Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Κύπριοι εφευρέτες και ο Επίτροπος

Συχνά έχω επισκέψεις από Κυπρίους εφευρέτες που προσπαθούν να βρουν τρόπο να γράψουν πατέντα κα μέθοδο παραγωγής του προϊόντος τους.
Πριν χρόνια εκανα φιλίες με κάποιον ο οποίος μου είχε πει ότι βελτίωσε το σχεδιασμό του Space Shuttle.
Από ευγένεια άρχισα να κάνω ερωτήσεις γιατί δεν τον πίστεψα και πολύ.
Όλες οι απαντήσεις του ήταν επιστημονικές, με λεπτομέρειες και ήταν πάρα πολύ πειστικός. Στο τέλος μου είπε ότι έχει και επιστολή από τη NASA ότι θα τον πληρώσουν δικαιώματα αν εφαρμόσουν τις σχεδιαστικές του αλλαγές.
Τότε εργαζόταν να βρει μια μέθοδο να αφαιρεί χρυσάφι από το χώμα με φτηνή διαδικασία.
Ετσι τώρα αντιμετωπίζω πάντα με σεβασμό όποιο μου πει ότι είναι εφευρέτης ή ότι έχει πετύχει κάτι ...
Με έχουν επισκεφθεί πολύ σοβαροί άνθρωποι με επιστημονικά ορθές εισηγήσεις.

ΌΜΩΣ ... έχω και κάτι ωραίες συζητήσεις !

".... ξέρεις εγώ είμαι πάρα πολύ έξυπνος που το γυμνάσιο που ξεχώριζα, εν γι αυτό που τα παιδκιά μου εν τόσο έξυπνα και σπουδαία ... εν τζιαι η γυναίκα μου μου λλίο έξυπνη αλλά εν που μένα που επήραν τα παιδκιά μου !"

"Η ανακάλυψη που έκαμα εννα δημιουργήσει παγκόσμιο πρόβλημα ... μπορεί ακόμη να βάλουν να με σκοτώσουν"

"άμα μου έβρεις €200 000 εγώ θα λύσω το υδατικό της Κύπρου !"

"Φκάλω ενέργεια που το χρυσάφι .... εννα φέρω επανάσταση!" 


"έκαμα μια σποδαία εφεύρεση ... κανένας εν το εσκέφτεικε ως τωρά και εν τόσο απλό ! ..."
Μα ηντα που λαλείς ; Αφού τούτο έχω και εγω στο γραφείο μου πουλούν το έλα να σου το δείξω ...

" ουυυ εμένα εν πιο καλό, τούτα ούλα εν πελλάρες !"


" να σου πω ένα πολλά μεγάλο μυστικό ! ήβρα τρόπο να φκάλω ενέργεια που το τίποτε !"
Ε οι ... ακου να σου εξηγήσω ένα νόμο της φύσης ... $%#$%@$^

"μα σοβαρά έχει έτσι νόμο ? είσαι σίγουρος ?"


"μάχουνται χρόνια οι άλλοι στο εξωτερικό να το κάμουν και έκαμα το εγώ, ο ..... που την ...."
Καλά μα έκαμες έτσι πράμα τζιαι δουλεύκει ?
"Ναι !"
Μα εκατασκεύασες έτσι πράμα ;
"Ε όι ... έγραψα το πάνω στο χαρτί ! Αφού αν το κάμω, εννα το δουν και εννα μου κλέψουν άλλοι την ιδέα !"

άλλος με λεφτά ...
"Θέλω να μου έβρεις ένα χρηματοδότη για να κάμω την κατασκευή μου αλλά δε γίνεται να δει τι θα κάμω γιατί ύστερα εννα μου κλέψει την ιδέα !""ε καλό για να δεις τι νέους φκάλει τούτος ο τόπος και δεν τους αξιοποιά! Ο γιος μου εκέρδισε ένα διαγωνισμό της Αμερικάνικης Κυβέρνησης. Έκαμε τους μια εισήγηση που ήβρε μόνος του και εκέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια! "
- Ε μπράβο συγχαρητήρια 

"τωρά όμως ζητούν του να τους στείλει λεφτά για τα έξοδα του να πάει στην Αμερική για να πάρει το βραβείο του και ζητούν πολλά. Η κυβέρνηση πρέπει να το βοηθήσει ! Να μεν πάει χαμένη η ευκαιρία. Τζιήνος αντρέπετε να ζητήσει λεφτά εν γι αυτό που πήρα εγω τηλέφωνο"
- ε καλά εν σου φαίνεται παράξενο να εκέρδισε τόσα πολλά λεφτά και να του ζητούν να τους στείλει λεφτά από την Κύπρο ;  Που ήβρε το διαγωνισμό ; που κανένα email η ιστοσελίδα ?
"Ναι μπράβο εν που email ..."

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Ένας υπεροχος χημικός κόσμος

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ για τα χημικά στου Στέλιου Κούλογλου στην ελληνική τηλεόραση - Αντρέα σε ευχαριστώ!
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα - "ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"

Μέρος 1/5Μέρος 2/5Μέρος 3/5Μέρος 4/5Μέρος 5/5

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Camping - 3 χρόνια Busy doing nothing

Επειδή έχει προβληθεί πρόσφατα από τον ηλεκτρονικό τύπο το θέμα των κατασκηνώσεων στην Κύπρο επισυνάπτω όλο το ιστορικό της προσπάθειας για αναβάθμιση των χώρων και των υπηρεσιών χρονολογικά και με όλες τις λεπτομέρειες.
Αν νομίζετε ότι υπάρχει έστω και μια μικρή υπόνοια υπερβολής δέστε εδώ παρουσίαση για το Τρόοδος και για τη Λάρνακα εδώ


 
Ακολουθούν τα κείμενα και οι αναφορές σε χρονολογική σειρά:
  
