Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Φονιάδες και καταστροφείς ....

Αυτό είναι μέρος ενός email που πήρα [Το έχω επιβεβαιώσει, μου έχουν πει ότι αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές ..]:
"Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις προστατευόμενες περιοχές της Κύπρου που βρίσκονται στο πρόγραμμα Natura 2000. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν γνωρίζω αν ο κατάλληλος φορέας λαμβάνει σημαντικά υπόψην τον παράγοντα άνθρωπο και την εμπλοκή του στις προστατευόμενες περιοχές. Μία προσωπική εμπειρία που είχα πρόσφατα, στα πλαίσια ενός προγράμματος διατήρησης απειλούμενων φυτών, ένας κάτοικος περιοχής που βρίσκεται στο πρόγραμμα Natura 2000, μου εξομολογήθηκε κάτι πολύ σημαντικό.
Συγκεκριμένα, μου είπε ότι κάποιοι κάτοικοι της περιοχής χχχχ και χχχ βανδαλίζουν το περιβάλλον (π.χ. ξεριζώνουν προστατευόμενα φυτά της περιοχής, σκοτώνουν νυχτερίδες οι οποίες είναι υπό προστασία) λόγο τον περιοριστικών μέτρων ανάπτυξης που προσφέρει το πρόγραμμα Natura 2000. Οι κάτοικοι των δύο περιοχών (σύμφωνα πάντα με μαρτυρία κατοίκου) προβαίνουν στις συγκεκριμένες πράξεις γιατί, αν και γνωρίζουν την ανάγκη προστασίας του φυσικού και ζωικού πλούτο της περιοχής, προτιμούν να το καταστρέψουν έτσι ώστε να μην ανακηρυχθεί η περιοχή που βρίσκονται αυτά τα στοιχεία προστατευόμενη. Στην ερώτηση μου αν ο αρμόδιος φορέας έκανε κάτι για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους σε αυτό το θέμα, το συγκεκριμένο άτομο μου είπε πως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έκανε μια παρουσίαση για το Natura 2000 αλλά δεν ήταν επαρκείς και κατανοητή από τον κόσμο. Πάλι προκύπτει το ίδιο θέμα: προσπαθεί ο αρμόδιος φορέας να προστατέψει σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος και παράλληλα προκαλείτε καταστροφή αυτών των στοιχείων μέσω της συμπεριφοράς του ανθρώπου.

Θα ήθελα να κλείσω με ένα ερώτημα: Μήπως οι φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον επικεντρώνονται μόνο στον τομέα ‘περιβάλλον’ και αμελούν την σχέση ‘άνθρωπος και περιβάλλον’?

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Στους κόλυμπους .. και ταφές

Έχω δουλειά να κάμω και δεν συγκεντρώνομαι, είναι αργά το βράδυ, νυστάζω και γυρίζουν πολλά στο μυαλό μου. Πράγματα που έπρεπε να κάνω, που έπρεπε να γράψω, που έπρεπε να θυμάμαι. Σήμερα πήγα το πρωί Λάρνακα και το απόγευμα Λεμεσό. Ακόμη βουίζει η μηχανή του αυτοκινήτου στα αυτιά μου ...
Τέλος πάντων ¨2 σοβαρά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να είσαστε πιο ήσυχοι" ....

Μια ιστορία που επαναλαμβάνω - ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
Μια φορά ένας ηλικιωμένος μου είπε το πιο κάτω:
"Μια φορά στο δημοτικό ο δάσκαλος μας ρώτησε πόσοι από εσάς ξέρετε κολύμπι;
η μισή τάξη ψήλωσε τα χέρια της.
Ύστερα ρώτησε .. πόσοι από εσάς έχετε δει θάλασσα έστω και μια φορά; και μόνο 2 ψήλωσαν τα χέρια τους
"
Εγώ δεν κατάλαβα τι μου έλεγε και γιατί ..... και συνεχίζει ο τύπος
"ε, αφού οι πιο πολλοί εν είδαν θάλασσα που έμαθαν να κολυμπούν; " έμεινα και έβλεπα σαν το χαζό .... "στους κόλυμπους !" απαντά .... "ήταν γεμάτη η Κύπρος που κόλυμπους γιατί παλιά είχε πολλές βροχές ... τώρα εν έμεινε τίποτε"
Από τότε ρώτησα πολλούς και μου το έχουν επιβεβαιώσει. Παλιά υπήρχαν πολλοί κόλυμποι όπου οι νεαροί έπαιζαν με το νερό ....

Μακάβριο:
Σε λίγο θα υπάρχει επιλογή για Οικολογικά Φέρετρα (από συμπιεσμένο ή/και ανακυκλωμένο χαρτόνι) και στην Κύπρο ! Το έψαξα λίγο το θέμα ... και έμαθα ότι τα γραφεία κηδειών τα έχουν υπόψη τους! Πως; Διότι όταν στέλνουν ένα νεκρό κάπου με αεροπλάνο, η χρέωση γίνεται με το βάρος ... άρα το φέρετρο πρέπει να είναι ελαφρύ και όχι από ξύλο ...
Και για να είσαστε πλήρως ενημερωμένοι οι Οικολόγοι της Αυστραλίας λένε ότι η οικολογική ταφή πρέπει να γίνεται μεν σε φέρετρο από χαρτόνι αλλά και η ταφή να γίνεται κάθετα για εξοικονόμηση χώρου. Τώρα υπάρχει επιλογή !

[Στη κοπέλα μπροστά μου το πρωί, με μικρό μπεζ Nissan convertible .... εν καλά τα μαλλιά σου, προχώρα τζιαι έσπασες μας ούλους πίσω σου ..]

[Απόψε, δ
ιάλεξη σε γονείς και μαθητές 6ης τάξης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς - Το θέμα που θα παρουσιάσω είναι περιβάλλον και ποιότητα ζωής - θα σας εδώ εκεί .. και προειδοποιώ ότι θα σας κάνω να νοιώθετε άσχημα αισθήματα και τύψεις!]

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Γεωργική Περιβαλλοντική Διαχείριση

Αυτή είναι η παρουσίαση μου στο σημερινό συνέδριο για τα Γεωργικά Απόβλητα:

Η σωστή γεωργική συμπεριφορά όσον αφορά το περιβάλλον πρέπει να διασφαλίζει τρία πράγματα:
1. Οικονομικό κέρδος για τον γεωργό
2. Αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος, και
3. Προστασία της ποιότητας ζωής και την ευημερία της κοινωνίας.

