Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Πράσινη προεδρία της ΕΕ


Το Βέλγιο που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μόλις πρόσφατα υποσχεθεί ότι η προεδρία θα είναι πράσινη.
Αυτό δεν αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα που θα συζητηθούν και που είναι η μεταφορά στην πράσινη οικονομία, ο καθορισμός στόχων για την επόμενη συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές στο Μεξικό, τη χάρτα για τη βιοποικιλότητα και αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά στον τρόπο που γίνεται η διοργάνωση.

Είναι πολύ γνωστό ότι όποτε γίνονται συναντήσεις  στις οποίες  οι σύνεδροι χρειάζεται να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις  με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, όπου γίνονται συνεδριάσεις σε μεγάλους κλιματιζόμενους χώρους και λόγω της σπατάλης ενέργειας από τη διαμονή σε ξενοδοχεία, έχουμε σαν αποτέλεσμα μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γι αυτό και πολλοί στρέφουν τη προσοχή τους σε αυτές.

Γι αυτό το λόγο το Βέλγιο έχει ήδη υπογράψει τη “Χάρτα της αειφόρου προεδρίας” η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κώδικα ορθών εφαρμογών για τους εργαζόμενους, καταλόγους ελέγχου και ένα σύστημα υπολογισμού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι πιο πάνω έλεγχοι περιλαμβάνουν θέματα όπως τη διατροφή, τη μετακίνηση και ίσως το πιο δύσκολο μέρος του ελέγχου, αυτό των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων κατά την παρασκευή των προϊόντων
Όλες οι προεδρίες της ΕΕ δίνουν σημασία στις περιβαλλοντικές παραμέτρους της διοργάνωσης τους με πιο έντονο ίσως το πράσινο στην προεδρία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας. Για πρώτη φορά όμως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα εφαρμόζεται και το περιβαλλοντικό σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου EMAS, ένα μεγάλο βήμα μπροστά που θα θέσει τον πήχη ψηλά για όσους ακολουθούν, μεταξύ αυτών και της Κύπρου το 2012.
Μετά από πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιβάλλοντος η  Κυπριακή οργανωτική επιτροπή έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Για να πετύχει η οποιαδήποτε προσπάθεια χρειάζεται η συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα και των οργανωμένων συνόλων.
        Στα ξενοδοχεία που θα διαμένουν οι σύνεδροι θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους λειτουργίας τους εφόσον μια συνηθισμένη πρακτική είναι ο υπολογισμός εκπομπών ανά διανυκτέρευση. Αλλαγές χρειάζονται και στη διαχείριση νερού και αποβλήτων.
        Οι αίθουσες συνεδριάσεων θα πρέπει να είναι σημαντικά βελτιωμένες  όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό.
        Τα φαγητά που θα προσφέρονται σε συνέδρια και εστιατόρια θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Κυπριακή παραδοσιακή και μεσογειακή κουζίνα με εποχιακά προϊόντα του τόπου μας που δενταξίδεψαν.
        Οι διάφοροι προμηθευτές υλικών θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις διάφορες περιβαλλοντικές παραμέτρους και να μπορούν να προμηθεύσουν τα κατάλληλα αγαθά.

Όπως έχω ήδη τονίσει επανειλημμένα σε παραγωγούς αλλά και αγροτικές οργανώσεις, αυτή είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία για να προωθηθούν τα Κυπριακά προϊόντα.
Αυτού του είδους την εκστρατεία όμως δεν μπορεί να την αναλάβει το Κράτος αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι αγροτικές οργανώσεις θα πρέπει να ετοιμάσουν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση για να βοηθήσουν το Κράτος μέσα από νόμιμες διαδικασίες να αγοράσει Κυπριακά προϊόντα.
Από την άλλη οι πόλεις μας πρέπει να συγυριστούν, οι δημόσιες μεταφορές και τα ποδήλατα να είναι διαθέσιμα, τα διάφορα μουσεία και αξιοθέατα να βελτιωθούν, τα φώτα τροχαίας να διαθέτουν επιλογή για διασταύρωση πεζών και πολλά άλλα.
Ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι και το γεγονός ότι παράλληλα με τις προγραμματισμένες συναντήσεις στα πλαίσια της προεδρίας, γίνονται και τα συνέδρια των διαφόρων ευρωπαϊκών κομμάτων και οργανώσεων. Αυτό θα φέρει στην Κύπρο πολλούς φίλους αλλά και αυστηρούς κριτές και θα μας έχουν στο μικροσκόπιο για τουλάχιστον 6 μήνες.
Το πιο δύσκολο είναι να περάσουμε τις εξετάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι συνηθισμένοι να ασκούν πολύ αυστηρή κριτική. Και αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα στην Κύπρο θεωρούν την κριτική των περιβαλλοντιστών σκληρή απλά να πω ότι “you ain’t seen nothing yet”.

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Fix Cyprus - Το Δάλι πρωτοπορεί

Θυμάστε την ανάρτηση FixCyprus.com. Το κείμενο της ανάρτησης το είχα στείλει σε όλες τις δημοτικές αρχές και στην Ένωση Δήμων.
Ένας Δήμαρχος θύμωσε, η Δήμαρχος Λευκωσίας έδωσε οδηγίες στο προσωπικό να επιληφθούν των προβλημάτων και ο Δήμος Ιδαλίου έστειλε την πιο κάτω ανακοίνωση στους δημότες του:

Αγαπητοί Συνδημότες

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την συνεργασία του Δήμου μας με την διαδικτυακή υπηρεσία fixcyprus.com.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://www.fixcyprus.com και αποτελεί μια ανιδιοτελή προσπάθεια με στόχο την άμεση εμπλοκή των δημοτών μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων που τους απασχολούν.
 Πρόθεση του Δήμου μας είναι η άμεση και έγκαιρη γνωστοποίηση στις υπηρεσίες μας, προβλημάτων αλλά και παραλείψεων που τυχόν υπάρχουν (όπως βλάβες σε δρόμους, κατάσταση δημόσιων χώρων κα).

Οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα αναφοράς τοπικών προβλημάτων με περιγραφή και υπόδειξη σε χάρτη της ακριβούς τοποθεσίας.

Ευελπιστούμε ότι οι δημότες θα εκμεταλλευτούν την υπηρεσία αυτή ώστε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε τον κοινό μας στόχο που είναι η προσφορά ψηλού επιπέδου ζωής στον Δήμο μας.

Δήμος Ιδαλίου
ΓΡ. ΔΙΓΕΝΗ 20Α, 2540 ΔΑΛΙ
ΤΗΛ.22444888 , ΦΑΞ:22444889

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Πάπιες και ψάρεμα στο φράκτη Αθαλάσσας

Το παράπονο που πήρα:
apla thelo na thi3o ena thema pou isos na mporeis na epemveis. 
sto parko tis athalassas konta sto panepistimio iparxei mia mikri limnoulla pou KAPOTE eixe papies kai itan gemati me psaria (simantiko to KAPOTE). opote exo xrono perno tin kori mou kai pame ekei peripato. exo varethei omos na vlepo allodapous (kirios asiates kai roumanous) na psarevoun tis papies kai ta psaria. den iparxei kapios na tous to apagorevsei. ama tous poume kai tipote kindinevoume na mas lintsaroun. 
epsa3a kai ematha pos to dasonomeio exei tous legomenoun dasonomous oi opoioi eine entetalmenoi na peripoloun sta parka kai na epivalloun tin ta3i. iparxoun i apla eine sta sxedia ipiresias tou dasonomeiou aftes oi theseis.

Δεν είναι τυχαίο που συχνά ακούγονται συχνά τα καλύτερα λόγια για το Τμήμα Δασών. Απάντησαν με email και με ειλικρίνεια. 
Η απάντηση.:
Επίτροπο Περιβάλλοντος
Αγαπητέ κ. Θεοπέμπτου,
Λίμνη Αθαλάσσας 
Ευχαριστούμε  για την επιστολή σας με αρ. φακ. 02.15.002, ημερομηνίας 25.05.2010, το περιεχόμενο της οποίας έχει γνωστοποιηθεί στον αρμόδιο Περιφερειακό Δασικό Λειτουργό Λευκωσίας για να ενταθούν οι περιπολίες και η επιτήρηση από τους παρκοφύλακες, στην περιοχή.
2. Πάντως  μέχρι σήμερα δεν είχαμε πληροφόρηση  για θανάτωση παπιών, ενώ σε ότι αφορά το ψάρεμα, αναφέρω ότι συχνά γίνεται από οργανωμένες ομάδες για εκπαιδευτικούς σκοπούς μετά από άδεια, ενώ κάποτε γίνεται και παράνομο ψάρεμα από μη αδειούχους οπότε και λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους. 
3. Ανεξάρτητα  από τα πιο πάνω, θα δοθεί η δέουσα προσοχή στο θέμα και θα ληφθούν διάφορα μέτρα μεταξύ των οποίων πιο καλή σηματοδότηση και ενημέρωση των επισκεπτών. Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι σύμφωνα με πολύ πρόσφατη επιστολή του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, αρκετά είδη ψαριών παρουσιάζουν υπερπληθυσμούς στη Λίμνη και συστήνεται η μείωσή τους, φυσικά με ελεγχόμενο ψάρεμα. Αυτό είναι ένα από τα διάφορα μέτρα διαχείρισης που μελετούμε να υλοποιήσουμε μαζί με το Τμήμα Αλιείας.

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Απαγορεύεται το κάπνισμα όχι το οφτόν - 2

Θυμάστε την ανάρτηση - Απαγορεύεται το κάπνισμα όχι το οφτόν ! ????
Διαβάστε πιο κάτω ( μια απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμη Τμήματα ευαίσθητα που κάνουν καλά τη δουλειά τους):
κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου
Επίτροπο Περιβάλλοντος

κύριε,

Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα με ημερομηνία 10/6/2010 και να σας πληροφορήσω ότι μετά από παρέμβαση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο ιδιοκτήτης του υποστατικού έχει απομακρύνει το φούρνο από το χώρο.

Με εκτίμηση

ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧ
Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Φιλμάκι CSR Media Initiative - Σκουπιδότοποι

Έχω ήδη κάνει αναφορές στο μεγάλο project πάνω στο οποίο εργάζονται πολλοί για να γίνει κατορθωτή η προβολή 12 φιλμ 30" το καθένα, 5 φορές την ημέρα από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας. Λεπτομέρειες εδώ: Cyprus CSR Media Initiative
Το πρώτο φιλμάκι ήταν το "Η αξία ενός δέντρου" το δεύτερο πιο κάτω είναι για τα σκουπίδια:

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Για το ΡΙΚ

Την Πέμπτη (17/06/10) ήμουν προσκεκλημένος στη δεύτερη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για το θέμα της υγείας των εργαζομένων στο ΡΙΚ και των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
Δεν έχω ακούσει κανένα να αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα είναι στις κτιριακές εγκαταστάσεις και όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί το χώρο γνωρίζουν πόσο αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα.
Πήρα πάρα πολλά παράπονα στο παρελθόν για την κατάσταση της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό του κτηρίου, αλλά και για τους αμιάντους,  την ενέργεια, τα απόβλητα και τα ηλεκτρομαγνητικά.
Όταν διορίστηκε νέος διευθυντής έκανα μια συνάντηση μαζί του γι αυτά τα θέματα.
Μου αναφέρθηκε τότε ότι είχε συσταθεί επιτροπή περιβάλλοντος από μέλη του προσωπικού.
Από την άλλη υπάρχουν και οι νομικές υποχρεώσεις οποιουδήποτε εργοδότη να προσφέρει ένα υγιές και ασφαλισμένο εργασιακό περιβάλλον στο προσωπικό του.
Και αυτό δεν είναι μόνο λόγια. Υπάρχει νομοθεσία η οποία υποχρεώνει την εργοδοτική πλευρά να ετοιμάσει Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας. Αυτό ετοιμάζεται από διαπιστευμένους ειδικούς.
Το αρμόδιο για το θέμα Τμήμα αναφέρει στην ιστοσελίδα του:
Γενικές Υποχρεώσεις Εργοδοτών και Αυτοεργοδοτουμένων για την Ασφάλεια και Υγεία

Κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια, υγεία και ευημερία στην εργασία όλων των εργοδοτουμένων του. Επίσης πρέπει να διασφαλίζει, καθόσον είναι εύλογα εφικτό, ότι πρόσωπα που δεν εργοδοτούνται από αυτόν, αλλά μπορεί να επηρεαστούν από τις δραστηριότητες της επιχείρησής του δεν θα εκτίθενται σε κίνδυνο. Ανάλογες υποχρεώσεις ισχύουν και για κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο το οποίο υποχρεούται να προστατεύει τον εαυτό του και άλλα πρόσωπα που μπορεί να επηρεαστούν.

Δικαιώματα εργοδοτουμένων

Κάθε εργοδοτούμενος που έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι υπάρχει επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο ή στο περιβάλλον εργασίας του, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του ιδίου ή άλλου προσώπου, μπορεί να ζητά, είτε ο ίδιος είτε μέσω των εκπροσώπων του ή από το αρμόδιο Επαρχιακό Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, την επιθεώρηση του χώρου ή του περιβάλλοντος εργασίας του

Επίβλεψη της Υγείας των Εργαζομένων 
,......
Η επίβλεψη της υγείας είναι κυρίως δραστηριότητα πρόληψης με πολλαπλούς στόχους, όπως είναι:
i. η προσυμπτωματική διάγνωση παθήσεων, δηλαδή η διάγνωση παθήσεων που δεν έχουν οδηγήσει ακόμα στην εκδήλωση κάποιου συμπτώματος (δευτερογενής πρόληψη).
ii. η παρέμβαση για την αντιμετώπιση βλαπτικών παραγόντων στο χώρο εργασίας με στόχο την αποφυγή της έκθεσης σ’ αυτούς (πρωτογενής πρόληψη).
iii. η εκτίμηση του βαθμού έκθεσης σε βλαπτικούς παράγοντες μέσα από εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης των διαφόρων παραγόντων, ή και των μεταβολιτών τους, σε βιολογικά υγρά (αίμα, ούρα).
iv. η πρώϊμη διάγνωση επαγγελματικών παθήσεων ή και άλλων δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία και η έγκαιρη έναρξη αντιμετώπισης τους.
v. η αποτίμηση της συνολικής κατάστασης της υγείας του εργαζόμενου, η αναζήτηση ύπαρξης παραγόντων για κοινά νοσήματα και η παροχή κατάλληλων συμβουλών για σωστή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, απώλεια βάρους και αύξηση της σωματικής άσκησης με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας.  ......Αυτές είναι οι ελλείψεις που τόνισα σήμερα στη Βουλή.
Δυστυχώς καμιά διεύθυνση του ΡΙΚ δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία μέχρι τώρα, άν και η νέα διεύθυνση είχε κάνει τα πρώτα βήματα φέτος το Μάιο.


Όταν ήμουν στο ΑΤΙ είχα την καλή τύχη να εκπαιδεύσω όλους όσους ασχολούνταν με τεχνικά θέματα στο ΡΙΚ και η φιλία μας κρατεί ακόμη μετά από τόσα χρόνια. Πάντα υπήρχε αυτή η δυσκολία με τα λεφτά στο ΡΙΚ, δύσκολα αγόραζαν εξοπλισμό, με δυσκολία ο φίλος μου Χριστάκης Ανδρέου εγκατέστησε το δίκτυο των υπολογιστών και πολλά άλλα....  
________________________________


Σύμφωνα με τους περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμούς, κάθε εργοδότης, οφείλει να διασφαλίζει ότι στους εργοδοτούμενους του παρέχεται, καθόσον είναι αναγκαία, κατάλληλη επίβλεψη της υγείας τους σε συνάρτηση με τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια, όπως αυτοί καθορίζονται από την εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων στους οποίους εκτίθενται.

Πόσες και που είναι οι χωμετερές;

