Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Η αποκατάσταση των σκουπιδοτόπων θα είναι καυτό θέμα για την Κύπρο τα επόμενα χρόνιαΜε νέες ιδέες για το καυτό θέμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια η Κύπρος, αυτό της αποκατάστασης των σκουπιδότοπων, επέστρεψε σήμερα από το Ισραήλ ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που άπτονται της προστασίας του Περιβάλλοντος και στη συνέχεια έκανε περιήγηση στο χώρο, όπου τα τελευταία 40 χρόνια ήταν ο σκουπιδότοπος του Τελ Αβίβ.

Επιστρέφοντας το πρωί στην Κύπρο ο κ. Θεοπέμτου, είπε ότι «χάρηκα πάρα πολύ το σκουπιδότοπο γιατί η αποκατάσταση των σκουπιδοτόπων θα είναι καυτό θέμα για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια», είπε προσθέτοντας ότι ο λόγος που ήθελα να το δω είναι γιατί και εμείς θα αρχίσουμε την αποκατάσταση των σκυβαλοτόπων όταν αρχίσει η λειτουργία των χώρων διαχείρισης και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων όπως αυτό της Κόσιης.

Εξηγώντας ότι ο χώρος που επισκέφθηκε δεχόταν τα σκουπίδια μιας πόλης ενός σχεδόν εκατομμυρίου κατοίκων, είπε πως ο σκουπιδότοπος τώρα έκλεισε και αποκαθίσταται.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα βουνό 70 περίπου εκταρίων που καλύφθηκε με λάσπη, η οποία εμποδίζει τα αέρια να διαχέονται στην ατμόσφαιρα, αναφέροντας ότι βύθισαν στο σκυβαλότοπο κάθε 20 με 30 μέτρα σωλήνες, οι οποίοι απορροφούν το αέριο που αναδύεται.

Το αέριο είναι πάρα πολύ και διοχετεύεται σε παρακείμενο εργοστάσιο που το χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Η γύρω περιοχή καθαρίστηκε και σε αυτή σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου, με παιγνιδότοπους. Ο λόγος που θα κατασκευάσουν πάρκο είναι γιατί κάποια αέρια δραπετεύουν και δεν θέλουν να επεκταθεί η οικιστική ανάπτυξη κοντά στο χώρο, συνέχισε ο κ. Θεοπέμτου.

Είπε επίσης ότι στον ίδιο χώρο κατασκεύασαν περιβαλλοντικό κέντρο στο οποίο γίνεται εκπαίδευση για κομποστοποίηση και γενικότερα για την ανακύκλωση.

Πρόσθεσε ότι έκαναν, επίσης, χαράξεις για να συλλέγουν το νερό που αποστάσουν από τα σκουπίδια και το προωθούν στο πότισμα κήπων ώστε αυτό να μην καταλήγει στον ποταμό που βρίσκεται στην περιοχή και να αναμειγνύεται με το νερό του ποταμού.

Οταν κάνεις μια αποκατάσταση σκουπιδότοπου οι επιλογές είναι είτε να αφαιρέσεις το υλικό που υπάρχει στο σκυβαλότοπο και να το προωθήσεις σε επεξεργασία, είτε να το αφήσεις εκεί και να ανακτήσεις το αέριο που εκβάλλεται, εξήγησε προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί κατέληξαν στην ευφυή λύση συγκέντρωσης του υλικού σε ύψος, ελευθέρωσαν γη στην οποία θα κάνουν πάρκο και πέτυχαν ανάκτηση του αερίου.

«Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η προσφερόμενη επιλογή μπορεί να είναι να αφαιρέσεις το υλικό και μετά από διαλογή να το καις ως καύσιμη ύλη», διευκρίνισε αναφέροντας ότι «οι δικοί μας σκουπιδότοποι πρέπει να εξετασθούν, για αυτό έχουμε πρόγραμμα αποκατάστασης στο οποίο οι ειδικοί θα κάνουν προτάσεις. Μπορεί για ένα μικρό σκουπιδότοπο η συμφέρουσα λύση να είναι να σηκώσεις τα υλικά και να τα μεταφέρεις σε άλλο σκουπιδότοπο.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ επισκέφθηκε και ένα κτήριο εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, για το οποίο έγιναν διεθνείς δημοσιεύσεις.

Με υπολογιστές διοχετεύει όλη την ενέργεια που καταναλώνεται στο κτήριο στα στεγνωτήρια των κουζινών. Κατασκεύασαν έξυπνο εσωτερικό αίθριο το οποίο αντανακλά το φως μέσα στα γραφεία μειώνοντας έτσι την κατανάλωση του ηλεκτρισμού. Τοποθέτησαν ανακλαστήρες για να αυξάνεται ο εσωτερικός φωτισμός και να μειώνεται η κατανάλωση με τους λαμπτήρες, ενώ στο πάνω μέρος του κτηρίου θα κατασκευάσουν άλλο ένα όροφο στον οποίο θα εγκαταστήσουν γυμναστήριο ώστε να έχουν ένα χώρο καθημερινής λειτουργίας πάνω από τα γραφεία που επίσης θα μειώνει τις απώλειες ενέργειας, εξήγησε.

Είπε ακόμα ότι το κτήριο είναι βαμμένο άσπρο για να ανακλά ενέργεια, ενώ για την ανέγερση του χρησιμοποιήθηκαν υλικά που προήλθαν είτε από ανακύκλωση, είτε από αειφόρο διαχείριση δασών.

Πρόκειται για μια κατασκευή που η ΕΕ σκοπεύει να υιοθετήσει, επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν το κόστος κατασκευής είναι απαγορευτικό, είπε πως δεν θεώρησαν το κόστος απαγορευτικό και ότι η μοναδική τους ανησυχία ήταν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά από την ανακύκλωση και την αειφόρο διαχείριση δασών.

iKypros
21/07/2010

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Αδέσποτο Ρακούν θα ταξιδεύσει στο Άμστερνταμ

