Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Εφαρμογή οδηγίας 2007/60 για τις Πλημμύρες

................
Στο άρθρο 17 της πιο πάνω Οδηγίας του 2007 γίνεται αναφορά σε τελευταία ημερομηνία μεταφοράς της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο:

Άρθρο 17
1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία πριν από τις 26 Νοεμβρίου 2009

Από την απάντηση ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2008 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.504, ημερομηνίας 4 Ιουνίου 2008, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, γίνεται αντιληπτό ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει αναλάβει να εφαρμόσει το τεχνικό μέρος της Οδηγίας και ότι, η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της πιο πάνω Οδηγίας στην Κύπρο είναι ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης με βάση το άρθρο 11 της Οδηγίας θα πρέπει πριν το τέλος του χρόνου να υποβληθεί προκαταρκτική έκθεση.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις και τις ζημιές που αντιμετωπίσαμε σε ορισμένες περιοχές η μεταφορά της Οδηγίας και πάνω από όλα η εφαρμογή της και η λήψη μέτρων πιο γρήγορα από ότι αυτή προβλέπει, θα προλάβει ίσως την ταλαιπωρία συμπολιτών μας.
..........
[Μέρος επιστολής που στάλθηκε σε Υπ. Γεωργίας και Εσωτερικών]

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Το ΧΥΤΥ στη Κόσιη

Εδώ θα καταλήγουν όλα τα οικιακά απόβλητα από την επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Οι απομακρυσμένες κοινότητες και δήμοι θα παίρνουν τα απόβλητα τους σε "διακομιστικούς" σταθμούς [βλέπε π.χ. αυτό στη Σκαρίνου] και από εκεί μεγαλύτερα φορτηγά θα τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΥ. Ξεκινά η λειτουργία του την άνοιξη του 2010.
Ο ΧΥΤΥ όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες δεν είναι χωματερή αλλά ένα εργοστάσιο. Στόχος είναι να αφαιρούνται όλα τα υλικά που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και μόνο τα Υπολείμματα να θάβονται σε ένα Χώρο Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων.
[θυμάστε τις διαμαρτυρίες των Λυμπιανών;]View ΧΥΤΥ Κόσιης in a larger map

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Τα απόβλητα της ΣΟΔΑΠ - Πάφου 2

Έχω πάρει απάντηση από τον Υπ. Γεωργίας σχετικά με το θέμα Τα απόβλητα της ΣΟΔΑΠ - Πάφου.
Σε αυτή αναφέρεται ότι έχουν γίνει συσκέψεις με την εταιρεία για το θέμα των αποβλήτων της, θα σταματήσει την απόρριψη αλλά θα φυλάγονται σε ντεπόζιτα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου που θα επαναλειτουργήσει ο βιολογικός τους.

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Σακούλια και καθαρισμός αυτοκινητόδρομου ..2

Θυμάστε το θέμα: Σακούλια και καθαρισμός αυτοκινητόδρομου ?
Σήμερα πήρα τηλεφώνημα από το Υπουργείο Συγκοινωνιών ότι έχουν πάρει οδηγίες από τώρα και στο εξής οι προσφορές του υπουργείου θα συνεχίσουν να περιλαμβάνουν σακούλια για το μάζεμα αλλά αυτά θα είναι αληθινά βιοδιασπώμενα δηλαδή από καλαμπόκι πατάτα κλπ.
Ζήτησα να μου στείλουν τις προδιαγραφές για να τις προωθήσω εύκολα σε όσους ενδιαφέρονται.
Ήδη τα χρησιμοποιεί ο Δήμος Γερμασόγειας για το μάζεμα των οργανικών αποβλήτων και κλαδεμάτων από τα σπίτια που καταλήγουν μετά σε κομποστοποιήση.

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Ενεργειακή απόδοση κτηρίων το 2020

Μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων της για το πρωτόκολλο του Κυότο υιοθετήθηκε από την ΕΕ το 2002 η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων.
Η Κυπριακή νομοθεσία που αντιστοιχεί στην πιο πάνω Οδηγία είναι η 142/2006.
Υπήρξαν όμως προβλήματα σε πολλές χώρες με την εφαρμογή της Οδηγίας και το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη συζήτηση για την αναθεώρηση της Οδηγίας.
Στις διαβουλεύσεις με την Ευρωβουλή έγινε και η μεγάλη αλλαγή με την εισήγηση της Ευρωβουλής όπως καθοριστούν κτίρια τα οποία μέχρι το 2020 θα παράγουν όση ενέργεια χρησιμοποιούν από ανανεώσιμες πηγές.
Ένα από τα κύρια θέματα της διαβούλευσης ήταν και ο καθορισμός του κτιρίου "μηδαμινής ενεργειακής κατανάλωσης" κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν συγκρίνει κανείς τις κλιματικές συνθήκες των χωρών της Μεσογείου με αυτές στη Βόρεια Ευρώπη.