Η αειφόρος γεωργία προϋποθέτει δραστηριότητες που διασφαλίζουν την ικανότητα του γεωργού να παράγει προϊόντα για πολλά χρόνια χωρίς να προκαλεί ζημιά στην οικολογία του χώρου. Θα πρέπει δηλαδή να μπορεί να συνδυάζει τη μακρόχρονη προστασία της ποιότητας του εδάφους μαζί τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες απαραίτητους για τη επιβίωση του.

Πέραν από τον καθορισμό γενικών πρακτικών σε μια ευρύτερη περιοχή όπως την ΕΕ, οι διαφορές σε κάθε περιοχή και χώρα είναι πολύ μεγάλες.
Αυτό έχει οδηγήσει πολλές χώρες στον καταρτισμό δικού τους κώδικα σωστής γεωργικής πρακτικής που να περιλαμβάνει και την περιβαλλοντική πτυχή της δραστηριότητας.
Οι Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση περιλαμβάνουν ένα εξαιρετικά σοβαρό αλλά στενό πλαίσιο θεμάτων που περιλαμβάνουν θέματα όπως την σωστή χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κτηνοτροφικών αποβλήτων και καλλιέργειες με άροτρο.

Πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε μια τέτοια επέκταση της πρακτικής θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την σωστή και χωρίς σπατάλες χρήση νερού, την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, το κύκλο εργασιών /καλλιεργειών για βελτίωση του εδάφους, τη προστασία της βιοποικιλότητας, την επιχορηγημένη βελτίωση της οικολογίας του χώρου και τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωργικά απόβλητα, μέρος από αυτά μπορεί να ελέγχεται κάτω από άλλες νομοθεσίες αλλά η απόσταση των γεωργικών περιοχών από τις άλλες περιοχές προσθέτουν μια δυσκολία στη διαχείριση των αποβλήτων αυτών απαιτώντας μια ιδιαίτερα μεταχείριση.

Ποια όμως είναι αυτά τα γεωργικά απόβλητα τα οποία χρειάζονται διαχείριση;
1. Υλικά κατασκευών όπως τούβλα, τσίγκοι, σουβάδες, σίδερα
2. Συσκευασίες λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων και άλλων υλικών
3. Επικίνδυνα απόβλητα όπως μπαταρίες, μηχανέλαια, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
4. Μέταλλα, ξύλα, ελαστικά και γυαλί
5. Διάφορα πλαστικά, καλύμματα θερμοκηπίων και περιτυλίγματα
6. Στάχτη, ρούχα και ανθρώπινα λύματα
7. Απόβλητα σε σχέση με τον μηχανικό εξοπλισμό όπως ελαστικά, άχρηστα μηχανήματα και εξοπλισμός, φίλτρα του λαδιού, εξαρτήματα και λάδια των φρένων.

Η ορθή πρακτική απαιτεί όπως ο γεωργός είναι συνεχώς ενημερωμένος για τις ισχύουσες νομοθεσίες και εφαρμόζει πρακτικές που θα μειώσουν τα απόβλητά του, όμως για όσα παράγει αυτά θα πρέπει:
• Φυλάσσονται με ασφάλεια ούτως ώστε να μη διαφεύγουν στη φύση
• Θα πρέπει ο γεωργός να μπορεί να ξεχωρίσει τα επικίνδυνα απόβλητα από τα υπόλοιπα και να τα φυλάει σε χωριστό χώρο.
• Να είναι ενήμερος για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί το κάθε είδος αποβλήτων και τη συχνότητα με την οποία θα μεταφέρονται τα απόβλητά του.
• Όπως σε κάθε άλλη δραστηριότητα σχετικά με τα απόβλητα, αυτός που κάνει τη μεταφορά πρέπει να είναι αδειούχος.
• Να κρατεί αρχείο για να μπορεί να αποδείξει την προέλευση και προορισμό των αποβλήτων του.

Είναι λάθος να:
• Καίγονται απόβλητα
• Να διατηρεί σκυβαλότοπο στο κτήμα του
• Να φυλάγονται απόβλητα επικίνδυνα ή μη για περισσότερο από ένα χρόνο
• Δεν πρέπει να διαφεύγουν απόβλητα εκτός ελέγχου.

Επιπλέον θέματα:

Γενετικά
Μέσα στα πιο πάνω θα ήταν σωστό νομίζω για την Κύπρο, οι οργανώσεις, (γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει), να συστήνουν στα μέλη τους να μην καλλιεργούν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Να υπενθυμίσω ότι σε πολλές χώρες έχουν δημιουργηθεί πολλές εντάσεις μεταξύ γειτονικών γεωργών γιατί επιμολύνθηκαν φυτείες άλλων γεωργών.
Θα είναι πολύ καλύτερα φυσικά αν η Κύπρος καταφέρει να κηρυχτεί Ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα.
Μια διακήρυξη προς αυτή την κατεύθυνση από όλες τις αγροτικές οργανώσεις του τόπου θα ωφελήσει τα μέγιστα και θα βοηθήσει το κράτος στις διεκδικήσεις του.

Οργανικά Απόβλητα
Αρχίζοντας από το 2010 η Κύπρος θα πρέπει να αρχίσει μια σταδιακή μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές με όπου το 2010 η μείωση πρέπει να ανέρχεται στο 25% και να μειώνεται συνεχώς στα επόμενα 7 με 8 χρόνια να φτάσει στο μηδέν.
Οι κύπριοι γεωργοί θα έπρεπε μέχρι τώρα να ενδιαφερθούν γιατί η διαδικασία αυτή μπορεί να τους προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα.
Η κομποστοποίηση των πράσινων αποβλήτων, όπως κλαδέματα, κομμένο γρασίδι, ξερά φύλλα και χόρτα και οτιδήποτε άλλο πράσινο μπορεί να μετατραπεί στο καλύτερο λίπασμα που υπάρχει.
Η κομπόστα που παράγεται είναι από τα καλύτερα εδαφοβελτιωτικά που υπάρχουν και η διαδικασία είναι πολύ απλή.
Η δραστηριοποίηση των αγροτικών οργανώσεων στη κεντρική διαχείριση των οργανικών αυτών αποβλήτων θα προσφέρει τα μέγιστα στους γεωργούς.
Αυτή τη στιγμή η ζήτηση για κομπόστα στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και αρκετοί γεωργοί και φυτώρια την εισάγουν.
Είμαι έτοιμος να βοηθήσω όσο μπορώ όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα. Είναι κρίμα να χάνουμε όλη αυτή την ύλη ή ακόμη χειρότερα να καταλήξει για καύση ενώ είναι τόσο χρήσιμη για την γεωργία.