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.327, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2009, του  βουλευτή εκλογικής  περιφέρειας Λάρνακας κ. Τάσου Μητσόπουλου
«Παρακαλώ τον αρμόδιο  υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των  Αντιπροσώπων για το συνολικό αριθμό των χωματερών που λειτουργούν  σήμερα στην Κύπρο και πώς κατανέμονται κατά επαρχία, για τα μέτρα που λαμβάνονται για το οριστικό κλείσιμό τους και πόσες από αυτές έχουν κλείσει τα τελευταία τρία χρόνια.»
Απάντηση  ημερομηνίας 11 Μαΐου 2010 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.327, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Τάσου Μητσόπουλου
      «Αναφέρομαι στην ερώτηση του Βουλευτή Εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Τάσου Μητσόπουλου με αριθμό 23.06.009.04.327 και σας πληροφορώ ότι με μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2005, για την ετοιμασία Στρατηγικού Σχεδίου για την πλήρη αποκατάσταση και την μετέπειτα φροντίδα των Χώρων Ανεξέλικτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Κύπρο, καταγράφηκαν συνολικά 113 ΧΑΔΑ
Συγκεκριμένα στην επαρχία Πάφου έχουν καταγραφεί 37, στην Λάρνακα 12, στην Αμμόχωστο 3, στην Λεμεσό 42 και στην Λευκωσία 19 ΧΑΔΑ.
      Διευκρινίζεται  ότι με τον όρο ΧΑΔΑ εννοούμε χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ή χρησιμοποιούνται από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια για τελική διάθεση των οικιακών απορριμμάτων.
      Οι  ΧΑΔΑ της επαρχίας Πάφου έχουν  τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Ιούλιο του 2005 με την έναρξη λειτουργίας της πρώτης φάσης του ΧΥΤΑ Πάφου και αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 να έχουν αποκατασταθεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑΔΑ της Αγίας Μαρινούδας. 
Ορισμένοι από τους ΧΑΔΑ των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, με τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων στις 01/04/2010, έχουν κλείσει οριστικά και οι υπόλοιποι αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας σύντομα. Παράλληλα προχωρούν και οι μελέτες για την αποκατάσταση τους και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου το 2013 θα αποκατασταθούν όλοι πλήρως. 
Για τις υπόλοιπες επαρχίες αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας όταν οι Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων αρχίσουν να δέχονται οικιακά απόβλητα που όπως εκτιμάται θα είναι περί το 2014.»
ΑΛ/ΗΚ/AP-23.06.009.04.327

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Για να είναι ένα σπίτι "Πράσινο"


Ενέργεια

Θέρμανση - Ψύξη

Για καινούργια κτήρια υπάρχει νομοθεσία που καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης [διπλά παράθυρα, μόνωση εξωτερικών τοίχων και οροφής κλπ) και υποχρέωση για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για ζεστό νερό και πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
 • Ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι η σωστός προσανατολισμός του κτηρίου για να μπορεί το κτήριο να εκμεταλλευτεί σωστά την ενέργεια του ήλιου από τον νότο.
 • Για μειωμένες απώλειες από τα τοιχώματα θα πρέπει η τοιχοποιία να είναι μονωμένη. Για κτήρια χωρίς μόνωση μπορεί να γίνει εφαρμογή μόνωσης εξωτερικά με εξαιρετικά αποτελέσματα
 • Μόνωση της οροφής αν αυτή δεν είναι ήδη μονωμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να γίνεται και μια υδατοστέγαση προτού μπει η μόνωση για προστασία του κτηρίου από την υγρασία.
 • Μια νέα επιλογή για μόνωση της οροφής είναι και η πράσινη στέγη η οποία προσφέρει και μόνωση, υγρομόνωση και αλλαγή του μικροκλίματος στην οικία.
 • Τα διπλά παράθυρα προσφέρουν σοβαρή μείωση στις απώλειες και μπορούν φυσικά να αντικαταστήσουν παλιά παράθυρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές υλικών (ξύλινα, αλουμίνια και πλαστικά) όπως και διάφορες επιλογές στα χαρακτηριστικά του γυαλιού (χρώμα, αντανάκλαση, πάχος, αέριο στο κενό κλπ).
 • Τα παράθυρα και πόρτες πρέπει να έχουν σωστά σχεδιασμένη σκίαση η οποία να εμποδίζει τον ήλιο από το να μπαίνει μέσα το καλοκαίρι αλλά να επιτρέπει στον ήλιο  να μπαίνει μέσα το χειμώνα. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό μέγεθος σκιάστρου πάνω από το παράθυρο.
 • Οι χοντρές κουρτίνες βοηθούν στη μείωση των απωλειών ιδιαίτερα το χειμώνα.
 • Τα σωστά τοποθετημένα φυλλοβόλα δέντρα μπορούν μειώσουν μέχρι και 30% την κατανάλωση ενέργειας ιδιαίτερα αν το σπίτι δεν έχει μόνωση. Η φύτευση γίνεται ούτως ώστε να προσφέρεται σκιά σε επιλεγμένα παράθυρα και τοίχους το καλοκαίρι και να επιτρέπει στον ήλιο το χειμώνα να ζεσταίνει το κτήριο αφού τα φύλλα του έχουν πέσει.
 • Σε ένα προσεγμένο κτήριο, ο αρχιτέκτονας μπορεί να ρυθμίσει τον προσανατολισμό και τα ανοίγματα (π.χ. φεγγίτες) ούτως ώστε η φυσική ροή του αέρα να δροσίζει το σπίτι. Αυτό γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με ένα μικρό πίδακα ή/και ράντισμα του πατώματος της βεράντας με νερό το καλοκαίρι.
 • Σε παλιά σπίτια όπου μπορεί να υπάρχουν χαράδρες κάτω από τις εξωτερικές πόρτες ή παράθυρα θα πρέπει αυτές να κλείσουν. Υπάρχουν ειδικά λάστιχα στην αγορά που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα για να μειωθεί το πρόβλημα.
 • Θα πρέπει να αποφεύγεται η κάλυψη των εξωτερικών χώρων με τσιμέντο ή πλάκες γιατί αυτό θα δημιουργήσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι πέραν από την φυσιολογική της περιοχής.

Ηλεκτρισμός


 • Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος που να επιτρέπει στους ένοικους να μην ανάβουν φώτα για όσο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το άπλετο φως σε όλο το δωμάτιο δεν προσφέρει ένα ξεκούραστο περιβάλλον. Η μοντέρνα πλέον πολιτική σχεδιασμού απαιτεί διαφορετικά επίπεδα φωτισμού στο χώρο.
 • Όλος ο φωτισμός πρέπει να είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Οι πιο αποδοτικοί λαμπτήρες είναι οι LED. Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και οι halogen απαγορεύονται σταδιακά.
 • Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται βάσει της ενεργειακής του κατανάλωσης και να μην αφήνονται συσκευές στην αναμονή (standby).
 • Η εγκατάσταση ενός εξειδικευμένου μετρητή κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του κτηρίου να παρακολουθεί και να εντοπίζει ακόμη και μικρές απώλειες ενέργειας Τέτοια συστήματα μπορούν ακόμη να δώσουν στοιχεία στο διαδίκτυο με αναλύσεις και γραφικά.