[Το πιο κάτω είναι ανακοίνωση της φιλοζωικής οργάνωσης Κιβωτός]
Πριν μερικές εβδομάδες θεάθηκε στην Λεμεσό να περιφέρεται ένα αδέσποτο ρακούν.
Μετά από συνδυασμένες προσπάθειες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και ενός ιδιώτη κτηνιάτρου κατορθώθηκε η σύλληψη και η μεταφορά του σε ασφαλές χώρο. Η ΜΚ οργάνωση ΚΙΒΩΤΟΣ όπως και την προηγούμενη φορά δύο ρακούν ένα της Λάρνακας και ένα της Λεμεσού διευθέτησε την μεταφορά τους σε καταφύγιο της στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ.
Βέβαια αυτές οι διαδικασίες εκτός από την μεγάλη ταλαιπωρία του ζώου είναι και το οικονομικό κόστος που θα πρέπει να επωμιστούν οι δυο οργανώσεις αλλά και οι ανώνυμοι φίλοι μας που μας βοηθούν.
Και εδώ γεννάται το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει οι συμπολίτες μας να σκέφτονται δύο φορές πριν αποφασίσουν να φέρουν στην Κύπρο κάποιο εξωτικό ζώο απλά και μόνο γιατί τους αρέσει η ακόμα και για την δική τους ψυχαγωγία.
Όταν περάσει ο ενθουσιασμός τότε δυστυχώς αυτά τα ζώα καταλήγουν στα χωράφια η αφήνονται ελεύθερα γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν τα θέλουν ή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει πλέον τις ευθύνες της.
Θα πρέπει να σταματήσει αυτού του είδους η μόδα γιατί στο τέλος η εισαγωγή τέτοιων μη γηγενών ζώων βάζει σε κίνδυνο την πανίδας της χώρας, και το πιο σοβαρό είναι η πιθανή εξάπλωση διάφορων ζωωνόσων.
Η οργάνωση ΚΙΒΩΤΟΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί τους αρμόδιους φορείς ότι θα πρέπει να μπει ένας φραγμός αλλά ταυτόχρονα αυστηρός έλεγχος της εισαγωγής εξωτικών ζώων.
Δεν μπορεί η οργάνωση πλέον κάτω από το μεγάλο οικονομικό κόστος να επωμίζεται αυτή την μεγάλη ευθύνη του επαναπατρισμού αυτό των ζώων σε φυσικά πάρκα και καταφύγια στο εξωτερικό.
Την Τετάρτη (28/07/2010) μετά από διευθετήσεις με τις Κυπριακές Αερογραμμές και πάντα κατ εξαίρεση γίνεται αυτή η μεταφορά γιαυτό και τους ευχαριστούμε και η ώρα 9:25 ο κος Κυριάκος Κυριάκου Πρόεδρος της οργάνωσης ΚΙΒΩΤΟΣ θα συνοδεύσει τo ρακούν στο Άμστερνταμ.

Κατά την διάρκεια της εκεί επίσκεψης του θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα δύο ρακούν τα οποία είναι ήδη στο καταφύγιο της AAP.

Για περισσότερες πληροφορίες Κιν. 99 416852


ΚΙΒΩΤΟΣ, TK 56986, 3311 ΛΕΜΕΣΟΣ, www.animalscyprus.org,
Email: arc.kivotos@cytanet.com.cy

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

90% αύξηση στα σκύβαλα

Δεν χρειαζόταν κανείς μαντικές ικανότητες να το μαντέψει ... δεν είναι τυχαίο που όλες οι "πολιτισμένες" χώρες  εφαρμόζουν Πολιτικές  Μείωσης των Αποβλήτων.
Είχα γράψει σχετικά για το θέμα "Πολιτική μείωσης αποβλήτων τώρα"
.

Μια Κοινότητα της Επαρχίας Λάρνακας στέλνει στους κατοίκους της την πιο κάτω επιστολή:


Από τον Ιανουάριο του 2010 έχει αρχίσει την λειτουργία της στην Κόσιη, η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οικιακών Απορριμμάτων για τις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Είναι η πρώτη μονάδα αυτής της μορφής που γίνεται στην χώρα μας και η πιο σύγχρονη από πλευράς τεχνολογίας, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον, που αποτελείται από την μονάδα διαλογής και διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών, από την μονάδα κομποστοποίησης των οργανικών και τον χώρο υγειονομικής ταφής, με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, των υπολειμμάτων.
Η λειτουργία της μονάδας συμβάλλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πολιτών, αφού αρχίζει πλέον και στον τόπο μας η ορθολογική διαχείριση κο! διάθεση των στερεών οικιακών απορριμμάτων και τερματίζεται οριστικά η λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών (σκυβαλότοπων).
Η ορθολογική διαχείριση και διάθεση των οικιακών απορριμμάτων συνεπάγεται και το ανάλογο κόστος. 
Πριν την λειτουργία της Μονάδας στην Κόσιη το κόστος του Κοινοτικού Συμβουλίου αποτελείτο από το κόστος περισυλλογής και των δικαιωμάτων απόρριψης στον Δήμο Λάρνακας για την χρησιμοποίηση του σκυβαλότοπου στην Τερσεφάνου το οποίο ανερχόταν περίπου σε  € 15000,00 το χρόνο.
Με τα σημερινά δεδομένα τα δlκαιωματα απόρριψης στην Μονάδα στην Κόσιη είναι πολλαπλάσια των δικαιωμάτων που καταβάλλαμε μέχρι σήμερα. ΤΟ ποσό που καλούμαστε να καταβάλλουμε σήμερα σαν δικαιώματα απόρριψης μας ανάγκασαν να επιβάλουμε αύξηση στην φορολογία σκυβάλων περίπου κατά 90 %

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

"Λάμπες" από φως του ήλιου

άρχισαν τώρα και στην Κύπρο να γίνονται εγκαταστάσεις από συστήματα που μεταφέρουν το εξωτερικό φως του ήλιου στο εσωτερικό του χώρου.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δωρεάν φωτισμό, μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρισμού αλλά και μειωμένη λειτουργία του κλιματιστικού αφού δεν καταναλώνεται πλέον η θερμότητα από τους λαμπτήρες στο εσωτερικό του χώρου. Και φυσικά χωρίς συντήρηση ....
Προσέξτε τα φωτεινά τετράγωνα πιο κάτω στην οροφή ...
Nice !!!

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Λύματα στην Αλυκή Λάρνακας

Στις 18/06/10 πήγα με την κοινοβουλευτική Επιτροπή περιβάλλοντος στην περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα για τα λύματα που καταλήγουν εκεί από την Αραδίππου.
Η κατάσταση είναι πολύ .. μα πάρα πολύ προσβλητική!Και επειδή τα λύματα καταλήγουν στην (λέμε τώρα ..) προστατευόμενη Αλυκή ιδού πως ήταν όταν την επισκέφθηκα στις 28/03/2010Μου είπαν ότι είμαι υπερβολικός και δεν υπάρχει κίνδυνος για την Αλυκή ....

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Ο παλιός σκουπιδότοπος του Τελ Αβιβ

Στην επίσκεψή μου στο Ισραήλ, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με το Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος και μου έγινε ξενάγηση στον σκυβαλότοπο του Τελ Αβιβ.
Ο σκυβαλότοπος έχει τεράστια έκταση αφού εκεί κατέληγαν τα σκουπίδια της πόλης με 1 εκατομύριο κατοίκους για τα τελευταία 40 χρόνια (αν θυμάμαι καλά).
Ο σκυβαλότοπος έχει τώρα σταγανοποιηθεί με πηλό για να μην ξεφεύγουν τα αέρια τα οποία τώρα μαζεύονται για παραγωγή ενέργειας.
Ο χώρος θα μετατραπεί σε πάρκο.
Τώρα εκεί λειτουργεί διακομιστικός σταθμός σκουπιδιών και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.Σε μεγένθυνση εδώ


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Τρόφιμα και μεταφορές - Πράσινες Εκδηλώσεις και Συνέδρια

Πολλές φορές πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο όχι μόνο για να ακούσουμε τις παρουσιάσεις αλλά και για να συναντήσουμε κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι πιο πολλά γίνονται συνομιλώντας στο πόδι με ένα φλιτζάνι καφέ και μερικά σνακς παρά με αλλεπάλληλες επιστολές.
Τρόφιμα
Σε τέτοιες συναντήσεις και ιδιαίτερα όταν έχουμε συμμετοχές από άλλες χώρες, το τι επιλέγουμε για τροφές έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό επισημάνει της σημασία του "αγοράζω τοπικά". Πως όμως αυτό συνδυάζεται μαζί με άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους στην επιλογή του μενού και των υλικών;

 • Τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και για μείωση των εκπομπών να μην έχουν φτάσει από μακριά (buy local) αλλά να είναι ντόπια και εποχής.
 • Επιλέγουμε προϊόντα (π.χ. καφές και τσάι) από "Δίκαιο Εμπόριο"[Fair Trade].
 • Επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και αποφεύγουμε φαγητά ψηλά σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.
 • Δίνουμε προτίμηση σε βιολογικά (οργανικά) προϊόντα.
 • Προσφέρουμε καλές επιλογές για χορτοφάγους.
 • Επιλέγουμε να συνεργαστούμε με χώρους που κάνουν τις αγορές τους σε μεγάλα κιβώτια παρά σε ατομική συσκευασία του κάθε προϊόντος για μείωση των αποβλήτων.
 • Αποφεύγουμε το εμφιαλωμένο νερό.
 • Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα εποχής παρά γλυκίσματα.
 • Για μείωση της σπατάλης βεβαιωνόμαστε από πριν πόσοι από τους προσκεκλημένους μας θα μείνουν στο φαγητό.
Με τη βοήθεια του Συνδέσμου Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας, γνωστών chef και με βάση αυτά που έχουν προτείνει οι επισκέπτες στο blog μου και στο Facebook, έχει ήδη ετοιμαστούν ορισμένες εισηγήσεις για σνακς και φαγητά, βασισμένες στα πιο πάνω.

Μεταφορές
Ακόμη ένα σημαντικότατο μέρος του συνεδρίου είναι το θέμα των μεταφορών για το οποίο στην Κύπρο έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν.
Μέσα από τα συνέδρια μπορούμε όμως να προωθήσουμε και αυτό το θέμα.
 • Η επιλογή του χώρου θα πρέπει να γίνεται κοντά στο μεγαλύτερο όγκο των συμμετεχόντων για να μειωθούν τα ταξίδια.
 • Υπόδειξη των χώρων στάθμευσης και ενθαρρύνοντας το περπάτημα.
 • Χάρτες με υπόδειξη της διαδρομής που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με τα πόδια, την ώρα που θα χρειαστεί και αν είναι δυνατό τις θερμίδες που θα καταναλώσει. Το ίδιο ισχύει για σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχής π.χ. εστιατόρια, πάρκα, μουσεία.
 • Διαθέστε ποδήλατα σε όσους συμμετέχουν για κοντινά ταξίδια στην περιοχή μαζί με υποδείξεις για κοντινούς ποδηλατόδρομους ή περιοχές που μπορούν να επισκεφθούν εύκολα με ποδήλατο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, στο τέλος ή στην αρχή της εκδήλωσης.
 • Εξέταση της δυνατότητας μεταφοράς όσων περισσοτέρων γίνεται με λεωφορείο. Πιο εύκολη η μεταφορά από άλλες πόλεις, υπάρχει η δυνατότητα υπόδειξης χώρου στάθμευσης εκτός πόλης και μεταφοράς των συμμετεχόντων με λεωφορείο.
 • Ενθάρρυνση των συμμετεχόντων να μοιραστούν αυτοκίνητο μέσω ιστοσελίδας ή δήλωση στη φόρμα συμμετοχής.
 • Αν είναι συνεδρίαση μπορεί αυτή να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης;
Και τέλος
 • Προσφέρεται σε κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πού ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα για να φτάσει ως εκεί, να το αντισταθμίσει με δεντροφύτευση.

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Οργανωτικά και η αίθουσα - Πράσινες Εκδηλώσεις και Συνέδρια

Το φθινόπωρο είναι χωρίς αμφιβολία η εποχή των Συνεδρίων και των γενικών συνελεύσεων. Ακόμη πιο σημαντικό θα είναι φυσικά και το δεύτερο ήμισυ του 2012, όπου η Κύπρος θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι παράμετροι που έχουν περιβαλλοντική πτυχή στα οργανωτικά ενός συνεδρίου είναι (1) τα Οργανωτικά, (2) η αίθουσα (3) ο χώρος της εκδήλωσης, (4) τα τρόφιμα και (5) οι μεταφορές.

Όσον αφορά τα Οργανωτικά τα σημεία τα οποία θα πρέπει να προσεχθούν είναι:

 • Η χρήση διαδικτύου για πληροφόρηση και εγγραφή μειώνει τη σπατάλη του χαρτιού. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί χαρτί, εκτυπώστε και στις 2 πλευρές για εξοικονόμηση.
 • Προτιμάτε την εκτύπωση σε ανακυκλωμένο χαρτί με μελάνια που περιέχουν οργανικά συστατικά (vegetable -based). Αποφεύγετε όσο μπορείτε την εκτύπωση εγχρώμων φυλλαδίων.
 • Σχεδιάστε τα φυλλάδια σας με τρόπο που να χωρούν περισσότερες πληροφορίες σε μια σελίδα (π.χ. μείωση περιθωρίων, εκτύπωση των Powerpoint handouts).
 • Για μεγάλα κείμενα είναι καλύτερα να διατίθενται ηλεκτρονικά είτε με CD ή με memory stick, είτε σε ιστοσελίδες.
 • Προτιμάτε να δίνετε τις πληροφορίες λίγο πριν την έναρξη για αποφυγή επανάληψης και απώλειας.
 • Φάκελοι, χαρτί, Posters και postcards από ανακυκλωμένο υλικά όπου είναι δυνατό.
 • Πένες και άλλα δώρα - να προτιμούνται οι οργανικές επιλογές (π.χ. παράγωγα καλαμποκιού ή πατάτας) και αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα πλαστικά βεβαιωθείτε ότι αυτά κατασκευάστηκαν από μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού.
 • Η εκτύπωση στα διάφορα είδη να είναι αρκετά διακριτική για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μην καταλήγουν ως απόβλητα στο σπίτι/γραφείο. Κανένας δεν χρησιμοποιεί τσάντες και γραφικό υλικό με τεράστια γράμματα και σήματα μετά την λήξη του συνεδρίου.
 • Να εξετάζεται σοβαρά η επιλογή χάρτινων φακέλων ή τσαντών από οργανικό βαμβάκι παρά των πολυτελών αλλά και δύσκολων σε διαχείριση ως απόβλητα δερμάτινων ή και πλαστικών φακέλων.
 • Σχοινάκι που κρατεί την ταμπέλα με το όνομα του συμμετέχοντα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για γυαλιά ήλιου και μυωπίας.
 • Επιστροφή των badges για επαναχρησιμοποίηση και το χαρτάκι τους στην ανακύκλωση.
 • Να υπάρχει κάλαθος για χαρτί που θα σταλεί στην ανακύκλωση.
 • Κουτί για άχρηστο αλλά σε καλή κατάσταση χαρτί, φυλλάδια και άλλο υλικό του συνεδρίου για επαναχρησιμοποίηση. Να δίνεται η επιλογή μη παραλαβής ορισμένου υλικού όπως π.χ. πένες, μπλοκ χαρτιού κλπ.
 • Προβολή των περιβαλλοντικών μέτρων που θα εφαρμοστούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
 • Να περιλαμβάνεται και ένα περιβαλλοντικό μήνυμα στις εκτυπώσεις.
 Η αίθουσα που θα γίνουν οι συναντήσεις είναι επίσης πολύ σημαντική:

