Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Με Υπουργό Εμπορίου .... !!!

Η σημερινή συνάντηση με τον Υπ. Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη πήγε πάρα πολύ καλά. Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν:
 1. Οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιτέλους οι προσπάθειες όλων έχουν αποδώσει. Έχει γίνει η απλοποίηση εδώ και λίγο καιρό αλλά δεν έγινε δημοσιοποίηση πιο πριν.
 2. Η εφαρμογή ΑΠΕ σαν μέρος της ενέργειας που απαιτείται στις αφαλατώσεις. Ειηγήθηκα όπως η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου συνεργαστεί με το Υπ. Γεωργίας που ετοιμάζει τους όρους. Ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα του είναι σωστό ή όχι να δίνεται το δικαίωμα στην εταιρεία αφαλάτωσης να παράγει τη δική της ενέργεια. [Εξαιρετικό άρθρο της Κάτια Σάββα για το θέμα]
 3. Υποχρεωτικές πρόνοιες σε κατοικίες για μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταικών και ηλιακού θερμοσίφωνα. Έχω πάρει πάρα πολλά παράπονα από ανθρώπους που μετά την αγορά σπιτιού /διαμερίσματος δεν μπορούν να κάνουν εγκατάσταση.
 4. Συζητήσαμε την αύξηση στη χρήση στεγνωτηρίων ιδιαίτερα στα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα την σοβαρή αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. (Τελικά τα διαμερίσματα βλάπτουν το περιβάλλον !!)
 5. Ζήτησα από τον Υπουργό να προχωρήσει με την εφαρμογή συστήματος παραλαβής λυμάτων από τα σκάφη αναψυχής στη μαρίνα της Λάρνακας. (ναι είναι δική τους ευθύνη .. )
 6. Ζήτησα την άμεση παρέμβαση του υπουργείου στο σχεδιασμό νέων κυβερνητικών κτιρίων τα οποία θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τον ιδιωτικό τομέα. Να μην πάθουμε τα ίδια με το νοσοκομείο Λευκωσίας.
 7. Να αφαιρεθούν από το σχέδιο επιχορηγήσεων οι ιδιωτικές θερμαινόμενες πισίνες.
 8. Να διοριστεί άτομο υπέυθυνο ενέργειας σε κάθε κτίριο (ή να ενεργοποιηθεί παλιά απόφαση του Υπ. Συμβουλίου) για να μειωθούν οι σπατάλες.

Εξαιρετικές οι τοποθετήσεις του κου Πασχαλίδη !! Είχαμε απόλυτη συμφωνία απόψεων και έχει δώσει τις κατάλληλες εντολές ...

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι εδώ.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

Το Υδατικό χρειάζεται δουλειά

Με το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με το υδατικό άρχισαν και τα διάφορα σχόλια υπέρ των αφαλατώσεων χωρίς λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προτού φτάσουμε στην τελευταία επιλογή της αφαλάτωσης.

(1) Τα υπόγεια νερά χρειάζονται προστασία από τα κτηνοτροφικά λύματα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

(2) Υπάρχουν πολλές χιλιάδες πισίνες στο νησί που κατακρατούν και εξατμίζουν πόσιμο νερό που αντιστοιχεί με τις ετήσιες ανάγκες πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

(3) Ποτίζουμε γρασίδια, γήπεδα και ξένα για το κλίμα μας φυτά με μεγάλες απαιτήσεις στο νερό.

(4) Αφήνουμε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου νερού, χρυσάφι για τους γεωργούς, να χάνεται στη θάλασσα και αλλού.

(5) Πρέπει να διαθέσουμε πόρους και να επισπεύσουμε την κατασκευή των κεντρικών συστημάτων αποχετεύσεων για να προστατεύσουμε τα υπόγεια νερά και να δώσουμε άφθονες ποσότητες νερού στη γεωργία για να αντικατασταθεί πόσιμο νερό που καταλήγει τώρα για άρδευση.

(6) Μεγάλης έκτασης οικιστικές αναπτύξεις θα πρέπει να υποχρεώνονται να προ πληρώνουν την εγκατάσταση σωλήνων του αποχετευτικού.

(7) Τα δίκτυα διανομής εκτός των μεγάλων υδατοπρομηθειών χάνουν μεγάλες ποσότητες νερού π.χ. Φρέναρος 46%, Γερμασόγεια 40%. Χρειάζεται προγραμματισμός για την αντικατάσταση των προβληματικών δικτύων.

(8) Το ένα τρίτο των Κοινοτήτων δεν έχουν υδρομετρητές για να γνωρίζουν πόσο νερό αντλούν για τους καταναλωτές τους και άρα ούτε πόσο χάνουν σε τρυπημένες σωλήνες.

