Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2007

Ποδηλατόδρομοι και διαδρομές ...

Στην Κύπρο η δημιουργία ποδηλατοδρόμων γίνεται σχεδόν πάντα με τροποποιήσεις αντί στο στάδιο σχεδιασμού και με βάση τη σωστή μελέτη και προγραμματισμό. Στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων σχεδιάζονται με βάση πρότυπα και προγραμματίζονται να καλύπτουν δίκτυα μέσα στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο, όπου ένα σωστό δίκτυο προσφέρει τα μέγιστα στην ποδηλασία για διασκέδαση, γυμναστική και προσελκύει τουρισμό στην περιοχή.

Έχει παρατηρηθεί ότι όπου υπάρχουν ποδηλατόδρομοι σχεδιασμένοι ούτως ώστε να παρέχουν μια σύντομη χωρίς εμπόδια ασφαλισμένη διαδρομή με τις σωστές προτεραιότητες στην κυκλοφορία και σχεδιασμένος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες τις περιοχής, τότε οι ποδηλάτες αυξάνονται και τα δυστυχήματα μειώνονται.

Για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη χρήση του ποδηλάτου με επιτυχία, θα πρέπει να φροντίσουμε ούτως ώστε:
(α) Να ληφθεί απόφαση για πρόνοια ποδηλατόδρομων σε νέα έργα που σχεδιάζονται και όπου είναι δυνατό, σε βελτιώσεις δρόμων.
(β) Να ετοιμαστούν πρότυπα κατασκευής ποδηλατοδρόμων για εύκολη χρήση, αναφορά και έλεγχο.
(γ) να γίνει η απαραίτητη τροποποίηση της νομοθεσίας για να περιλάβει θέματα τροχαίας όπως σήμανση, δικαίωμα χρήσης, συμπεριφορά σε διασταύρωση κλπ.
(δ) Να συσταθεί επιτροπή σε κάθε Δήμο για το σχεδιασμό και επέκταση ποδηλατοδρόμων και μια επιτροπή ανά γεωγραφική περιοχή, για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην ύπαιθρο, κοινότητες και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και φυσικής ομορφιάς. Η συμμετοχή του κοινού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις επιτροπές αυτές επιβάλλεται.

Μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων και το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ.
Ο ΚΟΤ έχει σχεδιάσει κατόπι μελέτης ποδηλατικές διαδρομές στο Τρόοδος όπου μια μπλε γραμμή στο δρόμο καθοδηγεί τους ποδηλάτες στο δρόμο.
Εξελίξεις για το θέμα των ποδηλατόδρομων θα έχουμε μετά τις 19 του Σεπτέμβρη που θα γίνει σύσκεψη για το θέμα στο Υπ. Συγκοινωνιών ....

Η Αρουακάρια στο Τσέρι και η νομοθεσία

Τον Ιούνιο πήρα κοινοποίηση καταγγελίας προς το κο Γ. Περδίκη, Βουλευτή, ότι τον Μαϊο ξεριζώθηκε μεγάλο δέντρο στην αυλή του Α' Δημοτικού Τσερίου. Η απάντηση του Τμήματος Δασών στην εντονότατη επιστολή Περδίκη ήταν η πιο κάτω:
" Η Αρουακάρια είναι δέντρο ξενικό, καλλωπιστικό είδος κωνοφόρου, για το οποίο δεν απαιτείται άδεια υλοτομίας από τη Δασική Νομοθεσία και επομένως δεν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας."
Τα πιο πάνω με οδήγησαν να ζητήσω με επιστολή μου από τον Υπουργό Γεωργίας να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας ούτως ώστε η νομοθεσία να καλύπτει όλα τα μεγάλα δέντρα άσχετα αν αυτά είναι καλλωπιστικά ή ξενικά.
Χτες ο υπουργός απάντησε ότι συμφωνεί με τα πιο πάνω και ότι το υπουργείο θα προωθήσει την κατάλληλη τροποποίηση της νομοθεσίας στη βουλή.

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007

Τυχεροί οι Έλληνες πολιτκοί ....

Το τι βλέπουμε από την τηλεόραση με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι καταθλιπτικό, εξοργιστικό, εγκληματικό, ....