Ανανεώσιμες πηγές

 • Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε μέγεθος που να ικανοποιεί τις ανάγκες των ενοίκων είναι απαραίτητος.
 • Η εγκατάσταση Φωτοβολταικών στο κτήριο θα συνεισφέρει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
 • Για το σύστημα θέρμανσης και ψύξης του κτηρίου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές όπως ηλιακά συστήματα και γεωθερμία.

Νερό

 • Ο κήπος πρέπει να είναι σχεδιασμένος για χαμηλή κατανάλωση νερού με ξηρανθεκτικά και είδη από τον τόπο μας και φυσικά χωρίς  γρασίδι.
 • Να υπάρχει ξεχωριστό δίκτυο διανομής του νερού σε αποχωρητήρια για να μπορεί να συνδεθούν εύκολα με μη πόσιμο νερό όταν επιλέξει ο ιδιοκτήτης (προσθήκη 17/06/10)
 • Τα καζανάκια των αποχωρητηρίων πρέπει να είναι διπλής επιλογής (Dual Flash) εφόσον καταναλώνουν περίπου το ένα τρίτο του νερού σε μια κατοικία. Υπάρχουν απλά εξαρτήματα στην αγορά που μετατρέπουν παλιά καζανάκια σε Dual Flash.
 • Αν υπάρχει πιεστικό σύστημα του νερού αυτό θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο στην ελάχιστη δυνατή πίεση για μείωση των διαρροών και της σπατάλης νερού.
 • Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα που εφαρμόζουν σε υφιστάμενες βρύσες και περιορίζουν τη ροή του νερού σε ικανοποιητικό επίπεδο για μείωση της σπατάλης.
 • Η χρήση νερού σε καζανακιά από γεώτρηση θα μειώση επίσης σημαντικά την κατανάλωση πόσιμου νερού στα αποχωρητήρια.
 • Η εφαρμογή κυκλοφορητή νερού μειώνει σημαντικά την κατανάλωση νερού στο μπάνιο ιδιαίτερη αν το ζεστό νερό είναι σε απόσταση (π.χ. ψηλά στην οροφή)
 • Κατά τη διάρκεια κατασκευής του κτηρίου τα βαρέα οχήματα πρέπει να περιορίζονται στον ελάχιστο χώρο για να μην συμπιέσουν το έδαφος. Διαφορετικά δεν θα απορροφά το νερό της βροχής και θα δυσκολεύει φυτά και δέντρα αφού θα υπάρχει μειωμένη υγρασία στο έδαφος.
 • Η κάλυψη των εξωτερικών χώρων με τσιμέντο ή πλάκες πρέπει να αποφεύγεται γιατί αυτό θα εμποδίζει τη απορρόφηση των νερών. Στην περίπτωση που πρέπει να γίνει κάλυψη, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες πλάκες και τεχνική τοποθέτησης παραδοσιακών πλακών που επιτρέπουν την απορρόφηση του νερού της βροχής.
 • Το νερό της βροχής από την οροφή θα πρέπει να συλλέγεται και να φυλάγεται σε ντεπόζιτα για πότισμα κήπων και επαναχρησιμοποίηση στα αποχωρητήρια (αυτό μπορεί να συνδυαστεί με νερό από γεώτρηση). Για το λόγο αυτό οι χωλέτρες πρέπει να έχουν σχεδιαστεί σωστά από πριν για να κατευθύνουν το νερό στο σημείο αποθήκευσης. Μετά από απλή επεξεργασία αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλυντήρια ρούχων.
 • Ο γενικός σχεδιασμός δε θα πρέπει να στέλνει το νερό της βροχής έξω στο δρόμο δημιουργώντας έτσι προβλήματα στο Δημόσιο. Πρόσφατη μελέτη εισηγείται την αποθήκευση του επιπλέον νερού της βροχής σε ειδικά σχεδιασμένα φρεάτια ή ακόμη σε εγκαταλειμμένα φρεάτια των λυμάτων.
 • Ιδιαίτερα σε μεμονωμένες κατοικίες είναι ορθό να εφαρμόζεται σύστημα επεξεργασίας όλων των υγρών αποβλήτων της κατοικίας. Το νερό μπορεί να σταλεί πίσω στα αποχωρητήρια ή για πότισμα.

Απόβλητα

 • Τα πιο πολλά απόβλητα δημιουργούνται στην κουζίνα. Για να είναι εύκολη η ανακύκλωση θα ήταν καλά να σχεδιαστεί από πριν ο χώρος που θα τοποθετούνται οι κάδοι με τα διάφορα υλικά (PMD, μπαταρίες, χαρτί, γυαλί, συσκευασίες, πράσινα απόβλητα και τα υπόλοιπα απόβλητα).
 • Εκτός από το χώρο κοντά στην κουζίνα θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια και στο σύνορο με το δρόμο όπου θα τοποθετούνται τα απόβλητα και τα ανακυκλώσιμα υλικά για συλλογή.
 • Στην αυλή πρέπει να υπάρχει χώρος για ένα ή δύο κάδους κομποστοποίησης. Εδώ θα καταλήγουν όλα τα πράσινα απόβλητα της κουζίνας. Τα κλαδέματα μπορούν να θρυμματιστούν εύκολα (shredder) προτού καταλήξουν στο κάδο κομποστοποίησης.

