Τρίτη, 29 Απριλίου 2008

Στο Δάλι για αποχετεύσεις και κόμβους ..

Η σημερινή μέρα σήμερα στο Δάλι είχε σαν πρώτο θέμα το αποχετευτικό σύστημα και μετά συζητήσαμε και το θέμα του νερού και συζητήσαμε (αναπόφευκτα) και τον πρότυπο κυκλικό κόμβο για ελάχιστο νερό.
Τι έμαθα για το αποχετευτικό;
 1. Αρχικά είχε σχεδιαστεί και λειτουργούσε κάτω από μια ομπρέλα με το Πέρα Χωρίο Νήσου. Από το 2000 όμως έχει διαχωριστεί στα δύο η διοίκηση.
 2. Οι μισές από τις 1400 ανήκουν στο Δάλι και οι άλλες στο Πέρα Χωρίο.
 3. Το σύστημα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 500κμ την ημέρα και είναι στο μάξιμουμ της λειτουργίας του.
 4. Η τεχνολογία του είναι aeration ponds που ήταν στη μόδα στην Κύπρο τότε.
 5. Ο κεντρικός αγωγός από τα Πέρα φτάνει στο σύστημα του αποχετευτικού με αγωγό ο οποίος περνά μέσα από τον ποταμό. Όταν έχει νερό ο ποταμός, η ποσότητα του νερού που φτάνει στο σύστημα είναι τριπλάσια του κανονικού (1500κμ αντί 500κμ) και φυσικά το πλημμυρίζει.
 6. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Χρεώνονται μόνον είναι στο όριο κάλυψης του συστήματος (Α φάση) σε σχέση με τη φάση Β που οι χρεώσεις θα έπρεπε να είναι τέτοιες ούτως ώστε να μαζευτούν λεφτά για επέκταση του συστήματος. Τα έσοδα ανέρχονται σε £40000 ετησίως και τα έξοδα λειτουργίας σε £70000 - £80000 ετησίως.
 7. Το τέλος στο πόσιμο νερό είναι 10σεντ το κμ. Υπάρχει και η φορολογία στην εκτιμημένη αξία της γης (σε τιμές 1980! τα υπόλοιπα συμβούλια έχουν κάνει επανεκτιμήσεις).
 8. Οι αναλύσεις του επεξεργασμένου νερού γίνονται 1 φορά την εβδομάδα.
 9. Το νερό δίνεται εξ ολοκλήρου στη γεωργία. Μόνο ένας αγωγός υπάρχει και δεν μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους από ένα γεωργούς ταυτόχρονα. Έκαναν προσπάθειες (ιδιώτες) κατασκευής μικρής δεξαμενής αλλά ήταν από χώμα και δεν ... τώρα δεν υπάρχει δεξαμενή για το επιπλέον νερό!
 10. Το σύστημα είναι κάτω από τη φροντίδα ενός(!) ανθρώπου.
Πήγα εκεί γιατί άκουσα τις ιστορίες με το ξεχείλισμα του συστήματος αλλά και για να σχηματίσω ιδέα για το που βρίσκεται το θέμα της κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων στις κοινότητες.

Έχω συνάντηση στις 16/05/2008 με τον Υπουργό για το υδατικό και χρειάζομαι καλή προετοιμασία και έρευνα.

Παχύφυτα στο Δάλι;

Ο προτεινόμενος τόπος είναι ο κυκλικός κόμβος και στο άγαλμα του ήρωα Χάματσου.

Κυριακή, 27 Απριλίου 2008

Εκεί που λύνεις προβλήματα δηλ το πάρκο της γειτονιάς μου

Σε αυτό το πάρκο έχω περάσει πολλές ώρες περπατώντας για να χάσω κιλά (τα οποία επανέρχονται!), για να κάνω αναλύσεις της ζωής και της δουλειάς ή γενικά να απολαμβάνω την αποβλάκωση του να μην σκέφτεσε τίποτα!
Ίσως να μην υπάρχει πιο ωραίο στην Κύπρο.
Είναι το πάρκο του Στροβόλου. Αν έχετε το Google Earth πατάτε εδώ να δείτε που είναι.