Κλιματικές αλλαγές
Όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η Μεσόγειος θα πληγεί πολύ άσχημα από τις κλιματικές αλλαγές.
Αυτά που προβλέπουν οι επιστήμονες για μας ήδη συμβαίνουν, αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της βροχόπτωσης.
Για να μπορέσει η γεωργία να επιβιώσει θα πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο δράσης το οποίο να χαράξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί γιατί οι πιέσεις στην γεωργία θα αυξάνονται συνεχώς.
Ήδη λόγω της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης, των κτηνοτροφικών αποβλήτων και των φυτοφαρμάκων /λιπασμάτων έχουμε ήδη χάσει τη μεγαλύτερη ποσότητα των υπογείων υδάτων.
Τα μοντέλα των κλιματικών προβλέπουν ότι όχι μόνο θα μειωθεί η βροχόπτωση αλλά επειδή τις βροχές θα τις έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα η δυνατότητα εμπλουτισμού των υπογείων νερών θα μειωθεί κατά 70%.

Επομένως αν η βροχόπτωση μειώνεται συνεχώς η αντιπαράθεση για τα ποσοστά διάθεσης πόσιμου νερού και νερού άρδευσης θα μεγαλώνει συνεχώς.
Και μην ελπίζεται ότι λόγω αφαλατώσεων θα περισσέψει περισσότερο νερό για την γεωργία, διότι το 2012 θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν πλέον οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα πληρώνονται πάρα πολύ ακριβά.
Χρειάζεται επομένως να γίνει η σωστή προσαρμογή (π.χ. φυτείες, συλλογή βρόχινου νερού, επεξεργασμένα αστικά και κτηνοτροφικά λύματα) ούτως ώστε να μπορέσει η γεωργία να επιβιώσει στον τόπο μας.

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Τώρα έχουμε και Γουρούνες ..

Από το περασμένο καλοκαίρι άρχισα να παίρνω τα πρώτα μηνύματα από διάφορους για τις Γουρούνες στην Πάφο.
Από άρχισαν για πρώτη φορά να προσφέρουν excitement στους τουρίστες με εκδρομές στη φύση με τις τετράτροχες μοτόρες που στην Ελλάδα και εδώ τις αποκαλούν Γουρούνες.
Στην αρχή είχαμε απλό ενοίκιο, μετά σαφάρι, μετά για να γινει πιο ελκυστικό και με τη βοήθεια εκσκαφέα έκαναν ανοίγματα για να μπορούν να τρέχουν και στον άμμο. Εκεί βλέπετε μπορείς να κάνει τρέλες χωρίς να κτυπήσεις. Ο Ακάμας βουίζει από τα groups με 10 - 20 γουρούνες να τρέχουν παντού.
Τώρα έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις και στα βουνά. Κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Διαθέτουν εκσκαφείς με τους οποίους γκρεμίζουν όλα τα εμπόδια και με τους οποίους ανοίγουν νέες διαδρομές.
Χτες κάποιος μου το θύμισε πάλι γιατί αυτή τη φορά πρόσθεσαν και το γεφύρι του Τζιελεφού αφού εμπόδια από μεγάλες πέτρες που τους είχαν βάλει τα μετακίνησαν. Ο άνθρωπος ήταν έξω φρενών!
Όταν μου δίδασκαν το μάθημα του Reliability στο πανεπιστήμιο έδιναν πολύ μεγάλη προσοχή στα vibrations γιατί με το χρόνο μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές ιδιαίτερα στις ενώσεις. Δεν ξέρω για πόσο θα αντέξει το μεσαιωνικό αυτό γεφύρι, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου τέτοια μεταχείριση. Θα αντέξει ;
Ζήτησα από το διευθυντή δασών να τοποθετήσει εμπόδια και το περασμένο Μάρτιο έστειλα την πιο κάτω διερευνητική επιστολή στον Υπ. Συγκοινωνιών. Τα στοιχεία είναι από ότι μου έχουν μεταφέρει διάφοροι από την περιοχή της Πάφου.
.......
Έχω πάρει έντονα παράπονα σχετικά με τη χρήση των γνωστών «Γουρούνων» στην Πάφο.
Συγκεκριμένα, μου έχουν αναφέρει ότι:
- Ορισμένοι επιχειρηματίες τις ενοικιάζουν σε τουρίστες χωρίς αυτές να έχουν κόκκινους αριθμούς εγγραφής.
- Οργανώνονται εκδρομές στο δάσος του Ακάμα όπου γίνονται «διάφορα» στους χωματόδρομους με το θόρυβο να είναι εκκωφαντικός.
- Έχουν δημιουργηθεί προσβάσεις σε διάφορα σημεία των ακτών για να μπορούν τα οχήματα αυτά να τρέχουν στην άμμο, ακόμα και στην περιοχή της Λάρας.
Από ότι γνωρίζω απαγορεύεται η οδήγηση οχημάτων στην παραλία. Αν όμως η νομοθεσία επιτρέπει σε αυτά τα οχήματα να χρησιμοποιούνται έτσι, τότε θα πρέπει να εξεταστούν ορισμένα περιοριστικά μέτρα."

Πραγματικά ντρέπομαι ...
[Νοιώθω όμως άσχημα και για ακόμη ένα πράγμα, υποσχέθηκα μιας αρχαιολόγου να τη βοηθήσω με την καταγραφή των μεσαιωνικών γεφυριών και το αμέλησα ... Αν το διαβάζεις αυτό δεν σε ξέχασα!]

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Κρύος αέρας το χειμώνα με … επιχορήγηση

Πριν λίγο καιρό ήμουν φιλοξενούμενος σε ορεινό χωριό του Τροόδους για φαγητό. Εκεί που καθόμουν ένοιωθα την παγωνιά να έρχεται από το παράθυρο δίπλα μου. Όταν άρχισα να ψάχνω το γιατί ένοιωθα το κρύο αφού το παράθυρο ήταν κλειστό, με πρόσεξε ο ιδιοκτήτης και μου φώναξε με περηφάνια "Είμαι και εγώ οικολόγος, έβαλα διπλά παράθυρα με την επιχορήγηση του κράτους!"