Ευτυχώς που στην Ελλάδα απαγορεύεται η οπλοφορία .....

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2007

Χώρος στάθμευσης στη Λεμεσό

Έχω πάρει μια πολυσέλιδη επιστολή με φωτογραφίες αναφορικά με το νέο χώρο στάθμευσης που προγραμματίζεται να γίνει στη Λεμεσό. Αποσπάσματα και φωτογραφίες ...

"… ο Δήμος Λεμεσού και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν σε συνεργασία με οίκους που ενδιαφέρονται για την δημιουργία πολυώροφων – υπόγειων χώρων στάθμευσης με την μέθοδο του Β.Ο.Τ. καθώς και εμπορικού κέντρου στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους.
........ εμείς ως κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού αλλά και δημότες της Λεμεσού, εκφράζουμε την θέση μας πως πρέπει να προστατεύσουμε τον μοναδικό πράσινο πνεύμονα που υπάρχει στο κέντρο της πόλη μας ιδιαίτερα τώρα που η ανάγκη του πρασίνου επιβάλλεται στην χώρα μας μετά την καταστροφική πυρκαγιά που συνέβηκε στις κοινότητες Σαιττά, Πελένδρι, Αμίαντο, Καλαβασό, Ασγάτα και Μοσφιλωτή.
...... Λύση στο πρόβλημα εισηγούνται οι Συγκοινωνιολόγοι που πρότειναν πρόσφατα περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με χρήση μικρών λεωφορείων για διακίνηση των επισκεπτών και όχι πολυώροφους και υπόγειους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης γιατί υπάρχει και το πρόβλημα της στενότητας των δρόμων.
...... Καλούμε τους ιθύνοντες να διαφοροποιήσουν τα σχέδια, αρχίζοντας από την εκπόνηση συγκεκριμένων συγκοινωνιακών, χωροταξικών και κοινωνιολογικών, περιβαλλοντικών μελετών του ιστορικού κέντρου.

Λεμεσιανοί Δημότες, κάτοικοι του ιστορικού – εμπορικού κέντρου της πόλης.
"


Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2007

Ελαστικά στον Κοτσιάτη

Τον Φεβρουάριο του 2007, μετά από συνεννόηση με την Δήμαρχο Λευκωσίας κα Ελένη Μαύρου, άρχισε η φύλαξη των παλιών ελαστικών σε ξεχωριστό σημείο στον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη. Τον Μάρτιο του 2007 επισκεφθήκαμε μαζί το χώρο και τα ελαστικά που φυλάκτηκαν σε ένα μήνα ήταν όπως τη φωτογραφία πιο κάτω:

Χτες (5 μήνες μετά δηλαδή) επισκέφθηκα ξανά το σκυβαλότοπο να δω τι γίνεται και τα ελαστικά γέμισαν όλο το "βαθούλωμα" της γης και κάλυψαν όλη την περιοχή δεξιά του δρόμου! Η φωτογραφία πάνω πάρθηκε από εκεί που φαίνεται το αυτοκίνητο στο βάθος.

Ο σκοπός της φύλαξης είναι να σταλούν τα ελαστικά για ανακύκλωση όταν σε λίγο καιρό αρχίσει λειτουργία το πρώτο εργοαστάσιο. Η άλλη επιλογή είναι η καύση στο τσιμεντοποιείο (επιτρέπεται λόγω των ψηλών θερμοκρασιών).
Η Κύπρος εισάγει 650000 ελαστικά αυτοκινήτων, όλων των τύπων κάθε χρόνο. Οι στατιστικές είναι εδώ: http://theopemptou.com/cartyres.htm

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007

Οικολογικά πρότυπα για σπίτια

Οικολογικά πρότυπα για σπίτια
[Βιβλιογραφία στο τέλος αυτού του κειμένου]
[Δημοσίευση: "Πολίτης" "Σημερινή" "Χαραυγή"]
Όταν εξετάσει κανείς το περιβαλλοντικό φορτίο που επιφέρει μια κατοικία από την κατασκευή της, τη χρήση και τη μετέπειτα κατεδάφισή της, είναι εύκολο να κατανοήσει γιατί στο εξωτερικό υπάρχουν τόσα πολλά υποχρεωτικά πρότυπα για σπίτια που στοχεύουν να περιορίσουν τη περιβαλλοντική επιβάρυνση και να μεγιστοποιήσουν την άνεση και την ποιότητα ζωής των ενοίκων.

Τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν:
1) Θέματα ενέργειας και ρύπων
2) Πόσιμο Νερό
3) Νερά της βροχής
4) Υλικά
5) Απόβλητα
6) Μόλυνση - Κλιματικές αλλαγές
7) Υγεία και ποιότητα ζωής
8) Διαχείριση – Συντήρηση
9) Οικολογία

Ενέργεια και ρύποι
Κατά τη διάρκεια της ζωής και χρήσης της η κατοικία πρέπει να εκπέμπει το ελάχιστο δυνατό CO2 ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολό της η απαιτούμενη ενέργεια για την κάλυψη των οικιακών αναγκών, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Από την άλλη, το ίδιο το κτίριο πρέπει να παρέχει τη σωστή μόνωση και να έχει βιοκλιματικό σχεδιασμό, πράγματα τα οποία μπορούμε εύκολα να πετύχουμε στην Κύπρο.
Πόσιμο Νερό
Στόχος εδώ είναι η μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού. Η επιλογή και χρήση των σωστών ειδών υγιεινής, η σύνδεση των τουαλέτων με νερό από διάτρηση, η επεξεργασία των νερών της αποχέτευσης σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από κεντρικό σύστημα και η κάλυψη της πισίνας για μείωση της εξάτμισης.
Νερό της βροχής
Η συλλογή και σωστή χρήση των νερών της βροχής θα πρέπει να απασχολήσει πιο σοβαρά την Κύπρο. Νερό της βροχής που συλλέγεται από τα κεραμίδια και άλλους χώρους της κατοικίας μπορεί να φιλτραριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε τουαλέτες, στο πότισμα των κήπων ή στον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών. Αντίθετα, το βρόχινο νερό στο νησί μας διοχετεύεται σε οχετούς, που στις παραλιακές πόλεις καταλήγει τελικά στη θάλασσα.
Υλικά
Για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κατασκευαστικής βιομηχανίας στο περιβάλλον, θα πρέπει να ενθαρρύνεται η χρήση υλικών με τη λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, τόσο κατά την κατασκευή τους όσο και κατά την επαναχρησιμοποίηση τους ή όταν αυτά καταλήγουν σαν απόβλητα.
Απόβλητα
Ο αριθμός, το μέγεθος και ο χώρος τοποθέτησης των καλάθων απορριμμάτων σε μια καινούρια κατοικία πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα δεδομένα της ανακύκλωσης. Αυτό αφορά κυρίως στους καλάθους μέσα στην κατοικία, στους χώρους της κουζίνας και αλλού. Πολύ σημαντική είναι επίσης η σωστή διαχείριση των αποβλήτων κατά τη διάρκεια κατασκευής της κατοικίας.
Μόλυνση – Κλιματικές αλλαγές
Το σημείο αυτό αφορά στα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για θερμομόνωση και ηχομόνωση. Η κατασκευή πολλών τέτοιων υλικών, η μέθοδος εφαρμογής τους μέσω προωθητικού αερίου και οι εκπομπές από αφρώδη υλικά έχουν σαν αποτέλεσμα την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Για το λόγο αυτό η επιλογή των υλικών πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Υγεία και ποιότητα ζωής
Ο φυσικός φωτισμός, η ηχομόνωση, η ασφάλεια, ο προσωπικός χώρος και ο σωστός σχεδιασμός του σπιτιού ούτως ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ζευγαριού, όταν δηλαδή είναι νέοι, όταν αποκτήσουν παιδιά, όταν μείνουν μόνοι και όταν γεράσουν ή όταν έχουν αρρώστους.
Διαχείριση και συντήρηση
Πέρα από τις σχεδιαστικές πρόνοιες, μια μοντέρνα κατοικία χρειάζεται ορισμένες γνώσεις και συνεχή φροντίδα για να λειτουργεί σωστά, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί. Η γνωριμία των νέων ενοίκων με τις τοπικές υπηρεσίες θα τους βοηθήσει να εγκλιματιστούν γρήγορα και θα τους προστατεύσει από τυχόν ταλαιπωρίες.
Οικολογία
Κάτω από το θέμα της Οικολογίας καθορίζεται η αξία της γης από οικολογικής πλευράς, ούτως ώστε να αποθαρρύνεται η ανάπτυξη σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Ταυτόχρονα μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία να βελτιώσουν την οικολογία της περιοχής και να προστατεύσουν τις ιδιαιτερότητές της.