 • Μεγάλες αίθουσες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για κλιματισμό. Η αίθουσα θα πρέπει να έχει επομένως το κατάλληλο μέγεθος για τον αριθμό των συμμετεχόντων.
 • Αίθουσες με φυσικό φωτισμό βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά βοηθούν το ακροατήριο να μένει συγκεντρωμένο.
 • Για να μειωθεί η μετακίνηση, πρέπει να προτιμούμε αίθουσα πού διαθέτει δικό της εξοπλισμό.
Επιπλέον,
 • Εξοπλισμός που δεν χρειάζεται δεν υπάρχει λόγος να μένει αναμμένος.
 • Ο θερμοστάτης πρέπει να ρυθμίζεται σωστά. Η ψηλή θερμοκρασία το χειμώνα και η χαμηλή το καλοκαίρι δυσκολεύει τη συγκέντρωση του ακροατηρίου και σπαταλά ενέργεια.
 • Η αίθουσα συνεδρίων πρέπει να διαθέτει διπλά τζάμια, και αυτόματο σύστημα φωτισμού και θέρμανσης που σβήνει όταν ο επισκέπτης φύγει από το δωμάτιο.
 • Να υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας ούτως ώστε να μπορούν ακόμη και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν να συμμετάσχουν στο συνέδριο.
 • Τοποθέτηση κάδων για ανακύκλωση.

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Μαμά, θέλω να γίνω υδραυλικός….

Επειδή αυτή είναι η εποχή που πολλοί νέοι παίρνουν αποφάσεις για σπουδές και καριέρα αναδημοσιεύω ένα άρθρο που έγραψα το 2003. Δυστυχώς τα πράγματα δεν άλλαξαν ... και ακόμη χειρότερο έκλεισαν και το ΑΤΙ !

30 Ιουλίου 2003
  
«Μαμά, θέλω να γίνω υδραυλικός…..»

Τώρα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω..» είναι στη μόδα.
Ποια θα ήταν η αντίδρασή σας όμως, αν το παιδί σας ερχόταν μια μέρα και σας έλεγε ότι θέλει να γίνει υδραυλικός, οικοδόμος,  η μηχανικός αυτοκινήτου;

Με βάση το κυπριακό πρότυπο, η πρώτη σας αντίδραση, θα ήταν να προσπαθήσετε να του αλλάξετε γνώμη.
Τι θα γίνει όμως αν δεν τα καταφέρετε; Η ακόμα χειρότερα τι θα κάνετε αν κάποια στιγμή, πριν τα 18 του, σας ανακοινώσει το, «βαρέθηκα το σχολείο, θέλω να πάω δουλειά».
Τα σενάρια είναι πολλά και για κάποιο που ζει στη Κύπρο το πρόβλημα είναι και εφιαλτικό διότι δεν υπάρχουν αυτές οι επιλογές.
Η δουλειά δεν είναι ντροπή, όλοι το λένε αυτό, αλλά κανένας δεν κάνει οτιδήποτε για να βοηθήσει τα παιδιά που δεν θέλουν, να ακολουθήσουν τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά προγράμματα, αλλά θέλουν να αποκτήσουν κάποια δεξιοτεχνία και να γίνουν σωστοί επαγγελματίες.

Αυτή η εντελώς ανύπαρκτη στη Κύπρο, μορφή εκπαίδευσης, προσφέρει ενδιαφέρουσες λύσεις στους νέους που την επιλέγουν και τις περισσότερες φορές μάλιστα, με σίγουρη την επαγγελματική αποκατάσταση και με ψηλές αμοιβές.

Πως αντιμετωπίζουμε άρα το πρόβλημα αυτό;
1.      Καθιέρωση και αναγνώριση από την πολιτεία Βαθμίδων Επαγγελματικών προσόντων.
2.      Δημιουργία σχολών σε όλη τη Κύπρο, οι οποίες μέσα από μονοετή, διετή ή άλλα πιο σύντομα προγράμματα εξειδίκευσης, να προσφέρουν βασική εκπαίδευση σε επαγγέλματα όπως αυτά του υδραυλικού, οικοδόμου, μηχανικού αυτοκινήτου κ.λ.π. Οι σχολές αυτές θα πρέπει απαραίτητα να προσφέρουν και νυκτερινά μαθήματα για εργαζόμενους. Με κυβερνητική ενθάρρυνση, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σοβαρότατο ρόλο στο τομέα αυτό.
3.       Οργάνωση των επαγγελματιών αυτών σε ένα κοινό σύνδεσμο ο οποίος θα φροντίζει την αναγνώριση των βαθμίδων, των διπλωμάτων αυτών, όπως γίνεται και με άλλα επαγγέλματα. Το σώμα αυτό θα αναλαμβάνει και τον καθορισμό του επιπέδου (ποιότητα εργασίας) αλλά και θα παίρνει πειθαρχικά μέτρα.
4.      Καθορισμός της απαιτούμενης βαθμίδας επαγγελματικών προσόντων σε σχέδια υπηρεσίας, συμβόλαια και προσφορές, ούτως ώστε όχι μόνο να τύχει σωστής αναγνώρισης η επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και να προκαθορίζεται έτσι και το αναμενόμενο επίπεδο ποιότητας της εργασίας.

Ποια θα είναι όμως τα οφέλη από την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης;

1.      Θα προσφέρεται διέξοδος στους νέους που δεν θέλουν να ακολουθήσουν τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά επαγγέλματα.
2.      Θα επιτευχθεί μια σοβαρή βελτίωση στην ποιότητα της δουλειάς που θα εκτελείται.
3.      Θα αντιμετωπιστεί ορθά το πρόβλημα της ανεργίας μεταξύ των νέων και ιδιαίτερα αυτών που εγκατέλειψαν γρήγορα το σχολείο.
4.      Θα δοθεί ευκαιρία σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την επαγγελματική τους κατάσταση αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους μέσω δεύτερης ενασχόλησης.
5.      Θα προσφέρει τη δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας μέσω μετεκπαίδευσης ανέργων από άλλους τομείς της οικονομίας.
6.      Θα δώσει την ευκαιρία ανάπτυξης νέων βιοτεχνιών σε αστικές αλλά κυρίως σε αγροτικές περιοχές.

Τα πιο πάνω μαζί με την σωστή Επαγγελματική Ηθική που η έλλειψή της είναι τόσο εμφανής στον τόπο μας, θα βελτιώσουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον της Κύπρου.

Ο λόγος που τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Το Υπουργείο παιδείας ασχολείται με την παραδοσιακή εκπαίδευση μόνο, το Υπουργείο Εργασίας που έχει κάνει και τα πρώτα πρωτοπόρα βήματα στον τομέα αυτό (βλέπε ΑΤΙ, ΑΞΙΚ και ΚΕΠΑ), δεν δίνει πλέον σημασία στην εκπαίδευση και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ασχολείται μόνο με μικρής διάρκειας προγράμματα.

Κλείνοντας θα ήθελα απλά να αναφέρω σε όσους από εσάς δεν το γνωρίζουν, ότι αν μάθετε το ύψος των απολαβών ενός τεχνικού με επαγγελματικά προσόντα από εταιρείες πληροφορικής όπως την Microsoft, την Oracle η την CISCO, είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε.

