Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Τελεσίγραφο για ανακύκλωση συσκευών

Ξεκινά το φθινόπωρο ή λαμβάνονται ένδικα μέτρα
Τελεσίγραφο για ανακύκλωση συσκευών
Η εταιρεία Wee Electrocyclosis Cyprus Ltd καταλήγει προσεχώς σε ανακυκλωτές προκειμένου να είναι έτοιμη για παραλαβή ηλεκτρονικών συσκευών από τον Νοέμβριο
Στο τελευταίο στάδιο της έναρξης λειτουργίας του, έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις μηνών, βρίσκεται το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η άδεια από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει δοθεί από τον Σεπτέμβρη του 2008, ωστόσο, η Wee Electrocyclosis Cyprus Ltd, η εταιρεία-ομπρέλα που έχει συσταθεί υπό το ΚΕΒΕ, για να συντονίσει το έργο της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, παρέτεινε συνεχώς την έναρξη λειτουργίας, επικαλούμενη δυσκολίες στην οργάνωση του συστήματος.
Έτσι, από την ημερομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου, του Ιουνίου και του Ιουλίου, η εταιρεία δηλώνει τώρα έτοιμη να ξεκινήσει τη συλλογή συσκευών στις αρχές του φθινοπώρου, χρεώνοντας παράλληλα, από το Νοέμβριο, το ανάλογο αντίτιμο στους εισαγωγείς των ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίοι άλλωστε, σύμφωνα με το νόμο, θεωρούνται "ρυπαίνοντες".
Τελεσίγραφο για την έναρξη
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εταίρους, με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Υπήρχαν, εξάλλου, τόσο οι έντονες πιέσεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, όσο και η ρητή εντολή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για την άμεση ολοκλήρωση του συστήματος μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και την έναρξη λειτουργίας του προσεχώς, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, για τη λήψη ένδικων μέτρων. Μάλιστα, στη διάθεση τού συστήματος βρίσκονται ήδη περίπου 15.000 Η/Υ που αποσύρθηκαν από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και φυλάσσονται σε υποστατικό στους Εργάτες.
Εάν δεν ανακυκλωθούν οι συσκευές αυτές σύντομα, είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιστραφούν στους εισαγωγείς ηλεκτρικών συσκευών. Με δεδομένο το τελεσίγραφο αυτό, το ΔΣ της Wee Electrocyclosis πρόκειται να καταλήξει εντός των προσεχών ημερών στους ανακυκλωτές με τους οποίους θα συνεργαστεί και από τους οποίους, τις προηγούμενες μέρες, ζητήθηκαν ορισμένες τελικές διευκρινίσεις. Εκτίμηση όλων των πλευρών είναι ότι αυτή τη φορά η έναρξη λειτουργίας του συστήματος, μες στο φθινόπωρο, είναι μονόδρομος. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ. της Wee Electrocyclosis, Στέλιου Αθανασίου, ο οποίος μας ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται "σε πλήρη δραστηριοποίηση και προχωρά", προαναγγέλλοντας σύντομα επίσημες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιστροφή συσκευών
Σημειώνεται ότι με την Wee Electrocyclosis έχουν συμβληθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100 εισαγωγείς, οι οποίοι και θα αναλάβουν, όπως έχουν υποχρέωση από το νόμο, να συλλέγουν τις παλιές συσκευές, είτε από "πράσινα σημεία" είτε από τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, όταν με κάθε αγορά νέας συσκευής, θα καλούμαστε να παραδώσουμε την παλιά. Ακολούθως, οι συσκευές θα αποσυναρμολογούνται ανάλογα με τα υλικά τους σε μονάδες της Κύπρου και του εξωτερικού.
ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
Κωδικός άρθρου: 893211
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/08/2009, Σελίδα: 9

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Περιβαλλοντική Ψυχολογία: Σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος

Πριν λίγο καιρό πήρα ένα πολύ θυμωμένο email από μια κοπέλλα σχετικά με τον τρόπο που το κράτος χειρίστηκε τις περιοχές Νατούρα 2000. Συγκεκριμένα ανακοινώσαμε απλά στους κατοίκους μιας Κοινότητας, ότι η περιοχή τους εντάχθηκε για προστασία των νυκτερίδων και ορισμένων σπάνιων φυτών. Αυτοί όργωσαν με τράκτορ την περιοχή και σκότωσαν τις νυκτερίδες.
Η Ειδίκευση της Άντριας, που δεν ήξερα καν ότι υπάρχει, είναι η "Περιβαλλοντική Ψυχολογία". Για να μάθω περισσότερα, ζήτησα από την Άντρια και μου έγραψε το πιο κάτω:

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί ο άνθρωπος αποτελεί εργαλείο μελέτης για πολλές επιστήμες. Μηχανική περιβάλλοντος, γεωπονία, αρχιτεκτονική, οικολογία και δασολογία είναι μερικά παραδείγματα επιστημών οι οποίες επικεντρώνονται στην μελέτη και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον. Μια καινούργια επιστήμη έρχεται να προστεθεί σε αυτό το πάνελ και να εντάξει τον παράγοντα άνθρωπο στην μελέτη του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη επιστήμη προέρχεται από την επιστήμη της Ψυχολογίας και ονομάζεται Περιβαλλοντική Ψυχολογία.