Τα πιο πάνω αποτελούν μια πολύ περιληπτική αναφορά στις δυνατότητες που προσφέρει ο σωστός σχεδιασμός των κατοικιών.
Σε μια χώρα, όπως η Κύπρος, που υποφέρει από την έλλειψη νερού, από υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες ειδικά το καλοκαίρι, πρότυπα σαν αυτά έχουν πολλά να προσφέρουν και θα πρέπει να τα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή.
Βιβλιογραφία: [Δέσποινα σε ευχαριστώ ...]
1. Porteous Colin The new eco-architecture alternatives from the modern movement 2002
2. Williamson T. J. Understanding sustainable architecture Terry J. 2003
3. Sassi Paola 1964- Strategies for sustainable architecture 2006
4. Smith Peter Architecture in a climate of change a guide to sustainable design 2005
5. Frederick 1930- Introduction to architectural science the basis of sustainable design 2004
6. Kotaji Shpresa 1965-Life-cycle assessment in building and construction a state-of-the-art report, 2003 2003
7. Hyde Richard 1949- The environmental brief pathways to green design 2007
8. Minke Gernot Building with earth design and technology of a sustainable architecture 2006

Managing change : sustainable approaches to the conservation
of the built environment : 4th Annual US/ICOMOS International
Symposium organized by US/ICOMOS, the Graduate Program in
Historic Preservation of the University of Pennsylvania, and
the Getty Conservation Institute : Philadelphia, Pennsylvania,
April 2001 / edited by Jeanne Marie Teutonico and Frank
Matero

Sustainable architecture and urbanism : concepts,
technologies, examples / Dominique Gauzin-Muller ; with
contributions by Nicolas Favet ; [translated from French by
Kate Purver]

The green house : new directions in sustainable architecture
/ Alanna Stang and Christopher Hawthorne

Quartier ecoparc : Bauart #1 / Markus Jakob


1. Borer Pat The whole house book ecological building design and materials 2005
2. Fernandez John 1963-Material architecture emergent materials for innovative buildings and ecological construction 2006
3. Minke Gernot Building with earth design and technology of a sustainable architecture 2006
4. Minke Gernot Building with straw design and technology of a sustainable architecture 2005

Προστασία της φύσης και αρχιτεκτονική του τοπίου / Αθανασίου
Χατζηστάθη, Ιωάννη Ισπικούδη

The architecture of empowerment : people, shelter and livable
cities / edited by Ismail Serageldin ; foreword by Muhammad
Yunus

Adapting buildings and cities for climate change : a 21st
century survival guide / Sue Roaf, David Crichton and Fergus
Nicol

Sustainable living : 25 international examples / Dominique
Gauzin-Muller ; [translation from french Sarah Parsons]

1. Jones David Lloyd Architecture and the environment bioclimatic building design 1998
2. Council on Tall Architecture of tall buildings Buildings and Ur... 1995
3. Yeang Ken 1948- Designing with nature the ecological basis for architectural design 1995
4. Crowe Norman Nature and the idea of a man-made world an investigation into the evolutionary roots of f... 1995
5. Thomas Randall Environmental design an introduction for architects and engineers 2002
6. Ζάννος Αλέξανδρος Η σύνθεση με τα γύρω 2000
7. Spens Michael Modern landscape 2003
8. Spellman Catherine Re-envisioning landscape/architecture 200
9. Betsky Aaron Landscrapers building with the land 2002
10. Hensel Michael Emergence morphogenetic design strategies 2004
11. Tafuri Manfredo Architecture and utopia design and capitalist development 1976
12. Alexander Christopher The nature of order an essay on the art of building and the nature of the universe 2002
13. Thomas Randall Environmental design an introduction for architects and engineers 2006
14. Τσίπηρας Κώστας Οικολογική αρχιτεκτονική βιοκλιματική αρχιτεκτονική, οικολογική δόμηση, γεωβιολογία, εσωτέρα... 2005
15. Smith Peter Architecture in a climate of change a guide to sustainable design 2005
16. Hyde Richard 1949- The environmental brief pathways to green design 200
17. Zumthor Peter Atmospheres architectural environments, surrounding objects 2006
18. Steele Brett D. Negotiate my boundary! mass-customisation and responsive environments 2006
19. Irace Fulvio Emilio Ambasz a technological Arcadia 2004
20. Mahnke Frank H. Color, environment, and the human response an interdisciplinary understanding of color and i... 1996
21. Israel Toby Some place like home using design psychology to create ideal placesb 2003