Πίσω στο αρχικό ερώτημά, πως μπορεί κάποιος να γίνει πραγματικά καλός υδραυλικός, τώρα;

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Στο κτήριο της Intel που είναι LEED gold certified

Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη θα είμαι στο Ισραήλ όπου θα επισκεφθώ το νέο Zero Energy κτήριο της Intel, ένα σκυβαλότοπο που του γίνεται αποκατάσταση και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ JANEZ POTOCNIK

2010: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ 3o ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ JANEZ POTOCNIK

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 από τα Ηνωμένα Έθνη ως έτος βιοποικιλότητας 150 νέοι , με σχετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και περιβαλλοντική συνείδηση, από 35 Ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν στο Βέλγιο από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 6 Ιουλίου 2010, στα πλαίσια του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου νεανικής προοπτικής για να συζητήσουν θέματα αλλά και να παρακολουθήσουν διαλέξεις που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν η δημιουργία διακήρυξης μέσω της οποίας εκφράζεται έντονη επιθυμία για δράση. Η διακήρυξη παραδόθηκε στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janez Potocnik, στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Κατά την παράδοση κάθε συμμετέχοντας κρατούσε από ένα μπαλόνι που αντιπροσώπευε μοναδικά οικοσυστήματα και είδη της Ευρώπης. Για να συμβολίσουν τις ανησυχίες τους για την αυξανόμενη ταχύτητα με την οποία η βιοποικιλότητα εξαφανίζεται, σταμάτησαν τα μπαλόνια από το να πετάξουν στον ουρανό και τα παρέδωσαν στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janez Potocnik. Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος.
Με τον όρο «βιοποικιλότητα» (ποικιλότητα της ζωής) αναφερόμαστε στο σύνολο των διαφορετικών ειδών, οργανισμών και οικοσυστημάτων που υπάρχουν στον πλανήτη μας ή σε κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η σημαντικότητα της βιοποικιλότητα έγγυται στα αγαθά (τροφή, καθαρό νερό) και υπηρεσίες που παρέχει, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε $33 τρισεκατομμύρια/έτος. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι χάνονται τουλάχιστον 26 χιλιάδες είδη οργανισμών.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2001, ήταν η αναχαίτιση της μείωσης της βιοποικιλότητας ως το 2010. Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε. Παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε νομοθετικό επίπεδο, η εφαρμογή των νομοθεσιών είναι ανεπαρκής, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, ή/και ενημέρωσης, πολιτικής απροθυμίας και γνώσης καθώς και μη ενσωμάτωσης της βιοποικιλότητας σε άλλες πολιτικές.

Σύμφωνα με την προκήρυξη: Αναφορικά με τους νέους στόχους που έχουν κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 και για το όραμα της μέχρι το 2050, εμείς ως αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής νεολαίας καλούμε τους νομοθέτες και τους πολιτικούς να αναλογιστούν και να εφαρμόσουν τις ακόλουθες εισηγήσεις για τερματισμό της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας:
• Βελτίωση της ευαισθητοποίησης για την βιοποικιλότητα μέσω της παιδείας και ενίσχυση της σχέσης ανθρώπου- φύσης.
• Το δίκτυο Natura 2000 είναι ένα θετικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η οδηγία για τα διάφορα είδη φυσικής κατοικίας (Habitats Directive) και η οδηγία για τα πουλιά ( Birds Directive) εφαρμόζονται σωστά από όλες τις χώρες μέλη.
• Βελτίωση της παρακολούθησης και της έρευνας για την κατάσταση και την τάση της Ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.
• Τερματισμό της καταστροφής των οικοσυστημάτων και επέκταση των υφιστάμενων φυσικών περιοχών με εφαρμογή κατασκευής πράσινου τρόπου.
• Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) CAP για τη γεωργική παραγωγή, έτσι ώστε να μειωθεί αισθητά η υπερπαραγωγή και να αυξηθεί η προστασία της βιοποικιλότητας μέσω αειφόρους χρήσης της γεωργικής γης καθώς και της γης που χρησιμοποιείται για βοσκή
• Η επιχορήγηση της βιοποικιλότητας είναι κρίσιμη για την προστασία της και απαιτείται η εσπευσμένη αύξησή της. Επιχορηγήσεις που είναι επιζήμιες για την βιοποικιλότητα πρέπει να περιορισθούν το συντομότερο .
• Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας σε άλλες νομοθεσίες που σχετίζονται με την γεωργία, την δασονομία, την χρήση γης και στην αντιμετώπιση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
• Ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις και άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναπτύξουν ένα είδος καινοτόμας πράσινης οικονομίας η οποία προωθεί ευημερία και μειώνει αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.
• Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παρούσα Βελγική προεδρία θα πρέπει να ηγηθούν στο συνέδριο των μελών COP10 στην Nagoya της Ιαπωνίας και να επικεντρωθούν στην θέσπιση υψηλών στόχων για το 2020 και ένα φιλόδοξο όραμα για το 2050 υιοθετώντας ένα κατανοητό, εφαρμόσιμο πρωτόκολλο.

Τέλος, εμείς οι Κύπριοι συμμετέχοντες στο συνέδριο θέλουμε με τη σειρά μας να καλέσουμε τα αρμόδια υπουργεία, οργανισμούς και ανεξάρτητους φορείς στην Κύπρο να λάβουν υπόψη τους τη συλλογική αυτή προσπάθεια και επιθυμία των νέων της Ευρώπης για προστασία της βιοποικιλότητας. Η κυπριακή βιοποικιλότητα είναι μέρος αυτής και το μέλλον της είναι στα χέρια σας. Λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της διακήρυξης θα δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες και νομικά πλαίσια για τον τερματισμό της εξαφάνισης της κυπριακής βιοποικιλότητας και την διασφάλιση της για τις μελλοντικές γενιές.
Ως νεολαία ανησυχούμε για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενιών γιατί θα επηρεαστούν αρνητικά από την ανθρωπογενή εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Κάθε άνθρωπος μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή αυτής της εξαφάνισης. Όμως οι κύριες αιτίες που ευθύνονται για την μείωση της βιοποικιλότητας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τις ατομικές ενέργειες του καθενός από μας. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους που αποφασίζουν για το σήμερα να δράσουν τώρα για την κρίση που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα.

