Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Ομάδα email για την προστασία των ζώων

Αν ασχολείστε με την προστασία των ζώων στην Κύπρο ή αν απλά σας ενδιαφέρει το θέμα και έχετε απόψεις, συμπληρώστε τα στοιχεία σας πιο κάτω:
Google Groups
Κάνετε εγγραφή στο Cyprus animal care
Email:

Visit this group

Παρουσίαση στο Παραλίμνι - Απόψε !

Η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σας προσκαλεί στη διάλεξη με θέμα:

«Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής»,

που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30/10/09 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου.

Ομιλητής: Επίτροπος Περιβάλλοντος Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Π.Α. 23-744975

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Όμβρια - Οι εισηγήσεις του Επιτρόπου μέχρι τώρα

Πήρα την πιο κάτω απάντηση από το Υπ. Γεωργίας με ημερ. 31/03/2009:

Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.11.007 και ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2008 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι στα πρόθυρα ζήτησης προσφορών για μελέτη αξιοποίησης των όμβριων υδάτων σε δύο επίπεδα (ί) επίπεδο πόλης και (ίί) επίπεδο κατοικίας. Για το δεύτερο θα γίνει διερεύνηση τι γίνεται σε άλλες χώρες και θα ετοιμαστούν προτάσεις για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση του βρόχινου νερού ανάλογα και με τις υδρολογικές συνθήκες.
Η προκαταρκτική τελική μελέτη θα είναι έτοιμη 4 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου που υπό ομαλές συνθήκες θα γίνει σε 3 μήνες περίπου.
Επομένως το Υπουργείο θα διαμορφώσει τελική άποψη όταν υποβληθεί η μελέτη, μπορούμε όμως να πούμε ότι βλέπουμε θετικά την πολιτική επιδότησης συστημάτων συλλογής νερού για σκοπούς εξοικονόμησης πόσιμου νερού.
Το 30 Δημοτικό σχολείο στο Δάλι έχει εγκαταστήσει ένα ωραίο σύστημα συλλογής των νερών της βροχής από τις οροφές των κτιρίων. Ταυτόχρονα έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα με το οποίο συλλέγουν το νερό από τους νιπτήρες και τις βρύσες του σχολείου (γκρίζα νερά) και το οποίο επεξεργάζονται και το στέλνουν πίσω στους νιαγάρες των αποχωρητηρίων. ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ
Όταν μιλούσα για όμβρια πέρυσι οι αντιδράσεις ήταν έντονες και είσπραττα περίεργα βλέμματα. Ζήτησα από το υπουργείο Γεωργίας να επιδοτούνται οι εγκαταστάσεις συλλογής ομβρίων που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. [O Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος]
Ένοιωσα ότι δεν πηγαίναμε καλά σε αυτό τον τομέα.

Έγραψα δυο άρθρα [Το νερό της βροχής και οι κατοικίες ,Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων] τα οποία δημοσίευσα παντού, έκανα και εκπομπές, τα είπα και δημόσια ενώπιον υπουργού στο συνέδριο για την επίλυση του υδατικού που έπαιξε και στο δελτίο ειδήσεων και πριν λίγο καιρό έστειλα του υπουργού γεωργίας τους κανόνες σχεδιασμού ομβρίων της Βρετανίας και μιας μικρής πόλης λίγο πιο έξω από το Λονδίνο. Μάλιστα ήταν κείμενα 2 - 3 χρόνων αν θυμάμαι καλά.

Αυτό φαίνεται τελικά έπεισε ...
Το Υπ. Γεωργίας κάλεσε ειδικό από το εξωτερικό για τα όμβρια.
Πέραν τούτου το υπουργείο θα βοηθήσει τους ξενοδόχους να συλλέγουν βρόχινο νερό για διάφορες χρήσεις (χτεσινές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ) !!!
Υπόψη ότι επειδή τους σχεδιασμούς των οχετών τους κάνει η Πολεοδομία, έχω στείλει επιστολές και στον Υπ. Εσωτερικών. Η Πολεοδομία μου ζήτησε και επιπλέον πληροφορίες.

Σύντομα θα διοργανωθεί συνέδριο στην Πάφο σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ - Πάφου για την αειφόρο διαχείριση των ομβρίων.
[Ο κόσμος που κινούμαι δεν είναι αγγελικά πλασμένος ...... αυτά φυσικά τα μαθαίνω από κουτσομπολιά και εφημερίδες ...]
------------------------------------------------
Μετά το πληροφοριακό σχόλιο του Antidrash25, βρήκα αυτό:
Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ζητά την υποβολή προσφορών για τη «Μελέτη Διερεύνησης της Δυνατότητας Αξιοποίησης των Ομβρίων Υδάτων». .................
Το θέμα του κανονισμού των ομβρίων και του σωστού σχεδιασμού το είχα συζητήσει και με το ΕΤΕΚ αλλά έστειλα και επιστολή με πληροφοριακό υλικό στο Υπουρ. Εσωτερικών.
Το υπουργείο μου ζήτησε το υλικό και τους κανονισμούς που εφρμόζονται στο εξωτερικό σε ηλεκτρονική μορφή πριν δυο μέρες για να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές - πολεοδομικές αρχές. προηγούμενη μου αναφορά στο blog: Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων.

Το ΕΤΕΚ μου απάντησε σήμερα 6/11/2008 με δύο σχετικές επιστολές που έχουν ενδιαφέρον:
(Α)
Θέμα: Συνεργασία ΕΤΕΚ με Επίτροπο Περιβάλλοντος
......
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, το Επιμελητήριο προτίθεται να προχωρήσει στη διοργάνωση σχετικής ημερίδας και προσδοκούμε και στη δική σας συμμετοχή. .....
(Β)
Η δεύτερη επιστολή είναι κοινοποίηση επιστολής προς το Συμβ. Αποχετεύσεων Πάφου με την οποία γίνεται αναφορά στο θέμα διαχείρισης των ομβρίων σε συγκεκριμένο έργο στην Πάφο και οποία στηρίζει βασικά τον αειφόρο σχεδιασμό οχετών ομβρίων.
Γερμανία - Νερό της βροχής και κατοικίες ΚΕΙΜΕΝΟ Κύπριου Πολεοδόμου των ομβρίων για τη διαχείριση στη Γερμανία
Το Υδατικό χρειάζεται δουλειά Άρθρο 28/03/2008 – η πρώτη κριτική

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Δημοτική εξυπηρέτηση παραπόνων στο Ίντερνετ

Ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που παίρνω, αφορά προβλήματα με σκουπίδια, ακαθαρσίες και σκαψίματα σε πόλεις και κοινότητες.
Η πραγματικότητα είναι ότι δυσκολεύομαι να τα χειριστώ όλα αυτά και πάντα η πρώτη μου αντίδραση είναι να κατευθύνω τον παραπονούμενο στην Τοπική Αρχή.