1. Brayer Marie-Ange ArchiLab's earth buildings radical experiments in land architecture 2003
2. Gans Deborah 1955- The organic approach to architecture 2003

Μνημείο & περιβάλλον [Serial] : επιστημονική περιοδική
έκδοση για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και το περιβάλλον
1. Hyde Richard 1949- Climate responsive design a study of buildings in moderate and hot humid climates 2000
2. Baird George 1938- The architectural expression of environmental control systems
2001
3. Smith Peter Architecture in a climate of change a guide to sustainable design 2005
4. Roaf Sue Adapting buildings and cities for climate change a 21st century survival guide 2005
5. Hausladen Gerhard Climate design solutions for buildings that can do more with less technology 2005
. Smith Peter Architecture in a climate of change a guide to sustainable design 2005
2. Gonzalo Roberto Energy-efficient architecture basics for planning and construction 2006

Green buildings pay / edited by Brian Edwards
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2007

Όπως λέει και το τραγούδι "I don't like Mondays .."

Επέστρεψαν όλοι πίσω τα τηλέφωνα άναψαν φωτιά σήμερα ..

1 Επανήλθε το πρόβλημα με το σταθμό βενζίνης στο Κίτι. Απίστευτη η ταλαιπωρεία των ανθρώπων αυτών μέσα στην κυβερνητική μηχανή ...
2 Ψάχνω πληροφορίες γαι το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων στην Κύπρο. Αφορμή πήρα από τις μπλε μπογιάδες στους δρόμους του Τροόδους που οι ταμπέλες αποκαλούν "ποδηλατόδρομους" ! υποτίθεται ότι υπάρχει επιτροπή για το σχεδιασμό ? Κάτι πρέπει να γίνει ....
3 Είναι σήμερα στις εφημερίδες αλλά πήρα και αλληλογραφία για το χώρο στάθμευσης στη Λεμεσό που έχουν βαλθεί να τον καταστρέψουν για να κάνουν υπόγειο χώρο στάθμευσης! Από ότι έχω πληροφορηθεί η στάθμη των υπόγειων νερών στην λεμεσό είναι τόσο ψηλή στην περιοχή που είναι σχεδόν αδύνατη τέτοια κατασκευή.
4 Βοσκός περνά τα ζώα του από το κέντρο της κοινότητας και οι καταστροφές που κάνουν μέχρι να περάσουν είναι μεγάλες και δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα !!!
5 Πλοιάρια που κάνουν μίνι κρουαζιέρες αφήνουν τα απόβλητα των αποχετεύσεων τους στη θάλασσα! Πήρα καταγγελία και μάλιστα σε περιοχή της Μπλε Σημαίας. Εντόπισα την αδυναμία που υπάρχει στο σύστημα και έχω ήδη ετοιμάσει την επιστολή προς την Υπ. Συγκοινωνιών.
6 Έστειλα στα ΜΜΕ άρθρο για τα οικολογικά πρότυπα σπιτιών

Παναγιώτα είσαι θεά!! πως θα συνεχίσω χωρίς την βοήθεια σου όταν ανοίξουν τα σχολεία;;;;

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2007

Πισίνες και νερό

Ψάχνω τις λεπτομέρειες για τα πρότυπα που πρέπει να τίθενται σε μια περιβαλλοντικά σωστή εγκατάσταση πισίνας σε ένα σπίτι. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι μια μετρίου μεγέθους πισίνα (8m x 4m) χάνει 300 λίτρα νερό κάθε μέρα το καλοκαίρι από την εξάτμιση και μόνο.