Η σύσκεψη το Δεκέβρη του 2007 στο γραφείο του Υπουργού
και η επίσημη ανακοίνωση:
"Το μέλλον του κατασκηνωτικού χώρου στο δάσος «Λίμνη» στην Πόλη Χρυσοχού σε σχέση και με αίτημα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχού να αναλάβει τη διαχείριση του χώρου συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτη Φωτίου. 
Στη σύσκεψη πήραν μέρος, αντιπροσωπεία του Δήμου Πόλεως Χρυσοχού με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Άγγελο Γεωργίου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ κα Φοίβη Κατσούρη και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Άριστος Ιωάννου. Στη σύσκεψη πήρε επίσης μέρος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Πανίκος Πούρος.
Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε η διαμορφωθείσα κατάσταση μετά και την πρόθεση του ΚΟΤ να τερματίσει τη σύμβαση μίσθωσης του Κατασκηνωτικού Χώρου, καθώς και το νέο διαχειριστικό καθεστώς που θα προωθηθεί.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, κ. Φωτίου ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως ο Κατασκηνωτικός Χώρος στο δάσος «Λίμνη» στην Πόλη Χρυσοχού αξιοποιηθεί από το Δήμο Πόλεως Χρυσοχού στη βάση σχεδίων που ετοιμάστηκαν από τον ΚΟΤ σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, ώστε να καταστεί το στολίδι της περιοχής που θα εξυπηρετεί τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.
Ειδικότερα, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μετά την ακύρωση της μίσθωσης του Κατασκηνωτικού Χώρου από τον ΚΟΤ, έχει αποφασιστεί η εκμίσθωση του χώρου στο Δήμο Πόλης Χρυσοχού ο οποίος θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εξωραϊσμό του ώστε να συνάδει με τα πρότυπα ενός σύγχρονου Κατασκηνωτικού Χώρου.
Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι για την υλοποίηση του έργου θα προωθηθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εκμίσθωση του Κατασκηνωτικού Χώρου στο Δήμο Πόλης Χρυσοχού.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχού κ. Άγγελος Γεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση και το χειρισμό του θέματος, πράγμα που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου κατασκηνωτικού χώρου ο οποίος θα συμβάλει στην προσέλκυση ψηλής στάθμης τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή"
    
και η οποία λέει:
".... Όσον αφορά το μέλλον του Κατασκηνωτικού Χώρου στο Δάσος Λίμνης Πόλεως Χρυσοχούς, κοινή ήταν η θέση για την ανάγκη αξιοποίησης του από τον Δήμο ώστε να γίνει το στολίδι της περιοχής που θα εξυπηρετεί τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να ετοιμαστεί από το Τμήμα Δασών η συμφωνία εκμίσθωσης του χώρου στον Δήμο και να γίνει η ολοκλήρωση της μελέτης και του σχεδιασμού του έργου από τον ΚΟΤ ώστε ο Δήμος να αναλάβει έγκαιρα τη διαμόρφωση και εξωραϊσμό του. Παράλληλα, θα διευθετηθεί το θέμα του συμβολαίου που έχει ο ΚΟΤ με τον ιδιώτη ο οποίος διαχειρίζεται το Χώρο και το οποίο λήγει στις αρχές του 2010. Ο κ. Υπουργός έδωσε οδηγίες στο Τμήμα Δασών να παράσχει στον ΚΟΤ κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να επιλυθούν άμεσα προβλήματα λειτουργικότητας και ευπρεπισμού του χώρου μέχρι να διευθετηθεί το θέμα του συμβολαίου
     
  
Μάρτιο 2009 Η επιστολή μου προς τους υπουργους <- όλη επιστολή
με τις πιο κάτω εισηγήσεις:
Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:
1. Επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού για την ανάπλαση του χώρου στον ευκαλυπτώνα της Πόλης με πρώτο βήμα αυτό της δημόσιας παρουσίασης και διαλόγου με τους χρήστες.
2. Να κλείσουν άμεσα όλοι αυτοί οι χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο και να αποσταλούν ειδοποιήσεις σε όλους να αφαιρέσουν τις εγκαταστάσεις τους για όσο διάστημα είναι κλειστός ο χώρος.
3. Ετοιμασία νομοθεσίας ή/και κανονισμών που θα διέπουν τη λειτουργία τέτοιων χώρων. Οπωσδήποτε θα πρέπει να περιέχεται όρος που να υποχρεώνει όλους τους κατασκηνωτές να φεύγουν με όλο τον εξοπλισμό τους για τουλάχιστο ένα μήνα κάθε χρόνο και με το άνοιγμα να δικαιούνται όλοι να κάνουν κράτηση για συγκεκριμένο διάστημα.
         
Η απάντηση του Υπουργείου - Μαιος 2009
"Το Υπουργείο μας αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία των κατασκηνωτικών χώρων για τα άτομα που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους διακοπών και για το σκοπό αυτό καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στους χώρους αυτούς και για την ουσιαστική αναβάθμισή τους.
Όσον αφορά τα θέματα που θίγετε για συγκεκριμένους κατασκηνωτικούς χώρους, σας πληροφορώ τα εξής:
α) Το θέμα του παράνομου κατασκηνωτικού χώρου που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο νότιο μέρος των Αλυκών Λάρνακας μας απασχολεί έντονα, αφού η όλη κατάσταση υποβαθμίζει μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές της Κύπρου. Με στόχο τη λήψη μέτρων για επίλυση του προβλήματος, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει θέσει επανειλημμένα προς τις Αρμόδιες Αρχές, που είναι ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος Λάρνακας, την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της παρανομίας που αφορά την ανέγερση υποστατικών και άλλων παραπηγμάτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει ο Έπαρχος Λάρνακας για το θέμα, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εισηγήθηκε όπως το Κράτος προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση των υποστατικών, αφού εκπνεύσει η διορία που θα δοθεί για εθελοντική συμμόρφωση των ιδιοκτητών τους.

β) Όσον αφορά τον κατασκηνωτικό χώρο στην Πόλη Χρυσοχούς, έχουν ετοιμαστεί αρχιτεκτονικά σχέδια για ουσιαστική ανάπλαση και βελτίωση του χώρου. Η υλοποίηση των σχεδίων που αναμένεται να αρχίσει μετά τη λήξη του Συμβολαίου με το σημερινό Διαχειριστή, θα οδηγήσει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται σήμερα. Σημειώνεται ότι τα σχέδια αυτά πριν την οριστικοποίησή τους θα τύχουν διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό.
γ) Σχετικά με τον Κατασκηνωτικό Χώρο Τροόδους, τα προβλήματα στα οποία αναφέρεστε θα τεθούν ενώπιον του Κοινοτικού Συμβουλίου Τροόδους, του οποίου προΐσταται ο Έπαρχος Λεμεσού και το οποίο έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του χώρου, με στόχο τη λήψη μέτρων για βελτίωση της όλης κατάστασης.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμφωνεί με την εισήγηση σας, η υλοποίηση της οποίας εξ υπακούει σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή τέτοιων μέτρων όπως:
• Η νομική κατοχύρωση.
• Η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού λειτουργικού μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής.
• Η διαβούλευση με όλους τους επηρεαζόμενους φορείς, κρατικούς και μη, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο και των οποίων η συνεργασία είναι αναγκαία.