Πόσο εύκολο όμως είναι για ένα πολίτη να υποβάλει αυτό το παράπονο μέσω του διαδικτύου και να έχει το αίσθημα ότι το παράπονο του θα εξεταστεί από κάποια αρμόδια υπηρεσία στο Δήμο και δε θα καταλήξει σε ένα γενικό λογαριασμό μαζί με εκατοντάδες άλλα μηνύματα; Ποιο είναι το επίπεδο δηλαδή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης που προσφέρουν οι Δήμοι όσον αφορά παράπονα που έχουν σχέση για παράδειγμα με ακαθαρσίες, θόρυβο, μπάζα κλπ;

Από την έρευνα που έχω κάνει στις ιστοσελίδες των Δήμων βρήκα τα πιο κάτω:

1. Δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω ιστοσελίδα για το Δήμο Έγκωμης και η ιστοσελίδα του Άγιου Δομετίου είναι υπό κατασκευή, επομένως εδώ οι πολίτες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους επικοινωνίας.

2. Η Αγία Νάπα διαθέτει ιστοσελίδα για υποβολή παραπόνων με φόρμα που θα συμπληρώσει ο πολίτης τα στοιχεία και την επιλογές "Καθαριότητα" και "Άλλο" χωρίς λεπτομέρειες σε ποιον έχει σταλεί.

3. Ο Άγιος Αθανάσιος και η Λευκωσία παραθέτουν απλά το email του Τμήματος Καθαριότητας /Υγειονομικών υπηρεσιών

4. Οι Δήμοι Αγλαντζιάς, Αθηένου, Γερμασόγειας , Δερύνειας, Κάτω Πολεμιδιών, Λεμεσού, Λευκάρων, , Πόλης Χρυσοχούς (μόνο Αγγλικά!) παραθέτουν απλά τα γενικά στοιχεία επικοινωνίας

5. Οι Δήμοι Αραδίππου, Γεροσκήπου, Λατσιών, Μέσα Γειτονιάς, Παραλιμνίου, Πάφου, Πέγειας, διαθέτουν μια γενική σελίδα επικοινωνίας με μια απλή φόρμα για να συμπληρώσει ο χρήστης

6. Οι Δήμοι Λακατάμιας, Λάρνακας Στροβόλου διαθέτουν σελίδα υποβολής παραπόνων/εισηγήσεων.

Ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχει ειδική σελίδα υποβολής παραπόνων, με επεξήγηση για το πώς θα χειριστεί ο Δήμος την υποβολή, να δοθεί αριθμός παραπόνου ή ακόμη καλύτερα ένα σύστημα που να μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί την εξέλιξη της διερεύνησης του παραπόνου του. Αν τα παράπονα που υποβλήθηκαν και η επίλυση τους παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα στις ιστοσελίδες, αυτό θα δώσει κύρος στις υπηρεσίες του Δήμου όπως και την ενθάρρυνση ότι το αίτημά του δεν θα καταλήξει απλά σε ένα γενικό email μαζί με εκατοντάδες άλλα σε ένα υπάλληλο που η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι δική του δουλειά.

Ο εξαίρετος φωτογράφος Ανδρέας Δρουσιώτης στην ιστοσελίδα του http://dailytrash.fotopic.net/ διατηρεί φωτογραφίες από ακάθαρτους χώρους σε όλη την Κύπρο. Αυτό όμως δεν θορύβησε αρκετά όσους έπρεπε.

Μέσα από μια διερεύνηση που έχω κάνει έχω αντιληφθεί ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τις Τοπικές Αρχές. Υπάρχουν άνθρωποι που προγραμματίζουν έξυπνες και πολύπλοκες σελίδες υποβολής παραπόνων με σύστημα παρακολούθησης που θα φέρουν τις Τοπικές Αρχές σε φοβερά δύσκολη θέση.

Τέτοια συστήματα καταγγελίας από ενεργούς πολίτες λειτουργούν με επιτυχία στο εξωτερικό με το πιο γνωστό να είναι το http://www.fixmystreet.com το οποίο δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να προσθέσει χάρτες από το Google και φωτογραφίες.
Με βάση τα παράπονα που παίρνω, η καθαριότητα, ο θόρυβος, τα κατοικίδια, τα σκαψίματα και το πράσινο είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και δυστυχώς τα πιο πολλά μένουν άλυτα για πολύ καιρό.
Οι πολίτες απαιτούν πλέον εξυπηρέτηση και το "δεν είναι δικά μας τα σκαψίματα ψάξε αλλού .." δεν είναι σωστή απάντηση.

Βασανίζοντας ζώα στην Κύπρο

Την περασμένη Κυριακή είχα μια συνταραχτική μέρα ...
Κάλεσα τις φιλοζωικές οργανώσεις για να με βοηθήσουν στην ετοιμασία εισηγήσεων για βελτίωση της κατάστασης με τη διαχείριση ζώων στην Κύπρο, το τι άκουσα για την βαναυσότητα με την οποία χειριζόμαστε τα ζώα ..
 • Εισάγονται στην Κύπρο τα απαγορευμένα Pit Bull (πολύ επιθετικά !) με ψευδή δήλωση στο τελωνείο ότι είναι άλλη ράτσα. Πως εκπαιδεύεις όμως ένα ζώο για σκυλομαχίες; Πηγαίνεις σε ένα καταφύγιο ζώων και διαλέγεις πουντλ ή άλλα μικρά ζώα για να μπορεί να τα ξεσκίσει εύκολα ο εκπαιδευόμενος ...
 • Α είσαι κυνηγός και θέλεις να διαλέξεις καλό σκύλο ; Παίρνεις 10 -15 σκυλάκια, τα εκπαιδεύεις, διαλέγεις αυτούς που είναι καλοί στο κυνήγι και τους άλλους τους σκοτώνεις.
 • Κάνεις παράπονο στην Τοπική Αρχή ότι έχει πολλούς γάτους στη γειτονιά σου τι γίνεται; η μια εφεύρεση ... τους μαζεύεις και τους μεταφέρεις σε άλλη κοινότητα ή Δήμο !
  Αν είσαι όμως ακόμη πιο έξυπνος, τους παίρνεις στο σκυβαλότοπο για να τρώνε ποντικούς και να μειώνουν και τα σκουπίδια! Αυτό θα πει Εταιρική Περιβαλλοντική Ευθύνη!
 • Μια μελέτη που μου έδειξαν αναφέρει ότι στη Λευκωσία υπάρχουν 7 με 10 γάτοι ανα εκτάριο
Και σύμπτωση, σαν το γράφω αυτό με πήρε κάποιος και μου λέει: "Ο γείτονας μου είναι κυνηγός, έχει κουνέλια και 6 σκύλους. Για να εκπαιδεύσει τους σκύλους, αφήνει ένα κουνέλι στα χωράφια, το τρέχουν ξωπίσω και όταν το πιάσουν τους το αφαιρεί από το στόμα τους με την ελπίδα ότι δεν το σκώτοσαν για να το ξαναχρησιμοποιήσει ..."