From 2008_04_24-St...

Για να δείτε το slideshow του πάρκου πατάτε εδώ.


Έχω ένα μεγάλο παράπονο όμως ! Αυτή η δυναστεία (όπως είπε και ο Άντονι Λοίζου για τις φοινικιές) του κίτρινου καλάθου πρέπει κάποτε να σταματήσει. Γιάξ !!

From 2008_04_24-St...

Σάββατο, 26 Απριλίου 2008

Τουρκία – ο εφιάλτης της πυρηνικής ενέργειας επιστρέφει

[Τσερνόπιλ 26/04/1986]

Η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να κατασκευάσει 5 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και μαζί με αυτούς ένα πολύ ύποπτο "κέντρο τεχνολογίας".
Πέρα από τις κοινές ανησυχίες που συνδέονται με οποιοδήποτε πυρηνικό σταθμό, η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί επιπλέον ανησυχίες:

1. Όλη η περιοχή είναι σεισμογενής και ιδιαίτερα η περιοχή όπου θα γίνει ο σταθμός του Άκκιουγιου. Σίγουρα οι μηχανικοί μπορούν να σχεδιάσουν ένα ανθεκτικότερο στους σεισμούς σταθμό, αλλά θα διατεθούν τα απαιτούμενα αυξημένα κονδύλια από την Τουρκία;

2. Η λειτουργία ενός και μόνο τέτοιου σταθμού απαιτεί μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο ακόμη και οι τουρκικές εφημερίδες παραδέχονται ότι δεν υπάρχει στην Τουρκία. Υπάρχει επομένως ένα μεγάλο ερωτηματικό για την ποιότητα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Είναι γνωστό ότι το καλό προσωπικό αποφεύγει να εργαστεί κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ορισμένες χώρες επιστρατεύουν ακόμη και άστεγους.

3. Κοντά στον πρώτο σταθμό του Άκκιουγιου προγραμματίζεται η κατασκευή ενός κέντρου τεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι οι χώρες με πυρηνική ενέργεια λίγο αργότερα αποκτούν και πυρηνικό οπλοστάσιο με τα ραδιενεργά απόβλητα, και ιδιαίτερα με τον τύπο των σταθμών που προωθεί η Τουρκία. Η νέα "μόδα" είναι τα μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα που καταστρέφουν περιοχές και όχι ολόκληρες χώρες. Έτσι η απόφαση για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος είναι πιο εύκολη! Τι θα γίνει στην εύφλεκτη περιοχή μας με τα πετρέλαια, τις χρόνιες διαμάχες και τα αντάρτικα, καθώς και την έλλειψη νερού που αποτελεί πλέον αιτία πολέμου;

4. Τι θα γίνονται τα πυρηνικά απόβλητα; Ποιο μακρινό ταξίδι θα παίρνουν, ποια διαδρομή και με ποια ασφαλιστικά μέτρα;

5. Διαρροές πυρηνικών αποβλήτων έχουν συμβεί συχνά στο παρελθόν. Ας μη ξεχνούμε ότι στη Βρετανία ένας συγκεκριμένος σταθμός άλλαξε όνομα (από Windscale, έγινε Sellafield) γιατί τα συχνά και σοβαρά προβλήματα τον συνέδεσαν με πολλά κακά, αν και τα προβλήματα συνεχίζουν. Στις περιπτώσεις διαρροών είναι σίγουρο ότι τα θαλάσσια ρεύματα θα φέρνουν στις βόρειες ακτές της Κύπρου τα ραδιενεργά υλικά.