Για τους πιο πάνω λόγους το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και περιβάλλοντος θα εισηγηθεί όπως κατά την εξέταση Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών ανάπτυξης από το Τμήμα Πολεοδομίας και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, εφαρμόζονται όροι που θα απαγορεύουν τη χρήση υδροβόρων συσκευών και εξαρτημάτων που αφορούν είδη υγιεινής."
           
Μάιος 2009 Κατασκηνώσεις Τροόδους + Πόλης
Τρόοδος: Το Υπ. Εσωτερικών έχει ζητήσει στις 18/05/2009 από την Έπαρχο Λεμεσού να ετοιμάσει έκθεση με τις απόψεις της και διευκρινίζοντας τις αρμοδιότητες για το χώρο.
Πόλης: Παράλληλα ο κατασκηνωτικός χώρος στην Πόλη θα έρθει πιο γρήγορα στην κατοχή του Δήμου και έτσι θα μπορέσουν τα έργα να εκτελεστούν πιο σύντομα.
             
"Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.04.001 και ημερομηνία 9.12. 2009 και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Τα έργα αναβάθμισης του κατασκηνωτικού χώρου δεν έχουν ακόμα αρχίσει, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα η προγραμματιζόμενη δημόσια παρουσίαση και συζήτησή τους. Επιπρόσθετα, η σχετική σύμβαση μίσθωσης δεν έχει ακόμη υπογραφεί αφού ο σημερινός διαχειριστής του χώρου αναμένεται να αποχωρήσει στις 28.02.2010.
              
Η ερώτηση στις 04/02/2010 του Βουλευτή Γιώργου Περδίκη και η απάντηση το Μάιο του Υπουργού Γεωργίας:
 «Αναφέρομαι στην επιστολή σας με ημερομηνία 12.02.2010, σε σχέση με την πιο πάνω Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γ. Περδίκη αναφορικά με τις εξελίξεις στον κατασκηνωτικό χώρο Λίμνης και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
 Με βάση τη Σύμβαση Μίσθωσης του Δάσους Λίμνης της Πόλης Χρυσοχούς που υπογράφηκε την 1.3.1980 μεταξύ του Τμήματος Δασών και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (KOT), την 1.03.2010 ο KOT  όφειλε να παραδώσει στο Τμήμα Δασών τον χώρο ελεύθερο κατοχής. Εν τω μεταξύ σημειώνεται ότι την 1.3.2000 ο KOTσύναψε συμφωνία με ιδιώτη για χρήση του χώρου αυτού, με ημερομηνία λήξης στις 28.2.2010. Δυστυχώς, ο ιδιώτης αρνείται να παραδώσει στον KOT τον χώρο του Δάσους Λίμνης όπως προνοεί η μεταξύ τους συμφωνία, και έτσι το Τμήμα Δασών δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή σύμβασης μίσθωσης με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς όπως έχει συμφωνηθεί.Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους είναι σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία και καταβάλλονται προσπάθειες για ανάκτηση του χώρου το συντομότερο δυνατό

Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Πανεπιστήμιο στην Καρπασία - Αγιος Φίλωνας

Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οι κατεχόμενες περιοχές έχουν επίσης ενταχθεί με αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τ/Κ κοινότητα έχουν εντοπιστεί και ετοιμαστεί μέσω του προγράμματος LIFE διαχειριστικά σχέδια Φύση 2000 για 7 περιοχές στα κατεχόμενα.
Τρεις από αυτές τις περιοχές είναι στην Καρπασία (α) στο Παχύαμμο η περιοχή Γιούτι, (β) στο Ακρωτήρι Ελιά περιοχή Λιμανούρη και (γ) τα νησιά Κλήδες στον Απόστολο Ανδρέα.
Η περιοχή του Αγίου Φίλωνα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά του Ριζοκαρπάσου, είναι στην παραλία πάνω σε ύψωμα σε μια υπέροχη περιοχή μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Η εκκλησία χρονολογείτε μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.χ.
15 χιλιόμετρα προς την Κερύνεια προγραμματίζεται επίσης η κατασκευή μεγάλων διαστάσεων μαρίνα.
Όλες οι παράλιες περιοχές είναι ευαίσθητες περιβαλλοντικά και πρέπει να προστατεύονται  σε όλη τους την έκταση, άσχετα που βρίσκονται αυτές."
Το άρθρο του Πολίτη


Παραχωρήθηκαν 195 σκάλες γης σε «πανεπιστήμιο»
Πάει και η Καρπασία


Τα «στραβά μάτια» έκανε η «κυβέρνηση» Κιουτσούκ προκειμένου το αμερικάνικο «πανεπιστήμιο» που εδρεύει στην Κερύνεια να μπορέσει να επεκταθεί αναπτυξιακά και στην Καρπασία. Όπως αποκαλύπτει η τ/κ εφημερίδα «Cyprus Today», το «υπουργικό συμβούλιο» ενέκρινε τον περασμένο μήνα τον αποχαρακτηρισμό τεμαχίου γης (έκτασης 195 σκαλών) στην Καρπασία, από προστατευμένη ζώνη σε περιοχή όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτή η απόφαση ίσως σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πολιτικής όσον αφορά τη χερσόνησο της Καρπασίας, η οποία έχει τεθεί υπό προστασία (όσον αφορά την ανάπτυξη) φέροντας το χαρακτηρισμό του «εθνικού» πάρκου. Η εξαίρεση λοιπόν του τεμαχίου γης 195 σκαλών ενδεχομένως να είναι ενδεικτική των προθέσεων της «κυβέρνησης» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, η οποία αναζητεί εναγωνίως νέες επενδύσεις για να τονωθούν τα οικονομικά του ψευδοκράτους.
Ο αρχισυντάκτης της «Cyprus Today», Οσμάν Καλφάογλου, γράφει πως το εν λόγω τεμάχιο βρίσκεται πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα και πως ολόκληρη αυτή η περιοχή έχει χαρακτηριστεί επιπρόσθετα αρχαιολογική.
«Η απόφαση του υπουργικού τον περασμένο μήνα εξαιρεί τις 195 σκάλες γης από το καθεστώς που ισχύει για το σύνολο της Καρπασίας» γράφει η «Cyprus Today».
Ο πρόεδρος της ομάδας περιβαλλοντιστών στα κατεχόμενα, Ντογάν Σαχίρ, δήλωσε πως η απόφαση του «υπουργικού» ίσως λειτουργήσει ως νομικό προηγούμενο και για άλλες αναπτύξεις στην περιοχή. «Αν χάσουμε την Καρπασία, ποιο άλλο ανέγγιχτο μέρος θα μας έχει απομείνει;» διερωτήθηκε λέγοντας πως αν τελικά λειτουργήσει στην περιοχή το παράρτημα του «πανεπιστημίου» τότε αναπόφευκτα θα ακολουθήσει και περαιτέρω ανάπτυξη. Παράλληλα ο κ. Σαχίρ υπέδειξε πως η ομάδα του θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει νομικά την απόφαση του «υπουργικού». «Εξάλλου έχουμε και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Μνημείων για παρεμπόδιση της ανάπτυξης εκ μέρους του πανεπιστημίου πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα» συμπλήρωσε.
Όπως γράφει η «Cyprus Today», το αμερικανικό «πανεπιστήμιο» θέλει να λειτουργήσει στην Καρπασία πέντε τμήματα - σχολές, μεταξύ των οποίων και τουριστική σχολή. Λειτουργός του «υπουργείου» τουρισμού φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα πως μόνο το «υπουργείο» μπορεί να αποχαρακτηρίσει το καθεστώς της περιοχής, η οποία και στο «σύνταγμα» αναφέρεται ως δασική ζώνη.Κωδικός άρθρου: 964420
ΠΟΛΙΤΗΣ - 19/08/2010, Σελίδα: 6