[Η μέρα αυτή θα μου μείνει αξέχαστη και για ακόμη ένα λόγο ... πήγα στο αεροδρόμιο των Χανιών στις 3μμ για να έρθω Κύπρο και λόγω κακοκαιρίας και ακυρώσεων έφτασα 18 ώρες μετά στις 9 το πρωί της Κυριακής ..]

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Τα απόβλητα της ΣΟΔΑΠ - Πάφου

Έχω ήδη ενημερώσει το Υπ. Γεωργίας ....
[Αγόρασα video camera και μαθαίνω ακόμη ... δεν ήξερα ότι το μονταζ ειναι τόσο δύσκολο !]
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

Παιδιά και τενεκκεδακια

Αυτό είναι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει το Cans for Kids.
350 ονομαζόταν η δράση για τις 24/10/2009 - Climate Change Day

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν φιλοζωικές οργανώσεις

Ημερίδα με θέμα «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν φιλοζωικές οργανώσεις»

Το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν φιλοζωικές οργανώσεις» στις 25 Οκτωβρίου 2009 η ώρα 10.00 – 13.00, στη Δημοσιογραφική Εστία, Λεωφόρος ΡΙΚ 12, Αγλαντζιά, 1ος όροφος, αίθουσα Μάριος Τόκας.

Στόχος είναι η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, η ανταλλαγή απόψεων για τις πιθανές λύσεις και η κατάθεση γραπτών σημειωμάτων θα βοηθήσει ιδιαίτερα.
Μετά τη συνάντηση θα καταρτιστεί κατάλογος εισηγήσεων προς αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ή πρακτικών.

Σε περίπτωση που δεν θα μπορέσετε να παρευρεθείτε στην ημερίδα, θα χαρούμε αν μπορέσετε να μας στείλετε γραπτό σημείωμα με τις απόψεις σας ταχυδρομικώς, ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αν κατά την διάρκεια της ημερίδας επιθυμείτε να κάνετε και μια σύντομη παρουσίαση για πέντε λεπτά, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εκ των προτέρων.

Για να δηλώσετε την παρουσία σας στην ημερίδα παρακαλούμε όπως τηλεφωνήσετε στον αριθμό 22803460 ή αποστείλετε e-mail στο ctheopemptou@ec.gov.cy

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Ταχ. Θυρ. 23348
1681 Λευκωσία
Τηλ: 22803460 - Φαξ: 22803464

Προσωπική ιστοσελίδα: http://Perivallon.eu
Το Ημερολόγιο με τις συναντήσεις μου είναι εδώ

Γεωθερμία στο ξενοδοχείο Αμαθούς

Μια μικρή παρουσίαση του συστήματος με εντυπωσιακά αποτελέσματα εξοικονόμησης. Με νερό της θάλασσας

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

"Νομιμοποιώντας" τα ξώβεργα

Την Πέμπτη 22/10/2009 θα συζητηθεί στη Βουλή πρόταση 2 βουλευτών για τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των άγριων πτηνών και θηραμάτων.
Το Birdlife στην Κύπρο αναφέρει τα εξής σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση:
* Η τροποποίηση ουσιαστικά αναμένεται να «νομιμοποιήσει» τη χρήση διχτυών και ξόβεργων για σύλληψη πουλιών. Αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα καθώς ακόμη και με τις υπάρχουσες- φαινομενικά- αυστηρές ποινές που προβλέπουν 17,000 ευρώ η/και τρία χρόνια φυλάκιση η παγίδευση παρουσιάζει κάθετη άνοδο.
* Δημιουργεί ‘ειδικά αδικήματα’ και εξώδικο διευθέτηση αναφορικά με τη χρήση δολωμάτων με δηλητήριο (εξώδικο €4,000), διχτυών (εξώδικο €300) ή ξόβεργων (εξώδικο €100) ή μιμητικών μηχανών (εξώδικο €100) για τη σύλληψη ή θανάτωση προστατευόμενων ειδών πτηνών.
* Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγονται συστηματικά από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο, υπολογίζεται ότι περίπου 1.1 εκατομμύρια αποδημητικά και άλλα ενδημικά πουλιά θανατώθηκαν παράνομα στην νήσο τον χρόνο που πέρασε. Η παγίδευση παρουσιάζει ανοδική τάση τα τελευταία 3 χρόνια, ιδιαίτερα αισθητή σε σχέση με τα ξόβεργα.
* Με την τροποποίηση αυτή, η Κύπρος θα δώσει το μήνυμα προς την ΕΕ ότι δεν προσπαθεί να πατάξει αποτελεσματικά την παγίδευση και τις παράνομες κυνηγετικές δραστηριότητες, μια και οποιαδήποτε μείωση ποινών ή διευκόλυνση στην επίλυσή τους αποτελεί ένδειξη λιγότερης αποφασιστικότητας στην πάταξη.
* Θα είναι μια πράξη που δεν συνάδει με την προστασία, εν όψη του έτους για την προστασία της Βιοποικιλότητας 2010 (Έτος Βιοποικιλότητας Ηνωμένων Εθνών).
----------------------------------------------------------
REUTERS
PYLA RANGE, Cyprus (Reuters Life!) - A single talon ripped out of a bird is testament to an annual bloodbath in Cyprus, where songbirds are caught in their thousands to end up as expensive delicacies in the island's taverns.
.... for the rest of the story click here