(9) Η ισχύουσα τιμολόγηση του νερού διαφέρει σε κάθε περιοχή και χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση όπως επίσης και ποιοι παίρνουν δωρεάν νερό. Με βάση την Οδηγία 2000/60/ΕΚ θα πρέπει μέχρι το 2010 το νερό να χρεώνεται στην αξία του.

(10) Πρέπει να καθοριστεί καθολικό πρότυπο ψηλής ποιότητας υδρομετρητών νερού για να είναι όσο πιο σωστή γίνεται η χρέωση.

(11) Βγάζουμε το νερό της βροχής όσο πιο γρήγορα γίνεται στους οχετούς ενώ χώρες όπως η Γερμανία με λιγότερο πρόβλημα, έχουν υποχρεωτικούς όρους για τη συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού. Τα παλιά τα χρόνια είχαμε στέρνες.

(12) Χρειάζεται να επιβληθούν υποχρεωτικοί κανονισμοί στα είδη υγιεινής των σπιτιών και ιδιαίτερα των κοινόχρηστων χώρων για συστήματα με λιγότερη χρήση νερού.

(13) Χρειάζεται σοβαρή επανεξέταση των ειδών που καλλιεργούμε και τις ανάγκες τους σε νερό.

(14) Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το συντομότερο ο Φορέας Υδάτων στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με το νερό.

(15) Οι εκστρατείες εξοικονόμησης του νερού πρέπει να είναι συνεχείς και να εντατικοποιούνται όταν προβλέπονται εποχές ανομβρίας.

(16) Θα πρέπει να δημοσιεύεται ετήσια έκθεση με αναφορές για το πώς διατίθεται ο εθνικός αυτός πλούτος.

(17) Να αυξηθούν οι επιδοτήσεις, να γίνει καλύτερη διαφήμιση τους και να προχωρήσει η ίδια η κυβέρνηση σε τέτοιες εγκαταστάσεις στα ιδιόκτητα κτίρια της.

(18) Να μπεί αυστηρότερος έλεγχος στις διατρήσεις με ελεγχόμενους υδρομετρητές και να κλείσουν οι χιλιάδες των παράνομων διατρήσεων. Οι ζημιές από υπεράντληση χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να επανέλθουν σε καλή κατάσταση τα υπόγεια νερά.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα συστήματα αφαλάτωσης είναι:

(α) Ενέργεια: Οι αφαλατώσεις χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού αφού για τις δύο μονάδες η απαιτούμενη ενέργεια είναι 14.7ΜW (αντίστοιχο με την κατανάλωση 5000 air condition !), με το κόστος στην κατανάλωση ηλεκτρισμού των δύο μονάδων και μόνον να ξεπερνά τα €20 εκ (£12 εκ) το χρόνο.

(β) Κλιματικές αλλαγές – Ρύποι - ΑΗΚ: Η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων από τα φουγάρα της. Αυτό σημαίνει και μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού εφόσον δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να φύγουμε από το ρυπογόνο μαζούτ προς το λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο.

(δ) Φορτίο στην ΑΗΚ: Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού της ΑΗΚ είναι πλέον στα όρια τους και ως αποτέλεσμα τα ζεστά καλοκαίρια έχουμε υπερφόρτωση του δικτύου και διακοπές. Έχουμε υποχρέωση να μειώσουμε την κατανάλωσή μας και όχι να την αυξάνουμε.

(ε) Κόστος: Το νερό από τις μονάδες αφαλάτωσης στοιχίζει στο κράτος €33 εκ (£19.4 εκ) το χρόνο, για να αγοράζει νερό από €0.63 μέχρι €0.68 σεντ το κυβικό μέτρο νερού.

(ζ) Αβέβαιο μέλλον: Λόγω των συνεχών αυξήσεων του πετρελαίου και των ακόμη πιο περιοριστικών μέτρων λόγω Κλιματικών Αλλαγών, το κόστος στην παραγωγή νερού θα αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον, αν δεν καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά δικαιωμάτων θα αυξήσει κατά πολύ τη τιμή του ηλεκτρισμού και άρα και τη τιμή του νερού των αφαλατώσεων.

(η) Μεσόγειος: Το νερό της μεσογείου λόγω κυρίως στην περιεκτικότητά του σε Βόριο δεν αφαλατώνεται εύκολα και ορισμένοι θεωρούν ακόμη και το αποδεκτό όριο του Βορίου ψηλό.