6. Διάφορες εταιρείες προωθούν την πυρηνική ενέργεια με το πρόσχημα ότι αποτελεί "καθαρή ενέργεια". Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεγάλο ψέμα. Οι συνθήκες ανόρυξης των υλικών, ο εμπλουτισμός, η διαχείριση των αποβλήτων, η τεράστια θερμότητα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα δεν συμφωνούν με την εικόνα της "καθαρής ενέργειας" που προωθούν.

7. Υπάρχει τέλος υπάρχει και το χειρότερο μέρος της όλης υπόθεσης, που δεν είναι άλλο από το τεράστιο κόστος της διάλυσης του εργοστασίου όταν φτάσει στο προκαθορισμένο από πριν, τέλος ζωής του. Η πιο πρόσφατη απόδειξη είναι η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία που ζητούν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουν να θέσουν εκτός λειτουργίας τους γερασμένους τους αντιδραστήρες, καθώς και για τη διαχείριση του ραδιενεργού τους πυρήνα, μια μόνιμη πηγή ραδιενεργούς ακτινοβολίας.

Τώρα, με το πρόσχημα των κλιματικών αλλαγών και λόγω κακών προγραμματισμών, η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι κάτω από την απειλή των πυρηνικών εργοστασίων με όλα τους τα προβλήματα.

Τα πυρηνικά δεν απειλούν απλώς μερικές περιοχές, απειλούν όλο τον πλανήτη και γι’ αυτό πρέπει όλοι να αντιδράσουμε.

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008

Δεν αντέχω άλλο .. μιλάτε Joomla 1.5?

Εκατέβασα το Joomla 1.5 ... το εγκατέστησα στο server μου και εργάζεται κανονικά.
Έμαθα για sections, categories etc και άρχισα να καταλαμβαίνω ( ένα περίπου δηλαδή..) πως λειτουργεί αυτό το θαυμα του μυαλού.
Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να κοιμηθώ κιόλας !
Πόσες ώρες αφιέρωσα για να καταλάβω πως στο δι... αλλάζει το logo ?
OK, έκανα στο κόλπο του να το κάνω override με δική μου εικόνα αλλά δεν μου αρέσει.

Θέλω κάποιο να μου κάνει ένα δώρο !!
Το λογότυπο μου είναι στα δεξιά του blog, θέλω ένα template, με earth colours (αφού είναι για το περιβάλλον) elegant, που να μπορώ να βάλω μεγάλα μενού και να είναι ΟΚ με τα ελληνικά!

Θέλω πολλά ?
Καληνύχτα .... θα κοιμηθώ με την ελπίδα.

Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Κύπρου


Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Όπως γνωρίζεται το Σωματείο μας πέρυσι είχε ιδιαίτερη παρουσία και συμβολή κατά την διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στο Τρόοδος και στην Ελλάδα με συμμετοχή δύο ομάδων με είκοσι πέντε και είκοσι εθελοντές αντίστοιχα, μια παρουσία που εκτιμήθηκε και τιμήθηκε ιδιαίτερα τόσο από την Κυπριακή όσο και από την Ελληνική Πολιτεία.

Φέτος, πράγμα βέβαια που απευχόμαστε, η καλοκαιρινή περίοδος προβλέπεται ιδιαίτερα επικίνδυνη ιδιαίτερα λογω της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται. Ως εκ τούτου και μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας μας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι προς αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών θα πραγματοποιήσουμε και φέτος όπως και πέρυσι εκπαιδεύσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με το Τμήμα Δασών.

Για το λόγο αυτό παρακαλώ όπως προωθήσετε το εν λόγω e-mail, σε φίλους και γνωστούς (άνδρες και γυναίκες) που επιθυμούν να ενταχθούν στο Σωματείο μας και να συνεισφέρουν σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί να συνεπικουρήσουμε τις κρατικές υπηρεσίες. Όσοι φίλοι και γνωστοί σας επιθυμούν να εγγραφούν στην Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Κύπρου είναι ευπρόσδεκτοι καθότι όπως είπε και ο Αριστοτέλης ‘έργον των πολιτών εστίν η σωτηρία της πολιτείας’.