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Σκουπίδια στον Ακάμα

Πιο κάτω ένα από τα πολλά μηνύματα (κυρίως οργισμένα τηλεφωνήματα) που παίρνω για την καθαριότητα στον Ακάμα.
Υπόψη ότι οι Τοπικές Αρχές δεν αναλαμβάνουν τη συλλογή σκουπιδιών και ότι οι καθαρισμοί γίνονται από εθελοντική δράση:
.....
Στις11 Ιουλίου μέρα Κυριακή ξεκίνησα με την οικογένεια μου να πάμε στις μαγευτικές παραλίες του Ακάμα.
Όλο γέλια και χαρές ξεκινήσαμε, κατηφορίζοντας η θέα ήταν μαγευτική,οι παραλίες λαμπήριζαν  απο ψηλά και έμοιαζαν σαν διαμάντια.
Η χαρά μας ήταν απίστευτη και αδημονούσαμε να κολυμπήσομε στα καταγάλανα νερά του Ακάμα.
Επιτέλους φτάσαμε .......... Περάσαμε τόν κόλπο της Λάρας και είπαμε να προχωρήσομε πιο πέρα λέγοντας ότι θα ήταν όλα πιο ήρεμα ,καθαρά και μαγευτικά.
Και τότε άρχισαμε να απογοητευόμαστε....Κατεβαίναμε να βρούμε ένα μέρος να κολυμπήσομε και να περάσομε όμορφα με την οικογένεια μας αλλά η κάθε γωνιά του Ακάμα ήταν χειρότερη απο την άλλη.
Παντού σκουπίδια, πλαστικά, σπασμένα γυαλία, σίδερα, παγούρια, παπουτσια και δεν ξέρω τι άλλό.....α το χειρότερο κηλίδες παντού απο πετρελαιο....Όλα κρεμίστηκαν οι υπόσχέσεις που έδινα στα παιδιά μου (3,4 και 8 χρονών) χάθηκαν. Στα μάτια τους διέκρινε μια δυσπιστία, γιατί όλα αυτά που τους περιέγραφα για τον ΑΚΑΜΑ ήταν ψεύτικα. Τους έλεγα ότι θα επισκευτόμασταν την πιο παρθενική περιοχή της Κύπρου την οποία την προστατεύουν η Κυβέρνηση και όλες οι οικολογικές οργανώσεις  όμως για ακόμη μια φορά ήταν μόνο ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ.
 Ας ελπίσω ότι το μήνυμα αυτό ευαισθητοποιήσει μερικούς και οργανώσουν μια εκστρατεια να καθαρίσουν τον ΑΚΑΜΑ.
 Είναι κρίμα η περιοχή αυτή να αργοπεθαίνει σιγά σιγά και όλη εμεις να κλέινομε απλά τα μάτια..
 Σας παρακαλώ εκ μέρους των παιδιών μου αφήστε και τις επόμενες γενιές να χαρούν τα μέρη αυτά.

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Μισοκουρεμένος στην εισβολή !

Ήταν 15 του Ιούλη 1974  στο Πενταδάκτυλο, πάνω από το Σύσκληπο στο πέρασμα προς τη Λάπηθο. Κάτω στα πόδια μας από τη μια απλωνόταν η πεδιάδα της Λευκωσίας και από την άλλη η αγαπημένη μου θάλασσα της Κερύνειας.
Τα βράδια μας φώτιζαν τα αεροπλάνα που απογειωνόντουσαν από το αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Στην πρωινή αναφορά μου φώναξε ο Έλληνας αξιωματικός "Εσύ τώρα αμέσως να πας να κόψεις τα μαλλιά σου".
Πάνω στον Πενταδάκτυλο που ήμουν, δεν έπαιρνες σχεδόν ποτέ άδεια και έτσι αν χρειαζόσουν κούρεμα το έκανε αυτός που διορίστηκε μάγειρας και που ήταν εντελώς άσχετος με το μαγείρεμα.
Μπήκα μέσα στο μικροσκοπικό μας μαγειρείο για να με κουρέψει ο μάγειρας και παραξενεύτηκα όταν ο αξιωματικός ήρθε και έκατσε δίπλα μου.
"Εσύ έχεις και ραδιόφωνο δεν είναι ;" με ρώτησε ! Ωχ σκέφτηκα ετοιμάστου για τιμωρία αφού απαγορευόταν.Όταν του απάντησα ναι με διάταξε να πάω να το φέρω.
Ήρθα πίσω, άρχισε το κούρεμα, και αυτό δίπλα μου να ψάχνει σταθμούς στο ραδιόφωνο.
Βρήκε το ΡΙΚ και το άφησε εκεί. Ο "κουρέας" συνέχιζε το κούρεμα από τη μια πλευρά και ξαφνικά ακούστηκε από το ΡΙΚ η πρώτη ανακοίνωση για το πραξικόπημα. Δε θυμάμαι τι είπε ακριβώς αλλά θυμάμαι το "ο Μακάριος είναι νεκρός".
Ο αξιωματικός όταν το άκουσε αυτό βγήκε έξω  άρχισε να φωνάζει διάφορα, μπήκε στο αυτοκίνητό του και κατέβηκε από ότι μάθαμε μετά, στη Λευκωσία.
Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένα πανδαιμόνιο. Μας φώναξαν πίσω στην αναφορά προτού καν τελειώσει το κούρεμα μου.
Αμέσως μετά άρχισαν τα προβλήματα μας, χωρίστηκαν αριστεροί δεξιοί, όλοι οπλισμένοι και έτοιμοι για όλα.
Κάποιοι από την πλευρά της Κερύνειας μπήκαν στο μικρό μας στρατόπεδο να κάνουν δεν ξέρω τι. Τους συλλάβαμε και επειδή δεν είχαμε που να τους βάλουμε, τους κλείσαμε για μια μέρα στο βυτιοφόρο του νερού. Μετά τους αφήσαμε να φύγουν αφού άκουσαν πολλές θυμωμένες φωνές. Μετά άρχισαν οι φωτιές στο δάσος από την πλευρά της Κερύνειας ... άλλη πονεμένη ιστορία.

Ο αξιωματικός επέστρεψε πίσω με την έναρξη της εισβολής. Ένοιωθε πολύ μεγάλες ενοχές. Κάθε φορά που είχαμε πρόβλημα με φυλάκια που έπαιρναν από εμάς οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές, πήγαινε μόνος του και το έπαιρνε πίσω. Ήταν suicidal.
Την τελευταία φορά που το έκανε αυτό τον χάσαμε. Δεν ξέρω τι απόγινε είτε σκοτώθηκε είτε κατέβηκε πίσω στη Λευκωσία.
Από εκείνη τη μέρα ήμουν μισοκουρεμένος μέχρι το Σεπτέμβρη όπου κατέληξα μαζί με τους λίγους που επέζησαν στο Λιθροδόντα, ένα χωριό το οποίο αντιπαθώ πάρα πολύ για τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν ! Την πρώτη μέρα που φτάσαμε εκεί μπήκαμε στο μεγάλο καφενέ αλλά μετά μας έβγαλαν έξω και μας υποχρέωσαν να κοιμόμαστε κάτω από τις ελιές. Το βράδυ βρήκα μια πατανία,  ξάπλωσα κάτω από μια ελιά σε ένα αυλάκι για να μην φυσά πολύ, στο έξω του χωριού προς τα Λεύκαρα. Η νύκτα ήταν βροχερή το αυλάκι γέμισε νερό και ξύπνησα όταν άρχισα να πνίγομαι ...

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Είμαι από άλλη χώρα; Διαφημιστικά φυλλάδια - 3

Μετά από τη προσπάθεια για το περιορισμό των διαφημιστικών φυλλαδίων, Νομοθετική ρύθμιση για τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων  το Υπ. Εσωτερικών ζήτησε απόψεις από διάφορους ενδιαφερόμενους. Πρέπει να πω ότι οτι τα μηνύματα, ο θυμός και οι τσακωμοί που φτάνουν κοντα μου για το θέμα είναι πάρα πολοί και έντονοι μάλιστα.