Για τους Περιβαλλοντικούς Ψυχολόγους, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και λειτουργεί ο άνθρωπος δεν καθορίζεται μόνο από τα φυσικά ή χτιστά στοιχεία του (όπως για παράδειγμα νερό, αέρας, χώμα, δέντρα, φυτά, ζώα και κτήρια) αλλά και από τις επιρροές τις οποίες εξασκεί στην συμπεριφορά και την ψυχική υγεία του χρήστη όπως επίσης και τις επιπτώσεις τις οποίες έχει η συμπεριφορά του ανθρώπου σε αυτό. Με άλλα λόγια, η Περιβαλλοντική Ψυχολογία εστιάζεται στην μελέτη της σχέσης αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος και στην επίλυση τυχών προβλημάτων τα οποία προκύπτουν στην σχέση αυτή.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται ο περιβαλλοντικός ψυχολόγος είναι: αντίληψη, περιγραφή και αξιολόγηση του περιβάλλοντος, προσανατολισμός στον χώρο και γνωστικοί χάρτες, προτιμώμενο περιβάλλον, χωρική συμπεριφορά (εδαφική περιοχή και προσωπικός χώρος), περιβαλλοντικό άγχος (αίσθημα συνωστισμού, θορύβου και ρύπανσης), αρχιτεκτονική και συμπεριφορά, συμπεριφορά στο φυσικό περιβάλλον, ψυχολογικές αντιδράσεις στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, εμπλοκή των άμεσα επηρεαζόμενων ατόμων στην δημιουργία και διαχείριση περιβαλλοντικών χώρων και διαμόρφωση, αλλαγή και διατήρηση περιβαλλοντικών στάσεων και συμπεριφορών (ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και περιβαλλοντική εκπαίδευση).

Η περιβαλλοντική ψυχολογία έχει εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς. Ένας από τους τομείς στους οποίους η εμπλοκή των περιβαλλοντικών ψυχολόγων είναι σημαντική είναι η αρχιτεκτονική. Στο παρελθόν, οι αρχιτέκτονες ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για την αισθητική και την δομική ακεραιότητα ενός κτηρίου. Σήμερα, οι σχεδιαστές ενδιαφέρονται όχι μόνο για τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά αλλά και για την λειτουργικότητα και τις επιρροές που θα εξασκεί ο συγκεκριμένος χώρος στον χρήστη του. Οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι συμβουλεύουν και καθοδηγούν τους σχεδιαστές ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι χώροι που σχεδιάζουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες του χρήστη, να προκαλούν συγκεκριμένες συμπεριφορές στον χώρο, να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον του οποίου τα στοιχεία του είναι ευεργετικά και δεν πρόκειται να βλάψουν την ψυχική υγεία του χρήστη. Για παράδειγμα, η παρουσία ενός χώρου πρασίνου σε ένα νοσοκομείο εξασκεί μεγάλη επήρεια στην ευεξία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, ο χώρος πρασίνου ελαττώνει το άγχος του ασθενή και των επισκεπτών, βοηθά στον τρόπο που χειρίζεται ο ασθενής τον πόνο (pain management) και ελαττώνει το αίσθημα κατάθλιψης το οποίο μπορεί να βιώνουν οι ασθενής και οι επισκέπτες.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας στον οποίο εμπλέκεται η περιβαλλοντική ψυχολογία είναι στην δημιουργία και διατήρηση στάσεων και συμπεριφορών. Μετά από έρευνες, οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η συμπεριφορά του ανθρώπου είναι επιβλαβής για το περιβάλλον καθώς επίσης να προτείνουν λύσεις και να εφαρμόσουν τεχνικές οι οποίες στοχεύουν στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην προώθηση πρακτικών οι οποίες είναι περιβαλλοντικά ορθές. Ποίοι παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση μας αν θα κάνουμε ανακύκλωση ή όχι? Πώς μπορούμε να μειώσουμε την μόλυνση του αέρα αλλάζοντας απλά την επιλογή μας για το μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσουμε? Αυτά είναι απλά ένας μικρός αριθμός ερωτημάτων τα οποία είναι σε θέση να απάντηση η περιβαλλοντική ψυχολογία.