Για skip και μπάζα στη Λεμεσό

Το απόγευμα της Δευτέρας είχα παρουσίαση για το περιβάλλον στη Λεμεσό και κατά τις 9.30 το βράδυ είχα μια πολύ ενημερωτική συνάντηση με 8 ανθρώπους που λειτουργούν skip.
Η συζήτηση που γίνεται τώρα για τα απόβλητα κατασκευών και η επικείμενη νομοθεσία, τους έχουν ανησυχήσει.
Εξήγησα όσο καλά θυμόμουν τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τα απόβλητα κατασκευών που οριστικοποιήθηκε πέρυσι αλλά άκουσα και έμαθα νέα πράγματα.
 • Ότι η Υπηρεσία περιβάλλοντος κάνει επιθεωρήσεις στα σκιπ που φτάνουν στο Βατί και αν περιέχουν ανακυκλώσιμα υλικά βγάζει εξώδικο. Ωραίο χάρηκα γι αυτό αλλά με ρωτά κάποιος εκεί "ε καλά κύριε, και που θέλεις να ξέρω εγώ τι έβαλε μέσα στο σκιπ ο πελάτης μου;"
 • 60% περίπου των πελατών τους είναι ανακαινίσεις, αλλαγές και καθαρισμός κατοικιών. Παίρνουν το σκιπ εκεί από το προηγούμενο βράδυ. Μέχρι να ξεκινήσει δουλειά το επόμενο πρωί, το σκιπ είναι ήδη μισογεμάτο. Οι γείτονες όπου δουν σκιπ πετούν μέσα πράγματα .. ψυγεία έπιπλα κλπ. Τι κάνεις σε έτσι περιπτώσεις; άλλος πλήρωσε για σκιπ και άλλοι πετούν τα πράγματα τους ...
 • Μετά από συζήτηση κατάλαβα ότι το σωστό είναι να υπάρχει ένας χώρος όπου τα σκιπ θα αδειάζουν και να γίνεται διαλογή των υλικών.
Στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα ( δύο σοκολάτες και) 17 ώρες μετά που έφυγα το πρωί, επέστρεψα στο σπίτι ...

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Το υβριδικό μου ...


Η ΑΠΟΦΑΣΗ της νέας ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τον κυβισμό των κρατικών αυτοκινήτων, αντικαθιστώντας τα με μικρότερου κυβισμού υβριδικά αυτοκίνητα, την οποία ασφαλώς αναμένουμε να τη δούμε στην πράξη, μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση. Όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες ως ένα μέτρο προώθησης φιλικότερων προς το περιβάλλον τρόπων διακίνησης.
Σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, οι ανώτατοι πολιτικοί αξιωματούχοι και πολιτειακοί παράγοντες θα έχουν υβριδικό αυτοκίνητο 1.600 κυβικών, ενώ οι υπόλοιποι θα περιοριστούν στα 1.400 κυβικά. Με την απόφαση αυτή, η νέα κυβέρνηση στέλνει αφενός το μήνυμα της λιτότητας και αφετέρου δείχνει έναν τρόπο μείωσης των ρύπων εντός του αστικού κέντρου, κύρια αιτία των οποίων είναι ο μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων που διακινούνται καθημερινώς.
Στην Κύπρο, οι κρατικές λιμουζίνες που χρησιμοποιούν οι ανώτατοι πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι κυμαίνονται από 2.100 μέχρι 6.000 κυβικά. Ενώ την ίδια ώρα, αποκόπτεται το κονδύλι για νέο σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο της μείωσης του αριθμού παλαιών οχημάτων που κινούνταν στους κυπριακούς δρόμους. Σε αυτά, μπορεί να γίνει αναφορά και στα στοιχεία της έρευνας για την ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα, που διενεργήθηκε πριν από ένα χρόνο και τα οποία καταγράφουν τα προβλήματα στην ποιότητα του αέρα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους.
Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο μοναδικός κρατικός αξιωματούχος στην Κύπρο που χρησιμοποιεί υβριδικό όχημα, όταν κινείται μια υπουργικού τύπου λιμουζίνα 30 αλόγων εκπέμπει 200g ρύπων ανά χιλιόμετρο περίπου, ενώ ένα υβριδικό όχημα 1500cc- 1800cc100g/Κm ή και λιγότερα και που αντιστοιχεί με τους ρύπους ενός συμβατικού αυτοκινήτου των 1000cc.
Τα υβριδικά οχήματα πετυχαίνουν χαμηλούς ρύπους και χαμηλή κατανάλωση βενζίνης επειδή διαθέτουν σύστημα το οποίο αποθηκεύει σε μπαταρίες την ενέργεια που θα χανόταν π.χ. από τα φρένα ή σε κατήφορο. «Ένας ισχυρός ηλεκτρικός κινητήρας παίρνει πίσω την ενέργεια από τις μπαταρίες και σε συνεργασία με τον βενζινοκίνητο κινητήρα βοηθά την κίνηση του αυτοκινήτου», αναφέρει. Η τεχνολογία αυτή, επισημαίνει, εφαρμόζεται και στην F1 και θα είναι διαθέσιμη σε λίγο και σε ποδήλατα που θα βοηθούν στις ανηφόρες.
«Φυσικά όλοι προβλέπουν ότι στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά για την πόλη και με κίνηση υδρογόνου για κανονική χρήση», προσθέτει. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά των ρύπων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
«Σε μια εποχή όπου η προσπάθεια όλων εστιάζεται στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, προτάσεις σαν αυτή της ελληνική κυβέρνησης δίνουν τα καλό παράδειγμα στους πολίτες αλλά επίσης και την πρόθεση της κυβέρνησης για περισυλλογή», επισημαίνει. Αυτό είναι και το σημαντικό στοιχείο της απόφασης…
[Δεν το αναφέρει εδώ αλλά ζήτησα και πήρα και ποδήλατο!]

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Μεγάλη εξυπνάδα, τροχός με gyro !

Μπορεί να εξηγηθεί με μαθηματικά, στην λογική όμως παραμένει παράξενο.
Σκεφτείτε τη σβούρα την ώρα που γυρίζει στην μυτερή της άκρη. Όταν την σπρώξετε για να γύρει προς τη μια πλευρά αυτή αντιστέκεται και προσπαθεί πάντα να είναι κάθετη στη γη (γι αυτό εξάλλου το χρησιμοποιούν στα αεροπλάνα.
Εδώ μια έξυπνη χρήση του σε βοηθητικό τροχό ποδηλάτου:


Οι σελίδες του Youtube για το gyrobike

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

ΞΗΡΑΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΑΣΗ

ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ

Το 2008 παρατηρήθηκαν φαινόμενα εκτεταμένων ξηράνσεων και έντονης καταπόνησης σε μεμονωμένα δασικά φυτά αλλά και ομάδες φυτών/συνδενδρίες σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής οροσειράς του Τροόδους, κυρίως στις περιοχές Κόρνου, Κακορατζιάς, Σταυροβουνίου, Μαχαιρά, Αθαλάσσας και Λάρνακας. Φαινόμενα έντονης καταπόνησης και λίγες ξηράνσεις παρατηρήθηκαν και στα Δάση Πάφου και Τροόδους, κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα.