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

Τι έχει μέσα το πανέρι ;;

 1. Πολύ χρήσιμο το σημείωμα μου για το τι έπρεπε να γίνει με το υδατικό και γιατί η αφαλάτωση πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή στη σημερινή εκπομπή στο Λόγο.
 2. Ακόμη μια εταιρεία με επισκέφθηκε για να ανταλλάξουμε ιδέες για τα οικολογικά πρότυπα των κατοικιών και το πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η τρίτη σε 5 μήνες που μου έχει αναφέρει την πρόθεσή της να κατασκευάσουν ψηλων προδιαγραφών οικολογικό χωριό.
 3. Κάποιος θεώρησε ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο να κατεδαφιστούν τα υψώματα μεταξύ Λυμπιών και Μοσφιλωτής παρά να μένει εκεί το βουνό άθικτο και να κάθεται αχρησιμοποίητες τόσες μεγάλες ποσότητες λατομικού υλικού!
 4. Μείναμε από λάστιχο ... σταμάτησε η πρωτοβουλία των ιδιωτών - εισαγωγέων για τη συλλογή των ελεστικών. Θα κάνει μελέτη για το θέμα η Υπηρεσία Περιβάλλοντος η οποία είπε ότι θα είναι έτοιμοι σε 3 μήνες. Αυτή τη μελέτη αναμέναμε να χρηματοδοτήσει το Υπ. Εμπορίου ...
 5. Μίλησα και με το Διευθυντή της Ecoelastica που κάνει την ανακύκλωση των ελαστικών στην Ελλάδα. Χρεώνουν €0,7 για ελαστικά αυτοκινήτου, €0,4 μοτοσυκλετας και €4 για ελαστικά φορτηγών.
 6. Το ενδιαφέρον για κήπους με ελάχιστες ανάγκες νερού εντείνεται ...

Απόψε στο Κλεοπάτρα με δημοσιογράφους ...

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2008

Πλαστικές τσάντες από τη Λεμεσό στα όρη ...

Την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκα μετά από πρόσκληση, μια πολύ εντυπωσιακή μονάδα παραγωγής προϊόντων από μαλακό πλαστικό (τσάντες, σακούλια, περιτυλίγματα κλπ.) στη Λεμεσό. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν φυσικά η προσπάθεια μου για κήρυξη μιας Κοινότητας ελεύθερη από πλαστικές τσάντες και μετά μου έκαναν περιήγηση στο εργοστάσιο. Εργοστάσια έπρεπε να πω, γιατί έχουν επίσης και τη μεγαλύτερη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών στην Κύπρο όπου πραγματικά επεξεργάζονται τα πλαστικά.
(Και είναι και δίπλα από το θαμένο Ασκαρέλ !!!)

Την Κυριακή το απόγευμα, μετά από την επίσκεψη στο Πολιτικό - Δάσος Μαχαιρά πήγα στην Κοινότητα όπου έκανα μια γενική παρουσίαση για το Περιβάλλον σε 150 κατοίκους και τους μίλησα και για το σχέδιο των Πλαστικών τσαντών. Έχω πάντα μαζί μου και διάφορες άλλες επιλογές τσαντων που δίνουν άλλοι (ρούχινες, πλαστικές κλπ).
Μετά συναντήθηκα με ορισμένους επιχειρηματίες της Κοινότητας για να εντοπίσουμε και τα πιθανά προβλήματα ούτως ώστε να λάβουμε πρόνοια.
Οι Νεολαία και το Κοινοτικό Συμβούλιο έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες ενθουσιώδεις (άρχισαν να μιλούν και για το ράψιμο των τσαντών) και το υπέροχο φαγητό το βράδυ (Ελένη και Πέτρο σας ευχαριστώ) έκλεισαν μια πετυχειμένη Κυριακή.

Τη Δευτέρα βρήκα (νομίζω) και σπόνσορα, πρέπει όμως να βρω χρόνο να ετοιμάσω ένα σημείωμα με τις ανάγκες και τα κόστη.
Λόγω της δημοσιότητας έχω προσφορά και για δωρεάν σχεδιασμό της τσάντας από Fashion Designer!
Η συνέχεια στη Βουλή την Πέμπτη ...

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008

Πλαστικές τσάντες στη Βουλή ... και στα βουνά

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συνεδριάσει την Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008, στις 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση (μεταξύ άλλων θεμάτων):

Α' Θέμα: O περί Σακούλων Μεταφοράς και Συσκευασίας Καταναλωτικών Αγαθών Νόμος του 2005. (Πρόταση νόμου του κ. Γιώργου Περδίκη, βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών)

Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 23/3/2008, θα κάνω γενική παρουσίαση για το Περιβάλλον στους κατοίκους και μετά θα γίνει συνάντηση με τους επιχειρηματίες της κοινότητας που αν συμφωνηθεί, θα είναι η πρώτη κοινότητα που θα κυρηχθεί "ελεύθερη από πλαστικές τσάντες" στην Κύπρο.