Τα επιστημονικά ευρήματα της περιβαλλοντικής ψυχολογίας είναι σημαντικά για την δημιουργία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Η ανάγκη να προστατέψουμε το περιβάλλον από την καταστροφή που προκάλεσε με τις πράξεις του ο άνθρωπος και η δημιουργία χώρων στους οποίους ο άνθρωπος ενδέχεται να λειτουργεί σωστά χωρίς να επηρεάζεται η ψυχική του υγεία είναι απλά παραδείγματα τα οποία τονίζουν την σημαντικότητα της εμπλοκής των περιβαλλοντικών ψυχολόγων στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι δημιουργούν ή χειρίζονται το περιβάλλον.
Άντρια Αρμοστή, Περιβαλλοντική Ψυχολογία

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Ποια κείμενα κατεβάζουν από τις ιστοσελίδες μου;

Πιο κάτω είναι ο κατάλογος με τα 50 πιο δημοφιλή κείμενα που οι επισκέπτες κατεβάζουν από τα "Χρήσιμα Κείμενα" στις ιστοσελίδες -http://perivallon.eu μου :
1 Τμήμα Δασών: Φυτά κατάλληλα για πεζοδρόμια
2 Τουρισμός και Περιβάλλον
3 Από τη χλωρίδα του δάσους της Πάφου
4 Παρουσίαση για οικολογικά σπίτια
5 Ο περί σκύλων τροπ νόμος του 2005
6 Παρουσίαση για κομποστοποίηση - Compost presentation
7 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ - Η ΜΕΛΕΤΗ
8 ΠΕΕΠ για ΤΕΠΑΚ του 2008 - γνωμάτευση
9 Το αγρινό της Κύπρου
10 Τύποι Οικότοπων στο Δάσος της Πάφου
11 Οι απειλές για το δάσος της Πάφου
12 Προστατευόμενα πουλιά του δάσους της Πάφου
13 Σημαντικά είδη της πανίδας του δάσους της Πάφου
14 Βυτιοφόρα Οχήματα και Βυτία με Κερματοδέκτες
15 Απερήμωση η αόρατη απειλή
16 Τοπία και πολιτιστικά στοιχεία του δάσους της Πάφου
17 Το Δάσος της Πάφου
18 Επίδραση της μη ιοντίζουσας ηλιακής ακτινοβολίας:
19 Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
20 Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων
21 Αποτελεσματικός έλεγχος νερού ιδίως σε συνθήκες λειψυδρίας
22 Bio-Initiative international report on electromagnetic fields,
23 Το δάσος της Πάφου κσι η προστασία των υδάτινων πόρων
24 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ- ΣΧΕΔΙΑ 1
25 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ - ΣΧΕΔΙΑ 2
26 Ελλάδα: Συνήγορος του Πολίτη για κεραίες
27 Φυλλάδιο ΑΗΚ: Εξοικονόμησε Ενέργεια
28 Κτίρια: Λογισμικό ενεργειακής απόδοσης
29 Ευκαιρίες Χρηματοδότησης φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
30 ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
31 EU Funding Opportunities
32 Η έκθεση για τη κεραία στο Ακρωτήρι - Bristol University
33 Εκπομπές Έμμονων Οργανικών Ρύπων και Επιπτώσεις στην Ανθρώπινη Υγεία
34 Uk Sustainable homes- A Summary of How the Scheme Works
35 Εμμονοι Οργανικοί Ρύποι
36 Ενέργεια σε κτίρια και Πράσινες στέγες
37 ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΕΜΜΟΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ
38 Φράγματα της Κύπρου
39 Επίτροπος Διοικήσεως Vs CYTA
40 "Applying Compost - Benefits and Needs" - Πορίσματα συνεδρίου
41 Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία γραμμών, υποσταθμών και συσκευών ηλεκτρικής ενεργείας
42 ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΦΥΣΗ 2000» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
43 HEALTH EFFECTS OF ELECTRIC FIELDS AND INTERCONNECTORS
44 Η σημασία του νερού
45 Έδαφος Διάβρωση Ερημοποίηση Ρύπανση
46 Green infrastructure Planning guide
47 Κατάλογος Ενδημικών Φυτών της Κύπρου
48 Αγροτικές περιοχές, Βιολογικές καλλιέργειες, Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες
49 Υδατικά (ποτάμια) οικοσυστήματα
50 NATIONAL ENERGY EFFICIENCY ACTION PLAN

Επέστρεψαν δριμύτεροι οι κύπριοι

Εντυπωσιακό, ξαφνικά από τη Δευτέρα άρχισαν τα μηνύματα, τα παράπονα και τα τηλεφωνήματα.
Για οσαν ειδαν στα ταξίδια τους σε Κύπρο και εξωτερικό, για τις ακαθαρσίες και τα σκουπίδια.
Για τις ακαθαρσίες στις θάλασσες για τα λατομεία, για τα αδέσποτα ζώα, για τα εγκαταλειμένα μπάζα στους δρόμους μετά από τα έργα του αποχετευτικού ...