Μεταφορές

 • Ένα σωστό οικολογικό σπίτι πρέπει να διαθέτει χώρο για την ασφαλή φύλαξη των ποδηλάτων της οικογένειας.
 • Επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρική πρόνοια (π.χ. στο γκαράζ) για νυκτερινή φόρτωση των ηλεκτρικών οχημάτων το βράδυ όταν η οικογένεια αποκτήσει τέτοιο όχημα.

Εσωτερικοί χώροι

 • Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να είναι βαμμένοι με οικολογικές μπογιές με τη σήμανση Ecoflower.
 • Δεν πρέπει να υπάρχουν χώροι όπου μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα και όπου αυτή υπάρχει αυτή να καθαρίζεται και οι λόγοι που έχει δημιουργηθεί να αντιμετωπίζονται.
 • Δεν πρέπει να υπάρχουν κατασκευαστικές προεξοχές στις οποίες θα μαζεύεται σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια
 • Αποφεύγονται τα χαλιά που μπορεί να μαζεύουν σκόνη και προτιμούνται πατώματα που δεν μαζεύουν σκόνη.
 • Για βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας υπάρχουν ειδικά συστήματα που εφαρμόζουν συνήθως στα παράθυρα που εισάγουν ελεγχόμενο φιλτραρισμένο αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Υπάρχουν και συστήματα που εφαρμόζονται σε κεντρικά συστήματα μεγάλων κτηρίων. Για υπάρχουσες κατοικίες υπάρχουν μικρά συστήματα καθαρισμού του αέρα που τοποθετούνται μέσα στο δωμάτιο.
 • Η ξυλεία και τα έπιπλα θα πρέπει να είναι από ξύλο που προέρχεται από αειφόρα διαχειριζόμενα δάση και όχι π.χ. από παράνομη υλοτομία.
 • Η ξυλεία και τα έπιπλα δεν πρέπει να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και δηλητήρια, να μην εκπέμπουν επικίνδυνες οσμές και να είναι βαμμένα με οικολογικές μπογιές. Υπάρχει ευρωπαϊκή σήμανση και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το παιδικό δωμάτιο.

Χημικά και Καθαριστικά

 • Αποφεύγεται η χρήση επικίνδυνων χημικών  μέσα στο σπίτι.
 • Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο κήπο πρέπει να αγοράζονται μετά από συμβουλή γεωπόνου και να ακολουθείται πιστά η δοσολογία.
 • Προτιμούνται τα οικολογικά καθαριστικά τα οποία είναι φιλικά και στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Είναι πλέον γνωστό ότι βελτιώνουν σημαντικά και το επίπεδο υγείας των ενοίκων αλλά κυρίως του χρήστη.

Άφησα κάτι πίσω; Πρέπει να γίνει καμιά διόρθωση;

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Βόθροι στη θάλασσα στο Κούριο

Όπως και πέρυσι πάλι βγήκαν λύματα στη θάλασσα στο Κούριο.
Άλλοι λένε ότι είναι από τις βάσεις, άλλοι ότι είναι περιττώματα χελώνας (έχει πολλές στην περιοχή) άλλοι από διερχόμενα πλοία και άλλοι από σκάφη αναψυχής.
Επικοινώνησα με τις βάσεις οι οποίοι έχουν πάρει δείγματα για αναλύσεις.
Παράλληλα μετά από συνάντηση που είχα στο Ωκεανογραφικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου έμαθα ότι από το σημείο που εντόπισαν τα λύματα μπορεί να αποπειραθεί back tracking με βάση τα ρεύματα της περιοχής. Αυτό σε συνδυασμό με την καταγραφή του gps των σκαφών θα μπορεί να αποδειχθεί /αποκλειστεί η ναυσιπλοιία.
Παράλληλα άκουσα ότι παλιοί αγωγοί που μετάφερναν λύματα στη θάλασσα πριν την κατασκευή του αποχετευτικού δεν έχουν καταστραφεί και ότι μπορεί να λειτουργούν ακόμη. Μια πιθανότητα μεν αλλά απομακρυσμένη αφού η κοντινότερη κατοικιμένη περιοχή είναι πάρα πολύ μακριά.
Έτσι αναμένεται πρώτα οι αναλύσεις των βάσεων από περιττώματα και νερό της θάλασσας.

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Πεζόδρομος Ποδηλατόδρομος στην Αργάκα

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.755, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2010, του  βουλευτή εκλογικής  περιφέρειας Πάφου  κ. Φειδία Σαρίκα
«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη για  την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου στην κοινότητα Αργάκας.»
Απάντηση  ημερομηνίας 4 Ιουνίου 2010 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.755, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Φειδία Σαρίκα
      «Αναφέρομαι στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων με αρ. Ερ. 23.06.009.04.755 και ημερ. 3/02/10, η οποία αφορά ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Πάφου, κ. Φειδίας Σαρίκας σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου στην Κοινότητα Αργάκας και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
  (α) Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε τους Όρους Διαγωνισμού Τοπογραφικής Αποτύπωσης και στις 24/08/09 τους απέστειλε στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, με σκοπό οι ενδιαφερόμενες Κοινότητες, με συντονιστή την Κοινότητα Αργάκας, να προχωρήσουν σε προκήρυξη προσφορών, όπως συμφωνήθηκε σε σχετική συνεδρία που έγινε στις 28/05/09. Περί τα τέλη του 2009, οι παραπάνω ενδιαφερόμενες Κοινότητες δήλωσαν αδυναμία να προβούν στην εν λόγω προκήρυξη και ζήτησαν όπως τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αναλάβει η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Ως εκ τούτου, όλα τα σχετικά έγγραφα αποστάλθηκαν στην εν λόγω Επαρχιακή Διοίκηση, η οποία στο παρόν στάδιο προωθεί τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
  (β) Με την ολοκλήρωση της αποτύπωσης, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα προβεί στην εξέταση των χαρτογραφημένων δεδομένων, έτσι ώστε να χαραχθεί η πορεία του πεζόδρομου και να οριστικοποιηθούν οι φάσεις υλοποίησής του. Σημειώνεται ότι το  θέμα αφορά ένα  μεγαλόπνοο Έργο,  καθώς πρόκειται για τη διαμόρφωση χώρου μήκους 11.000 μέτρων και επιφάνειας, έκτασης περίπου 670.000 τ.μ. 
2. Το Έργο θα εκτελεστεί ως Πολεοδομικό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος λόγω της μεγάλης του έκτασης, σε σχέση με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα, μόνο η Μελέτη μπορεί να προχωρήσει, αφού δεν έχει συμπεριληφθεί σχετική πρόνοια στον Προϋπολογισμό του 2010.»
 