Τελικά στις 17/11/2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τις πιο κάτω πρόνοιες:
• Όλα τα κτήρια που θα κατασκευαστούν μετά το 31/12/2020 θα πρέπει να έχουν ψηλές προδιαγραφές για ελάχιστη έως και μηδαμινή ενεργειακή κατανάλωση.
• Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρειάζονται, θα πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο κτίριο ή κοντά του.
• Τα Δημόσια κτίρια παλιά και νέα, θα εφαρμόσουν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση την Οδηγία 2 χρόνια πιο πριν, δηλαδή το 2018.
• Το κάθε κράτος θα πρέπει να ετοιμάσει εθνικά σχέδια δράσης για να πετύχει τους στόχους του.
• Μέχρι τα μέσα του 2011, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν οικονομικά και άλλα κίνητρα όπως π.χ. τεχνική βοήθεια, χορηγίες, χαμηλότοκα δάνεια κλπ. για να διευκολυνθεί η ανακαίνιση σε παλιά και η εφαρμογή σε καινούργια κτήρια στον ιδιωτικό τομέα.
• Στα κτήρια που ήδη υπάρχουν αλλά θα γίνουν μεγάλης έκτασης ανακαινίσεις θα πρέπει να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση εκεί όπου αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά δυνατό. Για αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία της ανακαίνισης για να εγκαταστήσουν για παράδειγμα έξυπνα συστήματα ενεργειακής καταμέτρησης, αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού με πιο μοντέρνα συστήματα.
• Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης θα εκδίδονται για όλα τα κτήρια που κατασκευάζονται, ή πωλούνται ή ενοικιάζονται.
• Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να εκδοθούν για όλα τα Δημόσια κτήρια τα οποία επισκέπτεται και κοινό και είναι μεγαλύτερα από 500m2. Πέντε χρόνια μετά, θα πρέπει να εκδοθούν πιστοποιητικά και σε Δημόσια κτήρια με εμβαδόν μεγαλύτερο από250m2.
• Τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για κατοικίες θα είναι ευθύνη της κάθε χώρας αλλά μέχρι το 2011 η ΕΕ θα προτείνει κοινό εθελοντικό σύστημα πιστοποίησης για τα υπόλοιπα κτήρια.

Η Οδηγία εξαιρεί τα ιστορικά κτήρια, παραθεριστικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται λιγότερο από 4 μήνες το χρόνο, κατοικίες μικρότερες από 50m2 θρησκευτικά κτήρια και διάφορα άλλα.
Με την έγκριση του Συμβουλίου η συμφωνία θα προωθηθεί στην Ευρωβουλή για ψήφιση στις αρχές του 2010. Τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια διορία να την μεταφέρουν στη νομοθεσία τους.

Μετά από εισήγηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και με τη στήριξη του ΕΤΕΚ, το Υπουργείο Εμπορίου θα εκδώσει τον Ιανουάριο του 2010 διάταγμα με το οποίο θα κάνει υποχρεωτική τη κατασκευή προνοιών για εγκατάσταση φωτοβολταικών και ηλιακών θερμικών συστημάτων αλλά και θα αυξάνει η ελάχιστη ενεργειακή απόδοση του κτηρίου.

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Μαρίνα μεταξύ Πάφου και ΓεροσκήπουFrom Pafos
H Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώεων στο Περιβάλλον είναι εδώView Μαρίνα στην Κάτω Πάφο in a larger map

Ποια περιοχή θα "πληρώσει" τις πέτρες ; η απάντηση στη σελίδα 88
" ... Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των βαρέων οχημάτων που θα διακινηθεί προς και από το χώρο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής των λιμενικών έργων έχει προκαταρκτικά υπολογιστεί σε 2000 οχήματα. Ο μεγαλύτερος όγκος των υλικών κατασκευής των λιμενικών έργων θα προέρχεται από το Λατομείο Κώστα Μιχαηλίδη στην Πάχνα.."