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009

Τα διάφορα των ημερών +++

Είναι καλοκαίρι ... είναι πιο ησυχία αλλά ..
  1. Ξενοδοχείο στη Λάρνακα, όπως και κάθε καλοκαίρι τα σκουπίδια του μαζεύονται σε μεγάλες ποσότητες .. μυρίζει η γειτονιά.
  2. Έστειλα τις υγειονομικές υπηρεσίες της Επ. Λεμεσού μετά από καταγγελία,στο Κούριο ... το βράδυ το είδα στις ειδήσεις και μετά για μέρες συνεχιζόταν το ψάξιμο. Χωρίς να έχω εξετάσει το χώρο νομίζω ότι θα είναι από διερχόμενα σκάφη. Φυσικά μπορεί να έχει κάποιο που να κάμνει καμιά μ@@@κια . Ο εύκολος τρόπος είναι να ρίξεις (οργανική) μπογια στο αποχωρητήριο, να τραβήξεις το νιαγάρα και να βγεις να κάνεις τον ντεντεκτιβ.
  3. Βοήθεια για κεραίες από 2 διαφορετικούς ...
  4. Τα κλιματιστικά στο Υγειονομικό Κέντρο Αγλαντζιάς έχουν τρελάνει τους περίοικους και τους εργαζόμενους. Έστειλα επιστολή για να βρεθεί λύση αλλά επειδή αργούν χρησιμοποίησα άλλα "μέσα" ...
  5. Πιο οικονομικές βρύσες στο Προεδρικό.
  6. Βοήθησα με πολλές πληροφορίες για τη διοργάνωση συνεδρίου την 1/09 για τις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών στην υγεία σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Υπ. Υγείας.
  7. Αρσενικό στο Μάμμαρι και αλλού ... ελπίζω να έχω σύντομα νέα ... [Μυρο ?]
  8. Τα ελαστικά των αυτοκινήτων - ψάχνω λύσεις με το τελωνείο, αναμένω συνάντηση ... έχει πολλή δουλειά ακόμη
  9. Το κείμενο με εισηγήσεις για την Προεδρία της ΕΕ που θα αναλάβουμε το 2012 μεγαλώνει.
  10. Ετοίμασα οδηγό για την Εταιρική Περιβαλλοντική Ευθύνη ... έχω και προσφορά από γνωστό διαφημιστικό γραφείο να μου το κάνουν ωραίο με γραφικά !
  11. Για το ναό στην πάφο τα διαβάσατε ...
  12. Σε συνοικισμό στη Λάρνακα κάποιος λειτουργεί εργαστήρι και βαφείο ... τρέλανε τη γειτονιά με τις οσμές ..
  13. Οι άδειες για λατομεία δημιουργούν τελικά πολλές αντιδράσεις στις κοινότητες και αποτελούν λόγο έντασης μεταξύ των πολιτών και των Κοινοτικών Συμβουλίων. Υπόψη ότι η κοινότητα παίρνει λεφτά ανα τόνο υλικού που βγάζει το λατομείο ... Έξυπνο ... ε !
  14. Η νέα μόδα για προσθήκη αλατιού στις πισίνες αντί χλωρίου είναι δύσκολο θέμα ...

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Οι αντιδράσεις για τα ποδήλατα Ταξί στην Πάφο

Αυτό είναι μέρος μηνύματος που πήρα από τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείριση του στην Πάφο ο οποίος μου έδωσε έγκριση να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο του email [έχω αφαιρέσει ορισμένες αναφορές ...] .. Τι σας θυμίζουν όλα αυτά ;
"No1 The taxi drivers in Pafos are getting violent. Although we keep reporting to the police no one really seems to have the courage to hold some sort of meeting and sit and talk to them and tell them we are legal. We have tried ourselves but we keep getting attacked.
My son on two occasions got attacked and I have been threatened at least four times. This must stop. I am loosing riders and customers and unable to complete my trips because customers (tourists) are getting scared and running away.
Last Saturday evening I was doing a free promotional ride to a club and the taxi drivers stopped us and told me very strongly surrounding me 5 people to one that my bikes will be broken and I will be beaten up. What kind of attitude is this.
No2 XXXX in the Cyprus Mail last Saturday explicitly said that we are illegal. I know and he knows this is not the case. However it has added fuel to the fire for the taxi drivers as now they are convinced we are illegal and seem to think that they have the right to threaten and break our bikes. It requires the police or some Government official to announce publicly that we are legal so they can leave us alone.

I have tried lots of different approaches to this problem ..... I am sorry if you find this a little strong or sarcastic but this is the feeling at the moment in the country inside a country called Pafos.
I attached the last article of the Cyprus Mail for your perusal. This the last of 4 articles printed in the last 4 weeks. I have another 14 articles from the last four years and lots of downloads of blogs and forums. This is not a very good example of χχχχ behaviour, or a great advertisement to our tourists and foreigners living on the island. For such a small country we are very regulated but very little enforcement is carried out."