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 99669922, 99333439, 99382409

Ευχαριστώ,

Χρήστος Α. Γιανναράς
Αρχηγός
Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Κύπρου

Κυριακή, 20 Απριλίου 2008

Πολιτικοί και ρητά ..

Μόλις παρακολούθησα μια ευχάριστη ταινία
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (MAN OF THE YEAR) με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Κρίστοφερ Γουόκεν, Λόρα Λίνεϊ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ.

Στο τέλος της ταινίας ο πρωταγωνιστής είπε τη φράση:
"Οι πολιτικοί είναι σαν τις πάνες. Και οι δύο χρειάζονται τακτικό άλλαγμα και για τον ίδιο λόγο".
Και επειδή η μετάφρασή μου μπορεί να μην είναι καλή :
Politicians are like diapers. They both need changing regularly and for the same reason.

Αυτό με έκανε να χαμογελάσω αλλά και να ψάξω και για άλλες φράσεις για πολιτικούς, ιδού ένα μικρό δείγμα από τα πολλά που βρήκα ...
 • Politics, it seems to me, for years, or all too long, has been concerned with right or left instead of right or wrong. ~Richard Armour
 • Under democracy one party always devotes its chief energies to trying to prove that the other party is unfit to rule - and both commonly succeed, and are right. ~H.L. Mencken
 • Those who are too smart to engage in politics are punished by being governed by those who are dumber. ~Plato
 • Politicians are the same all over. They promise to build a bridge even where they is no river. ~Nikita Khrushchev
 • Politics is the gentle art of getting votes from the poor and campaign funds from the rich, by promising to protect each from the other. ~Oscar Ameringer
 • I have come to the conclusion that politics is too serious a matter to be left to the politicians. ~Charles de Gaulle
 • He is the kind of politician who would cut down a redwood tree, then mount the stump and make a speech for conservation. Adlai E. Stevenson
 • If a politician found he had cannibals among his constituents, he would promise them missionaries for dinner. Henry Louis Mencken

Σάββατο, 19 Απριλίου 2008

Πυρηνική Ενέργεια- Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Διαστάσεις

Ημερίδα Πυρηνική Ενέργεια- Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Διαστάσεις
Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να κατασκευάσει 5 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και μαζί με αυτό ένα πολύ ύποπτο "κέντρο τεχνολογίας".
Πέρα από τις κοινές ανησυχίες που συνδέονται με οποιοδήποτε πυρηνικό σταθμό, απόφαση της Τουρκίας παρουσιάζει επιπλέον ανησυχίες:

1. Όλη η περιοχή είναι σεισμογενής και ιδιαίτερα η περιοχή που θα γίνει ο σταθμός του Ακκιουγιου. Σίγουρα οι μηχανικοί μπορούν να σχεδιάσουν το σταθμό να αντέχει αλλά θα διατεθούν τα αυξημένα κονδύλια από την Τουρκία;
2. Η λειτουργία ενός και μόνο τέτοιου σταθμού απαιτεί αρκετούς αριθμούς εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο ακόμη και οι τουρκικές εφημερίδες παραδέχονται ότι δεν υπάρχει στην Τουρκία. Υπάρχει επομένως η έγνοια για την ποιότητα και εκπαίδευση του προσωπικού. Είναι γνωστό ότι το καλό προσωπικό αποφεύγει να εργαστεί κάτω από τέτοιες συνθήκες.
3. Κοντά στο πρώτο σταθμό του Άκιουγιου προγραμματίζεται η κατασκευή ενός κέντρου τεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι οι χώρες με πυρηνική ενέργεια πολύ σύντομα αποκτούν και πυρηνικό οπλοστάσιο. Η ανάπτυξη μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων έδωσε στον Bush το δικαίωμα να αφήνει υπονοούμενα ότι θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον του Ιραν που φυσικά είναι πολύ μακριά από την Αμερική. Τι θα γίνει στην περιοχή μας με τα πετρέλαια, τις χρόνιες διαμάχες και αντάρτικα και την έλλειψη νερού;
4. Τι θα γίνονται τα πυρηνικά απόβλητα; Ποιο μακρινό ταξίδι θα παίρνουν και με ποια ασφαλιστικά μέτρα;

