Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

Καζανάκια αποχωρητηρίων ...

Προς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ:
Καζανάκια αποχωρητηρίων και χωρητικότητα

Από μια μικρή έρευνα ανάμεσα σε εταιρείες εισαγωγών ειδών υγιεινής στην κυπριακή αγορά προκύπτουν τα πιο κάτω:

 • H χωρητικότητα που διαθέτει το καζανάκι οικολογικών προδιαγραφών είναι 6 λίτρα και
 • το σύστημα flash μπορεί να είναι Dual ή να τερματίζει τη ροή νερού με τον ίδιο μοχλό.

Πρόθεσή μου είναι να εισηγηθώ στις αρμόδιες Αρχές να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση εξοπλισμού με αυτές τις προδιαγραφές, θα ήθελα όμως να βεβαιωθώ ότι οι αριθμοί που αναφέρω είναι σωστοί και ότι δεν επηρεάζεται η αγορά.

Τέτοιοι περιορισμοί υπάρχουν σε ισχύ εδώ και καιρό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μπορούσα να έχω τις απόψεις σας σε αυτό το θέμα, ή άλλες τυχόν εισηγήσεις.

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008

Όταν πήγα στο Κανάλι 6 ... θεωρία συνομωσίας;

Στις 10 του περασμένου Οκτώβρη ήμουν καλεσμένος για 90 λεπτά στο ραδιοσταθμό Κανάλι 6 στη Λεμεσό με το δημοσιογράφο Μιχάλη Παπαευαγόρου όπου συζητήσαμε πολλά και διάφορα θέματα.
Ένα καυτό θέμα στη Λεμεσό είναι τα chemtrails δηλαδή οι γραμμές που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό όταν πετούν ψηλά.
H Wikipedia γράφει για το θέμα:
"The Chemtrail conspiracy theory holds that some contrails, which consist of ice crystals or water vapor condensed behind aircraft, actually result from chemicals or biological agents being deliberately sprayed at high altitude for a purpose undisclosed to the general public ..."
...
"Believers of this theory speculate that the purpose of the chemical release may be global dimmingpopulation control, and claim that these trails are causing respiratory illnesses and other health problems ..."

Το ωραίο και μοναδικό του σταθμού στην Λεμεσό είναι ότι το κοινό στέλνει πάρα πολλά sms τα οποία βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή την ώρα του προγράμματος.
Μετακόμισα το γραφείο μου πριν λίγες μέρες και βρήκα τις σημειώσεις μου από τα μηνύματα όλων αυτών των αγνώστων Λεμεσιανών....
 1. Σταμάτησαν οι ψεκασμοί για λίγο και είδαμε βροχές. Σας παρακαλώ ξυπνήστε.
 2. Εινα εντελώς ανημέρωτος ο επίτροπος σε αυτό το θέμα. Δεν έχει ιδέα τι λέγει.
 3. Σε ποιον ανήκουν τα αεροπλάνα αυτά;
 4. Τα επιβατικά αεροπλάνα πηγαινοέρχονται επί ώρες κάνωντας κύκλους μέσα στον εναέριο της Κύπρου πετούν σε χαμηλό υψόμετρο και καταγεμίζουν με αφύσικες ουρές οι οποίες μένουν για ώρες και μεγαλώνουν ? Τι μας λέτε τώρα? Εχω τραβήξει με βίντεο και δεν είναι επιβατικά κύριοι μη μας βγάζετε τρελούς.
 5. Στα ψεκάσματα εννοόύσα είναι ανενημέρωτος. Από τη στιγμή που δεν ανάφερε καν το φαινόμενο scalar rippling που παρατηρήται και τις ειδικές αναλύσεις που έγιναν στα chemtrails. Ο καθένας οφείλει να το ερευνήσει μόνος του.
 6. Τι επιβατικά αεροπλάνα Μιχάλη μου και να πηγαίνουν πολλά πολλά μαζί; Μας κοροϊδεύεται! Τα λόγια του κυρίου δεν πρόκειται να μας αποκοιμήσουν.
 7. Σε ποιον ανήκουν τα αεροπλάνα αυτά ?
 8. Γιατί δεν ρωτάται τον κο Θεοπέμπτου για τα Chemtrails?
 9. Όντως κε Μιχάλη προχθές απέναντι από το σπίτι μας εδυάλυαν τα σύννεφα και το είδαμε με τα μάτια μας! Καλημέρα σας
 10. Έχω διαβάσει από επιστήμονες ερευνητές ότι οι ουρές δεν είναι από επιβατικά αεροπλάνα αλλά είναι ΧΗΜΙΚΑ
Πριν λίγες μέρες πήρα και ένα email για το θέμα ...