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

A church in a green space in Pafos

Heated discussions on the decision of the church in Paphos to built a church in the public gardens next to the municipality, are continuing stronger now that the municipality has set a final day for filing objections.

The UK government's advisor on architecture, urban design and public space [http://www.cabe.org.uk] in its advice document with the title "Green space strategies a good practice guide" lists the benefits of having green spaces in an urban environment, which include:
  • reinforcing local identity and enhancing the physical character of an area, so shaping existing and future development
  • maintaining the visual amenity and increasing the attractiveness of a locality to create a sense of civic pride
  • raising property values and aiding urban regeneration and Neighborhood Renewal
  • boosting the economic potential of tourism, leisure and cultural activities
  • securing external funding and focusing capital and revenue expenditure cost-effectively providing a wide variety of cultural, social and community facilities, including seasonal activities such as fairs, festivals and concerts
  • protecting the historical, cultural and archaeological heritage
  • illustrating the contribution to health agendas eg. Reducing stress levels, by providing formal and informal recreational facilities
  • providing popular outdoor educational facilities for schools and academic institutions
  • improving physical and social inclusion including accessibility, particularly for young, disabled and older people
  • offering alternative routes for circulation, including networks for walking and cycling and safer routes to school
  • raising air quality and moderating extremes of temperature
  • protecting and enhancing levels of biodiversity and ecological habitats
  • providing environmental infrastructure to improve water quality and flood control.
Based on all these, it is obvious that any discussion in reducing the green space in a city should take the loss of all these benefits into serious consideration.
In addition, any newly planted trees will need 50 to 70 years to be replaced and with the worsening climate conditions in our part of the world, this will not be an easy task.
The area around the municipality is already congested and as the proposed church of this size will draw large numbers of worshipers upon operation, there will be a tremendous increase of traffic in the area.
Similar problems to this, already exist in other towns in Cyprus.

The town planning code of the area around the proposed site is very restrictive for this purpose and a special permit will be needed to accommodate such a structure which already exceeds 5 times the building coefficient of the area.
It is obvious that once this is completed demands will quickly be raised by the residents of the area for increased parking spaces. In that case it is sure that the remaining green area will be converted to a parking space as there will be no alternative.

The best solution for the city of Paphos would be the upgrading of the garden with modern facilities and new plants so that citizens will be able to enjoy the benefits listed at the beginning of this document.

On one hand Paphos is not noted for its green spaces and on the other hand the area suffers from bad air quality in which green spaces play an important role.

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009

Ο κήπος στην Πάφο και ο καθεδρικός ναός

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για το αίτημα της Μητρόπολης για ανέγερση ναού στο στον κήπο δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο.

Το πράσινο σε μια πόλη προσφέρει πάρα πολλά πλεονεκτήματα (CABE: UK government's advisor on architecture, urban design and public space - Green space Strategies - www.cabe.org.uk)
• Ενδυναμώνει το αίσθημα της τοπικής ταυτότητας του "ανήκω" και της τοπικής περηφάνιας.
• Κάνει μια περιοχή όμορφη και ελκυστική.
• Αυξάνει την αξία των περιουσιών και συχνά έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση και ανακαίνιση των γύρω εγκαταστάσεων.
• Αυξάνει τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, μέσω των επισκεπτών, της δημιουργικής ενασχόλησης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο πάρκο.
• Προστατεύει και προβάλλει την ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά στη γύρω περιοχή.
• Οι επισκέψεις σε πάρκα και χώρους πρασίνου μειώνουν το άγχος και προωθούν την κοινωνικότητα.
• Δίδει ιδιαίτερες ευκαιρίες διασκέδασης και ξεκούρασης σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους.
• Προσφέρει ωραία εναλλακτική, ασφαλισμένη και πιο σύντομη διαδρομή σε πεζούς και ποδηλάτες.
• Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και κρατεί σε χαμηλά επίπεδα τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αφού εμποδίζει το φαινόμενο της "Θερμικής Νησίδας" (Heat Island effect).
• Βελτιώνει τη βιοποικιλότητα και προσφέρει καταφύγιο στην άγρια ζωή της περιοχής.
• Αποτελεί πηγή εμπλουτισμού των υπογείων υδάτων και οι ανοικτοί χώροι μειώνουν τις πιθανότητες τοπικών πλημμυρών λόγω κυρίως υπερχείλισης των παλιών και μικρής χωρητικότητας οχετών των ομβρίων.

Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του πράσινου στην πόλη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα πιο πάνω. Τα δέντρα θέλουν πολλά χρόνια να μεγαλώσουν, οι σημερινές κλιματικές συνθήκες δεν τα ευνοούν πλέον και είναι έτσι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν.