Πιο κάτω η άποψη της Ένωσης Δήμων η οποία πρέπει να πω  με ξάφνιασε (αν θέλετε να διαβάσετε τις εισηγήσεις στις οποίες μου απαντούν εδώ):Αναφέρομαι στην επιστολή ..... σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων Κύπρου συζήτησε σε βάθος μελέτη που διεξήχθη από λειτουργούς της Ένωσης στη βάση της επιστολής του Επιτρόπου Περιβάλλοντος με αρ. φακ. 02.10.003 ημερ. 30.11.2009 και καττέληξε στα πιο κάτω συμπεράσματα για το θέμα της διανομής διαφημιστηκών φυλλαδίων το οποίο, όπως γνωρίζετε, άπτεται σωρείας παραμέτρων που χρειάσθηκε να συναξlολογηθούν
1. Οι ανησυχίες που εκφράζονται εΙναι εύλογες, αλλά μέχρι ενός σημείου και τα προτεινόμενα μέτρα είναι δυσανάλογα του προβλήματος.
2. Η ρίψη φυλλαδίων σε δημόσιους δρόμους ρυθμίζεται από τον περί της Ρύπανσης των Δημόσιων Οδών Νόμο.
3. Ειδική νομοθετική ρύθμιση για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην πρόταση δε φαίνεται να υπάρχει αλλού, όμως ο Επίτροπος θα μπορούσε να υποβάλει κάποιο κείμενο που πιθανό να εντόπισε.
4. Το θέμα πιστεύουμε δεν είναι θέμα αδειοδότησης. Η διανομή σε δρόμους και αυτοκίνητα είτε είναι προβληματική (κυκλοφορία, ατυχήματα) είτε όχι. Αν ισχύει το πρώτο, θα πρέπει να απαγορευτεί πλήρως αλλά τότε θα πρέπει να απαγορευτεί και η πώληση λαχνών για φιλανθρωπικούς σκοπούς ενέργεια που προκαλεί τα ίδια και πιθανό περισσότερα προβλήματα.
5. Προσπάθεια ρύθμισης πιθανό να συνιστά παρέμβαση στο θέμα της ελευθερίας διαφήμισης και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς αλλά και της ενημέρωσης των πολιτών.

6. Αδειοδότηση για διανομή στα γραμματοκιβώτια προκαλεί τα lδια προβλήματα όπως πιο πάνω. ενώ δημιουργεί και θέμα αδειοδότησης και στην Kυκλoφoρiα φυλλαδίων μέσω εφημερίδων και περιοδικών (εκτεταμένη πρακτική, παρά πολλό περίπτερα κάνουν και κατ οίκον διανομή), αλλά και μέσω τουταχυδρομείοu.
7. Αδειοδότηση συνεπάγεrαι διαδικασίες κριτηρίων, αιτήσεων, εξέτασης, εγκρίσεων ενστάσεων, διερεύνησης καταγγελιών. επιβολής νόμου. δικαστήρια, κλπ. Δεν mστεύεται ότι μπορεί κάποια υπηρεσία ή Δημοτική Αρχή να αναλάβει τέτοιο φορτίο, με αμφίβολο, εν πάσει περιπτώσει όφελος.
8. Η απαγόρευση περιεχομένου σημαίνει "Προέγκριση και άσκηση λoγoκρισiας.
9. Οι όροι για το χαρτί και τα μελάνια προωθούνται με πράσινες αγορές, εθελοντικές συμφωνίες και πρότυπα για τα προιόντα αυτά.
10.Η συμπεριφορά Kομμάrων και υποψηφίων δε ρυθμίζεται με νομοθεσία, αλλά με άσκηση πιέσεων από τους πολίτες και κοινωνικό υπεύθυνη συμπεριφορά.


Η Εκτελεστική Επιτροπή αναγνώρισε ότι, η διανομή φυλλαδίων, πέρα σπό την σπατάλη που γίνεται  είναι και πρόβλημα οχληρίας,
Το μόνο μέτρο που ίσως να μπουρούσε να ληφθεi θα ήταν ο καθορισμός σήματος που να δείχνει την επιθυμία του ιδιοκτήτη ενός υποστατικού να μη λαμβάνει διαφημιστικά φυλλάδια. Επίσης θα ήταν ίσως πιο αποτελεσμσπκό αν ασκούνταν πιέσεις προς αυτο(iς που χρησιμοποιούν το μέσο αυτό, Π.χ. Σύνδεσμος Διαφημιστών, Έμποροι, κλπ, για εθελοντική εκ μέρους τους δράση.
______________________________________________
Τί έκανα μέχρι τώρα για το θέμα:

Χαρτιά στα γραμματοκιβώτια και στα σχολεία


Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

How to use me

Αυτό το έβαλα στην αριστερή πλευρά του Blog για να μειωθούν τα προβλήματα μου.

Πριν μου στείλετε προβλήματα σας, παράπονα, ερωτήσεις κλπ να έχετε υπόψη ότι:
1) Είμαι Μόνος στο γραφείο
2) Αργώ να τα χειριστώ
3) Δεν μπορώ να λύσω όλα τα προβλήματα της Κύπρου
4) Με ενδιαφέρει να μαθαίνω και να ακούω με βοηθά στη δουλειά μου αλλά ...
5) Μη μου ζητάτε να οδηγήσω 2 ώρες για να μιλήσω σε 5 άτομα ή σε νηπιαγωγείο!
6) Πριν κάνετε ερώτηση κοιτάξτε εδώ στο Βlog, στις ιστοσελίδες μου και ιδιαίτερα στις "συχνές ερωτήσεις" και "Χρήσιμα Αρχεία και Παρουσιάσεις"
7) Φοιτητές: Μη μου ζητάτε ερωτήσεις τύπου "στείλε μου ότι έχεις .."
8) Αν είστε από Ελλάδα, δεν έχω πρόβλημα να απαντώ σε ερωτήσεις και να δίνω πληροφορίες αλλά δεν κάνω παρεμβάσεις σε Τοπικές Αρχές και Κυβέρνηση.
9) Δεν είμαι ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ
10) Αν έκτισε τοίχο ο γείτονας μέσα στο οικόπεδο σας ή σας ενοχλεί ο σκύλος του, δεν μπορώ να σας βοηθήσω αλλά ούτε και να εφαρμόσετε τις απειλές σας, θα πάτε φυλακή!
11) Δεν είμαι ούτε Δήμαρχος ούτε Κοινοτάρχης ούτε και ο Μάστρος τους.
12) Αν είσαι από τους γνωστούς περιβαλλοντικούς καταστρόφες αυτού του τόπου, πληροφορίες δίνω αλλά μην ζητάς βοήθεια από μένα (δηλαδή I will not go out of my way for you) ούτε πιστεύω σε ξαφνικές αλλαγές νοοτροπίας.
13) Δεν γεννήθηκα χτες!
14) Αν κάνετε εκδήλωση ΚΑΙ είναι περιβαλλοντική ΚΑΙ θέλετε να είμαι εκεί, πρέπει να μιλήσουμε πριν κλείσετε ημερομηνία.

και για όσους το ξεχάσατε ήδη ... είμαι μόνος στο γραφείο!

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Είμαι "Golden Boy" !!!