Από τις παρατηρήσεις και μελέτες που διενήργησε το Τμήμα Δασών, διαπιστώθηκαν τα πιο κάτω:

 1. Η παρατεταμένη και συνάμα αθροιστική ανομβρία της τριετίας 2005 -2008, ήταν η κύρια αιτία της έντονης καταπόνησης και ξήρανσης των φυτών που παρατηρήθηκαν στα κυπριακά δάση και ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από την Λευκωσία (Διαπιστώθηκε ότι η μέση ετήσια βροχόπτωση στις περιοχές αυτές μειώθηκε στο 1/3 της μέσης ετήσιας κανονικής),
 2. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο κυρίως σε αβαθή εδάφη με χαμηλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και συνήθως σε πλαγιές με νότιο και ανατολικό προσανατολισμό,
 3. Η υδατική καταπόνηση των φυτών λόγω ανομβρίας είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των φυτών και τη δευτερογενή προσβολή των ημίξηρων και καταπονημένων πεύκων από βλαπτικούς οργανισμούς και φλοιοφάγα έντομα όπως το Orthotomicus erosus και τον νηματώδη Bursaphelenchus leoni που ενδημούν στα κυπριακά δάση,
 4. Αναμένεται ότι οι ξηράνσεις πεύκων θα συνεχιστούν και κατά το 2009 παρόλο που οι βροχοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα ήταν ικανοποιητικές. Οι ξηράνσεις θα είναι λίγες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και θα περιοριστούν σε δέντρα που είχαν έντονα καταπονηθεί/αδυνατίσει λόγω ανομβρίας την περασμένη χρονιά. Τα δέντρα αυτά είναι ευάλωτα σε φλοιοφάγα έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς που προκαλούν δευτερογενώς την τελική ξήρανση.

Από την καταγραφή του προβλήματος, που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο 2009, διαπιστώθηκε ότι η ανομβρία επηρέασε συνολικά περίπου 6600 εκτάρια δάσους (6,4% της έκτασης των κρατικών δασών). Σε 2000 εκτάρια υπήρξαν εκτεταμένες ξηράνσεις ενώ στα υπόλοιπα 4600 εκτάρια, τα δάση καταπονήθηκαν με ορατά συμπτώματα εξασθένησης και λίγες ξηράνσεις.

Τα κυριότερα δασικά φυτά που επηρεάστηκαν ήταν η ήμερη και χαλέπιος πεύκη, η τραχεία πεύκη, το κυπαρίσσι, η ακακία, το πλατάνι, ο σκλήδρος, η αντρουκλιά, η λατζιά, η μοσφιλιά, τα ρασιά, η ξυσταριά κ.λ.π.

Για τα προβλήματα που προκάλεσε η ανομβρία στα κυπριακά δάση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές φυτοϋγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ζητήθηκε και οικονομική αρωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εκκρεμεί απάντηση από την Ε.Ε.

Το Τμήμα Δασών, έχοντας επίγνωση των αρνητικών επιδράσεων της ανομβρίας στα κυπριακά δάση αλλά και ενόψει του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών που αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά και την Κύπρο, αποφάσισε την ετοιμασία ενός Βραχυπρόθεσμου Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Ανομβρίας στα Κρατικά Δάση, διάρκειας δύο χρόνων (2009-2010).
Οι κύριοι στόχοι του Σχεδίου είναι:

 • Ο σχεδιασμός μέτρων και έργων υποδομής με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έτσι ώστε η δασοπονία της Κύπρου να αντιδράσει γρήγορα στις όποιες αρνητικές συνέπειες της ανομβρίας των τελευταίων χρόνων,
 • Η δημιουργία έργων υποδομής και η απόκτηση εμπειρίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, όπως αυτές προβλέπονται από τα διάφορα σενάρια για τις κλιματικές αλλαγές,
 • Να αποτελέσει βοήθημα στη μελλοντική σύνταξη ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για προσαρμογή της κυπριακής δασοπονίας στις κλιματικές αλλαγές.
Το Σχέδιο έχει ετοιμαστεί και ήδη από τις αρχές του 2009 άρχισε η υλοποίηση του. Οι προτάσεις που περιλαμβάνει καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της δασοπονίας, δηλ. Έρευνα και Παρακολούθηση, Δασοκομία, Φυτοϋγεία, Αναδασώσεις, Φυτώρια, Δασικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό, Υλοτομίες, Πανίδα στα Δάση, Προστασία από Πυρκαγιές και Δημοσιότητα.
Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει ανέρχεται στα €2.755.000,00 και αναμένεται να καλυφθεί από τους υφιστάμενους και προβλεπόμενους προϋπολογισμούς του κράτους.

Το Τμήμα Δασών, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν οι ανομβρίες στην κυπριακή δασοπονία καθώς και την αρνητική επίδραση που αναμένεται να έχουν οι κλιματικές αλλαγές στα δάση, έχει αποφασίσει και στην ετοιμασία ενός «Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου για Προσαρμογή της Κυπριακής Δασοπονίας στις Κλιματικές Αλλαγές». Η ετοιμασία του σχεδίου αυτού αναμένεται να γίνει την περίοδο 2010 -2011.

Tμήμα Δασών 1414 Λευκωσία

Τηλ.: 22 805510, Φαξ: 22 805542, Ιστοσελίδα: http://www.moa.gov.cy/forest

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

Απόβλητα Κατεδαφίσεων και Κατασκευών - Βουλή

Απόβλητα Κατεδαφίσεων και Κατασκευών
Απάντηση σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησηςστη συνεδρία της 8ης Οκτωβρίου 2009
----------------------------------------------------------
Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω συνεδρίασης τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα από Βουλευτές τα οποία είχα αναλάβει να απαντήσω.

Τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων αποτελούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που η πολιτεία έπρεπε να διαχειριστεί εδώ και καιρό εφόσον άλλες χώρες έχουν θεσμοθετήσει τη διαχείρισή τους εδώ και δεκάδες χρόνια.