Δέντρα στην Διαγόρου- οι μελέτες

Η Προκαταρκτική Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που συμπληρώθηκε το 2005 - στην σελίδα 10 του κειμένου είναι η επίμαχη ερώτηση και απάντηση
"Θα υπάρξει επέμβαση στις όχθες ποταμού /ρυακιού ή αποκοπή δέντρων ή επηρεσμός άγριας βλάστησης;"
και απάντηση που δίνεται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι ΟΧΙ

 1. Μου αρέσει πολύ που έχουν ξεσηκωθεί οι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κόσμος που νοιάζεται και στην προκειμένη περίπτωση ακόμη πιο ωραίο αυτοί είναι ΝΕΟΙ !!
 2. Πρέπει να γίνεται η ενημέρωση του κοινού από τις Αρμόδιες Αρχές από το στάδιο του Προγραμματισμού, μετά και στο στάδιο του σχεδιασμού και εκτέλεσης. Χρειάζεται να αλλάξουμε τις διαδικασίες και τα μέσα πληροφόρησης για να το πετύχουμε.

Παράνομο Λατομείο στο Βουνί Παναγιάς

From 2008_03_18-Bo...


Όλες οι φωτογραφίες εδώ

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008

Απ' όλα έχει το καλάθι ...

Τσάντες, πουλιά, δέντρα και αποχετεύσεις έκρυβε η χτεσινή μέρα ...

 1. Πόσο μου αρέσει που οργανώνονται οι πολίτες ... μπράβο παιδιά ! Εντυπωσιακή η κινητικότητα για τη προστασία των δέντρων στη Διαγόρου ... Αν θέλετε να στηρίξετε την προσπάθεια τότε η ανακοίνωση λέει ... "22 Μαρτίου στην γωνία Διαγόρου και Ευαγόρου, ώρα 12:30 μμ, με ζωντανή σύνδεση με το MIX FM."
 2. Ψες έγινε και η δεύτερη συνάντηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο της ορεινής κοινότητας στην οποία πρότεινα να κηρυχθεί σαν η πρώτη κοινότητα στην Κύπρο "ελεύθερη από πλαστικές τσάντες". Σήμερα το πρωί το θέμα συζητήθηκε και στην πρωινή εκπομπή του Σίγμα.
  Ταυτόχρονα το θέμα έχει εγγραφεί για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής.
 3. Το Ισραήλ έχει εκδώσει ανακοίνωση για νέα προϊόντα και τεχνικές επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον των κυπριακών ΜΜΕ που με έπαιρναν τηλέφωνο. Τέτοιου είδους εφαρμοσμένη έρευνα θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα και στην Κύπρο.
 4. Καταγγελία: Το σφαγείο στους Αγιούς Τρεμιθιάς βάζει τα λύματα του (αίματα κλπ ...) σε λίμνη. Αποτέλεσμα άσχημες μυρωδιές και μύγες σε μεγάλη απόσταση ... μα είναι δυνατόν ;;;
 5. Δε θυμάμαι τι έγινε με τα πουλιά … Α! οι Βάσεις στο Ακρωτήρι έχουν στείλει ειδοποιήσεις σε ορισμένους ιδιοκτήτες γης που γειτνιάζουν με την Αλυκή Ακρωτηρίου ότι προτίθεται να κηρύξει τη περιοχή ως "Περιοχή Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά".

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008

Kυκλικός κόμβος με παχύφυτα στην Αθηαίνου

Σήμερα κάναμε μαζί με τη Πρόεδρο του Συνδέσμου Κάκτων και Παχύφυτων Φυτών, επίσκεψη στην Αθηαίνου για να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο για τη δημιουργία ενός πιλοτικού χώρου - κυκλικός κόμβος - με φυτά που δεν χρειάζονται πότισμα και ιδιαίτερη φροντίδα.

Ο Κόμβος που θα γίνει ειναι στη φωτογραφία πιο κάτω και τώρα έχει, ως συνήθως, γρασίδι !
[Όπως και οι πιο πολλές μου φωτογραφίες, έτσι και αυτή έχει GPS coordinates και μπορείτε να δείτε το σημείο στο Google Earth !]

From AthienouΜαζί με αυτό ο Δήμαρχος ενδιαφέρθηκε και για ακόμη ένα κομμάτι μέσα στο Δημοτικό πάρκο.
Να υπενθυμίσω ότι ο στόχος εδώ να κινηθούμε σε φυτά που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και φροντίδα!

Ο επιμένων νικά !!

Τώρα και το πρώτο κυπριακό δίκτυο υπεραγορών εφαρμόζει το σύστημα των επαναχρησιμοποιήσιμων τσάντων.
Αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που ζήτησα όταν έκανα τον γύρο των υπεραγορών. Ταυτόχρονα και στό ίδιο θέμα, ζήτησα και τη ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων τσαντών ....