Και είχε δίκαιο, τα παράθυρα ήταν διπλά αλλά η εφαρμογή τους ήταν τόσο χάλια και οι χαραμάδες τόσο μεγάλες που άνετα έβλεπες έξω!
Ναι μεν επιδιώκουμε να έχουμε τη σωστή ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους αλλά αν αυτό είναι ανεξέλεγκτο τότε είναι δύσκολη και σπάταλη η προσπάθεια να ελέγξουμε τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.
Φυσικά οι μεγάλες χαραμάδες επιτρέπουν επίσης την είσοδο στις μεγάλες αντιπάθειες των οικοκυρών όπως τα ερπετά, τα έντομα και τη σκόνη.
Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σωστά το θέμα, αρκετές χώρες έχουν εισάξει κανονισμούς (στη Μεγάλη Βρετανία υποχρεωτικούς - Building Regulations Part L1) για την αεροστεγανότητα καινούργιων και ανακαινισμένων κατοικιών.
Για να γίνει ό έλεγχος σε ένα σπίτι κλείνονται όλα τα παράθυρα και οι πόρτες και στην είσοδο τοποθετείτε μηχάνημα που αφαιρεί τον αέρα από το εσωτερικό του σπιτιού.
Με βάση το μέγεθος της κατοικίας μπορεί να υπολογιστεί αν η κατοικία είναι εντός ή εκτός προδιαγραφών. Σε περίπτωση προβλήματος μπορεί να γίνει ένα απλό τεστ με καπνό για να εντοπιστούν τα προβληματικά σημεία.
Δε γίνεται από τη μια ο καταναλωτής να πληρώνει για τη θερμομόνωση και να ξεγελιέται λόγω κακοτεχνιών. Από την άλλη μπορεί κάποιος να διερωτηθεί που θα βρεθούν οι κατάλληλα καταρτισμένοι τεχνίτες αφού έχουμε στρέψει όλη μας την προσοχή στην Ακαδημαϊκή εκπαίδευση και φτάσαμε στο σημείο οι πλείστοι τεχνίτες να είναι εισαγόμενοι.
Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η χρήση ενέργειας στις κατοικίες και στα εμπορικά κτίρια αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος, περίπου 40%, της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η οδηγία για τις ενεργειακές επιδόσεις των κτηρίων αποτελεί το κύριο εργαλείο που προβλέπει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποδοτική χρήση της ενέργειας στον τομέα των κτιρίων. Η οδηγία καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού, ψύξη, εξαερισμό και φωτισμό.
Μετά από πολλή καθυστέρηση τροποποιήθηκε και η κυπριακή νομοθεσία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (142/2006 και 30/2009) η οποία παραμένει δυστυχώς πάρα πολύ αδύνατη και από πλευράς απαιτήσεων και από πλευράς ελέγχου.
Ίσως θα πρέπει και εμείς να εξετάσουμε την υποχρεωτική απαίτηση ελέγχου αεροστεγανότητας, τουλάχιστο σε καινούρια κτίρια, μια απαίτηση που σίγουρα θα δημιουργήσει και καινούριες "Πράσινες" θέσεις εργασίας αυτές τις δύσκολες μέρες.

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009

Τυπικό πρόβλημα σκουπιδιών σε Κοινότητες

Απάντηση Κοινοτικού Συμβουλίου σε παράπονο κατοίκου ότι δίπλα από το σπίτι του δημιουργήθηκε χώρος σκυβάλων:
.....
Το Κοινοτικό μας Συμβούλιο μελέτησε σε συνεδρία του που έγινε τη Δευτέρα 13 τρέχοντος μηνός την προς αυτό επιστολή σας ημερομηνίας 27/3/2009 και σας απαντά ως ακολούθως:

1. Αυτό που διατηρούμε εδώ και δύο χρόνια στον Πεδιαίο Ποταμό δεν είναι «σκυβαλότοπος». Πρόκειται, όπως αναγράφεται και στην παρακείμενη πινακίδα, για προσωρινό πράσινο σημείο στο οποίο κλήθηκαν επανειλημμένα οι κάτοικοι της Κοινότητας να τοποθετούν ΜΟΝΟ στερεά απορρίμματα και κλαδιά από οικιακούς κήπους, τα οποία προφανώς δεν μπορεί να παραλάβει το σκυβαλοφόρο όχημα.

2. Το ονομάσαμε «προσωρινό πράσινο σημείο» όχι τυχαία, γιατί εδώ και μερικά χρόνια το Κράτος εξάγγειλε τη δημιουργία των λεγόμενων «Πράσινων Σημείων» σε επιλεγμένα σημεία ανά το παγκύπριο. Η κοινότητά μας, μάλιστα, υπέδειξε προς τούτο μεγάλο χαλίτικο οικόπεδο σε απομακρυσμένο σημείο. Δυστυχώς το κράτος έμεινε μόνο στις εξαγγελίες.

3. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχοντας να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων στην πολύ μεγάλη και ανεπιτήρητη διοικητική του περιφέρεια, επέλεξε ως προσωρινή λύση αυτό που ονομάσαμε «προσωρινό πράσινο σημείο», ακριβώς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ολόκληρης της διοικητικής περιφέρειας της Κοινότητάς μας. Θα έχετε και εσείς διαπιστώσει ότι κάθε 7-9 ημέρες μεταφέρουμε στον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη ό,τι στερεά απόβλητα τοποθετούνται εκεί.

4. Μέχρι σήμερα έχουμε μεταφέρει στο σκυβαλότοπο Κοτσιάτη πάνω από αυτοκίνητα με συνολικό κόστος γύρω 220 φορτηγά στις €15.000. Την πράξη μας αυτή τη θέσαμε και υπόψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος μας επιχορήγησε τα έξοδα. Είναι ολοφάνερο ότι, αν δε λειτουργούσαμε έτσι τα απόβλητα των 220 φορτηγών αυτοκινήτων θα «κοσμούσαν» σήμερα τις ρεματιές, τις χαράδρες και τα χωράφια της διοικητικής μας περιφέρειας. Για τις ενέργειές μας αυτές και άλλες που στόχο είχαν τη καθαριότητα, βραβευτήκαμε ως Κοινότητα από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας

5. Εν όψει των πιο πάνω απορρίπτουμε τα υπονοούμενα ότι είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας από εσάς. Τον τόπο που γεννηθήκαμε εμείς και οι πρόγονοί μας τον αγαπούμε και τον σεβόμαστε περισσότερο από κάθε άλλον.

6. Το Κοινοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι μερικοί ανεγκέφαλοι απορρίπτουν στο πιο πάνω σημείο και σκύβαλα παρά τις επανειλημμένες γραπτές μας προειδοποιήσεις. Γι' αυτό προσανατολιζόμαστε να μεταφέρουμε το Προσωρινό Πράσινο Σημείο σε χώρο πιο απομακρυσμένο. Μέχρις ότου εντοπισθεί και περιφραχθεί ο νέος χώρος χρειαζόμαστε μια ολιγόμηνη παράταση.