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Animal Shelter - Pancyprian money collection campaign

Cyprus Voice for Animals, in aid of our Member Society Sirius Shelter in Limassol, has launched a Pancyprian money collection campaign.
With the help of our Charity Direct Line 90936071, we launch our campaign
"Help us lay the Foundations"

All proceeds from this campaign will go towards the building of the new Sirius Shelter in Armenochori Limassol.
Call now to 90936071 and donate €1,71 towards this cause. The service is a social contribution by CYTA and is only for Cyprus.
All proceeds will go to a special account for building Sirius Shelter and it will be announced to the Media.
This is a social contribution of Cyprus Voice for Animals to its member societies in need.
The line will be active continuously and all proceeds will go towards animal welfare.

You may also make a deposits into this account:
Cyprus Voice for Animals
114-11-011293
Marfin Laiki Bank

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Γιατί πρέπει να πάω Ιραν ή στο Τρόοδος να δω περσίδες ?

Αφού η φωτορρύπανση και οι απώλειες ενέργειας από λάθος φωτιστικά συστήματα εν τόση πολλή. Αυτό σε συνέχεια Το σπίτι μου δεν είναι μνημείο για να φωτίζεται

Λάμπα από την "παγοχώρα" της Dr ΨωνάραΟδικός φωτισμός ανά Δήμο


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.853, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω δεχτεί καταγγελίες που αφορούν τη μεγάλη φωτορρύπανση που παρατηρείται τις νύκτες στους ουρανούς μας από τη φωταγώγηση κτιρίων, στοιχείων της φύσης και λανθασμένη φωταγώγηση δρόμων. Η φωτορρύπανση αυτή προκαλεί όχι μόνο σπατάλη ενέργειας, αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα.
Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει πια τις αναγκαίες ποσότητες μελατονίνης, που παράγονται, μόνο όταν υπάρχει απόλυτο σκοτάδι (γνωστή και ως “ορμόνη της νύκτας”), η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε μια σειρά από παρενέργειες. Ο τεχνητός φωτισμός επιδρά στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, ιδιαίτερα ο οδικός φωτισμός της υπαίθρου και των διασταυρώσεων στους αυτοκινητόδρομους.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει έρευνες για την επίδραση της φωτορρύπανσης στην υγεία των κατοίκων, τις επιδράσεις του τεχνητού φωτισμού στην πανίδα και χλωρίδα και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.»

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2010 του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.853, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Καταγγελίες για υπερβολική φωτορύπανση
          Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας ενημερώνω τα ακόλουθα:
1.             Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει διενεργήσει έρευνες για την επίδραση της φωτορρύπανσης στην υγεία των ανθρώπων.
2.             Το θέμα της φωτορρύπανσης και των δυνητικών επιδράσεών της στην υγεία, αποτελεί θέμα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή προτίθεται να ετοιμάσει πολιτικές και προτάσεις για δράσεις στη βάση επιστημονικών γνωματεύσεων εμπειρογνωμόνων. Έχει ήδη αρχίσει διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων που δυνατό να εμπεριέχει η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεχνητής ακτινοβολίας φωτός. Το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της 9ης συνάντησης του SCENIHR που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2010.
3.             Τα εμπλεκόμενα μέρη κλήθηκαν να υποβάλουν πληροφορίες αναφορικά με την τρέχουσα τεχνολογία των πηγών φωτός και την διαφοροποίηση της ακτινοβολίας κατά τις διάφορες χρήσεις των πηγών που τις δημιουργούν. Η υποβολή πληροφοριών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώθηκε την 3 Ιουνίου 2010.
4.             Ενόψει των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της πιο πάνω διαδικασίας, το Υπουργείο Υγείας δε θεωρεί αναγκαίο να προβεί στη διενέργεια δικών του ερευνών για ένα εξειδικευμένο θέμα το οποίο βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
5.             Όταν θα έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της φωτορρύπανσης η Κύπρος θα την εφαρμόσει ως είθισται.

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Η αφαίρεση αμιάντου από τις εγκαταστάσεις της αστυνομίας

Χτες πήρα επιστολή από το Σύνδεσμο Αστυνομικών Κύπρου για το θέμα που δημιουργήθηκε για το θέμα της αφαίρεσης αμιάντων.
Η απάντηση που έστειλα σήμερα περιλαμβάνει τα πιο κάτω:


  1. Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για το οποίο θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα, είναι να βεβαιωθείτε ότι το συνεργείο που αφαιρεί τους αμιάντους είναι έμπειρο και αδειούχα για εκτέλεση τέτοιου είδους εργασία.
    Η αδειοδότηση στις εταιρείες δίνεται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με το οποίο έχω ήδη επικοινωνήσει και είναι έτοιμο να στείλει έμπειρο άτομο για επιτόπου επίβλεψη αν του το ζητήσετε.
    Η  Ηλεκτρονική Διεύθυνση του Τμήματος είναι director@dli.mlsi.gov.cy  και το Κεντρικό Τηλέφωνο του Γραφείου είναι 22405623.
  2. Σε τέτοιου είδους εργασίες ο κίνδυνος δεν υπάρχει απλά την ώρα που γίνεται η εργασία. Η αφαίρεση πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην ελευθερώνονται ίνες αμιάντου που μπορεί να εισέλθουν στους πνεύμονες και οποιαδήποτε άλλη μέρα.
  3. Αντιλαμβάνομαι όμως τον ψυχολογικό παράγοντα και σε άλλη περίπτωση αφαίρεσης των αμιάντων σε σταθμό της επαρχίας Λάρνακας και κατόπιν παράκλησης των αστυνομικών σε υπηρεσία, εισηγήθηκα στον τότε υπουργό να απομακρύνει το προσωπικό κατά διάρκεια εκτέλεσης των έργων, γιατί η έγνοια στο προσωπικό θα συνεχίσει να υπάρχει για χρόνια μετά.