From Various

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008

Η τρελλή Δευτέρα

1 Η δεύτερη συνάντηση με την κοινότητα για τις πλαστικές τσάντες θα είναι την Τετάρτη το βράδυ. Αγωνιώ να ακούσω τι έχουν να πουν μετά από την πρώτη συνάντηση. Το ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ αυξάνεται όπως και οι πιέσεις για το όνομα της Κοινότητας.

2 Η συνάντηση σήμερα με το Ταμιευτήριο Λεμεσού ήταν για το πακέττο με τα "Πράσινα Δάνεια" ΄για το οποίο συνεργαζόμαστε εδώ και καιρό. Αναμένω και την πρότασή τους για τη δημιουργία πιλοτικού κήπου με ελάχιστες ανάγκες νερού στη Λεμεσό. Ανταλλάξαμε ιδέες και αναμένω την έγκρισή τους σε όσα τους έχω προτείνει.

3 Την Τρίτη 18/03/2008 (αύριο δηλαδή..) θα γίνει συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηαίνου για να προχωρήσουμε με τον πρώτο πρότυπο χώρο πρασίνου (κυκλοφοριακός κόμβος) με ελάχιστες ανάγκες νερού. Πρέπει να ανησυχώ ότι θα μας κλέψουν τα φυτά;;;

4 Πήρα καταγγελία ότι στην Παναγιά κάτω από την δικαιολογία της αφαίρεσης πέτρων από χωράφι γίνεται τεράστιας έκτασης λατόμευση.

5 Στο κατασκηνωτκό χώρο της Πόλης Χρυσοχούς γίνονται αυτές τις μέρες καθαρισμός και κλάδευμα των δέντρων από το Τμήμα Δασών. Έχουν κοπεί ορισμένα επικίνδυνα δέντρα (υπάρχουν και άλλα ..), κλαδεύτικαν τα κεκλιμένα για να βρουν τον "ίσιο δρόμο" προς τα πάνω και έγιναν καθαρισμοί. Η σκίαση τώρα είναι λίγη αλλά θα βελτιωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

6 Γίνονται προσπάθειες να διασωθούν όσο πιο πολλά δέντρα γίνεται στην Θεμιστοκλή Δέρβη ....

Χαραυγή - "Tα προβλήματα της ανακύκλωσης στο προσκήνιο"

Από τη Χαραυγή:
"Mπάζα, ανάμειξη, σκουπιδιών, κενά στη νομοθεσία, πλαστικές σακούλες ανάμεσα σ’ άλλα που επισημαίνει ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος

Πολλά είναι τα μελανά σημεία που στηλιτεύει ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος Xαράλαμπος Θεοπέμπτου στην ετήσια έκθεσή του για το περιβάλλον. Ενα από τα προβλήματα που εντοπίζει είναι η ανακύκλωση. Στην Kύπρο δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω σ’ αυτό τον τομέα και όπως φαίνεται και από την έκθεση του επιτρόπου ακόμα έχουμε πολλά να μάθουμε.
Mιλά ακόμα και για τα οικοδομικά απόβλητα (μπάζα), τα οποία πετάνε όπου και όπως νάναι, την ανάγκη λειτουργίας XYTY και την αντικατάσταση των πλαστικών σακούλων με βιοδιασπώμενες. Σε κάποια από αυτά τα προβλήματα έχει αναφερθεί και ο υπουργός Eσωτερικών Nεοκλής Συλικιώτης σε προηγούμενη συνέντευξή του, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο γνωρίζει αυτά τα θέματα αλλά ήδη τροχοδρομεί την αντιμετώπισή τους.
Στο παρελθόν έγιναν γνωστές πολλές υποθέσεις κακοδιαχείρισης -ή μάλλον κακοανακύκλωσης (sic) -με το πιο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται να είναι η ανάμειξη των σκυβάλων αλλά και η απροθυμία των ιδιωτών για ανάληψη ευθυνών ή και πρωτοβουλιών, όπως προβλέπει η νομοθεσία
Eνα απλό μέτρο που εφαρμόστηκε για να πιεστούν οι μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν τις νομικές ευθύνες τους είναι η περίληψη σχετικών όρων στις προσφορές των Δημοσίων Aρχών και των μεγάλων οργανισμών. H ανταπόκριση ήταν άμεση και πολύ θετική."


.... όλο το άρθρο της Χαραυγής εδώ

Κωνσταντίνο Ψυλλίδη σε ευχαριστώ!