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009

Με τα τάσια

"Πάω με τα τάσια" ... ή "πάω τριφτός" ... μα τι ωραία η κυπριακή διάλεκτος !
Όλοι θυμούνται το φθινόπωρο να κάνουν δραστηριότητες, συνέδρια και διαλέξεις. Ξέρω φυσικά γιατί συμβαίνει αυτό.
Όσοι λειτουργούν με προϋπολογισμό, δεν μπορούν να ξεκινήσουν την οργάνωση αν δεν έχουν κονδύλι, αλλά τα λεφτά εγκρίνονται τον Γενάρη. Άρα η διοργάνωση ξεκινά από τον χειμώνα, δεν προλαβαίνεις οργανωτικά να το κάνεις πριν το καλοκαίρι και έτσι μαζεύονται όλα το φθινόπωρο !
Εννεν όμως μόνο τα συνέδρια, είναι τα παράπονα του κόσμου που στοιβάζονται (και παίρνουν και τηλέφωνο με παράπονο), είναι οι φοιτητές με τις εργασίες τους (και τις κάποτε περίεργες απαιτήσεις τους π.χ. εύρε μου όλα όσα υπάρχουν γύρο από το τάδε θέμα ..), είναι τα πράγματα και οι πολιτικές που θέλω να προωθήσω, είναι οι συνεδριάσεις της βουλής, είναι η ενημέρωση για το τι συμβαίνει, είναι οι εκατοντάδες τα emails ... είναι ... είναι ...
Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω να κάνω παρουσιάσεις σε ενήλικες και φοιτητές ... εν γι αυτό που μου άρεσκε τόσο πολλά και η δουλειά μου στο ΑΤΙ.

Έκανα και μια ηλίθια ανακάλυψη. Άμα θα πας περπατητός κάπου, δεν πρέπει να σκέφτεσαι σαν οδηγός .... υπάρχουν πολλές επιλογές αφού μπορείς να πας και μονόδρομο ! αλλά θέλει σκέψη !!!!
Το ίδιο ισχύει και για το ποδήλατα αμα βγαίνεις στα πεζοδρόμια !

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

"Πράσινες θέσεις εργασίας" και ανεργία στην νεολαία

Την Παρασκευή 13/11/2009 είχα συνάντηση με την υπ εργασίας κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους αναφορικά με τη δημιουργία Πράσινων Θέσεων Εργασίας. Εκτός από την υπουργό ήταν εκεί και ο Γεν. Διευθυντής του υπουργείου και ακόμη 4 υπηρεσιακοί.
Ανάμεσα στις προτάσεις μου αναφέρθηκα και:
1 στο ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι κλάδοι του ΕΤΕΚ αφού υπάρχουν προβλήματα εγγραφής.
2 στο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανέργων νέων και ιδιαίτερα σε σπουδές σχετικά με το περιβάλλον,
3 στο ότι δεν εγγράφονται στους καταλόγους της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για διορισμό στην εκπαίδευση,
4 ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική του κράτους και να μπορούν επιστήμονες μετά από μια ελάχιστη εκπαίδευση να κάνουν επιθεωρήσεις π.χ. περιβάλλον, ενέργεια κλπ
5 να εκδοθεί επιτέλους το διάταγμα από τον Υπ. Γεωργίας για το ποιος δικαιούται να εκπονεί και να υπογράφει ΜΕΕΠς

Η υπουργός έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και παρά το γεγονός ότι δεν είναι κάτω από την αρμοδιότητά της θα εξετάσει το θέμα σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς με εισηγήσεις.
Υπόψη ότι το υπ. Εργασίας έχει πολύ καλό ιστορικό διαπίστευσης και χρήσης ιδιωτών.
Εκτός από τα πιο πάνω συζητήθηκε και το πρόγραμμα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και και σύντομα θα έχω ένα σχετικό μήνυμα το οποίο θα στείλω στη λίστα των περιβαλλοντολόγων.