Γι' αυτό προσανατολιζόμαστε να μεταφέρουμε το Προσωρινό Πράσινο Σημείο σε χώρο πιο απομακρυσμένο. Μέχρις ότου εντοπισθεί και περιφραχθεί ο νέος χώρος χρειαζόμαστε μια ολιγόμηνη παράταση.

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2009

Για νέους με σπουδές σχετικές με το περιβάλλον

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου προσκαλεί όλους τους νέους απόφοιτους Περιβαλλοντικών Σπουδών, Βιολογίας, Δασολογίας, Μηχανικής Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Θαλάσσιας Ζωής, Γεωλογίας και άλλων συναφών κλάδων σε συνάντηση γνωριμίας και παρουσίαση θεμάτων που αφορούν το Περιβάλλον της Κύπρου.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 22/04/2009 στις 7μμ στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.
Διεύθυνση: Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 12 (πρώην Λεωφ. ΡΙΚ), Αγλαντζιά

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009

Με το National Geographic

Πριν πολλή καιρό πήρα ένα email από μια Αμερικανίδα δημοσιογράφο την Elizabeth Kolbert, η οποία μου ζήτησε να οργανώσουμε μια τηλεφωνική συνέντευξη.
Με ρώτησε πάρα πολλές ερωτήσεις με πολύ επίσημο τρόπο και με πολλές λεπτομέρειες, της έστειλα και πληροφορίες με email.
Μετά από πάλι πολλή καιρό επικοινώνησε μαζί μου μια εκπαιδευόμενη στο National Geographic και μου ζήτησε να της εξηγήσω πως διαβάζεται το όνομά μου και μάλιστα το ήθελε επείγον γιατί ετοίμαζαν τη φωνητική έκδοση του περιοδικού και ήθελαν να ξέρουν πως να διαβάσουν το όνομά μου.
Αφού phonetics δεν ξέρω να γράφω, γύρισα το κινητό μου σε high quality voice recording, μπήκα κάτω από το στρώμα (για τέλεια ηχογράφηση χωρίς ήχους από το περιβάλλον και χωρίς ηχώ) και έγραψα το όνομα μου. Ένωσα το κινητό με τον υπολογιστή, μετέφερα το αρχείο και της το έστειλα με email.
Τώρα μόλις έχει δημοσιευθεί και το άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Έτσι είμαι χαρούμενος.

[Μέχρι τώρα έκανα συνεντεύξεις με Τουρκική τηλεόραση, Σλοβάκικο, Αυστραλιανό και Ελληνικά ραδιόφωνα και δημοσιογράφους από Αγγλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα και τώρα Αμερική]

Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

Σπίτια για μια ζωή

Στην Κύπρο πολλά νέα ζευγάρια, έχουν ακόμη το πλεονέκτημα ότι μπορούν επηρεάσουν ως ένα μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό του σπιτιού τους.
Αν λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος κύπριος σπάνια αλλάζει κατοικία που έχει ο ίδιος χτίσει και ότι μέσα σε αυτό το σπίτι το ζευγάρι θα περάσει όλα τα στάδια της ζωής του, παιδιά, σχολεία, γηρατειά και πιθανές αρρώστιες, τότε ο σχεδιασμός και η διαρρύθμιση του χώρου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Τα στάδια της ζωής ενός ζευγαριού για τα οποία πρέπει να γίνει ο σωστός σχεδιασμός είναι όταν είναι απλά δυο νέοι μαζί, όταν ζουν με παιδιά, όταν τα παιδιά φύγουν για σπουδές ή μένουν πλέον μόνα τους και τέλος στα γηρατειά.
Αν υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο σπίτι θα εξυπηρετεί τους ένοικους του για ένα μέσο όρο 50 χρόνων, θα πρέπει το σπίτι να σχεδιαστεί με τρόπο που να εξυπηρετεί τους ενοίκους για όλες τις φάσεις της ζωής τους και όχι ορισμένες εποχές να είναι μαρτύριο.
Θα πρέπει επομένως να ληφθούν στο στάδιο του σχεδιασμού όσες πρόνοιες είναι δυνατό να προβλεφθούν για να κάνουν τη ζωή των ενοίκων όσο πιο καλή γίνεται.

Για παράδειγμα, ένα νέο ζευγάρι χωρίς παιδιά μπορεί να χρειάζεται ανοικτούς χώρους για να φιλοξενεί φίλους, συστήματα DVD με ήχο surround, με δωμάτιο για παιγνίδια στον υπολογιστή και ίσως δυνατή μουσική. Επίσης οι διάφορες αγορές αντικειμένων θα απαιτούν εύκολη εκφόρτωση και η εύκολη μεταφορά τους στο σπίτι.
Ορισμένοι διαχωρισμοί τοίχων μπορεί να μείνουν μόνο στα σχέδια για μεγαλύτερους χώρους ή να υπάρξει πρόνοια μετακίνησης τους. Δεν είναι ανάγκη όλοι οι τοίχοι του σπιτιού να είναι από τούβλο, υπάρχουν καλές και φθηνές λύσεις που γίνονται σε μια μέρα.

Με τα πρώτα παιδιά αρχίζουν τα έξοδα στις υπεραγορές με τα καθημερινά ψώνια και τα φορτωμένα τρόλεϊ. Έτσι θα πρέπει να προσφέρεται εύκολος τρόπος να μεταφέρονται τα ψώνια στην κουζίνα από το αυτοκίνητο.
Αυτή την εποχή μπορεί να κλείσουν ή να μετακινηθούν οι διαχωρισμοί που είχαν σχεδιαστεί αφού τα παιδιά θα έχουν αυξημένες ανάγκες για διάβασμα με το σωστό φωτισμό και τους χώρους για παιγνίδι.
Τα παιδιά χρειάζονται και ασφαλισμένους χώρους να παίζουν έξω στην αυλή και να φυλάν τα ποδήλατά τους.

Ένα από τα αποχωρητήρια και μπάνια του σπιτιού πρέπει να έχει πλατειά πόρτα ούτως ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος λόγω αρρώστιας ή γεραμάτων να μετακινείται με τροχοκάθισμα να μπορεί να το κάνει χωρίς μεγάλα έξοδα.