Εσείς τι λέτε;

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008

Κομποστοποίηση στο Δήμο Λευκωσίας

Σήμερα πήγα επίσκεψη στο χώρο του Δήμου Λευκωσίας κοντά στο Σομπάζ για να δω τι κάνουν με τα κλαδεύματα και πως είναι ο χώρος.
Τη ξενάγηση την ανάλαβε ο υπεύθυνος κήπων του Δήμου κος Καρυδάς.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Σε κάθε πλευρά του χώρου υπάρχει και ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης αυτοκινήτων !Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Η Μαρίνα Λεμεσού στη Βουλή

Σήμερα συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικές πτυχές (μόνο!) της μαρίνας Λεμεσού στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. {προηγούμενη μου ανάρτηση: Μαρίνα Λεμεσού - την είδατε;]
Βασικά υπήρξε μια ομοφωνία στο ότι:
 1. Το λατομικό (ογκόλιθοι) υλικό που απαιτήται είναι τεράστιο. Αναφέρθηκε ότι μόνο 3 λατομεία το διαθέτουν στην Κύπρο. Ανδρολύκου (στον Ακάμα), στη Ξυλοφάγου και στο Μιτσερό. Φυσικά αν το υλικό αυτό καταναλωθεί όλο από την Μαρίνα, οι υπόλοιποι θα το ακριβοπληρώνουν (π.χ. κατασκευές κατοικιών) εφόσον αυτό θα μειωθεί. Στην παρουσίαση της Λεμεσού είχαν αναφερθεί 2 λατομεία στη Λεμεσό.
  Για όσους απορούν η Μαρίνα θα επεκταθεί 500 μέτρα μέσα στη θάλασσα και περιλαμβάνει κατοικίες και 10 πενταόροφες πολυκατοικίες με πισίνα.
 2. Επειδή οι ποσότητες λατομεικού είναι τεράστιες ποιες διαδρομές θα ακολουθούν τα φορτηγά και πως θα επηρεαστεί το κυκλοφοριακό της πόλης;
 3. Μελέτες ακτομηχανικής και διερεύνηση των πιθανών προβλημάτων (ακτή, ιζήματα, ρεύματα κλπ) τώρα γίνονται και δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 4. Υπάρχει ανησυχία για τη λάσπη που μεταφέρει (άμα βρέξει) ο ποταμός Γαρύλλης και το πως θα επηρεαστεί το παλιό λιμάνι δίπλα.
 5. Ότι πρέπει να γίνει Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον γιατί πρέπει να προβλεφθούν όλα τα πιθανά προβλήματα άσχετα αν η απόφαση πάρθηκε προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Τώρα υπάρχει σε ισχύ η νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη και οτιδήποτε πάει στραβά η εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη ΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ότι οι αρχές κάνουν καταγραφή της κατάστασης τώρα για να υπάρχουν στοιχεία για σύγκριση.
Άσχετο μεν, αλλά έγινε έντονη κριτική για το ότι το έργο παρουσιάζεται στο κοινό ωσάν να έχουν όλα ήδη γίνει ενώ υπολείπονται μελέτες και δεν έχει δοθεί η ακόμη η περιβαλλοντική έγκριση.

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

Κατεδαφίσεις - μπάζα και ανακύκλωση

Πήρα απάντηση από το Υπ. Συγκοινωνιών για τις διαδικασίες κατεδαφίσεων που ζήτησα να εφαρμόζονται, που αναφέρει ότι αυτές όχι μόνο θα ακολουθηθούν στην κατεδάφιση του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αλλά και σε όλα τα συμβόλαια του υπουργείου με κατεδαφίσεις.
Κατάλαβα ότι κάτι διαφορετικό συνέβαινε γιατί πήρα πολλά τηλεφωνήματα για το θέμα τις τελευταίες μέρες αλλά είχα και επισκέψεις από ιδιώτες.

Απάντηση για το ίδιο θέμα είχα πάρει και από το Υπ. Εσωτερικών (η πολεοδομία κάνει κατεδαφίσεις) την οποία ανάρτησα πριν [Μελλοντικές κατεδαφίσεις - Υπ.Εσωτερικών] και που ουσιαστικά αναφέρει ότι θα εφαρμόζει πλέον τη σωστή πρακτική.

Όλες οι προηγούμενες αναφορές μου για τα μπάζα εδώ.