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009

Τώρα είμαι "Πιο Πράσινος" ... ηλεκτρονικά

Η ιστοσελίδα που έχω στο http://perivallon.eu είναι βασισμένη στο λογισμικό Joomla το οποίο με κόπο και μόχθο εγκατέστησα στον server που ενοικίαζα κάπου στην Αμερική.
Κάθε φορά που πήγαινα να κάνω κάτι έβρισκα μεγάλες δυσκολίες, τα emails δεν δούλευαν και η εκδόσεις του PHP & MySQL ήταν παλιές. Κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω αλλαγές !
Έψαξα να βρω server πιο κοντά, που να μην έχει προβλήματα με Joomla, να έχει τελευταίες εκδόσεις των λογισμικών και πάνω από όλα να είναι reliable !
Και τον βρήκα ! Είναι στο Λονδίνο, έχει όλα όσα ήθελα αλλά το πιο ωραίο είναι ότι είναι και φιλικός στο Περιβάλλον με αντισταθμισμένες εκπομπές !! Η εταιρεία διαφημίζει ότι:
* Συνεργάζεται με το United Nations Environment Programme (UNEP) me δωρεαν hosting
* Reduced Energy Consumption
* Data Center Cooling Improvements
* Recycling and Reducing Wastefulness

Και το πιο σπουδαίο ... απαντούν αμέσως !
Η μεταφορά των σελίδων όμως με κράτησε άυπνο πολλές νύκτες .. τώρα όμως όλα (έτσι νομίζω δηλαδή ..) δουλεύουν μια χαρά και είναι και λίγο πιο γρήγορες ....

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

Ελαστικά και πάλι ...

Σήμερα έγινε και πάλι μια σύσκεψη για τα ελαστικά. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να πω ότι εισάγουμε κάθε χρόνο 650000 ελαστικά, περίπου οι 100000 επανεξάγονται και κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στο νησί φέρνει μαζί του ακόμη 5 ελαστικά.....
Ποια όμως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;
 1. υπάρχουν πολλά ελαστικά σε χωματερές και χώρους με μπάζα τα οποία πρέπει να μαζευτούν και να σταλούν σε ανακύκλωση ή καύση. Αυτό το έχει αναλάβει το Υπ. Εσωτερικών το οποίο χρηματοδοτεί τη συλλογή και μεταφορά από το κονδύλι που είχα εισηγηθεί πριν 2 χρόνια και εξάγγειλε φέτος στις 5/6 και ο Πρόεδρος [Παλιά αυτοκίνητα - Με τους Υπουργούς].

 2. Οι Δήμοι και οι Κοινοτάρχες που διαχειρίζονται χωματερές δεν δέχονται πλέον ελαστικά. Έτσι έχουμε πολλά λάστιχα στους εφαρμοστές [λαστιχάριδες δηλαδή ...] οι οποίοι είτε τα αφήνουν έξω από το κατάστημα τους είτε .... αν η φαντασία σας δεν σας βοηθά, θάβονται στη γη, ρίχνονται στη θάλασσα, στα ρυάκια και στο ύπαιθρο. Κατάφερα να εξασφαλίσω €100000 από τον Υπ. Εσωτερικών για να τα μαζέψουμε όλα από τους εφαρμοστές, υπήρχε μια σύγχυση ποιος θα εκτελέσει το έργο και τελικά θα πάρουν πρωτοβουλία οι εισαγωγείς.

  και το δύσκολο κομμάτι ..
 3. Οι γνωστές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τις διάφορες μάρκες ελαστικών λειτουργούν οργανωμένοι κάτω από την ομπρέλα του ΚΕΒΕ. Η συνεργασία μου μαζί τους πάει πολύ πίσω από τις πρώτες μου προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Αυτοί έχουν οργανωμένα δίκτυα διανομής ελαστικών το οποίο μπορούν να χρησιμοποιείσουν για μεταφορά πίσω παλιών ελαστικών. [π.χ. για κάθε καινούργιο που παραδίνουν να φέρνουν πίσω ένα παλιό].
  Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι εισαγωγείς αυτοί εισάγουν μόνο το 70% των ελαστικών. Αν αυτοί προχωρήσουν δηλαδή με ατομική διαχείριση (ο κάθε ένας τα δικά του δηλαδή) θα μένουν στο ύπαιθρο περισσότερα από 100000 ελαστικά. Άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος, στην είσοδο του ελαστικού στην Κύπρο, να εισπράττεται ένα τέλος ανακύκλωσης. And the 1000000 dollar question is HOW? για ελαστικά που έρχονται από την ΕΕ δεν μπορείς να βάλεις φορολογία στο τελωνείο.
  Από τα στοιχεία της Αρχής Λιμένων βλέπουμε ποιος εισάγει ελαστικά ... όμως .. σε ποιο σημείο, με ποιο τρόπο και ποιος θα κάνει την είσπραξη, για ένα Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που θα αναλάβει την ανακύκλωση των ελαστικών ?
  3 - 4 συσκέψεις μετά δεν βλέπω λύση ...