Τώρα ελέω κλιματικών αλλαγών και κακών προγραμματισμών η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι κάτω από την απειλή των πυρηνικών εργοστασίων με όλα τους τα προβλήματα.
Τα περιβαλλοντικά κινήματα σταμάτησαν τις πυρηνικές δοκιμές οι οποίες είναι ο λόγος για την αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στη γη.

Η ορθότητα των αγνών περιβαλλοντικών τοποθετήσεων θα πρέπει και τώρα να υπερισχύσει άσχετα με το ποια χώρα είναι αυτή.
Τα πυρηνικά δεν απειλούν απλώς μερικές περιοχές, απειλούν όλο τον πλανήτη.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008

"Όχι" από το Δήμο Αθηένου

Μετά από τις συζητήσεις, την ετοιμασία σχεδίου, την εξεύρεση χρηματοδότη και, και ....

το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθηένου απέρριψε το σχεδιασμό πρότυπου κυκλικού κόμβου με φυτά που απαιτούν ελάχιστο νερό.
Η προηγούμενη αναφορά ήταν στο: Kυκλικός κόμβος με παχύφυτα στην Αθηαίνου
Πρότυπος κήπος θα γίνει όμως στο περίγυρο του Ταμιευτηρίου Λεμεσού! Έτσι η Λεμεσός θα είναι πρώτη.

"Αποκρουστικές εικόνες στο ποτάμι του Ατσά"

Χαραυγή
Αποκρουστικές εικόνες στο ποτάμι του Ατσά
Ποιες δέκα χωματερές επείγει να αποκατασταθούν

«Παράνομα βρίσκονται τα λύματα στο σκυβαλότοπο του Ατσά στο γραφικό χωριό Αγιος Θεόδωρος στην περιοχή του Τροόδους», σύμφωνα με τον Επ. Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.
Σερφάροντας στο διαδίκτυο και μπαίνοντας στο blog του Χ. Θεοπέμπτου (Http://theopemptou. blogspot.com) πραγματικά οι εικόνες που είδαμε ήταν αποκρουστικές. Με εισαγωγικό σημείωμα: «Αλλοι σχεδιάζουν επισκέψεις σε εξωτικά μέρη και εγώ σε σκυβαλότοπους! Χτες επιστρέφοντας από μια παρουσίαση που είχα σε σχολείο σταμάτησα στο σκυβαλότοπο του Ατσά, ένα χώρο που πάντα ήθελα να επισκεφθώ. Ο λόγος είναι ότι εκεί καταλήγουν - παράνομα - και τα λύματα μεγάλης περιοχής του Τροόδους...»
Το άλλοτε μικρό και γραφικό ποτάμι του Ατσά, στον Αγιο Θεόδωρο, φαίνεται ότι τη θέση του στο χρώμα της καταπράσινης κοιλάδας, παίρνει το γκρίζο και αποκρουστικό γεμάτο πλαστικά τοπίο.
Παρόμοια θέα αντιμετώπισε ο Επίτροπος και στο σκυβαλότοπο στο Μαρί όπου τα λύματα έχουν κάνει μια μικρή λίμνη. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γ.Γ του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε παλαιότερες του τοποθετήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε αναφερθεί ότι ο περιφερειακός σκυβαλότοπος στον Ατσά βρίσκεται σε κακή κατάσταση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω από την περιοχή και να μη διαπιστώσω ότι τα σκουπίδια καίγονται συνεχώς, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Πάντως, σύμφωνα με τον Χ. Θεοπέμπτου , ορισμένοι εξακολουθούν να απορρίπτουν στο σκυβαλότοπο του Ατσά οικιακά λύματα, όλα τα βοθροκαθαριστικά της Μαραθάσας, της Σολιάς, της Πιτσιλιάς και όλων των χωριών της δυτικής Μεσαορίας.