Η νομοθεσία για την υποχρεωτική ανακύκλωση των μπάζων έχει προχωρήσει αρκετά.
Αν προχωρήσουμε σύντομα και με την εκπαίδευση των εταιρειών που ασχολούνται με κατασκευές θα είναι καλό ... αναμένω νέα από το σύνδεσμο.

Χαρτιά στα γραμματοκιβώτια και στα σχολεία

Διαφημιστικά στα γραμματοκιβώτια:
Την περασμένη Δευτέρα έγινε η συνάντηση που κυνηγούσα εδώ και καιρό με το Σύνδεσμο Διανομέων Διαφημιστικού Υλικού στα γραφεία της ΠΟΒΕΚ στη Λευκωσία.
Για όσους δεν κατάλαβαν αυτές είναι οι εταιρείες που προσλαμβάνεις για να διανέμουν διαφημιστικά στα γραμματοκιβώτια.
Πρέπει να πω ότι από τη συζήτηση έμαθα πολλά ...
Τους πρότεινα να κάνουμε μια "συμφωνία κυρίων" με την οποία θα συμφωνήσουμε ένα σήμα που όταν το βλέπουν σε γραμματοκιβώτιο να μην βάζουν μέσα διαφημιστικά.
Ανέλαβα επίσης να πείσω το ταχυδρομείο να τηρεί τους ίδιους κανόνες που θα συμφωνήσουμε.
Ζήτησαν 2 -3 εβδομάδες για να επανέλθουν με συναινετική λύση.

Διαφημιστικά και χαρτί από τράπεζες:
Με επιστολή μου προς το Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών ζήτησα όπως όλες οι τράπεζες σέβονται την επιθυμία των πελατών (α) να μην τους στέλνουν διαφημιστικό υλικό (β) να μην τους στέλνουν τη κατάσταση του λογαριασμού με το ταχυδρομείο.

Χαρτί στα σχολεία:
Επιτέλους ένα χρόνο μετά από την πρώτη εισήγηση για ανακύκλωση του μαζεμένου χαρτιού (βιβλία τετράδια κλπ) στα σχολεία και μια αποτυχία βρέθηκε τελικά λύση.
Αν όλα πάνε καλά, πριν τις γιορτές θα αρχίσει η συλλογή βιβλίων και τετραδίων από τα σχολεία της Κύπρου με πρώτη την επαρχία Πάφου

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

Πλυντήρια αυτοκινήτων - Σωστός ο Πολυνείκης

Όταν έψαξα το θέμα με τα πλυντήρια αυτοκινήτων έγινε και αυτό: Νερό στα Πλυντήρια Αυτοκινήτων & Πρατήρια βενζίνης

Σήμερα πήρα την απάντηση του Υπουργού Γεωργίας:

Χρήση Πόσιμου Νερού για πλύσιμο αυτοκινήτων από επαγγελματίες
Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.11.001 και ημερομηνία 2 Ιουλίου 2008, σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

Ο Νόμος 1/91 που ισχύει τώρα προνοεί απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού με λάστιχο από οποιοδήποτε πρόσωπο για πλύσιμο δρόμων, βεράντων, κιγκλιδωμάτων ή μηχανοκινήτων οχημάτων. Η επέκταση της απαγόρευσης της χρήσης πόσιμου νερού γενικά από επαγγελματικά πλυντήρια αυτοκινήτων, μπορεί να γίνει μόνο μετά από τροποποίηση του Νόμου αφού προηγουμένως γίνει διαβούλευση με τις Αρχές Υδατοπρομήθειας. Με στόχο τον περιορισμό της χρήσης πόσιμου νερού για πλύσιμο αυτοκινήτων, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μελετά τρόπους για την ενθάρρυνση των ιδιοκτητώv πλυντηρίων αυτοκινήτων να εγκαταστήσουν συστήματα ανακύκλωσης του νερού, όπως και την παροχή κινήτρων για ανόρυξη γεωτρήσεων για υφιστάμενα πλυντήρια. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια ώστε για νέα πλυντήρια να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η υπόδειξη πηγής νερού (άλλο από το πόσιμο)

[Μπράβο Υπουργέ!!
Εν τω μεταξύ άρχισαν να μαζεύονται και οι στατιστικές για το πόσο νερό καταναλώνουν τα πλυντήρια και οι σταθμοί βενζίνης για πλύσιμο αυτοκινήτων ...]

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008

Ενθάρρυνση της ποδηλασίας

Kύριο Αντώνη Πασχαλίδη

Έντιμε Κύριε Υπουργέ,

Ενθάρρυνση της ποδηλασίας

Μετά το περπάτημα, το πιο καλό και οικολογικό μέσο μετακίνησης είναι το ποδήλατο.