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟ HILTON

Πήρα αυτό το μήνυμα:
"Η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν περίπου τετρακόσια χρόνια και είναι αξιόλογο σημείο αναφοράς της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Λευκωσίας.
Η εκκλησία θα επισκιασθεί και θα αποκλεισθεί η θέα της από τον κύριο δρόμο με την δρομολογούμενη ανέγερση νέου πολυτελούς ναού διαστάσεων 20Χ12 μέτρων στην βόρεια πλευρά της με 18 υπόγειους χώρους στάθμευσης και άλλους στο προαύλιο.

Θα ελαχιστοποιηθεί ο ανοικτός χώρος στον περίγυρο της εκκλησίας, που μεταξύ άλλων, φιλοξενεί και το ετήσιο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Δέον να σημειωθεί ότι στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας, ο χώρος που θα κτισθεί ο νέος ναός, εντάσσεται ως αρχαιολογικός χώρος καθ' ότι μετά από ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων βρέθηκαν κατάλοιπα παλιών μοναστηριακών κελιών.
Εκτός από την υποβάθμιση του παραδοσιακού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της εκκλησίας, η ανέγερση και η δημιουργία χώρων στάθμευσης θα επιφέρουν επιδείνωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια και προκαλεί αφάνταστη ταλαιπωρία στους χρήστες των δρόμων της περιοχής.
Επειδή δυστυχώς και παραδόξως η γνωμάτευση της υπηρεσίας περιβάλλοντος προς το Τμήμα Πολεοδομίας για την έκδοση πολεοδομικής άδειας είναι θετική , ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Δήμος Στροβόλου, οι Οικολόγοι, τα άλλα Κόμματα και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες όλης της Λευκωσίας, πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να αποτραπεί ένα έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος στο ήδη καταπονεμένο περιβάλλον της περιοχής."

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

«Βόμβα» για τη Λίμνη Παραλιμνίου

Από το σημερινό "Φιλελεύθερο" ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Αιχμές για την ένταξη μεγάλης έκτασης γης της λίμνης Παραλιμνίου σε οικιστική ζώνη διατυπώνει η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλ. Νικολάου σε έκθεσή της για το πολύκροτο αυτό θέμα, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Η μεγάλη έκταση στην οποία αναφέρεται η Επίτροπος ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, γεγονός το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από μικροϊδιοκτήτες γης στη Λίμνη, οι περιουσίες των οποίων παρέμειναν σε προστατευμένη περιοχή.
Στην έκθεσή της η Επίτροπος εισηγείται την εξ υπαρχής επανεξέταση της απόφασης, δίνοντας μια νέα τροπή. Αναφέρει ότι «η απόφαση αποδοχής των ενστάσεων της εταιρείας και ένταξης των τεμαχίων της, δηλαδή τμήματος της Λίμνης στην οικιστική ζώνη, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει τον καθορισμό ολόκληρης της έκτασής της όπως υφίσταται σήμερα σε ειδική ζώνη προστασίας, δεν είναι χωρίς επιφυλάξεις ορθή και νόμιμη και ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του είδους κοινοτικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας που ενδημεί στα όριά της».
Αναφέρει ότι η Επιτροπή Μελέτης των Ενστάσεων που συστάθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών εισηγήθηκε την απόρριψη ένστασης της εταιρείας. Ωστόσο, το Πολεοδομικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στον υπουργό Εσωτερικών την ένταξη των τεμαχίων της εταιρείας στην οικιστική ζώνη Κα8 με συντελεστή δόμησης 60%. Παράλληλα, το Πολεοδομικό αποφάσισε να εισηγηθεί την απόρριψη 19 ενστάσεων μικροϊδιοκτητών που αφορούσαν την ένταξη τεμαχίων σε προστατευόμενη ζώνη.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, αποφάσισε να μη λάβει υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής Μελέτης Ενστάσεων, αλλά αυτές του Πολεοδομικού Συμβουλίου.
Η Επίτροπος επισημαίνει πάντως ότι «η εισήγηση του Πολεοδομικού Συμβουλίου στερείται τεκμηριωμένου πολεοδομικού λόγου, ικανοποιητικής αιτιολογίας και πειστικών επιχειρημάτων».