Μου άρεσε πάρα πολύ ... Είμαι Boy στα 55 μου !
Η Σημερινή δημοσιεύει τους μισθούς των "Golden Boys" του Δημοσίου (όπως τους αποκαλεί) και είμαι μέσα !
Όσο και τα κατάφερα δηλαδή γιατί είμαι το πιο χαμηλά αμειβόμενο boy.
Αμα λογαριάσει κανείς και το αυτοκίνητο μου παίρνω πάτο !.
Τώρα που είδα πόσα παίρνουν οι άλλοι σκέφτομαι να ζητήσω αύξηση!
[όπως την πόντια π... ]

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Σαν τα προξένια .. Help !

Έχω ένα πρόβλημα που πρέπει να βρω λύση.


Μετά από την έντονη προώθηση της Εταιρικής Περιβαλλοντικής Ευθύνης έχω ένα σοβαρό πρόβλημα  λόγω ακριβώς του αυξημένου ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκε.
Με παίρνουν τώρα οι εταιρίες και μου ζητούν βοήθεια:
 • Θέλω να κάνω καθαρισμό που να πάω; ποιος θα με βοηθήσει να το οργανώσω; Τι πρέπει να γνωρίζω; Και μια ξένη εταιρία με ρώτησε "και τι θα γίνει αν ένας υπάλληλος τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του καθαρισμού; Ποιος έχει ευθύνη;"
 • Θέλω να κάνω δεντροφύτευση ποιες είναι οι διαδικασίες; Που θα βρω χώρο που να είναι και κοντά μου; 
 • Θέλω να δώσω λεφτά για συντήρηση και αναβάθμιση ενός χώρου πρασίνου πως γίνεται αυτό; (εδώ να πω ότι ο Δήμος Λευκωσίας πρωτοπορεί σε αυτό. Έχει ετοιμάσει ολόκληρο σχέδιο)
 • Θέλω ένα κενό χωράφι να το φυτέψω, να το συντηρώ και να το κάνω κέντρο περιβαλλοτνικής εκπαίδευσης
 • Μόνο λεφτά μπορώ να δώσω, δεν μπορώ να μαζέψω κόσμο να κάνει τη δεντροφύτευση ... τι να κάνω ;
Μετά έρχονται οι Κοινότητες και άλλες οργανώσεις και με ρωτούν αν ξέρω κανένα που θέλει να δώσει λεφτά για να γίνει το τάδε πράγμα.

Πρέπει να βρω ένα τρόπο στο ίντερνετ, που να μπορούν να γράφουν όσοι θέλουν χρηματοδότηση τις προτάσεις τους χωρίς να φαίνονται τα στοιχεία τους στο κοινό.
Όσες εταιρίες επιλέξουν να χρηματοδοτήσουν την πρότασή τους θα τους φέρνουμε σε επαφή.
Θα είναι καλά αν υπάρχει και κάποιου είδους ταξινόμηση π.χ. δεντροφυτεύσεις, χώροι πρασίνου, χρηματοδότηση δραστηριότητας, αγορές κλπ κλπ.

Πως να το κάνω ;
 • Με Forum ?
 • με Wordpress ?
 • γίνεται μέσα από το Joomla ?

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Εταιρική Περιβαλλοντική Ευθύνη - το συνέδριο


Την περασμένη εβδομάδα έγινε το ετήσιο συνέδριο για την ΕΚΕ στο Χιλτον Παρκ με περίπου 150 σύνεδρους.
Με εντυπωσίασε το έντονο ενδιαφέρον των κυπριακών εταιριών για εφαρμογή της ΕΚΕ στις εταιρείες τους. Ωραίες οι παρουσιάσεις αλλά η κοπέλα από την εταιρεία καλλυντικών έκλεψε την παράσταση !
Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχω πάρει πολλά τηλεφωνήματα και έκανα πάρα πολλές συναντήσεις για το θέμα. Παράλληλα είχε και την πρωτοβουλία του το ΚΕΒΕ για τη χάρτα των κλιματικών αλλαγών όπου 100 περίπου εταιρίες υπόγραψαν για μείωση των εκπομπών τους.
Η παρουσίαση που έγινε για την πρωτοβουλία Cyprus CSR Media Initiative ήταν πολύ επιτυχημένη και στο διάλειμμα και σε χρόνο ρεκόρ έκλεισαν και τα τελευταία 3 φιλμάκια.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη  θα σας βομβαρδίζουμε για ένα μήνα με 12 διαφορετικά περιβαλλοντικά φιλμάκια των 30 δευτερολέπτων.

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Αρχαγγέλου - νέοι χώροι για δέντρα

Οι ενστάσεις μου προς τον υπουργό για τα κόψιμο των 200 με 300 δέντρων στην Αρχαγγέλου ήταν πολύ έντονες. Γνωρίζω επίσης ότι και το Τμήμα Δασών έκανε ότι μπορούσε αλλά δυστυχώς και λέω δυστυχώς γιατί είμαι ενάντια της διαπλάτυνσης σε 5 λωρίδες, το έργο προχώρησε.
Ο υπουργός συγκοινωνιών μου υποσχέθηκε τότε ότι θα φυτέψει μέχρι και 5 δέντρα για κάθε ένα που θα κόψουν.
Παράλληλα μετά από το έγκλημα με την αποκοπή των τεράστιων δέντρων στη Διαγόρου στο κέντρο της Λευκωσίας (που αν δεν κάνω λάθος ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία του Group στο Facebook) ζήτησα από το υπουργείο Γεωργίας να καθορίσει τα κατάλληλα δέντρα για πεζοδρόμια.
Σαν αποτέλεσμα το Τμήμα Δασών ετοίμασε ένα κατάλογο από κατάλληλα δέντρα και κλήθηκε μια μεγάλη σύσκεψη.
Εκεί εκπλάγηκα από τις ομιλίες και από το γεγονός ότι η σύκεψη ήταν πάρα πολύ μεγάλη ....
Τελικά μετά από λίγη ώρα έφυγα.
Άρχισαν όλοι να τσακώνονται άλλοι δεν ήθελαν καθόλου δέντρα στα πεζοδρόμια και άλλοι φώναζαν για τον κατάλογο δέντρων που ετοίμασε το Τμήμα Δασών.
Τον κατάλογο τον έχω ελέγξει με πολλούς ειδικούς και λένε ότι είναι πολύ καλός και το έχω αναρτήσει στις ιστοσελίδες μου εδώ. Να πω επίσης ότι παίρνω και ευχαριστίες από δημοτικούς συμβούλους στην Ελλάδα γι αυτό και μάλιστα ένα δημοτικό συμβούλιο μου ζήτησε να πάω να τους μιλήσω για το θέμα.
Μια από τις πολύ έντονες κατηγορίες για το ότι σηκώνονται οι πλάκες στα πεζοδρόμια  και την οποία έχω συζητήσει με τον υπουργό συγκοινωνιών και το διευθυντή των δημοσίων έργων, ήταν και η υπερβολική συμπίεση που γίνεται στο έδαφος κάτω από το πεζοδρόμιο.

Μετά από όλα αυτά καταλήξαμε να έχουμε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους στο πεζοδρόμιο της Αρχαγγέλου για δέντρα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες πιο κάτω ....


Η συζήτηση όμως για συμφωνημένη πολιτική για δέντρα στα πεζοδρόμια έχω πάρει υποσχέσεις ότι θα ξανα-ξεκινήσει σε λίγους μήνες
Related Posts with Thumbnails