ΓX/ΑΜ/AP-23.06.009.04.755

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Fix Cyprus !

Πριν αρκετό καιρό είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο Δημοτική εξυπηρέτηση παραπόνων στο Ίντερνετ και ακολούθησε και το δεύτερο μέρος με τις ανταποκρίσεις των Δημοτικών Συμβουλίων εδώ
Τότε έδινα και δύο παραδείγματα για το πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι πολίτες στο εξωτερικό τα προβλήματα τους με το γνωστό Fixmystreet.

Εκείνη την εποχή πληροφορήθηκα με email ότι κάτι παρόμοιο θα γινόταν και για την Κύπρο.  Έτσι τώρα, χάρηκα πολύ που η ομάδα από νέους έχει ενεργοποιήσει την ιστοσελίδα τους - http://fixcyprus.com/ η οποία με βάση τους δημιουργούς της παρέχει:
 • Προς τους πολίτες: τη δυνατότητα αναφοράς τοπικών (πρακτικών) προβλημάτων με
  περιγραφή και υπόδειξη σε χάρτη της ακριβούς τοποθεσίας. Οι αναφορές αυτές ταξινομούνται σε Διοικητικές Περιοχές (Δήμος και Επαρχία) και δημοσιεύονται ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να τις δει και να τις σχολιάσει.
     
 • Προς τις τοπικές Αρχές: τη δυνατότητα άμεσης προβολής όλων των αναφορών που
  σχετίζονται με τη Διοικητική Περιοχή υπό την αρμοδιότητα τους. Επίσης, τα μέλη των Αρχών δύνανται να εγγράφονται σε λίστα για λήψη άμεσων ειδοποιήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε φορά που καταχωρείται σχετική αναφορά. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα σήμανσης των προβλημάτων με την ετικέτα «Έχει επιλυθεί», προβάλλοντας έτσι το παραγόμενο έργο.
Στην ιστοσελίδα αυτή έχουν ήδη καταχωρηθεί αρκετά παράπονα και η επισκεψημότητα της μετρά ήδη μερικές χιλιάδες επισκέπτες και αυξάνεται συνεχώς.
Από ότι με έχουν πληροφορήσει οι δημιουργοί σκοπεύουν να απευθυνθούν απευθείας με τον κάθε Δήμο.


[Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή θα λείπω στη Σόφια με αποστολή της Ευρωβουλής όπου θα μιλήσω εναντίων της πυρηνικής ενέργειας]

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Αριστουργηματική !

Την δεκαετία του '80 στην Κύπρο ξεκίνησε να παίζει από το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι του τόπου η πιο αγαπημένη μου σειρά "Yes Minister" και μετά το "Yes Prime minister".
Η σειρά γράφτηκε με τη βοήθεια ενός πρώην δημοσίου υπαλλήλου και ήταν πολύ μεγάλη η επιτυχία της. Φημολογείται ότι η τότε κυβέρνηση δεν άντεχε το γεγονός ότι ήταν τόσο αληθινά και για την Κύπρο που δόθηκαν οδηγίες και σταμάτησε απότομα η μετάδοσή της.
Πολλά τα μαθήματα από τη σειρά! Στο τέλος της ανάρτησης μέρος του επεισοδίου με το νοσοκομείο που είχε 500 υπαλλήλους αλλά χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές!
Αυτό το θυμήθηκα γιατί πήρα απάντηση για την επιστολή μου προς τον υπ Εσωτερικών για τις μεγάλες αναπτύξεις γραμμένη πραγματικά με άψογο κυβερνητικό λεξιλόγιο και ύφος.
Υπόψη ότι πρότεινα να μην δίνουμε άδειες για ψηλά κτήρια εκτός αν έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες και όταν δοθούν άδειες για επιπλέον ορόφους αυτό να γίνεται με κέρδος για το δημόσιο π.χ. γη μπροστά ή χώρο πρασίνου.
Η απάντηση:

"Αναφέρομαι στην προς τον Υπουργό Εσωτερικών επιστολή σας με αρ. φακ. 05.33.004 05.33.004 και ημερομηνία 19/05/10 σε σχέση με τις προτάσεις που υποβάλλονται για αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας και έχω οδηγίες να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

(α) Τα ζητήματα που εγείρονται στην επιστολή σας απασχολούν έντονα και συστηματικά το Πολεοδομικό Συμβούλιο. το οποίο μελετά εδώ και μήνες την τροποποίηση των Τοπικών Σχεδίων  Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Δερύνειας και Αθηένου, Η μελέτη του θέματος, το οποίο είναι σύνθετο και έχει πολλές διαστάσεις, περιλαμβάνει και ανάθεση εξειδικευμένων μελετών σε ιδιώτες μελετητές,

(β) Καμιά αμφιβολία υπάρχει πως τα αναφερόμενα ζητήματα είναι σοβαρά και απαιτούν προσεκτικούς και μελετημένους χειρισμούς. Παρόλα αυτά, στην πολεοδομία δεν χωρούν δογματισμοί ή απόλυτες θέσεις, ούτε είναι εφικτό να ανασταλεί ή διακοπεί η ανάπτυξη οποιασδήποτε πόλης, όπως προνοείται στα δημοσιευμένα Σχέδια Ανάπτυξης, μέχρι να υλοποιηθούν άλλες πρωτοβουλίες ή πολιτικές. Η εφαρμογή των πολεοδομικών πολιτικών, συνεπώς, περιλαμβανομένων και των κυκλοφοριακών πολιτικών είναι συνεχής και αδιάλειπτη, αλλά και ταυτόχρονη σε διάφορα επίπεδα και πτυχές.