Σε μια χώρα με τεράστιο πρόβλημα εξεύρεσης υδάτινων πόρων, τα υπόγεια νερά έπρεπε να τυγχάνουν μεγαλύτερης προστασίας.
Author: Νικολέτα Χρήστου

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008

Σκουπίδια παντού .. είμαστε ξιμαρισμένος λαός !

Αυτές είναι οι φωτογραφίες από τη περιοχή της Βαθκειάς Γωνιάς και μεταξύ Λατσιών και Γερίου.
Νόμιζα ότι έξω από τη Δένεια ήταν το πιο μεγάλο αίσχος αλλά υπάρχουν πάντα και χειρότερα ...
Όταν με πήγαν εκεί μου έδειξαν και χωματόδρομους που ήταν βρεγμένοι.
Δεν είχε βρέξει, γιατί ήταν βρεγμένοι;;;;;
Απάντηση: Για να μην πληρώσουν ή να καθυστερήσουν ορισμένοι βοθροκαθαριστές ανοίγουν το πίσω ρουπινέτο, αφήνουν τα λύματα να τρέχουν και κάνουν γύρους στους χωαμτόδρομους της περιοχής. Και όταν δεν υπάρχουν μέσα στο φορτηγό άλλα λύματα ... πίσω ολοταχώς για τον επόμενο πελάτη ... ! ..... εμετός

όλες οι φωτογραφίες εδώ σε slideshowFrom 2008_04_08-Geri


Άσχετο: Σήμερα μου έκαναν συνέντευξη από τοπικό ραδιόφωνο της Θεσαλλονίκης !!

[Ερώτηση: εν σωστά που έγραψα το ξιμαρισμένος;]

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008

Σκυβαλότοπος και λύματα στον Ατσά

Άλλοι σχεδιάζουν επισκέψεις σε εξωτικά μέρη και εγώ σε σκυβαλότοπους !
Χτες επιστρέφοντας από μια παρουσίαση που είχα σε σχολείο σταμάτησα στο σκυβαλότοπο του Ατσά ένα χώρο που πάντα ήθελα να επισκεφθώ (άραγε να πάω σε κανένα γιατρό για εξέταση;)
Ο λόγος είναι ότι εκεί καταλήγουν - παράνομα - και τα λύματα μεγάλης περιοχής του Τροόδους. Αυτά μου είχαν αναφέρει και πράγματι ....

Η παρουσίαση με φωτογραφίες είναι εδώ.
From 2008_04_14-At...

Το λογότυπο του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Ανακοινώνεται ότι μετά από την έγκριση που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το λογότυπο δίπλα θα είναι το επίσημο λογότυπο του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Το λογότυπο έχει φιλοτεχνήσει η Κύπρια σκιτσογράφος Ιωάννα Φιλίππου ειδικά για το λόγο αυτό και αντιπροσωπεύει τη ζωή και το περιβάλλον γενικότερα στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα.

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

Σκουπίδια, τσάντες και βιοκαύσιμα και κοκκόνες ..