Ειδικότερα όμως για την Κύπρο, θα ήθελα να τονίσω τα πιο κάτω:

• Τα μπάζα χρησιμοποιούνται από πολλούς για να ισοπεδώνουν αυλάκια, ρυάκια, αργάκια είτε για επέκταση του τεμαχίου τους είτε για δημιουργία νέων οικοπέδων.

• Η τεχνολογία ανακύκλωσης των μπαζών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχουν και τα κατάλληλα μηχανήματα.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Κυπριακές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν όμως δεν έχουν προχωρήσει ακόμη εφόσον τα πετάμε στο ύπαιθρο. Πρέπει όμως να τονίσω ότι υπάρχουν αδειοδοτημένες εταιρείες.

Ο νόμος που ρυθμίζει τα επικίνδυνα απόβλητα στην Κύπρο είναι ο 215/2002 - "Νόμος που προνοεί για τη διαχείριση των στερεών και επικινδύνων αποβλήτων" ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει την έκδοση διατάγματος με κατάλογο αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.

Με βάση το άρθρο 3 του 215/2002 εκδόθηκε στις 28/2/2003 το Κ.Δ.Π. 157/2003 το οποίο καθορίζει τον κατάλογο των αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.
Στο κεφάλαιο 17 του Κ.Δ.Π. 157/2003 και σε όλες τις υποδιαιρέσεις του καταγράφονται 44 είδη αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις όπου περιλαμβάνεται και χώμα εκσκαφής από μολυσμένες τοποθετήσεις.

Οι ενέργειες για βελτίωση της κατάστασης, πέραν από τις προσπάθειες για εισαγωγή κανονισμών διαχείρισης σε κυβερνητικά έργα:

1. Επειδή υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες αδειοδοτούν εταιρείες με ειδικότητα στις κατεδαφίσεις στις 30/7/2008 έστειλα επιστολή στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων για δημιουργία τέτοιου κλάδου. Σε συνάντηση που ακολούθησε οι εταιρείες μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν διαφωνίες.

2. Για το ίδιο θέμα είχα και πολλές συναντήσεις με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) η οποία αναγνωρίζει τα προβλήματα και έχει διοργανώσει και πολλά ενημερωτικά προγράμματα για τα μέλη της.

3. Παράλληλα με το πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετείχα και η οποία κατέληξε σε προσχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία. Με τη ρύθμιση αυτή όλα τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων θα καταλήγουν σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης.

Τα πλεονεκτήματα μιας σωστής διαχείρισης είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάκτηση υλικών και ξη μείωση της ζήτησης υλικών από λατομεία.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχία των Δημοσίων Μεταφορών

Η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλούς στόχους για τις Δημόσιες μεταφορές και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας και τις πρώτες εισηγήσεις των ειδικών για τα επόμενα μέτρα που θα ακολουθήσουν μετά από τα σχολικά λεωφορεία και τη λεωφορειακή σύνδεση των πόλεων με το αεροδρόμιο.
Για να πετύχουν όμως τα μέτρα χρειάζεται σοβαρή αναβάθμιση των υποδομών που θα χρησιμοποιήσει ο πολίτης που θα βρεθεί στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο.

(1) Με τις δημόσιες μεταφορές θα βρεθεί αρκετός κόσμος στα πεζοδρόμια αντί μέσα στα αυτοκίνητα όπως είναι τώρα. Επομένως χρειάζεται να αναβαθμίσουμε ή και να επανασχεδιάσουμε τα πεζοδρόμια μας. Ένας πεζός στην πόλη χρειάζεται πεζοδρόμια άνετα, χωρίς εμπόδια, με κατάλληλη επίστρωση και ξεκάθαρη διαδρομή. Για προστασία από την βροχή και τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού είναι απαραίτητο όπου είναι δυνατό να υπάρχουν δέντρα. Επιπλέον ορισμένες πόλεις επιτρέπουν στα καταστήματα να επεκτείνουν το στέγαστρο της βιτρίνας τους ούτως ώστε κάποιος που περπατά να έχει τη προστασία που χρειάζεται.

(2) Επειδή η μέχρι τώρα πολιτική βασιζόταν στην εξυπηρέτηση του αυτοκινήτου οι στροφές των δρόμων στις διασταυρώσεις, ακόμη και σε πολυσύχναστες εμπορικές περιοχές, είναι καμπύλες για να μπορεί το αυτοκίνητο να στρίβει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Με αυξημένους αριθμούς πεζών στους δρόμους αυτό θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Θα πρέπει επομένως σε επιλεγμένες περιοχές να παρθούν μέτρα για να μειωθεί η ταχύτητα διακίνησης των οχημάτων.

(3) Εκτός από τους ελάχιστους πεζούς, η άλλη μεγάλη μας διαφορά από τις πόλεις που διαθέτουν καλά δίκτυα δημοσίων μεταφορών είναι και η παντελής έλλειψη διασταυρώσεων πεζών. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σε όλα τα φώτα και η προσθήκη διασταυρώσεων κοντά σε στάσεις, σταθμούς λεωφορείων, εμπορικές περιοχές και σε σημεία όπου διακινούνται πεζοί.

(4) Οι πεζοί χρειάζεται κάποτε να ξεκουραστούν με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Τα παγκάκια στις κυπριακές πόλεις όμως είναι ανύπαρκτα, ίσως για να στέλνουμε τους κουρασμένους πεζούς σε καφετέριες και εστιατόρια.

(5) Υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στην Κύπρο, όμως δεν υπάρχει δίκτυο που να συνδέει τους ποδηλατόδρομους αυτούς μεταξύ τους και αυτοί που υπάρχουν κοντά σε εμπορικά κέντρα είναι συνεχώς κατειλημμένοι από αυτοκίνητα. Επίσης δεν έχουμε ούτε και τη νομοθεσία που να καλύπτει τη διακίνηση με ποδήλατο. Και όταν τα πλείστα φώτα τροχαίας δε προβλέπουν τη διακίνηση πεζών η απαίτηση για πρόνοιες διασταύρωσης ποδηλάτων θα ακούγονται υπερβολικές για την Κύπρο, όχι αλλού !

(6) Σε λίγους μήνες θα έχουμε ποδήλατα για ενοικίαση στην ευρύτερη Λευκωσία. Είτε ενοικιασμένο και άρα χρεωμένο, είτε ιδιόκτητο, δεν υπάρχουν χώροι να αφήσεις το ποδήλατο. Οι τολμηροί ψάχνουν για δέντρα, στύλους και κάγκελα για να το δέσουν. Η μια τράπεζα με κάλεσε να αφήσω το ποδήλατό μου μέσα στο κτίριο δίπλα από το φρουρό, μια εταιρεία που επισκέφθηκα τσακώθηκα με την ασφάλεια του κτιρίου και στη Βουλή το αφήνω δεμένο στα κάγκελα του παλιού νοσοκομείου.