Παράλληλα με αυτό πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα, αυτοκινούμενα ηλεκτρικά καθίσματα στις μετακινήσεις τους. Στη Βρετανία, όταν τα μικρά αυτά οχήματα είναι έξω στο δρόμο, δικαιούνται να χρησιμοποιούν τους ποδηλατόδρομους.
Επομένως στο σχεδιασμό όλων των χώρων του ισογείου θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για διακίνηση τροχοκαθίσματος.

Παράλληλα σε σπίτια με επιπλέον ορόφους θα πρέπει να σχεδιαστεί από πριν η πρόνοια για εγκατάσταση μικρού ανελκυστήρα ή εφαρμογή στη σκάλα συστήματος για τροχοκάθισμα για όταν οι ένοικοι θα έχουν δυσκολίες στην κίνηση π.χ. λόγω γερατειών.
Τέλος θα πρέπει να υπάρχει από πριν σχεδιαστικός προγραμματισμός για τις περιπτώσεις όπου θα υπάρξει ένοικος ή φιλοξενούμενος που θα είναι για μεγάλο διάστημα κλινήρεις και δεν θα μπορεί εύκολα να μετακινηθεί.
Με λίγα έξοδα μπορούμε να προνοήσουμε για ένα φιλόξενο σπίτι για μια ζωή.

[Όλα τα άρθρα για τα Οικολογικά Σπίτια εδώ]

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009

Ακάμας ..

Όσοι ενδιαφέρεστε για την προστασία του Ακάμα στον Αδέσμευτο της Πάφου θα βρείτε αυτή την αναφορά με χάρτες πολύ πληροφοριακούς ... κοιτάξτε πόσο έχει μειωθεί η περιοχή προστασίας, δυτικά της Ίνειας μέχρι σχεδόν τη Λάρα.
Και αν έχετε αμφιβολίες διαβάστε και αυτό στο σημερινό ΠΟΛΙΤΗ:

"Πάρκο Ακάμα
Διαμαρτυρίες για αδικία στον Κάθηκα

Συνεχίζονται εν μέρει οι αντιδράσεις για το τελικό σχέδιο διαχείρισης του πάρκου του Ακάμα. Με επιστολή του στον "Π", ο κοινοτάρχης Κάθηκα, Μενέλαος Τούρβας, εξέφρασε την έκπληξή του για την αδικία που υπέστη, όπως υποστηρίζει, για ακόμη μία φορά η κοινότητά του. "Ενώ σε άλλες κοινότητες του Ακάμα η μείωση της εντασσόμενης έκτασής τους στο ΦΥΣΗ 2000 υπήρξε δραστική, στον Κάθηκα η έκταση αυτή αυξήθηκε!"
Η βασική ένσταση των κατοίκων του Κάθηκα εστιάζεται στο ότι τρεισήμισι χιλιόμετρα από το δάσος της κοινότητάς τους εντάσσονται στο ΦΥΣΗ 2000, σε αντίθεση με το μισό ή ένα χιλιόμετρο που ισχύει για τις άλλες κοινότητες.
Όπως σημείωσε ο κ. Τούρβας, οι συγχωριανοί του θεωρούν αδικαιολόγητη την ένταξη στις προστατευμένες εκτάσεις καλλιεργημένων τεμαχίων με χαρουπιές, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν και αδικία εις βάρος της κοινότητάς τους την οριοθέτηση περιοχής για την προστασία πουλιών εντός των δικών τους ορίων. "Μόνο στον Κάθηκα μπορούν να προστατευτούν τα πουλιά;", διερωτάται.

Ο κοινοτάρχης υπογράμμισε πως οι κάτοικοι του Κάθηκα δεν είναι ενάντιοι στην ύπαρξη του πάρκου του Ακάμα, θεωρούν όμως ότι το νέο σχέδιο διαχείρισης τούς αδικεί και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να το δεχτούν χωρίς προηγουμένως να επανεξεταστεί, ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες. "Θα καλέσουμε τους ιδιοκτήτες τεμαχίων της περιοχής Μούντικο σε σύσκεψη με σκοπό την κάθοδο αναγνωρισμένου περιβαλλοντολόγου από το εξωτερικό, ώστε να αποδείξουμε τα λάθη του Διευθυντή Περιβάλλοντος. Το ίδιο έπραξε στο παρελθόν και άλλη κοινότητα του Ακάμα και δικαιώθηκε, αφού αποδείχθηκε ότι οι γραμμές σύρονται επιπόλαια και χωρίς μελέτη!", κατέληξε ο κ. Τούρβας.
Οι υπόλοιπες επηρεαζόμενες κοινότητες έχουν συμφωνήσει με το τελικό σχέδιο για το πάρκο του Ακάμα και εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή.

Κωδικός άρθρου: 865613 ΠΟΛΙΤΗΣ - 13/04/2009, Σελίδα: 11"

Κυριακή, 12 Απριλίου 2009

Πρώτη φορά τα λένε και οι επαγελματίες του νερού ..

Μετά από μια πιο παλιά παρουσίαση μου για το νερό ενώπιον υπουργού και τηλεοράσεων, κάποιος με προσέγγισε και μου είπε "Προσβάλλεις μας, κάμνεις μας να νοιώθουμε άσχημα γιατί αυτά που λες είναι αλήθεια, πρέπει και εμείς να σταματήσουμε να ωραιοποιούμε και να λέμε και εμείς την αλήθεια. Αφού το κάνεις εσύ που είσαι και αξιωματούχος θα το κάνουμε και εμείς και όποιο πάρει ..."

Στις 18/03/09 διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας υδατικό συμπόσιο όπου έκανα και παρουσίαση. Το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ακούω υπαλλήλους να λένε έστω και μέρος από τις πραγματικότητες σχετικά με το νερό. Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου είναι εδώ και περιέχουν πραγματικά πολλές πληροφορίες χρήσιμες.