 1. Την Τρίτη είχα συνάντηση με τον Κοινοτάρχη Γερίου και μετά από τη συζήτηση πήγαμε επίσκεψη εκτός από την κατοικημένη περιοχή. Το τι βλέπεις είναι απίστευτο, ολόκληρη η περιοχή είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος ! Και δε μιλώ απλά για λίγα μέτρα αλλά χιλιόμετρα .... Ποιος και πως θα τα καθαρίσει όλα αυτά;
 2. Τις περασμένες μέρες δόθηκε δημοσιότητα στις πλαστικές τσάντες ... ακούστηκαν πολλά ..
 3. Την Κυριακή πέρασα όλο μου το πρωινό στη μεγάλη συγκέντρωση του Ερυθρού Σταυρού για το Περιβάλλον. 300 παιδιά συζητούσαν περιβαλλοντικά θέματα. Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το επίπεδο, οι ικανότητες και ο τρόπος λειτουργίας των νεαρών συντονιστών (οι πιο πολλοί φοιτητές) των ομάδων! Με εντυπωσίασαν πάρα, πάρα πολύ !! Μπράβο !
 4. Συνάντηση με το σύνδεσμο παραγωγής βιοντίζελ. Άκουσα τα διάφορα προβλήματα και συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπους να προωθήσουμε τη συλλογή των χρησιμοποιημένων λαδιών από τα σπίτια για μετατροπή τους σε βιοντίζελ. Θα επισκεφθώ και 2 μονάδες ..
 5. Είναι γνωστό ότι τα κατάλοιπα των ελαιοτριβείων είναι περιέχουν αρκετή ενέργεια αλλά και ότι προκαλούν μεγάλη ζημιά αν αυτά ρίχνονται στο περιβάλλον. Υπάρχει και σχετική μελέτη για το θέμα από το Πανεν. Κύπρου.
  Είχα συνάντηση με εταιρεία πώλησης ειδικών λέβητων όπου μου ανέφεραν τα προβλήματα με το προσχέδιο νόμου για την εκπομπή ρύπων .. Αν αυτό περάσει δε θα μπορούμε να χρησιμοποιούμαι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων για παραγωγή ενέργειας. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με τα βιοκαύσιμα!
 6. Ψες ήμουν στα Πέρα ορεινής όπου μίλησα για τις Κλιματικές Αλλαγές. Υπήρχε πολύς κόσμος (ασυνήθιστο για την ύπαιθρο). Δε μου αρέσει να φέρνω κακά μαντάτα αλλά ψες χάλασα το κέφι σε πολλή κόσμο με όσα τους είπα.

[Το απόγευμα μέχρι την κυριακή το βράδυ θα είμαι Σλοβενία - Λουπλιάνα]

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Σε ποια θέματα εργάζομαι τωρα ...

 1. Οικολογικά καθαριστικά - ενημερωτικό άρθρο και προβολή
 2. Πράσινες στέγες - το είχα ξεκινημένο αλλά δεν βρίσκω καμιά εταιρεία που να γνωρίζει την τεχνολογία. Έχω ζητήσει από διάφορους αλλά δεν είχα ανταπόκριση μέχρι τώρα. Ακούει κανείς ;;
 3. Ιατρικά απόβλητα - έρευνα για το τι γίνεται τώρα.
 4. Σύνδεση αεροδρομίου με λεωφορεία - νέες εξελίξεις και νέες ιδέες !
 5. Βρόχινο νερό - πως γίνεται η διαχείριση του νερού της βροχής σε χώρες της ΕΕ.
 6. Νερό για άρδευση γηπέδων και χώρων πρασίνου - το τι άκουσα ...
 7. Σκουπίδια στον Άγιο Σωζόμενο - αυτό θα γίνει με επίσκεψη την Τρίτη
 8. Πως να ράβετε ρούχινες τσάντες από παλιά ρούχα - σε λίγο θα είμαι έτοιμος!
 9. Κομποστοποίηση - πως να κάνετε λίπασμα από τα απόβλητα της κουζίνας. Υπάρχει κανείς που έχει τέτοιους κάδους προς πώληση στην Κύπρο;;;;
 10. Σκύλλοι - καταφύγια σκύλλων, ακόμη μια προσπάθεια
 11. .... όλα όσα εκρεμούν ....

και χίλια άλλα που έχω στο μυαλό μου ...