Η ετοιμασία για τη νομική ρύθμιση της διακίνησης ποδηλάτων είναι σε προχωρημένο στάδιο και έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις που ήδη εκτελούνται για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Ως εκ τούτου και με στόχο την ενθάρρυνση της ποδηλασίας θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως το Υπουργείο σας εξετάσει την επιχορήγηση της αγοράς ποδηλάτου όπως ακριβώς γίνεται με την αγορά υβριδικού, ηλεκτρικού ή αυτοκινήτου χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Αποκατάσταση του Σκυβαλότοπου στο Εθνικό Πάρκο Kάβο Γκρέκο

Αυτή η επιστολή από το Υπ. Εσωτερικών είναι σε συνέχεια του θέματος Στο Κάβο Γκρέκο για μέτρα ...

Θέμα: Αποκατάσταση του Σκυβαλότοπου Αγίας Νάπας στο Εθνικό Πάρκο Kάβο Γκρέκο

Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην επιστολή σας με αριθμό 2.10.014/5 και ημερομηνία 6/8/2008 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

1. Ο εν λόγω Σκυβαλότοπος έχει συμπεριληφθεί στις προσφορές του Υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη Συμβούλου για αποκατάσταση των Σκυβαλοτόπων των Επαρχιών Λάρνακας -Αμμοχώστου.

2. Όταν γίνει η πρόσληψη του Συμβούλου στο στάδιο των διαβουλεύσεων και εισηγήσεων για κάθε χώρο θα επικοινωνήσει μαζί σας για να δώσετε Τις δικές σας απόψεις, επί του θέματος.

[Ξεκίνησα το θέμα αυτό στις 11/05/2008:
Από τα πιο απαράδεκτα στο ωραίο Κάβο Γκρέκο
μετά στις 19 και 24/05 2008:
Η θάλασσα στο Κάβο Γκρέκο
στις 16/05/2008 με τον υπουργό Γεωργίας ανέφερα το θέμα και έστειλα και επιστολή. Τα πρακτικά της συνάντησης εδώ:
Βήματα μπροστά ...]

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008

Πάφος - Στενή, Αεροδρόμιο και Ενέργεια

Στη Στενή της Πάφου
Την Παρασκευή το μεσημέρι πήρα το νέο μου Honda Civic Hybrid και τράβηξα δρόμο για την Πάφο.
Πρώτος σταθμός η Στενή της Πάφου (5 χλμ πάνω από την Πόλη δίπλα από το φράκτη της Ευρέτου).
Πριν λίγο καιρό σε ένα δείπνο η ΓΔ διευθύντρια του ΚΟΤ μου σύστησε τον Κοινοτάρχη της Στενής και του εισηγήθηκε να διοργανώσει μια εκδήλωση εκεί και να με καλέσει να μιλήσω.
Υποψιάστηκα ότι θα έβρισκα κάτι σπέσιαλ εκεί ...
Πρώτα έχουν βραβευτεί για την αναστήλωση ενός νερόμυλου που ήταν σκοτεινά και δεν επισκέφθηκα.
Δεύτερο έκτισαν ένα καινούριο κτίριο με αίθουσα εκδηλώσεων (εγώ την πάνισα ..) και με ένα πολύ εντυπωσιακό λαϊκό μουσείο!!
Τρίτο στην εκδήλωση ήρθαν γύρο στα 100 άτομα, σχεδόν όλοι ενήλικες αριθμός εντυπωσιακός για ένα χωριό των 150 κατοίκων! Φυσικά οι πιο πολλοί ήρθαν από τη γύρο περιοχή, ήταν και ο Δήμαρχος της Πόλης.
Όταν δεν το παίζεις έξυπνος και μιλάς τη γλώσσα του, ο κόσμος το καταλαβαίνει, ηρεμά και δίνει σημασία σε αυτά που λες.

Σάββατο πρωί Aqua Mare συνέδριο για ενέργεια
Το συνέδριο επικεντρώθηκε στην Ενεργειακή Απόδοση κτιρίων. Ως συνήθως όλοι έψαλλαν τον εξάψαλμο στο Υπ Εμπορίου. Οι ομιλητές από την Ελλάδα ήταν και αυτοί επικριτικοί για την Ελλάδα ...
Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από τον Αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη ... Μίλησε απλά, ήρεμα με εκπληκτικές φωτογραφίες. Στο γεύμα είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του είπαμε διάφορα όταν του μίλησα για την δική μας πολιτική για την Μεμονωμένη Κατοικία μου είπε για τη χειρότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Τώρα κατάλαβα που την βρήκαμε και εμείς ...
Λόγω του Rally τα ξενοδοχεία στην Πάφο ήταν γεμάτα !