Τα κυριότερα συμπεράσματα που εξάγονται από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε κάθε ενότητα συνοψίζονται ως ακολούθως:


1. Αναγκαιότητα Ίδρυσης Ανεξάρτητου Ενιαίου Φορέα/Αρχής Υδάτων/Διεύθυνσης Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων
1.1 Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ρυθμίζεται από πέραν των 14 διαφορετικών νόμων, η ευθύνη διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι κατακερματισμένη και εξασκείται από τουλάχιστον 5 διαφορετικούς φορείς (Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Έπαρχους, Πολεοδομία, ΣΥΛ, Δήμους, Κοινότητες κλπ).
1.2 Από το 1961 μέχρι σήμερα, όλες οι μελέτες που έγιναν αναφέρονται στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και στην ανάγκη εγκαθίδρυσης μίας Αρχής Υδάτων στην οποία να συγκεντρωθούν όλες οι εξουσίες, καθήκοντα και αρμοδιότητες.
1.3 Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση όλων των υδάτινων πόρων της Κύπρου.
1.4 Ορισμένες άλλες διαπιστώσεις είναι: η ύπαρξη χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων και η ανάγκη για επέκταση των ορίων των Συμβουλίων, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά περιαστικοί δήμοι και κοινότητες, θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
1.5 Ομόφωνα αποφασίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Ανεξάρτητου Φορέα/Αρχής Υδάτων/Διεύθυνσης Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων, όμως στο μεσοδιάστημα πολλά μπορούν να γίνουν όπως η ενοποίηση της νομοθεσίας και η συγκέντρωση των εξουσιών της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων σε ένα Τμήμα.
Γενική διαπίστωση: Έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η επίλυση του υδατικού προβλήματος, το οποίο θεωρείται το σοβαρότερο μετά το εθνικό. Η Αρχή Υδάτων θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού.

2. Διαφωτιστική εκστρατεία για καλλιέργεια υδατικής συνείδησης
2.1 Παρόλο που γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες για καλλιέργεια υδατικής συνείδησης, εντούτοις η γενική άποψη είναι ότι η εκστρατεία θα πρέπει να είναι διαχρονική και αδιάλειπτη και να εντατικοποιηθεί με βάση συντονισμένο πρόγραμμα στο οποίο να εμπλακούν όλοι οι φορείς: Κυβέρνηση, Οργανώσεις, Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, Δήμοι και Κοινότητες.

3. Αξιοποίηση ανακυκλωμένου
3.1 Το ανακυκλωμένο νερό, το οποίο θα ανέρχεται σύντομα στα 20.000.000κμ, θα πρέπει να ενταχθεί στο υδατικό ισοζύγιο της Κύπρου και να παραχωρείται στη γεωργία για εξοικονόμηση ανάλογων ποσοτήτων νερού που θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς ύδρευσης.

4. Ατιμολόγητο νερό
4.1 Γενική διαπίστωση είναι ότι λόγω των περικοπών των τελευταίων 12 μηνών, το ποσοστό του ατιμολόγητου νερού, κυρίως των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, παρουσιάζεται μειωμένο. Αναμένεται όμως πως με την αποκατάσταση σε κάποιο στάδιο συνεχούς παροχής, το ποσοστό του ατιμολόγητου νερού θα αυξηθεί σε δυσανάλογα επίπεδα..
4.2 Οι κυριότεροι λόγοι της μείωσης του ποσοστού του ατιμολόγητου είναι μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το δίκτυο λειτουργεί σε χαμηλές σχετικά πιέσεις, οι αγωγοί παραμένουν άδειοι για πολλές ώρες και μειώνονται οι διαρροές και οι οικιακοί υδρομετρητές λειτουργούν κάτω από ψηλές ροές όταν περνά το νερό και καταγράφουν κανονικά. Σε τέτοιες περιόδους το πρόβλημα της μη καταγραφής σε χαμηλές ροές περιορίζεται σημαντικά.
4.3 Η μείωση του ατιμολόγητου θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα όλων των εμπλεκομένων.

5. Ποιότητα νερού
5.1 Το σύστημα ελέγχου που ακολουθείται είναι πολύπλευρο για να εντοπίζονται και να επιλύονται τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν.
5.2 Οι αρμόδιοι Φορείς που έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, ήτοι το Κρατικό Χημείο, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των υδρευόμενων Δήμων διαβεβαιώνουν ότι το νερό μας είναι ποιοτικό και πολύ καλύτερο από το νερό που παίρνουν άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες.

6. Βυτιοφόρα/Κερματοδέκτες
6.1 Ο Νόμος, οι Κανονισμοί, η Ευρωπαϊκή Οδηγία καθορίζουν το πλαίσιο των ελέγχων που πρέπει να γίνονται στα βυτιοφόρα και τους κερματοδέκτες και υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι οι απαιτούμενοι έλεγχοι γίνονται.
6.2 Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα κρίνονται πολύ ικανοποιητικά. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις όταν παρατηρούνται προβλήματα, λαμβάνονται αμέσως διορθωτικά μέτρα.

7. Καιρικές Συνθήκες
7.1 Παρόλο που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις καιρικές συνθήκες και αφού με βάση τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία χρονιές με πολυομβρία ακολουθούνται από χαμηλή βροχόπτωση, θα πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να εξοικονομούμε νερό στις “καλές” χρονιές για να το χρησιμοποιούμε σε “άσχημες” χρονιές.

8. Απερήμωση
8.1 Οι μελέτες που έγιναν καταδεικνύουν ότι όλες οι περιοχές της Κύπρου κινδυνεύουν με απερήμωση, γι’ αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να υλοποιηθεί και να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για αποφυγή του κινδύνου της απερήμωσης.

9. Τιμολόγηση του νερού
9.1 Το 2010 χαρακτηρίζεται ως σημαντικός σταθμός για την τιμολόγηση του νερού, αφού με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Νερό θα πρέπει το νερό να χρεώνεται στο πραγματικό του κόστος, περιλαμβανομένου και του περιβαλλοντικού κόστους, και θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικής διατίμησης.
9.2 Βασική αρχή διατύπωσης των διατιμήσεων θα πρέπει να είναι: “Ο ρυπαίνων πληρώνει”. Παράλληλα θα πρέπει να μελετηθούν άλλοι τρόποι παραχώρησης ανάλογων κινήτρων στους χρήστες.

10. Επιδοτήσεις
10.1 Οι επιδοτήσεις που παραχωρούνται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα πρέπει να περιλάβουν και άλλες μορφές που να βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού, όπως την αντικατάσταση βρυσών, την εγκατάσταση συσκευών που εξοικονομούν νερό και τη συλλογή του νερού της βροχής.

11. Χρήση πόσιμου νερού για πισίνες και χρήση σκέπαστρου
11.1 Θα πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για πισίνες και για μείωση της εξάτμισης να ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να τοποθετούν σκέπαστρο.

12. Δραματική κατάσταση των υδροφορέων
12.1 Η ύπαρξη χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων, η ανεξέλεγκτη άντληση νερού και η μειωμένη βροχόπτωση έχουν προκαλέσει δυσανάλογη μείωση στον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών. Η υπεράντληση, λόγω της έντονης γεωργικής δραστηριότητας, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αλατότητας και υφαλμύρινσης των παράκτιων υδροφορέων, με προβλήματα βορίου-φθορίου λόγω γεωργικής και αστικής ρύπανσης.