Παράλληλα η ανέγερση του ναού στο συγκεκριμένο σημείο θα προκαλέσει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή.
Οι μεγάλης χωρητικότητας ναοί ελκύουν μεγάλους αριθμούς πολιτών και έτσι η περιοχή θα έχει συνέχεια πρόβλημα λόγω της κατά πολύ αυξημένης κίνησης και των σταθμευμένων οχημάτων.
Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουμε ήδη σε άλλες πόλεις όπου ναοί δημιουργούν κυκλοφοριακά προβλήματα. Ο πολεοδομικός περιορισμός στο συντελεστή κάλυψης υπάρχει ακριβώς για να εμποδίζει αυτού του είδους τα προβλήματα.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά από την ανέγερση του ναού θα αρχίσουν οι ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής για τα πολλά αυτοκίνητα και ο χώρος πρασίνου θα είναι και πάλιν ο πρώτος που θα καταστραφεί για να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό.

Με βάση τα πιο πάνω, κατά την άποψή μου, το σωστό για την πόλη της Πάφου και τους κατοίκους της θα ήταν η αναβάθμιση του πάρκου με τρόπο ώστε να προσφέρει όλα όσα απολαμβάνουν και οι κάτοικοι των άλλων χωρών, σε μια πόλη μάλιστα που έχει σοβαρή έλλειψη πρασίνου αλλά και εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα ποιότητας του αέρα (δες σωματίδια PM10).
[Μέρος επιστολής που στάλεικε στο Δήμο Πάφου]

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Τι προσφέρει ένα πάρκο σε μια πόλη;

Ετοιμάζω επιστολή στο Δήμο Πάφου για την ανέγερση του ναού στον κήπο.
Τα πιο κάτω είναι ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ένα πάρκο σε μια πόλη:
• Ενδυναμώνει το αίσθημα της τοπικής ταυτότητας του "ανήκω" και της τοπικής περηφάνιας.
• Κάνει μια περιοχή όμορφη και ελκυστική.
• Αυξάνει την αξία των περιουσιών και συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση και ανακαίνιση των γύρο εγκαταστάσεων.
• Αυξάνει τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, μέσω των επισκεπτών, της δημιουργικής ενασχόλησης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο πάρκο.
• Προστατεύει την και προβάλει την ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά στην γύρο περιοχή.
• Οι επισκέψεις σε πάρκα και χώρους πρασίνου, μειώνουν το άγχος, προωθούν την κοινωνικότητα.
• Δίδει ιδιαίτερες ευκαιρίες διασκέδασης και ξεκούρασης σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους.
• Προσφέρει ωραία εναλλακτική, ασφαλισμένη και πιο σύντομη διαδρομή σε πεζούς και ποδηλάτες.
• Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και κρατεί σε χαμηλά επίπεδα τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αφού εμποδίζει το φαινόμενο της "Θερμικής Νησίδας" (Heat Island effect).
• Βελτιώνει την βιοποικιλότητα και προσφέρει καταφύγιο στην άγρια ζωή της περιοχής.
• Αποτελεί πηγή εμπλουτισμού των υπογείων υδάτων και οι ανοικτοί χώροι μειώνουν τις πιθανότητες τοπικών πλημμυρών λόγο κυρίως υπερχείλισης των παλιών και μικρής χωρητικότητας οχετούς των ομβρίων.

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

O Κοτσιάτης καίγεται

Πήγα να δω από κοντα ... ακουγονταν εκρήξεις, ο κόσμος της περιοχής θυμωμένος γιατί και πάλι είχαμε φωτιές, οι καπνοί ορατοί το απόγευμα από μακριά.
Το πρώτο μου βίντεο ...From 2007_03_21 Kotchiatis

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

Τα λίπη των Κυπρίων

Η κυπριακή κοινωνία έχει ένα πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό υπέρβαρων ατόμων το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν αναλάβει κάποιος την ευθύνη για συστηματική ενημέρωση.
Τα λίπη όμως στα οποία θέλω να αναφερθώ εδώ, δεν είναι του ανθρωπίνου σώματος αλλά για τα λάδια και τα λιπαρά κατάλοιπα των εστιατορίων.

Για να επιτραπεί η σύνδεση ενός εστιατορίου με το κεντρικό σύστημα αποχετεύσεων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να κατασκευάσει μια λιποπαγίδα η οποία δεν επιτρέπει στα λάδια και λίπη από το να εισέλθουν στο αποχετευτικό σύστημα, αφού η ζημιά που προκαλούν είναι μεγάλη, γι αυτό η όλη διαδικασία γίνεται κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των τεχνικών των Συμβουλίων Αποχέτευσης των πόλεων.
Τα λίπη από την λιποπαγίδα μαζί με άλλες ακαθαρσίες καθαρίζονται τακτικά από τα βυτιοφόρα των βοθροκαθαριστών οι οποίοι όμως μετά έχουν πρόβλημα με τη διάθεσή τους.
Αποχετευτικά συστήματα έχουμε στην Κύπρο από το 1970 στη Λευκωσία και μετά λειτούργησαν τα συστήματα στη Λεμεσό, στην Λάρνακα, στην Αγία Νάπα – Παραλίμνι και στην Πάφο.
Και όμως παρά το γεγονός ότι έχουμε χρόνια λειτουργίας των αποχετευτικών συστημάτων δεν προσφέρουμε λύση για τα λίπη που συλλέγονται από τα εστιατόρια.
Υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα υποδοχής στη "Βαθκειά Γωνιά" το οποίο λόγω αποστάσεως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την υπόλοιπη Κύπρο.

Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι να καταλήγουν μαζί με άλλα λύματα σε σκυβαλότοπους, σε χωράφια, σε οχετούς ομβρίων που σε παράλιες πόλεις καταλήγουν στη θάλασσα.
Δυστυχώς έχουμε και πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η απόρριψη γίνεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η κατάσταση είναι πολύ προβληματική, με διαφορετικό τρόπο, στις περιπτώσεις όπου έχουμε αποχετευτικό σύστημα σε κοινότητα όπου δεν υπάρχει ουσιαστική επιτήρηση των υποστατικών στο βαθμό που υπάρχει σε ένα επιστημονικά στελεχωμένο Συμβούλιο Αποχέτευσης στις πόλεις. Λίπη, υγρά απόβλητα από τυροκομεία, αίματα από σφάγια προκαλούν τεράστια προβλήματα σε αποχετευτικά συστήματα των Κοινοτήτων που δεν είναι σχεδιασμένα να δέχονται αυτό το φορτίο.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε με το πιο απλό μέτρο που θα αποφέρει διπλό κέρδος, δηλαδή τη συλλογή των λαδιών τηγανίσματος το οποίο ιδιωτικές εταιρείες μετατρέπουν σε βιοντίζελ.

Παράλληλα θα πρέπει όλα τα αποχετευτικά συστήματα που εξυπηρετούν ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, με την οικονομική βοήθεια του κράτους, να κάνουν τις απαραίτητες προσθήκες για υποδοχή και επεξεργασία των λυμάτων αυτών.
Ένας άλλος τρόπος διαχείρισης των λυμάτων από τις λιποπαγίδες είναι η και η καύση.

Ένα εξαιρετικά μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αναζητεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια τη λύση του.
From 2008_05_10-CavoGreko


From 2008_09_04-Polemidia-Vati

From 2008_07_26-Pafos-Hotels-Sewers


From 2008_04_14-Atsas-Landfill


From 2007_11_05-Mari Landfill

Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009

Σπιτάκια με συλλογή βρόχινου από παιδιά

Δημοτικό Σχολείο Λιβαδιών (κύκλος Β') στα πλαίσια του μαθήματος "Σχεδιασμός και Τεχνολογία" στο ολοήμερο σχολείο.
Το θέμα ήταν οι στέγες που συλλέγουν το βρόχινο νερό. Στην αρχή της χρονιάς ρώτησα τους μαθητές μου τι ήθελαν να κάνουμε στο μάθημα και απάντησαν "σπιτάκια".
Σε συνδυασμό με την ανάγκη μου να κάνουμε κάτι ουσιώδες, και μια ανάρτηση σας σχετικά με τη συλλογή του βρόχινου νερού, αποφάσισα να κάνουμε αυτό το θέμα.
Δασκάλα & φωτογραφίες - Ελένη Τούμπα


Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

Μονάδα παραγωγής αλουμινίου στην Κύπρο

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.567, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής αλουμινίου στην Κύπρο. Το έργο αυτό κρίνεται γιγάντιο για τα δεδομένα της Κύπρου. Εάν όντως υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, πρόκειται για ένα έργο που θα απορροφήσει όλη την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια της Κύπρου, ενώ οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει πραγματική πρόταση για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου, αν έχουν μελετηθεί οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές παράμετροι και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.»
Απάντηση ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2009 του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.567, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.567, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2009, του Βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
Αναφέρομαι στην επιστολή σας ημερομηνίας 16/06/2009 σχετικά με το ερώτημα με αρ. 23.06.009.03.567 που υπέβαλε ο αξιότιμος Βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης και επιθυμώ να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συμβάλει δυναμικά στην αποτελεσματική προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων προβαίνοντας σε συνεχή παρακολούθηση, μελέτη και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που αφορούν την πολιτική αυτή με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Κύπρου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας μας.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από εταιρεία της Ινδίας που αφορά τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στην Κύπρο, αξιοποιώντας μια καινοτόμα τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία για το σκοπό αυτό.
Η πρόταση εμπερικλείει επένδυση ύψους €700 με €800 εκατομμυρίων και αναμένεται να δημιουργήσει 500-600 νέες θέσεις εργασίας. Η προτεινόμενη επένδυση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο λόγω μεγέθους, αλλά αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας.
Το αίτημα της εταιρείας συζητήθηκε προκαταρκτικά με εκπροσώπους των εμπλεκομένων Υπουργείων/Τμημάτων/Αρχών κ.λ.π.
Στο παρόν στάδιο, η εν λόγω πρόταση εξετάζεται σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες τεχνικές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας, κ.ά. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη από την ΑΗΚ, το Υπουργείο θα ζητήσει και από άλλες αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται στην αδειοδότηση της εν λόγω επένδυσης να καταγράψουν λεπτομερώς τις απόψεις τους αναφορικά με τη δυνατότητα υλοποίηση της, αξιολογώντας τις διάφορες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες που θα υποβληθούν από την εταιρεία.»