Για την απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Αντώνη Αντωνίου, να εκφέρει θετική γνωμάτευση σε σχέση με την προτεινόμενη ανάπτυξη της εταιρείας, η κ. Νικολάου αναφέρει ότι κατά την αξιολόγηση της μελέτης τάχθηκαν εναντίον το Τμήμα Αλιείας, το Ταμείο Θήρας, αλλά και το μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΕΤΕΚ. Επίσης, για τη μη έγκαιρη ένταξη του Παραλιμνίου στο πολεοδομικό σχεδιασμό και για την ανάπτυξή του με βάση ξεπερασμένες διατάξεις, η Επίτροπος διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και συνέπειες.
«ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΒΟΛΕΣ
Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως ήταν αποτέλεσμα παραπόνου που υπέβαλε η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου κατά του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία,
η μεγάλη έκταση της ιδιωτικής εταιρείας μπορεί πλέον ανεμπόδιστα να διαχωριστεί σε οικόπεδα και να οικοδομηθεί, ενώ θα έπρεπε να παραμείνει στη φυσική της κατάσταση, ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτική, επειδή αποτελεί τμήμα της Λίμνης που ως σύνολο είναι σημαντικός υδροβιότοπος του νερόφιδου Νatrix Νatrix. "
http://www.philenews.com/afieromata/Ekthesi/Ekthes_Epitropou_Paralimni.pdf

ΚΙΒΩΤΟΣ: Τσιρκο - Δικαιώθηκε τελικά η Αυστρία.

[Δικαιώθηκε τελικά η Αυστρία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάσισε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου ότι η απόφαση της Αυστριακής κυβέρνησης για την απαγόρευση άγριων ζώων στα τσίρκα είναι νομικά κατοχυρωμένη. Επίσης η Επιτροπή προτρέπει τους ιδιοκτήτες των τσίρκων όπως εφεύρουν άλλους τρόπους για την διεξαγωγή των παραστάσεων τους.

Τα ζώα τα οποία χρησιμοποιούνται στα τσίρκα ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες, δεν υπάρχει αρκετός χώρος και ελευθερία κινήσεων αλλά και τρομερό άγχος από τις συνεχείς μετακινήσεις των τσίρκων. Τέλος είναι καλά γνωστό για τις κακοποιήσεις που υπόκεινται για να μάθουν να κάνουν τα διάφορα κόλπα και τρίκς.

Αυτή η κατάσταση θα ανήκει πλέον στο παρελθόν και κανένα ζώο δεν θα επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος σε τέτοιους είδους παραστάσεις.

Αναμένομε τώρα και από την Κυπριακή Δημοκρατία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας


Κυριάκος Κυριάκου

ARC/ΚΙΒΩΤΟΣ

arc.kivotos@cytanet.com.cy

www.animalscyprus.org

P.O.Box 56986, 3311 Limassol Cyprus

"Voice of the Voiceless" ]

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Σακούλια και καθαρισμός αυτοκινητόδρομου

Προς Υπουργό Συγκοινωνιών:
"....
Το περασμένο Σεπτέμβριο είχα πάρει πραγματικά πολλά τηλεφωνήματα από οδηγούς που περνούσαν από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού για το μεγάλο αριθμό πλαστικών σακουλιών που υπήρχαν εκεί κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, με τις πιο πολλές να είναι μισογεμάτες.

Δεν νομίζω να χρειάζεται να σας υπενθυμίσω τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πλαστικά στις χωματερές.
Νομίζω ότι αξίζει το κόπο να εξεταστούν άλλες πιθανές επιλογές.
Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό, τότε εισηγούμαι όπως χρησιμοποιούνται αληθινά βιοδιασπώμενα σακούλια που δεν κατασκευάζονται από πλαστικό αλλά από καλαμπόκι, πατάτα κλπ.

Ευτυχώς υπάρχουν τώρα και στην Κύπρο διάφορες επιλογές, διατίθενται ήδη στην αγορά και η χρήση τους από την κυβέρνηση θα δώσει το σωστό παράδειγμα και θα στείλει και τα σωστά μηνύματα."

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009

Ψυγείου νερού στα σχολεία .. ένα παράδειγμα

Πριν λίγες μέρες κατέληξα λόγω κακοκαιρίας στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Εκεί υπάρχει πόσιμο νερό παγωμένο από ψυγεία του τύπου που είχα υπόψη μου όταν έκανα την εισήγηση το καλοκαίρι στον Υπ. Παιδείας.


Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Διαφημιστικά φυλλάδια στα γραμματοκιβώτια

Σήμερα Πέμπτη 6/11/2009 έλαβα μέρος σε σύσκεψη που κάλεσε ο Επίτροπος Επικοινωνιών στο γραφείο του για τα διαφημιστικά φυλλάδια.
Εκεί εξηγήθηκε ότι το θέμα ΔΕΝ εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Επικοινωνιών.
Επομένως οι πιθανές ρυθμίσεις που μπορεί να υπάρξουν είναι:
(α) Ρύθμιση από τις ίδιες τις εταιρείες όπως είχα εισηγηθεί και στη σύσκεψη που είχα κάνει αρχικά μαζί με τις εταιρείες ακριβώς πριν ένα χρόνο (λεπτομέρειες εδώ με πολλά σχόλια ...).
Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την δημοσιοποίηση από το σύνδεσμο ενός αυτοκόλλητου σήματος το οποίο όταν το βλέπουν οι διανομείς να μην αφήνουν φυλλάδια.
(β) Να προωθηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία να περιλαμβάνει και τη διανομή φυλλαδίων σε γραμματοκιβώτια, σε δρόμους σε αυτοκίνητα κλπ. Πρόνοιες τέτοιας νομοθεσίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
 • την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας έναντι ενός ποσού από την τοπική αρχή για κάθε διανομή εντύπου
 • την υποχρέωση σήμανσης του εντύπου με τον αριθμό άδειας και τις μέρες δικαιώματος διανομής
 • καθορισμό σήματος που θα υποδεικνύει την επιθυμία του ιδιοκτήτη να μην λαμβάνει διαφημιστικά φυλλάδια
 • τρόπους καταγγελίας, διερεύνησης παραπόνων και ποινές για κάθε παραβίαση των πιο πάνω
 • την συνεισφορά των διαφημιζομένων στην ανακύκλωση των φυλλαδίων
 • όρους για το χαρτί και τα μελάνια
 • απαγόρευση ορισμένου περιεχομένου (π.χ, τα παιδικά παιγνίδια απαγορεύονται στα ΜΜΕ ορισμένες ώρες, τα οινοπνευματώδη κλπ)
 • τη διανομή φυλλαδίων σε αυτοκίνητα και στα φώτα
 • τις διαφημίσεις για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις
 • τη συμπεριφορά κομμάτων και υποψηφίων κατά τη διάρκεια των εκλογών.
άφησα κάτι πίσω;
ΥΠΟΨΗ:
Στην Αμερική απαγορεύεται δια νόμου.
Στην Γερμανία έχουν αναλάβει αυτορύθμιση οι ίδιες οι εταιρείες
Στην Βρετανία το ρυθμίζουν οι τοπικές αρχές

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Προβλήματα και αλλαγές

Αποφάσισα να αλλάξω Web Host Provider για τις ιστοσελίδες μου ... Έκανα εγκατάσταση το Joomla τα κείμενα δεν εμφανίζονταν στα ελληνικά, ο editor δεν εργαζόταν 3 μέρες ταλαιπωρία που ακόμη συνεχίζεται.
Από ότι κατάλαβα τώρα το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι υπάρχουν buttons του editor που δεν τον αφήνουν να ξεκινήσει ...
άλλαξα ένα αρχείο για να τον ξεγελάσω ... το ερώτημα τελικά είναι "πώς είναι δυνατό να βρει κάποιος ποια components, plugins & modules νομίζει ότι έχει στο MySql σε σχέσει με τον κώδικα ?" Όλο το σαββατοκυρίακο και κάθε βράδυ και όλη μέρα στο μυαλό μου ...

Τέλος πάντων λείπει και η Νίκη η ιδιαιτέρα μου χτες και σήμερα γι αυτό ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ τηλέφωνο σήμερα ... please !!!!

Πήρα ένα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα για μια ιστοσελίδα που ετοιμάζεται για υποβολή παραπόνων σε δήμους και κοινότητες [θυμάστε την ανάρτηση Pub science ... advice anyone ?] ... πολύ εντυπωσιακό ! Μπράβο παιδιά !!
Η ανάρτηση: Δημοτική εξυπηρέτηση παραπόνων στο Ίντερνετ είναι η έρευνα που έκανα στις ιστοσελίδες των Δήμων.
Related Posts with Thumbnails