13. Αφαλάτωση
13.1 Ένα μέτρο για την απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες είναι και η αφαλάτωση. Εκεί όπου είναι αναγκαία η κατασκευή των μονάδων θα πρέπει να προηγείται ανάλογη περιβαλλοντική μελέτη. Θα πρέπει να εξεταστεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών για παραγωγή αφαλατωμένου νερού, π.χ. με ηλιακή ενέργεια.

14. Ανακυκλωμένο/όμβρια ύδατα
14.1 Επιβάλλεται η συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των βρόχινων νερών γιατί χάνονται τεράστιες ποσότητες.
14.2 Το ανακυκλωμένο νερό να ενταχθεί στο υδατικό ισοζύγιο και να προσφερθεί στην άρδευση.

15. Συνετή διαχείριση
15.1 Παρά τα έργα που έγιναν, γίνονται ή/και προγραμματίζονται να γίνουν, εντούτοις ακόμα και μετά την απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας για δεκαετίες.

Σάββατο, 11 Απριλίου 2009

Παρουσιάσεις Μαρτίου 2009

4/3/2009 Δημοσιογραφική Εστία – Ευρωπαϊκή Ένωση - Ενέργεια
4/3/2009 Παρουσίαση για την Ενέργεια στη Δημοσιογραφική Εστία
4/3/2009 Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων - Γενικά για το περιβάλλον (400 μαθητές)
5/3/2009 Pascal Λευκωσίας - Διάλεξη σε παιδιά που θα επισκεφθούν την Κύπρο από Μάλτα και Ιταλία - στα Αγγλικά
9/3/2009 Γυμνάσιο Κιτίου - Γενικά για το περιβάλλον
12/3/2009 Δάλι - 3o Δημοτικό Σχολείο - Όμβρια Ύδατα
14/3/2009 Kτίριο Συμβουλίου Συγκλήτου "Αναστάσιος Λεβέντης" "Αλλαγή Κλίματος, Κύπρος και ο επιχειρηματικός Τομέας"
Διοργανωτές
1 Cyprus Federation of Business and Professional Women
2 European Parliament Office in Cyprus
3 Cyprus Parliament
4 ΚΕΒΕ

16/3/2009 Γυμνάσιο Βεργίνας στη Λάρνακα - Γενικά για το περιβάλλον
17/3/2009 Δημοτικό Σχολείο Μαζωτού – Κομποστοποίηση
18/3/2009 Παρουσίαση σε Συνέδριο του ΣΥΛ για το Νερό
18/3/2009 Σε κοινό της κοινότητας Αραδίππου - Περιβάλλον και ποιότητα ζωής
23/3/2009 Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού - Περιβάλλον και ποιότητα ζωής - μείωση της θερμότητας του πλανήτη - Solar Panels

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Επιχορήγηση Συστημάτων Συλλογής νερού της βροχής

Πήρα την πιο κάτω απάντηση από το Υπ. Γεωργίας με ημερ. 31/03/2009:

Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.11.007 και ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2008 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι στα πρόθυρα ζήτησης προσφορών για μελέτη αξιοποίησης των όμβριων υδάτων σε δύο επίπεδα (ί) επίπεδο πόλης και (ίί) επίπεδο κατοικίας. Για το δεύτερο θα γίνει διερεύνηση τι γίνεται σε άλλες χώρες και θα ετοιμαστούν προτάσεις για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση του βρόχινου νερού ανάλογα και με τις υδρολογικές συνθήκες.
Η προκαταρκτική τελική μελέτη θα είναι έτοιμη 4 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου που υπό ομαλές συνθήκες θα γίνει σε 3 μήνες περίπου.
Επομένως το Υπουργείο θα διαμορφώσει τελική άποψη όταν υποβληθεί η μελέτη, μπορούμε όμως να πούμε ότι βλέπουμε θετικά την πολιτική επιδότησης συστημάτων συλλογής νερού για σκοπούς εξοικονόμησης πόσιμου νερού.

[Η ανάρτηση
Εξελίξεις με τα όμβρια είναι σχετική]

Εύφλεκτος

Επέστρεψα χτες το απόγευμα από Κρήτη.
Το Ενεργειακό γραφείο στο Ηράκλειο που δίνει πληροφόρηση και προωθεί τα ενεργειακά θέματα προς όλες τις κατευθύνσεις (με χρηματοδότηση της ΕΕ έχει γίνει και εδώ το ίδιο από την Ένωση Κοινοτήτων), εργαστήρια στο ΤΕΙ Κρήτης, μεγάλη εγκατάσταση σε ξενοδοχείο, συναντήσεις με το Πολυτεχνείο στα Χανιά και ανεμογεννήτριες στα βουνά ...

Η παρέα, οι Κρητηκοί και οι τσικουδιές με έχουν κάνει Εύφλεκτο!
Ευτυχώς που δεν κάνουν αλκοτεστ τα πρωινά!
24 ώρες μετά και νοιώθω ακόμη το οινόπνευμα στο αίμα μου ... και έχω και Βουλή !

Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Την άποψη σας και επίσκεψη στην Κρήτη

Από σήμερα Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη θα είμαι στην Κρήτη μαζί με το Γραφείο Ενεργειακής Διαχείρισης .

Εδώ και 3 μήνες εργάζομαι σε μια μεγάλη αναβάθμιση των ιστοσελίδων μου και με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας.
Δεν είναι τελειωμένο φυσικά ....
Http://Perivallon.eu

Βασίζεται στο λογισμικό Joomla και είναι η τρίτη φορά που κάνω την απόπειρα να το χρησιμοποιήσω .... έχω ακόμη πολλά να μάθω ... But it works!! and am happy ...

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

ΜΕΕΠ και νέοι επιστήμονες

Ποιότητα Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμος (Ν.140 (Ι)/2005)
......
Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή σας με Αρ. Φακ. 349/91/9 με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2008 σχετικά με την Ποιότητα των Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον σας παρακαλώ να με ενημερώσετε κατά πόσο, όπως αναφέρεται και στην επιστολή σας, έχει κληθεί εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό που θα βοηθήσει στον καθορισμών των προσόντων αυτών που υπογράφουν τις Μελέτες.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η επίλυση του κρίνεται άμεση για να βελτιωθεί και η ποιότητα των ΜΕΕΠ αλλά και για να δημιουργηθούν ευκαιρίες εργοδότησης σε νέους επιστήμονες.
....................

[Επιστολή προς Υπ. Γεωργίας]
Related Posts with Thumbnails