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008

Ορεινή Κοινότητα και πλαστικές τσάντες

Ψες είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με νέους από ορεινή κοινότητα για να συζητήσουμε τη δυνατότητα κήρυξης της Κοινότητας τους σε "Ελεύθερη από πλαστικές τσάντες".
Υπέροχη η Νεολαία μας, μαγευτική η θέα από το εστιατόριο που συναντηθήκαμε.
Νέα παιδιά όλο ενέργεια και έτοιμοι να βοηθήσουν την Κοινότητά τους να πρωτοπορήσει.
Συζητήσαμε τις διαδικασίες, πιθανά προβλήματα και χρηματοδότηση του εγχειρήματος
Μόλις έχουμε την έγκριση και συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου θα εξασφαλίσω και την χρηματοδότηση και θα ανκοινωθεί και το όνομα της Κοινότητας.
Παράλληλα ζήτησα από μεγάλη εταιρεία να ετοιμάσει και μια απλή έκθεση για την οικονομική πλευρά του ζητήματος σους επιχειρηματίες που θα λάβουν μέρος.
Νομίζω ότι όλα δείχνουν προς μια επιτυχημένη προσπάθεια!

Έμαθα και πολλά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής!
Η βοήθεια της Ελένης ήταν καθοριστική και την ευχαριστώ πολύ!

Πέρα από αυτό πήρα τηλεφώνημα σήμερα από ιδιώτη ο οποίος έχει ξεκινήσει την εισαγωγή βιοδιασπώμενων τσαντών από ευρωπαϊκό εργοστάσιο για να τις διαθέσει στην αγορά.

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008

Η Παρασκευή - λάστιχα και CO2

 1. Πρωινή εκπομπή για τα ελαστικά των αυτοκινήτων
 2. Συνέδριο στο Hilton Park για τις εκπομπές CO2
 3. Μεσημεριανή εκπομπή για κλιματικές αλλαγές και τη σύνοδο της ΕΕ για το περιβάλλον.

πάλι χάλασε το όχημα !

Η Πέμπτη ... η σημαντική

 1. Προεδρικό Μέγαρο για το διορισμό μου και τα διαδικαστικά
 2. Προβλήματα ανακυκλωτή και η έλλειψη δρόμου σε χώρο που τον έστειλαν μαζί με άλλους !
 3. Συζήτηση για τα μέτρα μείωσης εκπομπών CO2 με βρεττανούς που θα είναι και αύριο στο σεμινάριο για τους ρύπους.
 4. Καμίνι που ακόμη εκπέμπει μυρωδιές, αγρότης με σφοδρά παράπονα με κυνηγούς στην περιοχή Αλάμπρας, σκυβαλότοπος που καίγεται στις Δύμες
 5. Σημαντική συνάντηση με ομάδα νέων ορεινής περιοχής για την κήρυξη της κοινότητάς τους σε "ελεύθερη από πλαστικές τσάντες", απόψε στις 8.

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008

Κυπριακή εφεύρεση


Αυτός είναι κάλαθος άχρήστων σε δημόσιο δρόμο στην περιοχή των ξενοδοχείων μετά τους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο, δεμένος για να μην μπορούν να τον κλέψουν ή να παρασυρθεί από τον αέρα.

Ιδιωτική πρωτοβουλία και εφεύρεσης λόγω αδυναμίας φαντάζομαι των αρμοδίων αρχών να ανταποκριθούν ...

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008

Πλαστικές τσάντες

Το πρωινό ξεκίνησε με την παραγωγή διασπώμενου πλαστικού υλικού για την παραγωγή σακουλιών και τσάντων και μετά είχα συνάντηση με εταιρείες κατασκευής πλαστικών τσαντών.
Εξήγησα ότι όλες μου οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μειωθεί το πλαστικό που καταλήγει στην κυπριακή φύση και εξήγησα τη προσπάθεια που έχω ξεκινήσει για τη κήρυξη μιας κοινότητας σε ελέυθερη από πλαστικές τσάντες.

Αυτά που άκουσα από τους κατασκευαστές είναι πολύ καλά και ελπίζω να προχωρήσουν σύντομα.
Εξελίξεις σύντομα ....

Πάφος και μπαζώματα

Πάφος - Τάλα
Από την περασμένη Κυριακή το βράδυ άκουσα και είδα τις φωτογραφίες επέμβασης επιχειριματία στην Τάλα στο ποταμό που φτάνει στη θάλασσα μέσω Κισσόνεργας. Αυτός είναι ο ποταμός όπου σκοτώθηκε το ζευγάρι από τα νερά του ποταμού πριν δύο χρόνια όταν διασταύρωνε το γεφύρι.
Βασικά κάποιος μπήκε μέσα στον ποταμό με μπουτόζα, καθάρισε την κοίτη και έβαλε ογκόλιθους στη μια πλευρά με στόχο να επεκτείνει ευθεία, το οικόπεδό του όπου άρχισε ανέγερση οικοδομής.
Αύριο θα έχω νεότερα μετά από τα διαβήματα που έχω κάνει ...