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

EU Energy and Transport in figures

Η έκδοση της ΕΕ με στατιστικές πληροφορίες για την ενέργεια και τις μεταφορές στην ΕΕ με συνολικές και ξεχωριστές πληροφορίες για κάθε χώρα στα αγγλικά.
 EU Energy and Transport in figures

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Petermann Glacier in Northern Greenland

Petermann Glacier in Northern GreenlandFILE - These two satellite images provided by NASA taken on July 28, 2010, left, and Aug. 5, 2010, right, shows the Petermann Glacier in Northern Greenland. A giant ice island, seen in image at right, has broken off the Petermann Glacier. A University of Delaware researcher says the floating ice sheet covers 100 square miles (260 sq. kilometers) _ more than four times the size of New York's Manhattan Island. The World Meteorological Organization (WMO) says the weather-related cataclysms of July and August fit patterns predicted by climate scientists, although those scientists always shy from tying individual disasters directly to global warming. 
(AP Photo/NASA)

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Λύμπουροι και μύκητες

Τούτη η εποχή του χρόνου αρέσκει μου.
Τα τηλέφωνα δεν κτυπούν .. πολλά και τα emails λιγόστεψαν.
Εντάξη είχα και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπως π.χ.


" Το καινούριο μου αυτοκίνητο είναι γεμάτο λυμπούρους
Εν πολλοί και δεν λείφκουν, τι να κάνω; 
φκαίνουν συνέχεια που τα vents του κλιματιστικού εννεν περίεργο;"


Εξήγησα στην κυρία την αγάπη των ποντικών και των λυμπούρων στα καλώδια αλλά της πήρε πολύ να με πιστέψει. Από την άλλη όμως δεν είχα λύση να της προσφέρω.


Άλλο τηλέφωνο :
" κύριε Θεοπέμπτου, ήξερες το ότι οι παραλίες μας εν γεμάτες μύκητες;
Μόνο οι παραλίες που καθαρίζονται έχουν μειωμένους αριθμούς από μύκητες."
%&%$##@@ ??...
Να σου εξηγήσω, έκανα αναλύσεις σε παραλία που δεν πάει κόσμος , οι μύκητες είναι χιλιάδες... έκανα και σε παραλίες που καθαρίζονται και οι μύκητες εν πιο κάτω που χίλια."


Την εισήγηση που έκανε στο τέλος ο επιχειρηματίας θα την αφήσω στην φαντασία σας ...

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Ακάμας και οι πιέσεις για ανάπτυξη

Το πιο κάτω άρθρο είναι γραμμένο από τον επιχειρηματία Φώτο Φωτιάδη και δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες του InBusiness και θα το βρείτε εδώ. Αν δεν κάνω λάθος αναφέρεται στο κτήμα στη Φοντάνα Αμορόζα στο κόλπο πιο κάτω από τα λουτρά της Αφροδίτης. Ο χάρτης της περιοχής στο τέλος της ανάρτησης.
Διαβάστε το προσεκτικά ...

H ανάπτυξη, η μόνη ενδεδειγμένη για θεραπεία της οικονομικής κρίσης
| Εκτύπωση | 27/07/2010 | ΤΟΥ ΦΩΤΟΥ ΙΑ. ΦΩΤΙΑΔΗ, PH.D

Η Κύπρος ζει αυτή τη στιγμή την οδυνηρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.   Επιβάλλεται φρόνηση και περισυλλογή, μείωση κατά το δυνατό των μη απόλυτα αναγκαίων και μη παραγωγικών δαπανών, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται και μεγαλύτερη εγρήγορση και σπουδή στην αναζωογόνηση της οικονομίας.
Βέβαια τη λύση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να τη δώσει μόνος ο επιχειρηματικός κόσμος εάν δεν βοηθηθεί από το κράτος.
Όπως ανάφερα και σε ειδικό άρθρο μου η πιο ενδεδειγμένη οδός προς αντιμετώπιση και θεραπεία της οικονομικής κρίσης είναι δια της ανάπτυξης. Πρέπει το κράτος να αλλάξει την πολιτική του εν προκειμένω και να ενθαρρύνει και να προωθήσει την ανάπτυξη.
Με συνοπτικές διαδικασίες να επιταχύνει την αδειοδότηση αναπτυξιακών έργων που εκκρεμούν από χρόνια. Κατά πρόσφατη συνάντηση των μεγαλύτερων επιχειρηματιών ανάπτυξης στο ΚΕΒΕ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σήμερα έργα που αναμένουν αδειοδότηση από πολλά χρόνια, το συνολικό κατασκευαστικό κόστος των οποίων ξεπερνά τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση αποτελεσματικά με το να επιταχύνει την έκδοση των αδειών όλων αυτών των καθυστερημένων έργων όπως άλλωστε έπραξε πρόσφατα και σε συγκεκριμένους ξένους επενδυτές.
Η ανάπτυξη θα λύση τη πιο οδυνηρή συνέπεια της κρίσης την ανεργία. Θα φέρει εισοδήματα στα κρατικά ταμεία. Θα κυκλοφορήσει χρήμα και ανταλλάσσοντας χέρια θα άρει την ψυχολογική πίεση προς τον καταναλωτή και θα τον επαναφέρει στην κατανάλωση, οπότε και η ομαλότητα.
Όμως τι γίνεται στην πραγματικότητα; Υπάρχει ανώτατης ποιοτικής στάθμης αναπτυξιακό έργο, διεθνούς εμβέλειας, ήδη παγκόσμια αναγνωρισμένο, αφού διεθνούς κύρους οικονομικοί κολοσσοί εξέφρασαν επιθυμία συμμετοχής στο έργο αυτό, που θα τοποθετούσε την Κύπρο στη κορυφή των τουριστικών προορισμών ποιότητος ανά τον κόσμο.
Θα απέφερε, πιστοποιημένα από τη KPMG, πάνω από €120 εκ το χρόνο στην εθνική οικονομία. Θα προσέφερε απασχόληση σε εκατοντάδες νέους που θα έσωζε δέκα χωριά της περιοχής που πεθαίνουν με γοργούς ρυθμούς λόγω παντελούς έλλειψης απασχόλησης. Ένα οικολογικό θεματικό έργο με θέμα τον αρχαίον ελληνικό πολιτισμό, την Αφροδίτη και την Ακαμαντίδα και γι’ αυτό θα είναι μοναδικό στο κόσμο.
Ένα έργο που η πιο αρμόδια αρχή της ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Commission, πιστοποιεί ότι είναι αειφόρος ανάπτυξη, προστατεύει υποδειγματικά το περιβάλλον, καθώς και την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, συντηρεί και σέβεται το τοπίο και επιπλέον προσφέρει απασχόληση (σε μια περιοχή που την έχει επείγουσαν ανάγκη).
Και όμως, του έργου αυτού όχι μόνο το κράτος καθυστερεί σκόπιμα την υλοποίηση του για δεκαετίες, αλλά και το έχει καταδικάσει.
Και τι προτίθεται το κράτος να κάνει το πολυτιμότατο κτήμα πάνω στο οποίο έχει ετοιμασθεί, με δαπάνες εκατομμυρίων λιρών, το πρωτοποριακό αυτό έργο θησαυρός, για την εθνικήν μας οικονομία και για την κοινωνία γενικά;  Που έχει ήδη, γίνει παγκόσμια γνωστό και συζητείται κολακευτικά και με θαυμασμό σε διεθνή συνέδρια πριν ακόμη υλοποιηθεί;
Θέλει να το απαλλοτριώσει, να αποζημιώσει την εκτιμηθείσαν αξία του, πάνω από €100 εκ από το κενό σήμερα βαλάντιο του φορολογούμενου και να το κάνει τι; Να το χαραμίσει σε wilderness area (αγριότοπο), όπως το ονομάζει το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο. Αν είναι δυνατό.
Δηλαδή, αντί ανάπτυξη που επιβάλλει σήμερα η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, ερχόμαστε  να καταστρέψουμε και να αχρηστεύσουμε ένα θαυμαστό αναπτυξιακό θησαυρό και από πάνω θα κληθεί να το χρυσοαποζημιώσει αχρείαστα από το υστέρημα του ο άμοιρος και εξουθενωμένος σήμερα φορολογούμενος με πάνω από €100 εκ.
Είναι αυτό δίκαιο και λογικό για την Κύπρο, τον λαό και την οικονομία μας; Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου ένα τέτοιο έργο όχι μόνο θα το αγκάλιαζε το κράτος και θα το πριμοδοτούσε, αλλά και θα του έστρωνε το κόκκινο χαλί για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του για το καλό του τόπου.View Larger Map