Είναι άραγε υπερβολή να μελετούμε τις πισίνες;
Αν έχετε το Google Earth στον υπολογιστή σας πηγαίνετε στο Kamares Village στη Πάφο όπου μέτρησα 330 πισίνες, δηλαδή 99 τόνοι νερό χάνονται μόνο από εδώ κάθε καλοκαιρινή μέρα!
Στην Κισσόνεργα βρήκα 97 πισίνες. Στην Τάλα της Πάφου είναι τόσες πολλές που δεν μπορείς να τις μετρήσεις !! Η ευρύτερη περιοχή της Τάλας από μόνη της θα έχει περίπου 1000 πισίνες ...
Αξίζει λοιπόν να ασχοληθούμε και με αυτό το νερό που χάνουμε όπως άλλωστε κάνουν και οι άλλες χώρες με πρόβλημα νερού ....

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2007

Σκουπίδια παντού ...

Έχει ετοιμαστεί το Προσχέδιο για τον καθαρισμό της υπαίθρου από τα παλιά αυτοκίνητα και τις οικιακές συσκευές, μια πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Προέδρου.
Το πιο εντυπωσιακό είναι οι ποσότητες που βρήκε στην έρευνα του, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο λέει:
(α) Έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί 3 – 4 σημεία μαζεμένων στερεών αποβλήτων σε κάθε κοινότητα (συνολικά υπάρχουν 350 κοινότητες).
(β) Έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί περίπου 4,000! εγκαταλελειμμένα οχήματα σε όλες τις κοινότητες και 1,500! στους Δήμους (συνολικός αριθμός Δήμων 25). Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν συνεργεία και μάντρες.


Άρχισα να δουλεύω πάνω στα "περιβαλλοντικά πρότυπα κατοικίας" που πολλές άλλες χώρες διαθέτουν. Οι πισίνες και τα όμβρια είναι το πρώτο θέμα για διερεύνηση.

Έχει συμπληρωθεί και ή έρευνα για τα χρόνια προβλήματα της περιοχής Κοφίνου (Σφαγείο, άποτεφρωτήρες κλπ). Παναγιώτα σε ευχαριστώ πολύ ....

Στο φωτογραφικό άλπουμ έχω προσθέσει φωτογραφίες από την ανακύκλωση αυτοκινήτων στην Κύπρο

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2007

Πλωτή αφαλάτωση

Έχω κάνει έρευνα στο ίντερνετ για πλωτή μονάδα αφαλάτωσης και δεν βρήκα να έχει κάνει κάποιος οτιδήποτε ενδιαφέρον. Υπάρχει φυσικά μονάδα ρωσικής κατασκευής που εργάζεται με πυρηνκή ενέργεια και ακόμη μια μικρή στην Ελλάδα που εργάζεται με αιολική ενέργεια αλλά μικρής δυνατότητας για να εξυπηρετεί τα νησιά.
Ερωτηματικά για πλωτή μονάδα:
  • ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πλωτής ;;;;;; Γιατί κάθε λίγα χρόνια κάποιος επανφέρει την πλωτή;
  • χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού! Πως θα γίνει αυτή η τροφοδότηση; θα υπάρχει γεννήτρια και πετρέλαιο; θα έχει μέρος από ανανεώσιμες πηγές;
  • πως θα διοχετεύεται το νερό στο σύστημα υδροδότησης; Τι κατασκευές θα γίνουν στις παραλίες;
  • αφού θα είναι πλωτή δεν θα μπορούμε να έχουμε καλή διοχέτευση του νερού με πολύ ψηλή αλατότητα που θα επισρέφεται στη θάλασσα. Πως θα λυθεί αυτό για να προστατευθεί ο βυθός;
  • πόσα θα στοιχίζει το νερό από τέτοια μονάδα;
  • Γιατί δεν έγινε Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον;

Ερωτήματα πολλά που χρειάζεται να εξεταστούν.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2007

Κινητή Πληροφόρηση

Μεγάλης διάρκειας σύσκεψη στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη δημιουργία Κινητών Κέντρων παροχής πληροφόρησης και εκπαίδευσης που θα καλύπτουν όλοι τη Κύπρο.
Οι δυνατότητες για προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων είναι τεράστιες!