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008

Πλαστικές τσάντες

Επιτέλους!!!
Την ερχόμενη τρίτη θα παρακολουθήσω την κατασκευή των πρώτων βιοδιασπώμενων τσαντών στην Κύπρο και την ίδια μέρα θα έχω συνάντηση με διάφορους κατασκευαστές.
Η πρωτοβουλία για μια κοινότητα ελεύθερη από πλαστικά συνεχίζεται.
Την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ έχω οργανώσει συνάντηση με νέους ορεινής Κοινότητας για να συζητήσουμε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα.

Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2008

"Η θάλασσα θα «πνίξει» Θεσσαλονίκη και Μεσολόγγι "

Τι είπε ο Σταύρος Δήμας σε παρουσίαση του για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα και κατ' επέκταση και σε μας στην Κύπρο ...

Η θάλασσα θα «πνίξει» Θεσσαλονίκη και Μεσολόγγι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/2/2008 8:27:43 πμ
Σήμα κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, εξέπεμψε σε ομιλία του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρος Δήμας. Παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και το Μεσολόγγι, θα «βουλιάξουν», γεωργία και τουρισμός θα πληγούν ανεπανόρθωτα, η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια θα μετατρέψει περιοχές της Μεσογείου σε ερήμους ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας με επανεμφάνιση ασθενειών που απαντώνται σήμερα μόνο σε θερμότερα κλίματα.
Θερμοκρασία

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο για τη χώρα μας κι όχι μόνο, ανέλυσε ο κ. Δήμας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, «Κ. Καραμανλής» ενώ παράλληλα, κατέθεσε δέσμη μέτρων ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή που έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος:
- Στη ζώνη της Μεσογείου και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου ενώ η αντίστοιχη παγκόσμια αύξηση είναι 0,74 βαθμοί Κελσίου. Οι επιπτώσεις θα αφορούν πολλούς τομείς και θα επιφέρουν πλήγμα στους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, στην οικονομία και στον τρόπο ζωής.
- Θα επιταθεί το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας ενώ θα υπάρξει επιτάχυνση της ερημοποίησης. Ελλοχεύει ακόμα και ο κίνδυνος πολλές παραθαλάσσιες περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και το Μεσολόγγι να βρεθούν κάτω από τη στάθμη του νερού.
Θα υπάρξει μετανάστευση την πτηνών από το Ταίναρο βορειότερα, πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
- Μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί η αγροτική παραγωγή και οι καλλιέργειες. Μεγάλο θα είναι το πρόβλημα από την αύξηση των πυρκαγιών γεγονός που θα οδηγήσει στην απώλεια δασών και στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα.
- Αγνωστες είναι οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων καθώς η επανεμφάνιση ασθενειών δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ως προς την ένταση και την έκταση του φαινομένου.
- Αναπόφευκτα και ο τουρισμός θα υποστεί πλήγμα διότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα απομακρύνει τουρίστες σε πιο δροσερές χώρες.
Οπως τόνισε ο κ. Δήμας, η κλιματική αλλαγή είναι «κοινωνικά άδικη» καθώς πλήττονται πολύ περισσότερο οι φτωχότερες χώρες και ιδιαίτερα εκείνες που ιστορικά δεν έχουν ίχνος ευθύνης για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=2617&pubid=1081096

Έχετε μικρά παιδιά ;;;; Αυτά τους περιμένουν !

Πλαστικές τσάντες .. +++

Χτές ζήτησα και είχα συνάντηση με εταιρεία για να βοηθήσουν να καταλάβω όλες τις παραμέτρους σε σχέση με τη αφαίρεση από όλα τα καταστήματα μιας κοινότητας της πλαστικής τσάντας. Να κάνουμε δηλαδή μα κοινότητα plastic bag free!

Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω την ιδέα αυτή και στη πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ.
Αυτό έχει προκαλέσει πολύ ενδιαφέρον ...

Η παρουσίαση σήμερα στο University of Cyprus των παιδιών του GAIA TEAM ήταν καταπληκτική !! Μπράβο παιδιά!

Μοιάζουν σαν παρμένες από κινηματογραφική ταινία οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα όπως τις παρουσίασε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Διαβάστε αυτό:
Η θάλασσα θα «πνίξει» Θεσσαλονίκη και Μεσολόγγι

Τετάρτη 05/03/2008

1 Πρωινό πρόγραμμα του ΡΙΚ - 7:20πμ !