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Ρύπανση στη θάλασσα

Οι συχνότητα  των περιστασιακών αναφορών  για ρύπανση με απόβλητα  και πλαστικές σακούλες τόσο μέσα στη θάλασσα όσο και στην ίσαλο γραμμή μέσα στις περιοχές προστασίας των λουομένων σε ορισμένες  παραλίες της πατρίδας  μας  έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Το φαινόμενο μαστίζει τις ακτές μας εδώ και 5 ή περισσότερα χρόνια.
Νομίζω όλοι πλέον θα έχουμε αντιληφθεί ότι δεν έχουμε άλλα  περιθώρια ανοχής καθώς η  κατάσταση εάν εξακολουθήσει,  υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγήσει ακόμη και σε ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων αλλά και προπάντων εσωτερική επανάσταση από τους πολίτες που αγαπούν την θαλάσσια κολύμβηση και ανακαλύπτουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κολυμπά σε περιττώματα ή πλαστικές σακούλες.
Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μεταβιβασθεί στις αρμόδιες αρχές το ακόλουθο μήνυμα:-

Οπουδήποτε υπάρχουν Κατασκηνωτικοί χώροι, είτε παράνομοι είτε έννομοι επιβάλλεται ο καθημερινός έλεγχος τόσο από τις Υγειονομικές υπηρεσίες όσο και από τους Επιθεωρητές Παραλίας και του Ακτοφύλακες  και η απάντηση του ερωτήματος «πού πάνε τα απόβλητα;»
To ίδιο ερώτημα θα πρέπει να υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση ΠΡΙΝ δοθεί έγκριση για οποιοδήποτε beach party.
Οι επιθεωρητές παραλίας επιβάλλεται να εργοδοτούνται εάν είναι δυνατόν τα Σαββατοκυρίακα. Είναι ίσως προτιμότερο να εργάζονται μόνο τα Σαββατοκυρίακα από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 παρά να εργάζονται καθημερινές.
Όλες οι Λιμενικές Αρχές, ιδιωτικές, κρατικές ή ημι-κρατικές, επιβάλλεται να εφαρμόζουν πιστά την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την διαχείριση αποβλήτων σκαφών και να επιμένουν να ελέγχουν το ημερολόγιο αποβλήτων του κάθε σκάφους που είναι υποχρεωμένο να φέρει δεξαμενή συγκράτησης αποβλήτων.
Πρέπει να δοθούν εξαιρετικά αυστηρές οδηγίες στους Ναυαγοσώστες ώστε ΠΡΙΝ ξεκινήσουν εργασία το πρωί, δηλαδή αυτό επιβάλλεται να γίνεται στις 07:30 π.μ το αργότερο (και όχι όπως γίνεται σήμερα στις 10:00!!!) , να πέφτουν στο νερό και να κολυμπούν διάφορες διαδρομές μέσα στην περιοχή προστασίας των λουομένων με βασικό καταδυτικό εξοπλισμό προσπαθώντας προσεκτικά να εντοπίσουν:
(α) μέδουσες, 
(β) πλαστικές σακούλες 
(γ) περιττώματα
(δ) λάδια πετρέλαια
(ε) οποιοδήποτε ενοχλητικό ή άλλο επικίνδυνο για τους λουόμενους αντικείμενο ή ύλη.


Οι ναυαγοσώστες να διατηρούν τυπικό βασικό ημερολόγιο ναυαγοσώστου μέσα στο οποίο θα σημειώνουν κάθε παρατήρηση, ατυχήματα, περιστατικά, διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα ανέμου, κατεύθυνση/ταχύτητα  ρεύματος της θάλασσας και συνεχώς να επιβλέπουν με την διόπτρα τους, επιπρόσθετα με τους λουόμενους ΚΑΙ  την επιφάνεια της θάλασσας για οποιαδήποτε περίοπτη ρύπανση.