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2007

Ποδήλατα, ΜΕΕΠ, Projects και Εθελοντισμός

1 Συμπληρώθηκε το κείμενο για τα προβλήματα των ποδηλατοδρόμων
2 Επιστολή για τα προβλήματα στη σύνταξη των Γνωμοδοτήσεων των Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ). - Πόσα προβλήματα με αυτές τελικά!!
3 Συνάντηση με πολλές ερωτήσεις για το νερό και τις αφαλατώσεις από φοιτήτρια που κάνει τη διατριβή της.
4 Παρουσίαση του σκεπτικού της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του ΚΕΒΕ για το Περιβάλλον σε προσωπικό του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντών για διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας
5 Ακόμη μια προσπάθεια εξεύρεσης εθελοντικής εργασίας ..

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2007

Biofuels και Εθελοντές Πυροσβέστες

1 Φανταστείτε να μπορείτε να μετρέπετε κλαδεύματα σε καύσιμη ύλη για πώληση. Αυτός είναι ο εξοπλισμός που μου επεδείχθει χτες. Πριν 1 - 2 χρόνια προσπάθησα να κάνω ένα τέτοιο πρόγραμμα με εξωτερική χρηματοδότηση αλλά δεν έβρισκα τον εξοπλισμό. Σε παλαιότερη συνάντηση με τη συγκεκριμένη εταιρεία τους ζήτησα να βρουν τον εξοπλισμό και χτες μου έδειξαν φωτογραφίες!.
Βασικά παίρνει κλαδεύματα, χόρτα, καλάμια κλπ, τα αλέθει και τα μετατρέπει σε ράβδους λεπτούς ή χοντρούς. Στο εξωτερικό τα είχα δει να τα πωλούν σε μικρά χάρτινα σακούλια για το τζάκι. Άλλη χρήση είναι η τοποθέτησή τους σε γλάστρες και λασάνια όπου εμποδίζουν τα αγριόχορτα να φυτρώνουν.

2 Ενδιαφέρουσα συνάντηση με εθελοντές πυροσβέστες που επίσης κάνουν δεντροφυτεύσεις ( και τα συντηρούν!). Διαθέτουν ανθρώπους, αυτοκίνητα - φορτηγά και χρειάζονται εκπαίδευση και βοήθεια. Ανάλαβα να βοηθήσω ....

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2007

ΜΜΕ, Σουπερμαρκετ και Πράσινη Πολιτική

Το πρωινό ξεκίνησε με 4 ραδιοφωνικές εκπομπές, 3 για τις χθεσινές αναφορές των οικολόγων στο αν παρακάμπτεται ο Επίτροπος Περιβάλλοντος από τα Υπουργεία και μια γενικά για θέματα Περιβάλλοντος.

Τι λέω είναι ότι:
"Υπάρχουν υπηρεσίες που στέλνουν τα θέματα στο Υπουργικό χωρίς τις απόψεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν γνωρίζει τις διαδικασίες ο Υπουργός και οι υπηρεσιακοί το εκμεταλεύονται, είτε επειδή είναι παλιό θέμα και διάφοροι θεωρούν ότι μόνο τα καινούρια θέματα πρέπει να έρχονται για απόψεις. Το ότι όμως εμφανίζονται στον τύπο αποφάσεις του υπουργικού για θέματα που αφορούν άμεσα το Περιβάλλον και για τα οποία δεν είμαι ενήμερος, με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση."

Στις 10 είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με μεγάλη αλυσίδα υπεραγορών με την οποία συζητήσαμε πιθανές δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το Περιβάλλον.
Από πληροφορίες που έχω σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν και οι πρώτοι κάδοι ανακύκλωσης τσάντων σε υπεραγορές της Λευκωσίας!

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2007

Πίσω στο γραφείο ..

Πρώτη μέρα μετά από την αποστολή στην Αυστραλία.
Συνάντηση με Γ. Περδίκη και Χρ. Ψιλογένη της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων για ενημέρωση σχετικά με το έργο του γραφείου μου.
Σε δηλώσεις του Γ. Περδίκη στα ΜΜΕ τέθηκε το θέμα ότι κατά παράβαση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τα Υπουργεία στέλνουν θέματα στο Υπουργικό χωρίς τις απόψεις του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
Related Posts with Thumbnails