2 Συνάντηση με Διευθυντή ραδιοτηλεοπτικού σταθμού για τη Περιβαλλοντική Διαχείριση του σταθμού

3 Συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα:
"The Gaia Society is group created by four students who are passionate about making a change in the environment and surrounding communities of Cyprus. We advocate, as of right now, for two main purposes. Increase the amount of recycling, and enhance the image of the communities by creating more green areas."

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008

Plastic bag free κοινότητα ;;

1 Πριν λίγο είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με ειδικούς για οικονομικά θέματα για τα ποιες θα είναι οι οικονομικές επιδράσεις σε μια κοινότητα που αποφασίζει να μετατραπεί σε κοινότητα "ελεύθερη από πλαστικές τσάντες".
Πρέπει να ετοιμαστεί μελέτη με οικονομικά στοιχεία και να βρούμε μια ορεινή (λέω) κοινότητα να το εφαρμόσουμε ..

2 Σταμάτησαν να καίουν διάφορα χαρτόνια και απόβλητα της περιοχής στο Ακάκι - όλοι θέλουν την απειλή τους τελικά ..

3 Πρώτη φορά το ακούω, καίνε σε χωράφια το κόπρι από τις κτηνοτροφικές μονάδες !
ΚΑΙ μου έχουν αναφέρει ότι στην περιοχή Βυζακιάς, βάζουν τα ψόφια ζώα σε σακκούλες τις οποίες πετούν σε σπαρμένα χωράφια να μην φαίνονται!

Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008

Engines set to full speed ahead!

Engines set to full speed ahead!
Έτσι ήταν οι οδηγίες σε ένα παιγνίδι με υποβύχια που έπαιζα πριν λίγα χρόνια.
Άρχισε η δουλειά σήμερα για τα καλά ....

Αύριο:
Συνάντηση με Υπουργό Γεωργίας στις 9 το πρωί για ενημέρωση.
Στις 11 έχω μια συνάντηση με εταιρεία που θέλω να μου κάνουν μια μικρή μελέτη δωρεάν!
Στις 1μμ μεσημεριανό με τον Economic Counsellor of the French Embassy

Δεν είναι όλα καλά σήμερα, κόβουν και τα ωραία δέντρα στη Διαγόρου στη Λευκωσία γιατί χάλασαν το πεζοδρόμιο ...
[Μην ξεχνάτε ότι μόνο τα κυπριακά είδη δέντρων προατατεύει ο νόμος]
Στις 1μμ σήμερα σε τοπικό ραδιόφωνο της Λάρνακας.

Σάββατο, 1 Μαρτίου 2008

Μην είδατε τον Επίτροπο;

Την Παρασκευή ήταν η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η υπογραφή του διορισμού των νέων Επιτρόπων και εγώ δηλαδή.
Πρέπει να πω ότι πριν γίνω Επίτροπος πριν 2 χρόνια σχεδόν, δεν είχα ούτε κοστούμι ούτε γραβάτες εκτός από μια κόκκινη που δεν θυμάμαι που τη βρήκα. Στο ΑΤΙ ήμουν πάντα με jeans, swetshirts και παπούτσια της γυμναστικής.
Παρασκευή πρωί έβαλα το καλό μου κοστούμι και ξεκίνησα για τη δουλειά. Στο δρόμο όμως το σαραβαλάκι μου με πρόδωσε! Μεσα στη κίνηση της Μακαρίου, η μηχανή δούλευε αλλά δεν προχωρούσε. Άκουσα πολλά @#&** αλλά τι να έκανα; Το gearbox τα τίναξε!
Κατάφερα να το βάλω στην άκρη, μετά από αρκετή ώρα λόγω traffic ήρθε και η οδική βοήθεια και πάμε μαζί στο γκαράζ του Honda. Καιγόμουν να πάω δουλειά, ο οδηγός όμως της οδικής βοήθειας με έπαιρνε αλλού, μετά από λίγο σταμάτησα να τον ρωτώ "γιατί πας απ' εδώ;" ήθελε να τσεκκάρει όλες τις γκόμενες στο κέντρο!
Πέρασε πολλή ώρα ώσπου να πάμε στον Άγιο Δομέτιο ...
Το αυτοκίνητο έμεινε στο γκαράζ "£200 λίρες συν αν βρούμε μεταχειρισμένο gearbox .." και πήγα γραφείο.
Στις 1 πηγαίνω στο Προεδρικό για τη δεξίωση, όπου με έψαχναν γιατί δεν ήμουν παρόν στην ορκωμοσία και υπογραφή!
Δεν με είχε ενημερώσει κανείς , αλλά και να το ήξερα εκείνη την ώρα άκουγα λαικά στη διαπασών και έβλεπα τη κίνηση από το φορτηγό ....
Related Posts with Thumbnails