Όταν θεωρούν ότι υπάρχει επικίνδυνη ρύπανση στη θάλασσα, για παράδειγμα ανθρώπινα περιττώματα,  σε βαθμό, ποσότητα  και θαλάσσια επιφάνεια που να τίθεται ή που υπάρχει ενδεχόμενο να τίθεται σε κίνδυνο κατά την κρίση τους,  η υγεία του κοινού να σηκώνουν ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ και να εξηγούν/συμβουλεύουν το κοινό να μην χρησιμοποιεί την θαλάσσια περιοχή ΜΕΧΡΙ που να εξαχθεί εργαστηριακό πόρισμα ότι τα νερά είναι καθαρά.
Δεν είναι δυνατόν το κοινό, έντρομο και γεμάτο αηδία να βγαίνει από τη θάλασσα και ακόμη στην παραλία να κυματίζει η Γαλάζια Σημαία ή ο προειδοποιητικός ιστός του ναυαγοσώστη να παραμένει χωρίς κόκκινη σημαία, καταρρακώνοντας την αξιοπιστία και των ναυαγοσωστών και της «Γαλάζιας Σημαίας»!


Πρέπει ο Αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος να επαν-εξετάσει αμέσως το κενό που υπάρχει όσο αφορά την αρμοδιότητα κάποιου Τμήματος του Κράτους για την περισυλλογή και αφαίρεση της ρύπανσης από τη θάλασσα όσο αφορά, σκουπίδια, περιττώματα, πλαστικές σακούλες και οποιοδήποτε άλλο υλικό που αποτελεί ρύπανση της θάλασσας και που ΔΕΝ είναι κατ’ανάγκην πετρελαιοειδές. Τίθενται πολύ σοβαρά ερωτηματικά όσο αφορά την στελέχωση και τον αριθμό προσωπικού  μιάς τέτοιας υπηρεσίας, τον εξοπλισμό σε σκάφη και ιδιαίτερα σε κατάλληλα (state of the art) εργαλεία εντοπισμού ρύπανσης και καθαρισμού της θάλασσας.
Την Άμεση πολύ σοβαρή μελέτη για προστασία  πολύτιμων παραλιών, πυκνής χρήσεως και μεγάλης φέρουσας ικανότητας,  με αντιρρυπαντικό πλωτό τείχος (anti-pollution boom) ώστε όσο είναι εφικτό έστω και προσωρινά, η ρύπανση επιφανείας τουλάχιστον να μην επιτρέπεται να εισχωρεί στις περιοχές προστασίας των λουομένων μέχρι να ανακαλυφθεί η πηγή και να λυθεί το πρόβλημα.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον εφησυχασμού. Ήδη η ζημιά που υφίσταται η πατρίδα μας από τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ σοβαρή. Δεν θα πρέπει να υπάρχει εξοικονόμηση σε τέτοια θέματα, γιατί η σταθερή, σταδιακή ζημιά που υφιστάμεθα εκτός από το ότι θα  είναι χιλιάδες  φορές μεγαλύτερη των διορθωτικών εξόδων,  δεν θα μπορεί να επανορθωθεί πριν περάσουν πολλά χρόνια.

Γλαύκος Καριόλου
Επί τιμή πρέσβης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Θαλάσσια θέματα στην Κύπρο.

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Οικονομικές Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών - 3

Η προσπάθεια για διεξαγωγή μελέτης σχετικά με τις Οικονομικές Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών ξεκίνησε από το 2008.
Μετά από μια αρχική αρνητική απάντηση, τον Ιούλιο του 2009, το υπουργείο Οικονομικών μου έστειλε θετική απάντηση (η οποία είναι εδώ).
Η πρόσφατη ενημέρωση που είχα μετά από το θέμα που έγινε στα ΜΜΕ για τις Κλιματικές αλλαγές, είναι ότι εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας ερευνητική πρόταση με τίτλο «Economic impacts from the implementation of the European Union's energy and climate change legislation package in Cyprus», με συντονιστή το ΤΕΠΑΚ, το Δρα Ζαχαριάδη, συνεργάτες από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Παν/μίου Κύπρου και την ιδιωτική εταιρεία οικονομικών συμβούλων Europrism Research Ltd. 
Η ομάδα είναι τώρα σε διαπραγμάτευση και κανονικά θα ξεκινήσει δουλειά το φθινόπωρο.


Ο βασικός στόχος είναι να αναλυθούν οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια και το κλίμα στην παραγωγικότητα και την απασχόληση σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας, καθώς και στις δαπάνες (και την εισοδηματική ανισότητα) των νοικοκυριών. 
Επίσης, κατόπιν επιθυμίας του Υπ. Οικονομικών και του Τμ. Περιβάλλοντος, θα γίνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των προβλεπόμενων φυσικών και οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο μέχρι τα τέλη του αιώνα. 
Θα προσπαθήσουν δηλαδή να συλλέξουν ό,τι πληροφόρηση υπάρχει στις κυπριακές υπηρεσίες και οργανισμούς, σε συνδυασμό με αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία, και να καταλήξουν σε κάποια πρώτα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης της αλλαγής αυτής.
Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

Περιβαλλοντικές Μελέτες - Ζητούνται οι απόψεις σας από την ΕΕ

Title
 Public consultation on the Review of the Environmental Impact Assessment (EIA) Directive (Directive 85/337/EEC on the assessment of the effects of certain public and private projects on the environment, as amended)

Policy field(s) 
Environment – Environmental Impact assessment

Target group(s) 
All citizens, stakeholders and organisations involved in environmental impact assessments (of plans, programmes or projects) are invited to respond to the public consultation. The Commission is equally interested in getting the views of National Parliaments, Public Administrations (at national, regional and local level), the European Parliament and the Council, the Social and Economic Committee and the Committee of the Regions, as well as other institutions such as the European Investment Bank and the European Bank for Reconstruction and Development.

Period of consultation 
From 28.06.2010  to 24.09.2010

Objective of the consultation 
The objective of this public consultation is to collect opinions on: 
- the overall view on the functioning and effectiveness of the EIA Directive, 
- the need to amend the EIA Directive,
- the possible policy options for review, 
- the areas to be improved / amended. 
The internet consultation will assist the European Commission in the decision-making process, together with other sources (e.g. experience of the Commission, advice of a group of national experts and findings of relevant studies to be conducted) when considering options for the review of the EIA Directive.

How to submit your contribution 
We welcome contributions from citizens, organisations and public authorities through the online questionnaire.

The online questionnaire is available in all official languages of the EU.
·                     If you are answering this consultation as a citizen, please click here to submit your contribution.
·                     If you are answering this consultation on behalf of an organisation, please click here to submit your contribution.
·                     If you are answering this consultation on behalf of a public authority, please click here to submit your contribution.
Received contributions will be published on the Internet. It is important to read the specific privacy statement attached to this consultation for information on how your personal data and contribution will be dealt with.