ΥΓ: Το φυλλάδιο για τον "έξυπνο κήπο" με κάκτους και παχύφυτα χωρίς μεγάλες αναγκες σε νερό, είναι τυπωμένο στο γραφείο μου και έχω αρχίσει τη διανομή του.
Όποιος θέλει να τηλεφωνήσει στη κα Νίκη 22803460.
Είναι πολύ ωραίο ! Μπράβο Μαίρη !

Τρίτη, 1 Απριλίου 2008

Η ξανθιά και το Υδατικό πρόβλημα ... ή με άλλα λόγια, θέλω βοήθεια!

Σπούδασα ηλεκτρονικά στο Λονδίνο. Κάθε χρόνο μας υποχρέωναν να παρακολουθήσουμε 2 μαθήματα άσχετα με τη σπουδή μας, από ένα ένα μεγάλο κατάλογο για να μας μορφώσουν!
Τη πρώτη χρονιά πήγα στην αίθουσα όπου ο κάθε καθηγητής (συνήθως εξωτερικοί) παρουσίαζαν το θέμα τους. Μόλις μπήκα οι επιλογές μου περιορίστηκαν αυτόματα σε μόνο μια! Στο ένα τραπέζι καθόταν μια πληθωρική δίμετρη ξανθιά, δεν υπήρχε συζήτηση ! Ότι και να δίδασκε θα το έπαιρνα! Στάθηκα και εγώ στη γραμμή με τους υπόλοιπους "θαμπωμένους" αρσενικούς και όταν έφτασε η σειρά μου χωρίς να το πολυσηζητήσω γράφτηκα να κάμνω .. Γερμανικά!
Δεν άκουσα δυστυχώς τη δασκάλα του δημοτικού που προσπαθούσε να με μάθει το "ότι λάμπει δεν είναι χρυσός". Στο τρίτο μάθημα δεν την άντεξα και έφυγα. Φώναζε, κτυπούσε τα χέρια της στα θρανία και μου θύμιζε έντονα πολεμικά έργα του '40.

Έτσι δεν έμαθα ποτέ Γερμανικά και τώρα τα χρειάζομαι!
Προσπαθώ να γράψω ένα σημείωμα στον Υπουργό μαζί με ένα άρθρο για τη διαχείριση του βρόχινου νερού στη Γερμανία και έχω πρόβλημα γλώσσας.
Μέχρι τώρα βρήκα ότι στη Γερμανία και μόνο:
 • Υπάρχει το πρότυπο DIN 1989 για την εγκατάσταση συστημάτων συλλογής και χρήσης του βρόχινου νερού.
 • Ότι γίνονται 50000 εγκαταστάσεις συστημάτων βρόχινου νερού το χρόνο.
 • Σε ορισμένες περιοχές πληρώνεις (ψηλό) ετήσιο πρόστιμο ανάλογο με το πόσο κάλυψες τη γη.
 • Οι εγκαταστάσεις ξεκίνησαν από το τέλος της δεκαετίας του 80.
 • Υπάρχουν και κεντρικά συστήματα ομβρίων υδάτων σε κατοικοιμένες περιοχές για επαναχρησιμοποίηση των νερών σε κήπους και δημόσια αποχωρητήρια.
 • Ότι συστήνεται πολύ σε αναπτύξεις με μεγάλη έκταση π.χ. σχολεία.
 • Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες με έτοιμα συστήματα.

... ότι διάβασα παρουσιάζει τη Γερμανία σαν πρότυπο αλλά δεν βρίσκω άλλες λεπτομέρειες.

Μπορεί κανείς να βοηθήσει ;;;;;;

Υ.Γ. Η επόμενη μου επιλογή ήταν επίσης γκάφα ολκής γιατί γράφτηκα στο θέμα "Politics" . Με παρέσυραν οι αναφορές του καθηγητή στην αρχαία Ελλάδα και σκέφτηκα ο ηλίθιος ότι αυτό θα ήταν a piece of cake, αλλά ...

Related Posts with Thumbnails