Σάββατο απόγευμα - Εγκαίνια αεροδρομίου Πάφου
Ακούσατε ποτέ αυτό που λέγεται ότι τα πιο πολλά συμφωνούνται στους διαδρόμους; Γι αυτό το λόγο, παρά το γεγονώς ότι δεν μου αρέσει να κάνω τον επίσημο ( δύσκολο τώρα που έχασα τη λιμουζίνα, με το civic με έστειλαν ...) πηγαίνω γιατί έτσι κανονίζεις και στην Κύπρο πολλές δουλειές! (κανόνισα το ενοίκιο του γραφείου ++ ..)
Έτσι πήγα και στα εγκαίνια αφού ήμουν Πάφο.
Το αεροδρόμιο μου άρεσε, nice and simple είναι μια σωστή περιγραφή.
Την είσοδο από το δρόμο την "κοσμούσαν" άνδρες και γυναίκες ντυμένοι "αγάλματα" (ε πως να το γράψω?) οι οποίοι κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ήταν στους ιμάντες για τις βαλίτσες με κιβώτια ...
Το βίντεο είναι από το κινητό μου ...

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008

Νερό της Βροχής - Υπ. Εσωτερικών και ΕΤΕΚ

Το θέμα του κανονισμού των ομβρίων και του σωστού σχεδιασμού το είχα συζητήσει και με το ΕΤΕΚ αλλά έστειλα και επιστολή με πληροφοριακό υλικό στο Υπουρ. Εσωτερικών.
Το υπουργείο μου ζήτησε το υλικό και τους κανονισμούς που εφρμόζονται στο εξωτερικό σε ηλεκτρονική μορφή πριν δυο μέρες για να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές - πολεοδομικές αρχές. προηγούμενη μου αναφορά στο blog: Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων.

Το ΕΤΕΚ μου απάντησε σήμερα 6/11/2008 με δύο σχετικές επιστολές που έχουν ενδιαφέρον:
(Α)
Θέμα: Συνεργασία ΕΤΕΚ με Επίτροπο Περιβάλλοντος
......
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, το Επιμελητήριο προτίθεται να προχωρήσει στη διοργάνωση σχετικής ημερίδας και προσδοκούμε και στη δική σας συμμετοχή.
.....
(Β)
Η δεύτερη επιστολή είναι κοινοποίηση επιστολής προς το Συμβ. Αποχετεύσεων Πάφου με την οποία γίνεται αναφορά στο θέμα διαχείρισης των ομβρίων σε συγκεκριμένο έργο στην Πάφο και οποία στηρίζει βασικά τον αειφόρο σχεδιασμό οχετών ομβρίων.

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Σε λιμουζίνα ... με μασαζ! 2

Θυμάστε το Σε λιμουζίνα ... με μασαζ! ???

Ε ! σήμερα Τετάρτη στις 10 , θα παραλάβω το υβριδικό όχημα που μου αγοράζει το Προεδρικό.
Μπορούσα να ζητήσω Audi A6 ή ακόμη ΒΜW 730 αλλά ζήτησα υβριδικό.
Σαν αποτέλεσμα σήμερα θα παραλάβω το ωραίο μου αυτοκινητάκι Honda Civic Hybrid !!
Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2008

Στη Λόφου με μαθητές για τις στέρνες

Την Παρασκευή 31/10/2008 έκανα κάτι για πρώτη φορά.
Η σχολή Pascal Λεμεσού μου ζήτησε βοήθεια για τη διοργάνωση διάλεξης σε όλη τη σχολή για το νερό και την κομποστοποίηση. Εκείνες τις μέρες ετοιμαζόμουν να επισκεφθώ ένα χωριό με στέρνες για να βγάλω φωτογραφίες και να δω πως είναι οι κυπριακές στέρνες.
Έτσι συνδύασα και τα δύο με τη βοήθεια του κοινοτάρχη της Λόφου.
Η παρουσίαση έγινε το πρωί και μετά πήγαμε στη Λόφου όπου μας ξενάγησε ο κοινοτάρχης.
Επειδή το χωριό έπαιρνε το νερό του αποκλειστικά από το νερό της βροχής στα κεραμίδια που το μάζευαν σε στέρνες, απαγορεύονταν τα περιστέρια στο χωριό!
[Η παρουσίαση είναι εδώ!]

Related Posts with Thumbnails