View the questionnaire
It should not take more than 30 minutes to fill in the questionnaire. The maximum time to complete the questionnaire allowed by the system is 90 minutes. Partial responses will not be saved. This means once you start filling in the questionnaire, you have to answer all compulsory questions to submit your response.

Reference documents and other, related consultations

Contact details 
responsible service
European Commission – Directorate-General for Environment, Unit A3 
Cohesion Policy and Environmental Impacts
e-mail
postal address
European Commission – Directorate-General for Environment
Unit A3 - Cohesion Policy and Environmental Impacts
B-1049 Brussels-Belgium

View the contributions
In the interests of transparency, organisations have been invited to provide the public with relevant information about themselves by registering in the Interest Representative Register and subscribing to its Code of Conduct. If the organisation is not registered, the submission is published separately from the registered organisations.

Results of consultation and next steps
The Commission will take all contributions into account and will publish a summary paper on the environment public consultation website. 
Contributions received in reply to the consultation will be published on the internet at the Commission's website. Publication will be regarded as acknowledgement of receipt of your contribution by the Commission. If you do not wish your contribution to be made public, please indicate this clearly. In that case, your reply will also not be mentioned in future documents that may refer to this consultation.

Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Κλιματικές αλλαγές και Θερμική Νησίδα

Σήμερα όλοι θέλουν να μάθουν για αυτά τα δύο θέματα:

Θερμική Νησίδα
Πολιτικές ενάντια στο αστικό πράσινο

Τι προσφέρει ένα πάρκο στη πολη - γραμμένο με την ευκαιρία της συζήτησης για ανέγερση ναού στο κήπο στη Πάφο

Κτίρια και δρόμοι αυξάνουν τη ζέστη του καλοκαιριού στις πόλεις

Κλιματικές Αλλαγές και η Κύπρος
 
1 Η πρόσφατη απάντηση του υπουργού για τις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών στην Κύπρο
http://theopemptou.com/portal/climatechangemenu/allaboutclimatechange/603-cyprusclimatechangeeffects.html

2 Η παρουσίαση του καθηγητή του Ινστιτούτου Κύπρου Manfred Lange με τον πίνακα για τις αλλαγές θερμοκρασίας εδώ
http://picasaweb.google.com/lh/photo/4oMYNIan0vKyEB1n_HKKbw?feat=directlink

και όλη τη παρουσίαση εδώ

3 Η παρουσίαση του διάσημου καθηγητή Jos Lelieveld http://ewacc.cyi.ac.cy/docs/Jos_Lelieveld.pdf
εδώ έγινε η αναφορά για το Μπαχρέιν γιατί από το πίνακα στη σελίδα 21 φαίνεται ότι εμείς θα έχουμε αυτά που είχε το Μπαχρέιν και το Κάιρο
Πολύ ενδιαφέρον η δήλωση του ειδικού στη σελίδα 25

4 Και αυτό είναι το declaration του συνεδρίου για το κλίμα το οποίο πρέπει να διαβαστεί και είναι μόνο μια σελίδα

Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

«Ο Σκάπτων και ο Σχίζων επανορθώνει Γρήγορα και πλήρως»

Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, η συνάντηση υπό την προεδρία του δημάρχου Στροβόλου κου Σάββα Ηλιοφώτου με εργολάβους οικοδομών, ιδιωτικών συνεργείων και δημόσιων αρχών που κάνουν εκσκαφές, με θέμα την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο Στρόβολο.
Η ενέργεια αυτή, έγινε μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στη Κύπρο». Η ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δημάρχου ήταν ικανοποιητική.
Στους παρευρισκομένους έγινε ενημέρωση για τους παράγοντες που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα, από εκπροσώπους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , Κλάδος Ποιότητας του Αέρα.
Μετά από ανταλλαγή απόψεων συμφωνήθηκε η εφαρμογή των πιο κάτω μέτρων:
1) Στον χώρο των εργασιών πρέπει να υπάρχει δεξαμενή κατάλληλου νερού με αντλία η οποία να δημιουργεί πυκνά σταγονίδια από νερό για συγκράτηση της διασποράς της σκόνης στον περιβάλλοντα χώρο.
2) Οι υπηρεσίες του Δήμου να διενεργούν αυστηρό έλεγχο και να διώκουν οιονδήποτε «πνίγει»την ατμόσφαιρα στις σκόνες. Το μέτρο αυτό επιβάλλεται και για λόγους υγιεινής αλλά και για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού μεταξύ των εργολάβων.
3) Να απομακρύνονται αμέσως από τον χώρο εργασίας όλα τα χώματα για αποφυγή της διασποράς τους από τον αέρα όπως γίνεται σήμερα. Να σκεπάζονται τα λιγοστά απολύτως απαραίτητα που δυνατό να χρειαστεί να παραμείνουν για επαναχρησιμοποίηση
4) Να ζητηθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τις Αρχές Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Ηλεκτρισμού και Τηλεφωνίας, να περιλάβουν τις πρόνοιες αυτές στα έγγραφα των οδικών και άλλων έργων και να απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή τους.
5) Κατά την απομάκρυνση των χωμάτων ή των άλλων στερεών αποβλήτων να λαμβάνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα και να επιτηρείται η αυστηρή εφαρμογή τους, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά της σκόνης στην ατμόσφαιρα.
6) Τόσο ο Δήμος όσο και οι εργολάβοι, να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα μηχανήματα καθαρισμού των εργοταξίων, των δρόμων και των χώρων στάθμευσης, τα οποία να είναι εφοδιασμένα με συστήματα αναρρόφησης ή και σταγονιδίων νερού.
7) Για τον καθαρισμό των οικοπέδων να γίνει άλλη συνάντηση αποκλειστικά με τους εργολάβους οι οποίοι αναλαμβάνουν την καθαριότητα τους.
8 ) Αποφασίστηκε επίσης αλλαγή της μέχρι σήμερα ακολουθητέας πολιτικής με βάση την οποία, την παλινόρθωση των σκαμμάτων ανελάμβανε ο Δήμος με αποτέλεσμα να μένουν για μεγάλο διάστημα χωρίς τον απαραίτητο άσφαλτο και την διασπορά σκόνης στην ατμόσφαιρα. Θα εφαρμοστεί το δόγμα «Ο Σκάπτων και ο Σχίζων επανορθώνει Γρήγορα και πλήρως». Προς τούτο θα παραχωρηθεί τετράμηνη περίοδος για να προσαρμόσουν τα συμβόλαια που δυνατό να έχουν με τους εργολάβους τούς.


Για διευκρινήσεις ή και περισσότερη πληροφόρηση παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.
Ο Δήμαρχος
Σάββας Ηλιοφώτου
Related Posts with Thumbnails