(γ) Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ως καθ' ύλη αρμόδιο για τα θέματα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και για άλλα ευρύτερα θέματα ενδοαστικής διακίνησης. υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη πολιτική, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης των διακινήσεων με ιδιωτικά οχήματα, προς όφελος της χρήσης άλλων μέσων διακίνησης. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων συμμετέχει και το Πολεοδομικό Συμβούλιο,

(δ), Αντίγραφο της επιστολής σας αποστέλλεται με κοινοποίηση της παρούσας στον Πρόεδρο του Πολεοδομικού Συμβουλίου.  προς ενημέρωση του Συμβουλίου για τους προβληματισμού και τις απόψεις σας."

και τώρα απολαύστε ένα μικρό μέρος της σειράς


Who reads the papers !

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Επεξεργασία οικιακών λυμάτων σε μεμονωμένες κατοικίες - 2

Θυμάστε την ανάρτηση: Επεξεργασία οικιακών λυμάτων σε μεμονωμένες κατοικίες ?
Πήρα μια "περίεργη" απάντηση από το υπουργείο, η οποία λέει ότι δεν εφαρμόζεται αυτό στο εξωτερικό και ότι το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για το κράτος!
Στην επιστολή προτάθηκε λύση για το κόστος και την τακτική επιθεώρηση με μηδέν έξοδα στο κράτος και σίγουρα πολλές χώρες επιβάλλουν δια νόμου την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων σε κατοικίες που δεν είναι συνδεδεμένες με αποχετευτικό σύστημα.
Ολόκληρη η απάντηση ακολουθεί:

"Αναφέρομαι στην επιστολή σας με Αρ. Φακ. 02.12.003 και ημερ. 12.03.2010, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Αν και οι ποσότητες των υγρών οικιακών αποβλήτων που προκύπτουν από μεμονωμένες κατοικίες είναι μικρές και δεν προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον, σίγουρα η εφαρμογή συστημάτων επεξεργασίας οικιακών λυμάτων θα είχε θετικές επιπτώσεις.
Παρόλα αυτά, το Υπουργείο ανησυχεί ότι τι εγκατάσταση ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας οικιακών λυμάτων δημιουργεί τεράστια ευθύνη σε σχέση με την παρακολούθηση και λειτουργία τους, και απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, ώστε να επιτυγχάνεται ο βασικός σκοπός της εγκατάστασης. Μη ικανοποιητική λειτουργία θα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα οχληρίας, ρύπανσης και πιθανόν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Επίσης, το διοικητικό κόστος για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας της επεξεργασίας των οικιακών υγρών αποβλήτων από μεμονωμένες κατοικίες θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο.
Η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα για μεμονωμένες κατοικίες με τη διάθεση των λυμάτων εντός του υπεδάφους, σε απορροφητικούς λάκκους, είναι πρακτική η οποία εφαρμόζεται στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους.
Στην Κύπρο έχει υιοθετηθεί η αναγκαστική επεξεργασία οικιακών λυμάτων ή η μεταφορά τους για επεξεργασία, στις περιπτώσεις όπου οι κατοικίες εμπίπτουν σε ζώνες προστασίας υπόγειων και επιφανειακών νερών (φραγμάτων) που χρησιμοποιούνται για ύδρευση.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας."

Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Αλυκή - Καθαρισμός

Το περασμένο Φθινόπωρο επικοινώνησε μαζί μου η εταιρεία ΒΑΤ και ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό από το να στείλει χριστουγεννιάτικες κάρτες. [Το 2008 μου έστειλαν ένα δεντράκι πεύκου σε χάρτινη τσάντα!]
Τους πρότεινα να κάνουν καθαρισμούς και να αναλάβουν τα έξοδα για το φορτηγό που θα μεταφέρει τα σκουπίδια, τα γάντια, τα σακούλια, τρόφιμα, ποτά και φαγητό. Αποφάσισαν να καθαρίσουν τις δύο Αλυκές μα το να στηρίξουν τα καταπληκτικά παιδιά του Clean Up Cyprus.
Έτσι την Κυριακή 30/05/2010 πήγα μαζί με προσωπικό της ΒΑΤ στην Αλυκή Λάρνακας για να κάνουμε καθαρισμό. Μαζέψαμε απίστευτα μεγάλη ποικιλία από σκουπίδια λίγα μέτρα μόνο μακριά από τον Τεκκέ. Ψυγείο, γκαζιέρα, πολλά μπουκάλια ποτά, τενεκεδάκια, μέταλλα, νιαγάρα, πολλή ρουχισμό και παπούτσια και όλων των ειδών τις ακαθαρσίες.
Ο επόμενος καθαρισμός στην Αλυκή στο Ακρωτήρι.
Ιδού μόνο μερικά από τα σκουπίδια.
From 2010_05_30-ΚαθαρισμόςΑλυκής-ΒΑΤ

Σχετικό άρθρο που δημοσίευσα εκείνη την εποχή σχετικά με τα δώρα που δίνουν οι εταιρείες : Προς εταιρείες: κάντε ένα δώρο στον τόπο σας τα Χριστούγεννα 
Ο "Πρακτικός Οδηγός Εταιρικής Περιβαλλοντικής Ευθύνης" είναι εδώ.

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Related Posts with Thumbnails