Είναι γνωστό ότι αν μπορούσαμε να μπούμε στο κατάστημα με το αυτοκίνητό μας θα το κάναμε για να αποφύγουμε το περπάτημα.
Επομένως αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα θα πρέπει να δώσουμε από πριν όλες τις ευκολίες που χρειάζονται οι πεζοί και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν τολμηρά μέτρα περιορισμού της αυτοκίνησης.

Awaremess test: Είσαστε προσεκτικοί ;;;

Αυτό το video είναι μέρος εκστρατείας στη Βρετανία για την ασφάλεια των cyclist (ποδήλατα και μοτοσικλέτες).
Το video clip είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Ακολουθείστε τις οδηγίες, παίρνει μόνο ένα λεπτό !

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Pub science ... advice anyone ?

Πολλά από τα παράπονα που παίρνω έχουν σχέσει με ακαθαρσίες σε διάφορους τόπους στην Κύπρο, σκουπίδια κοντά σε σπίτια, έργα που έγιναν και εγκαταλείφθηκαν μπάζα μπροστά από σπίτια και πολλά άλλα αυτού του είδους.
Σκέφτομαι να κάνω ένα χώρο στο ίντερνετ για αυτές τις αναφορές.

Θέλω να κάνω κάτι σαν αυτό: http://www.fixmystreet.com/
Το πρόγραμμα τους είναι freeware αλλά πάρα πολύ μεγάλο (250ΜΒ compressed)

Έχει κανένας καμιά ιδέα;


Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Προς εταιρείες: κάντε ένα δώρο στον τόπο σας τα Χριστούγεννα

Πριν λίγους μήνες πήγα σε μια συνάντηση σε ένα χώρο όπου ταυτόχρονα υπήρχε μια δεξίωση βάπτισης.
Με εντυπωσίασε πολύ το γεγονός ότι το δώρο που περίμενε τους προσκεκλημένους ήταν μια ελιά σε μια μικρή γλάστρα. Βρήκα τους γονείς και τους συγχάρηκα.
Μπορεί να μην φυτέψουν όλοι την ελιά που πήραν δώρο, αλλά η προσφορά στον τόπο είναι μεγάλη.
Υπάρχουν φυσικά και κακά παραδείγματα όπως το ζευγάρι που πριν λίγες εβδομάδες έδινε δώρο στους καλεσμένους ένα κλουβί με ένα παπαγαλάκι, ενώ οι συμβουλές είναι ποτέ να μην δίνεις ζωντανά δώρα που δεν τα ζήτησε ο παραλήπτης.

Αυτή περίπου είναι η εποχή που πολλές εταιρείες ετοιμάζουν τα δώρα που θα κάνουν στους διάφορους πελάτες τα Χριστούγεννα.
Πέννες, ημερολόγια, ρολόγια, στολίδια του γραφείου και διάφορα άλλα δώρα που τα πιο πολλά δεν χρησιμοποιούνται. Και να μην ξεχνούμε φυσικά ότι οι πιο πολλοί δεν χρησιμοποιούν πλέον χάρτινα ημερολόγια αλλά ηλεκτρονικά μέσα όπως π.χ. το πρόγραμμα outlook στον υπολογιστή που ενημερώνει αυτόματα και το κινητό.
Υπάρχουν όμως τρόποι για μια εταιρεία να δείξει τις περιβαλλοντικές τις ευαισθησίες με διαφορετικά δώρα από τα παραδοσιακά και παράλληλα να βοηθήσει και τον τόπο να αντιμετωπίσει μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα.

Μπορείτε για παράδειγμα:
(1) Να πληρώσετε ένα Μη Κυβερνητικό Οργανισμό ή Οργάνωση να φυτέψει ένα δέντρο έναντι κάθε δώρου που θα κάνατε στους συνεργάτες σας.
(2) Να οργανώσετε δεντροφύτευση που θα κάνει το ίδιο το προσωπικό σας τα Χριστούγεννα.
(3) Να αναλάβετε τα έξοδα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε ένα ίδρυμα ή μια άπορη οικογένεια. Πέρα από τα πλεονεκτήματα για τον τόπο, αυτό θα τους εξασφαλίσει και ένα μηνιαίο εισόδημα στην οικογένεια για πάρα πολλά χρόνια.
(4) Αντί άλλου δώρου, να στείλετε σε φίλους και πελάτες σας ένα δέντρο από τα πολλά τοπικά είδη που διαθέτει ο τόπος μας και που αντέχουν στο κλίμα της Κύπρου.
(5) Πληρώστε για την φροντίδα ενός από τους πολλούς και δυστυχώς παραμελημένους χώρους πρασίνου που διαθέτουν οι πόλεις και οι Κοινότητες μας

Αν επιμένετε όμως στα παραδοσιακά δώρα τότε βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι:
(Α) Η εταιρεία από την οποία θα προμηθευτείτε τα δώρα έχει κάνει εγγραφή στον αντίστοιχο οργανισμό που θα αναλάβει την ανακύκλωση του προϊόντος ή της συσκευασίας του.
(Β) Το δώρο σας ανακυκλώνεται εύκολα και ότι δεν θα μολύνει το κυπριακό περιβάλλον για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια στο τέλος της χρησιμότητάς του.
(Γ) Αποφύγετε τα υπερπολυτελή και ογκώδη περιτυλίγματα που δεν ανακυκλώνονται αλλά και που δεν είναι της μόδας πλέον.
(Δ) Προτιμάτε Τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει πολύ για να μειώσετε την συνεισφορά αερίων του θερμοκηπίου.
(Ε) Αν θα κάνετε δώρο τρόφιμα, προτιμάται πάλι προϊόντα του τόπου μας τα οποία είναι ταυτόχρονα και υγιεινά.

Αν νοιάζεστε για τον τόπο μας αλλά και για την εικόνα που θα προβάλει η εταιρεία σας προς τα έξω, τότε αξίζει τον κόπο η πιο σοβαρή μελέτη του Χριστουγεννιάτικου δώρου που θα κάνετε.

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Φαγητά και σνακ συνεδρίων ... βοήθεια !!

