες, γενικές απαιτήσεις, κώδικες πρακτικής και κατευθύνσεις με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται και να εφαρμόζει ο ενεργειακός ελεγκτής κατά τη διενέργεια ενός ενεργειακού ελέγχου στις εγκαταστάσεις και τους χώρους ενός βιομηχανικού ή κτιριακού συγκροτήματος και γενικότερα ενός ενεργειακού συστήματος.

Σχόλια και εισηγήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο του Οδηγού, μπορούν να υποβάλλονται συμπληρώνοντας κατάλληλα το έγγραφο «Έντυπο Σχολιασμού για τον Τεχνικό Οδηγό Ενεργειακών Ελέγχων», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.


Το έντυπο θα πρέπει να  αποστέλλεται στην Υπηρεσία Ενέργειας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση kkp.cie@cytanet.com.cy ή με φαξ στο 22304759. Τελευταία ημερομηνία υποβολής σχολίων είναι η 18η Οκτωβρίου 2010.

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Μια «Πράσινη Προεδρία της ΕΕ»

Μια «Πράσινη Προεδρία της ΕΕ» στο επίκεντρο συνάντησης
της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Τις διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές της διοργάνωσης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012, συζήτησαν ο Επικεφαλής της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας, Ανδρέας Μολέσκης, και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γραμματεία, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτησε επικεντρώθηκε σε βοήθημα για την οργάνωση "Πράσινων εκδηλώσεων", που είχε υποβληθεί από τον Επίτροπο.

Ο κ. Μολέσκης διαβεβαίωσε ότι η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας έχει βάλει σαν στόχο να λαμβάνεται πάντα υπόψη η περιβαλλοντική πτυχή των οργανωτικών δραστηριοτήτων και είπε ότι, μεταξύ άλλων, θα ετοιμαστεί εγχειρίδιο που θα δοθεί σε όλο το προσωπικό με οργανωτικά καθήκοντα.

Ο Επίτροπος πρότεινε όπως γίνουν κατάλληλες προετοιμασίες ώστε η Κύπρος, που θα προεδρεύει του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2012, να συμμετέχει ενεργά στην «Εβδομάδα Κινητικότητας» που οργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στις χώρες μέλη της ΕΕ, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να πετύχουν αυτές οι εκδηλώσεις, όπως και τα άλλα θέματα που αφορούν την καθημερινή διακίνηση των συνέδρων, συμφωνήθηκε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτή να γίνεται με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα όπως ποδήλατα, περπάτημα, λεωφορεία ή και αυτοκίνητα με οικολογικά καύσιμα με επίκεντρο τις περιοχές διαμονής και συνεδριακών χώρων.

Ο κ. Θεοπέμπτου επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι προγραμματίζεται όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κρατηθούν στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό, μια διοργάνωση αυτού του μεγέθους θα πρέπει να λάβει μέτρα για αντιστάθμισμα αυτών των εκπομπών. Υπάρχουν μια σειρά από επιλογές που θα εξεταστούν, στη συνάντηση όμως συμφωνήθηκε αρχικά όπως το κύριο βάρος της αντιστάθμισης θα μπορούσε να αποτελέσει η φύτευση δέντρων.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος έχει αναλάβει την επικοινωνία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, εθελοντές και άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για να διασφαλιστεί η συνδρομή και συνεργασία όλων όσων μπορούν για επίτευξη του στόχου αυτού.


Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Φυτέψτε τα δικά σας

Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, η Κούβα έχασε αυτόματα τις ζωτικές της προμήθειες σε τρόφιμα και άλλα είδη. Για 4 χρόνια οι Κουβανοί υπέφεραν από σοβαρότατες ελλείψεις κατάφεραν όμως, μέσα από ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, μια κοινωνική και περιβαλλοντική επανάσταση στη γεωργία.
Μέσω ανακατανομής της γεωργικής γης, της οργανικής καλλιέργειας και τη μετατροπή όλων των κενών οικοπέδων και χώρων στις πόλεις, πέτυχαν μέχρι το 90% της κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών στη Χαβάνα να παράγονται στην ίδια την πόλη.
Με όλη σχεδόν τη παραγωγή να γίνεται με βιολογικές καλλιέργειες που επιπλέον βελτίωσαν το μικροκλίμα και το περιβάλλον των πόλεων.
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες επίσης ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να μεγαλώνουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα.
Με λίγο περισσότερο από 100 στερλίνες το χρόνο μπορεί για παράδειγμα ένας λονδρέζος να ενοικιάσει γύρο στα 200 τετραγωνικά μέτρα γη, με περίφραξη, αποθήκη, νερό και δωρεάν λιπάσματα και συμβουλές από γεωπόνο.
Αυτό φυσικά είναι πολύ χρήσιμο για όσους δεν έχουν δική τους αυλή.
Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον από την πολιτεία να προωθήσει αυτή τη δραστηριότητα και ποιο το όφελος;
Τα κύρια οφέλη είναι το φανερό πλεονέκτημα της άσκησης, η βελτιωμένη διατροφή και η ψυχολογία.
Και αν φυσικά πάει καλά η παραγωγή υπάρχει και το μεγάλο πλεονέκτημα του οικονομικού κέρδους  που σε δύσκολες εποχές αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε.
(1)   Άσκηση: Μέσα από την κηπουρική ενεργοποιούνται πολλοί μυς με ιδιαίτερα καρδιαγγειακά πλεονεκτήματα, αναπτύσσονται δραστηριότητες που μειώνουν την οστεοπόρωση, βελτιώνεται η μυϊκή δύναμη και η γενική έκθεση στο ύπαιθρο κάνει καλό.
(2)   Διατροφικά πλεονεκτήματα: Η ίδια παραγωγή οδηγεί στην μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων προϊόντων τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία και αν εφαρμόζεται και η βιολογική καλλιέργεια αυτή θα είναι ωφέλιμη και για το περιβάλλον.
(3)   Ψυχολογικά πλεονεκτήματα: Αυξάνει το αίσθημα της επιτυχίας, της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας που μαζί με την έκθεση στη φύση και τη συναναστροφή με άλλους κηπουρούς βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου.

Για να αυξηθεί και στην Κύπρο ο αριθμός των ατόμων που καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα θα πρέπει:
(α) Να ετοιμαστεί πληροφοριακό υλικό για στήριξη μιας εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για τα πλεονεκτήματα μαζί με τεχνικές συμβουλές και οδηγίες.
(β) Να εντοπιστούν από τις Τοπικές Αρχές κατάλληλοι χώροι ή και να ενοικιαστούν οικόπεδα τα οποία με πολύ λίγα έξοδα θα μπορούν να μετατραπούν σε μικρά τεμάχια για ενοικίαση.
(γ) Να ενημερωθούν τα φυτώρια για να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση φυτών λαχανικών.
(δ) Σε καθορισμένες ώρες και χώρο να προσφέρεται δωρεάν συμβουλή από γεωπόνο και ίσως μαζί με κοπριά ή και κομπόστα.

Οι λαχαναγορές σε κεντρικές πλατείες των ευρωπαϊκών πόλεων είναι συχνό φαινόμενο με τα οργανικά προϊόντα να παίρνουν πρώτη θέση.
Δυστυχώς οι λαχαναγορές στην Κύπρο είναι λίγες, σε μακρινό σημείο ή ακόμη και ανύπαρκτες σε πολλές πόλεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι αγρότες να πωλήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές να πληρώνουν ψηλότερες τιμές λόγω των μεσαζόντων.
Φυσικά οι αγορές αυτές θα δώσουν και την ευκαιρία σε όσους παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από ότι καταναλώνουν να τις πωλήσουν εύκολα και απλά.
----------------------------------------------
Αυτός είναι ένας τέτοιος χώρος σε γειτονιά του Λονδίνου. Έχει και Street view ...


View Larger Map


Related Posts with Thumbnails