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Η εφευρετικότητα των Κυπρίων


Η εφευρετικότητα των Κυπρίων είναι γνωστή. Ορισμένες φορές όμως αυτή ακριβώς η εφευρετικότητα μας οδηγεί σε προβλήματα αφού εφαρμόζεται και για παραβίαση κανονισμών για πρόσκαιρο κέρδος.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η εφευρετικότητα ορισμένων να πωλούν αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας τους δρόμους του δημοσίου για μάντρες.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος του οποίου η θέση δεν του επιτρέπει να εξασκεί δεύτερο επάγγελμα αποφασίσει να πωλεί μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για επιπλέον εισόδημα.
Η διατήρηση μάντρας έχει το κόστος της σε ενοικίαση χώρου και μισθών και επιπλέον κινδυνεύει να ανακαλυφθεί ο ιδιοκτήτης.
Μια εύκολη και χωρίς κόστος λύση, είναι η χρήση δημόσιων χώρων για τη διαφήμιση των οχημάτων και αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολα από ότι νομίζετε.

Χρειάζεται χώρος απλά κάποιος επιπλέον χώρος σε πεζοδρόμια κατά προτίμηση δίπλα από πολυσύχναστους δρόμους, τοποθετούνται εκεί 3 - 4 αυτοκίνητα με τρόπο που να τα βλέπουν οι περαστικοί, τοποθετείται ανακοίνωση επικολλημένη στο παράθυρο του αυτοκινήτου με την ένδειξη "πωλείται" και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου συνήθως, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σταθερός αριθμός.

Αυτό επαναλαμβάνεται σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές, να εκτίθενται πιο πολλά αυτοκίνητα σε δρόμους από ότι υπάρχουν σε μια μάντρα.
Τα αυτοκίνητα αυτά μπορεί να είναι εισαγόμενα ή απλά να ανήκουν σε μια μάντρα η οποία θα πληρώσει ποσοστό αν γίνει πώληση.
Οι καλοί "επαγγελματίες" του είδους μετακινούν συχνά τα αυτοκίνητα αυτά στους διάφορους χώρους που έχουν εντοπίσει για να προσφέρεται και ποικιλία στους περαστικούς.

Η οπτική ρύπανση, η ακαταστασία, η παρεμπόδιση των πεζών και ο κίνδυνος από την μειωμένη ορατότητα των οδηγών θα πρέπει να οδηγήσει τις Αρμόδιες Αρχές στο να θέσουν τέρμα στην πρακτική αυτή.
Ίσως θα πρέπει τα αυτοκίνητα αυτά να περιλαμβάνονται στα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα που οι Δήμοι επικολλούν ανακοίνωση για μετακίνηση και αποστολή στην ανακύκλωση.
Αυτό θα το κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον !

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2009

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ

Μαρία Νικολάου
Πολιτιστικός Λειτουργός
Δήμος Αγλαντζιάς
Τηλ.: 357 22462058, Τηλεομοιότυπο: 357 22455799
e
-mail: culture@aglantzia.org.cy

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009

Απόφοιτοι Περιβαλλοντικών Σπουδών

Μετά από αυτή την ανάρτησηΠεριβαλλοντικές σπουδές και μετά ήρθατε Κύπρο; έγινε μια συνάντηση στη Δημοσιογραφική ΕΣΤΙΑ στη Λευκωσία όπου μαζεύτηκαν και τα ονόματα όσων ήθελαν να συζητήσουν μεταξύ τους και να οργανωθούν για το πως θα προχωρούσαν.
Έχω κάνει ένα group για επικοινωνία στο Google όπου έχουν ξεκινήσει να εγγράφονται απόφοιτοι.
http://groups.google.com/group/envirograds?hl=en η συμπληρώστε τη φόρμα πιο κάτω:

Google Groups

Subscribe to Απόφοιτοι Περιβαλλοντικών Σπουδών

Email:


Visit this group


Ο στόχος είναι να μπορείτε να επικοινωνείτε μεταξύ σας και όχι για δική μου χρήση.
Αν θέλετε να παίρνετε τις δικές μου ανακοινώσεις και άρθρα πηγαίνεται εδώ
http://theopemptou.blogspot.com/2009/05/blog-post.html
Related Posts with Thumbnails