Ετοιμάζω ένα οδηγό για ΄Πράσινα Συνέδρια" και χρειάζομαι να προτείνω ένα μενού από σνακ και φαγητά που να είναι Κυπριακά και θα προσφέρονται στα διαλείμματα /δεξιώσεις των συνεδρίων.
Ποιοι όμως ειναι οι περιβαλλοντικοί κανόνες που αφορούν ειδικά το φαγητό;
• Τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και για μείωση των εκπομπών να μην έχουν φτάσει από μακριά (buy local) αλλά να είναι ντόπια και εποχής.
• Επιλέγουμε προϊόντα (π.χ. καφές και τσάι) από "Δίκαιο Εμπόριο"[Fair Trade].
• Επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και αποφεύγουμε φαγητά ψηλά σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.
• Δίνουμε προτίμηση σε βιολογικά (οργανικά) προϊόντα.
• Προσφέρουμε καλές επιλογές για χορτοφάγους.
• Επιλέγουμε τοπικά φρέσκα φρούτα εποχής παρά γλυκίσματα.

Με βάση τα πιο πάνω, έχω πάρει αυτή την πρόταση και χρειάζομαι τις απόψεις σας για βελτίωση, εμπλουτισμό κλπ.
Παραδοσιακά Κυπριακά (και όσο γίνεται ..) Υγιεινά Γεύματα και σνάκ

Ορεκτικά και κυρίως πιάτα
• Παντζαροσαλάτα
• Πατατοσαλάτα
• Μελιτζανοσαλάτα
• Σαλάτα με γλιστιρίδα
• Χωριάτικη κυπριακή σαλάτα
• Σαλάτα με φακές
• Αγρέλια ή στρουθκιά με τα αυγά
• Μανιτάρια κρασάτα
• Λούντζα
• Ελιές οφτές
• Χαλούμι στη σχάρα
• Κούπες (με μανιτάρι για χορτοφάγους)
• Ψαρόσουπα
• Χορτόσουπα με φιδέ
• Σούπα Τραχανάς
• Όσπρια (φακές, φασόλια βραστά, κουκιά με λάχανα, λουβί φρέσκο, με το κολοκούδι, ρεβύθια) με διάφορους συνδυασμούς π.χ με αγκινάρες, με πατάτες, ψωμί, ελιές
• Αθθοί (ανθοί) κολοκυθιάς με ρύζι και αρτυσιά
• Κολοκυθάκια γεμιστά
• Κουπέπια γεμιστά
• Κολοκάσι με χοιρινό
• Μελιτζάνες στο φούρνου
• Πέστροφα στη σχάρα με ελαιόλαδο
• Ξιφίας σουβάκι
• Μακαρόνια του φούρνου
• Μακαρόνια χωριάτικα
• Πιλάφι πουρκούρι (πλιγούρι)
• Ραβκιόλες παραδοσιακές (ραβιόλες)
• Σουπιές κρασάτες
• Χταπόδι κρασάτο
• Κοτόπουλο με μπάμιες
• Κοτόπουλο με φασολάκι
• Κοτόπουλο σουβλάκι στη σχάρα,
• σεφταλιές
• Γαλοπούλα με κάστανα
• Αφέλια κρασάτα (με πουργούρι)
• Τταβάς (διάφορα λαχανικά και λίγο κρέας βοδινό)
• Κλέφτικο (είναι ψηλό σε λίπος το αρνί!)
Σνάκ και dessert
• Καττιμέρκα με μέλι ή με έψημο
• Σουτζούκκος
• Παστελάκι
• Ππαλουζές (Μουσταλευριά)
• Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
• Αναρή με μέλι
• Φρυγανιά ή υζοκοφρέτα με ελαιόλαδο, ρίγανη και πολτό ντομάτας
• Κουλουρούθκια με το έψημαν
• Ελιόπιττες με προζύμι
• Σπανακόπιττα
• Τριμιθωτές
• Χαλουμόπιττες με προζύμι
• Μουστοκούλουρα
• Ρυζόγαλο
• Μαχαλλεπί
• Χαλουβάς του φούρνου
• Σταφίδια, Ξηροί καρποί
• Γλυκά του κουταλιού
• Πουρέκια με αναρή (με λιγότερη ζάχαρη)
• Αρκατένα•
Κουλούρια Λευκαρίτικα
• Κουλούρια γλυκάνισου με αλεύρι ολικής άλεσης
• Φρούτα εποχήςΡοφήματα και ποτά
• φρέσκοί χυμοί,
• κρασί κυπριακό
• Κομανταρία
[Περιμένω τις εισηγήσεις σας ..]

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009

Ε όι πέστε μου ....

Όταν με ρωτούν για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου, ένα από αυτά που αναφέρω είναι και ο νόμος 140/2005 για την Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα. Βλέπετε,
 • Η μελέτη γίνεται από εταιρεία που επιλέγει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος αν δεν του αρέσει η μελέτη μπορεί ας πούμε, να απολύσει την εταιρεία και να προσλάβει άλλη που θα του κάνει μια μελέτη (ΜΕΕΠ) που να ταιριάζει στα μέτρα του (ας πούμε..).
 • Επίσης δεν έχει εκδοθεί το διάταγμα που προβλέπει ο νόμος για το ποιος δικαιούται να κάνει τέτοιες μελέτες. Μπαίνουν φυσικά διάφορα ονόματα στην έκθεση αλλά δεν υπογράφουν αυτοί το κομμάτι που τους αντιστοιχεί. Αυτό συντείνει επίσης στο να έχουμε και πολλούς άνεργους νέους επιστήμονες ...
 • Δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος αν κατά την εκτέλεση του έργου ο ιδιοκτήτης εφάρμοσε όσα του υπόβαλε η περιβαλλοντική μελέτη. Υπάρχει απλά ο έλεγχος που γίνεται για οποιοδήποτε έργο. Η διαφορά εδώ ότι μπορεί να υποχρεωθεί κάποιος να χαλάσει μια παράνομη επέκταση, η ζημιά στο περιβάλλον όμως δεν διορθώνεται ...
Πάρτε για παράδειγμα τη γνωμάτευση για τη περιβαλλοντική μελέτη για τη μαρίνα Λεμεσού η οποία είναι εδώ:
ΜΕΕΠ για την κατασκευή και τη λειτουργία της μαρίνας Λεμεσού

Η γνωμάτευση θέτει μια σειρά από 58 επιπλέον όρους, 14 από τους οποίους η ίδια η γνωμάτευση χαρακτηρίζει ως ουσιώδης με αποτέλεσμα;
Δώσαμε άδεια να προχωρήσει η κατασκευή της μαρίνας!
Related Posts with Thumbnails